Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy?

IP: 80.54.168.* 08.05.06, 14:57
Cześć ile kosztuje ślub u św,M.Kolbe na ul.Starzyńskiego?Łącznie z organistą
i dekoracją?
Obserwuj wątek
    • Gość: jimmy Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 08.05.06, 16:41
      600 złotych. Dekorację musisz sobie zapewnić sama, jeśli chcesz mieć jakoś
      super przystrojony kościół. Organista jest wliczony, ale jeśli chcesz żeby Twój
      ślub wyglądał okazale polecam zamówić sobie osobę (sądzę, że minimum 200-300
      zł), która zaśpiewa,bo jak "śpiewa" pan Janek chyba wiesz:)A chyba chcesz żeby
      to był naprawdę wyjątkowy dzień...
    • skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 18:40
      Witam nareszcie ktoś poruszył temat tej parafii.
      Ja miałam ślub w tamtym roku mnie też ksiądz powiedział 600 zł w tym masz
      organiste, dywan i ubrane kleczniki. Niestety nie stac nas było na taką kwote i
      mąż poszedł do proboszcza żeby nam policzył taniej, ale nie chciał i zrobił
      straszną awanture że pewnie bedziemy miec dwie kamery, kilku profesjonalnych
      fotografow i że jeśli stac nas na wodke weselną to rownież powinno byc nas stac
      na slub za 600 zł. Jednak po kilkuminutowej "wymianie zdań i poglądow" na temat
      tej kwoty zapłacilismy 300 zł i dostaliśmy od naszego kochanego ks.proboszcza
      życzenia na nową droge życia cytuje " jeszcze was reka boska dosiegnie". w marcu
      urodziłam synka żył 3 dni.
      • Gość: jimmy Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 08.05.06, 19:39
        A wiesz co, powiem Ci, że z ciekawości sprawdzę Twoją informację, bo tak się
        składa, że znam trochę księży z tej parafii i zupełnie nie chce mi się wierzyć,
        że takie słowa wypowiedział proboszcz, to po pierwsze. Po drugie, nie
        rozumiem,ja też nie mam jakiegoś kosmicznego majątku, też mnie to zdziwiło, że
        aż 550-600, ale w porównaniu do całej reszty to jest niewielka kwota, poza tym
        ślub kościelny bierze się przeważnie raz w życiu, więc skoro masz męża, który
        nie rozumie, że parafia też musi się z czegoś utrzymać i postanowił zrobić
        awanturę to miej do niego pretensje, a nie do księdza. A poza tym,dlaczego nikt
        nie protestuje jak byle grajkowie żądają 2,5 tys. za występ, a jak ksiądz poda
        opłatę za ślub zaraz robi się zadyma. Dodam, że nie ślęczę co niedziela w
        kościele, ale trochę mi to trąci przekorą - na wszystko pozostałe wydaje się
        bez szemrania, bo "co by goście powiedzieli, obora by była jakby coś było nie
        tak", a w kościele wszyscy liczą na rabaty, zniżki, a niby jakim prawem?
        W biblii jest jasno napisane, że członkowie społeczności wiernych maja
        obowiązek utrzymywać parafię, więc z całym szacunkiem, niech nikt nie chrzani,
        że ksiądz powinien udzielać slubu za darmo albo za kwote jaka mu się podoba. To
        zespołowi tez zapłaćcie 1000 a nie 2,5 na przykład. Pokażą wam fucka i tyle ich
        widzieli, a z księdzem można, co tam.
        • Gość: Ewa Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 08.05.06, 20:03
          Ciekawa jestem, dlaczego Cię to tak bardzo poruszyło. Przecież dziewczyna wcale
          nie napisała, że jej narzeczony zrobił awanturę tylko ksiądz a co do zespołu i
          całej reszty to też wcale nie jest powiedziane, że wydali na to mnóstwo kasy, bo
          całkiem możliwe, że nie mieli wesela tylko małe przyjęcie.
          A to, że członkowie społeczności wiernych maja obowiązek utrzymywać parafię to
          wcale nie oznacza, że mają dać pół albo nawet całą pensję za ślub.
          Ja osobiście brałam ślub dwa lata temu w Dźbowie i ksiądz powiedział mi tylko
          ile mamy dać dla organisty i ministranta a dla niego, „co łaska”. I TAK POWINNO BYĆ
          Jeśli Ciebie stać to możesz dać nawet 1000 zł, ale nie wymagaj od ludzi żeby bez
          zastanowienia tyle dawali.
          Jeżeli w jednym kościele można dostać ślub, za „co łaska” a w innym padają takie
          kwoty to może warto się zastanowić nad ślubem w innym kościele
        • Gość: Anna Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:47
          Jimmy opanuj się!!! Miałam ślub w tej "cudownej" parafii w zeszłym roku i tyle
          co nerwów straciłam dzięki spotkaniom z proboszczem i niektórymi księżmi to aż
          wstyd!!! Owszem za zespół się płaci dośc spore pieniądze ale Ci ludzie są w
          pracy a ksiądz podobno robi to co robi z powołania a czy powołaniem są
          pieniądze??może trzeba było zadaszyć taras bo ma za mało miejsca a nie ma za co
          tego zrobić?? jeśli opierasz się o Pismo Święte to powiedz jak Ci święci
          ludzie,ludzie powołani PRAWDZIWIE przez Najwyższego żyli kiedyś?czy byli
          napakowani mamoną i obrośnięci nią czy żyli skromni i nawet potrafili podzielić
          się z kimś biedniejszym??? do mnie ksiądz w dzień ślubu potrafił zadzwonić i
          powiedzieć że trzeba przyjść dopłacić za ślub bo mało daliśmy,szczególnie że
          zapłaciliśmy też organiście ŻEBY NIE GRAŁ!!!A sami daliśmy ponad 400zł czy to
          mało?? to co mają powiedzieć Ci biedni ludzie których nie jest stać na ślub a
          ksiądz tak bardzo chce łączyć ludzi sakramentem??ich nie interesuje czy ktoś ma
          pieniądze czy nie!!! odpychają ludzi od Boga!!!
          • leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 13:02
            Wiesz co, gadasz bzdury, które klawiatura zniesie, ale zwykły człowiek na pewno
            nie. Ja też znam księży z parafii św. M. Kolbego i jakoś zuepłnie nie pasują mi
            te brednie, które opwoiadasz na ich temat. Z tego co wiem, zawsze można się
            dogadać w kwestii opłat jeśli kogoś nie stać i nie sądzę, żeby ksiądz jeden czy
            drugi robili problemy, a tym bardziej wydzwaniali w dniu ślubu i mówili, że
            musisz dopłacić bo za mało dałaś. Ale jeśli przychodzi gburowaty przyszły
            małżonek do księdza i mówi swoim "uroczym", nieprzyjemnym głosem, że nie da
            więcej niż tyle to sorry, ale niech sobie bierze ślub w Kazachstanie. Znam
            również niezamożnych ludzi z parafii św. Maksymiliana i jakoś całkiem inaczej
            opowiadają na temat stawek za ślub, wszyscy twierdzą, że można się dogadać i
            zapłacić mniej. No to ktoś tu kłamie w takim razie.
            Moim zdaniem to kwestia podejścia do księdza. Jeśli atakujesz go na
            wejściu: "nie dam więcej bo nie mam", w dodatku chamskim tonem (słyszałem
            osobiście trzy takie rozmowy, trzech różnych par, akurat drzwi kancelarii były
            uchylone) to wcale się nie dziwię, że ksiądz przyjmuje takie a nie inne
            stanowisko, proste.
            Poza tym Ty która tak piejesz o tym jak to było kiedyś,odpowiedz sobie sama na
            jedno pytanie - kto tworzy kościół, bo mnie się wydaje że ludzie, a skoro tak,
            to chyba normalne, że powinni stosować się do zasad. Kościół oprócz swojej
            wiadomej funkcji również musi za coś płacić za prąd, wodę, gaz i pozostałe
            opłaty.Najlepiej, żeby księża jeszcze dopłacili bo jaśniepaństwo chce wstąpić w
            związek małżeński.Ciekawe czy Ty poczuwasz się do tego żeby choć raz w tygodniu
            w niedzielę wrzucić cokolwiek na tacę, bo założę się, że nawet o tym nie
            myślisz.
            • Gość: Anna Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 14:00
              chcesz - żyj nadal w błędzie ale baaardzo szczerze nie życzę Ci tego żebyś sie
              przekonał o tym na własnej skórze bo wiem że nie jestem jedyną z mało miłymi
              przejściami a po drugie zawsze staram sie być miła i uprzejma.Po za tym nie
              wiem co miałabym na celu kłamiąc w tej kwestii. Może Ciebie boli to że sytuacja
              w tej parafii jest taka a nie inna? ja wiem że to przykre...i bardzo bym
              chciała żeby było inaczej...wierzę w to że tak będzie. Ale na pewno nie
              potrafisz sobie wyobrazić tego jak to potrafi bolec w dodatku w najważniejszym
              w życiu dniu a uwierz potwornie bolało... Chodzę do kościoła wraz z mężem i
              daję na tacę.
          • Gość: ? szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 09:05
            u mnie byl 2 lata temu proboszcz po koledzie i powiedzial ze slub jest jego
            obowiazkiem i udziela go za darmo po czym zaznaczyl ze pojdzie osobiscie
            sprawdzic czy rzeczywicie mlodychnie bylo stac na zaplacenie za slubi i czy
            czasem nie zrobili sobie po slubie wesela, nie mieli orkiestry, fotografa i tak
            dalej:) Ja tez zamierzam wziac slub w tej parafii z ta tylko roznica ze mam jjz
            wlasnego organiste::( bo ten ansz to nie nadaje sie do takich uroczystosci- z
            reszta kazdy kto jest w tej parafii dobrze o tym wie, ze jedynie moze popsuc
            uroczystosc a nie ja udoskonalic) i mam tez ksiedza ktory poprowadzi nasza msze
            slubna. zastanawiam sie tylko ile mnie to bedzie kosztowalo bo pewnei panu
            nJankowi trzeba bedzie zaplacic za to ze bedzie pokrzywdzony i nie zagra i
            ksiedzu pewnie tez trzeba bedzie odpalic cos ekstra:) takze idziemy zalatwiac
            za jakis czas te kwestie i jesli okaze si ze sa jakies problemy albo zazadala
            nie wiadoomo ile to bierzemy slub w innym kosciele- tam udzielaja go za darmo.
            • Gość: Anna Re: szok IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:26
              witaj "?" powiem Ci na swoim przykładzie chociaż już o tym pisałam wcześniej,
              mimo że "rewelacyjny" organista u nas nie grał musieliśmy mu zapłacić 80zł
              własnie za to żeby nie grał,sepleniąc powiedział że to żadna róznica czy gra
              czy nie.... Tez mieliśmy mieć swojego księdza ale cena nie ulegała zmianie....
              a co lepsze jeszcze to to że ksiądz proboszcz na wejściu zaznaczył żeby sobie
              swoją sutannę przywiózł bo oni nie mają sie czym dzielić...to bardzo brutalne i
              niestety prawdziwe:(
              • Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 10:34
                dziekuje za informacje:) nie no moj ksiadz to i tak bierze wszystko swoje wiec
                nie bedzie potrzebowal nic od tych naszych a co do pana Jasia to jeszcze
                zobazce czy mu zaplacimy bo to jest wyzysk w bialy dzien!! to jest ich
                obowiazkiem udzielac sakramentow a nie brac kase za to! a oplata powinna byc
                tylko dobra wola mlodych i to " co laska" a nie jak w jakims salonie cennik za
                uslugi!!
                • Gość: Anna Re: szok IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:12
                  święta racja!!! życzę Ci powodzenia i mocno trzymam kciuki żeby wszystko poszło
                  według Twojej myśli i obyło się bez takich problemów jak u mnie. Pozdrowionka
                  • Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 13:17
                    dziekuje raz jeszcze , zycze szczescia:)
                • tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 13:21
                  Obowiązkiem to jest płacić podatki. Idź do fotografa i powiedz mu,że nie
                  zapłacisz za zdjęcia 1000 zł tylko 700, wywali Cię na zbity pysk podobnie jak i
                  każdy inny. To samo polecam zrobić z kamerzystą, salą weselną, samochodem i
                  wszystkimi pozostałymi sprawami. W efekcie ślub weźmiesz, ale 50 kilometrów od
                  Częstochowy. Nie podobają Ci się opłaty to po cholerę bierzesz ślub w tym
                  kościele. Masz do wyboru 50 innych w Częstochowie, więc wybierz inny i nie
                  marudź.
                  • Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 14:04
                    ksiadz a fotograf to 2 rozne kwestie. fograf to zawod i on na tym zarabia. a
                    ksiadz jest ksiedzem z powolanie i to on ma sluzyc ludziom poprzez
                    uczestniczenie w akcie zawarcia zwiazku malzenskiego ktorego malzonkowie sami
                    sobie udzielaja a ksiadz jest tylko wyslannikiem Bga i swiadkiem. ale widze ze
                    nie rozrozniasz tych kwestii. moze Ty placisz za kazda msze w niedziele? ale
                    wiesz- nie musisz bo ksiadz i tak ja odprawi tak jak bedzie odprawial msze
                    swieta slubna, tylko ludzie tak nauczyli ze za kazdym razem daja kase, a slubu
                    nie zamierzamy brac w czestochowie tylko w gorach:) a co do fotografa czy
                    zedspolu na wesele to oczywiste ze nikt nie jest fotografem dlatego ze ma
                    powolanie( choc powinien miec talent - dobry fotograf i to w pewnym sensie jest
                    powolanie) to jest jego zawod i po to go wybral zeby zarbiac pieniadze, a
                    ksiadz nie zostaje ksiadzem zebyh zarabiac w dodatku na swoich poinnosciach. bo
                    u nas w naszej wierze to kasiadz jest od odprawiania mszy. gdymy kady mogl ja
                    odprawiac to stalo by sie to zawodem i wystarczylo by sienauczyc ptzemawiania
                    do ludzi i kilku regulek. a to nie o to hcodzi. masz bardzo plytkie pojecie o
                    zyciu.
                    • tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 14:19
                      Ty masz za to megagłębokie tylko guzik z tego wynika. Teoretyk-heretyk:) Ksiądz
                      to taki sam zawód jak i każdy inny. Różnica polega na tym,że on mówi o czymś
                      czego nie widać.No,czyli mam rację,wyjeżdżasz w góry bo w Częstochowie nie
                      znalazłaś jelenia,który by Ci za darmo udzielił ślubu.Można i tak.To po co się
                      drzesz jak to drogo skoro bierzesz ślub daleko stąd.
                      • tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 14:23
                        I nieźle się gubisz w zeznaniach. Trzy posty wyżej twierdzisz,że bierzesz ślub
                        w parafii Kolbego, teraz,że w górach.To ja ci coś powiem - ty w ogóle go nie
                        bierzesz,chcesz sobie tylko poszczekać.Prymitywne.
                        • Gość: ? Re: szok IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 14:33
                          nie mowilem ze biore tylko ze jestesmyz tej parafii i chcemy wziac slub we
                          wlasnej ale skoro to takie problemy to jedziemy w gory z reszta ksiadz tez jest
                          z tamtad podobnie jak orkiestra wiec po co tu byc i zwlekac wszystkich. chyba
                          ze nasz proboszzc ulegnie:)
                      • Gość: Sussi Re: szok IP: *.prenet.pl 18.05.06, 16:16
                        Ksiądz to zawód jak i każdy inny??? No dobrze więc opdatkujmy księży niech za
                        usługi które świadczą wystawiają rachunki i muszą rozliczyć się z nich z fiskusem.
                        • tomodachi.kendo Re: szok 18.05.06, 16:23
                          Jak wejdziesz do parlamentu,zostaniesz posłanką i zdołasz do swojego pomysłu
                          przekonać kolegów z partii,a dodatkowo będziecie mieli większość któa pozwoli
                          wam przeforsować taki pomysł jestem za.A na razie siedź cicho myszko bo możesz
                          sobie co najwyżej głośno popiszczeć.Za cienki bolek jesteś na realizację takich
                          pomysłów.
                          • amerie1 Re: szok 18.05.06, 19:14
                            sluchaj kolego....ale czemu ty taki agresywny jestes?z tego co tu
                            zaobserwowalam to ludzie wypowiadaja sie na powyzszy temat a ty ,,szczekasz,,?
        • Gość: stasiek Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:24
          ksiadz gada 50 minut i zarabia 600pln orkiestra bierze 2,5tys ale gra 10 godzin
          wiec kto wiecej zarabia, no i ksiadz oczywiscie nie opodatkowany
    • amerie1 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 19:40
      no....gabrys*jest*upiorny.straszny*jest*ten*ksiadz.taz*mialam*z*nim*problemy.
      • skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 20:31
        przybranie kosciola kosztuje 200 zl u pani ktora sprzata kosciol z ktorego
        musialam zrezygnowac bo jak chcialam zeby mi policzyla taniej to powiedziala mi
        ze to nie targowisko. A te kwiaty co wystawia to na dodatek są sztuczne, niech
        teraz w kazdą sobote bedzie miala 4 sluby kazda para da jej 200 zl to po
        przeliczeniu ma niezłą kase. W tym kościele nieżle zarabiają na ludziach.
    • amerie1 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 08.05.06, 19:48
      jimmy...no*to*sie*zdziwisz...bo*to*jest*jeden*z*najbardziej*problemowych*ksiezy*
      w*czestochowie.utrzymac*kosciol?
      a*i*owszem...moze*by*zrezygnowal*ze*wszystkich*kiczowatych*zlocen*i*zmienil*samo
      chod*to*by*tak*nie*plakal*za*pieniadzmi.moze*powinien*zrezygnowac*z*organow*pisz
      czalkowych*na*miare*JASNEJ*GORY?hmmmm?bo*to*juz*istna*przesada!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • skibamax odpowiedz dla jimmy! 08.05.06, 20:22
      Jeśli cie tak bardzo interesuje ile wydalismy to prosze bardzo za zespol
      zaplacilismy 1000 zl a grali jak za 2000zl za sale nic nam nie policzyli bo
      robilismy w remizie, jedzenie szykowalismy we wlasnym zakresie za kucharki i
      obsluge zaplacilismy 750 zl nie bylismy u zadnego fotografa bo nas poprostu nie
      bylo stac no i wesele mielismy jednodniowe
    • Gość: parafianka Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 09.05.06, 08:58
      A więc tak się mają sprawy!!!!Nie wiedziałam,że jest aż tak żle!!!A ile
      kosztują zwykłe dekoratorki i czy ksiądz pozwoli im wejść di kościoła ?Może
      wiecie ile tez kosztują takie co dekorują i kościół i sale?
      • skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 09.05.06, 13:48
        Z wpuszczeniem dekoratorek do koscioła ks.Gabryś nie robi narazie żadnych
        problemow ale nie jestem w stanie powiedziec ci ile biorą inni ale myśle ze tyle
        samo co ta pani ktora sprzata kosciol, tylko ze mozesz sobie w takiej firmie
        wybrac wystroj taki jaki ci sie bedzie podobac a tu nie masz żadnego wyboru.
        Jedna dekoracja i to juz chyba nienajnowsza (troche zakurzona).
        • Gość: mika Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 09.05.06, 16:27
          jesteś pewnien...????
          • skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 09.05.06, 17:06
            z czym mam byc pewna?
    • skibamax Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 10.05.06, 19:21
      ponawiam temat
    • Gość: paula343 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:54
      No mnie ten temat też zaineresował. Niedługo biore tam ślub i słyszałam własnie
      niezbyt pochlebne opinie co do organizacji i opłat ślubu. Moja przyjaciółka w
      zeszłym roku brała tam ślub-500 zł bez dekoracji 600 z dekoracja-sztuczne
      kwiatki. W przyszłym tygodniu idziemy załatwić własnie kwestie organizacyjne i
      az się boje po przeczytaniu waszych postów i boje się że może być "spięcie" bo
      600 to naprawde dużo.
      • leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 14:28
        No właśnie, koleżanka sama odpowiedziała pozostałym uczestnikom dyskusji
        dlaczego są w ich mniemaniu traktowani tak a nie inaczej: "Może być spięcie".
        Skoro z takim nastawieniem wszyscy idą do księdza, to wcale się nie dziwię
        wszystkim waszym późniejszym problemom. Jak ktoś przed wyjazdem do Afryki
        nastawi się na nie, i że strasznie gorąco, to choćby było zaledwie 20 stopni
        dalej będzie ględził i narzekał.I podobnie tutaj.
        Polecam "z gębą" udać się również na rozmowę z zespołami, które mają grać na
        waszych weselach. Efekt będzie taki, że rozmowa potrwa 5 minut, a w efekcie
        oprawy muzycznej będziecie szukać poza Częstochową. Dziwny nawyk, za wszystko
        płącimy normalnie, a kościół powinien jeszcze dopłacić za możliwość wzięcia w
        nim ślubu. A niby dlaczego?
        • leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 14:33
          A poza tym zdaje się zapominacie, że oprócz tego iż małżeństwo jest
          sakramentem, zgodnie z polskim prawem (a teraz przecież w większości są to
          śluby konkordatowe) jest także umową, a za jej zawarcie należy zapłacić. Wiara
          niekoniecznie polega na tym, że wszystko otrzymujemy gratis.
          • Gość: Anna Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 14:38
            ktoś tu jest uparty:) ślub cywilny mój drogi kosztuje 80zł, nikt Cię nie zmusza
            do tego by brać ślub konkordatowy bo jeśli masz takie życzenie możesz sobie
            wziąć najpierw cywilny potem kościelny tak jak to było kiedyś. Zorganizuj sobie
            wesele i potem porozmawiamy jak to faktycznie wygląda ok?
            Pozdrawiam Cię baaaaardzo gorąco
          • Gość: paula343 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 14:41
            Kto Ci powiedział że polece tam z "gębą" poprostu będe negocjować cene a jesli
            ksiądz podchodzi do tego tak emocjonalnie to dlaczego ja mam być spokojna,
            Pozatym gdzie jest napisane że ślub kosztuje?? Pan Jezus opłat nie pobierał za
            wyglaszane nauki. A pojęcie "co łaska" to nie 600 zł tylko tyle na ile kogoś
            stać.
            • leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 14:53
              Właśnie dlatego żeby wszyscy nie myśleli, że "co łaska" to np. 5 zł wprowadzono
              konkretne stawki. Co łaska była w średniowieczu, dzisiaj płaci się za wszystko,
              więc nie dziwota, że i w kościele są konkretne stawki.A do poprzedniczki,
              dziękuję, po ślubie jestem już dawno i mimo, że również mieliśmy skromny raczej
              budżet nie robiliśmy takiej awantury jak Ty. Widzę, że Polityka miała rację
              publikując artykuł o polskich "narzekaczach". Poczytaj sobie, bo zapewne to
              artykuł o Tobie i Tobie podobnym.
              • Gość: paula343 Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 15:03
                to dlaczego w innych kościołach sa inne stawki a nie takie same wszędzie-ksiądz
                w takim razie skoro sa "konretne" niech wywiesi oficjalny cennik-co za ile? No
                może nie ksiądz ale kuria powinna ustalic dla wszystkich kościołów takie same
                stawki
                Ja nie twierdze ze co łaska to 5 zł ale na 600 to ja pracuje cały miesiąc i
                odprowadzam od tego podatek a ksiądz w godzine ma 600 i napewno nie udziela
                jednego slubu w sobote tylko kilku. i nie uwazam zebym robiła awanture-fora sa
                po to żeby dyskutowac i dzielic się opiniami innych-każdy ma swoje zdanie.
                • pkts Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 15:30
                  Jak zawsze kłótnie są o Kościół i księży ... u jednego zegarmistrza za wymiane
                  baterii zapłacisz 10 zł a u drugiego 6 zł. Watpię żeby kiedykolwiek był
                  jednakowy cennik dla wszystkich zegarmistrzów, tak samo jak dla kościołów.
                  Parafia Narodzenia Pańskiego przy ul. St. Orzechowskiego ślub kosztuje 300 zł, a
                  to zapewne dlatego, że parafia mieści się w budynku i posiada małą kaplicę,
                  której utrzymanie kosztuje niewiele (moim zdaniem powinna być opłata większa bo
                  to Kościół budujący się). Kościół Parafialny np. św. Wojciecha zapewne nie
                  policzyłby 300 zł, bo za "duże" płaci się więcej :P O ile mi wiadomo, ksiądz to
                  z zarobku na ślubie ma, ale nie całą kwotę, z każdego ślubu jest część odsyłana
                  do kurii, która cennik wystawia ale każdej parafii ile ma im odsyłać za ślub.
                  Pozdrawiam wszystkich :)
                  • Gość: qaz Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 11.05.06, 15:42
                    Nie będę się upierać, bo nie mam pewności, ale już kilkakrotnie słyszałam od
                    różnych osób, że akurat ze ślubów pogrzebów chrztów to cała kwota idzie na
                    parafię i do księdza a tylko pieniądze z tacy są oddawane w części do kurii
                    • pkts Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 15:45
                      więc jak tak jest że pieniądze z tacki idą do kurii to nie dziwię się że księza
                      wołają za ślub tyle ... z czegoś trzeba utrzymac parafie
                      • Gość: qaz Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 11.05.06, 16:17
                        tak ale nie całe tylko w części. To by już była straszna przesada gdyby
                        wszystkie pieniądzez tacy zostawały w parafii - i jeszcze do tego z uroczystości
                        slubnych i innych.
                        • Gość: Ania Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 16:31
                          Potwierdzam, ślub w Wojciechu kosztuje również 600 zł, podobnie jak i w kilku
                          innych kościołach, w których brali śluby moi znajomi i w ogóle ta dyskusja jest
                          niepoważna. Przecież jeśli komuś cena nie odpowiada albo nie ma tyle pieniędzy
                          moze sobie poszukać takiego kościoła w którym ślub kosztować bedzie właśnie 200
                          czy 300 zł, to chyba logiczne.Jak mnie na coś nie stać idę gdzie indziej wiec
                          dziwi mnie zupelnie ta klotnia tutaj.
                          • Gość: mika Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 17:29
                            to chba nie znasz nowych ustaw kościelnych jeśli zawierasz małżeństwo w innym
                            kościele niż twoja parafia (dziewczyny) to płacisz odstępne w kwocie 200zł!!!!
                            Zawsze!!!!!!!!!!!!
                            • leandrao Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? 11.05.06, 17:53
                              No i? Ale przynajmniej mogę sobie wybrać kościół w którym zamierzam wziąć
                              ślub.A gwoli ścisłości, kolega właśnie w lipcu bierze ślub, odstępne,czyli
                              możliwość wzięcia ślubu w innej parafii (kościół w Częstochowie, duży,znany,
                              mniejsza o nazwę) to 50 zł. Koleżanka w sierpniu, analogiczna sytuacja,
                              odstępne 80 zł, więc nie kłam bezczelnie. Jak wrzaśniesz na księdza, że Cię
                              chce w parafii swojej zniewolić żebyś właśnie tam brała ślub to nawet i ze 400
                              możesz zaplacic:)
                              • Gość: A.M. Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:05
                                z tego co wiem to przy uroczystosciach takich jak chrzest, slub czy pogrzeb
                                obowiazuje prawo stuly, czyli pieniadze ida bezposrednio do ksiedza (nawet nie
                                do kurii) a taca przeznaczana jest na utrzymanie kosciola. Co do licencji,
                                czyli mozliwosci wziecia slubu w innym kosciele jest roznie raz kaza placic,
                                raz za darmo daja. mnie natomiast denerwuje jedna rzecz, jesli chcesz np. zeby
                                Twoja kolezanka zaspiewala Ci na slubie to musisz ksiedzu wyplacic
                                rekompensate, to juz jest paranoja. Skoro dziwicie sie ze niektorzy sie
                                denerwuja to bylabym za tym zeby co laska zamienic na cennik, obowiazujacy we
                                wszystkich parafiach i nie bedzie problemu.
                                • Gość: Ania Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 18:10
                                  Bzdura! na ślubie mojej siostry w kwietniu śpiewała koleżanka. nie dość że nic
                                  nie zapłacili to jeszcze ksiądz pomógł jej dokładnie ustalić cały plan mszy,
                                  żeby dokładnie wiedziała kiedy co ma śpiewać.Nie wiem po co takie brednie
                                  kolportowac.Co nastepnego wymyslicie,moze tym razem niech ktos powie,ze za
                                  komunie podczas mszy tez trzeba dodatkowo zaplacic?
                                  • Gość: A.M. Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:23
                                    Nie wypisuje zadnych bzdur bo u mnie tak bylo. Wierze, ze u Ciebie nie bylo
                                    zadnych klopotow i tu wlasnie pojawia sie problem, ze w niektorych kosciolach
                                    wszystko mozna po ludzku zalatwic, a w niektorych po prostu nie da rady. Wiec
                                    przydaloby sie to wszystko jakos znormalizowac.
                                    • Gość: Ania Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 11.05.06, 18:55
                                      Pewnie mozna, ale z drugiej strony wydaje mi sie, ze w duzej mierze winni
                                      takiemu stanowi rzeczy sa ludzie.Jak odpowiednio ksiedza podejsc, pogadac
                                      wszystko mozna zalatwic.Ale jak sama widzisz w tym watku generalnie wypisuja
                                      ludzie bajki o tym jak to ich ksiadz potraktowal,a zapominaja ze zasada dziala
                                      w obie strony - najpierw przychodza z buzia, ze nie zaplaca bo nie,dla zasady,a
                                      pozniej sie dziwia ze jak ksiadz uslyszy takie dictum to jest na nie zeby
                                      zrezygnowac z czesci oplat.
                                      • Gość: Ewa Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.prenet.pl 11.05.06, 21:10
                                        Owszem w dużej mierze winni takiemu stanowi rzeczy są ludzie, którzy idą
                                        załatwić coś u księdza. Są to ci ludzie, którzy już od drzwi się awanturują, (
                                        ale nieraz ksiądz nie chce spuścić z ceny nawet wtedy, gdy osoba ta jest
                                        naprawdę uboga i skromna i grzecznie prosi) oraz ci, którzy uważają, że trzeba
                                        dać księdzu ile się tylko ma i w ten sposób uczą księży, że można wymagać od
                                        ludzi wielkich kwot niezależnie od tego czy ich na to stać czy nie ( to samo
                                        jest z łapówkami między innymi dla lekarzy)
                                        Ksiądz tak samo jak policjant lekarz czy urzędnik jest tylko człowiekiem a
                                        ludzie są różni niezależnie, kim są. Wszystko zależy od tego czy się trafi na
                                        porządnego i uczciwego.
                                        Ja na szczęście trafiłam na normalnego księdza, ale uważam, że jednak najlepiej
                                        by było gdyby kuria ustaliła cennik, który obowiązywałby w każdej parafii.
                          • Gość: wiola Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:05
                            polecam wszystkie uroczystości organizować w kościele przy ul.Narcyzowej w
                            Częstochowie.Dużo ludzi z północy tam organizuje a ksiądz prosił wiernych o to
                            że kiedy przychodzą w sprawie organizowania jakiejś uroczystości NIE PYTAĆ ILE
                            BO NIE MA CENNIKA ŻE KAŻDY DAJE ILE MOŻE jest piekny kościół i wspanialy chórek
                            kościelny polecam.
    • tobiasz77 Re: kto z oazy reka do gory!!!!!!!!! 12.05.06, 18:17
      oj widze,ze paru oazowiczow sie odezwalo!prawda lean....?jeden bardzo gorliwie
      atakuje,mimo iz anna jest mila osoba i nawet usmiechy mu przesyla.opanuj sie
      chlopie!
      • leandrao Re: kto z oazy reka do gory!!!!!!!!! 12.05.06, 18:59
        A co to jest oaza, bo sorry ale nie kumam. Jedyna oaza jaką znam to ta na
        pustyni.
    • Gość: a Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:31
      myśle ze leo to ksiadz ewentualnie jakis koscielny
      • Gość: kiki Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: 80.54.168.* 17.05.06, 15:59
        ponawiam temat
    • Gość: parafianie Re: Ile kosztuje ślub u św.M.Kolbe na Północy? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 18.05.06, 09:27
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka