Dodaj do ulubionych

Co mówią przepisy?????????????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:12
Co mówią przepisy na temat wydawania dokumentów zwalnianym pracownikom,
czyli tym, którym kończy się wypowiedzenie??? Kto coś na ten temat? WAŻNE!
Obserwuj wątek
    • petraaa Re: Co mówią przepisy????????????? 20.06.06, 14:13
      Ale jakich dokumentów?
      Bowiem na przykład świadectwo pracy musi być wydane najpóźniej w ostatnim dniu
      wypowiedzenia.
      • Gość: ... Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:30
        No i właśnie o to chodzi... Nie dostane ich bo.... i co Ty na to????
        • Gość: ... Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:34
          To dla mnie ważne, a myślę, że i dla moich kolezanek i kolegów...
        • dock2 Re: Co mówią przepisy????????????? 20.06.06, 14:42
          Art. 97 kodeksy pracy stanowi, że:
          "W zwiazku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest
          obowiązany NIEZWŁOCZNIE wydać pracownikowi świadectwo pracy(przy czym) wydanie
          ŚIADECTWA NIE MOŻE BYĆ uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z
          pracodawcą (np. poprzez zdanie materiałów , dokumentów lub środków służących do
          wykonywania pracy a będących własnością pracodawcy).
          Trochę inaczej kształtuje się sytuacja gdy po wygaśnięciu jednej umowy o pracę
          pracodawca podpisuje z pracownikiem nastpną umowę (ale zakłądam że tutaj nie
          występuje taka sytuacja).
          Jeżeli natomiast pracodawca UCHYLA SIĘ
        • dock2 Re: Co mówią przepisy????????????? 20.06.06, 14:49
          Art. 97 kodeksy pracy stanowi, że:
          "W zwiazku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest
          obowiązany NIEZWŁOCZNIE wydać pracownikowi świadectwo pracy(przy czym) wydanie
          ŚIADECTWA NIE MOŻE BYĆ uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z
          pracodawcą". (np. poprzez zdanie materiałów , dokumentów lub środków służących
          do
          wykonywania pracy a będących własnością pracodawcy).
          Trochę inaczej kształtuje się sytuacja gdy po wygaśnięciu jednej umowy o pracę
          pracodawca podpisuje z pracownikiem nastpną umowę (ale zakładam że tutaj nie
          występuje taka sytuacja).
          Jeżeli natomiast pracodawca UCHYLA SIĘ od wydania świadectwa lub nie wydaje go
          we właściwym terminie (czyli niezwłocznie) pracownikowi przysługuje na mocy
          Art.99 Kodeksu pracy roszczenie o odszkodowanie którego wysokość jest równa
          wynagrodzeniu za czas pozostawania bez pracy (z powodu nie wydaniania
          świadectwa) ale nie może przekroczyć równowartości wypłaty za 6 tygodni pracy.
          Orzeczenie o przyznaniu odszkodowania przyznaje sąd pracy.
          Pozdrawiam
          • Gość: ... Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 15:23
            a tak troche na ludzki język, to co??????????
          • Gość: ... Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 15:27
            A jeżeli właśnie Pracodawca nie chce "niezwłocznie" wydać dokumentów, To
            co?????????????????????????????????????????????????????????????????????
            • Gość: ... Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 15:32
              Tłumaczą się, że nie mogą wydać, bo może się rozchoruję?...
              • Gość: ??? Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 18:38
                Że co zrobisz???
                Znaczy - dlaczego???
                Nie kumam, chyba, że praca była na czarno...
    • Gość: ja Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.21.pl / *.21.pl 20.06.06, 19:40
      Pracodawca mówi, że nie da ci świadectwa, bo się boi , że zachorujesz...to
      pewnie znaczy, że Twoje wypowiedzenie się jeszcze nie skończyło...nie możesz
      dostać świadectwa wcześniej niż w ostatnim dniu wypoowiedzenia...albo
      niezwłocznie po...jeśli wypowiedzenie się skończyło a ty nadal nie masz
      świadectwa, to składaj skarge do inspekcji pracy albo idź do sądu pracy
      • dock2 Re: Co mówią przepisy????????????? 21.06.06, 00:41
        Wygląda to dokładnie tak jak opisał "ja"- dopiero kiedy okres wypowiedzenia się
        skończy możesz żądać wydania świadectwa pracy. A jeśli pracodawcaci go nie wyda
        to idziesz do PIP'u (gdzie prosisz o poradę prawną w konkretnym przypadku) lub
        składasz wniosek do sądu pracy.
        pzdr.
    • Gość: 2-uczciwie Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 19:54
      Proszę o kontakt tlefoniczny 0 602855601
      Najlepsze i najnowsze wiadomości. Zawsze sprawdzone. Nieodpłatnie ..
      • Gość: ... Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 05:33
        Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Chcę tylko wyjaśnić,że rzeczywiście jestem
        jeszcze do końca czerwca na wypowiedzeniu, tylko że już mi powiedziano ze nie
        dostanę świadectwa pracy "niezwłocznie", bo muszą wysłać papiery do siedziby
        spółki. Tylko,że jak mi dawali wypowiedzenie to jakoś nie było problemu.
        Jeszcze raz wszystkim dzięki.
        • Gość: Krzychu Re: Co mówią przepisy????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 07:58
          Tu masz wszystko na ten temat: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_060621/firma_a_15.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka