Dodaj do ulubionych

Hutnicy wyszli na ulicę

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 09:08
Pani Elizo, dlaczego nie napisała pani, że Hutnicy po
odśpiewaniu hymnu i nawoływaniach do rozejścia przez
przewodniczących, nie rozeszli sie do domu tylko chodzili dalej
do około godziny 17.00. Dopiero wówczas wkroczyła policja i
manifestanci rozeszli się do domów.
Jeżeli i Wy, dziennikarze, nie będziecie pisali całej prawdy to
nigdy nie będzie dobrze. Pozdrawiam i życze lepszych niż my
hutnicy, Świąt Bożego Narodzenia i lepszego 2003-go
Obserwuj wątek
    • Gość: leon Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.02, 10:18
      w większości i tak ci, co krrzyczeli przeciw millerowi i
      szarawrskiemu, sami ich wybrali w ostatnich wyborach...
    • Gość: Polak Unia Europejska nakazała! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 12:07
      Przecież Huta Częstochowa była zbyt silnym konkurentem dla
      zakładów z Europy zachodniej i dlatego Unia Europejska nakazała
      zniszczenie i zamknięcie huty. Wiadomo,że to przedstawiciele
      naszego rzadu, za drobną opłatą, doprowadzają do upadłości cały
      polski przemysł!
      • Gość: V.C. Re: Unia Europejska nakazała ? Czyżby ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 13:53
        Gość portalu: Polak napisał(a):

> Przecież Huta Częstochowa była zbyt silnym konkurentem dla
        > zakładów z Europy zachodniej i dlatego Unia Europejska
        nakazała
        > zniszczenie i zamknięcie huty. Wiadomo,że to przedstawiciele
        > naszego rzadu, za drobną opłatą, doprowadzają do upadłości
        cały
        > polski przemysł!

Nieprawda . Unia Europejska zwróciła się do Polski o zamkniecie
        jednej z hut , jednak nie wskazywała na Hutę Częstochowa .

To śląskie lobby na czele z wiceministrem Szarawarskim ( szefem
        SLD na Śląsku ) nie chce by była to ktoraś ze starych śląskich
        hut .
        • Gość: xx Re: Unia Europejska nakazała ? Czyżby ? IP: *.icis.pcz.pl 22.12.02, 14:44
          Taka jest prawda - to slaskie lobby z SLD na czele zadecydowalo, ze zamknieta
          ma byc wlasnie Huta Czestochowa, a nie jedna ze starych hut na Slasku.

Gość portalu: V.C. napisał(a):

>
          > Nieprawda . Unia Europejska zwróciła się do Polski o zamkniecie
          > jednej z hut , jednak nie wskazywała na Hutę Częstochowa .
          >
          > To śląskie lobby na czele z wiceministrem Szarawarskim ( szefem
          > SLD na Śląsku ) nie chce by była to ktoraś ze starych śląskich
          > hut .
    • Gość: Pac Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: s1.l:* / localhost 21.12.02, 12:21
      Proponowałbym aby częstochowscy hutnicy wystosowali pozew
      przeciw rządowi do sądu w Strasburgu, żeby cała Unia Europejska
      zobaczyła jak traktowany jest pracownik w Polsce i jakie jest
      dziadostwo żeby im wybić z głowy wejscie do UE. Gdzie jest ta
      Solidarność co w '89 krzyczała że będzie bronć polskiego
      robotnika, koryto się urwało to ich teraz nie ma? CHWDp dla
      policji, wy też niedługo będziecie strajkować i zobaczycie jak
      to jest. Częstochowskim hutnikom życzę pomyślnych świąt i
      lepszego 2003 roku, a przedewszystkim pracy w tym 2003 roku.
    • Gość: Pac Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: s1.l:* / localhost 21.12.02, 12:22
      Proponowałbym aby częstochowscy hutnicy wystosowali pozew
      przeciw rządowi do sądu w Strasburgu, żeby cała Unia Europejska
      zobaczyła jak traktowany jest pracownik w Polsce i jakie jest
      dziadostwo żeby im wybić z głowy wejscie do UE. Gdzie jest ta
      Solidarność co w '89 krzyczała że będzie bronć polskiego
      robotnika, koryto się urwało to ich teraz nie ma? CHWDp dla
      policji, wy też niedługo będziecie strajkować i zobaczycie jak
      to jest. Częstochowskim hutnikom życzę pomyślnych świąt i
      lepszego 2003 roku, a przedewszystkim pracy w tym 2003 roku.
    • Gość: Mickey Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: 212.160.234.* 21.12.02, 12:44
      Ludzie! Hutę rzeczywiście chcą zaorać, bo robi najlepsze grube blachy w Europie
      Środkowej, posiada certyfikaty zachodnie i spełnia wszystkie normy - Wniosek:
      JEST KONKURENCJĄ DLA ZACHODU. Mam kumpla, który pracuje w TV (specjalnie nie
      pisze jakiej?!) i jak była pierwsza blokada to z Warszawki był prykaz, coby
      tego nie narywali. W Warszawce mają nas w DUPIE, bo już dawno nas sprzedali,
      łącznie z częstochowskimi PSEUDO pOSŁAMI i ZARZĄDEM MIASTA !!!
      • Gość: xx Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.icis.pcz.czest.pl 21.12.02, 13:38
        Dobrze, ze hutnicy wyszli na ulice.
        Trzeba szukac drog wyjscia i wymusic zaangazowanie w pomoc w rozwiazanie sprawy
        Huty ze strony rzadu. Tylko na tym poziomie mozna uzyskac potrzebne pieniadze -
        na zapewnienie miejsc pracy, bo nikt nie powiedzial, ze musza to byc miejsca
        pracy w przemysle metalurgicznym.

Dlaczego milcza czestochowscy poslowie - szczegolnie Ci z SLD ? Gdzie jest Pani
        Janik ?

Zarzad miasta nie jest w stanie uratowac Huty - miasto jest na to za biedne -
        jesli by poreczylo kredyt, to upadek Huty pociagnal by wtedy za soba upadek
        calego miasta, rowniez tej czesci, ktora daje sobie jakos rade.

Ale prawda jest to, ze dlugow narobila sama Huta - gdyby nie miala tego
        balastu, nikt nie zmusilby jej do upadlosci.

Gość portalu: Mickey napisał(a):

> Ludzie! Hutę rzeczywiście chcą zaorać, bo robi najlepsze grube blachy w
        Europie
        >
        > Środkowej, posiada certyfikaty zachodnie i spełnia wszystkie normy - Wniosek:
        > JEST KONKURENCJĄ DLA ZACHODU. Mam kumpla, który pracuje w TV (specjalnie nie
        > pisze jakiej?!) i jak była pierwsza blokada to z Warszawki był prykaz, coby
        > tego nie narywali. W Warszawce mają nas w DUPIE, bo już dawno nas sprzedali,
        > łącznie z częstochowskimi PSEUDO pOSŁAMI i ZARZĄDEM MIASTA !!!
        • Gość: Wlodek Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.vf.shawcable.net 22.12.02, 02:18
          A wiecie co???
          Zalatwialem dzis pozyczke w banku i trwalo to calkiem niedlugo
          Kobita zapytala i dochody i ....
          GWARANCJE SPLATY KREDYTU.
          Tak robi KAZDY wykladajacy gotowizne rozsadny kredytodawca.
          Wokol huty dalej slychac wrzask o pieniadze.
          A ja chcialbym uslyszec[przeczytac] o tym jak huta ma zamiar splacic ewentualny
          kredyt, jakie sa gwarancje, ze huta sprzeda to co wyprodukuje i ile na tym
          zarobi.
          Wlasnie kupiono finski transporter dla wojska, bo oferty byly sporo nizsze od
          producentow krajowych.
          To cos mowi o kosztach i zarzadzaniu.
          Nie bardzo wierze, ze Miller chcial wykonczyc ostoje SLD.
          Ta ryba cuchnie sama ze siebie. Od srodka. I od lat.
          A moze przerobic hute na muzeum budow socjalizmu??/
          Najlepszego
          Wlodek

Gość portalu: xx napisał(a):

> Dobrze, ze hutnicy wyszli na ulice.
          > Trzeba szukac drog wyjscia i wymusic zaangazowanie w pomoc w rozwiazanie
          sprawy
          >
          > Huty ze strony rzadu. Tylko na tym poziomie mozna uzyskac potrzebne
          pieniadze -
          >
          > na zapewnienie miejsc pracy, bo nikt nie powiedzial, ze musza to byc miejsca
          > pracy w przemysle metalurgicznym.
          >
          > Dlaczego milcza czestochowscy poslowie - szczegolnie Ci z SLD ? Gdzie jest
          Pani
          >
          > Janik ?
          >
          > Zarzad miasta nie jest w stanie uratowac Huty - miasto jest na to za biedne -
          > jesli by poreczylo kredyt, to upadek Huty pociagnal by wtedy za soba upadek
          > calego miasta, rowniez tej czesci, ktora daje sobie jakos rade.
          >
          > Ale prawda jest to, ze dlugow narobila sama Huta - gdyby nie miala tego
          > balastu, nikt nie zmusilby jej do upadlosci.
          >
          >
          >
          > Gość portalu: Mickey napisał(a):
          >
          > > Ludzie! Hutę rzeczywiście chcą zaorać, bo robi najlepsze grube blachy w
          > Europie
          > >
          > > Środkowej, posiada certyfikaty zachodnie i spełnia wszystkie normy - Wnios
          > ek:
          > > JEST KONKURENCJĄ DLA ZACHODU. Mam kumpla, który pracuje w TV (specjalnie n
          > ie
          > > pisze jakiej?!) i jak była pierwsza blokada to z Warszawki był prykaz, cob
          > y
          > > tego nie narywali. W Warszawce mają nas w DUPIE, bo już dawno nas sprzedal
          > i,
          > > łącznie z częstochowskimi PSEUDO pOSŁAMI i ZARZĄDEM MIASTA !!!
          • Gość: zbych Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 09:56
            Z tego co sie orientuje to huta, a w szczególności spółki które z niej zostału
            utorzone, miały, mają i pewnie będa miały zbyt na wytwarzane towary. Maja
            popodpisywane kotrakty, dobre kontrakty, z których nie moga sie wywiązać z
            powodu braku surowców a co za tym idzie pieniędzy na nie. W tym momencie musza
            te kotrakty rozwiązywać i płacić kary za nie wywiązanie się z nich. TAk więc
            myśle że będzie z czego spłacać ten kredyt. Zmówień jest dużo. Może ktoś się
            wypowie na ten temat, może ktoś z Rurexpolu czy Prefmetu.
          • Gość: xx Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.icis.pcz.czest.pl 22.12.02, 12:24
            > Wlasnie kupiono finski transporter dla wojska, bo oferty byly sporo nizsze od
            > producentow krajowych.
            > To cos mowi o kosztach i zarzadzaniu.

Tutaj akurat sie nie znasz Wlodku:

czystych ofert krajowych w ogole nie bylo, bo sami nigdy nie produkowalismy
            transporterow kolowych.

Ale nie jest tak zle - bo kazda z ofert zaklada produkcje transportera w duzej
            czesci w Polsce. I ta finska oferta jest wspolna z zakladem z Siemianowic.
            Wiec siemianowiczanie bardzo sie ucieszyli.

• Gość: TOM JAK zwykle IP: *.mim.pcz.czest.pl 22.12.02, 18:55
            Jak zwykle wypowiadasz się bardzo nieprzemyślanie.
            Już kiedyś prosiłem Cię abyś w sprawie huty się niewypowiadał
            bo o jej problemach nie masz pojęcia. To nie jest taka prosta
            ekonomia z ryneczku i przedstawiciela handlowego od mentosów.
            Dodatkowo twierdzę Włodku, że musissz być albo emerytem albo rentierem
            gdyż 5 tysięcy ludzi bez pracy załatwia to miasto.
            TOM
            • Gość: Wlodek Re: JAK zwykle IP: *.vf.shawcable.net 22.12.02, 21:03
              Gość portalu: TOM napisał(a):

> Jak zwykle wypowiadasz się bardzo nieprzemyślanie.
              > Już kiedyś prosiłem Cię abyś w sprawie huty się niewypowiadał
              > bo o jej problemach nie masz pojęcia.

- TOM-ie!!!
              Pewnie, ze nie mam pojecia!
              W koncu ta huta rosla w socjalistycznym widzie na moich oczach.
              Ja jeszcze pamietam jak tam gdzie jest walcownia...ta supernowoczesna, bylo
              milo, przyjemnie i zielono, a tam gdzie koksownia od strony Osony nie bylo
              blokow dla hutnikow zdychajacych od smrodu.
              Ponadto zdarzylo mi sie poznac troche ludzi zwiazanych z huta zawodowo.
              I to nie tylko suwnicowych i wytapiaczy.
              A na dodatek udalo mi sie tez troche rozejrzec po swiecie i popatrzec jak inni
              sobie radza z hutnictwem i ...konkurencja.
              Nauczono mnie tez liczyc.... wprawdzie za komuny, ale paru nauczycieli w tym
              akademickich wiedze dodawania w slupkach, dzielenia i mnozenia zdobywalo
              jeszcze przed wojna....
              Natomiast mam marne doswiadczenia z obserwacja dokonan ciut mlodszych ode mnie
              inzynierow zdobywajacych wiedze ekonomiczna w pogierkowskich czasach....
              I nie potrafiacych odpowiedziec na proste pytanie:
              KTO ZA TO ZAPLACI???
              przy tym TO, oznacza kazdy rodzaj dzialalnosci produkcyjne i uslugowej.

To nie jest taka prosta
              > ekonomia z ryneczku i przedstawiciela handlowego od mentosów.

- TO jest ta sama ekonomia.
              Tylko, ze przedstawiciel handlowy od mentosow martwi sie sam o siebie i nie
              jeczy, zeby mu Wrona, Miller i Duch Swiety sfinansowal upadajace na pysk
              szczeki, a hutnik, ktory od 12 lat mial czas i mozliwosci na reorganizacje i
              doprowadzenie tej firmy do konkurencyjnych standardow nie zrobil NIC!!!
              Byly zarzady, zwiazki i inne cuda na kiju.

> Dodatkowo twierdzę Włodku, że musissz być albo emerytem albo rentierem
              > gdyż 5 tysięcy ludzi bez pracy załatwia to miasto.
              > TOM

I znowu chcesz mnie i nam wmowic, ze 5 tysiecy to duzo!
              I wystraszyc masa. Nic z tego. Kazdy przypadek z tych 5 tysiecy jest inny. A
              tylko kilkaset podobnych, choc i to nie napewno.
              W tych 5 tysiacach miesci sie i zarzad, badz zarzady, komisjanci zwiazkowi,
              towarzysze poslowie i podobni, ktorzy za upadek huty odpowiadaja, bo w tym
              korycie zupelnie dobrze im bylo i niezle z niego zyli mieszajac w glowach tym
              co na dole. A doly tez przeciez wybieraly do zarzadow swoich przedstawicieli.
              Cala sfora doradcow i specjalistow... NIEPRAWDAZ????
              Policz to wszystko i popatrz uwaznie kto straci na upadku huty najwiecej.
              I jeszcze to co proponuje!
              A MOZE NA UPADKU HUTY ZYSKA TWOJA POLIBUDA?
              Zamiast metalurgii bedziecie uczyc czegos bardziej pozytecznego dla
              wspolczesnego mlodego czlowieka? Moze tez sami sie zaczniecie doksztalcac na
              innych doksztaltach???
              Czemu ci wszyscy, lacznie z Toba i xx-em co tak lkaja nad grobem huty nie
              zrobicie sciepy z wlasnej kieszeni na biedny zaklad socjalistycznej
              prowieniencji? Coooo?
              Czemu chcesz, zeby moje podatki utrzymywaly bankruta.
              Ja twierdze, ze od biednych jest albo opieka spoleczna, albo organizacje
              dobroczynne.
              I pomysl! Czy hutnicy beda sie martwic jak Ty, badz xx dostaniesz (-
              cie) "fajer" z polibudy???
              Nie bedzie was 5 tys. tylko dwoch.
              A co to jest dwoch! Nic.

Wesolych Swiat
              Wlodek

A co do rentierstwa, to pracuje i glowa i rencami i jak mi sie zdarzy ...
              przerwa w pracy, to nikt nie roni za mna lez. To juz moj klopot, zeby sie z
              ambarasu wygrzebac.
              Nie dostaje tez odpraw na odchodne.
              Zamiast tego czekam na zalegle od 12 lat wyrownania za niewyplacona na czas
              rekompensate z budzetowki.
              Tak sie wychodzi na ....panstwowym wikcie.
              • Gość: xx Re: JAK zwykle IP: *.icis.pcz.czest.pl 22.12.02, 21:26
                Duzo zostalo powiedziane, moze za duzo nawet.

Poza tym Wlodku niedokladnie czytasz co inni napisali.

Ale chcialbym powiedziec tylko, ze na swojej Polibudzie staram sie robic
                wszystko, zeby Czestochowa nie byla zalezna od dziedzin bez przyszlosci, a jak
                najbardziej korzystala z postepu w takich dziedzinach jak komputery i sieci
                komputerowe, oprogramowanie, Internet, telekomunikacja, zeby stwarzac
                mozliwosci rozwoju mlodym ludziom wlasnie w tych dziedzinach - wlacznie z
                miejscami pracy dla nich.

O szczegolach nie chce mowic, zebys nie powiedzial, ze sie chwalimy i zeby nie
                zapeszyc - ale mamy sie czym pochwalic. Wierze, ze za jakis czas nasze miasto
                nie bedzie juz tak zalezne od Huty - bo jednak hutnictwo w takiej postaci nie
                ma przyszlosci.

Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> Gość portalu: TOM napisał(a):
                >
                > > Jak zwykle wypowiadasz się bardzo nieprzemyślanie.
                > > Już kiedyś prosiłem Cię abyś w sprawie huty się niewypowiadał
                > > bo o jej problemach nie masz pojęcia.
                >
                > - TOM-ie!!!
                > Pewnie, ze nie mam pojecia!
                > W koncu ta huta rosla w socjalistycznym widzie na moich oczach.
                > Ja jeszcze pamietam jak tam gdzie jest walcownia...ta supernowoczesna, bylo
                > milo, przyjemnie i zielono, a tam gdzie koksownia od strony Osony nie bylo
                > blokow dla hutnikow zdychajacych od smrodu.
                > Ponadto zdarzylo mi sie poznac troche ludzi zwiazanych z huta zawodowo.
                > I to nie tylko suwnicowych i wytapiaczy.
                > A na dodatek udalo mi sie tez troche rozejrzec po swiecie i popatrzec jak
                inni
                >
                > sobie radza z hutnictwem i ...konkurencja.
                > Nauczono mnie tez liczyc.... wprawdzie za komuny, ale paru nauczycieli w tym
                > akademickich wiedze dodawania w slupkach, dzielenia i mnozenia zdobywalo
                > jeszcze przed wojna....
                > Natomiast mam marne doswiadczenia z obserwacja dokonan ciut mlodszych ode
                mnie
                > inzynierow zdobywajacych wiedze ekonomiczna w pogierkowskich czasach....
                > I nie potrafiacych odpowiedziec na proste pytanie:
                > KTO ZA TO ZAPLACI???
                > przy tym TO, oznacza kazdy rodzaj dzialalnosci produkcyjne i uslugowej.
                >
                > To nie jest taka prosta
                > > ekonomia z ryneczku i przedstawiciela handlowego od mentosów.
                >
                > - TO jest ta sama ekonomia.
                > Tylko, ze przedstawiciel handlowy od mentosow martwi sie sam o siebie i nie
                > jeczy, zeby mu Wrona, Miller i Duch Swiety sfinansowal upadajace na pysk
                > szczeki, a hutnik, ktory od 12 lat mial czas i mozliwosci na reorganizacje i
                > doprowadzenie tej firmy do konkurencyjnych standardow nie zrobil NIC!!!
                > Byly zarzady, zwiazki i inne cuda na kiju.
                >
                > > Dodatkowo twierdzę Włodku, że musissz być albo emerytem albo rentierem
                > > gdyż 5 tysięcy ludzi bez pracy załatwia to miasto.
                > > TOM
                >
                > I znowu chcesz mnie i nam wmowic, ze 5 tysiecy to duzo!
                > I wystraszyc masa. Nic z tego. Kazdy przypadek z tych 5 tysiecy jest inny. A
                > tylko kilkaset podobnych, choc i to nie napewno.
                > W tych 5 tysiacach miesci sie i zarzad, badz zarzady, komisjanci zwiazkowi,
                > towarzysze poslowie i podobni, ktorzy za upadek huty odpowiadaja, bo w tym
                > korycie zupelnie dobrze im bylo i niezle z niego zyli mieszajac w glowach tym
                > co na dole. A doly tez przeciez wybieraly do zarzadow swoich przedstawicieli.
                > Cala sfora doradcow i specjalistow... NIEPRAWDAZ????
                > Policz to wszystko i popatrz uwaznie kto straci na upadku huty najwiecej.
                > I jeszcze to co proponuje!
                > A MOZE NA UPADKU HUTY ZYSKA TWOJA POLIBUDA?
                > Zamiast metalurgii bedziecie uczyc czegos bardziej pozytecznego dla
                > wspolczesnego mlodego czlowieka? Moze tez sami sie zaczniecie doksztalcac na
                > innych doksztaltach???
                > Czemu ci wszyscy, lacznie z Toba i xx-em co tak lkaja nad grobem huty nie
                > zrobicie sciepy z wlasnej kieszeni na biedny zaklad socjalistycznej
                > prowieniencji? Coooo?
                > Czemu chcesz, zeby moje podatki utrzymywaly bankruta.
                > Ja twierdze, ze od biednych jest albo opieka spoleczna, albo organizacje
                > dobroczynne.
                > I pomysl! Czy hutnicy beda sie martwic jak Ty, badz xx dostaniesz (-
                > cie) "fajer" z polibudy???
                > Nie bedzie was 5 tys. tylko dwoch.
                > A co to jest dwoch! Nic.
                >
                > Wesolych Swiat
                > Wlodek
                >
                > A co do rentierstwa, to pracuje i glowa i rencami i jak mi sie zdarzy ...
                > przerwa w pracy, to nikt nie roni za mna lez. To juz moj klopot, zeby sie z
                > ambarasu wygrzebac.
                > Nie dostaje tez odpraw na odchodne.
                > Zamiast tego czekam na zalegle od 12 lat wyrownania za niewyplacona na czas
                > rekompensate z budzetowki.
                > Tak sie wychodzi na ....panstwowym wikcie.
                • Gość: mieszkaniec Re: JAK zwykle i Ty "xx "nie masz racji! IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 22.12.02, 23:23
                  Huta ma zamowienia i zbyt na swoja produkcje !Jest-to nowoczesna huta !Urzad
                  Miasta Czestochowa bedzie musial placic bezrobocie pracow. huty . To bedzie
                  suma 50.000 000.zl.A huta obecnie prosi o poreczenie 40.000 000 milionow !!
                  Mieszkaniec !
                  • Gość: TOM Re: JAK zwykle i Ty 'xx 'nie masz racji! IP: *.mim.pcz.czest.pl 23.12.02, 03:45
                    Bardzo dobrze powiedziane krótko i na temat bez zbędnych
                    wywodów.
                    TOM
                    • Gość: xx Re: JAK zwykle i Ty 'xx 'nie masz racji! IP: *.icis.pcz.pl 23.12.02, 20:04
                      Tak naprawde kleska HUTY jest po czesci kleska naszej Uczelni - Politechniki.

Mozemy mowic, ze nie mamy wplywu na to, ale to nie jest prawda.

Nie potrafilismy pomoc sformulowac dla Huty zadnego alternatywnego planu - ani
                      w sensie ekonomicznym, ani technicznym, ani spolecznym, ani politycznym.
                      Wiec sie ma pretensje do innych, to tez miec trzeba na uwadze, ze czesc tych
                      pretensji powinna byc skierowana do siebie samego.

Ja doskonale rozumiem problemy zwiazane z Huta, ale przynajmniej robie w swoim
                      zakresie to, co sie da, zeby mlodzi ludzie - absolwenci naszej Uczelni mogli
                      znalezc swoja przyszlosc w bardziej perspektywicznej dziedzinie niz hutnictwo
                      w tej postaci.

Bylem ostatnio w Krakowie - to bogatsze znacznie miasto, a tez nie widza tak
                      naprawde przyszlosci dla swojej Huty.

> Bardzo dobrze powiedziane krótko i na temat bez zbędnych
                      > wywodów.
                      > TOM
                  • Gość: Wlodek Re: JAK zwykle i Ty 'xx 'nie masz racji! IP: *.vf.shawcable.net 24.12.02, 02:02
                    Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> Huta ma zamowienia i zbyt na swoja produkcje !Jest-to nowoczesna huta !Urzad
                    > Miasta Czestochowa bedzie musial placic bezrobocie pracow. huty . To bedzie
                    > suma 50.000 000.zl.A huta obecnie prosi o poreczenie 40.000 000 milionow !!
                    > Mieszkaniec !

To fajnie! Ze piekna i taka sliczna, tylko czemy ma dlugi? czemu zaden bank nie
                    chce pomoc. Jakie huta ma zabezpieczenie kredytu?
                    Jakie gwarancje, ze huta kredyt splaci?
                    Masz takie informacje???
                    Chetnie je poznam.
                • Gość: TOM Re: JAK zwykle IP: *.mim.pcz.czest.pl 23.12.02, 03:47
                  "bo jednak hutnictwo w takiej postaci nie
                  ma przyszlosci."

To dlaczego Unia tak martwii się o nasze kontyngenty na stal.

• Gość: TOM Re: JAK zwykle IP: *.mim.pcz.czest.pl 23.12.02, 03:48
                Czyli tak jak pisałem, poprzednio.
                pozdrawiam TOM
                • Gość: Wlodek Re: JAK zwykle IP: *.vf.shawcable.net 24.12.02, 01:59

> Czyli tak jak pisałem, poprzednio.
                  > pozdrawiam TOM

Poprzednio pisales jak czlonek partii lewicowej.
                  Napisz teraz jak czlowiek, ktory ma tak zreformowac hute, zeby przynosila zyski
                  wlascicielowi.
              • Gość: zbych Re: JAK zwykle IP: 212.160.234.* 23.12.02, 07:29
                Widze Włodziu że najlepszym rozwiązaniem jest to aby wszyscy wzięli sprawy w
                swoje ręce. Tylko powiedz mi ilu może być szewców, sklepikarzy, właścicieli
                kafejek internrtowych itp. kto do nich przyjdzie, kto bedzie miał pieniądze
                żeby naprawić buty czy kupić kawalek szynki. Tcy ludzie jak TY rządzą Polską, a
                z czego to wnioskuje, martwisz sie tylko o siebie tak jak ludzie z rządu. A tak
                w ogóle to juz nie chce mi się pisać, zastanów sie nad tym przez Swięta.
                • Gość: Wlodek Re: JAK zwykle IP: *.vf.shawcable.net 24.12.02, 01:57
                  Gość portalu: zbych napisał(a):

> Widze Włodziu że najlepszym rozwiązaniem jest to aby wszyscy wzięli sprawy w
                  > swoje ręce. Tylko powiedz mi ilu może być szewców, sklepikarzy, właścicieli
                  > kafejek internrtowych itp. kto do nich przyjdzie, kto bedzie miał pieniądze
                  > żeby naprawić buty czy kupić kawalek szynki.

- kiedys na hucie bylo[bo nie pracowalo] 15 tysiecy ludzi i CO????
                  Znikneli, powymierali?
                  Cos chyba robi te 8-9 tysiecy bylych hutnikow. Nie wszyscy poszli na renty i
                  emerytury.
                  Ale powiedz kto sie martwi o pozwalnianych pracownikow sluzby zdrowia, roznych
                  dawnych Lekbudow i Hutmarow i sporej liczby roznych dawnych firm, ktore juz nie
                  istnieja.

Tcy ludzie jak TY rządzą Polską, a
                  >
                  > z czego to wnioskuje, martwisz sie tylko o siebie tak jak ludzie z rządu.

- Ja nie biore pieniedzy z kasy podatnika. Ja pracuje na wlasne potrzeby
                  wlasnemy rencamy i zawartoscia czaszki.
                  Rzadowcy biora Twoje i nasze pieniadze i za cos innego.
                  Jesli mnie braknie na zycie, to co? Ty mi udzielisz kredytu?Wezmiesz mnie na
                  utrzymanie, a moze mam wystapic do Wrony o dotacje....czy mam oglosic strajk,
                  albo pochodzic po ulicach w protescie..do pana boga.

tak
                  >
                  > w ogóle to juz nie chce mi się pisać, zastanów sie nad tym przez Swięta.

- tez proponuje zostawic na poswietach ten temat, bo i tak wroci.
                  A co do zastanowienia, to proponuje zostawic socjalistyczne bole serca i
                  pomyslec co Ty zrobilbys, gdybys byl wlascicielem huty?
                  Chetnie poczytam odpowiedz.
                  Najlepszego!
                  Wlodek
                  • Gość: zbych Re: JAK zwykle IP: 212.160.234.* 24.12.02, 07:49
                    Nie zastanowiło Cię to że ktoś chce położyć Hute na łopadki. Huta jest
                    rentownym zakładem mającym dużo zamówień tylko brak gotówki na wsad. Złym
                    posunięciem była likwidacja Wielkiego Pieca. Było to za rządów p.Skrzypczyka
                    który przyszedł ze Śląka. Nie wiem czy słyszałeś o budowie COS-u w jednej z Hut
                    zrzeszonych w PHS-ie, tylko powiedz mi po co budować i wydawać pieniądze
                    podatkia ma nowy COS jak u nas już jest taki. Huta ma takie długi bo budowała
                    wszystko za własne środki i zaciągnięte kredyty, natomiast Huta Katowice
                    dostawała dotacje z Rządu, może i nam rząd mógłby pomóc. Jeszcze jedno, coś
                    trzebabyło położyć na ołtarzu Unijnym, padło na nas, ale pytam dlaczego my, my
                    którzy mamy zbyt na nasze produkty. Nasze rury są kupowane na całym świecie.
                    Nie wiem czy jeszcze coś pisać bo pewnie Cię nie przekonam ale to są fakty i
                    tego oszukać się nie da.
                    • Gość: Wlodek Re: JAK zwykle IP: *.vf.shawcable.net 25.12.02, 09:02
                      Gość portalu: zbych napisał(a):

> Nie zastanowiło Cię to że ktoś chce położyć Hute na łopadki.

- To zawsze moze sie zdarzyc, ale gdyby huta byla firma prywatna, a nie
                      dziwolagiem panstwowo prywatnym kierowanym przez praconiczopanstwoy zarzad, to
                      pewnie wygladalaby inaczej.
                      vide Huta Warszawa, co to ja za zlotowke sprzedali...

>Huta jest
                      > rentownym zakładem mającym dużo zamówień tyHuta ma takie długi bo budowała
                      > wszystko za własne środki i zaciągnięte kredyty,

- Wiesz rentowna, to ona bylaby bez dlugow i z zyskiem...

natomiast Huta Katowice
                      > dostawała dotacje z Rządu, może i nam rząd mógłby pomóc.

- Jest to gospodarczy bandytyzm, bo rzadowe pieniadze powinny isc na pare
                      innych rzeczy, a nie na huty, kopalnie i pare innych takich...

Jeszcze jedno, coś
                      > trzebabyło położyć na ołtarzu Unijnym, padło na nas, ale pytam dlaczego my,
                      my
                      > którzy mamy zbyt na nasze produkty. Nasze rury są kupowane na całym świecie.
                      > Nie wiem czy jeszcze coś pisać bo pewnie Cię nie przekonam ale to są fakty i
                      > tego oszukać się nie da.

- Dopiero co jakis hutnik przyznawal, ze zarzadzanie bylo do d..., koszty
                      produkcji za wysokie, a ceny malo konkurencyjne...
                      Wiec dobrze byloby ujednolicic te sprawy...
                      Dla mnie jest istotne jedno. Huta ma racje bytu tylko w jednym przypadku..
                      Jesli zarabia na siebie i placi tym, ktorym powinna.
                      Jesli ma do jej egzystencji dokladac ktos inny, to mozna ja zlikwidowac.
                      I nie tylko ja.
                      Ktos pisal, ze w Pogotowiu maja zwalniac...moze wlasnie dlatego, ze huta nie
                      zaplacila miastu ilustam milionow podatku i braklo na Sluzbe Zdrowia, oswiate
                      itp?
                      Wlodek
                      • Gość: zbych Re: JAK zwykle IP: 212.160.234.* 02.01.03, 07:45
                        Kochany Włodku, odpowiadasz na pytania na które masz ochote ale i tak
                        wypowiedzi Twoje są mało przekonujące, a to że nie płacimy podatków i dlatego
                        mają likwidować częś pogotowia było smieszne, a nawt żałosne. Aha, czy
                        słyszałeś kiedyś żeby jakiś głos był przeciwko sprzedaniu huty... ja nie!!!
                        Skąd ta huta Warszawa? I to są właśnie Twoje odpowiedzi. Pozdrawiam i życze
                        szcześliwego Nowego Roku.
    • Gość: stary hutnik Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 14:00
      Szanowna pani Elizo jeżeli pracowała pani do godziny 15 to
      prosze tak napisac, a jeżeli pisze pani pod dyktando naczelnego
      to prosze zmienić pracę. Protest trwał do godziny 17. Proszę o
      troche uczćiwości w swoich relacjach bo za chwile okaże się, że
      pani też nie ma pracy, gdyż zwolnieni hutnicy nie będą kupowali
      gazety wyborczej i innych gazet też.
      Ludzi pozbawionych pracy wysyła się w niebyt skazuje dosłownie
      na wegetację i powolną agonię.Proszę sobie to uzmysłowić o co
      hutnicy walczą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pani ELIZO!
      • Gość: Forest31 Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 17:54
        Dzieki wielkie "stary hutniku", myślałem, że tylko ja jestem
        tego zdania. Poczekajmy co ma do powiedzenia p.Eliza, bo wydaje
        mi się, że czyta to co inni pisza na temat jej pracy.
        Pani Elizo - czekamy!!!!!!!!!
        • Gość: Krzysiek Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.bloklan.org.pl / 10.0.1.* 21.12.02, 18:08
          Odpowiem co ma do powedzenia cała GW w Cz-wie co ma do
          powiedzenia? Ano nic bo teraz z uwagi na nowe władze Cz-wy
          milczy albo przemilcza sie o pewnych faktach. A tak na
          marginesie uwaga dla organizujących protest - trzeba sie uczyc
          na beledach jesli protestujacy wiedziel o mozliwosci
          zorganizowania obiazdów to trzeba bylo dodatkowe blokady
          umiescic na ich trasie tak aby przestały miec sens. Jezeli tego
          nie uczyniono to niestety prawda jest taka iz protest niemiala
          sensu. Co do winych upadkowi huty to sprawa jest prost UE karze
          zlikwidowac czesc hut to od jakich zaczynamy? Ano od takich
          które sa w miescie gdzie i tak oddano wszystko najpierw
          wojewodztwo potem cala reszte a miejscowi politycy milczeli.
          Czyli wynika z tego wniosek ze mozna zabierac dalej i tez
          obejdzie sie bez wiekszych krzyków.
          • Gość: Forest31 Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 23:49
            o ile mi widomo to że były objazdy to i tak Częstochowa miała problemy z
            komunikacją, czyli coś ten protest dał.
          • Gość: Filip Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.look.ca 22.12.02, 04:11
            Pani Elizo, dlaczego nie napisała pani, że Hutnicy po
            odśpiewaniu hymnu i nawoływaniach do rozejścia przez
            przewodniczących, nie rozeszli sie do domu tylko chodzili dalej
            do około godziny 17.00. Dopiero wówczas wkroczyła policja i
            manifestanci rozeszli się do domów.
            Jeżeli i Wy, dziennikarze, nie będziecie pisali całej prawdy to
            nigdy nie będzie dobrze. Pozdrawiam i życze lepszych niż my
            hutnicy, Świąt Bożego Narodzenia i lepszego 2003-go
            ................................................................................
            .........
            Ludzie! Hutę rzeczywiście chcą zaorać, bo robi najlepsze grube blachy w Europie
            Środkowej, posiada certyfikaty zachodnie i spełnia wszystkie normy - Wniosek:
            JEST KONKURENCJĄ DLA ZACHODU. Mam kumpla, który pracuje w TV (specjalnie nie
            pisze jakiej?!) i jak była pierwsza blokada to z Warszawki był prykaz, coby
            tego nie narywali. W Warszawce mają nas w DUPIE, bo już dawno nas sprzedali,
            łącznie z częstochowskimi PSEUDO pOSŁAMI i ZARZĄDEM MIASTA !!!
            ................................................................................
            .......
            Szanowna pani Elizo jeżeli pracowała pani do godziny 15 to
            prosze tak napisac, a jeżeli pisze pani pod dyktando naczelnego
            to prosze zmienić pracę. Protest trwał do godziny 17. Proszę o
            troche uczćiwości w swoich relacjach bo za chwile okaże się, że
            pani też nie ma pracy, gdyż zwolnieni hutnicy nie będą kupowali
            gazety wyborczej i innych gazet też.
            Ludzi pozbawionych pracy wysyła się w niebyt skazuje dosłownie
            na wegetację i powolną agonię.Proszę sobie to uzmysłowić o co
            hutnicy walczą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pani ELIZO!
            ................
            "DLA ELIZY"
            Powiedzmy ze pani Eliza napisala cala prawde w Wyborczej
            co rzadko sie zdarza. A napisala tak;
            "..Wczoraj to jest 00.00 w hucie imieniem
            Bieruta odbyla sie manifestacja hutnikow.
            Huta stanela. Pracuja tylko piece wytopu surowki.
            Tysiace robotnikow przybylo do centrum Czestochowy ,
            by przejsc zwartym pochodem Alejami NMP pod urzad prezydenta miasta pana
            T.Wrony niegdys
            ich towazysza a dzis autokraty.
            Tak, tak prosze panstwa "Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia"
            Hutnicy chcieli osobiscie spotkac sie z prezydentem i rozmowic co do
            przyszlosci huty
            to jest; zabezpieczen kredytowych, dostawy surowcow stali i wegla energii
            elektrycznej i
            zapewnien ze strony Ministerstwa Handlu Zagranicznego
            (przeciez w tym ministerstwie nie ma Polakow wogole )oraz premiera zapewnien
            na zbyt
            hutniczych produktow, ale ten uciekl tylnymi drzwiami.
            Odspiewano Rote i inne piesni patriotyczne. Skandowano "Dosc wyprzedazy majatku
            narodowego"
            "Precz z Kwasniewskim i Millerem polski premier jest frajerem"
            "Wnet wybuchnie generalny bo nasz rzad jest dzis bezkarny"
            Podobne hasla umieszczone byly rowniez na licznych transparentach.
            Powiewaly liczne bialoczerwone flagi, spalono kukle Millera i flage UE.
            Przemawialo wielu hutnikow krytykujac obecny rzad, ze nie reprezentuje on
            interesow narodowych
            , ze nie ma on wizji przyszlosci a obecna polityka sluzy grabierzy mienia
            narodowego.

Manifestacja zblizala sie ku koncowi gdy pewien mlody hutnik wszedl na
            podwyzszenie i powiedzial ; "Popatrzcie za siebie dokola
            (bo wlasnie w tym momencie podjechaly policyjne samochody z ktorych wysypali
            sie zomowcy przygotowani do rozpedzania tlumu)

Oto dzis nas bedzie sie traktowac jak zwyklych przestepcow. Sa przygotowani aby
            nas bic. A przeciez my zyjemy w tym samym kraju a czesto w tej samej klatce
            schodowej." Popatrzcie jak brat bedzie bil brata. Powiedzcie mi kto chce tej
            tragedii narodowej. Kto prowadzi do rozlewu krwi. Bo ten moment jest juz coraz
            blizej nas."

Bylam tam i rozmawialam z nimi. Wspolczulam im i ich rodzinom. Nie ma co
            ukrywac los huty jest juz przesadzony i za przykladem innych zakladow
            przemyslowych huta zostanie doprowadzona do bankrutctwa i zniszczina bo
            konkuruje swym produktem z produktem zachodnim. No coz, kazdy kto chce sie
            sprzymiezyc z kapitalizmem jest skazany na jego wyzysk. To dzieki wyzyskowi
            slabszych bestia umacnia sie z coraz bardziej widoczna dysproporcja sil
            slabszych by moc sie kiedykolwiek przed nia obronic.

Uwaga;
            Jesli powyzszy tekst zniknie z listy dyskusyjnej Czestochowy natychmiast
            zostanie umieszczony ponownie na forum www.kielce.pl
            www.leg.pl oraz wszystkich dostepnych w Polsce listach dyskusyjnych.

• Gość: mieszkaniec! Re: Hutnicy wyszli na ulicę!P. ELIZE prosze o glos IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 22.12.02, 05:51
              PANI ELIZO SLUCHAMY !!!
              ODWAGI !!
              MIESZKANIEC !!!
            • Gość: nikt Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.02, 15:44
              Gość portalu: Filip napisał(a):

> Pani Elizo, dlaczego nie napisała pani, że Hutnicy po
              > odśpiewaniu hymnu i nawoływaniach do rozejścia przez
              > przewodniczących, nie rozeszli sie do domu tylko chodzili dalej
              > do około godziny 17.00. Dopiero wówczas wkroczyła policja i
              > manifestanci rozeszli się do domów.
              > Jeżeli i Wy, dziennikarze, nie będziecie pisali całej prawdy to
              > nigdy nie będzie dobrze. Pozdrawiam i życze lepszych niż my
              > hutnicy, Świąt Bożego Narodzenia i lepszego 2003-go
              > ..............................................................................
              .
              > .
              > .........
              > Ludzie! Hutę rzeczywiście chcą zaorać, bo robi najlepsze grube blachy w
              Europie
              >
              > Środkowej, posiada certyfikaty zachodnie i spełnia wszystkie normy - Wniosek:
              > JEST KONKURENCJĄ DLA ZACHODU. Mam kumpla, który pracuje w TV (specjalnie nie
              > pisze jakiej?!) i jak była pierwsza blokada to z Warszawki był prykaz, coby
              > tego nie narywali. W Warszawce mają nas w DUPIE, bo już dawno nas sprzedali,
              > łącznie z częstochowskimi PSEUDO pOSŁAMI i ZARZĄDEM MIASTA !!!
              > ..............................................................................
              .
              > .
              > .......
              > Szanowna pani Elizo jeżeli pracowała pani do godziny 15 to
              > prosze tak napisac, a jeżeli pisze pani pod dyktando naczelnego
              > to prosze zmienić pracę. Protest trwał do godziny 17. Proszę o
              > troche uczćiwości w swoich relacjach bo za chwile okaże się, że
              > pani też nie ma pracy, gdyż zwolnieni hutnicy nie będą kupowali
              > gazety wyborczej i innych gazet też.
              > Ludzi pozbawionych pracy wysyła się w niebyt skazuje dosłownie
              > na wegetację i powolną agonię.Proszę sobie to uzmysłowić o co
              > hutnicy walczą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pani ELIZO!
              .
              > .
              > ................
              > "DLA ELIZY"
              > Powiedzmy ze pani Eliza napisala cala prawde w Wyborczej
              > co rzadko sie zdarza. A napisala tak;
              > "..Wczoraj to jest 00.00 w hucie imieniem
              > Bieruta odbyla sie manifestacja hutnikow.
              > Huta stanela. Pracuja tylko piece wytopu surowki.
              > Tysiace robotnikow przybylo do centrum Czestochowy ,
              > by przejsc zwartym pochodem Alejami NMP pod urzad prezydenta miasta pana
              > T.Wrony niegdys
              > ich towazysza a dzis autokraty.
              > Tak, tak prosze panstwa "Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia"
              > Hutnicy chcieli osobiscie spotkac sie z prezydentem i rozmowic co do
              > przyszlosci huty
              > to jest; zabezpieczen kredytowych, dostawy surowcow stali i wegla energii
              > elektrycznej i
              > zapewnien ze strony Ministerstwa Handlu Zagranicznego
              > (przeciez w tym ministerstwie nie ma Polakow wogole )oraz premiera
              zapewnien
              > na zbyt
              > hutniczych produktow, ale ten uciekl tylnymi drzwiami.
              > Odspiewano Rote i inne piesni patriotyczne. Skandowano "Dosc wyprzedazy
              majatku
              >
              > narodowego"
              > "Precz z Kwasniewskim i Millerem polski premier jest frajerem"
              > "Wnet wybuchnie generalny bo nasz rzad jest dzis bezkarny"
              > Podobne hasla umieszczone byly rowniez na licznych transparentach.
              > Powiewaly liczne bialoczerwone flagi, spalono kukle Millera i flage UE.
              > Przemawialo wielu hutnikow krytykujac obecny rzad, ze nie reprezentuje on
              > interesow narodowych
              > , ze nie ma on wizji przyszlosci a obecna polityka sluzy grabierzy mienia
              > narodowego.
              >
              > Manifestacja zblizala sie ku koncowi gdy pewien mlody hutnik wszedl na
              > podwyzszenie i powiedzial ; "Popatrzcie za siebie dokola
              > (bo wlasnie w tym momencie podjechaly policyjne samochody z ktorych wysypali
              > sie zomowcy przygotowani do rozpedzania tlumu)
              >
              > Oto dzis nas bedzie sie traktowac jak zwyklych przestepcow. Sa przygotowani
              aby
              >
              > nas bic. A przeciez my zyjemy w tym samym kraju a czesto w tej samej klatce
              > schodowej." Popatrzcie jak brat bedzie bil brata. Powiedzcie mi kto chce tej
              > tragedii narodowej. Kto prowadzi do rozlewu krwi. Bo ten moment jest juz
              coraz
              > blizej nas."
              >
              > Bylam tam i rozmawialam z nimi. Wspolczulam im i ich rodzinom. Nie ma co
              > ukrywac los huty jest juz przesadzony i za przykladem innych zakladow
              > przemyslowych huta zostanie doprowadzona do bankrutctwa i zniszczina bo
              > konkuruje swym produktem z produktem zachodnim. No coz, kazdy kto chce sie
              > sprzymiezyc z kapitalizmem jest skazany na jego wyzysk. To dzieki wyzyskowi
              > slabszych bestia umacnia sie z coraz bardziej widoczna dysproporcja sil
              > slabszych by moc sie kiedykolwiek przed nia obronic.
              >
              > Uwaga;
              > Jesli powyzszy tekst zniknie z listy dyskusyjnej Czestochowy natychmiast
              > zostanie umieszczony ponownie na forum www.kielce.pl
              > www.leg.pl oraz wszystkich dostepnych w Polsce listach dyskusyjnych.
              >
              A nie zauwazyles baranie ze aby nie bylo rozlewu krwi poprostu nie blokuj nic
              nie wychodz na ulice nie pal opon nie rob tz zadymy.
              Nie ty jeden tracisz prace i nie ty jeden bedziesz klepal biede ale to nie
              powod do ANARCHI.
              Dlaczego ja mam na tym ucierpiec.
          • Gość: nikt Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.02, 15:40
            Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Odpowiem co ma do powedzenia cała GW w Cz-wie co ma do
            > powiedzenia? Ano nic bo teraz z uwagi na nowe władze Cz-wy
            > milczy albo przemilcza sie o pewnych faktach. A tak na
            > marginesie uwaga dla organizujących protest - trzeba sie uczyc
            > na beledach jesli protestujacy wiedziel o mozliwosci
            > zorganizowania obiazdów to trzeba bylo dodatkowe blokady
            > umiescic na ich trasie tak aby przestały miec sens. Jezeli tego
            > nie uczyniono to niestety prawda jest taka iz protest niemiala
            > sensu. Co do winych upadkowi huty to sprawa jest prost UE karze
            > zlikwidowac czesc hut to od jakich zaczynamy? Ano od takich
            > które sa w miescie gdzie i tak oddano wszystko najpierw
            > wojewodztwo potem cala reszte a miejscowi politycy milczeli.
            > Czyli wynika z tego wniosek ze mozna zabierac dalej i tez
            > obejdzie sie bez wiekszych krzyków.
            Powiedz mi debilu gdzie mieszkasz to ci zablokuje klatke w bloku ktorym
            mieszkasz.
            Pozdrawiam imbecyli
    • Gość: Tomek Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 17:29
      Bojówki hutniczej solidarności blokując drogę zachowują się jak
      terroryści , należy się z nimi rozprawić jak z bandytami.
    • Gość: Marcin Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 17:42
      Do trudnej sytuacji Huty Częstochowa doprowdziły rządy
      Solidarności. Po pieniądze dla Huty Częstochowa należy
      zwrócić się do Wałęsy , który okradł Polskę niepłacąc podatku
      od miliona dolarów otrzymanych z USA , Krzaklewskiego , Buzka ,
      a także Marka Wójcika , który jako poseł AWS doprowadził Polskę
      na skraj bankructwa i doprowadził do likwidacji województwa
      częstochowskiego.
    • Gość: Marcin Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 17:43
      Do trudnej sytuacji Huty Częstochowa doprowdziły rządy
      Solidarności. Po pieniądze dla Huty Częstochowa należy
      zwrócić się do Wałęsy , który okradł Polskę niepłacąc podatku
      od miliona dolarów otrzymanych z USA , Krzaklewskiego , Buzka ,
      a także Marka Wójcika , który jako poseł AWS doprowadził Polskę
      na skraj bankructwa i doprowadził do likwidacji województwa
      częstochowskiego.
      • Gość: Wlodek Re: Hutnicy wyszli na ulicę IP: *.vf.shawcable.net 22.12.02, 21:16
        Piszesz bzdury!
        Do trudnej sytuacji huty doprowadzily rzady komunistow, ktorzy mysleli(!?)ze
        wiecznie da sie prowadzic ksiezycowa ekonomie bez wzgledu na koszty i potrzeby,
        a takze wierzyli w madrosc "klasy robotniczej".
        Ci o ktorych piszesz stali sie tylko tymi, ktorzy chcieli zeby socjalizm mial
        ludzka twarz w nowych warunkach ekonomicznych i chcieli [chca nadal]` korzystac
        z koryta, ktore zrobili poprzednicy.
        Sadzac z tego co piszesz, to moznaby sadzic, ze jak powieszonoby tych
        wymienionych, to huta i cala nasza OJCZYZNA doznalaby zbawienia.
        Co w takim razie powiesz o poprzednikach?
        policz ile Walesa powinien zaplacic podatku i porownaj to z dlugami HUTY na
        rzecz budzetu panstwa, miasta i ZUS-u.
        Wojewodztwo czestochowskie powstalo, bo trzeba bylo zapewnic towarzyszom cieple
        posady w urzedach i kumitetach.
        Chcialbys powrotu Grygla i podobnych Krysiakow, a na szefa Gazety starego
        Piersiaka, albo innego Ploweckiego? Nie mowiac juz o takiej towarzyszce co z
        muzealnej wystawy wyrzucala zdjecia zolnierzy PSZ na Zachodzie???
        Odpowiedz!
        Tylko szczerze!
        Najlepszego!
        Wlodek
        ps Naprawde nie warto mieszac paru spraw w jednym kotle!
        Zawsze cos glupiego moze wylezc.

Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Do trudnej sytuacji Huty Częstochowa doprowdziły rządy
        > Solidarności. Po pieniądze dla Huty Częstochowa należy
        > zwrócić się do Wałęsy , który okradł Polskę niepłacąc podatku
        > od miliona dolarów otrzymanych z USA , Krzaklewskiego , Buzka ,
        > a także Marka Wójcika , który jako poseł AWS doprowadził Polskę
        > na skraj bankructwa i doprowadził do likwidacji województwa
        > częstochowskiego.
        • Gość: Kierowca Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w korku ? IP: 195.117.109.* 23.12.02, 08:26
          A co z ludźmi którzy stali w korku 3-4 godziny ???
          Spóźnili się na umówione spotkania …
          Dlaczego ktoś musiał stać w korku a inni czekali na niego godzinami ???
          Co z nie załatwionymi sprawami ???
          Karetki pogotowia nie mogły przejechać – a może tym protestem przyczyniliście
          się do śmierci ludzkiej, czy ktoś to wziął pod uwagę ???
          Hutnicy zachowali się jak samolubne istoty które dbają tylko o siebie a innym
          zarzucają to samo !!!
          I zastanówcie się kto hutę okradał i jak, dlaczego Ci na „dole” nie mogli nic
          zarzucić tym „wyżej” – sami budowali to co mamy teraz.

Wesołych Świąt.
          • Gość: Filip Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: *.look.ca 23.12.02, 12:39
            Prosze podawac fakty, a nie opowiadac ze cos tam bylo
            ale dzis juz nikt nie pamieta; co bylo ?
          • Gość: gość Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: proxy / 212.160.234.* 23.12.02, 13:49
            Gość portalu: Kierowca napisał(a): Karetki pogotowia nie mogły przejechać – a
            może tym protestem przyczyniliście
            się do śmierci ludzkiej, czy ktoś to wziął pod uwagę ???
            Frajerze kto Cię spłodził, czy zdajesz sobie sprawę, że bezrobotni umierają z
            głodu. Karetki i tak nie jeżdżą bo dawno wykorzystały limity paliwowe.Na jaką
            pomoc liczysz. myślisz że zachód Ci da, jak nie będziesz miał"many,many"to
            tylko sobie popatrzysz i obliżesz pustą Gebę, a póżniej zamilkniesz.

> A co z ludźmi którzy stali w korku 3-4 godziny ???
            > Spóźnili się na umówione spotkania …
            > Dlaczego ktoś musiał stać w korku a inni czekali na niego godzinami ???
            > Co z nie załatwionymi sprawami ???
            > Karetki pogotowia nie mogły przejechać – a może tym protestem przyczynili
            > ście
            > się do śmierci ludzkiej, czy ktoś to wziął pod uwagę ???
            > Hutnicy zachowali się jak samolubne istoty które dbają tylko o siebie a innym
            > zarzucają to samo !!!
            > I zastanówcie się kto hutę okradał i jak, dlaczego Ci na „dole” nie
            > mogli nic
            > zarzucić tym „wyżej” – sami budowali to co mamy teraz.
            >
            > Wesołych Świąt.
            • Gość: nikt Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.02, 15:51
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Gość portalu: Kierowca napisał(a): Karetki pogotowia nie mogły przejechać R
              > 11; a
              > może tym protestem przyczyniliście
              > się do śmierci ludzkiej, czy ktoś to wziął pod uwagę ???
              > Frajerze kto Cię spłodził, czy zdajesz sobie sprawę, że bezrobotni umierają z
              > głodu. Karetki i tak nie jeżdżą bo dawno wykorzystały limity paliwowe.Na jaką
              > pomoc liczysz. myślisz że zachód Ci da, jak nie będziesz miał"many,many"to
              > tylko sobie popatrzysz i obliżesz pustą Gebę, a póżniej zamilkniesz.
              >
              > > A co z ludźmi którzy stali w korku 3-4 godziny ???
              > > Spóźnili się na umówione spotkania …
              > > Dlaczego ktoś musiał stać w korku a inni czekali na niego godzinami ???
              > > Co z nie załatwionymi sprawami ???
              > > Karetki pogotowia nie mogły przejechać – a może tym protestem przycz
              > ynili
              > > ście
              > > się do śmierci ludzkiej, czy ktoś to wziął pod uwagę ???
              > > Hutnicy zachowali się jak samolubne istoty które dbają tylko o siebie a in
              > nym
              > > zarzucają to samo !!!
              > > I zastanówcie się kto hutę okradał i jak, dlaczego Ci na „dole”
              > ; nie
              > > mogli nic
              > > zarzucić tym „wyżej” – sami budowali to co mamy teraz.
              > >
              > > Wesołych Świąt.
              to samo dla Ciebie
              www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=55&w=4036951&a=4055157
          • Gość: Forest31 Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 19:51
            Nie wiem czy wiesz ale ludzie z pogotowia też byli na proteście, a wiesz
            dlaczego, pewnie nie bo byś nie pisał głupot, już Ci wyjaśniam, mają
            zlikwidowac część pogotowia.
            Oni sa z nami a my z nimi!!!!!!!!
            Aha moze przyjadą Cie uratować Ci z pogotowia których pozwalniają!!! Nie życze
            Ci tego bo jestem człowiekiem.
            • Gość: Filip Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: *.look.ca 23.12.02, 23:06
              Zastanawia mnie forma protestu.
              Obecnie czesto uzywana jest blokada drog jaka swego czasu wypracowal
              Lepper "Samoobrona".
              Czy tego rodzaju utrudnienie innym zycia cokolwiek rozswiazuje.
              Czy nie nalezalo by szukac bardziej radykalnych rozwiazan przynoszacych
              natychmiastowy efekt.

Kochani hutnicy; organizujcie sie i nie pozwolcie wyrwac sobie i tej tak juz
              niewielkiej szansy na jakies zycie.
              Wykorzystajcie wszelkie mozliwosci konsolidacji sil z gornikami i wszystkimi
              ktorzy mogli by pojsc razem z Wami.
              Wykorzystajcie wszelkie mozliwe srodki masowego przekazu, do nieustannego
              wlasciwego naswietlania waszych postulatow.

Mam takze nadzieje ze to forum moze takze odegrac znaczna role w obronie
              zagrozonych hutnikow utrata pracy.

Niech zyje hutnicza "Solidarnosc 80 "

Toronto. Kanada
              • Gość: Wlodek Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: *.vf.shawcable.net 24.12.02, 02:13
                Gość portalu: Filip napisał(a):

> Zastanawia mnie forma protestu.
                > Obecnie czesto uzywana jest blokada drog jaka swego czasu wypracowal
                > Lepper "Samoobrona".
                > Czy tego rodzaju utrudnienie innym zycia cokolwiek rozswiazuje.
                > Czy nie nalezalo by szukac bardziej radykalnych rozwiazan przynoszacych
                > natychmiastowy efekt.
                >

- Najlepsze bylyby handgranaty, pociski mozdzierzowe, jaka wiazka dynamitu,
                albo amatolu. I pare ckm-ow z ruskiego demobilu.

> Kochani hutnicy; organizujcie sie i nie pozwolcie wyrwac sobie i tej tak juz
                > niewielkiej szansy na jakies zycie.
                > Wykorzystajcie wszelkie mozliwosci konsolidacji sil z gornikami i wszystkimi
                > ktorzy mogli by pojsc razem z Wami.
                > Wykorzystajcie wszelkie mozliwe srodki masowego przekazu, do nieustannego
                > wlasciwego naswietlania waszych postulatow.
                >
                > Mam takze nadzieje ze to forum moze takze odegrac znaczna role w obronie
                > zagrozonych hutnikow utrata pracy.
                >
                > Niech zyje hutnicza "Solidarnosc 80 "
                >
                >
                > Toronto. Kanada

Popieram! Zwlaszcza polecam branie wzoru z kanadyjskich zwiazkow zawodowych.
                Pensja roczna glownego bossa unijnego wynosi bagatela...360 tysiecy
                kanadyjskich $ rocznie. Zastepcow po 1/4 miliona.
                Jest tez facet kandydatem do szefostwa partii, przy ktorej SLD to calkiem
                prawicowoliberalna ekstrema.:))))
                • Gość: Kierowca Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: 195.117.109.* 24.12.02, 10:07
                  Gość portalu: Wlodek napisał(a):
                  > - Najlepsze bylyby handgranaty, pociski mozdzierzowe, jaka wiazka dynamitu,
                  > albo amatolu. I pare ckm-ow z ruskiego demobilu.

To chyba najlepszy pomysl jaki tu padl ...
                  Najlepiej zrobmy wojne domowa - moze ktos zauwazy ...

Chyba jestescie nienormalni !!! czy blokadami drog i utrudnianiem innym zycia
                  zyskacie zwolennikow czy przeciwnikow ???
                  Tym satrym pierdzielom co siedza w domu i im nic nie przeszkadza to moze tak,
                  ale jak masz prywatna firme i spozniasz sie z dostraczeniem towaru 4-5 godzin,
                  kupujacy rezygnuje po 2 godzinach - to kto mi za to zaplaci ???
                  Ty ?

• Gość: Maciek Re: Hutnicy wyszli na ulicę - A co z ludźmi w kor IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 12:52
                  Hutnicza Solidarność blokując ulicę nie liczy się z innymi ludżmi , swoim
                  działaniem może nawet doprowadzić do śmierci chorych osób , do których nie
                  zdąży na czas przyjechać pogotowie ratunkowe.
                  Myślę , że jedynym sposobem aby hutnicza Solidarność przestała blokować drogi
                  było by to , aby kierowcy , którzy stoja w korku poszli do Huty Częstochowa
                  i tam zablokowaliby im produkcję.
                  • Gość: Darko Re: Hutnicy wyszli na ulicę - czy nie za wcześnie? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.02, 20:18
                    Tak to jest moje zdanie czy na tą ulicę nie wyszli za wcześnie? Bo gdzie byli
                    jak zamykano wielki piec, gdzie są Ci panowie co to mówili jak nam się to
                    opłaca niby z Katowic wozić surówkę. Przepraszam ale podobno wtedy nie było
                    wolno protestować bo solidarność była górą i to oni decydowali, że huta
                    Katowice jest ważniejsza.
                    Pozdrawiam gorąco.
                    • Gość: hutnik Re: Hutnicy wyszli na ulicę - czy nie za wcześnie? IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 08.01.03, 11:00
                      C.d.n.!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka