Dodaj do ulubionych

wyniki przetargu na autobusy dla MPK

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:25
15.05.2006 o 12:00 miało sie odbyc otwarcie ofert, wiadomo kto wygrał? :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:17
      Chyba nie będzie wiadomo kto wygrał dzisiaj, ale może chociaż ktoś wie jacy
      producenci wystartowali?
      • Gość: qwerty Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:07
        ej eksperci od mpk odezwijcie sie :)
        • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 15.05.06, 23:44
          Mnie się wydaje, że wynik przetargu powinien być od razu. Przecież Komisja
          Przetargowa nie będzie się zbierała drugi raz. Otworzyła koperty,
          przeanalizowała oferty i wybrała na pewno najlepszą z nich. Tylko jaka to
          oferta, nie ma póki co informacji. Może redakcja coś wie?
          • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.06, 10:53
            Aleś Ty w gorącej wodzie kąpany. W warszawskim przetargu na obsługę linii
            otwarcie kopert było 12 stycznia, a wyniki ogłoszono w ostatnią sobotę.
            • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 16.05.06, 15:21
              Ale przecież w Warszawie były jakies protesty, bo wyniki przetargu na obsługę
              linii przegubowcami zostały ogłoszone 12 stycznia. Zwycięzcę ogłosili dopiero
              teraz, bo musieli wszystko posprawdzać przez te protesty. Z resztą tam nie
              chodziło o dostawę autobusów, tylko obsługę linii. U nas dobrze by było, żeby
              wyniki ogłosili szybko i żeby obyło się bez protestów. Trzeba przecież zdążyć
              przed Euro-4 :]
              • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.06, 15:54
                >Z resztą tam nie
                > chodziło o dostawę autobusów, tylko obsługę linii.

A co to ma do rzeczy? Wystarczy, że ktoś sprawę do sądu podał. U nas może być
                tak samo, jak rozprawę na listopad wyznaczą.
                • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 16.05.06, 20:06
                  Ale zanim sprawa poszłaby do sądu, to jednak powinni wyniki ogłosić. Przecież
                  sprawa może iść do sądu już po ogłoszeniu wyników, albo w czasie trwania
                  przetargu. Jednak przetarg nie został unieważniony. Zobaczymy jeszcze jak
                  będzie, ale moim zdaniem będą niestety protesty za protestami, tak jak w
                  przypadku III alei i autobusy przyjadą do Częstochowy za rok, albo za dwa.
                  • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 16.05.06, 20:27
                    Mogliby chociaż powiedzieć kto sie zgłosił do przetargu w końcu koperty otwarte
                    i to wiadomo. Mogłaby to jakaś gazeta napisać.
    • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.06, 10:51
      Ja stawiam na mercedesy citaro. Wiąże się z tym pewien sympatyczny Madziar
      imieniem Laszlo. Dżentelmen ten był przedstawicielem Ikarusa na Polskę, a po
      jego wstępnym upadku przeszedł do MAN-a. I dziwnym trafem te miasta, które do
      samego końca były wierne Ikarusowi (Częstochowa, Bytom), nagle zaczęły
      rozstrzygać przetargi na korzyść MAN-a. Teraz pan Laszlo pracuje dla Evobusa i
      w przypadku Częstochowy zastosował ten sam manewr, co 6 lat wcześniej. Wówczas
      producent "zapomniał" odebrać swój testowany model NG272 i jakimś takim
      zbiegiem okoliczności przetarg wygrał model NL222. Teraz testowy saunobus
      citaro też jeździł po Częstochowie dziwnie długo - chyba ze dwa miesiące.
      • Gość: Jeszcze raz Ja Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 12:10
        Ale producent go odebrał już raz Ci gościu pisałem ,że piszesz bzdury a Ty
        swoje przekonałeś mnie zdecydowanie ,że odbiegasz od "normy"
        • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 16.05.06, 15:12
          Citaro na 99% nie wygra. Jest po prostu za drogie. Ok. 900 tys. za krótkiego
          to "lekka" przesada.
        • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.06, 15:58
          I co z tego że odebrał? Czy ja pisałem, że nie?
          • Gość: lump Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 07:03
            a g...o kretynie!
            • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 18.05.06, 21:36
              I jak, dalej nic nie wiadomo? Nie chce mi się pisać maila do MPK, bo i tak by
              mi pewnie nie odpisali, więc pytam na forum.
              • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 18.05.06, 22:37
                Narazie wiadomo że nie unieważnili przetargu bo by pisalo u nich na stronce tak
                jak o bilecie. A bilet już drugi raz unieważniają.
                A i lekka aluzja na koniec. O przetargu mogłaby jakaś Gazeta npisać. Chociażby o
                tym kto złożył oferte, bo to już cyba wiadomo.
                • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 18.05.06, 22:41
                  Prezes CKMKM - Wojtek Liberda napisał pod jednym zdjęciem na TWB, że otwarcie
                  kopert odbyło się dopiero dzisiaj. Poprzedni komentarz pod tym samym zdjęciem
                  może oznaczać, że do przetargu zgłosiły się tylko Solaris i MAN, ale to nic
                  potwierdzonego. Ja też tam dorzuciłem swoje trzy grosze:

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-92974.html
                  • Gość: xx Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 19.05.06, 09:58
                    W dzisiejszym Zyciu Czestochowy jest informacja o przetargu.
                    • Gość: gość Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:39
                      xx-ie zechciałbys przytoczyć ten tekst z 'zycia'? na stronie internetowej wsród
                      artykułów nie moge sie doszukac tego o przetargu. z góry dziekuje, przypuszczam
                      w imieniu wszystkich zainteresowanych :-)
                      • Gość: xx Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 19.05.06, 12:57
                        Czytalem o tym w wydaniu papierowym. Sens byl taki ze termin skladania ofert
                        zostal pzredluzony, bo firmy nadsylaly rozne zapytania. Zrezygnowano tez z
                        pewnych wymogow np. wielkich kar za pzrekroczenie terminu dostawy - tzn. kary
                        zmniejszono.

Termin otwarcia przedluzono chyba do 19-go ????
                        • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 19.05.06, 14:01
                          Czyli tak jak pisał Wojtek Liberda. Z tym, że on pisał, że mieli wczoraj
                          otworzyć koperty. Wczoraj, czy dzisiaj... nieważne. Mam nadzieję, że w
                          jutrzejszej Gazecie będzie informacja o zwycięzcy. Byleby tylko wygrał Solaris,
                          albo MAN. Autobusy innych producentów nie są niestety u nas wskazane, co nie
                          znaczy, że nie są dobre.
                          • Gość: xx Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 19.05.06, 14:10
                            Zgadza sie - w Czestochowie Solaris albo MAN maja zdecydowanie najwieksza racje
                            bytu.
                            • Gość: gość Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:14
                              czytałem ów artykuł, otwarcie kopert nastąpi dopiero 22. maja. przesuniecie
                              nastapiło z powodu uwag zainteresowanych, że kary za nieterminowe dostarczenie
                              autobusow są za wysokie. po wprowadzeniu zmian dano jeszcze troche czasu na
                              składanie ofert.
                              • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 19.05.06, 18:11
                                Szkoda tego przesunięcia, ale lepsze to niż unieważnienie przetargu. Żeby tylko
                                dobrze wybrali !!
                                • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 22.05.06, 15:19
                                  Dzisiaj miało się odbyć otwarcie kopert i wyłonienie zwycięzcy. Wie ktoś coś na
                                  ten temat?
                            • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 23.05.06, 19:18
                              MAN nie ma racji bytu, bo to najgorszy pojazd, jaki obecnie można kupić. Znowu
                              pierdzielicie te swoje bzdety, a pasażer gó.. się dla Was liczy. Ja mam
                              jeździć takim byle czym, bo im jest łatwiej serwisować. Też coś.
                              • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 23.05.06, 19:55
                                Dlaczego Man jest najgorszy?
                                Może ktoś wie czy owarli wreszcie te koperty i jacy producenci zgłosili się do
                                przetargu?
                                • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 23.05.06, 23:16
                                  MAN owszem jest do chrzanu. Dużo jeździłem NG313 w Warszawie (jako pasażer
                                  oczywiście) i na prawdę III generacja MAN-a nie jest zbyt szczęśliwa. Są
                                  ciasne, duszne, brakuje w nich miejsc stojących, a na dodatek MAN jest bardzo
                                  nieprzychylny dla klienta, który go zamawia. Jedynym MAN-em III generacji,
                                  który pod względem rozplanowania wnętrza jest dla mnie całkiem do przyjęcia
                                  jest NL283/3T z poznańskiego MPK. Tam przejście między nadkolami jest na prawdę
                                  szerokie, ale to dzięki, tzw. supersinglom, czyli pojedynczym oponami na tylnej
                                  osi. Wnętrze tego MAN-a wygląda tak:
                                  transport.asi.pwr.wroc.pl/2-93064.html
                                  i jedynie takie MAN-y bym zniósł w Częstochowie, ale w przegubowych już by się
                                  tak nie dało zrobić, więc MAN-a niestety też trzebaby było odrzucić. Zostaje
                                  tylko Solaris.
                                  A co do przetargu to nikt nic nie wie. Napisałem dzisiaj maila do MPK, ale
                                  pewnie jak zwykle mi nie odpiszą. Jak uzyskam odpowiedź to napiszę na forum co
                                  i jak. Może by tak zapytać Elektrica. On dużo wie.
                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 23.05.06, 23:35
                                    A jednak jest jakaś informacja:
                                    zycie.czest.pl/index.php?show=2405200602
                                    Byleby jednak wybrali Solarisa. Mercedesy nie mają u nas nijak racji bytu. Są
                                    ciaśniejsze od MAN-a, a poza tym mają astronomicznie drogie części!! Jeśli
                                    wybiorą Mercedesa, będzie tak jak pisał lunch - sentyment do pana Laszlo.
                                    Ujednolicanie taboru pójdzie sie je..ać. Chociaż trzeba przyznać, że Solaris ma
                                    duże szanse. Sam prezes powiedział, że cena nie odgrywa głównej roli, więc
                                    wygląda na to, że wolałby Solarisy. Szczerze mówiąc już bym wolał gdyby walka o
                                    zwycięstwo toczyła się między Solarisem, a MAN-em. Mesie są tak samo ciasne jak
                                    MAN-y, jeśli nie bardziej, a poza tym drogie w eksploatacji. MAN-y chociaż są w
                                    Częstochowie, a o Mercedesach ani kierowcy, ani mechanicy nie mają zielonego
                                    pojęcia. Wracając do Solarisa, najlepiej gdyby to on wygrał, bo bardzo szybko
                                    dostarcza swoje autobusy. B-B niedawno rozstrzygnęła przetarg, a autobusy już
                                    się produkują. Do Poznania Solaris dostarczy 30 U18 do połowy wakacji. Krótko
                                    mówiąc kibicujmy SOLARISOWI !!!! Mercedesy by nas zgubiły.
                                    • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 23:48
                                      no to z mercedesem ładna lipa by była...
                                      oby te 20% warunków technicznych i eksploatacyjnych przemiawiało za solarkami.
                                      • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 23.05.06, 23:59
                                        ZTCW, to Solaris daje bardzo dobre warunki techniczne, jak na przykład było w
                                        Warszawie z SU18. Mam nadzieję, że wygra Solaris. Solarisy wychodzą ok. 83 tys.
                                        zł. drożej na jednym autobusie. To wbrew pozorom nie jest tak dużo. Mam
                                        nadzieję, że Komisja Przetargowa weźmie również pod uwagę to, że Solarisy w
                                        Częstochowie już mamy. Do 20% warunków technicznych trzeba również dołożyć 5%
                                        warunków użytkowych, które Solaris ma o niebo lepsze. Ja liczę na Solarisa, co
                                        wszyscy doskonale wiedzą. Liczyłem na Solarisy od początku i do końca nie
                                        zmienie zdania. BTW... w artykule Życia jest wiele błędów:
                                        - ceny autobusów zamiast w mln zł. są wyrażone w tys.
                                        - MPK kupiło oczywiście w 2002 roku nie 4, a 9 SU12.

Mam nadzieję, że w tym roku do tych 9 dołączy 18 autobusów spod znaku zielonego
                                        jamnika :D
                                        • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 00:03
                                          kszyszek napisał:

> BTW... w artykule Życia jest wiele błędów:
                                          > - ceny autobusów zamiast w mln zł. są wyrażone w tys.
                                          > - MPK kupiło oczywiście w 2002 roku nie 4, a 9 SU12.

to pierwsze co wymieniłes to nie błąd
                                          18.585 tys. zł czytamy jako 18 milionów 585 tysiecy złotych, po to uzyto
                                          skrótu 'tys', wiec jest jak najbardziej poprawne
                                          • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 00:43
                                            Mnie się jednak wydaje, że powinna tu być forma 18,585 mln zł. Za przecinkiem
                                            są tysiące. Do mnie jakoś forma 18.585 tys. nie przemawia. Ja (i chyba nie
                                            tylko ja) bym to odczytał jako 18 tysięcy 585 złotych. Ale nie zmieniajmy
                                            tematu i nie bawmy się w prof. Miodka. Co inni sądzą na temat przetargu? Kto
                                            powinien wygrać?
                                            • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.05.06, 08:13
                                              Dla mnie oczywiście solaris - jest zdecydowanie najlepszy. Ale i ten mercedes
                                              może być. Ważne że zapyziały MAN się nie zgłosił.
                                            • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 12:19
                                              czyta sie to jak pisałem wyżej, forma 18,585 mln zł czytałoby sie 18 miliardów
                                              585 milionów złotych, ale nie ma co o tym dyskutowac :D

kszyszek napisał:
                                              > Citaro na 99% nie wygra. Jest po prostu za drogie. Ok. 900 tys. za krótkiego
                                              > to "lekka" przesada.

dlaczego sie wiec okazało ze to jednak mercedes jest tańszy niz solaris?
                                              • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:03
                                                Tak pisałem, bo tak było jeszcze do niedawna. Widocznie Mercedes szuka klientów
                                                w Polsce i dlatego tak zleciał z ceny. W sumie to dobrze, bo jak zleciał z ceny
                                                jeden, to i drugi to zrobi. Może wreszcie autobusy będą miały jakieś ludzkie
                                                ceny i będzie łatwiej odmładzać tabor.
                                            • p_sc Dlaczego wygra Mercedes ? 24.05.06, 16:03
                                              Powinien wygrać Solaris, a niestety wygra Mercedes ponieważ :
                                              -jestem skrajnym pesymistą (realistą)
                                              -jest tańszy
                                              -sentymenty pozostają
                                              -właził a właściwie wjeżdżał w d... testowcem
                                              -Solaris nie przysłał testowca
                                              -człowiek uczy się przez całe życie mechanicy i kietrowcy też
                                              i to na razie tyle.
                                              Szkoda że tak mało producentów zgłosilo się do przetargu widać czestochowa nie
                                              jest atrakcyjnym rynkiem dla producentów autobusów.

• Gość: Mati Re: Dlaczego wygra Mercedes ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 16:06
                                                Solaris nie przysłał testowca, bo "testowce" mamy już prawie 4 lata. III
                                                generacja niewiele różni się od II (zwłaszcza w środku).
                                                • p_sc Re: Dlaczego wygra Mercedes ? 24.05.06, 16:16
                                                  Bielsko-Biała tez ma od 4 lat Solarisy a mimo to Urbino III testowali.
                                                  • kszyszek Re: Dlaczego wygra Mercedes ? 24.05.06, 16:51
                                                    Moim zdaniem wygrana Mercedesa nie jest wcale przesądzona. Ja jestem optymistą
                                                    (również realistą). Jak już pisałem Solaris daje bardzo dobre warunki
                                                    gwarancyjne i pogwarancyjne. Poza tym Komisja spojrzy na pewno na ceny części
                                                    zamiennych, a te u Mercedesa są, jak już pisałem, astronomicznie drogie. Jest
                                                    tak zapewne dlatego, że EvoBus musi je sprowadzać z Niemiec, bo w Polsce nie są
                                                    produkowane. W przypadku Solarisa wszystko jest na miejscu. Ja wierzę w wygraną
                                                    Solarisa, bo jest dużo lepszy pod każdym względem. Poza tym Solaris bardzo
                                                    dobrze wywiązuje się z umów i dostarcza gotowe autobusy w szybkim tempie. MPK
                                                    Poznań ledwo co podpisało umowę z Solarisem, a nowe autobusy już są produkowane:

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-94110.html
                                              • Gość: xx Re: Dlaczego wygra Mercedes ? IP: *.icis.pcz.pl 24.05.06, 17:20
                                                Atrakcyjnosc nie ma tu nic do rzezczy - chodzilo raczej o warunki pzretargu -
                                                zakup na raty.
                                                • kszyszek Re: Dlaczego wygra Mercedes ? 24.05.06, 17:29
                                                  Możliwe, ale przecież nie wiadomo który z producentów oferuje lepsze warunki
                                                  sprzedaży ratalnej. Moim zdaniem również jest to Solaris, bo jest on bardzo
                                                  elastyczny dla klienta. W końcu Polak Polakowi powinien być bardziej pomocny
                                                  niż Niemiec dla Polaka. Moim zdaniem, chociaż Solaris jest droższy, jednak
                                                  zwycięży. Cena to tylko 75%, ale nie wiadomo czy te 25% nie przesądzi przetargu
                                                  na korzyść Solarisa. Chciałbym by tak się stało.
                                            • Gość: Konrad Pruciak Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: 194.114.147.* 24.05.06, 20:15
                                              Najlepiej, żeby wygrał Solaris. A powód? - Bo pojazdy tego producenta już u nas
                                              są, a taborowy misz-masz pod kątem eksploatacji jest bardzo niewygodny i
                                              kosztowny. Powinniśmy iść w kierunku ujednolicania taboru, a podejrzewam, że
                                              wiele osób w MPK jest tego samego zdania.

Życzę Komisji Przetargowej udanej decyzji, a Zarządowi MPK, pasażerom i
                                              wszystkim zainteresowanym - jak najszybszej dostawy nowych autobusów.
                                    • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.05.06, 08:08
                                      Nie powiedziałbym, że mercedesy są ciaśniejsze od mana. Nic nie jest gorsze od
                                      mana, bo gorzej się już nie da. Ten mercedes, który u nas jeździł, nawet
                                      zaskoczył mnie na plus i tak bardzo bym nie płakał, gdyby wygrał. Miejsca miał
                                      całkiem sporo. Największy mankament to przejście pomiędzy siedzeniami w tylnej
                                      części a ostatnimi drzwiami. W pewnym miejscu robi się tam ku..ko wąsko.
                                      Nawet sobie to obfotografowałem.

A o ujednolicaniu można zapomnieć, bo to walka z wiatrakami. W warunkach
                                      przetargowych nigdy się to nie uda, więc sobie darujcie.
                                      • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:07
                                        A jak myślisz, czy jeśli wygra Mercedes, to czy przyjdą te Citaro po face-
                                        liftingu, czy takie jak tester? Fajnie by było, gdyby przyszły te nowe, bo
                                        jeśli chodzi o Solarisa, to oczywiście III generacja.
                                        • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:10
                                          moglbys podac dokladna nazwe modelu krotkiego i przegubowego ktory
                                          EWENTUALNIE :-) moglby pojawic sie na naszych ulicach? no i jakies ich
                                          fotografie?
                                          • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:13
                                            mercedesa oczywiscie, nie uscislilem...
                                            • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:40
                                              Mercedesy nazywają się:
                                              - krótki O530 Citaro
                                              - przegubowy O530G Citaro G

Zdjęcia odnowionej generacji jest dość ciężko znaleźć, ale znalazłem takie coś:

przód:
                                              www.emercedesbenz.com/Images/Oct05/21MercedesBenzAtBusWorld200r/Main.jpg
                                              tył:
                                              www.bus-idee.nl/TCT-Citaro-Achter-VP.jpg
                                              Zdjęcie z przodu przedstawia wersję niskowejściową, ale niskopodłogowa ma
                                              identyczny design. Zdjęcie tyłu przedstawia Citaro całkowicie niskopodłogowe.

Citaro G wygląda tak:
                                              transport.asi.pwr.wroc.pl/2-52986.html
                                              Przegubowiec w nowej wersji ma taki sam przód i tył jak krótki.
                                              • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:43
                                                Na zdjęciu z tyłu odmłodzone Citaro jest oczywiście po lewej stronie.
                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.05.06, 08:05
                                    >Są ciasne, duszne, brakuje w nich miejsc stojących,

Brakuje to delikatnie powiedziane. Zawsze kiedy wsiadam do NG313 w takich
                                    warunkach, że zmieszczenie się graniczy z cudem, to jedynym upustem, jaki mogę
                                    dać swojej wściekłości, jest liczenie pasażerów. Idzie mi to sprawnie, bo za
                                    czasów studenckich pracowałem jako pomiarowiec. Zazwyczaj wychodzi 80-85.
                                    85 osób to liczba, przy której:
                                    - nic się więcej nie mieści do Jelcza PR110/120M (GZK Rędziny), tyle że on nie
                                    jest przegubowy;
                                    - w przegubowym solarisie robi się ciasno, ale jest jeszcze sporo miejsca;
                                    - w krótkim ikarusie lub Jelczu M11 ludzie jeszcze nie muszą stać na schodkach;
                                    - w Ikarusie 415 (krótkim) to w ogóle jest lux;
                                    - przegubowy ikarus wydaje się po prostu pusty.

I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że ikarus krótki ma oficjalną
                                    pojemność 107, przegubowy 150 (ale w Olsztynie w czasie bicia rekordu zmieściło
                                    się 255), natomiast producent naszego wspaniałego piętrowego mana określa jego
                                    pojemność na 180, a jakiś genialny urząd wydał mu homologację z taką liczbą.
                                    Chyba kurde na dachu.

>tego MAN-a wygląda tak:

Ja bym powiedział, że to jest mniejsze zło. Spójrzcie na to wąskie przejście
                                    między siedzeniami, na te podesty, między którymi trzeba się przeciskać. Po
                                    jaką cholerę robi się nacisk na tą niską podłogę na całej długości, skoro
                                    połowa siedzeń jest na wieży i nie jest dostępna dla osób starszych?

Wchodziłem ostatnio na taką stronę o komunikacji pod Radomiem. Autor opisywał,
                                    jak któryś PKS wygrał przetarg na komunikację miejską w Pionkach i obsługiwał
                                    ją "wsiowymi" autosanami. Komentarz mówił, że to autobusy nieprzystosowane do
                                    linii miejskich z powodu wąskiego przejścia i nadmiaru miejsc siedzących.
                                    Zastanawiałem się, czy ja czasem nie czytam opisu autobusów niskopodłogowych.

Na początku lat 90. popełniono wielki błąd rzucając się jak szczerbaty na
                                    suchara na produkty zachodnich marek, które w ogóle nie nadają się do obsługi
                                    komunikacji w warunkach wschodnioeuropejskich. I pomyśleć że ikarus ze swoimi
                                    doskonałymi produktami 415 i 435, które powinny zawojować świat, upadł...
                                    • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:05
                                      >ale w Olsztynie w czasie bicia rekordu zmieściło
                                      się 255

Ostatnio Słupsk pobił Olsztyn - do Ik280 upchnęli 263 studentów.
                                      • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:08
                                        no moze by tak w czestochowie cos takiego zorganizowac :D
                                        • Gość: Konrad Pruciak Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: 194.114.147.* 24.05.06, 20:25
                                          Przy jakiejś okazji MPK z Urzędem Miasta mogłoby zrobić taką akcję sprawdzania
                                          prawdziwej pojemności poszczególnych typów autobusów jeżdżących w Częstochowie.
                                          Pokombinować tak, żeby średnio pasażer ważył 68 kg (kiedyś tak przyjmowało się
                                          w wyliczeniach, może teraz się coś zmieniło) i wtedy będziemy mieć niezależne
                                          wyniki badań.
                                          • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.05.06, 08:15
                                            Ja bym raczej widział taki konkurs (tylko trzeba byłoby znaleźć sponsora, ale
                                            przy dobrej reklamie powinno nie braknąć chętnych), na który ściągniętoby różne
                                            typy autobusów, nie tylko te, które u nas jeżdżą.
                                            Po takim konkursie nikt by już kitu nie wciskał, że niskopodłogowe przegubowce
                                            zabierają więcej niż ikarusy, a many to aż 180. Ani szanowny pan Nabrdalik nie
                                            powiedziałby już, że on nie widzi problemu mniejszej pojemności MAN-ów NL202
                                            czy Ikarusów 412.
                                            • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 14:53
                                              wiecie co to jest przetarg?
                                              • Gość: Mati Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:01
                                                Nieeee, wytłumacz mi :P
                                              • Gość: Konrad Pruciak Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:40
                                                Oczywiście, że wiem.
                                              • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 08:10
                                                Przetarg? Mój poprzedni przełożony definiował to jako legalne złodziejstwo. I w
                                                sumie coś w tym jest. Choćby wziąwszy dziwne zbiegi okoliczności, że w
                                                Częstochowie zawsze wygrywa Laszlo. Jak to się stało, że citaro nagle zrobiło
                                                się tańsze od urbino? Niesłychane.

Wracając do Twojego wpisu - poniosło Cię, albo niejasno się wyraziłem. Mi nie
                                                chodzi do licha o konkurs zamiast przetargu, tylko o konkurs zorganizowany na
                                                zasadzie luźnej imprezy (sponsorowanej), ale przeprowadzonej rzetelnie, która
                                                miałaby jedynie na celu uświadomić tzw. opinii publicznej, ile naprawdę osób
                                                mieści się w autobusie, a jednocześnie zdemaskować partactwo komisji od
                                                homologacji, która zatwierdziła zawyżone pojemności niskopodłogowców. Może ktoś
                                                by się puknął w pałę i zaczął brać inne kryteria w przetargach. Bo jak ktoś
                                                ogłasza przetarg na "x autobusów o łącznej liczbie miejsc nie mniejszej niż
                                                150" to mnie krew zalewa, bo takich autobusów dziś już nikt nie produkuje. A
                                                ponieważ homologacji oficjalnie kwestionować nie można, wystarczyło podać
                                                inaczej - "x autobusów przegubowych o długości nie mniejszej niż 16 m, o
                                                liczbie miejsc siedzących nie większej niż 40". I jeszcze kilka dodatkowych
                                                wymogów, co do szerokości przejścia między siedzeniami itd.

Póki co proponuję szampana - MAN nie wziął udziału w przetargu i to już jest
                                                bardzo dobrze.
                                                • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:24
                                                  widzę jednak, że nic nie wiecie o przetargach. Należy sobie poczytać ustawę z
                                                  dnia 29 stycznia 2004 roku z póżniejszymi zmianami., gdzie między innymi mówwi
                                                  się o tym , że podstawowym kryterium w przetargach nieograniczonych jest
                                                  niestety cena i tego nie da się obejść w żaden inny sposób. Po drugie nic nie
                                                  zależy od komisji przetargowej, a wszystko zależy niestety od potencjalnego
                                                  wykonawcy. Rola zamawiającego kończy sie na ogłosezeniu przetargu, póżniej
                                                  pałeczkę przechwytują wykonawcy. To od nich zależy niestety powodzenie
                                                  przetargu i jego wynik. Także nie gadajcie mi tu głupot, że to wina MPK czy
                                                  prezesa czy komisji. Zastanówcie się nad tym jakie wy tu czasami brednie
                                                  piszenicie zanim będziecie oceniać innych.
                                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 10:32
                                                    A czytałaś w ogóle treść tego przetargu na stronie MPK? Tam jest wyraźnie
                                                    napisane, że cena stanowi 75% kryteriów przetargu, warunki techniczne i
                                                    eksploatacyjne 20%, a parametry użytkowe 5%. Więc nie pisz, że cena jest
                                                    podstawowym kryterium, skoro jest to tylko 75%. Te 25% może mieć ogromny wpływ
                                                    na wyłonienie zwycięzcy. Proponuję przeczytać treść przetargu na stronie MPK:

www.mpk.czest.pl/przetargi.html
                                                    Przetarg na "Dostawę 18 sztuk autobusów komunikacji miejskiej".
                                                    Przeczytaj, później się wypowiadaj.
                                                  • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 10:59
                                                    Tylko 75% chyba chciałeś napisać aż 75%. Cena ma tu znaczenie decydujące.
                                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 11:44
                                                    Zależy jak się na to spojrzy, bo jeśli ktoś oferowałby Ci taniej samochód bez
                                                    żadnych bajerów i nieco drożej naszpikowany bajerami, to jaki byś wybrał? Te
                                                    25% może właśnie mieć w tym wypadku decydujące znaczenie. Zależy co Komisja
                                                    będzie brała pod uwagę.
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 11:45
                                                    No przecież ona ma rację - 75% to kryterium podstawowe, a 25% - dodatkowe. Poza
                                                    tym ona jednak najwyraźniej nie kuma, o czym mowa, więc ją olej.
                                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 11:47
                                                    Ale najlepsze są te jej teksty o upadku Solarisa. Przeczytaj sobie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=41847944&a=42493853
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 11:58
                                                    Ojojoj, totalna klęska!
                                                    Wygląda na to, że Olszewski rozprowadził po całym świecie autobusy sprzedane
                                                    poniżej kosztów produkcji i teraz na chleb nie ma. No no!
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 11:42
                                                    To nie pozostaje mi nic innego, jak napisać Ci, że jesteś ograniczona i
                                                    najwyraźniej w ogóle nie czytasz tego, co piszemy. Przeczytaj sobie nasze
                                                    teksty jeszcze raz - nigdzie nie ma mowy o przetargach.

A jeśli o nie chodzi - oczywiście, że wiodącym kryterium jest cena, bo gdyby
                                                    nie to, przetargi nie miałyby w ogóle sensu. Chodzi o to, żeby publicznych
                                                    pieniędzy wydać jak najmniej. Ale kupić bubel to nie sztuka, dlatego klyterium
                                                    wiodące - to nie znaczy jedyne. Dlatego są pozostałe kryteria.

Natomiast mi nie chodziło o kryteria oceny ofert, a o warunki, jakie musi
                                                    spełnić wykonawca. I tu można napisać właściwie wszystko, tylko trzeba się znać
                                                    na temacie. Można napisać, że autobus ma być wysokopodłogowy, że ma być
                                                    przegubowy, mieć klimatyzację, a wykonawca ma dostarczyć referencje, wpłacić
                                                    zabezpieczenie itd.
                                                • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 10:33
                                                  Może to i dobrze, że MAN się nie zgłosił. Z Mercedesem jednak również nie
                                                  byłoby różowo. Z tego co słyszałem i czytałem, to ceny części zamiennych w
                                                  Mercedesie są bardzo wysokie. A są przecież części, które trzeba wymieniać
                                                  regularnie (jakieś filtry i takie tam). Jednak Solaris i MAN mają części
                                                  zamienne w podobnych, w miarę niskich cenach.
                                                  @lunch: Pisałeś o braku możliwości ujednolicania taboru, z powodu warunków
                                                  przetargowych. Jednak teraz, gdy zgłosił się do przetargu Solaris jest właśnie
                                                  taka możliwość. Wystarczą dobre warunki techniczne i eksploatacyjne oraz
                                                  parametry użytkowe i jest duże prawdopodobieństwo, że zwycięży właśnie Solaris.
                                                  • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:48
                                                    Solarisy w ogóle nie mają części i trzeba na nie bardzo długo czekać , więc nie
                                                    mów mi że są najepsi do do takich to mu najdalej, a po drugie ciągnie na
                                                    kredytach i raczej chyli się ku upadkowi niż rozwojowi. A co do ceny jako
                                                    kryterim to mówiłam że podstawowym kryterium w każdym przetargu nieograniczonym
                                                    jest cena ( z % największym udziałem w całości kryteriów). Czytałam og łoszenie
                                                    a nawet więcej, więc mnie do tego nie przekonasz.
                                                  • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:06
                                                    Do użytkownika majka. Ty chyba nie czytasz gazet. Solaris ciągnie na kredytach i
                                                    chyli się ku upadkowi ????Pierwsze słyszę. Ostatnio słyszałem że wybudował nową
                                                    hale produkcyjna. No i trudno żeby się rozwijać bez kredytów. Gdyby Solaris
                                                    chylił się ku upadkowi wszyscy by o tym trąbili. weź się zastanów zanim coś
                                                    napiszesz. A jak się nie interesujesz komunikacją to w ogóle się nie odzywaj.
                                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 11:30
                                                    Solaris chyli się ku upadkowi <hahaha> No megalol po prostu. Zgadzam się z
                                                    mieszkańcem. Wybudowali nową halę produkcyjną, produkcja idzie pełną parą, mają
                                                    ogrom zamówień, eksportują Solarisy do 16 państw Europy i jadą na kredytach. No
                                                    to żeś mnie rozwaliła. I ty się znasz na przetargach, komunikacji i rynku
                                                    autobusowym. Moja babcia chyba więcej wie.
                                                  • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:01
                                                    to sobie poczytaj ich sprawozdania finansowe i opinie rewidentów
                                                  • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 11:19
                                                    >Czytałam og łoszenie
                                                    > a nawet więcej, więc mnie do tego nie przekonasz.
                                                    A co więcej czytałaś? Może wioesz coś o specyfikacji technicznej jaką mają
                                                    spelniać autobusy startujące w przetargu?
                                                  • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 11:12
                                                    Nie dobrze że Man się nie zgłosił. W ogóle nie dbrze że tylko dwóch producentów
                                                    startuje właściwie nie ma w czym wybierać.
                                                    Nie widzą mi sie Mercedesy w Częstochowie, ale niestety pewnie wszyscy będziemy
                                                    musieli przywyknąc do ich widoku w naszym mieście. Oby tylko były to Citaro a
                                                    nie Conecto. Właściwie to wie ktoś czy specyfikacja techniczna dopuszczała
                                                    pojazdy inne niż niskopodłogowe?
                                                    Parametry techniczne i użytkowe naweet jeśli są lepsze w Solarisie, nie przeważą
                                                    szali zwycięstwa na jego korzyść. Moim zdaniem róznica w cenie jest zbyt duża.
                                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 11:39
                                                    Teraz są produkowane MAN-y III generacji i to na prawdę dobrze, że MAN się nie
                                                    zgłosił. II generacji nie można wiele zarzucić, ale III jest bardzo "nieudana".
                                                    Jest po prostu za ciasna. Tam nie ma praktycznie miejsca. Co do Mercedesów, to
                                                    zadałeś dobre pytanie: czy Mercedes aby na pewno zaoferował nam Citaro, a nie
                                                    Conecto? Bo dziwnym wyadawałoby mi się, żeby Citaro tak nagle z najdroższego
                                                    autobusu na naszym rynku stał się najtańszym. Jeśli zaoferowali nam Conecto, to
                                                    bardzo możliwe, że wygra Solaris, bo ma niską podłogę. Wtedy parametrami
                                                    technicznymi już na pewno wygrałby z Conecto. Jeśli jednak chodzi o Citaro, to
                                                    ma obecnie większe szanse, ale nie zgodzę się, że różnica w cenie jest zbyt
                                                    duża, aby Solaris był na straconej pozycji. Średnio 85 tys. zł. na jednym
                                                    autobusie, to nie aż tak duża różnica. Jeśli już ma wygrać Mercedes, to módlmy
                                                    się, żeby były to Citaro, bo jeśli jest to Conecto i ono wygra, to będzie
                                                    tragedia - porażka na całej linii.
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 12:20
                                                    Oj, chyba coś pokręciliście. Jeśli decydują parametry techniczne, to oni będą
                                                    raczej oceniać silnik itd. A z niską podłogą to jest tak, że albo jest wymóg
                                                    takiej podłogi i wówczas oferta Evobusa jest w ogóle nieważna, bo nie spełnia
                                                    wymogów przetargu, albo nie ma wymogu i Solarisowi to wcale nie pomaga.
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 12:18
                                                    No dobra, przyjmujemy wstępnie, że wygrał Evobus i myślę, że nie ma się co z
                                                    tego powodu smucić. Ważne że MAN się nie zgłosił i to jest powód do dużej
                                                    radości. Natomiast mi się wydaje, że autobusy miały być niskopodłogowe, choć
                                                    ostatnio zapanowała moda na wysokopodłogowe i wszystkie te przetargi wygrywa
                                                    Evobus ze swoim bublem conecto. A takie doskonałe Ikarusy 415/435 przeszły do
                                                    historii. Ech...
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 12:13
                                                    Tak, ale to zawsze będzie walka z wiatrakami, bo nie wiesz, kto wygra następny
                                                    przetarg. A nie możesz oficjalnie wpisać wymogu, że to ma być solaris, bo już
                                                    takie posiadasz. Konkurencyjna firma zawsze może twierdzić, że ona zapewni Ci
                                                    korzystniejsze warunki serwisu.
                                                  • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:20
                                                    Gdyby MPK posiadała np na 100 autobsów 89 sztuk autobusów solaris to można by
                                                    wpisać taki wymóg gdyż chce mieć ujednolicony tabor z dopiskiem" lub równoważny"
                                                • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 11:15
                                                  > Póki co proponuję szampana - MAN nie wziął udziału w przetargu i to już jest
                                                  > bardzo dobrze.
                                                  Ja przynajmniej o częstochowskich Manach nie mogę powiedzieć złego słowa. Moim
                                                  zdaniem Man byłby lepszą opcją niz Mercedes.
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.06, 12:21
                                                    Przejedź się do Poznania lub Warszawy, wsiądź do przegubowego mana III
                                                    generacji i zrozumiesz.
                                                  • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 22:43
                                                    Nie mam zwyczaju jeżdzic do jakiegoś miasta po to tylko żeby przejachać się
                                                    jakims autobusem. A jaj już gdzieś jade poza miasto to na szczęście nie muszę
                                                    korzystać z tamtejszej komunikacji miejskiej.
                                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 26.05.06, 23:03
                                                    Ja, np. jeżdżę zawsze do Warszawy pociągiem (zazwyczaj 3-4 razy w roku) i
                                                    zostaję tam zazwyczaj na 3 dni. Kupuję więc bilet 3-dniowy i jeżdżę do woli.
                                                    Jeżdżę dużo po mieście, jednak nie jechałem jeszcze żadnym warszawskim Ikarusem
                                                    serii 400, Jelczem M180, MAN-em NM223, MAN-em NL223 z ITS-u, Jelczem 120M z PKS-
                                                    u Grodzisk Maz. Za to MAN-y NG313 oraz wszystkie typy Solarisów mam doskonale
                                                    obcykane. Spędziłem w nich już ładnych parę godzin. Muszę przyznać, że mało
                                                    razy jechałem Neoplanem, choć jeździ ich dość dużo w stolicy. Częściej
                                                    trafiałem na gnioty, których jest porównywalna ilość i odkurzacze, których jest
                                                    przeszło 2 razy mniej niż Neo. Ogólnie w Warszawie jest fajnie, ale NG313
                                                    szczególnie latem do przyjemnych nie należą. Zimą da się je znieść. W takiej
                                                    ciasnocie chociaż ciepło jest...
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 07:39
                                                    Wybacz, ale to głupia odpowiedź w tym kontekście.
                                                  • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 29.05.06, 16:18
                                                    No fakt, może i trochę głupia :]
                                                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 07:38
                                                    Chodziło mi o:
                                                    "Nie mam zwyczaju jeżdzic do jakiegoś miasta po to tylko żeby przejachać się
                                                    jakims autobusem. A jaj już gdzieś jade poza miasto to na szczęście nie muszę
                                                    korzystać z tamtejszej komunikacji miejskiej."
                • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.05.06, 08:16
                  > bilet już drugi raz unieważniają.

I całe szczęście. Do wyborów ich jakoś przetrzymamy...
                  • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:34
                    Ludzie jak nie macie zielonego pojęcia o przetargach i jego zasadach to sobie
                    poczytajcie ustawę " Prawo zamówień Publicznych". Będziecie lepiej
                    doinformowani. Takie bzdury jak wy wszyscy wypisujecie to jest po prostu
                    śmieszne i przyprawia mnie o ból brzucha (oczywiście ze śmiechu) jacy wy
                    jesteście puści i z lekka niedoinformowani. Szkoda gadać
                    • leandrao Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:26
                      A jechał ktoś z was kiedyś takim Solarisem albo MAN-em? Bo ja owszem i muszę
                      powiedzieć, że to koszmar. Beznadziejne autobusy!
                      Najlepsze są Ikarusy 412 i 415 czyli te krótkie. Bardzo dobre a poza tym wydaje
                      mi się, że skoro są z Węgier mogłyby również byc przystępne cenowo. Ikarusy od
                      1953 roku jeżdżą po ulicach polskich miast, sprawdziły się. Dlaczego zatem
                      zmieniać i sięgać po jakieś MAN-y czy Solarisy.
                      Czy tylko dlatego, że w Tarnowie Podgórnym funkcjonuje fabryka MAN-ów mamy się
                      męczyć w tych autobusach?
                      Dla niewtajemniczonych o jaki model Ikarusa chodzi:
                      www.marcinbul.xis.katowice.pl/show.php?dir=ikarus_415_14e&file=71.jpg
                      a tutaj www.marcinbul.xis.katowice.pl/typy.php pełna oferta i przegląd
                      modeli. Są i stare, które dobrze pamietamy z ulic wielu polskich miast, są i
                      nowe. Nie rozumiem dlaczego musimy sięgać po jakieś MAN-y, Solarisy i inne
                      dziwadła.
                      Wiem, że obecnie Ikarus jest częścią włoskiego koncernu Irisbus, może to jest
                      jakaś przeszkoda. Chętnie bym przeczytał w Gazecie jakiś artykuł nt. dlaczego
                      nie Ikarusy.
                      • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:46
                        Ikarus 412 jest najbardziej awaryjnym autobusem w MPK. Po za tym jest ciasny i
                        ma ograniczoną ilości miejsca. A tak na marginesie to Ikarus jest z powrotem w
                        rękach węgierskich i dopiero zostanie wznowiona jego produkcja. Tak więc jak
                        można kupić coś co nie jest produkowane.
                        • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:52
                          OIDP, to Ikarus oferuje model 489 na rynku brytyjskim, ale nie jestem pewien,
                          bo widziałem ten autobus tylko na zdjęciach. Jest niskopodłogowy i trochę
                          podobny do Solarisa z przodu.
                        • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 09:22
                          Racja, racja. Ach, gdyby tak ten przetarg był rok później... Albo wszystkie
                          przetargi na wysokopodłogowe (bo taka ostatnio w Polsce moda). Wygrywa je
                          standardowo Evobus ze swoim bublem Mercedes O345G, a mógłby to być cudowny
                          Ikarus 435...

Co do Ikarusów 412 słyszałem pogłoski, że choroby wieku dziecięcego minęły i
                          już się nie psują, tzn. w MPK je okiełznali. Ale masz rację, pod względem
                          ilości miejsc to się kwalifikuje jako midibus, a nie autobus.
                      • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 24.05.06, 14:50
                        Co do Ik415 zgadzam się z Tobą w zupełności, jednak Ik412 jest najciaśniejszym
                        autobusem w naszym MPK i ich zakup byłby totalną klapą. Poza tym Ik412 są
                        bardzo awaryjne i MPK już na pewno by ich nie kupiło. Na pytanie dlaczego nie
                        Ikarus można odpowiedzieć jedynie tak: Bo Ikarus nie oferuje żadnych autobusów
                        na polskim rynku. Na razie chyba jeszcze nie ma homologacji.
                        Co do Solarisów, to akurat im nie powinieneś nic zarzucać, bo są to obecnie
                        najlepsze autobusy jakie można kupić. Urbino 18 jest bardzo pojemny i mógłby
                        godnie zastąpić Ik280 na polskim rynku. Poza tym jest polski, a po co mamy
                        pompować kasę na zachód. Wspierajmy rodzimą produkcję. MAN-y owszem są
                        beznadziejne, ale Solarisy są całkowitym przeciwieństwem MAN-ów i są obecnie
                        najlepsze.
                        • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 09:31
                          Święte słowa. Jednak mimo wszystko z tym godnym zastąpieniem ikarusa to tak z
                          przymrużeniem oka. Tyle osób co do ikarusa jednak do tego też nie wejdzie, a
                          jazda po dziurawych drogach tzw. nowoczesnym przegubowcem to najlepszy sposób
                          na wymioty. Kurde, w ikarusie można było czytać, pisać, a teraz jak oni to
                          zawieszenie projektują to ja nie wiem. Po prostu zachodni projektanci nie
                          przewidzieli naszych dróg. Choć z drugiej strony w ubiegłe wakacje jeździłem
                          autobusami po Niemczech (bynajmniej nie wschodnich) i też mają dziury.
                      • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 09:18
                        > A jechał ktoś z was kiedyś takim Solarisem albo MAN-em?

A czy pytanie pochodzi z księżyca?

> Bo ja owszem i muszę
                        > powiedzieć, że to koszmar. Beznadziejne autobusy!

Zgadzam się z Tobą. My Polacy przez ten cały komunizm to jesteśmy po prostu
                        zakompleksieni. Rzuciliśmy się na zachodnie produkty z euforią i nikt nie
                        zauważył, że one się w ogóle do naszych warunków nie nadają, a wspaniały Ikarus
                        w międzyczasie zbankrutował. Dopiero teraz - po 10 latach - w wielkich miastach
                        zauważają ich wady i stawiają w przetargach warunki co do otwieranych okien,
                        przejścia między siedzeniami itp. W małych (jak nasza Częstochowa) wciąż trwa
                        niestety etap euforii. Ale niestety - biegu historii już nie cofniesz i
                        ikarusów nie kupisz.

> Najlepsze są Ikarusy 412 i 415 czyli te krótkie. Bardzo dobre a poza tym
                        wydaje

Coś Ci się po-ten-tego. Ikarus 415 to najlepszy autobus jaki kiedykolwiek
                        wyprodukowano, ale 412 to prototyp, który nie doczekał się weryfikacji.
                        Ponieważ w tamtych czasach niskopodłogowca dało się wyprodukować tylko w ten
                        sposób, to niestety tak wyszło.

> mi się, że skoro są z Węgier mogłyby również byc przystępne cenowo. Ikarusy
                        od
                        > 1953 roku jeżdżą po ulicach polskich miast, sprawdziły się. Dlaczego zatem
                        > zmieniać i sięgać po jakieś MAN-y czy Solarisy.

Bo nie wiem, czy wiesz, ale nikt nich nie produkuje. Ikarus po prostu upadł,
                        choć znów (który to już raz) chodzą słuchy, że się odradza.

> Czy tylko dlatego, że w Tarnowie Podgórnym funkcjonuje fabryka MAN-ów mamy
                        się męczyć w tych autobusach?

Dobre pytanie.

> Dla niewtajemniczonych o jaki model Ikarusa chodzi:
                        > www.marcinbul.xis.katowice.pl/show.php?dir=ikarus_415_14e&file=71.jpg
                        > a tutaj www.marcinbul.xis.katowice.pl/typy.php pełna oferta
                        i przegląd
                        > modeli.

Daruj sobie - pełno tego jeździ po Częstochowie (i Bogu dzięki).

> Są i stare, które dobrze pamietamy z ulic wielu polskich miast, są i
                        > nowe. Nie rozumiem dlaczego musimy sięgać po jakieś MAN-y, Solarisy i inne
                        > dziwadła.

Bo jesteśmy tak głupim narodem.

> Wiem, że obecnie Ikarus jest częścią włoskiego koncernu Irisbus, może to jest
                        > jakaś przeszkoda. Chętnie bym przeczytał w Gazecie jakiś artykuł nt. dlaczego
                        > nie Ikarusy.

Reprezentantem Irisbusa na Polskę jest obecnie Kapena. Jak widzisz, nie stanęła
                        do przetargu, więc to nie Zamawiający wybrał solarisy i mercedesy, tylko sami
                        producenci - cóż, wolny rynek. Poza tym gdyby Kapena zdecydowała się na udział
                        w przetargu, to z pewnością zgłosiłaby model irisbus agora lub irisbus
                        citellis. A to nic innego jak Renault312 (niskopodłogowy potomek Berlieta
                        PR100, czyli francuska wersja JelczaM121) wyprodukowany przez czeską Karosę.
    • Gość: zzz Ale kto wygral ?? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 26.05.06, 11:34
      Jakie autobusy kupi w koncu Czestochowa ?? Bo dyskutujecie o pie..ch a sedna
      sprawy nie ma !!!
      • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 26.05.06, 11:41
        Na razie jeszcze nie wiadomo. Komisja Przetargowa ma podjąć decyzję w przyszłym
        tygodniu. Wiadomo tylko, że walka toczy się między Solarisem i Mercedesem.
        • Gość: Krzychu Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 19:54
          Mercedes:(
          • Gość: xx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.icis.pcz.pl 26.05.06, 20:42
            Nie wiadomo czy wygral, ale jednak mogl - bo dal istotnie nizsza cene. A to
            jest 75 % oceny.
            • Gość: Krzychu Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:01
              Przetarg został już rozstrzygnięty - wygrał Mercedes
              • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 26.05.06, 23:04
                Coś mi się nie wydaje żeby tak szybko rozstrzygnęli.
              • p_sc Re: Ale kto wygral ?? 26.05.06, 23:10
                Skąd masz takie infomacje? Wiesz może jakim modelem? To jest dość ważne. Wiesz
                są Mercedesy i Mersedesy (Conecto)
                • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 26.05.06, 23:38
                  Jeśli Mercedes nas uraczy Conecto, to po prostu znienawidzę tą firmę raz na
                  zawsze. Bo przecież mógłby wygrać Solaris i mielibyśmy 18 nowiuśkich niskaczy,
                  a jak wygra Mercedes z przestarzałymi Conecto, to będzie największa porażka
                  MPK. Jeśli jednak chodzi o Citaro, to wszystko jest w porządku. Conecto byłoby
                  nieporozumieniem. Od początku tak niska cena Mercedesów mi jakoś nie pasowała.
                  Wiedziałem, że Citaro było drogie, a tu nagle niższa cena niż Solarisa. Coś mi
                  tu śmierdzi...
                  • Gość: ZIELE Re: Ale kto wygral ?? IP: *.ar.wroc.pl 27.05.06, 00:39
                    Przecież przetarg był na niskopodłogowe, więc conecto nie wchodzi w gre.
                    • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 27.05.06, 14:42
                      No nie wiem. Ja tam pewności nie mam. Jeśli wiesz, że był na niskopodłogowe i
                      znasz specyfikację przetargową to dobrze. Jeśli jednak nie było w treści
                      przetargu zawarte, czy wysoko- czy niskopodłogowe, to wydaje mi się, że
                      Mercedes mógł zaoferować niestety Conecto. Mogłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma
                      pewność, że przetarg był na niskopodłogowce? Prosiłbym o taką wypowiedź.
                      • Gość: jaś Re: Ale kto wygral ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 02:00
                        up
                        • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 28.05.06, 21:32
                          I jak... dalej nie ma nikt informacji, czy przetarg był na niskopodłogowce?
                          • p_sc Re: Ale kto wygral ?? 28.05.06, 23:03
                            infobus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1770&postdays=0&postorder=asc&start=135
                            Łódź kupiła Citaro G za 115 0000zł sztuke. Przyjmując cene Citaro krótkiego ok
                            790000 zł za sztuke daje to 7900000zł za 10 sztuk 8*1150000=9200000zł. Z moich
                            super obliczen wychodzi 17100000zł za 18 sztuk czyli niewiele więcej niż
                            zażyczył sobie Mercedes. Więc chyba jednak będą Citaro.

• kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 29.05.06, 00:14
                              No to i tak, że wygląda to na Citaro. Conecto nie jechałem, ale z góry uważam
                              je za fatalne, bo mają wysoką podłogę. Ostatnio zaciekawiłem się trochę Citaro.
                              Obecnie są produkowane wersje z silnikiem w zabudowie wieżowej, czyli
                              całkowicie niskopodłogowe. Wnętrze wygląda przyjemnie, a zarazem nowocześnie.
                              Ciekawi mnie tylko jakie okna wstawiłby Mercedes do naszych autobusów. Czy
                              byłyby to duże przesuwane szyby, jakie oferuje Solaris, czy tylko uchylane
                              lufciki. Między innymi dzięki tym oknom wolałbym Solarisa. Jeszcze nic nie jest
                              przesądzone. Czyli jeśli z twoich obliczeń wynika, że Citaro G kosztuje ok. 1
                              115 000 zł, to SU18 kosztuje ok. 1 200 000 zł. W tym tygodniu wszystko się
                              rozstrzygnie. Ja i tak wierzę w wygraną Solarisa.
                              • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 09:43
                                > No to i tak, że wygląda to na Citaro. Conecto nie jechałem, ale z góry uważam
                                > je za fatalne, bo mają wysoką podłogę.

To nie tak. One są fatalne, bo mają wysoką podłogę i żadnych z tego korzyści.
                                Zakup autobusu wysokopodłogowego ma sens, jeśli jest on pozbawiony wad
                                niskopodgłogowców. Takim autobusem jest cudowny Ikarus 435. Tymczasem zarówno
                                Mercedes O345G Conecto, jak i MAN SG283 to buble, które z zewnątrz są prawie
                                identyczne jak Ikarusy 435 (choć 10 lat młodsze) ale w środku to pomnik
                                kretynizmu. Autobus tak samo ciasny i debilnie rozplanowany, jak
                                niskopodłogowiec, a mimo to osoba niepełnosprawna nie wejdzie, bo jednak
                                wysoki. Za to conecto ma tak niski sufit, że się można w głowę rąbnąć,
                                zwłaszcza że do ostatnich drzwi trzeba się przeciskać ciasnym tunelem między
                                siedzeniami. Czułem się jak w jaskini.
                                • Gość: xkx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.org / *.org 29.05.06, 18:20
                                  Tak na marginesie pojemnosci moze warto by sie w naszych Polskich warunkach
                                  zainteresować taki cudem vanhool Niederflurbus AGG 300 sadze ze takie cudo moze
                                  by dorównało pojemnościa słynnym Ikarusom 280 - producent twerdzi ze moze tym
                                  cude jechac 180 osób. Niewiem jak to sie ma do stanu faktycznegoi ale moze
                                  warto sie zainteresować :-). To tak tytułem dygresji. A teraz na powarznie
                                  zapewne macie racje i cena przewarzy zreszta tak nprawde to tylko ona sie liczy
                                  i obawiam sie ze gdyby sioe zgłosic producent który dalby jeszcze nizsza cene
                                  to zapewe on został by wygrywajacym cjoc smutne to to jednak prawdziwe bo wada
                                  takeigo rozwiazania jest kompetny misz masz w taborze co nie jest bez znaczenia
                                  w przypadku kidy ma sie po kilka sztuk z danedo typu autobusu bo podnosi koszt
                                  utrzymania taboru.
                                  • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 29.05.06, 21:13
                                    Z tym, że Van-Hool AGG300 jest dwuprzegubowy i ma 24 metry, a w Polsce
                                    dozwolone jest coś powyżej 18. Ale AG300 jest w sam raz. Jedyny egzemplarz
                                    takiego autobusu w Polsce posiadają częstochowskie Biesy. To dość ciekawy
                                    autobus, ale Van-Hool niestety nie sprzedaje autobusów w Polsce... a szkoda.
                                    • Gość: xkx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.org / *.org 29.05.06, 22:44
                                      wszysto jest do załatwienia i do przejscia wystarcza odpowiednie argumenty. A
                                      co do tego iz Van - hool nie sprzedaje autobusów w polsce to stan na dzis kto
                                      wie byc moze za dwa tygonie ruszy jais diler (przedstwiciel) w Polsce tej
                                      firmy. MAN czy Mercedes tez kiedys nie istniał w Polsce dzis jest zreszta Van-
                                      hol jest dosc popularny jako marka autobusów typowo turystycznych i dosc czesto
                                      sie tam pojawia. Byc moze z czasem pojawi sie w dzidzinie autobusów miejskich i
                                      podmijskich. Niemam pojecia ile moze kosztowac taki autobus ale zapewne nie
                                      bedze zbytnio odbiegal od ceny Meredesa czy Volvo czy scani czy wreszcie man -
                                      a bo inaczej nie sprzedał by przecierz ani jednej stuki swojej produkcji
                                      nigdzie jesli by cena był o rzed wielkosci wieksza - bo przecierz na zachodzie
                                      tez sie patrzy i liczy kase i to bardzo dokladnie. a co do tego cuda 2
                                      przegubowego to moim zdaniem to jest cos na Polskie warunki na taka linie 24
                                      lub 26 w szczycie lub 13 w dzien targowy i obaiwam sie ze czasem i tego mogło
                                      by braknac a ogrniczenie długosic to juz sprawa wtórna jesli uzyskl certyfikaty
                                      unijne to zapewne po jkis zabiegach zareestrowano by go i w Polsce.
                                  • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 07:47
                                    Maksymalna długość pojazdu na polskiej drodze to 18 m.
                  • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 09:36
                    Śmierdzieć może tylko to, że pan Laszlo jak zwykle wygrywa przetarg w
                    Częstochowie.

Co do conecto - już pisałem: to zależy tylko od tego, na co był przetarg - na
                    niskopodłogowe czy nie. Więc jak możesz mieć pretensje do Mercedesa (który
                    zresztą nie bierze udziału w przetargu, bo bierze firma Evobus).
                    • farbenheit Re: Ale kto wygral ?? 29.05.06, 13:29
                      Gadacie tylko o Mercedesach, MANach, Solarisach i Ikarusach a gdzie Volvo a
                      gdzie Scania a gdzie Jelcz z np. modelem M125?
                      • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 14:06
                        Po pierwsze: piszemy o solarisach i manach, bo tylko Solaris Bus&Coach się
                        zgłosiły do przetargu, a ponadto koledzy forumowicze uznali że man to marka
                        wiodąca i z pewnością się zgłosi, do czego na szczęście nie doszło.

Gdyby pojawiły się scanie lub volva, to byłoby ciekawie, ale Jelcz M125 to
                        bubel (wolę już gniota), a poza tym są jeszcze van hoole, renaulty, irisbusy
                        citelisy itd.
                        • Gość: gosc Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:41
                          no wlasnie, skoro o innych autobusach mowa, dokonajcie ich porownania, w kilku
                          kategoriach, np. najlepsze/ najgorsze technicznie, wygoda i komfort pasazera. o
                          solarisie i manie juz sporo wiemy, ale scanie omni city (krakowskie), volvo, i
                          inne sa dosc obce, chociaz w poprzednim przetargu w 2002 roku volvo 7000
                          podajze bylo oferowane...
                          • farbenheit Re: Ale kto wygral ?? 29.05.06, 16:32
                            Scanie Omni City są w Krakowie ale i Olsztyn ostatnio je kupil. Volvo 7000 i
                            7700 to specjalnosc Wrocławia i Łodzi. Są to ( zarowno Scania jak i Volvo )
                            autobusy nie najtansze ale jakosciowo - pierwsza klasa. M125 - kupuje Poznan,
                            kupil Rzeszow, kupily Katowice. Ja nie powiedzialbym, ze to bubel bo jest to
                            konstrukcja calkowicie od podstaw, nie wzorowano sie np na M121MB, silniki
                            zazwyczaj Mercedesa...
                            • dock2 Re: Ale kto wygral ?? 29.05.06, 21:33
                              Wprawdzie na autobusach się nie znam ale te przegubowe volvo jeżdżące we
                              Wrocławiu uważam za bardzo ładne i pojemne. Szkoda że Volvo nie wystartowało w
                              przetargu - choć może tak jak wspomiał już ktoś są to autobusy droższe.
                              pzdr.
                              • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 08:12
                                Tak, ale autobusów nie kupuje się po to, żeby były ładne.
                            • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 08:08
                              I niech ktoś powie, że przetargi nie są ustawiane. W tych samych miastach
                              zawsze wygrywa ten sam producent. A u nas Laszlo...
                            • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 08:10
                              Bubel dla pasażerów - ciasny i w ogóle do dupy. A Wy tylko o tych silnikach.
                    • Gość: xkx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.org / *.org 30.05.06, 06:39
                      Byc moze masz i racje problem jedynie w tym ze jesli przetarg jest ustawiony
                      tak ze wygra firma która zaoferuje najmniejsza cene to 2w sytuacji kiedy cena
                      Mercedesa jest mniejsa niz Solarisa wygrywa Mercedes i tye. Gdyby do przetargi
                      przystapił np Irabus i dal jeszcze mnijsza cene zapewne by wygrał przetrg bo
                      cała reszta jest dla MPK przaktyczne bez znaczenia licza sie dwa fakty cena i
                      mozliwosc splaty w ratach. Pranoidalnie w takiej sytuacji mozna sie tylko
                      cieszyc ze wygrał Mercedes a nie jakas inna malo znana firma której tabor miaby
                      moze 1000 wad ale jedna wazna ceche był by bardzo tani.
                      • Gość: majka Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 07:13
                        o pierwsze jeżeli w przetargu nie wystartowały takie firmy jak scania czy volvo
                        to znaczy że nie spełniały warunków zawartych w specyfikacji przetargowej i
                        tyle. Sa to bardzo dobre autobusy , ale Częstochowe będzie na nie stać jak
                        miasto będzie dawało więcej kasy na inwestycje.A jeżeli nie wiecie czy przetarg
                        był na niskopodłogowce to poczytajcie sobie dyrektye 2001/85 WE to wam wszystko
                        powinno wyjaśnić.
                        • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 08:17
                          > o pierwsze jeżeli w przetargu nie wystartowały takie firmy jak scania czy
                          volvo
                          >
                          > to znaczy że nie spełniały warunków zawartych w specyfikacji przetargowej i
                          > tyle. Sa to bardzo dobre autobusy

No to chyba właśnie widać, że niezbyt dobre.

> A jeżeli nie wiecie czy przetarg
                          > był na niskopodłogowce to poczytajcie sobie dyrektye 2001/85 WE to wam
                          wszystko

To jak mi wytłumaczysz ciemna maso wszystkie przetargi na wysokopodłogowce,
                          które przeprowadzono w tym roku i które wciąż są ogłaszane?
                          • Gość: majka Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:21
                            a ty ciemna maso jak byś poczytał dokładnie ogłoszenie o przetargu ogłoszonego
                            w BZP to byś potrafił odczytać kod CPV, który został tam podany i byś ciemna
                            maso wiedział jki to był przeyarg. A zamawiający kierował się dyrektywą
                            europejską. a jak nie umiesz czytać to nie moja wina.
                            • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 30.05.06, 23:37
                              Chała, chała i jeszcze raz chała. Wygrał Mercedes i uwaga, uwaga... dostarczy
                              do nas 10 MB Citaro i 8 MB Conecto :/ Nienawidzę Evobusa, ale jak mógł nie
                              wygrać skoro wystawił Conecto. Gdyby wygrał Solaris mielibyśmy 18 nowiuśkich
                              niskaczy, a tak to będziemy mieli 10 nowiuśkich nowoczesnych niskaczy i 8
                              przetarzałych, totalnie niepraktycznych przegubów. Fuck. Po jaką cholerę Evobus
                              wprowadził na polski rynek Conecto G? Będziemy się musieli teraz z nimi męczyć.
                              I w dalszym ciągu jedynymi niskimi przegubami będą poniemieckie MAN-y. W takim
                              wypadku już bym wolał żeby zgłosił się MAN i wygrał. On by nam chociaż
                              zaoferował same niskacze. Mam nadzieję, że Solaris się odwoła... ale to i tak
                              nic nie da.
                              • Gość: gosc Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:45
                                krzyszku jak mogles mnie wyprzedzić, tak chciałem byc pierwszy. obiecaj ze przy
                                nastepnym przetargu mnie pozwolisz obwieścic wspaniałe nowiny, miejmy nadzieje
                                ze również conectowe...
                                • Gość: gosc Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:47
                                  kszyszku, nie krzyszku oczywiscie, przepraszam za bład, ale to oczywiscie przez
                                  tą radość...
                              • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 30.05.06, 23:48
                                Z resztą poczytajcie sami:
                                zycie.czest.pl/index.php?show=3105200601
                                Jasne, MPK nie widzi problemu, w tym, że nie będzie nowych niskopodłogowych
                                przegubowców... bo i po co takie na 24, 26, 27 i wielu innych liniach? Niech
                                się pasażerowie wspinają. A poza tym co ten Nabrdalik wygaduje? Co to za
                                różnica, czy autobus ma 12, czy 18 metrów. Awaryjność powinna być taka sama. A
                                że on patrzy na MAN-y, które mają 15 lat, no to sorry. Obecnie niskopodłogowe
                                przegubowce mają taką samą awaryjność jak krótkie. Aaa... i jeszcze jedno: 172
                                osoby w Conecto... jasne - licząc osoby siedzące na dachu. A z tym zastąpieniem
                                18-letnich pojazdów trochę przesadzili... po co takie nowe autobusy kasować -
                                ja bym to zrobił ze starszymi.
                                • Gość: xkx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.org / *.org 31.05.06, 19:37
                                  Juz to pisałemale napisze raz jeszcze jesliw 2 przegubowym niskopodłogowym
                                  cudzie firmy VannHool które ma 24 m miesci sie według producenta 180 osób to
                                  chyba na mój głupi rozum Mercedesy przegubowe maja 18 m albo cos kolo tego
                                  wiec jakim codem tam wejdzie jedynie 10 osób mniej niz w autobusie 24 m? Cud?
                                  Czy moze Mercedeszainstalował urzadznie do kompresji pasazerów? Inaczej sie
                                  tego nieda logicznie wytłumaczyć.
                              • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.06, 07:47
                                Krzyszku, opanuj się! Po raz trzeci apeluję, żebyś nie pomstował na Evobusa. To
                                nie jego wina, że polskie miasta chcą kupować autobusy wysokopodłogowe i to
                                jeszcze tak niefunkcjonalne jak conecto.

Gdybyś miał firmę produkującą pączki w dwóch odmianach - ekskluzywnej (za 3,00
                                zł) i taniej (0,50 zł), to czy nieliczni wielbiciele tych droższych mieliby
                                prawo burzyć się na Ciebie, że produkujesz tańsze? Produkujesz, bo ci "schodzą"
                                i to Twoje święte prawo. W tym wypadku nie chciało mi się dotąd sprawdzić, co
                                było w wymaganiach przetargowych, ale albo przewoźnik dał dupska zamawiając
                                autobusy wysokopodłogowe już w przetargu, albo komisja nie odróżnia niskich od
                                wysokich.

Przecież to identycznie, jak z ikarusami. Teoretycznie większość Ikarusów 280
                                jeżdżących dziś po polskich miastach (prawie wszystkie automatyczne) to powinny
                                być Ikarusy 435, ale miasta wolały kupować 280, bo były tańsze. I co, będziesz
                                miał pretensje do Ikarusa, że je produkował?

Swoją drogą pan Laszlo nie zmienia swoich tricków - nie dość że ponownie
                                zapomniał odebrać testowanego autobusu, to jeszcze wybrał wariant z podziałem -
                                w roku 1997 dostarczył 17 Ikarusów 280 i 12 Ikarusów 412. Szefostwo MZK
                                skomentowało wówczas dokładnie tak:
                                "Chcieliśmy kupić autobusy nowoczesne i tanie. Udało się - połowa jest
                                nowoczesna, a połowa tania."
                                • Gość: Mati Re: Ale kto wygral ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 19:56
                                  A zatem MPK nie potrafi liczyć - 17 i 12 to wcale nie połowa :) A swoją
                                  drogą... Dlaczego Evobus nas ukarał?
                                  • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 08:39
                                    Niby kogo ukarał? MPK ogłosiło przetarg na przegubowce, to zgłosili takie,
                                    jakie miały szanse wygrać przetarg. A że MPK nie chciało niskopodłogowych, to
                                    wina Evobusa?
                                    Zachodzisz do sklepu i prosisz wino, dając do zrozumienia, że masz mało kasy, a
                                    na jakości Ci nie zależy. I co, sprzedawczyni wciśnie Ci najdroższe, choć ma
                                    świadomość, że wtedy zrezygnujesz? Raczej zaproponuje Sofię, żeby nie tracić
                                    klienta. No to dlaczego Evobus miał proponować citaro, ryzykując że nie sprzeda
                                    nic? Miej pretensje do MPK, że nas oszukali dla brudnego układu.
                                • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 01.06.06, 19:05
                                  Niestety będę pomstował na EvoBusa, bo nie lubię oszustwa. A pan Laszlo to
                                  największy oszust, do spółki z Nabrdalikiem. Masz rację. Całym tym przetargiem
                                  powinno się zająć CBA. Może wykryliby to jawne oszustwo. Wtedy chyba przetarg
                                  byłby unieważniony i ogłoszony od nowa, a EvoBus byłby z niego wykluczony. Nie
                                  znam się na tym, ale wydaje mi się, że tak powinno być.
                              • Gość: xkx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.org / *.org 31.05.06, 08:06
                                Dla mnie sprawa jest prosta dal 90% Polskich zamawiajacych mniej liczy sie to
                                czy autobus jest wysoko czy nisko podłogowy czy jest Polski czy zagraniczny
                                liczy sie jedno: jego cena. Nastepca Ikarusa niema ponoc jakis certyfikatów w
                                Polsce wiec odpada pozostaja starsze a co za tym idzie tansze produkty
                                zachodnich marek Solaris produkuje autobusy nowoczesne a co za tym idzie nie
                                najtansze i nie produkuje tanich wysokopodlogowców. Obawiam sie ze przy takim
                                odejsciu za jkis czas jak nastepca Ikarusa zdecyduje sie na uzyskanie w Polsce
                                niezbednych papierków i testów moze sie okazac ze bedze jednych z naczesciej
                                wygrywajacych przetargi o ile tylko cena jedo produktów bedze nizsza od
                                konkurencji. A czy to bedze tabor nowoczesny czy tez nie czy bedze mial dobry
                                servis gwarancyjny i po to zapewne nie bedze istotne odobnie jak to jaki bedze
                                dla pasazerów. Bo w Poslsce liczy sie jedno CENA.
                              • p_sc Re: Ale kto wygral ?? 31.05.06, 13:40
                                Pewnie w następnym przetargu wygra Volvo, Scania, Jelcz albo inny Irisbus w
                                końcu trzeba urozmaicać tabor.
                                MPK wybrało chyba najgorzej jak mogło, choć z drugiej strony zabardzo nie mialo
                                w czym wybierać.
                                Właściwie dziwi mnie że w tak dużym przetargu startowały tylko dwie firmy.
                                Ciekawe co takieg zniechęcilo innych do udziału w przetargu.
                                • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 01.06.06, 03:27
                                  Również tego nie wiem, ale nie rozumiem jednego. Jak można w tych czasach robić
                                  przetarg na autobusy i nie zapisać, że mają to być autobusy niskopodłogowe.
                                  Przecież wysokopodłogowiec w obecnych czasach jest totalnym nieporozumieniem.
                                  Bo jak mógł nie wygrać EvoBus, skoro on zaoferował wysokopodłogowe Conecto.
                                  Solaris ze swoimi Urbino 18 mógł iść do diabła, bo w końcu Conecto, to
                                  Mercedes, a nie jakiś g..wniany Solaris. Co z tego, że Solaris ma niską
                                  podłogę. Nawet jak przeczytałem, że zgłosiły się tylko EvoBus i Solaris,
                                  myślałem, że niebawem pojawi się w Częstochowie 8, jakże potrzebnych
                                  niskopodłogowych przegubów (Citaro G, lub SU18). Nie doceniłem naszego MPK :] U
                                  nas w Częstochowie więcej niż 4 niskie przeguby chyba nigdy nie będzie. Kupili
                                  4 z Niemiec i wystarczy. Chore myślenie. Chory przetarg. Cieszmy się, że nie
                                  zgłosił się Irisbus i nie wepchnął nam niskiego Citelisa i wysokiej przegubowej
                                  Karosy B961E. To by dopiero była tragedia.

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-52591.html
                                  • Gość: xkx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.org / *.org 01.06.06, 07:04
                                    Poczekaj poczekaj to przecierz nie ostatni przetarg i byc moze przy okazji
                                    nastepnego zobaczymy iCitelisa i Karose. Albo aby było jeszcze smiesznij jakies
                                    inne wysokopodlogowe cudo. I tez nam powiedza ze marka i podloga to pryszcz
                                    najwarzniejsze ze jest tanio.
                                  • Gość: xkx Re: Ale kto wygral ?? IP: *.org / *.org 01.06.06, 07:06
                                    A tak na marginesie to ten autobus bardzo ladnie wygladan na fotografi i jest
                                    akurat w sam zar dla Czestochowy tuylko dla nas powiniem byc w wersji dwu
                                    drzwiowej bo to idealne rozwiazanie dla naszego miasta i MPK :-)
                                  • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 08:47
                                    > Również tego nie wiem, ale nie rozumiem jednego. Jak można w tych czasach
                                    robić
                                    >
                                    > przetarg na autobusy i nie zapisać, że mają to być autobusy niskopodłogowe.

Można, jeśli przetarg jest ustawiony pod Evobusa. To sprawa dla ABW.
                                    • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 08:48
                                      Tfu, przepraszam. Chodziło mi oczywiście o CBA.
                                • Gość: lunch Re: Ale kto wygral ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 08:41
                                  No właśnie, ciekawe. Swoją drogą dziwne, że tego przetargu nie wygrał Jelcz.
                                  Tylko że on niskopodłogowce ma wyłącznie niskie, a może w specyfikacji był
                                  wymóg niskiej podłogi dla krótkich. Przecież panowie na pewno wcześniej
                                  dogadywali się z Laszlo, jak tu zrobić żeby było dobrze. A jacy oni tam zgrani
                                  muszą być - cała komisja przytaknęła prezesowi, że niskopodłogowe przegubowce
                                  nie mają sensu.
                                  • kszyszek Re: Ale kto wygral ?? 01.06.06, 10:58
                                    > Tylko że on niskopodłogowce ma wyłącznie niskie

Chodziło Ci chyba, że Jelcz przegubowce ma wyłącznie niskie.
    • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:42
      no to ogłaszam wszem i wobec, ku uciesze wszystkich miłośników komunikacji
      miejskiej, iz po naszych ulicach będą jeździć nowiutkie i pachnące super
      mercedesy... conecto! tak tak kochani, stało sie to, na co wszyscy czekali i po
      cichutku liczyli, marzenia o conecto wreszcie się ziściły! szkoda tylko ze
      conecto beda tylko przegubowe, tabor krótki niestety zasilą paskudne
      niskopodłogowe citaro :D

wpisem tym rozpoczynam nowy etap całego wątku, od teraz mozemy spokojnie
      rozpływać się nad zaletami trzydrzwiowego przegubowego conecto , bez zbednego
      wplatania pomiędzy informacji o innych badziewiach typu solaris czy nawet
      citaro przegub.

życzę miłej dyskusji, i do porozmawiania na tematy przetargów juz niedługo, za
      kilka lat.

ps. moze jednak do piątku wpłynie jakiś protest?
      • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 30.05.06, 23:56
        Conecto G będą czterodrzwiowe, ale jakie by nie były, to i tak będzie
        wspaniale. Dla mnie nawet bez drzwi by mogły być, byleby to było Conecto. Całe
        szczęście, że nie wygrał Solaris, bo mielibyśmy te okropne polskie Urbino 18.
        Szkoda też, że krótkie będą Citaro, a nie przecudowne Conecto.

A tak na poważnie, to to wszystko jest niepoważne. Ja już wcześniej wyczuwałem,
        że coś mi tu śmierdzi. Ja nie wiem, jak można w tych czasach kupować autobusy
        wysokopodłogowe. Wiedziałem, że to wszystko jest zbyt tanie, jak na Mercedesa.
        A wystarczyłby malutki zapisik, że autobusy mają być niskopodłogowe i
        przeczytalibyśmy dzisiaj, że Solaris dostarczy do nas SU12 i SU18 III
        generacji. Jest zapis o 112 dniach, ale Solaris zrobiłby to szybciej, bo tam
        praca idzie pełną parą. Mercedesy przyjadą zapewne pod koniec września. Jak dla
        mnie Citaro mogą przyjechać choćby dziś, ale Conecto mogą nie przyjeżdżać wcale.
        • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 00:02
          a ja bym chciał wiedziec jak to jest z ta dyrektywa 2001/85/WE o której pisala
          majka... niby coś o dyrektywie europejskiej ale nie określa ona ze autobus musi
          byc nieskopodłogowy...
          • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 31.05.06, 00:13
            Mam nadzieję, że majka się jednak zna na tym i z tą dyrektywą coś jest. Oby
            Solaris znalazł jakiś haczyk. W Poznaniu i Gdańsku wywalczył wygraną. Gdyby nie
            to Conecto, to Mercedesy byłyby jak najbardziej do przyjęcia. W tą dyrektywę
            jednak wątpię, bo ostatnio Bydgoszcz, Białystok i Łódź również kupiły/kupią to
            zas..ane Conecto. Po jaką cholerę Evobus wprowadził na nasz rynek to gó..no?
            • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 00:25
              ale tłyumaczenie prezesa powaliło mnie na łopatki

"— Niskopodłogowe many, którymi dysponujemy, mają wysoką awaryjność — mówi
              prezes Nabrdalik. — Dlatego nie zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie. W
              krótszych, 12-metrowych autobusach się tego nie odczuwa, w długich 18-metrowych
              to kłopot. Podwozie zawadza o dziury i nierówności, (...)"

prezes zapewne wie co mówi. poznań to ma dopiero problem. tam juz wszystkie
              linie dzienne obsługiwane beda TYLKO przez autobusy niskopodłogowe, w tym
              również te szurające po dziurach 18-metrowe. warszawa, kraków, wrocław, tam tez
              pełno tego zawadzającego o dziury i nierówności niskopodłogowego dziadostwa
              jezdzi. pewnie przez to awaria goni awarie.
              no chyba ze u nich juz europejskie drogi leżą...
          • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 07:05
            w tej dyrektywie jest opisane nie co tą są niskopodłogowce czy
            wysokopodogowce , lecz wysokośc autobusu od ziemi i ta oto wysokośc pozwala
            określać co to sa za autobusy.
            • Gość: majka Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 07:23
              infobus.com.pl/text.php?id=2301
              tam można poczytać co zawiera ta dyrektywa 2001/85 WE
      • Gość: xkx Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.org / *.org 31.05.06, 07:30
        Jesli wysokopodlogowe to lepsze były by napewno Ikarusy 280. Bo napewno sa
        lepse na polskie drogi niz jakikolwiek zachodni sprzet ale to i tk niema nic do
        rzeczy gdyby Ikarus normlnie istnial i zglosiłby sie do przetargu to zapewne by
        wygral bo cena byla by mniejsza a tak to w zasadzie bez roznicy co kupili.
        • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.06, 10:04
          Racja - przecież to nonsens zastępować pojemne Ikarusy 280 ciasnymi
          mercedesami, które i tak nie mają niskiej podłogi.
      • Gość: xkx Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.org / *.org 31.05.06, 07:31
        Mioim zdaniemdla obnizenia ceny powinni wogóle zrezygnowac z niskiej podlogi bo
        i po co. W krótivh tez to w zasadzie jest zbedne.
      • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.06, 08:03
        Dobra, ale kto Ci powiedział, że conecto są trójdrzwiowe?
        • Gość: gosc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 10:26
          a życie mi powiedziało :D

zycie.czest.pl/index.php?show=3105200601
          • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.06, 11:10
            A niby skąd Życie ma takie wiadomości? Poszukali pewnie gdzieś w internecie
            zdjęć i znaleźli jakieś trójdrzwiowe.

A równie dobrze mogli znaleźć to:
            transport.asi.pwr.wroc.pl/2-45853.html
            Z drugiej strony panowie z MPK to mistrzowie hipokryzji. Nie zdziwiłbym się,
            gdyby specjalnie zamówili autobusy trójdrzwiowe, żeby bronić słuszności
            wsiadania przodem, a jednocześnie swojej chorej teorii, że do wsiadania przodem
            trójdrzwiowe MAN-y NG272 były w sam raz.

A wszystko wg polskiej zasady "Po nas choćby potop". Bo jak po wyborach ktoś
            zniesie wsiadanie przodem (wcale nie piszę, że bym tego chciał), to przewoźnik
            i jego nowi szefowie będą mieli spory problem z tymi autobusami. Łódź też miała
            taki problem z mercedesami i się ich pozbyła za pół ceny.
            • p_sc Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 31.05.06, 13:28
              Skoro w Życiu jest wypowiedź preesa MPK to o tych 3 drzwiach też pewnie od niego
              się dowiedzieli.
              • Gość: mruk Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:36
                To fakt w przegubowym conecto jest 3 drzwi
                • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 31.05.06, 14:41
                  A cha ... czyli to, co jeździ w Bydgoszczy, to nie przegubowe Conecto... a może
                  wycięli w nim czwarte drzwi. Zastanówcie się co wypisujecie :]

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-90512.html
                  • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 31.05.06, 14:52
                    Właśnie. Równie dobrze można napisać, że Solaris Urbino 12 ma dwoje.
                    • Gość: xkx Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.org / *.org 31.05.06, 16:38
                      Wiesz ze to nie głupi pomysł przecierz zapewne mzna zamówic w mecedesie
                      przegubowcez dwojgiem drzwi? Prawda? Jesli w niektórych modelach Ikarusa 280
                      mogły byc tylko 2 drzwi to dlaczego nei moga byc w mercedesach? Sadze ze
                      mercedes zgodził by sie na takie rozwiazanie a dla MPK to idealny autobus do
                      wsiadania przodem czyli szeroki drzwi tyle i waskie przednie. Idealny autobus
                      dla czestochowy. Krotkie powinny byc terz tylko z dwojgiem drzwi to przecierz
                      wystarczy.
                      • Gość: Vbx Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:59
                        Po co się tak męczyć? Zamontować jedną parę drzwi, kierowcy dodatkowo
                        sprawdzaliby, czy pasażer ma bilet i czy go skasował.
                        • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 01.06.06, 11:18
                          Jeszcze jednen tekst z Życia:
                          > Zastąpią 18-letnie pojazdy, które są w tak kiepskim stanie, że nie nadają się
                          już do naprawy.

Po co zastępować jedne z nowszych pojazdów? :] Ja bym skasował starsze :]

I kolejne dane z kosmosu... no może nie z kosmosu, ale prawie (strona MPK):
                          > Wiek częstochowskich autobusów (154 pojazdy)
                          23,8 proc. — powyżej 18 lat 26,4 proc. — od 15 do 18 lat 12,2 proc. — od 10 do
                          15 lat 26,4 proc. — od 6 d0 10 lat 4,5 poc. — od 3 do 6 lat 3,4 proc. — do 3 lat

Z tym, że autobusów do 3 lat u nas nie ma. Ale cóż.

Zazwyczaj broniłem MPK w różnych sprawach, ale od teraz koniec. Przekłamanie i
                          oszustwo na każdym kroku.
                          • Gość: mruk Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:14
                            Jeszcze jednen tekst z Życia:
                            > Zastąpią 18-letnie pojazdy, które są w tak kiepskim stanie, że nie nadają się
                            już do naprawy.

Po co zastępować jedne z nowszych pojazdów? :] Ja bym skasował starsze :]

I kolejne dane z kosmosu... no może nie z kosmosu, ale prawie (strona MPK):
                            > Wiek częstochowskich autobusów (154 pojazdy)
                            23,8 proc. — powyżej 18 lat 26,4 proc. — od 15 do 18 lat 12,2 proc. — od 10 do
                            15 lat 26,4 proc. — od 6 d0 10 lat 4,5 poc. — od 3 do 6 lat 3,4 proc. — do 3 lat

Z tym, że autobusów do 3 lat u nas nie ma. Ale cóż.

Zazwyczaj broniłem MPK w różnych sprawach, ale od teraz koniec. Przekłamanie i
                            oszustwo na każdym kroku.

to mało chyba wiesz. 2002 roku był ogłoszony przeyarg na autobusy. Wygrał
                            solais i dostarczono 9 fabrycznie nowych autobusów,króre zajrejestrowano na
                            początku 2003 roku. Więc chba liczy się im trzy lata. Chyba do szkoły na matmę
                            nie chodziłeś.
                            • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 01.06.06, 14:39
                              Po pierwsze: ja Ci gościu wrzutów nie robię... a do szkoły na matę chodzę cały
                              czas.
                              Po drugie: Solarisy zostały zarejestrowane jeszcze w roku 2002.
                              Po trzecie: nawet gdyby zostały zarejestrowane na początku 2003 roku, to nie
                              mają "do trzech lat", tylko powyżej.
                              • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:54
                                Liczy się rok produkcji a nie rejestracji .Według tego rozumowania to 15 letnie
                                many NG272 z Niemiec mają rok bo były zarejestrowane w MPK w 2005 roku. Dlatego
                                Solarisy mają więcej niż 3 lata. A na stronie MPK pisze wyraźnie do 3 lat.

A to że przetarg jest ustawiony było wiadomo kiedy to Evobus przysłał nam
                                testowego Citaro . Przecież Citaro pojawiło się zanim ogłoszono przetarg. Prezes
                                nie widzi problemu w tym że Conecto ma średnią podłogę. A za rok będzie mówił że
                                Częstochowie brakuje niskopodłogowych przegubowców i znowu kupią jakiś szmelc z
                                Niemiec. Po prostu MPK dało ciało ogłaszając przetarg i od początki wiedziało
                                kto ma wygrać. A teraz nawet jakby Solaris oprotestował to niema szans bo
                                przetarg nie był na niskopodłogowe .
                              • kszyszek Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK 01.06.06, 18:47
                                A to na potwierdzenie tego, że Solarisy zostały zarejestrowane jeszcze w 2002
                                roku. Spójrz sobie na wóz #94 i na datę wykonania zdjęcia. I nie pisz mi, że
                                widocznie tylko tego zarejestrowali w 2002 roku, bo tak nie było. Będzie to
                                tylko próba ratowania swojego zdania.

www.csi.inds.pl/fotki/tabor/094.htm
                            • Gość: lunch Re: wyniki przetargu na autobusy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 16:18
                              Zarejestrowano. Che che. A że w grudniu w zajezdni stały, to szczegół.
    • Gość: lunch O ...RWA MAĆ! IP: *.gik.pw.edu.pl 31.05.06, 15:39
      Dobra, ale to jeszcze nic. Ktoś tu komentował, że te 170 miejsc conecto to
      chyba na dachu. I słusznie. Ja nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo sił już nie
      mam, żeby sobie te włosy wyrywać. Wiadomo, że te wszystkie tak zwane nowoczesne
      autobusy są ciasne, a producenci określają liczbę miejsc na podstawie jakichś
      danych kosmicznych.

Ale teraz zauważyłem że tam mają być 54 miejsca siedzące!!!!
      Ludzie, przecież to jest autobus turystyczny, a nie miejski! 40 miejsc to dla
      autobusu przegubowego w warunkach środkowoeuropejskich maximum (tyle ma Ikarus
      435). Niskopodłogowe przegubowce mają z reguły po 45 i dlatego jest w nich tak
      ciasno. Solaris U18 ma 42 i jest taki powiedzmy w miarę. Krakowskie odkurzacze
      mają 41 i są super. Ale 54 to po prostu skandal.

Miał być taki dobry przetarg. Elektryk chwalił, że w warunkach jest wszystko. I
      co? Szyby otwierane i to tyle. A że autobusy się do niczego nie nadają i do
      tego są wysokopodłogowe. Rany, gdzie my żyjemy. Czy jest w tym kraju drugi tak
      zacofany przewoźnik?
      • Gość: XKX Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.org / *.org 31.05.06, 16:41
        Ja tez tego nie rozumiem jesli w dwu przegubowym 24 m Vanholu producent podaje
        180 miejsc to jakim cudem w 18 m Mercedesie wejdzie 170? Moze sie rozciaga albo
        ma mechanizm kompresji pasazerów - holibka wie. Cuda mosci panowie cuda.
        • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.gik.pw.edu.pl 31.05.06, 18:11
          W każdym razie tym przetargiem to się powinno zająć CBA. O tym, że wygra
          mercedes, to ja wiedziałem już w Wielkanoc i na tym forum o tym pisałem.
          Najpierw dziwiło mnie, że testobus tak długo jeździ. Potem dowiedziałem się, że
          Laszlo pracuje w Evobusie i skumałem, że to jego stary trick. I wszystko było
          dla mnie jasne - zwycięzca przetargu też. Tylko nie wiedziałem, jakim cudem
          chce wygrać cenowo z tańszym Solarisem. Wyjaśniło się - sami wiecie. Problemem
          było, co na to Zamawiający. Ale i to nie pozostało długo zagadką, gdy okazało
          się że pan prezes jest zachwycony, bo niskopodłogowe to się do niczego nie
          nadają. A więc znów stare sprawdzone tricki - w końcu układ jest dwustronny, no
          to druga strona wygłasza coś takiego i wygląda, że wszyscy są zadowoleni. Do
          tego stary numer z podziałem zamówienia na autobusy nowoczesne i tanie -
          zupełnie jak w 1997 roku (wtedy też dyrektor MZK wielbił zalety takiego
          podziału).
          To jest tak śmierdzący przetarg, że nie wyjadę na weekend nad morze, bo pewnie
          i tam będzie czuć, a ja sobie chciałem jodu powdychać.
          Tylko jak długo jeszcze ci durnie będą psuli komunikację miejską w naszym
          mieście? Oni niedługo i tak wylecą, a następcy (i my wszyscy) zostaniemy z
          gównem.
          • Gość: xkx Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.org / *.org 31.05.06, 18:24
            Czego Ty chcesz? Przecierz to Polska norma. Dodatkwo wszyscy sa zadowoleni :) a
            w CBA to bede z Toba szczery ja nie wierze bedzie kilka pokazówek a tego typu
            sprawy jak ta w Cz-wie i tak jak były tak beda. I tyle. Jedyna nadzieje a to
            taka ze Solaris złozy protest ale bede szczery nie za bardzo w to wierze bo
            taki przetarg jak Czestochgowski to dla firmy która wygrał dostawe autobusów
            dla Berlina to pryszcz i zapewne przejda nad tym do porzadku dziennego
            zwłaszcza ze zapewne sami gotowi byli by sie chwycic podobnych metod w sytuacji
            kiedy w gre wchodzily by wieksze pieniadze lub bardziej prestizowy przetarg. Na
            Czestochwe to zapewne machne reka i tyle. Przecierz Solaris to Polska firma i
            te metody zna nie od dzisiaj.
            • Gość: mruk Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 07:22
              Mało wiecie. Wiecie,że pan Laszlo wcześniej współpracował z manem , solarisem a
              nawet z Jelczem. Więc którakolwiek firma by nie wygrała to byłaby z nim
              powiązania i zawsze byście mieli jakieś ale.
              • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 09:05
                Co Ty pieprzysz? On był przedstawicielem Ikarusa na Polskę, po jego upadku
                przeszedł do MAN-a, a teraz pracuje dla Evobusa. Nie piszemy, że każda firma
                jest z nim związana, tylko że w niektórych miastach zawsze wygrywają te, w
                których on W DANYM MOMENCIE pracuje. Dziwnym trafem w tych nielicznych
                miastach, które do samego końca były wierne Ikarusowi, nagle potem przetargi
                zaczął wygrywać MAN. A teraz mamy ciąg dalszy tej historii.
            • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 09:01
              Przede wszystkim to ja tu nie widzę podstaw do protestu. Tak to sprytnie
              zrobili, że nie ma się do czego przyczepić. Że nie powiedzieli, że to nie
              niskopodłogowce mają być? Cóż, ich sprawa. A nasza wina, bo nikomu z nas się
              nie chciało pójść po specyfikację i jej dokładnie przeczytać. Trzeba było wtedy
              zrobić raban, to może ktoś by ten przetarg odwołał.
          • Gość: mruk Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 07:19
            jakby solaris był tańszy to by wygrał. Widocznie tak nie jest.
            • Gość: Olo Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 10:23
              Gość portalu: mruk napisał(a):
              > jakby solaris był tańszy to by wygrał. Widocznie tak nie jest.

solaris jest niskopodłogowy, connecto nie.
              Więc porównania cen sa nie na miejscu. Tu chodzi o standard, a byłem
              przekonany, ze niskopodłowgoce w mieście to już norma nawet w Polsce. Widocznie
              nie! Przekręt i tyle.
              • Gość: mruk Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 11:44
                ale wysokość podłogi nie była oceniana
                • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 12:30
                  Przemyśl jeszcze raz swoją odpowiedź, bo jest delikatnie mówiąc nie na temat.
        • Gość: mruk Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 07:17
          Maluch też jest na 4 osoby, a w ostateczności kiedyś pokazywali ze potrafi się
          w nim zmieścić 9. Ja osobiście podróżowałem w polonezie w osiem osób. Coś w tym
          jest, chyba, nie?
        • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.06, 08:59
          To nic nowego. MAN ocenia swoją pojemność na 180, solaris zjechał trochę z tonu
          i daje 169, a początkowo twierdził że 174. A to były jeszcze czasy, kiedy oni
          chcieli na siłę wypromować Urbino 15 i w swoich folderach twierdzili, że to
          najlepszy pojazd bo zabiera "prawie tyle co przegubowiec (167 wobec 174)", a
          jest tańszy przy zakupie i w eksploatacji. Minęło kilka lat i dziś nikt by już
          takiej głupoty nie napisał, bo wiadomo, że 15-metrowce okazały się niewypałem,
          a ich pojemność jest taka, jak autobusów krótkich, czyli około 100-110 osób.
      • Gość: mruk Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 07:15
        to ty jesteś zacofany i trochę ubogi w wiedzę
        • Gość: Poznaniak Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.pmt.com.pl 01.06.06, 11:58
          Pożyjemy- zobaczymy! Ale zabieg z niższą ceną niezły- to trzeba przyznać.
          Mercedes tańszy od Solarisa...doooobre!!!

Nic się nie martwcie- przecież będziecie mieć MERCEDESY!
          Cóż za prestiż! Użyteczność i pasażerowie to przecież kwestia drugorzędna.

Oby części i serwis nie były w cenach mercedesowskich...

pozdrawiam z Poznania
          • kszyszek Re: O ...RWA MAĆ! 01.06.06, 18:53
            Mam pytanie do znawców. Czy Conecto jest produkowane tylko w Turcji? Mi się tak
            wydaje, ale nie mam pewności. Pytam o to dlatego, bo podobno termin otwarcia
            kopert przesunął się z powodu sprzeciwienia się któremuś z producentów wysokim
            karom za opóźnienie w dostawie. Zapewne był to EvoBus. Założę się, że Citaro
            przyjdą w terminie i to dość długo przed końcem czasu na dostawę, a na zas..ane
            Conecto będziemy czekać do listopada, czy grudnia. BTW... już widzę ceny części
            do Mesiów. Do Conecto zapewne będą je musieli sprowadzać aż z Turcji, a i do
            Citaro nie będą tanie. Już pisałem o tym wiele razy.
            • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 19:55
              No cóż części będą drogie i będzie je trzeba sprowadzać np z Turcji prze co
              autobusy będą stać na zajezdni a MPK powie że są bardzo awaryjne. Czy nasze MPK
              nie umie brać przykładu z innych. Niech spojrzy na Lodź tam sprzedano Solarisy
              ponieważ było ich pięć sztuk a tabor trzeba ujednolicać. Ale nie nasze MPK w
              następnym przetargu zakupi pewnie Jelcze. Jeszcze do pełni szczęścia brakuje nam
              w taborze Scani i Volvo.
              • Gość: xkx Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.org / *.org 02.06.06, 07:14
                Jeli o wyniku przetargu decyduje jedynie cena + hymm... pewne sytuacje
                pozaprzetargowe to mamy sytuacje jka mamy. Szkoda ze nikt nie policzył ze
                tanszy autobus mze byc w efekcie drozszy bo np. cena czesci. Ale to jak widac
                nie istotne. A co do tego co kupia nastepnym razem to trzeba sie zorietowac
                gdzie w tym momecie bedzie pracowala pewna osoba jesli np. w jelczu to wygra
                Jeslcz jesli w RENAULT to wygra Renault itd.
              • Gość: mruk Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 07:23
                Łódź kupiła 37 sztuk conecto w tym roku i są z tego zakupu zadowoleni
                • kszyszek Re: O ...RWA MAĆ! 02.06.06, 08:02
                  Kupują 30 sztuk Conecto G i 7 sztuk Citaro G.
                  Ale zauważ, że MPK Łódź posiada w swoim taborze, jeśli dobrze obliczyłem, 81
                  niskopodłogowych przegubowców, a gdy dotrą Citaro, będzie ich miało 88. Na
                  dodatek wszystkie posiadane przez MPK Łódź niskie przeguby zostały zakupione
                  jako fabrycznie nowe. Nasze MAN-y są używane i mają po 15 lat. U nich takie
                  odnawianie taboru ma sens, u nas nie. Gdybyśmy mieli chociaż 30 niskich
                  przegubów (nie tylko używanych z zachodu), to te Conecto byłyby do przyjęcia,
                  ale jest zupełnie inaczej.
                • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 08:02
                  Nabrdalik też jest zadowolony. Tylko on nie będzie zmuszony tym podróżować. Ale
                  Ciebie, jako jego adwokata, też to gó.. obchodzi.
              • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 08:01
                Już Ty się z tą Łodzią nie wychylaj. Właśnie zrobili spory przetarg na kilka
                typów autobusów. Jako przegubowce przyjadą wspaniałe conecto.
                Natomiast zakup solarisów to taki dziwny epizod w ich historii, kiedy kupili po
                kilka sztuk każdej marki. Chyba, żeby testować, ale Warszawa się już na takich
                zabawach przejechała.
                Z drugiej strony pozbywanie się nowego taboru to w Łodzi też nic nowego -
                pierwsze mercedesy też sprzedali, bo autobus bez ostatnich drzwi to się za
                przeproszeniem do polskiej komunikacji nadawał jak...
                • Gość: majka Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:10
                  Łodzi do Częstochowy nawet nie ma co porównywać. Ile tam jest linii, ile sztuk
                  w taborze. Nam do nich chyba trochę daleko
                  • Gość: lunch Re: O ...RWA MAĆ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 12:49
                    Bez komentarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka