Dodaj do ulubionych

Dopłaty za wode.

IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 19:48
ZGM wysyła rozliczenia ale wynika z nich ze w blokach dokwaterowano na dziko
po kiladziesiat rodzin bo z roku na rok zuzycie wody jest wieksze i to do tego
stopnia ze az nierealne.Do kogo isc po pomoc w tej sprawie?Znajoma zaczeła
liczyc i powiedziała ze nam dokwaterowali ze 30 rodzin .Ciagle sie słyszy ze
liczniki sa do bani ale jak moze to sprawdzic lokator?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Dopłaty za wode. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 19:58
      założyć własny licznik i z niego się rozliczać -ja tak mam.
      • Gość: Ta Rura Re: Dopłaty za wode. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 00:16
        Lokator ma niewiele do powiedzenia.
        Tu musi dzialac Wspolnota.
        Na temat wody napisano juz tu kilometry wyjaśnień.
        W każdym Bloku jest wspolny licznik wody.
        W bloku sa mieszkania z licznikamii bez.
        Kazdy kto ma licznik placi wedlug wskazania licznika.
        Pozostali placa za 6m3 od osoby miesiecznie
        Rozliczenie zuzycia wody jest proste, ale MUSI to zrobić ktos kto ma dostep i
        do licznika glownego i do wszystkich wodomierzy w mieszkaniach.
        Wiadomo, ze doplaty obciazaja tych co licznikow nie maja, stad tez czesto
        wykorzystuja to czlonkowie rodzin podrzucajac pranie.
        Ponadto jak nie mam licznika to nie dbam o to , ze mi kapie z kranu, lub ze
        zapomne zakrecic kurek z woda, lub mam akwarium czy pompuje wode do łozka
        wodnego.
        W rozliczeniu rocznym wychodzi np. ogolne zuzycie x ....
        z tego
        x - y /zuzycie tych co maja wodomierze/ = Z.... czyli zuzycie dla pozostałych.
        Z : przez ilość zameldowanych /sredniomiesiecznie/ lokatorow daje zuzycie
        roczne na jednmego lokatora.
        Podzielić to przez 12 ....daje zuzycie miesieczne na jednego lokatora.,
        W 90 procentach przypadkow przy prawidlowych odczytach i bez awaryjnych
        poborach wody 6 m3 na lokatora jest za duzo.
        Zgodnie z Uchwała naszego Prezydenta /Ustawa Rzadowa juz była dawno, ale Miasto
        jej nie przestrzegało/ od chyba 2 lat ZGM ma obowiazek rozliczac zuzycie wody i
        zwracac nadplate lokatorom.

Dlaczego w Waszym przypadku macie przekroczenie zuzycia wody?
        Musicie sami to sprawdzic.
        Nie lioczcie na ZGM, bo sie nie doczekacie wyjasnienia.
        Moze jest lokal handlowy? restauracja? lub byla awaria i woda sie
        laaaaaaaaaaaałąaaaaaaaaa ze 2 doby?

Sprawdzajcie WSZYSTKO za co Was ZGM obciaża, bo ONI POTRAFIĄ wystawić rachunki
        nawet za powietrze nad blokiem

POWODZENIA

• Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Dopłaty za wode. IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 07.06.06, 08:25
          Pomijając ostatnie zdanie (to przecież byłaby praca dla odpowiednich organów)
          oraz, że ZGM wam nie pomoże (ZGM jest właśnie od tego), pozostałe dywagacje na
          temat są prawdziwe.
          Rozliczenia są proste, a zarząd Wspólnoty powinien je kontrolować. W tym
          przypadku można mówić jedynie o jakimś marnotrawstwie. Wskazania liczników są
          przecież oczywiste.

• Gość: kazimierz Re: Dopłaty za wode. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 08:35
            Liczniki wody mają tolerancję do 15 procent.Nigdy nie zgodzą się odczyty z
            licznika głównego i z podliczników.WPWiK pobiera od licznika opłatę
            abonamentową w kwocie okolo 6,20 namiesiac co ma pokryć straty i niedokładności
            w pomiarach .Są na to odpowiednie przepisy ustawowe.
        • Gość: 2 Re: Dopłaty za wode. IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 07.06.06, 21:27
          Czy ZGM kiedyś Cię oszukał?; skąd takie opinie ?, ja myślę że ZGM od kilku lat
          jest bardziej przychylny w stosunku do mieszkańców.
    • Gość: maks... wszystko można sprawdzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 11:48
      liczniki można oddać do sprawdzenia prawidłowego odczytu , zaskarżyć wyliczenia
      zużycia wody lub zgłosić w prokuraturze wniosek o próbie dokonania przestępstwa
      (próba wyłudzenia - tu musi być więcej takich wniosków)
      • ja_corka Re: wszystko można sprawdzić 07.06.06, 11:57
        ""Pomijając ostatnie zdanie (to przecież byłaby praca dla odpowiednich
        organów)""/cyt. PanaRzecznika/

o jakich organach Panie Rzeczniku Pan mowi?

Ja np. mam dowody na nierzetletne rozliczanie Wspolnot przez ZGM /2001/2002 r/
        gdy byliśmy pod ich zarządami.
        Chyba ,że sie COŚ RADYKALNIE zmieniło???

Może..... bo teraz coraz więcej Wspolnot jest Swiadomych swoich praw.
        My na szczęście juz SAMI zarządzamy od 2002 r. i efekty widać jak na dloni.

• Gość: 2 Re: wszystko można sprawdzić IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 07.06.06, 21:31
          Jakimi konkretnymi osiągnięciami może pochwalić się nowy zarządca od 2002r ?
      • Gość: Anna Re: A co ze starymi blokami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 11:58
        W tych ponad stuletnich blokach ,rury tez maja po dziesiątki lat,nie
        konserwowane,zmurszałe.Czeste awarie i wypływ do ziemi dopiero wtedy daje znacz
        jak wypłucze woda lej i wali żródło po jezdni.A te stare rury i zawory w
        piwnicach? Czesto doprosic sie nie mozna o wymiane i woda tak sobie przecieka,
        przecieka, przecieka.Rury sa tak nadgryzione zębem czasu ze strach je
        dotykać.Teraz u sasiadów w klatce z powodu nie podlaczenia rury kanalizacyjnej
        wogóle do odpływu(kilka lat temu robiona kanalizacja)wybiło do piwnic. Smród ,
        bo fachowcy owszem i kanalizacja przebiło i zrobiło nowe przyłącze ale, gówna
        wyplynely na piwnice.Smród i fetor nie do wytrzymania i nikt z tym nic nie
        robi.To po prostu zwykle liczenie ze samo wyschnie a nie wyschnie bo podlogi
        betonowe.I co na to powie Pan Rzecznik?Sąsiedzi prosi;li o interwencje.
    • basiorra Re: Dopłaty za wode. 07.06.06, 21:22
      W moim bloku na 20 lokatorów tylko jeden nie ma licznika. Starsza pani. Półroczne rozliczenie opiewało na 246 zł (dla porównania - u mnie na 120, a są 2 osoby, młode ;-). Chyba ktoś sobie magnesik zamontował, tak wynika...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka