Dodaj do ulubionych

Nagłośnienie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:42
Pisałam już tu, jestem za ekumenizmem i nie mam nic przeciwko nagłośnieniu w
Alejach w większe Święto typu Boże Ciało czy przyjazd Papieża, ale dziś to
przegięli. Ludzie pochłonięci codziennymi sprawami, lecą po Alejach, a tu
modły na "cały regulator"...To zmuszanie do nieposzanowania modlitwy...
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: Nagłośnienie IP: 212.160.86.* 02.06.06, 17:48
      to nie wiesz ze jestesmy panstwem koscielnym ?? tylko nikt nie odwazyl sie tego
      jeszcze oficjalnie powiedziec.
      • Gość: Innowierczyni Re: Nagłośnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 18:01
        Chyba jestesmy miastem - państwem kościelnym, bo to chyba tylko w Czwie. Czy
        np.w Łodzi też przez całą Piotrkowską coś podobnego "leci"?
        • Gość: zzz Re: Nagłośnienie IP: 212.160.86.* 02.06.06, 18:09
          Nie wiem co leci w Łodzi, ale w telewizji w kazdych wiadomosciach leci info z
          zycia kosciola, czlowiek ma juz tego dosyc.
    • Gość: Agata Re: Nagłośnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:13
      interweniowałam już nieraz na Jasnej Gorze.Ironicznie poradzono mi intalację
      okien dźwiękoszczelnych. ja takie posiadam, ale nie muszę mieć cały czas
      zamkniętych okien , a i tak słychać. Dla mnie to profanacja modliwy lub
      nabożeństwa. Dziwne, że tego nie widzą księża.
    • Gość: byczek Re: Nagłośnienie IP: *.21.pl / *.21.pl 02.06.06, 20:31
      Ciekawe na jakich prawach puszczają przez te głośniki modlitwę.
      • redakcja_czestochowa Re: Nagłośnienie 02.06.06, 22:38
        Przypominamy, że nagłośnienie w Alejach NMP jest wyłączną własnością Kurii
        Metropolitalnej. Głośniki nie należą ani do Urzęd Miasta, ani do Jasnej Góry.
        Pozdrawiamy
        • usser Re: Nagłośnienie 02.06.06, 22:53
          tak wiec kto wlancza owe glosniki??
          • Gość: głupie pytanie Re: Nagłośnienie Nagłośnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 22:57
            Co za głupie pytanie kto to włącza ?
            UFOLUDKI WŁĄCZAJĄ !!!!
            • usser Re: Nagłośnienie Nagłośnienie 02.06.06, 22:59
              nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi...<lol>
          • bujaka_jamajka Re: Nagłośnienie 03.06.06, 00:37
            Może jakieś WŁANCZNIKI?
        • Gość: Hayden Re: Dać księdzu głośnik i mikrofon IP: *.chello.pl 03.06.06, 00:18
          to urządzi karaoke. Nie wspominacie dyskretnie, że nagłośnienie byłó własnością
          miasta. To szanowny burgermajster Wrona, były aktywista TPPR-u na PCz podarował
          to wszystko Kurii. W ramach pokuty, jak najbardziej. I to wy o tym pisaliście z
          wielkim podziwem.A teraz, jak zwykle pierwsi w robieniu ludziom wody z mózgu.
          Zapomnieliście, że nic się nie ukryje a ludzie są mądrzejsi niż wszystkie
          gazety razem wzięte. "Bog tolko widieł, no liudi znajut," jak zwykł kiedyś
          mawiać Wielki Darczyńca.
          • Gość: KRAAA Re: Dać księdzu głośnik i mikrofon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 01:27
            jak te glosniki ryczą to aż wrony uciekaja ;))))))
            a swoja drogą Szanowna redakcjo
            Czy darczyńca i darbiorca zaplacili podatek od tej transakcji?
            Wartało by to sprawdzić
          • Gość: yeti nie kłam padalcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 02:43
            głosniki były własnościa telekomunikacji, przejeła je kuria
        • segel Re: Nagłośnienie 03.06.06, 08:16
          Głośniki może i są własnością Kurii, ale Aleje chyba już nie. A może się mylę?

Nie wiem, jak to jest, ale gdyby głośniki były własnością jakiegoś prywatnego sklepu, czy przedsiębiorstaw i nadawałyby np. reklamy na całe Aleje, to niewątpliwie zaraz znalazł by się przepis, którym by tego zakazano, prawda?

Aleje należą do miasta i miasto powinno miec wpływ na to, co się w nich dzieje.

Jednocześnie zgadzam się, że modlitwy i msze nadawane przez głośniki, poza oczywiście wyjątkowymi przypadkami dużych świąt i uroczystości sprowadzają się do tego, że słucha ich się jak każdego innego radia, bezmyślnie i bez szacunku. Mnie się wydaje, że na modlitwę jest miejsce tam, gdzie można się skupić wyłącznie na niej, a nie przechodząc przez jezdnię, patrząc na pijaczków stojących w bramie, czy trąbiące na siebie samochody i kierowców, którzy obdarzają się epitetami, które trudno powtórzyć.
          • paula20_20 Re: Nagłośnienie 03.06.06, 09:27
            ..wprawdzie nie mieszkam w pobliżu Alei ani w samej Cz-wie,ale prawie codziennie
            w niej bywam i wczoraj też udało mi się,bo niemożliwym było nie
            usłyszeć(!?),usłyszeć 'audycję mszalną' przed godziną16.TO SĄ KPINY!!Co to
            za'zmuszanie wszystkich do słuchania mszy"????Jak ktoś chce to idzie do kościoła
            a jak nie to nie!Przede wszystkim współczuje mieszkającym w pobliżu...:(KURIA
            uważa,że co-okien jak ciepło nie można otwierać albo wymieniać te co są na
            droższe dźwiękoszczelne?!
            Ps.Myślę,że jakby tak np.RMFmaxx poleciało w tym nagłośnieniu to zniechęconych
            byłoby niewielu..hehe;)
            ...A może by tak jakaś petycja do Kurii,że nikt nie ma prawa publicznego
            wmuszania słuchania treści kościelnych ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka