Dodaj do ulubionych

Napiwki w restauracjach

IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.03.06, 00:27
Jakie wysokie napiwki sa zalecane w restauracjach 5% czy 10% od rachunku?
Kelnerka byla bardzo mila, ale poza tym ze podala co zamowilismy, nic
nadzwyczajnego nie oferowala. Jakie sa standardy przy wreczaniu napiwka?

Mozna dopisac, czy koniecznie musi byc gotowka?
Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: =R= Re: Napiwki w restauracjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:08
      Ja zazwyczaj zostawiam 2-5 zł, najczęściej do równej kwoty.
    • tomodachi.kendo Re: Napiwki w restauracjach 22.03.06, 09:17
      A co miała zrobić, rozebrać się, zatańczyć na stole, podrywać twoją partnerkę
      czy jeszcze coś innego żeby jaśniepaństwo było usatysfakcjonowane?
      Wystarczy, że poda co ma podać w rozsądnym czasie, czyli np. na sok czy piwo
      nie czeka się 10 minut, na jedzenie nie dłużej niż 10-15 min, w zależności od
      rodzaju przygotowywanych potraw, jest uprzejma i napiwek dostanie. Rzeczywiście
      od 2-5 zł to rozsądna suma. Jeśliby policzyć, że klientów, którzy coś zostawią
      będzie miała np. z 10 w ciągu dnia to dodatkowa kasa jest całkiem, całkiem.
    • Gość: ttibor Re: Napiwki w restauracjach IP: *.cable.ubr03.newm.blueyonder.co.uk 22.03.06, 09:27
      Z tego co wiem nie wszędzie kelnerzy mogą liczyć na napiwki dopisywane do
      rachunku płaconego kartą. Ja zawsze staram się mieć kilka złotych drobnych
      właśnie dlatego.
      • Gość: smakosz Re: Napiwki w restauracjach IP: *.21.pl / *.21.pl 22.03.06, 11:23
        przy zapłacie gotówką najlepiej zaokrąglić rk o kilka zł w górę; w
        jadłodajni "chata" w pasażu kelnerzy sami sobie potrącają napiwki, oszukując
        przy wydawaniu reszty....
        • Gość: nikt Re: Napiwki w restauracjach IP: *.21.pl 22.03.06, 11:39
          To się sprawdza ile Ci wydali i jeśli rzeczywiście oszukali( a nie był to
          pierwszy taki przypadek) to robi się awanturę przy klientach. PO takiej akcji
          powinni następnym razem przeliczyć pieniądze trzy razy.
    • Gość: zagranicznik Re: Napiwki w restauracjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 15:57
    • Gość: xxxx Re: Napiwki w restauracjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:01
      Napiwki na świecie daję się kelnerom którzy sa najlepsi, czyli potrafia zadbac
      o klienta, a wtedy moga dostac i 40% od sumy zamówionych potraf. Co to znaczy
      dobry kelner to taki co jest taktowny, potrafi zaproponować dobrą potrawę , zna
      się na winie oraz innych trunkach potrafi zadowolic klienta w jego
      hedonistycznym smaku. A szlak mnie tarfia w polsce np. w restaurachach jak
      kelner mówi nie znam tego wina przy prostym pytaniu jaki smak ma czy jest
      wytrawne, bukiet wina rocznik oj duzo by pisać w Częstochowie nie ma kelnerów z
      prawdziwego zdazenia, dlatego tu nie lubi ejak przyjeżdźam chodzic do
      restauracji ot dużo sie musza jeszcze nauczyc.
      • Gość: ccc Re: Napiwki w restauracjach IP: *.21.pl / *.21.pl 22.03.06, 17:31
        No właśnie, muszą się wieeeeleee nauczyć, zgadzam się z Tobą w 100%-tach...
      • Gość: gość Re: Napiwki w restauracjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:09
        "oj duzo by pisać w Częstochowie nie ma kelnerów z prawdziwego zdazenia"
        jako bujający sie po świecie i knajpach stwuerdzam, że w Zornicy są kelnerzy na
        dość wysokim poziomie, cholery dostaję za to w Sfinksie i Baraondzie - tam
        sobie juz w ogóle odpuściłem
    • czefan Re: Napiwki w restauracjach 22.03.06, 17:53
      Zaleca się 10%. Ale myślę, że w naszej sytuacji starczy 5%. Ja staram sie
      trzymać 5%. A jak brakuje kasy to trzeba dać za obsługę chociaż symboliczną
      złotówkę.
      Oczywiście obsługa musi być normalna. Przy chamskiej to zero złotych.
      • Gość: V.C. Re: Napiwki w restauracjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 18:25
        A jaki napiwek byście dali w lokalu , w którym nie było żadnej herbaty (sic!)
        • Gość: Tomodachi.kendo Re: Napiwki w restauracjach IP: 80.54.168.* 23.03.06, 23:15
          Kopa w dupę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka