Gość: Axl IP: 80.48.49.* 02.06.06, 22:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fawad Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: 12.149.84.* 02.06.06, 22:49 "Elektrownie nie przeszkadzają też sąsiadom." Spokojnie to tylko trzy wiatraki. Jak sie pojawi ich trzydziesci to zmiena zdanie. Prosze sobie wyobrazic jak 30 wysokich slupow z wielkimi smiglami zeszpeci krajobraz. A jesli ktos ma slaba wyobraznie to niech sobie wygugluje Images, haslo "wind farm". TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: 87.239.176.* 02.06.06, 23:23 Gość portalu: fawad napisał(a): > "Elektrownie nie przeszkadzają też sąsiadom." > > Spokojnie to tylko trzy wiatraki. Jak sie pojawi ich trzydziesci to zmiena > zdanie. Prosze sobie wyobrazic jak 30 wysokich slupow z wielkimi smiglami > zeszpeci krajobraz. A jesli ktos ma slaba wyobraznie to niech sobie wygugluje > Images, haslo "wind farm". > > TomiK idz chłopie wyprowadz sie na daleką syberie, bo tam twoje miejsce, widze ze nie jestes przystosowany do zycia w tych nowoczesniejszych czasach, co i gdzie ci bedzie szpecić ??? Jedz do Niemiec lub Holandii i zobacz czy to taki szpetny widok, ja osobiscie widzialem pola na ktorych stało kilkadziesiat takich wiatraków i byłem raczej pod wrazeniem (pozytywnym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozytywny Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 08:16 " "Elektrownie nie przeszkadzają też sąsiadom." Spokojnie to tylko trzy wiatraki. Jak sie pojawi ich trzydziesci to zmiena zdanie. Prosze sobie wyobrazic jak 30 wysokich slupow z wielkimi smiglami zeszpeci krajobraz. A jesli ktos ma slaba wyobraznie to niech sobie wygugluje Images, haslo "wind farm". TomiK " Ty chłopie chyba jakiś mieszczuch z bloku jesteś...walnij sie w głowe! Każdy by chciał sobie postawić taki wiatrak, zeby zwrócić sobie część kosztów za energię, a pozatym jest na co popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wicherek do teo i pozytywnego IP: 212.87.240.* 03.06.06, 08:31 panowie, wiatraki są naprawdę fajne, ale zależy ile ich jest i gdzie stoją. Otóż fawad ma rację - 3 wiatraki przez najbliższy czas będą dumą okolicy, bo to przecież powiew zachodu i nowoczesności na polskiej wsi. I w porządku. Ale jak by ich było w tej wsi ze 30, a kiedyś myśle że do tego dojdzie i w Polsce, to ludzie będą się z tamtąd wyprowadzać, bo wiatraki popsują krajobraz i zabiorą ciszę, bo pracujący wiatrak jednak trochę szumi na wietrze. I wiem co mówię, bo widziałem to zbliska w Niemczech, i znam regiony, gdzie z powodu nadmiaru wiatraków ludzie czują się źle. Widziałem film o pięknej turystycznej wsi na pólnocy Niemiec, gdzie systematycznie spada ilość agroturystów właśnie z powodu ogromnej ilości wiatraków otaczających tą wieś. Wierzcie mi, widok okropny, gdzie byś nie spojrzaj tam wiatraki na horyzoncie. Ale to na zachodzie, u nas jeszcze do tego daleko, choć fawad ma rację, że to pierwszy krok, i dlatego nie słusznie go krytykujecie. MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewwi Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 13:52 To nie prawda, że 30 wiatraków zeszpeci krajobraz. Jakieś 20 km przed Kołobrzegiem jadąc od strony Koszalina stoi 35 takich wiatraków. Widok jest niesamowity.Wiatraki nie tylko nie szpecą krajobrazu, ale są jego ozdobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexk Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: 212.87.240.* 03.06.06, 17:10 W Cisowie małej wsi koło Darłowa jest kilkanaście takich wiatraków. Wszyscy przyjezdni fotografują się na ich tle i szmery które wydają są raczej mało słyszalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianka Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 17:41 Nawet nie chodzi tutaj o zeszpecenie krajobrazu ale te małe wieże wiatrowe bo taka jest ich profesjonalna nazwa powodują degradację środowiska naturalnego wyginą wszystkie żyjątka w promieniu myślę,że gdzieś 300 lub 500 metrów tej wieży. W Niemczech przestano produkować tą energię bo są problemy z jej przechowywaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.21.pl / *.21.pl 02.06.06, 22:51 Widzę,że redaktor jak zwykle nie odróżnia baterii od kolektorów słonecznych.Stawiam dolary przeciw rublom białoruskim,że ksiądz jednak zainstalował kolektory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.21.pl / *.21.pl 02.06.06, 22:59 I oczywiście elektrownia jeśli już da energię to nie mierzoną w MW a w MWh (megawatogodzinach).Niby jedna litera a różnica ogromna.MW jest jednostką mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
jackom1 Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd 02.06.06, 23:39 Panie Romanie_W, z całym szacunkiem dla pana, ale się pan myli. Parametrem podawanym jest moc elektryczna, a jak każdy kto fizyki się uczył wie, że jednostką mocy jest WAT i jego wielokrotność. Jeżeli pan nie wierzy to odsyłam do strony o elektrowniach: www.elektrownie.com.pl/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_ Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.21.pl / *.21.pl 03.06.06, 10:24 Z całym szacunkiem jackom ale w tych sprawach to ja się nie mylę.Między innymi dlatego,że fizyka była moim ulubionym przedmiotem.Jednostką mocy jest wat,i faktycznie moc elektrowni podaje się w tych jednostkach,ściślej w MW czyli milionach watów.Jednak należy odróżniać moc od energii.Przykładowo żelazko elektryczne ma moc ok.2kW,ale płacimy za energię czyli jeśli prasujemy przez 1 godzinę to za 2 kWh.Elektrownia wiatrowa jest źródłem bardzo niestabilnym i może pracować z mocą 1MW ale równie dobrze 0,2MW.Zależy to oczywiście od siły wiatru.Określenie "35 megawatów miesięcznie", jest ewidentnym błędem.Powinno być:35 megawatogodzin. Mam nadzieję że przekomałem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.icis.pcz.pl 03.06.06, 13:58 Czy akurat 35 megawatogodzin w ciagu miesiaca da ta elektrownia to nie wiem. Ale reczywiscie mocy 35 MW z pewnoscia nie da sie tam osiagnac. W artykule jest wyrazny blad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekowind Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd IP: *.orange.pl 07.06.06, 19:53 Ludzie czy Wy macie pojęcie o wiatrakach??? To że hałasuje to fakt, ale drzewa szumią głośniej niż śmigła!!! A w odległości około 100 metrów to nie słychać turbiny. Jeżeli chodzi o wydajność to 12 MW na turbine 150kW to jest nic, tyle kręci średnio miesięcznie, a jesienią i wiosną potrafi wykręcić nawet do 20 MW! Wiem coś o tym ponieważ od pięciu lat zajmuję sie montażem i serwisowaniem tych urządzeń. Dla ciekawości powiem że w Danii gdzie jest kupę tych urządzeń zwierzęta przychodzą pod wiatraki żerować, wcale się tego nie boją, a owce pasą sie wśród wiatraków w niemczech. Zapraszam na moją strone www.ekowind.pl lub www.ekowind.pl/galeria/czesci/main/dsc00017.htm gdzie doskonale to widać! Pozdrawiam EKOWIND Odpowiedz Link Zgłoś
jackom1 Re: W Kamienicy Śląskiej wiatraki kręcą prąd 03.06.06, 16:39 Przyznaję się do błędu, który był wynikiem zbyt pospiesznego przeczytania tekstu. Oczywiście zgadzam się, że ilość energii wyprodukowanej przez elektrownię powinna być podana w MWh i że autor artykułu popełnił błąd formułując to stwierdzenie.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość wiatraki IP: *.juranet.czest.pl 03.06.06, 00:53 Więceej takich może wykosiliby monopolistę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: wiatraki-prosba! IP: 61.68.171.* 03.06.06, 10:41 Prosze o adres tych wiatrakow.(pocztowy ) Polak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: wiatraki-prosba! IP: 61.68.171.* 03.06.06, 10:44 Prosze rowniez o telefon do tych osob. Polak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axl Usunięto mój komentarz, bo IP: 80.48.49.* 03.06.06, 23:37 Usunięto mój komentarz, bo napisałem, że "nie mogło obyć się bez klechy". Rany, ale popełniłem przestępstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Usunięto mój komentarz, bo IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 13:26 Bo moze nie moglo... :/ Ciekawe czy ksiedza tez wliczyli sobie w koszty leasingu, bo jak wiadomo 'co laska' sporo kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp W Kamienicy Śląskiej trzy wiatraki kręcą prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 11:26 Farorz przyszedł jak zwykle aby złapać "trochę" kasy za poświęcenie wiatraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon2 Wreszcie zbliżamy się do europy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 11:40 Pierwsze objawy naszej integracji, zobaczcie pola w niemczech czy holandii, piękne widoki z tymi wiatraczkami się tam rysują. Osobiście mam taką nadzieję że na tym nie poprzestaną a inne gminy i ludzie wezmą przykład z nich i tego jakie oszczędności z tego płyną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag wiatraczki IP: *.atol.com.pl 04.06.06, 11:53 ani wiatraki ani ksiądz przy nich nie są potrzebi , dość mamy słupów energetycznych po Polsce i świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon2 Re: antyeuroentuzjasta;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 12:05 Gość portalu: ag napisał(a): > ani wiatraki ani ksiądz przy nich nie są potrzebi , dość mamy słupów > energetycznych po Polsce i świecie Pewnie najlepiej to wybudować nową elektrownię węglową, ze śląska jesteś czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
kosiem Żargon dziennikarski... 04.06.06, 14:43 "Nawet do 35 megawatów miesięcznie będzie niedługo płynąć" Ile będzie płynąć przez dwa tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tetetka wiatraki w Kamienicy Śląskiej IP: *.trustnet.pl 07.06.06, 21:16 "- Trudno w to uwierzyć, ale przy dobrym wietrze punkt na końcu łopaty wirnika porusza się z szybkością dźwięku - mówi Sebastian Byczkowski" taki jest kawałek treści artykułu. A to nie kawałek ale kawał zrobiony autorowi i czytelnikom. Koniec łopaty będzie miał prędkość obwodową na poziomie 50 m/s [(PI*D)*0,5 obr/s]. Panu Buczkowskiemu pomyliły się łopaty, prędkość dźwięku (w ruchu względnym) przekracza np.: koniec łopaty wirnika śmigłowca przy locie do przodu i to tylko przez chwilę. Dlaczego niech odpowiedź Pan Buczkowski znajdzie sam. Po co straszyć sąsiadów Pana Klyty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: wiatraki w Kamienicy Śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 09:58 ja mieszkam kolo kamienicy i nie widze zadnych wiatraków:P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetetka opłacalność inwestycji w Kamienicy Śląskiej IP: *.trustnet.pl 07.06.06, 21:27 Życzę inwestorom jak najlepiej, ale - postawili siłownie w terenie generalnie niekorzystnym, - ich przychody wyniosą przy sprzedaży PSE 35 MWh energii elektrycznej miesięcznie jedynie 8400 zł (to nie dochód)- rocznie ok. 100 tys. Musieli jednak zrobić biznesplan, z którego wyszło, że się opłaci. I jeszce pytanie: dlaczego nie sprzedają energii "ENIONOWI"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad A w Częstochowie kręci prąd mój sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 23:57 Odpowiedz Link Zgłoś