Dodaj do ulubionych

ZOMO co to takiego ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:52
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to takiego było ZOMO ?
Jak byłem mały to mnie straszyli Zomowcami !
Nikomu nic złego nie zrobiłem więcdlaczego mieliby mnie straszyć
pobiciem przez jakieś Zomo.
Napiszcie proszę co to takiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysiek Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.net / *.net 03.07.06, 22:59
      Zmotoryzowany Oddział Milicji Obywatelskiej.Tylko nie proś forumowiczów aby
      tłumaczyli Ci co to Milicja Obywatelska.Moim zdaniem powinieneś zapytać
      rodziców co to takiego ścieżki zdrowia o które wcześniej pytałeś oraz co to
      ZOMO.
      • ulisses_czwa Re: ZOMO co to takiego ? 03.07.06, 23:03
        Złośliwi inaczej odczytują skrót:

"Zdziczałe Odzdziały Milicji Obywatelskiej"

Pozdrawiam ;-)
      • Gość: paolo Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:03
        To ZOMO, a dzisiejsza Prewencja miescila sie w dzielnicy Rząsawy.
        Byly tam 3 pełne bataliony Zomoli...
        Jak jechali na miasto to droga cala w Nyskach była....heheh
        • Gość: paolo Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:09
          po dzień dzisiejszy stare koszary ZOMO jeszcze tam istnieją....
          tylko, ze traszą wybitymi szybami, obdartymi murami i wogole...nic tam juz nie
          ma..nawet wejsc tam sie chyba da..bo jak pare tyg temu wjechalem na ten teren
          pod główną brame..to wszystko zarosniete i opuszczone tam jest...kiedys to bym
          tam nie wjechał, bo szlaban byl, potem go zlikwidowali, a po przeprowadzce na
          Zawodzie to tylko straznik-policjant zostal jeden na caly obiekt. a teraz juz
          nikogo nie ma...
          Dojedziesz tam autobusem linii 14 MPK "Rzasawa - PKP" uwaga ten autobus kursuje
          na tamtą petle tylko 3 razy dziennie... powód: brak pasazerów.
        • Gość: tobi do Paolo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:09
          Czy ty byłeś w wojsku?Czy wiesz ile to jest trzy bataliony?w Rząsawach do tej
          pory stoi pięć budynków razem ze stołówką.Jeden budynek to też sztab.Więc
          niemożliwe że były trzy bataliony.Pomyśl zanim coś napiszesz.
          • Gość: Paolo Re: do Paolo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:39
            z tego co mi wiadomo to stoj tam zaledwie 3 budynki w tym jeden to to
            przytulisko "Agape".
            Sorry pomylilems sie co do tego batalionu, ale tak mi kiedys ktos powiedzial i
            poporstu zapadlo w ucho. Nie w wojku nie bylem i dlatego jestem laik.
      • andrzej.sawa Re: ZOMO co to takiego ? 08.07.06, 00:37
        Dałeś się podpuścić lewackiemu debilowi!
      • andrzej.sawa Re: ZOMO co to takiego ? 08.07.06, 00:50
        Po co ma pytać,przecież to dziecko ubeckie i wie.
    • harry1983 Re: ZOMO co to takiego ? 03.07.06, 23:31
      Gość portalu: Blitz napisał(a):

> Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to takiego było ZOMO ?

Zmotoryzowane Odwody Milicji Obywatelskiej.

Zanim założysz wątek o ORMO :

Ochotnicze Rezerwy Milicji Obywatelskiej
    • Gość: zenek Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:41
      moze i byly trzy koncu pracowali na 3 zmiany....
    • Gość: Znawca Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 21:47
      To jedyna słuszna droga do awansu u p.Dorna
      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3298671.html
    • Gość: tytus Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.prio138.trustnet.pl 07.07.06, 09:26
      zomowcy byli glownie uzywani do rozpedzania tlumow, glownie manifestacji
      solidarnosciowych, i popoludniami patrolowali ulice miasta, pamietam ze nawet
      na czerwonym swietle nie mozna bylo przjsc szybciutko bo jak czlowiek pomyslal
      to juz z bramy wyskakiwal zomowiec, ale chociaz porzadek byl, mnie sie ta
      formacja podobala, sytuacje takie jak teraz ze np. pseudokibice gonia na
      stadionach policjantow w tamtych czasach bylaby nie do pomyslenia, ze malolaty
      zatrzymane przez policje pyskuja czy nie chca pokazac dowodu tozsamosci tez
      bylyby malo prawdopodobne - taki delikwent od razu dostalby w morde,
      • Gość: zomol Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.pl / *.sfc.pl 07.07.06, 15:01
        ZOMO służyło nie tylko do rozpędzania manifestacji Solidarnościowych,
        nasłuchałeś się chłopie opowieści prawicowych. ZOMO istniało jeszcze grubo
        przed powstaniem Solidarności, na początku lat 70. Jednostki tego typu służyły
        do zabezpieczeń imprez masowych, prowadzenia pościgów za zbiegłymi
        przestępcami, prowadzeniu poszikiwań zaginionych, zabezpieczaniu katastrof
        m.in. katastrofy kolejowe, drogowe pożary lasów lub innych obiektów. W skład
        jednostki ZOMO wchodzili poborowi, odbywający zasadniczą służbe wojskową i
        milicjanci zawodowi. W częstochowie były trzy kompanie (tj. 3 x ok. 90
        osób/komp.) + 1 komp. taktyczna (zawodowa). Oddziały te na codzień pełniły
        służby na ternie miasta i jak wspomniałeś nie można było w nocy przejść na
        czerwonym świetle a teraz można.
        Ludzie dawniej milicja a tera policja służy społeczeństwu ale głównie
        pracodawcy i tak jak poprzednio tak i teraz cel jest ten sam. Myślicie, że
        teraz ne ma ZOMO - tak teraz nie ma, jest inna służba pod inną nazwą i w innym
        miejscu oraz w mniejszym składzie dlatego brak jest służb w mieście. Ale te
        nowe służby będą również służyły obecnym władzom tak jak poprzednie.
        Pozdrawiam forumowiczów.
    • Gość: tytus Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.prio138.trustnet.pl 07.07.06, 22:45
      nie musisz mi tak tego tlumaczyc ja to dobrze wiem i dobrze pamietam
      • Gość: Blitz Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 00:02
        Dzięki za wyjaśnienia;)A ORMO było chyba w takim razie to samo co Zomo tylko "Na
        emeryturze" ?
        • Gość: storima Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.dsl.club-internet.fr 08.07.06, 00:14
          Gość portalu: Blitz napisał(a):

> Dzięki za wyjaśnienia;)A ORMO było chyba w takim razie to samo co Zomo tylko "N
          > a
          > emeryturze" ?

google.pl
          wpisz cokolwiek chcesz,
          otrzymasz odpowiedz.

i nie bedziesz okazji ublizac i byc chamem na forum.

• Gość: storima Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.dsl.club-internet.fr 08.07.06, 00:21
            google.pl
            i nie bedziesz mial okazji chamsko ublizac, dyskutantom.
            Nie wspominajac o tym, ze nie bedziesz ponizal starszych od Ciebie, forumowiczow,
            bezczelnie i szamoczac sie na FCzestochowa bez odrobiny wychowania, umijetnosci
            dyskusji i wiedzy.

• Gość: typ Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 00:44
      Kolejny beznadziejny post. Jeżeli ktoś jest na tyle sprytny i potrafi wejść na
      forum cz-wa i napisać post to czy nie stanowi wiekszej trudności odwiedzenie
      Wiki, PWN, albo google ?

Wyczekuje kolejny postów z pytaniem: co to było PZPR albo POP eh
    • Gość: to jest to! Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 10:28
      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3298671.html
    • Gość: tyl Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 14:37
      A teraz tego odmianą jest Straż Miejska.
    • Gość: ZOMO Re: ZOMO co to takiego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 14:48
      > Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to takiego było ZOMO ?
      > Jak byłem mały to mnie straszyli Zomowcami !
      i bardzo dobrze
      > [...]dlaczego mieliby mnie straszyć
      > pobiciem przez jakieś Zomo.
      pytanie źle postawione, jeżeli straszyli zomowcami, to należy obawić się zomowca
      a nie "jakiegoś zomo:
      "
      > Napiszcie proszę co to takiego?
      prawdopodobnie nadal jesteś "mały" skoro do tej pory nie wiesz nic o ZOMO,
      którym to ponoć straszyli Cię. A ci, którzy straszyli nie zdołali wyjaśnić? Taki
      wielki problem? Ale ad rem, zomowiec to "kto" ZOMO to "co". Skoro zadajesz
      pytanie pytając o "co" mowiąć o "kto" znaczy to że wiesz o co chodzi, lecz
      celowo mylisz pojęcia. Nudzisz się, czy prowokujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka