Gość: parafianka IP: 80.54.168.* 08.05.06, 14:57 Cześć ile kosztuje ślub u św,M.Kolbe na ul.Starzyńskiego?Łącznie z organistą i dekoracją? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jimmy Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 08.05.06, 16:41 600 złotych. Dekorację musisz sobie zapewnić sama, jeśli chcesz mieć jakoś super przystrojony kościół. Organista jest wliczony, ale jeśli chcesz żeby Twój ślub wyglądał okazale polecam zamówić sobie osobę (sądzę, że minimum 200-300 zł), która zaśpiewa,bo jak "śpiewa" pan Janek chyba wiesz:)A chyba chcesz żeby to był naprawdę wyjątkowy dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 18:40 Witam nareszcie ktoś poruszył temat tej parafii. Ja miałam ślub w tamtym roku mnie też ksiądz powiedział 600 zł w tym masz organiste, dywan i ubrane kleczniki. Niestety nie stac nas było na taką kwote i mąż poszedł do proboszcza żeby nam policzył taniej, ale nie chciał i zrobił straszną awanture że pewnie bedziemy miec dwie kamery, kilku profesjonalnych fotografow i że jeśli stac nas na wodke weselną to rownież powinno byc nas stac na slub za 600 zł. Jednak po kilkuminutowej "wymianie zdań i poglądow" na temat tej kwoty zapłacilismy 300 zł i dostaliśmy od naszego kochanego ks.proboszcza życzenia na nową droge życia cytuje " jeszcze was reka boska dosiegnie". w marcu urodziłam synka żył 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimmy Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 08.05.06, 19:39 A wiesz co, powiem Ci, że z ciekawości sprawdzę Twoją informację, bo tak się składa, że znam trochę księży z tej parafii i zupełnie nie chce mi się wierzyć, że takie słowa wypowiedział proboszcz, to po pierwsze. Po drugie, nie rozumiem,ja też nie mam jakiegoś kosmicznego majątku, też mnie to zdziwiło, że aż 550-600, ale w porównaniu do całej reszty to jest niewielka kwota, poza tym ślub kościelny bierze się przeważnie raz w życiu, więc skoro masz męża, który nie rozumie, że parafia też musi się z czegoś utrzymać i postanowił zrobić awanturę to miej do niego pretensje, a nie do księdza. A poza tym,dlaczego nikt nie protestuje jak byle grajkowie żądają 2,5 tys. za występ, a jak ksiądz poda opłatę za ślub zaraz robi się zadyma. Dodam, że nie ślęczę co niedziela w kościele, ale trochę mi to trąci przekorą - na wszystko pozostałe wydaje się bez szemrania, bo "co by goście powiedzieli, obora by była jakby coś było nie tak", a w kościele wszyscy liczą na rabaty, zniżki, a niby jakim prawem? W biblii jest jasno napisane, że członkowie społeczności wiernych maja obowiązek utrzymywać parafię, więc z całym szacunkiem, niech nikt nie chrzani, że ksiądz powinien udzielać slubu za darmo albo za kwote jaka mu się podoba. To zespołowi tez zapłaćcie 1000 a nie 2,5 na przykład. Pokażą wam fucka i tyle ich widzieli, a z księdzem można, co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 08.05.06, 20:03 Ciekawa jestem, dlaczego Cię to tak bardzo poruszyło. Przecież dziewczyna wcale nie napisała, że jej narzeczony zrobił awanturę tylko ksiądz a co do zespołu i całej reszty to też wcale nie jest powiedziane, że wydali na to mnóstwo kasy, bo całkiem możliwe, że nie mieli wesela tylko małe przyjęcie. A to, że członkowie społeczności wiernych maja obowiązek utrzymywać parafię to wcale nie oznacza, że mają dać pół albo nawet całą pensję za ślub. Ja osobiście brałam ślub dwa lata temu w Dźbowie i ksiądz powiedział mi tylko ile mamy dać dla organisty i ministranta a dla niego, „co łaska”. I TAK POWINNO BYĆ Jeśli Ciebie stać to możesz dać nawet 1000 zł, ale nie wymagaj od ludzi żeby bez zastanowienia tyle dawali. Jeżeli w jednym kościele można dostać ślub, za „co łaska” a w innym padają takie kwoty to może warto się zastanowić nad ślubem w innym kościele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:47 Jimmy opanuj się!!! Miałam ślub w tej "cudownej" parafii w zeszłym roku i tyle co nerwów straciłam dzięki spotkaniom z proboszczem i niektórymi księżmi to aż wstyd!!! Owszem za zespół się płaci dośc spore pieniądze ale Ci ludzie są w pracy a ksiądz podobno robi to co robi z powołania a czy powołaniem są pieniądze??może trzeba było zadaszyć taras bo ma za mało miejsca a nie ma za co tego zrobić?? jeśli opierasz się o Pismo Święte to powiedz jak Ci święci ludzie,ludzie powołani PRAWDZIWIE przez Najwyższego żyli kiedyś?czy byli napakowani mamoną i obrośnięci nią czy żyli skromni i nawet potrafili podzielić się z kimś biedniejszym??? do mnie ksiądz w dzień ślubu potrafił zadzwonić i powiedzieć że trzeba przyjść dopłacić za ślub bo mało daliśmy,szczególnie że zapłaciliśmy też organiście ŻEBY NIE GRAŁ!!!A sami daliśmy ponad 400zł czy to mało?? to co mają powiedzieć Ci biedni ludzie których nie jest stać na ślub a ksiądz tak bardzo chce łączyć ludzi sakramentem??ich nie interesuje czy ktoś ma pieniądze czy nie!!! odpychają ludzi od Boga!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 13:02 Wiesz co, gadasz bzdury, które klawiatura zniesie, ale zwykły człowiek na pewno nie. Ja też znam księży z parafii św. M. Kolbego i jakoś zuepłnie nie pasują mi te brednie, które opwoiadasz na ich temat. Z tego co wiem, zawsze można się dogadać w kwestii opłat jeśli kogoś nie stać i nie sądzę, żeby ksiądz jeden czy drugi robili problemy, a tym bardziej wydzwaniali w dniu ślubu i mówili, że musisz dopłacić bo za mało dałaś. Ale jeśli przychodzi gburowaty przyszły małżonek do księdza i mówi swoim "uroczym", nieprzyjemnym głosem, że nie da więcej niż tyle to sorry, ale niech sobie bierze ślub w Kazachstanie. Znam również niezamożnych ludzi z parafii św. Maksymiliana i jakoś całkiem inaczej opowiadają na temat stawek za ślub, wszyscy twierdzą, że można się dogadać i zapłacić mniej. No to ktoś tu kłamie w takim razie. Moim zdaniem to kwestia podejścia do księdza. Jeśli atakujesz go na wejściu: "nie dam więcej bo nie mam", w dodatku chamskim tonem (słyszałem osobiście trzy takie rozmowy, trzech różnych par, akurat drzwi kancelarii były uchylone) to wcale się nie dziwię, że ksiądz przyjmuje takie a nie inne stanowisko, proste. Poza tym Ty która tak piejesz o tym jak to było kiedyś,odpowiedz sobie sama na jedno pytanie - kto tworzy kościół, bo mnie się wydaje że ludzie, a skoro tak, to chyba normalne, że powinni stosować się do zasad. Kościół oprócz swojej wiadomej funkcji również musi za coś płacić za prąd, wodę, gaz i pozostałe opłaty.Najlepiej, żeby księża jeszcze dopłacili bo jaśniepaństwo chce wstąpić w związek małżeński.Ciekawe czy Ty poczuwasz się do tego żeby choć raz w tygodniu w niedzielę wrzucić cokolwiek na tacę, bo założę się, że nawet o tym nie myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 14:00 chcesz - żyj nadal w błędzie ale baaardzo szczerze nie życzę Ci tego żebyś sie przekonał o tym na własnej skórze bo wiem że nie jestem jedyną z mało miłymi przejściami a po drugie zawsze staram sie być miła i uprzejma.Po za tym nie wiem co miałabym na celu kłamiąc w tej kwestii. Może Ciebie boli to że sytuacja w tej parafii jest taka a nie inna? ja wiem że to przykre...i bardzo bym chciała żeby było inaczej...wierzę w to że tak będzie. Ale na pewno nie potrafisz sobie wyobrazić tego jak to potrafi bolec w dodatku w najważniejszym w życiu dniu a uwierz potwornie bolało... Chodzę do kościoła wraz z mężem i daję na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 09:05 u mnie byl 2 lata temu proboszcz po koledzie i powiedzial ze slub jest jego obowiazkiem i udziela go za darmo po czym zaznaczyl ze pojdzie osobiscie sprawdzic czy rzeczywicie mlodychnie bylo stac na zaplacenie za slubi i czy czasem nie zrobili sobie po slubie wesela, nie mieli orkiestry, fotografa i tak dalej:) Ja tez zamierzam wziac slub w tej parafii z ta tylko roznica ze mam jjz wlasnego organiste::( bo ten ansz to nie nadaje sie do takich uroczystosci- z reszta kazdy kto jest w tej parafii dobrze o tym wie, ze jedynie moze popsuc uroczystosc a nie ja udoskonalic) i mam tez ksiedza ktory poprowadzi nasza msze slubna. zastanawiam sie tylko ile mnie to bedzie kosztowalo bo pewnei panu nJankowi trzeba bedzie zaplacic za to ze bedzie pokrzywdzony i nie zagra i ksiedzu pewnie tez trzeba bedzie odpalic cos ekstra:) takze idziemy zalatwiac za jakis czas te kwestie i jesli okaze si ze sa jakies problemy albo zazadala nie wiadoomo ile to bierzemy slub w innym kosciele- tam udzielaja go za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: szok IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:26 witaj "?" powiem Ci na swoim przykładzie chociaż już o tym pisałam wcześniej, mimo że "rewelacyjny" organista u nas nie grał musieliśmy mu zapłacić 80zł własnie za to żeby nie grał,sepleniąc powiedział że to żadna róznica czy gra czy nie.... Tez mieliśmy mieć swojego księdza ale cena nie ulegała zmianie.... a co lepsze jeszcze to to że ksiądz proboszcz na wejściu zaznaczył żeby sobie swoją sutannę przywiózł bo oni nie mają sie czym dzielić...to bardzo brutalne i niestety prawdziwe:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 10:34 dziekuje za informacje:) nie no moj ksiadz to i tak bierze wszystko swoje wiec nie bedzie potrzebowal nic od tych naszych a co do pana Jasia to jeszcze zobazce czy mu zaplacimy bo to jest wyzysk w bialy dzien!! to jest ich obowiazkiem udzielac sakramentow a nie brac kase za to! a oplata powinna byc tylko dobra wola mlodych i to " co laska" a nie jak w jakims salonie cennik za uslugi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: szok IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:12 święta racja!!! życzę Ci powodzenia i mocno trzymam kciuki żeby wszystko poszło według Twojej myśli i obyło się bez takich problemów jak u mnie. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 13:17 dziekuje raz jeszcze , zycze szczescia:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 13:21 Obowiązkiem to jest płacić podatki. Idź do fotografa i powiedz mu,że nie zapłacisz za zdjęcia 1000 zł tylko 700, wywali Cię na zbity pysk podobnie jak i każdy inny. To samo polecam zrobić z kamerzystą, salą weselną, samochodem i wszystkimi pozostałymi sprawami. W efekcie ślub weźmiesz, ale 50 kilometrów od Częstochowy. Nie podobają Ci się opłaty to po cholerę bierzesz ślub w tym kościele. Masz do wyboru 50 innych w Częstochowie, więc wybierz inny i nie marudź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 14:04 ksiadz a fotograf to 2 rozne kwestie. fograf to zawod i on na tym zarabia. a ksiadz jest ksiedzem z powolanie i to on ma sluzyc ludziom poprzez uczestniczenie w akcie zawarcia zwiazku malzenskiego ktorego malzonkowie sami sobie udzielaja a ksiadz jest tylko wyslannikiem Bga i swiadkiem. ale widze ze nie rozrozniasz tych kwestii. moze Ty placisz za kazda msze w niedziele? ale wiesz- nie musisz bo ksiadz i tak ja odprawi tak jak bedzie odprawial msze swieta slubna, tylko ludzie tak nauczyli ze za kazdym razem daja kase, a slubu nie zamierzamy brac w czestochowie tylko w gorach:) a co do fotografa czy zedspolu na wesele to oczywiste ze nikt nie jest fotografem dlatego ze ma powolanie( choc powinien miec talent - dobry fotograf i to w pewnym sensie jest powolanie) to jest jego zawod i po to go wybral zeby zarbiac pieniadze, a ksiadz nie zostaje ksiadzem zebyh zarabiac w dodatku na swoich poinnosciach. bo u nas w naszej wierze to kasiadz jest od odprawiania mszy. gdymy kady mogl ja odprawiac to stalo by sie to zawodem i wystarczylo by sienauczyc ptzemawiania do ludzi i kilku regulek. a to nie o to hcodzi. masz bardzo plytkie pojecie o zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 14:19 Ty masz za to megagłębokie tylko guzik z tego wynika. Teoretyk-heretyk:) Ksiądz to taki sam zawód jak i każdy inny. Różnica polega na tym,że on mówi o czymś czego nie widać.No,czyli mam rację,wyjeżdżasz w góry bo w Częstochowie nie znalazłaś jelenia,który by Ci za darmo udzielił ślubu.Można i tak.To po co się drzesz jak to drogo skoro bierzesz ślub daleko stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 14:23 I nieźle się gubisz w zeznaniach. Trzy posty wyżej twierdzisz,że bierzesz ślub w parafii Kolbego, teraz,że w górach.To ja ci coś powiem - ty w ogóle go nie bierzesz,chcesz sobie tylko poszczekać.Prymitywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 14:33 nie mowilem ze biore tylko ze jestesmyz tej parafii i chcemy wziac slub we wlasnej ale skoro to takie problemy to jedziemy w gory z reszta ksiadz tez jest z tamtad podobnie jak orkiestra wiec po co tu byc i zwlekac wszystkich. chyba ze nasz proboszzc ulegnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sussi Re: szok IP: *.prenet.pl 18.05.06, 16:16 Ksiądz to zawód jak i każdy inny??? No dobrze więc opdatkujmy księży niech za usługi które świadczą wystawiają rachunki i muszą rozliczyć się z nich z fiskusem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 16:23 Jak wejdziesz do parlamentu,zostaniesz posłanką i zdołasz do swojego pomysłu przekonać kolegów z partii,a dodatkowo będziecie mieli większość któa pozwoli wam przeforsować taki pomysł jestem za.A na razie siedź cicho myszko bo możesz sobie co najwyżej głośno popiszczeć.Za cienki bolek jesteś na realizację takich pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
amerie1 Re: szok 18.05.06, 19:14 sluchaj kolego....ale czemu ty taki agresywny jestes?z tego co tu zaobserwowalam to ludzie wypowiadaja sie na powyzszy temat a ty ,,szczekasz,,? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:24 ksiadz gada 50 minut i zarabia 600pln orkiestra bierze 2,5tys ale gra 10 godzin wiec kto wiecej zarabia, no i ksiadz oczywiscie nie opodatkowany Odpowiedz Link Zgłoś
amerie1 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 19:40 no....gabrys*jest*upiorny.straszny*jest*ten*ksiadz.taz*mialam*z*nim*problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 20:31 przybranie kosciola kosztuje 200 zl u pani ktora sprzata kosciol z ktorego musialam zrezygnowac bo jak chcialam zeby mi policzyla taniej to powiedziala mi ze to nie targowisko. A te kwiaty co wystawia to na dodatek są sztuczne, niech teraz w kazdą sobote bedzie miala 4 sluby kazda para da jej 200 zl to po przeliczeniu ma niezłą kase. W tym kościele nieżle zarabiają na ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
amerie1 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 19:48 jimmy...no*to*sie*zdziwisz...bo*to*jest*jeden*z*najbardziej*problemowych*ksiezy* w*czestochowie.utrzymac*kosciol? a*i*owszem...moze*by*zrezygnowal*ze*wszystkich*kiczowatych*zlocen*i*zmienil*samo chod*to*by*tak*nie*plakal*za*pieniadzmi.moze*powinien*zrezygnowac*z*organow*pisz czalkowych*na*miare*JASNEJ*GORY?hmmmm?bo*to*juz*istna*przesada!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skibamax odpowiedz dla jimmy! 08.05.06, 20:22 Jeśli cie tak bardzo interesuje ile wydalismy to prosze bardzo za zespol zaplacilismy 1000 zl a grali jak za 2000zl za sale nic nam nie policzyli bo robilismy w remizie, jedzenie szykowalismy we wlasnym zakresie za kucharki i obsluge zaplacilismy 750 zl nie bylismy u zadnego fotografa bo nas poprostu nie bylo stac no i wesele mielismy jednodniowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 09.05.06, 08:58 A więc tak się mają sprawy!!!!Nie wiedziałam,że jest aż tak żle!!!A ile kosztują zwykłe dekoratorki i czy ksiądz pozwoli im wejść di kościoła ?Może wiecie ile tez kosztują takie co dekorują i kościół i sale? Odpowiedz Link Zgłoś
skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 09.05.06, 13:48 Z wpuszczeniem dekoratorek do koscioła ks.Gabryś nie robi narazie żadnych problemow ale nie jestem w stanie powiedziec ci ile biorą inni ale myśle ze tyle samo co ta pani ktora sprzata kosciol, tylko ze mozesz sobie w takiej firmie wybrac wystroj taki jaki ci sie bedzie podobac a tu nie masz żadnego wyboru. Jedna dekoracja i to juz chyba nienajnowsza (troche zakurzona). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 09.05.06, 16:27 jesteś pewnien...???? Odpowiedz Link Zgłoś
skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 09.05.06, 17:06 z czym mam byc pewna? Odpowiedz Link Zgłoś
skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 10.05.06, 19:21 ponawiam temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula343 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:54 No mnie ten temat też zaineresował. Niedługo biore tam ślub i słyszałam własnie niezbyt pochlebne opinie co do organizacji i opłat ślubu. Moja przyjaciółka w zeszłym roku brała tam ślub-500 zł bez dekoracji 600 z dekoracja-sztuczne kwiatki. W przyszłym tygodniu idziemy załatwić własnie kwestie organizacyjne i az się boje po przeczytaniu waszych postów i boje się że może być "spięcie" bo 600 to naprawde dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 14:28 No właśnie, koleżanka sama odpowiedziała pozostałym uczestnikom dyskusji dlaczego są w ich mniemaniu traktowani tak a nie inaczej: "Może być spięcie". Skoro z takim nastawieniem wszyscy idą do księdza, to wcale się nie dziwię wszystkim waszym późniejszym problemom. Jak ktoś przed wyjazdem do Afryki nastawi się na nie, i że strasznie gorąco, to choćby było zaledwie 20 stopni dalej będzie ględził i narzekał.I podobnie tutaj. Polecam "z gębą" udać się również na rozmowę z zespołami, które mają grać na waszych weselach. Efekt będzie taki, że rozmowa potrwa 5 minut, a w efekcie oprawy muzycznej będziecie szukać poza Częstochową. Dziwny nawyk, za wszystko płącimy normalnie, a kościół powinien jeszcze dopłacić za możliwość wzięcia w nim ślubu. A niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 14:33 A poza tym zdaje się zapominacie, że oprócz tego iż małżeństwo jest sakramentem, zgodnie z polskim prawem (a teraz przecież w większości są to śluby konkordatowe) jest także umową, a za jej zawarcie należy zapłacić. Wiara niekoniecznie polega na tym, że wszystko otrzymujemy gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 14:38 ktoś tu jest uparty:) ślub cywilny mój drogi kosztuje 80zł, nikt Cię nie zmusza do tego by brać ślub konkordatowy bo jeśli masz takie życzenie możesz sobie wziąć najpierw cywilny potem kościelny tak jak to było kiedyś. Zorganizuj sobie wesele i potem porozmawiamy jak to faktycznie wygląda ok? Pozdrawiam Cię baaaaardzo gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula343 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 14:41 Kto Ci powiedział że polece tam z "gębą" poprostu będe negocjować cene a jesli ksiądz podchodzi do tego tak emocjonalnie to dlaczego ja mam być spokojna, Pozatym gdzie jest napisane że ślub kosztuje?? Pan Jezus opłat nie pobierał za wyglaszane nauki. A pojęcie "co łaska" to nie 600 zł tylko tyle na ile kogoś stać. Odpowiedz Link Zgłoś
leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 14:53 Właśnie dlatego żeby wszyscy nie myśleli, że "co łaska" to np. 5 zł wprowadzono konkretne stawki. Co łaska była w średniowieczu, dzisiaj płaci się za wszystko, więc nie dziwota, że i w kościele są konkretne stawki.A do poprzedniczki, dziękuję, po ślubie jestem już dawno i mimo, że również mieliśmy skromny raczej budżet nie robiliśmy takiej awantury jak Ty. Widzę, że Polityka miała rację publikując artykuł o polskich "narzekaczach". Poczytaj sobie, bo zapewne to artykuł o Tobie i Tobie podobnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula343 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 15:03 to dlaczego w innych kościołach sa inne stawki a nie takie same wszędzie-ksiądz w takim razie skoro sa "konretne" niech wywiesi oficjalny cennik-co za ile? No może nie ksiądz ale kuria powinna ustalic dla wszystkich kościołów takie same stawki Ja nie twierdze ze co łaska to 5 zł ale na 600 to ja pracuje cały miesiąc i odprowadzam od tego podatek a ksiądz w godzine ma 600 i napewno nie udziela jednego slubu w sobote tylko kilku. i nie uwazam zebym robiła awanture-fora sa po to żeby dyskutowac i dzielic się opiniami innych-każdy ma swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pkts Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 15:30 Jak zawsze kłótnie są o Kościół i księży ... u jednego zegarmistrza za wymiane baterii zapłacisz 10 zł a u drugiego 6 zł. Watpię żeby kiedykolwiek był jednakowy cennik dla wszystkich zegarmistrzów, tak samo jak dla kościołów. Parafia Narodzenia Pańskiego przy ul. St. Orzechowskiego ślub kosztuje 300 zł, a to zapewne dlatego, że parafia mieści się w budynku i posiada małą kaplicę, której utrzymanie kosztuje niewiele (moim zdaniem powinna być opłata większa bo to Kościół budujący się). Kościół Parafialny np. św. Wojciecha zapewne nie policzyłby 300 zł, bo za "duże" płaci się więcej :P O ile mi wiadomo, ksiądz to z zarobku na ślubie ma, ale nie całą kwotę, z każdego ślubu jest część odsyłana do kurii, która cennik wystawia ale każdej parafii ile ma im odsyłać za ślub. Pozdrawiam wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 11.05.06, 15:42 Nie będę się upierać, bo nie mam pewności, ale już kilkakrotnie słyszałam od różnych osób, że akurat ze ślubów pogrzebów chrztów to cała kwota idzie na parafię i do księdza a tylko pieniądze z tacy są oddawane w części do kurii Odpowiedz Link Zgłoś
pkts Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 15:45 więc jak tak jest że pieniądze z tacki idą do kurii to nie dziwię się że księza wołają za ślub tyle ... z czegoś trzeba utrzymac parafie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 11.05.06, 16:17 tak ale nie całe tylko w części. To by już była straszna przesada gdyby wszystkie pieniądzez tacy zostawały w parafii - i jeszcze do tego z uroczystości slubnych i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 16:31 Potwierdzam, ślub w Wojciechu kosztuje również 600 zł, podobnie jak i w kilku innych kościołach, w których brali śluby moi znajomi i w ogóle ta dyskusja jest niepoważna. Przecież jeśli komuś cena nie odpowiada albo nie ma tyle pieniędzy moze sobie poszukać takiego kościoła w którym ślub kosztować bedzie właśnie 200 czy 300 zł, to chyba logiczne.Jak mnie na coś nie stać idę gdzie indziej wiec dziwi mnie zupelnie ta klotnia tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 17:29 to chba nie znasz nowych ustaw kościelnych jeśli zawierasz małżeństwo w innym kościele niż twoja parafia (dziewczyny) to płacisz odstępne w kwocie 200zł!!!! Zawsze!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 17:53 No i? Ale przynajmniej mogę sobie wybrać kościół w którym zamierzam wziąć ślub.A gwoli ścisłości, kolega właśnie w lipcu bierze ślub, odstępne,czyli możliwość wzięcia ślubu w innej parafii (kościół w Częstochowie, duży,znany, mniejsza o nazwę) to 50 zł. Koleżanka w sierpniu, analogiczna sytuacja, odstępne 80 zł, więc nie kłam bezczelnie. Jak wrzaśniesz na księdza, że Cię chce w parafii swojej zniewolić żebyś właśnie tam brała ślub to nawet i ze 400 możesz zaplacic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.M. Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:05 z tego co wiem to przy uroczystosciach takich jak chrzest, slub czy pogrzeb obowiazuje prawo stuly, czyli pieniadze ida bezposrednio do ksiedza (nawet nie do kurii) a taca przeznaczana jest na utrzymanie kosciola. Co do licencji, czyli mozliwosci wziecia slubu w innym kosciele jest roznie raz kaza placic, raz za darmo daja. mnie natomiast denerwuje jedna rzecz, jesli chcesz np. zeby Twoja kolezanka zaspiewala Ci na slubie to musisz ksiedzu wyplacic rekompensate, to juz jest paranoja. Skoro dziwicie sie ze niektorzy sie denerwuja to bylabym za tym zeby co laska zamienic na cennik, obowiazujacy we wszystkich parafiach i nie bedzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 18:10 Bzdura! na ślubie mojej siostry w kwietniu śpiewała koleżanka. nie dość że nic nie zapłacili to jeszcze ksiądz pomógł jej dokładnie ustalić cały plan mszy, żeby dokładnie wiedziała kiedy co ma śpiewać.Nie wiem po co takie brednie kolportowac.Co nastepnego wymyslicie,moze tym razem niech ktos powie,ze za komunie podczas mszy tez trzeba dodatkowo zaplacic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.M. Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:23 Nie wypisuje zadnych bzdur bo u mnie tak bylo. Wierze, ze u Ciebie nie bylo zadnych klopotow i tu wlasnie pojawia sie problem, ze w niektorych kosciolach wszystko mozna po ludzku zalatwic, a w niektorych po prostu nie da rady. Wiec przydaloby sie to wszystko jakos znormalizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 18:55 Pewnie mozna, ale z drugiej strony wydaje mi sie, ze w duzej mierze winni takiemu stanowi rzeczy sa ludzie.Jak odpowiednio ksiedza podejsc, pogadac wszystko mozna zalatwic.Ale jak sama widzisz w tym watku generalnie wypisuja ludzie bajki o tym jak to ich ksiadz potraktowal,a zapominaja ze zasada dziala w obie strony - najpierw przychodza z buzia, ze nie zaplaca bo nie,dla zasady,a pozniej sie dziwia ze jak ksiadz uslyszy takie dictum to jest na nie zeby zrezygnowac z czesci oplat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 11.05.06, 21:10 Owszem w dużej mierze winni takiemu stanowi rzeczy są ludzie, którzy idą załatwić coś u księdza. Są to ci ludzie, którzy już od drzwi się awanturują, ( ale nieraz ksiądz nie chce spuścić z ceny nawet wtedy, gdy osoba ta jest naprawdę uboga i skromna i grzecznie prosi) oraz ci, którzy uważają, że trzeba dać księdzu ile się tylko ma i w ten sposób uczą księży, że można wymagać od ludzi wielkich kwot niezależnie od tego czy ich na to stać czy nie ( to samo jest z łapówkami między innymi dla lekarzy) Ksiądz tak samo jak policjant lekarz czy urzędnik jest tylko człowiekiem a ludzie są różni niezależnie, kim są. Wszystko zależy od tego czy się trafi na porządnego i uczciwego. Ja na szczęście trafiłam na normalnego księdza, ale uważam, że jednak najlepiej by było gdyby kuria ustaliła cennik, który obowiązywałby w każdej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:05 polecam wszystkie uroczystości organizować w kościele przy ul.Narcyzowej w Częstochowie.Dużo ludzi z północy tam organizuje a ksiądz prosił wiernych o to że kiedy przychodzą w sprawie organizowania jakiejś uroczystości NIE PYTAĆ ILE BO NIE MA CENNIKA ŻE KAŻDY DAJE ILE MOŻE jest piekny kościół i wspanialy chórek kościelny polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
tobiasz77 Re: kto z oazy reka do gory!!!!!!!!! 12.05.06, 18:17 oj widze,ze paru oazowiczow sie odezwalo!prawda lean....?jeden bardzo gorliwie atakuje,mimo iz anna jest mila osoba i nawet usmiechy mu przesyla.opanuj sie chlopie! Odpowiedz Link Zgłoś
leandrao Re: kto z oazy reka do gory!!!!!!!!! 12.05.06, 18:59 A co to jest oaza, bo sorry ale nie kumam. Jedyna oaza jaką znam to ta na pustyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:31 myśle ze leo to ksiadz ewentualnie jakis koscielny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 17.05.06, 15:59 ponawiam temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianie Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 09:27 up Odpowiedz Link Zgłoś