Dodaj do ulubionych

TRW zatrudni 300 inżynierów

IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 14:50
20 kwietnia - Puls Biznesu
W centrum badawczo-rozwojowym w Częstochowie należącym do amerykańskiego
koncernu TRW pracuje już 140 inżynierów. Pierwotnie centrum miało zatrudniać
250 inżynierów, ale TRW postanowiło zwiększyć obsadę.

— Chcemy, aby pod koniec 2008 r. pracowało tutaj około 300 osób. Roczny
bilans funkcjonowania ośrodka wypadł bardzo pozytywnie, taka jest też ocena
wystawiona przez naszych specjalistów z centrów w USA i Niemczech —
powiedziała "Pulsowi Biznesu" Agata Woszczyk z TRW Polska.

TRW to producent samochodowych systemów bezpieczeństwa z obrotami wynoszącymi
12 mld USD rocznie. Firma zatrudnia 61 tys. pracowników. W Polsce koncern
jest obecny od 1990 r. W dwóch zakładach w Częstochowie zatrudnia 3,5 tys.
osób.
Obserwuj wątek
    • Gość: ozga Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.krakow.pl 21.04.06, 15:12
      TRW zatrudni inżynierów ,ale po AGH lub po Politechnice Gliwickiej a nie po
      Częstochowskiej Politechnice :/
      • Gość: wiedzący Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:19
        tak to jest prawda, zgadzam sie że zatrudniaja po AGH lub PG!
        • Gość: ciekawski student Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: 85.195.119.* 21.04.06, 15:20
          Ilu inżynierów po Politechnice Częstochowskiej pracuje w centrum inżynieryjnym
          TRW ? Ktoś wie ?
      • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 15:21
        TRW zatrudnia roznych absolwentow, po PCz rowniez - znam ich osobiscie. A poza
        tym to nie ma az takiego wielkiego znaczenia - najwiekszym problemem
        Czestochowy jest ucieczka mlodych - jak zostaja tutaj, a nawet pzryjedzaja z
        zewnatrz - bo takich tez jest sporo - to nasze miasto na tym tylko zyskuje.
        Czyli my wszyscy.

• Gość: ciekawski student Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: 85.195.119.* 21.04.06, 15:24
          Zgadzam się, sam też znam takich, ale pracują na produkcji w utrzymaniu ruchu.
          Ilu jest w centrum inżynieryjnym ?
          • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 15:26
            Takie informacje posiadaja tylko szefowie firmy.
            Ja znam osoby, ktore nie pracuja wcale w utrzymaniu ruchu.
            Z tym ze to sa informatycy.
            • Gość: ciekawski student Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: 85.195.119.* 21.04.06, 15:33
              Zapewne znamy te same osoby, Wybacz, ale programowanie sterowników Simatic lub
              cyfrowo sterowanych maszyn do szycia to nie jest jeszcze informatyka. Do centrum
              inżynieryjnego wymagania były chyba nieco wyższe.
              • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 15:35
                Ja mowie o INFORMATYCE a nie o programowaniu sterownikow itd.
                • Gość: ciekawski student Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: 85.195.119.* 21.04.06, 16:04
                  Jeżeli częstochowską INFORMATYKĘ piszemy dużymi literami, to jakimi literami
                  mamy pisać informatykę warszawską lub krakowską ? :-) Więcej pokory xx-sie.
                  Właśnie sprawdziłem na stronie TRW. Jest tylko jedna oferta dla programisty.
                  Wymagania: Linux,Java,SQL,XML,XSLT. Zgodzę się z tym, że na taką pozycję może
                  "załapać" się student po PCz, Akurat zdobycie doświadczenia w programowaniu z
                  wykorzystaniem w/w narzędzi jest dostępne dla każdego, ponieważ polega głownie
                  na pracy własnej. PCta ma prawie każdy, a pirackie narzędzia do nauki są do
                  zdobycia. Uczelnia nie musi tutaj nic zepsuć, a i pomoc ze strony uczelni też
                  nie jest potrzebna. Kilku moich kolegów po PCz pracuje jako informatycy w
                  Warszawie, ale nie świadczy to w żaden sposób o tym, że PCz jest dobra. To są
                  wyjątki, zdolni studenci którzy włożyli mnóstwo własnej pracy i czasu żeby się
                  czegoś nauczyć. Pokazując dyplom PCz już na samym starcie przy ubieganiu się o
                  pracę mieli gorszą pozycję.
                  Ciekaw jestem czy po tej twojej INFORMATYCE:-) znajdzie się chociaż 1 student
                  który będzie się nadawał na stanowisko programisty systemów embedded ?, a
                  elektronik, projektant płytek drukowanych ?. Tego już tak łatwo nie da się
                  nauczyć samemu.
                  • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 18:06
                    Nie jestesm specjalista z dziedziny embedded, chociaz troche tego "liznalem" na
                    studiach. Na naszym Wydziale dopiero zaczelismy ksztalcic na tej specjalnosci -
                    nawet nie mamy jeszcze absolwentow.Wczesniej nie bylo chetnych.

Ksztalcimy np. w dziedzinie sieci, programowania, i nie tylko. Te dziedziny
                    nie sa ani troche latwiejsze niz embededed. To tylko jak sie patrzy z boku, to
                    sie tak wydaje. Mowisz o rzeczach elementarnych, natomiast zdobycie wiedzy
                    specjalistycznej z tego zakresu wymaga glebokich studiow, no i talentu. Ten
                    ostatni element jest nieodzowny. Jak sie nie ma daru bozego, to zadne studia
                    nie pomoga.

Dodam ze zadnych pirackich narzedzi nie ma potzreby w tej chwili stosowac na
                    Uczelni przynajmniej - coraz wiecej firm udostepnia swoje oprogramowanie za
                    darmo. Np. firma IBM z ktora podpisujemy umowe w tym zakresie i w sprawie
                    praktyk.

Moje doswiadczenia mowia ze bardzo wielu naszych absolwentow pracuje poza
                    Czestochowa - Krakow, Warszawa, Wroclaw itd. Na moj gust wrecz za duzo :)) ale
                    poniewaz rynek informatyczny w Czestochowie jest taki jaki jest to wyjezdzaja
                    za chlebem i tam robia kariery.

Ja powiem tak: jak ktos jest dobry na informatyce na PCz, to znajdzie sobie
                    miejsce w zyciu. Potwierdzaja to rowniez studia naszych studentow w ranach
                    Socratesa na uczelniach zagranicznych.

Potwierza to rowniez udzial naszych pracownikow-absolwentow PCz w projektach
                    ogolnopolskich z zakrseu informatyki, gdzie sa na rowni z absolwentami innych
                    uczelni - niektorzy niestety wybieraja inne osrodki z przyczyn finansowych jak
                    np. nasi dwaj wychowankowie, ktorzy zostali nam podupieni przez najbardzie
                    renomowany polski osrodek w dziedzinie technologii gridowych czyli poznannski
                    PCSS. Tam marka PCz jest traktowana wysoko.

Kazda dziedzina wiedzy ma swoje tajniki i stopnie wtajemniczenia, i tylko temu
                    kto nie jest specjalista wydaje sie ze jakas dziedzina jest latwa.

Ja zreszta nie wywyzszam informatyki ponad inne dzieedziny - nie bylo to moim
                    zamiarem. Po prostu informatyka to nie jest priorytet dla TRW.
                  • Gość: marcin_r Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.21.pl / *.21.pl 21.04.06, 22:42
                    Gość portalu: ciekawski student napisał(a):

> Pokazując dyplom PCz już na samym starcie przy ubieganiu się o
                    > pracę mieli gorszą pozycję.

Zejdź na ziemię chłopie. Byłeś kiedykolwiek na jakiejkolwiek rozmowie
                    kwalifikacyjnej ? Też tak myślałem, gdy byłem na studiach. Przykład - Motorola w
                    ogóle nie oglądają się na dyplom, a i to dla nich lepiej, że są studenci po
                    różnych uczelniach. Większa różnorodność to więcej pomysłów i wiele spojrzeń na
                    potencjalne zadania. Jeśli jesteś przekonany, że dyplom jakiejś uczelni
                    cokolwiek znaczy to jesteś w błędzie. Przekonasz się gdy skończysz studia.

> Ciekaw jestem czy po tej twojej INFORMATYCE:-) znajdzie się chociaż 1 student
                    > który będzie się nadawał na stanowisko programisty systemów embedded ?, a
                    > elektronik, projektant płytek drukowanych ?

Doświadczenie jako programista systemów embedded zdobywa się w praktyce, a nie
                    na studiach. Trzeba ruszyć pupę zdobyć staż i się rozwijać.
                    • Gość: itp itd Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.nso.pl 21.04.06, 22:47
                      nie wiem po co zatrudnic chca wiecej 'inzynierow' skoro nie radza sobie z tyloma
                      ludzmi co jest teraz. Zarzadzanie jest fatalne a 'management' ma najwiecej kasy.
                      Skandal !
                      • Gość: marcin_r Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.21.pl / *.21.pl 21.04.06, 22:54
                        To chyba normalne w większości firm. Przecież administrator to wiadomo, że
                        darmozjad - siedzi całymi dniami przed kompem i świeci w nocy :). Jak jest
                        awaria to od biedy coś zrobi, jak nie ma to leży. Tak samo programista. Klepie
                        jak małpa jakieś znaczki i jeszcze chciałby dobrze zarabiać pazerniak.

BTW. Przeczytajcie sobie opinie o ComArch na pracownicy.com/ (szczególnie
                        dot. kadry zarządzającej i wynagradzania informatyków).
                        • Gość: Paweł Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.21.pl / *.21.pl 23.04.06, 09:57
                          Z tym programistą i klepaniem znaczków to ironia?
                          • Gość: marcin_r Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.21.pl / *.21.pl 23.04.06, 14:30
                            Opisałem to oczyma "zarządzających". Wiem z własnego doświadczenia jak traktuje
                            się informatyków.
                      • Gość: pracownik Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.pl / 193.138.240.* 24.04.06, 20:35
                        Ja też nie widzę sensu zatrudniania kolejnych osób do centrum. Ci co już są nie
                        błyszczą kompetencjami i aż dziw bierze w jaki sposób spełnili wymagania zawarte
                        w ofertach pracy. Drugi powód, aby ich nie zatrudniać to koszty. Inżynierów w
                        centrum jest około 140, a do tego dochodzą różne sekretarki itp. Niestety po
                        ponad roku ich pracy nie wdrożono żadnego projektu w dziale produkcji, a efekty
                        ich bytności najlepiej odczuwają pracownicy produkcji w postaci wyższych norm
                        produkcyjnych (na niektórych PSA wzrosły dwukrotnie w ciągu poprzedniego roku),
                        niższych podwyżek i zysków rocznych ( ktoś musi zarobić na ich wysokie pensje).
                        Równie niekorzystnie odczuli to pracownicy Workera, kiedyś czas na przejęcie
                        wynosił około roku, a teraz niektórzy pracują tam blisko 2 lata i nadal nie ma
                        szans na przejęcie przez TRW, a jesto to praca za 800-900 zł miesięcznie, nie
                        wspominając o braku przywilejów socjalnych jakie mają pracownicy TRW. Najgorsze
                        jest to, że stanowią oni czasem nawet 50% załogi na niektórych PSA, a mówi się,
                        że są niepotrzebni, a do tego mają nawet problem z otrzymaniem urlopu, bo tyle
                        jest pracy. To jest tylko cynizm i obłuda dyrekcji TRW.
                    • Gość: ciekawski student Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: 85.195.119.* 22.04.06, 16:19
                      Jeżeli masz jakieś jeszcze wątpliwości to polecam linka:
                      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/praca_060419/praca_a_8.html
                      Podaj mi może jakąkolwiek firmę, która chce zatrudnić stażystę jako programistę
                      w dziale embedded, który nigdy nie widział na oczy innego procesora niż to co
                      wtykał w peceta to pogadamy. Tego, a przynajmniej solidnych podstaw należy się
                      nauczyć na studiach.

Ps. Byłem na kilku rozmowach kwalifikacyjnych, Tylko w jednym przypadku mnie nie
                      przyjęli. Tak się składało, że ostatecznie to ja wybierałem pracę a nie
                      odwrotnie. Teraz studiuję, ale są to moje drugie studia współfinansowane w 80% z
                      funduszu EFS.
                      Tak jak w przyrodzie nie ma równości, tak nie ma równości pomiędzy uczelniami, a
                      w konsekwencji wykształceniem. Czy wolałbyś oddać swoje dziecko do dobrego czy
                      słabego liceum ?. Samozachwyt studentów PCz, czy AJD zniknie jak spadną po
                      studiach z chmur na ziemię.
                      • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 22.04.06, 16:33
                        Nie ma tutaj mowy o samzachwycie, bo u nikogo nie zauwazylem tego.

Samozachwyt jeszcze nikogo zreszta do dobrego nie doprowadzil.
                        To zycie jest najlepszym weryfikatorem naszych umiejetnosci i naszego
                        charakteru.
                      • Gość: marcin_r Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.21.pl / *.21.pl 22.04.06, 23:43
                        Ta HR-owcy. Przez takie gadanie mogą stracić dużo wartościowych ludzi, ale co
                        tam... Zresztą ta firma Hays rekrutowała swego czasu do TRW. Z tego wywiadu nic
                        się nie można dowiedzieć poza ogólnikami. Zresztą ta pani nie rekrutuje stricte
                        technicznie kandydatów. Nie jest dla mnie jakimkolwiek autorytetem i wyrocznią.
                        Mam mieszane uczucia co do podobnych firm.
                        Firm, które chcą zatrudnić programistów embedded jest od groma. Mówię tutaj
                        nawet o takich kandydatach, którzy nie mają wystarczającego doświadczenia.
                        Przykłady - Motorola (nie patrzą na uczelnię, rekrutują po prostu ludzi z wiedzą
                        a nie dyplomem, po czym inwestują szkoląc ludzi), Power Media.
                        Nie mów mi o samozachwycie studentów. PCz skończyłem ok. rok temu i wiem, że
                        niektórzy nic się nie nauczyli, inni znaleźli sobie pracę już na studiach. A
                        upadek z chmur na ziemię dotyczy każdego studenta, który myśli, że studia
                        zastąpią doświadczenie. Późniejsza praca weryfikuje i pokazuje w obliczu
                        realnych problemów "ile jeszcze nam brakuje".
                    • aga.pluta Re: TRW zatrudni 300 inżynierów 08.08.06, 12:41
                      C.F. GOMMA Poland Sp. z o.o. poszukuje Stażysty/tki w Dziale HR – pracownika
                      służby personalnej, na stanowisku: Specjalista do spraw BHP

Wymagania: Posiadanie aktualnego statusu absolwenta. Tegoroczni absolwenci
                      zarejestrowani w Urzędzie Pracy w Częstochowie, Wykształcenie zgodne z
                      kierunkiem praktyk, Dobra znajomość języka angielskiego i/lub innego języka
                      obcego, Zaangażowanie i chęć zdobywania nowych doświadczeń, Komunikatywność i
                      umiejętność pracy w zespole.

Oferty zawierające list motywacyjny, CV ze zdjęciem oraz zgodę na
                      przetwarzanie danych osobowych prosimy przesyłać na adres: pluta@cfgomma.com
                      Więcej informacji pod numerem tel.34 3604729
            • kubiss Re: TRW zatrudni 300 inżynierów 21.04.06, 15:35
              No to potwierdza się to o czym niejednokrotnie pisałem .
              Częstochowskim firmom brakuje wykwalifikowanego personelu .
              Ale to znaczy że nie jest tak zle jak niektórym się wydaje .
              Teraz znowu TRW daje szansę szukając inżynierów .
              Chwała im za to ..... :-)
      • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 15:29
        A tak na marginesie: jestes Krakowianinem ? Gliwiczaninem ?
        Chyba raczej nie Czestochowianinem bo nie za bardzo ci w smak ta wiadomosc ?
      • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 15:29
        P.S. To bylo skierowane do ozgi.
        • Gość: ozga Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.krakow.pl 21.04.06, 15:37
          urodziłem sie u Częstochowie i mieszkałem 20 lat w niej. Ale po maturze
          postanowiłem wyjechac na studia do Krakowa i w Czestochowie jestem od czasu do
          czasu
          • Gość: trwianin Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 16:34
            Nie wiem czy ci "inzynierowie' sa po AGH PG czy MIT ale przepraszam za wyrazenie
            takich burakow trudno znalezc - goscie nie umieją sie zachowac na stolowce,hali
            czy basenie - Ci co znaja temat wiedzą o czym mowie.
    • Gość: ciekawski student do xx-a :-) IP: 85.195.119.* 21.04.06, 16:56
      Na PCz studiuje ok 20 tyś studentów. Większość jest zapewne z Częstochowy i
      okolic. TRW potrzebuje zatrudnić w centrum inżynieryjnym 300 absolwentów.
      Oczywiste jest, że lepiej jest pozyskać pracownika miejscowego. Zakładająć że
      poziom absolwentów jest zbliżony do innych uczelni to dlaczego TRW szuka
      pracowników w całym kraju ?. Przecież w ciągu roku PCz wypuszcza ok 4 tyś
      absolwentów, a więc 10 razy więcej niż wynosi zapotrzebowanie w centrum
      inżynieryjnym. Ogromna większość pracujących tam inżynierów powinna być więc po
      PCz. Może w takim razie jest jednak "coś nie tak" z tym poziomem Politechniki ?,
      a wredni kapitaliści z TRW się na tym poznali ? Rozumiem, że Politechnika jest
      super a wszyscy się "ino" czepiają: NIK, PKA, a przedwczoraj Rzeczpospolita i
      Perspektywy ?. A może przyznamy jednak, że PCz jest uczelnią słabą i
      prowincjonalną kształcącą na kiepskim poziomie ? jak sądzisz xx-sie ?
      • Gość: xx Re: do xx-a :-) IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 17:48
        TRW do centrum poszukuje ludzi najlepszych - takich szuka. Poszukuje nie po
        prostu studentow, a absolwentow okreslonych kierunkow i specjalnosci.

Sa to zreszta nie informatycy, a glownie mechanicy ze znajomoscia technik
        komputerowych. Plus znajomoscia jezykow obcych. Takze elektronicy - tych
        Uczelnia w ogole ksztalci w ograniczonym zakresie.

I tu jest problem ktory dotyczy nie tylko centrum TRW i nie tylko PCz. Na te
        kierunki, nie tylko na PCz, ida delikatnie mowiac slabsi (najslabsi) absolwenci
        szkol srednich.

Gdybys czytal wiecej, to o klopotach z naborem dobrych inzynierow-mechanikow
        uslyszalbys wiecej - w innych miejscach w Polsce. To zaczyna byc problem, a
        przeciez tam w poblizu sa rozne Politechniki.

Dodam ze do nas przyjezdzaja pzredstawiciele firm z Wroclawia czy Krakowa (mam
        na mysli informatyke) i tez szukaja dobrych absolwentow. Firmy zaczynaja bic
        sie o dobrych abslowentow. Wloch, ktory chce zalozyc, firme informatyczna w
        Czestochowie ma problemy w ogole ze znalezieniem pracownikow, bo nasi
        absolwenci-potencjalni kandydaci juz poznajdowali sobie miejsca pracy.

Z doswaidczenia wiem ze kto u nas na Informatyce konczy studia z dobrymi
        ocenami, nie ma problemow ze znalezieniem pracy.

Na marginesie:

Komisja Akredytacyjna sie PCZ nie czepia - dostalismy akredytacje bez problemow.
        Praktycznie na wszystkich kierunkach.

Kontrola NIK-u dotyczyla 8-miu uczelni, w tym takiej renomowanej (jednej z
        najlepszych w Polsce) czyli SGH. Wszedzie znaleziono takie czy inne uchybienia.
        Wynikaja one z takiej a nie innej sytuacji finansowej w Polsce.

Jesli chodzi o rankingi: sa rozne - ja moge mowic o swojej informatyce, ktora w
        poprzednich latach byla oceniana obiektywnie przez Polityke na podstawie
        ankiety dotyczacej wszystkich aspektow praktycznie - ladowalismy okolo 12-13-14
        miejsca na 35 uczelni. Doadam ze to nie jest ranking scisle dotyczacy poziomu -
        to raczej chodzi o ogolny potencjal.

• kubiss Re: do xx-a :-) 21.04.06, 18:55
          Wielu myśli że jak już skończą studia i dostaną dyplom to praca KONIECZNIE MA NA
          NICH CZEKAĆ ! Praca jest jak napisał Xx dla najlepszych .
          Nie wystarczy papierek i dyplom jak za komuny .
          I bardzo dobrze ..... :-)
          • Gość: Janosik Re: do xx-a :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 20:52
            To w takim razie jaki jest sens kształcenia wszystkich studentów, dajmy na to
            informatyki, z tego co sie orientuje to na pierwszym roku informatyki (WIMiI)
            jest przyjmowanych okolo 400 osób co daje 10-12 grup, na piątym grup jest około
            7-8, czyli jakaś redukcja jest, ale jakby idąc Twoim tokiem myślenia to na samym
            początku należałoby zrobić ekstra selekcje z tych 400 osób, wybrać powiedzmy
            80-100 najlepszych i i ch kształcić, no ale wtedy ilość pracowników także
            nalezałoby zredukować ;-)
            • Gość: xx Re: do xx-a :-) IP: *.icis.pcz.pl 22.04.06, 14:52
              Limit przyjec na I rok informatyki to 240 osob.
        • Gość: ciekawski student Re: do xx-a :-) IP: 85.195.119.* 21.04.06, 19:34
          Tak się składa xx-sie że niestety Polskie uczelnie kształcą w sposób wyjątkowo
          teoretyczny. Zakłada się że student nauczy się wszystkiego na podstawie wykładów
          prowadzonych przez profesorów przed emeryturą łapiących gdzie się da dodatkowe
          godziny. Laboratoria to żenada, nie tylko na PCz. Akurat jeśli chodzi o
          informatykę nie jest najgorzej (komputery są relatywnie tanie). Natomiast cała
          reszta to w większości muzeum. Ostatnio kolega mechanik był na rozmowie
          kwalifikacyjnej w firmie EATON ( Tczew ), projektują tam i produkują skrzynie
          biegów. Uzyskał z testu kompetencji 59 punktów na 60. Przeszedł na maxa
          pozostałe testy, no może za wyjątkiem języka angielskiego. No ale on kończy
          właśnie doktorat, ma też wcześniejsze doświadczenie w przemyśle jako projektant,
          odznakę złoty absolwent PG (lub jakoś tak), a więc był jednym z najlepszych
          studentów.
          W rozmowie ze mną stwierdził, że większości sprzętu pomiarowego jakim tam
          dysponują nie widział na oczy na uczelni i nie ma pojęcia jak to skonfigurować i
          wykorzystać.
          Nie oszukujmy się, Polskie uczelnie to skansen technologiczny.
          W takich warunkach nie da się wykształcić dostatecznej liczby dobrych
          inżynierów. Co najwyżej jednostki.

Poza tym: proponowane płace w Polsce na stanowiskach inżynierskich są jednak
          żenująco niskie, a wymagania jak z kosmosu.
          Na początek zaproponowali mu poniżej 2000 zł netto. Cały czas ma aktualną ofertę
          pracy w spółce inżynierskiej w Norwegii za kwotę 5 razy wyższą + możliwość
          zakupu akcji firmy. Powiedział wprost, że jeśli nie znajdzie w Polsce pracy za
          satysfakcjonującą go kwotę to wyjeżdza. To już kolejny. Połowa moich znajomych
          którzy robili tu doktorat (niekoniecznie skończyli) jest już za granicą. Częśc
          na stałe. Jeden z kolegów zrobił doktorat na wydziale elektroniki PG. Przez pół
          roku pracował w polskim odziale jednej z firm projektujących układy scalone jako
          podwykonawca Atmela. Po pół roku mu podziękowali, bo był za słaby !. Od dwóch
          lat pracuje w odziale Atmela w Niemczech, i tam jego kwalifikacje wystarczają.

A więc, nie podniecajmy się zanadto, ani poziomem szkolnictwa wyższego w Polsce,
          ani tego typu ofertami jak TRW, EATON, DELPHI, FLEXTRONIK czy inne firmy
          otwierające u nas zakłady. Jeśli chodzi o ostatnie trzy wymienione, to mogę co
          nieco powiedzieć zarówno o płacach jak i warunkach pracy tamże. Żadna rewelacja.
          • Gość: xx Re: do xx-a :-) IP: *.icis.pcz.pl 21.04.06, 19:39
            Na szczescie na informatyce jest troche inaczej ze sprzetem: mamy dostep do
            bardzo nowczesnego sprzetu komputerowego i szczegolnie sieciowego.
            • Gość: M. Re: do xx-a :-) IP: *.net / *.flatpla.net 21.04.06, 21:24
              Cześć,

w Centrum TRW pracuje przynajmniej 2 absolwentów PCz a głownym problemem jest
              język który musi być płynny, a na naszej PCz nie sposób się nauczyć języka bez
              dużej dawki samozaparcia.
        • Gość: mgr.inz elektronik Re: do xx-a :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:02
          "TRW do centrum poszukuje ludzi najlepszych - takich szuka. Poszukuje nie po
          prostu studentow, a absolwentow okreslonych kierunkow i specjalnosci.

Sa to zreszta nie informatycy, a glownie mechanicy ze znajomoscia technik
          komputerowych. Plus znajomoscia jezykow obcych. Takze elektronicy - tych
          Uczelnia w ogole ksztalci w ograniczonym zakresie.

I tu jest problem ktory dotyczy nie tylko centrum TRW i nie tylko PCz. Na te
          kierunki, nie tylko na PCz, ida delikatnie mowiac slabsi (najslabsi) absolwenci
          szkol srednich.
          "

Witam
          Mam jedno pytanie do Pana xx a mianowicie jak stwierdzil ze na kierunki
          mechaniczne i elektroniczne ida "slabsi (najslabsi) absolwenci szkol srednich"
          Wydaje mi sie ze Pan nie wie o czym pisze.
          Niejednokrotnie po WIMI absolwenci nic nie potrafia , owszem zdazaja sie
          wyjatki, i ci ludzie znaja sie na rzeczy ale moze jest to max 25% .
          Wiec prosze nie pisac ze studenci mechaniki , elektroniki sa nieukami , gdyby
          na WIMI bylo tyle fizyki , matematyki i tym podobnych przedmiotow scislych to
          po pierwszych 2 latach zostalo by niewielu studentow, ktorzy soba cos
          reprezentuja.

pozdrawiam
          • Gość: geert de veer Re: do xx-a :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:28
            Inna sprawa to sposob budowy centrum z tego co widze i wiem znakomita wiekszosc
            to absolwenci kompletnie zielonie w tym temacie. ich praca to teraz glownie
            pierdzenie w stolek a jakosc tego co dotychczas zrobili delikatnie mowiac
            pozostawia wiele do zyczenia. zobaczymy co bedzie dalej
            • Gość: m Re: do xx-a :-) IP: *.net / *.flatpla.net 22.04.06, 00:28
              > Inna sprawa to sposob budowy centrum z tego co widze i wiem znakomita
              wiekszosc
              > to absolwenci kompletnie zielonie w tym temacie. ich praca to teraz glownie
              > pierdzenie w stolek a jakosc tego co dotychczas zrobili delikatnie mowiac
              > pozostawia wiele do zyczenia. zobaczymy co bedzie dalej

FRustrat i dyletant - na jakiej podstawie tak mówisz ???

• Gość: marcin_r Re: do xx-a :-) IP: *.21.pl / *.21.pl 22.04.06, 09:12
              Konkrety. Podaj jakieś konkretne dowody na to twierdzenie. Nie jestem
              pracownikiem TRW, ani specjalnie z nimi nie sympatyzuje, ale ciekawym.
              • Gość: XXX Centrum inżynieryjne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 14:32
                Ludzie nie macie pojecia o rekrutacji do Centrum a tym samym o warunkach pracy
                tam. Nie wypowiadajcie sie na zapas. Gdyby tak wszyscy tam siedzieli i jak to
                mówicie pierdzieli w stołek to czy zwiekszyliby ilosc zatrudnianych inzynierów?
                Teraz juz wiem czemu na 140 inzynierów tylko np 10 jest z PCZ. Niewarto ich
                poprostu zatrudniac (oczywiscie nie mowie juz o tych zatrudnionych). Ja sie
                ciesze ze tam pracuje a Wam radze dajcie juz spokój.
          • Gość: xx Re: do xx-a :-) IP: *.icis.pcz.pl 22.04.06, 14:57
            Mialem na mysli kierunki mechaniczne - nie elektroniczne.

Rowniez na kierunkach mechanicznych jest czesc dobrych, a wrecz bardzo dobrych
            studentow, ale wymowne jest rowniez to, ze na tych kierunkach wystepuja
            trudnosci z naborem. Nie tylko na PCz.

Ja chcialbym powiedziec ze kierunki mechaniczne cenie sobie bardzo - to coraz
            bardzie perspektywiczne kierunki.

Pozdrawiam,
    • Gość: zakówacz :) A mechatroników potrzebują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:44
      Słyszałem że mechatronika w polsce to jest bardzo przyszłościowy kierunek, po troszku informatyki, automatyki, budowy maszyn. Tak się pytam bo kończe szkołe średnią i niewiem (jeszcze)na co się wybrać
      • Gość: ZZz Re: Do roboty ! IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 09:46
        Inżynierowie od wkręcania śrubek
      • Gość: mechatronik Re: A mechatroników potrzebują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 20:13
        Jestem po Mechatronice na Politechnice Warszawskiej i nie mam żadnego problemu
        ze znalezieniem pracy. Zawsze mam kilka ofert w zapasie.
        Najważniejsze jest osobiste podejście do tematu ...
    • Gość: Greg Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 14:48
      Fuj, jaka brzydka kryptoreklama! Czy TRW zapłaciło GW za trzymanie tego posta?
      Za reklamę się płaci... Jak człowiek chce sprzedać silnik od poloneza to
      wywalają a tu proszę...
      • Gość: xx Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.icis.pcz.pl 23.04.06, 15:22
        Ja "przekleilem" te wiadomosc z innego miejsca - podajac zrodlo.
        Przyznaje sie :))

To wazna informacja dla miasta - a nie zadna reklama.

To informacja publiczna a nie prywatna.

Na takiej wiadmosci nikt pieniedzy nie zarabia. I to jest zasadnicza roznica.
    • kreedka Re: TRW zatrudni 300 inżynierów 23.04.06, 19:03
      Witam, nie jestem pewna jak to jest z tą rekrutacją w TRW. Mam znajomych którzy
      byli tam na rozmowach po kilka razy, mało kogo interesowały konkretne
      umiejętności, nie hccieli zobaczyć dorobku jakim sie reprezentował kandydat.
      Czepiaja sie znajomości języka jako podstawowej wyroczni. I tak jak ktoś
      wcześniej wspomniał, dla nich to nie sa wystarczając fachowcy a znam dwóch
      zdolnych chłopaków którzy w TRW sie nie przydali a pracują obecnie za granicą w
      renomowanych firmach. Pomijam już to że obserwuję ogłoszenia z TRW i widze te
      same stanowiska od pół roku, czy naprawde w takim czasie nie można znaleźc
      pracownika??
      • Gość: marcin_r Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.21.pl / *.21.pl 23.04.06, 19:33
        To może nie byli w samym TRW, ale rekrutowani byli przez firmę HR-owską ? Wiem,
        że kiedyś pomagała im w tym firma Hays czy jakoś tak. Ale skądinąd wiem, że
        właśnie bardzo czepiają się języka i papierków (czyt. certyfikatów i innych
        badziewi zamiast sprawdzić po prostu wiedzę i umiejętności).
      • Gość: M. Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.net / *.flatpla.net 23.04.06, 19:38
        >Pomijam już to że obserwuję ogłoszenia z TRW i widze te
        > same stanowiska od pół roku, czy naprawde w takim czasie nie można znaleźc
        > pracownika??

nie pracownika tylko 300 pracowników
        • kreedka Re: TRW zatrudni 300 inżynierów 25.04.06, 00:16
          Tak zapomniałam 300 na jedno stanowisko...
      • Gość: ktośtam Re: TRW zatrudni 300 inżynierów IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.06, 22:04
        > renomowanych firmach. Pomijam już to że obserwuję ogłoszenia z TRW i widze te
        > same stanowiska od pół roku, czy naprawde w takim czasie nie można znaleźc
        > pracownika??

Ogłoszenia są te same dlatego że pracujący podzeleni są na grupy i do każdej
        grupy przyjmowane są nowe osoby w ale pojedyńczo w pewnych odstępach czasu,
        wtedy nowo przyjęte osoby są szkolone przez wcześniej zatrudnione.
        • Gość: dr Rekrutacja, przykład oferty IP: *.pcz.czest.pl 24.04.06, 19:58
          Często jest tak, że osoby odpowiedzialne za rekrutację nie potrafią po polsku
          napisać wymagań ( być może tłumaczą z innego języka nie bardzo rozumiejąc co ).
          Trudno się więc dziwić, że przyjmowane są kryteria typu: ilość papierków i
          znajomość języków, tak naprawdę na stanowisku inżynierskim nie zawsze potrzebna.
          Przykład:
          stanowisko: Electronics Hardware Engineer, firma z branży motoryzacyjnej, woj.
          śląskie, oferta na stronie BDI.
          Dwie pozycje z zakresu obowiązków:
          -przygotowywanie rozwiązań problemów zidentyfikowanych dla produktu,
          -zwalnianie rysunków dla zdefiniowania produktu.

Zajęło mi chwilę, zanim domyśliłem się o co chodzi w pierwszym przypadku,
          w drugim przypadku chyba nie mam szans domyśleć się co to znaczy.

Swoją drogą, właśnie sprawdziłem, że identyczna oferta po angielsku jest na
          stronie TRW. :-)
          Oferta na stronie BDI to dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego dokonane
          przez osobę która nie bardzo ma pojęcie co zatrudniony pracownik ma tak naprawdę
          robić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka