Dodaj do ulubionych

MPK walczy o klientów

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.06, 07:56
Przez prawie całe wakacje autobusy z Olsztyna (58, 58bis i 67) będą kursowały
objazdem przez Walcownię Blach Grubych i Kucelin. Ucieszyć by się mogli
hutnicy, którzy dawno już zrezygnowali z autobusów i dojeżdżają samochodami,
bo przecież rozkłady jazdy są tak popieprzone, że można nerwy stracić.
Ale przedwczesna ich radość, bo MPK postanowiło, że autobusy nie będą się
zatrzymywały ani na walcowni, ani na Kucelinie, ani na Rakowie. Po prostu
rewelacja!
A hutnicy już od kilku lat dojeżdżają samochodami - mają opracowany wspaniały
system podwozowy: dojeżdżają tramwajem, a potem czekają na Kucelinie na
samochody znajomych. Działa to perfekcyjnie. I co się dziwić, skoro rozkłady
jazdy autobusów wołają o pomstę do nieba. Ludzie wychodzą z bramy o 14:00 (a
na co mają czekać, skoro zmiennik dawno już przyszedł?), a autobusy ruszają
14:20 (niedziela). I palant z MPK tłumaczy, że niektórzy na opuszczenie
stanowiska pracy potrzebują więcej czasu, a autobus jest dla wszystkich (to
dlaczego w sobotę rusza 14:05?). To niech sobie ma dla wszystkich, tyle że w
efekcie dla nikogo, bo wszyscy już pojechali samochodami. W niedzielę na
przykład jest niezły dojazd 13/28 z centrum, ale już w sobotę trzeba
wychodzić z domu pół godziny wcześniej. A czym się wieczorem różni sobota od
niedzieli? A najlepsza jest 19 - przyjeżdża pod walcownię o 21:30 i od razu
rusza (pusta oczywiście), a o 22:20 przyjeżdża następna. Chore, prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: xkx Re: MPK walczy o klientów IP: *.org / *.org 07.07.06, 08:31
      Głupich nie sieja sami sie rodza a takie postepowanie MPK pokazuje jedno ze
      maja wszystkich głeboko w d.....
      • Gość: JJ Re: MPK walczy o klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 21:57
        Celem władców z MPK jest pokazanie swojej wyższości nad plebsem. Czy ktokolwiek
        się zastanowił jakie straty pasażerom przyniosła zasada "pierwszych drzwi".
        Straconego czasu pasażerów nikt nie uwzględnia w kalkulacjach, a przecież to
        pasażerowie utrzymują tę zgraję durniów. Ok. 80% autobusów kursuje w stadach.
        Końcowe autbusy ze stada wiozą po kilka osób i powietrze. Rozkłady jazdy i
        układ linii to idiotyzm. 5 linii z Rocha na Grosz, 3 linie z Wyczerp na Stradom
        ze stadami autobusów kursujących w odstępach co pół godziny ( między stadami bo
        w stadzie potrafi jechać 5 autobusów w ciągu 3 minut- w tym 3-4 pustych). Gdyby
        nie irytowało mnie to ogromne marnotrawstwo, to mnie nawet ta sytuacja niezbyt
        przeszkadza. Z MPK korzystam ze względu na kiepski wzrok, czas pracy mam
        nienormowany więc mogę sobie jechać drugim czy następnym autobusem ze stada,
        często ten autobus wyprzedzi ten zatłoczony; jako jedyny wsiadający mogę bez
        straty czasu wsiąść pierwszymi drzwiami bo strata czasu zaczyna się od 4
        pasażerów w górę. 3-5 razy w miesiącu muszę gdzieś dojechać na godzinę i wtedy
        widzę horror, który muszą przeżywać ci, którzy potrzebują dojechać do
        pracy/szkoły na określoną godzinę, a nie mogą poświęcić godziny na przebycie
        odległości rzędu 5 km. Zresztą kiedyś napisałem skargę na opóźnienie autobusu o
        15 min spowodowane szopkami na przystankach wywoływanymi przez kierowcę-buraka.
        W odpowiedzi podpisanej przez Pana Wiceprezydenta Miasta stwierdzono, że
        kierowca oświadczył, że jechał punktualnie więc skarga jest niesłuszna bo
        Kierowca ma zawsze rację. Tak więc można sobie pisać na Berdyczów. Odpowiedź tę
        (ponad rok temu) zachowałem jako curiosum. Piszę ten post dla relaksu, gdyż
        jakakolwiek dyskusja jest bezcelowa. Pamiętajcie, że jesteście nędznym
        dodatkiem do Panów Władców tej wioski i oni wiedzą lepiej czego
        potrzebujecie.Trzeba zaczekać do wyborów, które mogą tylko zmienić nazwiska
        tych Władców, a nie głupi rozkład na przykład. Wszystkich mają głęboko w d....
        władze miasta. Oczywiście wkrótce zacznie się festiwal obietnic, których nikt
        nie zamierza spełnić.
      • Gość: olifantka Re: MPK walczy o klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:44
        Oj mają,mają.Wystarczy przejechać się 14(14:16) i 25(16:13) spod dawnego Sabinowa na Żyznej.O tych porach jedzie najwięcej pasażerów - pracowników licznych tu spółek.Niestety MPK wysyła o tej porze tylko krótkie autobusy i jedziemy stłoczeni jak śledzie w beczce co szczególnie latem nie należy do przyjemności.
    • Gość: pracownik szpitala Re: MPK walczy o klientów IP: 80.48.49.* 07.07.06, 17:35
      Podobnie jest z autobusem, 28 który odjeżdża z Parkitki o 14.:34 a pracownicy
      szpitala kończą pracę o 14.:35 więc nie sposób zdążyć – następny jest o 15:01. W
      wakacje jest jeszcze lepiej, bo jeden jest o 14:19 a następny o 14:59.
      • mateusz_czewa Re: MPK walczy o klientów 07.07.06, 17:42
        MPK nigdy nie obchodziło zdanie innych i teraz też nie obchodzi i prawdopodobnie
        nigdy tak nie będzie, zobaczymy jak się prezes zmieni, bo Nadrbalik to już taki
        dziadek, niech się wnuczkami zajmie... :P
        • Gość: gosc Re: MPK walczy o klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 18:40
          mateusz_czewa napisał:

> bo Nadrbalik to już taki dziadek...

najwyrazniej nie zamierza na stare lata autobusami jezdzic skoro
          wysokopodlogowe kupuje, a chociaz dla samego siebie by niskopodlogowca kupił,
          dla samego siebie...
          • mateusz_czewa Re: MPK walczy o klientów 07.07.06, 19:07
            właśnie, najwyraźniej zamierza kupić sobie Maybaha z szoferem :P, no może nie
            odrazu Maybaha, ale jakąś limuzyne... heh...
            a jak nie, to widać, że facet(dziadek) nie jest inteligętny :P
      • segel Re: MPK walczy o klientów 07.07.06, 20:32
        23 z przystanku na Rejtana odjeżdża o 14.05. Ze Stalowni na piechotę jest ok. 10 min. Z Rurowni jeszcze więcej. To jest od najbliższego bramy miejsca na Stalowni, a Stalownia ma dość spory obszar. Rurownia też mała nie jest.
        Autobus linii 12, który kiedys podjeżdżał pod sama kładkę na Rakowie, zatrzymuje się na rogu Okrzei i Limanowskiego w górce. Kiedyś pobito tam kierowcę, więc MPK skasowało przystanek, który tam był od lat (jakby gdzie indziej nie istniała możliwość chuligańskiego napadu).
        Końcowy przystanek 12 jest koło skansenu, 19 zatrzymuje się na wiadukcie - praktycznie od każdego przystanku autobusowego jest jeszcze spory kawałek do bramy.
        Huta zmniejszyła swój obszar, drogi, kiedyś wewnętrzne są poza jej ogrodzeniem, może warto by rozważyć możliwość ulokowania przystanku gdzieś bliżej. Na przełomie zmian mogłby tam jeździć któryś z autobusów, w końcu w Hucie pracuje 4500 pracowników. Część ma samochody, ale sporo dojeżdża do pracy autobusem - 19, 13, 23, 12, 32 - jest w czym wybierać.
        • kszyszek Re: MPK walczy o klientów 07.07.06, 23:09
          > Kiedyś pobito tam kierowcę, więc MPK skasowało przystanek, który tam był od
          lat (jakby gdzie indziej nie istniała możliwość chuligańskiego napadu).

Ja słyszałem o podpaleniu autobusu ... w końcu mogą być różne wersje. A może
          obie są prawdziwe :] W końcu po dwóch incydentach na pętli, jej przeniesienie
          miało(by) sens.
        • Gość: lunch Re: MPK walczy o klientów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 09:03
          W tym właśnie szkopuł, że przez chore rozkłady nie ma w czym wybierać.
    • Gość: A. Re: MPK walczy o klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:29
      była już mowa o jeżdzeniu w stadzie.
      No właśnie - mnie to rozwala na łopatki.
      13 i 28 mają praktycznie taką samą trasę i jeżdzą sobie parka zazwyczaj.
      Rozkład jazdy ustalony dla towarzystwa!
      Ale co to za problem dla MPK? Niech se dziady pasażerowie stoją na przystankach
      i albo w lato przypiekają się, albo niech im nogi w zimę poodmarzają?
      Na dokładkę może jakaś podwyżka biletów? Co Panowie i Włądcy z MPK? Przydałaby
      się - dawno nie było!
    • Gość: lunch Re: MPK walczy o klientów IP: *.gik.pw.edu.pl 13.07.06, 16:26
      Che che! Wprowadzili dodatkowe przystanki - na Kucelinie (nie wiem po jaką
      cholerę, skoro nie staje na Walcowni), na Kręciwilku (ten szczególnie przydatny
      dla grzybiarzy i mieszkańców Bugajskiej, o ile odważą się przechodzić pod
      wagonami).
      Nawet zmienili komunikat na stronie podstawiając pod tę samą datę (dobrze że
      sobie stary zachowałem).
      • Gość: xkx Re: MPK walczy o klientów IP: *.org / *.org 13.07.06, 16:35
        Przecoez to pasazerowie sa dla MPK a nie odwrotnie i tak powinni sie cieszyc ze
        np takie 67 czy 58bis Po odjezdzie z Piłsudsikego staje gdziekolwiek bo moglo
        by np. nie stawac nigdzie tylko dopiero w olsztynie czy Biskupicach i tez bylo
        by ok.
        • Gość: basia Re: MPK walczy o klientów IP: 87.239.176.* 13.07.06, 17:50
          bardzo często "psuje "sie 22 na pętli przy Fieldorfa-Nila.zwlaszcza rano
          7.15(wakacyjny rozklad),7.25 w normalnym .dyspozytor wiecznie zdziwiony ,ze ma
          si epretensje kiedy nie mozna dojechac na czas do prqcy.jak mają taki złom to
          niech się całkiem zlikwidują.płacę miesięczny a muszę gnac na taksówkę bo
          wiecznie coś cię dzieje.
          • skibamax Ceny biletów w autobusach 13.07.06, 18:04
            Nie jeżdziłam dawno autobusami i jakie było moje zdziwienie gdy w niedziele
            kupiłam bilet u kierowcy za 2.60 i tylko na pół godziny! Moje szczęście że
            jechałam 25 minut, bo po przekroczeniu 30 min. musiałabym dokupić jeszcze jeden
            bilet za następne 2.60 Super pomysł Pozdrawiam MPK i rade miasta!!!
          • Gość: lunch Re: MPK walczy o klientów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 10:54
            Kup sobie samochód na gaz.
    • Gość: do luncha Re: MPK walczy o klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 18:25
      lunch ty wprost ziejesz nienawiscia do mpk dlaczego ? moze zwolnili cie jako drobnego pijaczka lub za inny przekret.Jezeli natomiast nigdy tam nie pracowales to dlaczego nie zglosis sie do tej firmy i po prostu nie przedstawisz im swoich przemyslen "fachowcow " wszak wszedzie potrzeba. A ty ze swoja znajomoscia tematu na pewno okazalbys sie bezcenny
      • Gość: koło od autobusu Re: MPK walczy o klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 18:35
        widzisz Gościu, jest taki mały mankament. On "lunch" nie jest z "rodziny". I
        dlatego nie może.
        • Gość: lunch Re: MPK walczy o klientów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 10:53
          A kto powiedział, że ja chcę?
      • Gość: xkx Re: MPK walczy o klientów IP: *.org / *.org 13.07.06, 22:27
        Wiesz MPK nie podoba sie wielu na tym forum "lunch" jest po prostu jednym z
        tych co sie dodatkow znaja na problemi o którym się wypowiadaja.
        • Gość: krystian Re: MPK walczy o klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:55
          ktoś tu wyżej bardzo inteligentnie napisał, że powinniśmy być zadowoleni że
          chociaż linie do Olsztyna wogóle się zatrzymują na przastankach, bo MPK mogło by
          zrobić przystanek w centrum a następny dopiero w Olsztynie...
          Bardzo mądra wypowiedź, to autor tej wypowiedzi chyba w pośpiesznych PKSach
          procuje...
          • Gość: krystian Re: MPK walczy o klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:03
            to jeszcze raz ja...
            co do układu linii to zobaczcie też na 31 i 35, gdzie na odcinku zawodzie -
            błeszno mają tą samą trase, i co drugi kurs 35 jest w towarzystwie 31 które
            jedzie zazwyczaj 5 czy 10 minut później...
            Albo za rakowie i błesznie mamy 3 autobusy na grabówke, 19,26,31.
            Wogóle z miejskich autobusów na na rakowie mamy: 12,19,21,24,31,32,35 -
            stosunkowo dużo, ale...
            12 i 32 mają prawie identyczną trase, 21 i 24 też prawie to samo, 31 i 35 przez
            ponad połowe trasy jadą tak samo, a 19 i 31 mają końcówke taką samą, z tym że 31
            jeździ co 2 godziny...
            Tyle autobusów a tak mało kierunków, podobnie z zawodziem - Ruckemana - 13 i 28
            trasy niemal identycznie, tylko końcówki inne.
            Może by zarząd zmnienić?
            • Gość: lunch Re: MPK walczy o klientów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 13:09
              Jaki zarząd? Szkopuł w tym, że w Częstochowie wciąż nie ma zarządu. I to jest
              przyczyna wszystkiego.
              • t3d1 Re: MPK walczy o klientów 17.07.06, 15:00
                A ja mam pytanie: Co to sa te bilety na 30minut ? jak na takim bilecie dojechac
                autobusem 24 z ul. Kukuczki na Rakow na ostatni przystanek ? przeciez jedzie sie
                dluzej niz 30min ? kolejny idiotyczny pomysl ??
                • Gość: gosc Re: MPK walczy o klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:22
                  to kupujesz zwykły bilet jednorazowy za 2,20 pln (1,10 ulg.) i jedziesz cała
                  trase z kukuczki na jesienna. wynika trasy jaka chcesz pokonac nie wynika zebys
                  sie chcial przesiadac. a ze w autobusach sprzedaja juz tylko czasowe to trzeba
                  zawsze w portfelu bilecik nosic...
            • verbox Re: MPK walczy o klientów 17.07.06, 23:24
              Na Rakowie jest dużo pasażerów, więc dużo autobusów jeździ. Te trzy, które
              jeżdzą przez Wrzosowiak to i tak wg mnie za mało. 12 i 32 mają niemal taką samą
              trasę, gdyż 32 wywodzi się z dawnej 12bis.
      • Gość: xxxx Re: MPK walczy o klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:29
        do lunch z 17.07.06.to kup tej osobie autko na gaz jak jestes taki cwaniak!!!
        • Gość: lunch Re: MPK walczy o klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:18
          Jak kogoś stać na taksówkę, to i na autko uzbiera.
          • Gość: IGREK Re: MPK walczy o klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 01:11
            Pod warunkiem, że nie będzie jeździł taksówką
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka