Dodaj do ulubionych

Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kolei

09.04.06, 19:02
Drodzy forumowicze!

Ostatnio zaistniał pomysł, aby powołać do życia Klub Miłośników Lublinieckiej
Kolei. Został wylansowany na stronie internetowej podobnej organizacji, tyle
że... z Częstochowy.

Co robilibyśmy:
1. Jeździlibyśmy koleją po lublinieckich szlakach i podziwialibyśmy piękno
naszej ziemi
2. Stworzylibyśmy stronę internetową, na której umieszczalibyśmy nasze
eskapady (także takie typu zwiedzanie lokomotywowni)
3. Przeprowadzalibyśmy akcje prokolejowe. Na przykład zbieranie podpisów
notabli za remontem linii z Pawonkowa do Częstochowy
4. I wiele innych rzeczy

Jeśli ktoś z was jest zainteresowany, to nadsyłajcie maile na adres
scrooge16@gazeta.pl

Dodatkowe informacje pod adresem:
groups.google.pl/group/pl.misc.kolej/browse_thread/thread/485d897b99a33d00/ff432dcd9e09f56b?lnk=st&q=klub+MK+w+Lubli%C5%
84cu&rnum=1&hl=pl#ff432dcd9e09f56b

pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kol 09.04.06, 21:10
      W dziewiytnostym wieku

W dziewiytnostym wieku ponoć skuli bany
      Lubliniec łobudzioł se jakby ze ranym
      Cug z Olesna szoł tu na Tarnowske Gory
      Z Opola do "Czewy" - wspomni pewno ktory.
      • sandra_z_lublinca Re: Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kol 10.04.06, 06:53
        broneknotgeld napisał:

> W dziewiytnostym wieku
        >
        > W dziewiytnostym wieku ponoć skuli bany
        > Lubliniec łobudzioł se jakby ze ranym
        > Cug z Olesna szoł tu na Tarnowske Gory
        > Z Opola do "Czewy" - wspomni pewno ktory.
        >

nie, nie!! Mylisz sie!! Nie z Olesna na TG, Olesno było jest i będzie tlko
        stacyjką przelotową (tam sie nawet niektóre pospieszne nie zatrzymują). Z Opola
        do Cz-wy tak, a potem lubliniec-Katowice lub Kluczbork-Katowice i Lubliniec-
        Kluczbork (kiedyś Lubliniec-Ostrów - ale te czasy minęły)
        • broneknotgeld Re: Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kol 10.04.06, 19:37
          Dlo mnie Olesno to downy Rosenberg (emisje notgeldow były tam ciekawsze i
          bogatsze niż w Lublińcu).
          We 1910 roku te miasto miało 5742 miyszkańcow.
          Lubliniec we tym samym roku mioł yno 4646 dusz.
          Jako było te czidziści pora rokow nazod, to niy wiym.
          Sto rokow tymu Olesno było ludniejsze, toż piyrwyj pewno jednak tyż.
    • sandra_z_lublinca Re: Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kol 10.04.06, 06:56
      Zgadzam sie z tobą scrooge to bardzo dobry pomysł!!!! Jestem jak najbardziej
      za!!

Nie rozumiem tylko dlaczego ma to być remont lini z Pawonkowa do Czestochowy
      (?)

Szlaki idą tak: Opole-Lubliniec i Lubliniec-Kielce - ten drugi to tzw. kolej
      lubliniecko-kielecka. Poza tym szlak Lubliniec-Czestochowa wyremontowany został
      by tylko na odc. Lubliniec-Herby.
    • siella Re: Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kol 10.04.06, 06:57
      Popieram!! Popiram!! Może w końcu poprawiłą by sie sytuacja na lublinieckiej
      koleji! A lokomotywnie to powinni odrestaurowac/wyremontować!! PKP dalej jej
      używa ale jest ona w opłakanym stanie!
    • lubliniecki Re: Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kol 10.04.06, 07:04
      Super! Bardzo dobry pomysł!
    • crux_lc Re: Inicjatywa: Klub Miłośników Lublinieckiej Kol 10.04.06, 14:00
      Bardzo dobry pomysł.

Ale ja mam pytanie.... Kilka lat temu (2-3) mówiono o tym, że w Lublińcu
      zostanie postawiony (w okolicach drowca PKP) parowóż, ale jak widać go nie ma:(
      Czy wie ktoś coś na ten temat??

Chciałbym przypomnieć że kiedyś w Lublińcu stał parowóż, obok lokomotywni.
    • scrooge16 Moi drodzy: oto moje odpowiedzi :) 10.04.06, 18:11
      Witam!

1. Sandro! To nie pomyłka, że piszę o remoncie z Pawonkowa do Częstochowy
      Gnaszyn. Po prostu: jest już wykonana dokumentacja modernizacji właśnie na tym
      odcinku. Trzeba teraz tylko pozyckać na to środki i przycisnąć decydentów, aby
      je wydali. Poza tym odcinek Lubliniec - Pawonków również wymaga modernizacji.
      Prędkości szlakowe od pewnego czasu są tu coraz mniejsze.

2. Parowozu nie będzie, bo nie ma na to pieniędzy. Kasy nie ma nawet na to,
      żeby kursował pociąg poranny do Katowic, a co dopiero na jakąś ciuchcię... No
      cóż, jeżeli o ten walor estetyczny nie zadba nasze miasto, to się on nie
      pojawi.
      • crux_lc Re: Moi drodzy: oto moje odpowiedzi :) 11.04.06, 06:37
        A skąd wiesz, że nie będzie??? Jak może nie być pieniędzy na coś co kosztuje
        dosłownie grosze!!!

O jakim pociągu porannym dop Katowic mówisz??? Przeciez jest pełno porannych
        pociągów relacji Luliniec-Katowice.
      • sandra_z_lublinca Re: Moi drodzy: oto moje odpowiedzi :) 11.04.06, 06:38
        scrooge16 napisał:

> Witam!
        >
        > 1. Sandro! To nie pomyłka, że piszę o remoncie z Pawonkowa do Częstochowy
        > Gnaszyn. Po prostu: jest już wykonana dokumentacja modernizacji właśnie na
        tym
        > odcinku. Trzeba teraz tylko pozyckać na to środki i przycisnąć decydentów,
        aby
        > je wydali. Poza tym odcinek Lubliniec - Pawonków również wymaga modernizacji.
        > Prędkości szlakowe od pewnego czasu są tu coraz mniejsze.
        >
        Acha, no chyba, że tak. Ale przecieć szlak Lubliniec-Opole ma terenie miasta
        Lublińca został wyremonotwany.
        • scrooge16 Beznadziejne skomunikowanie z Katowicami 11.04.06, 19:47
          Lubliniec ma tylko 3 poranne pociągi do Katowic: o 7, 8 i 11 (z minutami rzecz
          jasna...). To prawie nic. A chcą zlikwidować pociąg o 8:38, co jest, moim
          zdaniem, czystym krokiem antypasażerskim. Perfidną grą PKP. A jeszcze gorsza
          jest gra naszego samorządu. Powinien się ostro sprzeciwić tej likwidacji. A nie
          uprawiać propagandy na łamach prasy, że niby chcą dobrze dla kolei. Ciekawe
          gdzie? Tu nam likwidują komunikację z Katowicami, a pociskają nam kity, że
          będzie lepiej. G...o prawda!

Tak naprawdę nasz UM, Starostwo ani posłowie nie robią NICZEGO dla poprawy
          sytuacji na kolei. Kiedyś jedynie pan Maniura interweniował w sprawie
          ekspresów. Jedna interpelacja to za mało. Przy takiej bierności naszych władz i
          jedynie pokazowym działaniom (patrz inicjatywa p. Karasiewicza) nasza kolej
          nadal będzie niszczała.
          • sandra_z_lublinca Re: Beznadziejne skomunikowanie z Katowicami 11.04.06, 19:58
            Masz racje, a PKS Lubliniec zbierze żniwa i więcej zarobi.

Porannych pociągów do Katowic jest więcej, jest tez pociąg rel. Lubliniec-
            Katowice o 4 i 5 z Lublińca.

Gdyby szlak Lubliniec-Czestochowa został wyremontowany to zapewnie powróciły by
            ekspresy i międzynarodowe.

A poza tym gdyby wybory wygrało PO to Maniura był by ministrem transportu i
            budownictwa (tak jak zapowiadało PO) I zapewne szybciej mielibyśmy modernizacje
            odcina Lc-Czwa.
            • scrooge16 Sandro jeszcze mój komentarz mały 11.04.06, 20:14
              Fakt, są połączenia o 4 i 5 z Katowicami, ale nie brałem ich jako "poranne" pod
              uwagę. Po prostu: to są połączenia dla pracujących na Śląsku, dojeżdżających do
              Katowic na godzinę 6:00.

Połączenia poranne o 7 i 8 są dla uczniów szkół, studentów, petentów i innych
              ludzi korzystających z usług na Śląsku. Stąd moje oznaczenie tylko tych
              pociągów, jako poranne.
              • sandra_z_lublinca Re: Sandro jeszcze mój komentarz mały 12.04.06, 06:41
                Rozumiem, rozumiem. W tym przypadku uczniowie to to samo co studenci :)
    • lubliniecki ciuchcia... 11.04.06, 19:34
      ciuchcie to by można zabrac z Częstochowe. W Czestochowie stoi takla jedna,
      rdza ją zjada:( przykry widok, miasto mogło by ją wykupić(oczywiście za
      śmieszne pieniądze, za grsoze) i odmalowac, wystarczy.

W końcu Lubliniec i Czestochowa to dwa największe węzły w tym województwie bo
      tylko my mamy 5 kierunków wylotowych! L-c powinien mieć ciuchcie, popeiram ten
      pomysł!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka