IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:53
Odpowiadając na wątek o politycznym zamieszaniu na prawicy, chcę odpowiedzieć:
Nieprawdą jest, że Platforma Obywatelska nie ma kandydata na Prezydenta.
Ja nim jestem.
Ale nie podejmuję jeszcze ostatecznej decyzji, bo jestem posłem. Chciałam nim
byc i uważam, że się sprawdzam w tej pracy. Sądzę także, że Tadeusz Wrona,
jako Prezydent Miasta był dobrym Prezydentem, dużo zrobił dla miasta i
naturalnie powinien kandydować dalej. Wiem też o tym, że wielu ludzi sądzi,
że jako lider PO powinnam startować na tą funkcję.
I pytam mądrych i zaangażowanych w zycie miasta forumowiczów , jak wy
widzicie pojedynek trzech liderów prawicy (Wrona, Giżyński, Rozpondek)w walce
o fotel Prezydenta Miasta?
Obserwuj wątek
    • Gość: Menel Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:46
      Hehehe- a to dobre:
      -vice prezydent - niedokonczona kadencja
      -posel - tez nie dokonczona kadencja?

Jakies dziwne skakanie po stanowiskach?

Z trojga zlego-stawiam na Wrone, po pasjonujacym pojedynku z Pania poseł.
      • Gość: jasiu... To ja już wolę PIS IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 25.07.06, 19:28
        Bo na obecnego prezydenta głosował nie będę, a powtórki z rządów SLD nie mam
        zamiaru sobie fundować.

Widząc dotychczasowe zaangażowanie władz miasta, przynajmniej mnie nasuwa się
        takie skojarzenie, że nie jest ważne, kto swoim nazwiskiem firmuje władzę w
        mieście. O wiele ważniejszy jest dobór odpowiednio kompetentnych i szybko
        reagujących na potrzeby miasta osób na stanowiskach tej władzy podległych. Dla
        mnie liczy się nie nazwisko szefa, ale kolejka pod wydziałem komunikacji,
        arogancja osób odpowiedzialnych za kontakty z ludźmi, którym w naszym mieście
        gorzej się powodzi (zasiłki mieszkaniowe, MOPS itd.). Nowy prezydent z PIS-u
        pewnie będzie chciał te osoby, od wielu lat lekceważące petentów, marnotrawiące
        miejskie pieniądze usunąć. Może to i źle, że kryterium którym będzie się
        kierował okaże się przynależność partyjna, ale może wreszcie coś się w tym
        mieście zacznie naprawdę dziać.

Może nie będzie spektakularnych remontów w czasie najbardziej niekorzystnym dla
        właścicieli lokalików w III alei. Może odpowiednie technologie zapewnią większą
        trwałość nawierzchni, większą stabilność kamieni układanych na ul. Joselewicza?
        Może, a więc jest przynajmniej jakaś nadzieja, że następca obecnego prezydenta,
        poprzez odpowiedni dobór współpracowników zacznie działać choć trochę skuteczniej.

Dziękuję "miki" za przypomnienie, co ten prezydent już zrobił. Dla mnie ważne
        jest też jak, w jakim tempie, jakim kosztem i z jakimi perturbacjami te prace
        były wykonywane. Dlatego wolę postawić nawet na "mochery". Mnie nie przeszkadza,
        że są tradycyjni i że się czasem do przesady modlą. Może przynajmniej na tyle
        znają swoją wiarę, że mniej będą też grzeszyć. A może i za mnie też się będą modlić?

Zaraz zaraz - pamiętacie przypowieść o faryzeuszu i celniku? Może prezydent,
        który z Jasnogórskich Wałów nie będzie pokazywał wielkości swojej wiary i
        dokonań, będzie lepszym prezydentem? Mimo wszystko, z braku lepszych kandydatów
        wolę postawić na PIS
        • Gość: xx Re: To ja już wolę PIS IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 10:28
          Moje gratulacje za "trafnosc" wyboru.

Za demagogie z remontem III Alei - widac bardziej Ci odpowiada senna
          Czestochowa w ktorej nic sie nie dzieje. Nawet Ci wlasciciele lokali w sumie
          doceniaja to ze wreszcie beda mieli Centrum, ktorego nie beda musieli sie
          wstydzic, a co za tym idzie, rowniez klientow, bo tutaj bedzie glowny deptak
          Czestochowy.

Moze dla 60-latkow wybor PIS-u to dobry wybor. Jakos Ci starsi mieszkancy
          wszystko wytzrymaja i nie uciekna pewnie z Czestochowy, bo sie juz przzwyczaili
          i czuja sentyment.

Ale jesli myslimy o pzryszlosci Czestochowy, zeby tutaj zostawalo mlode
          pokolenie, a bez niego Czestochowa nie ma zadnych szans, to kazdy wybor jest
          lepszy w tej chwili dla Czestochowy niz kandydat PIS-u na Prezydenta.

Emigracja mlodych to najwieksze zagrozenie dla miasta. Z reszta mozemy sobie
          poradzic - pokazala to zreszta ta kadencja, bez porownania lepsza niz
          poprzednia. Ale bez zatrzymania mlodych ludzi w miescie Czestochowa nie ma
          zadnych perspektyw.

• mmaly Re: To ja już wolę PIS 27.07.06, 14:08
            > Centrum, ktorego nie beda musieli sie
            > wstydzic,

Daj spokój, xx.
            Jesteś światłym człowiekiem, znasz świat i nie uwierzę, że nie będziesz się
            wstydził takiego prowizorycznie zagospodarowanego centrum miasta. Pochodzisz z
            Opola, które jest dwa razy mniejsze, a poszło w tych zmianach dwa razy dalej.
            Oczywiście dobrze, że coś się w ogóle robi, ale przecież wiesz dokładnie, że o
            ile to miasto w ogóle przetrwa jakoś, ktoś kiedyś będzie kompleksowo rozwiązywał
            problem śródmieścia i zrobi prawdziwe centrum.
            • Gość: xx Re: To ja już wolę PIS IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 18:46
              Pochodze z Opola i nie wstydze sie naszego srodmiescia, szczegolnie po zmianach
              ktore wreszcie maja miejsce.

Dla mnie to wlasnie Opole bylo na tyle ciasne ze wyemigrowalem stamtad na
              zawsze - w Czestochowie sie lepiej czulem i mialem wiecej powietrza.

Ale na Opolszczyznie nauczylem sie jednego - nie ma co liczyc na cud i nikt nie
              zrobi wszystkiego od razu - liczy sie codzienna praca i stopniowa realizacja
              zalozonego celu - w sumie pozytywistyczne podejscie.

Wreszcie zaczeto zmiany w centrum Czestochowy w ostatnim czasie - w ciagu
              calego mojego pobytu w Czestochowie czegos takiego nie mialem okazji byc
              swiadkiem. Wiec staram sie byc sprawiedliwy w ocenach.
              • mmaly Re: To ja już wolę PIS 27.07.06, 23:18
                Czyli xxie uważasz, że zmiany, które mają miejsce w Częstochowie, są ok? Nie są
                minimalistycznym stwarzaniem pozorów?
                No to mnie dziwisz.
                To są zmiany śmieszne w porównaniu z dwa razy mniejszym Opolem. I wystarczy
                jechać do jakiegokolwiek miasta w Polsce, niekoniecznie wojewódzkiego, żeby
                zobaczyć, że to jest namiastka, to co się tu robi. Tarnów, Rzeszów, polecam
                serdecznie. To są miasta mniejsze niż Częstochowa.
                • Gość: xx Re: To ja już wolę PIS IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 23:34
                  Tez znam te miasta. Opole juz szczegolnie. Caly czas porownuje to co sie dzieje
                  w roznych miejscach w Polsce. To wrecz moja obsesja :))

Chcialbym zeby w Czestochowie tych zmian bylo jak najwiecej. Jest ich za malo w
                  stosunku do naszych oczekiwan. Ale potrafie tez porownac i przenalizowac to co
                  dzieje sie u nas na przestrzeni czasu. I docenic to co sie dzieje.
                  Rowniez to czego tak czesto nie potrafimy wykorzystac - jak np. pojawienia sie
                  bliziutko miasta jednego z najwiekszych polskich lotnisk, o czym wiele polskich
                  miast moze tylko marzyc, a my to juz mamy.

Patrzac zas na nasze miasto oczami moich gosci - zreszta glownie z miast
                  wiekszych od Czestochowy, ale tez porownywalnych - wiem ze nie mamy sie czego
                  wstydzic za wyjatkiem czesto jednej rzeczy - troski o szczegoly estetyki
                  miasta - tutaj wiele jeszcze musimy sie nauczyc jako miejska spolecznosc,
                  chociaz jesli popatrzec na remonty elewacji domow, to widze ze wreszcie tutaj
                  tez zaczynaja sie istotne zmiany.

Porownuje tez zycie kulturalne - tutaj w ogole nie musimy miec kompleksow,
                  chociaz trudno oczywiscie sie porownywac z miastami najwiekszymi.

Itd. itp.

Caly czas chce wiecej, zeby Czestochowa sie rozwijala, potzrbne sa ciagle
                  zmiany i parcie do przodu na codzien, bez oczekiwania na cud, ale dla mnie bez
                  poszanowania swojego miasta i docenienia tego co w nim sie robi, trudno mowic o
                  zapewnieniu jego lepszej przyszlosci.

• mmaly Re: To ja już wolę PIS 28.07.06, 00:15
                    Mnie jest bardzo przykro, odkąd zrozumiałem, że do Częstochowy nie mam już nigdy
                    po co wracać. Lotniska? Daj spokój. Z Rzeszowa można już bez problemu lecieć do
                    Irlandii, a ich Jasionka startowała z niczego w momencie, kiedy Rudniki miały
                    już za sobą doświadczenia pasażerskie w zastępstwie Pyrzowic.
                    Owszem, Częstochowa zrobiła się przyzwoitym w miarę miasteczkiem wśród tych
                    czterystu miasteczek powiatowych. Ale w ogóle nie przystaje do innych miast z
                    drugiej dziesiątki pod względem liczby mieszkańców w Polsce.
          • Gość: Ola Re: To ja już wolę PIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 09:22
            Pani się powinna nazywać zozpędek tak się pani rozpędziła że będzie pani kandydowac przeciwko naszemu pany prezydentowi jak Judasz za 30 srebrników juz raz go pani zdradziła i sprzedała. Wiadomo ze ludzie sie nie zmieniają szkoda ze prezydent dal pani wiceprezydenture powinien dać pani kopa na rozped cała pO to faryzeusze i zdrajcy prawicy.
    • Gość: warszawista... Re: wybory IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 01:17
      Jak sama pani Posel widzi...slabe jest zainteresowanie polityka na forum.
      Ludzie stronia od tego. A swoja droga to wczesnie zaczyna Pani kampanie
      wyborcza...Sugeruje odpisac na moj post...moze temat zostanie podtrzymany?!
      Jesli moge cos dodac: to Cz-wa jest enklawa wielu zdolnych ludzi, ktorzy
      pracuja poza nia i niechcacy niosa "Dobra Nowine" o naszym miescie, moze
      wreszcie pora powolac jakies forum experckie osob (np.warszawistow)by cos
      zrobic dla naszego miasta? I nie mam tu na mysli tego blazna Munka, choc kolega
      i moj rocznik. Pomimo rozczarowania wynikami ostatnich wyborow i tego co
      ogladam w TV ciagle wierze,ze samorzadowe wybory zmienia Cz-we. Prosze, by
      p.Posel dotarla do tej grupy, warto. Moga duzo zdzialac, zwlaszcza, ze maja
      doswiadczenie i dystans do niektorych "twarzy" naszego p.miasta. Z
      przyjemnoscia znow pojde na spacer w sobote i niedziele Alejami,warto.
      • Gość: Donfresco Re: wybory IP: *.prenet.pl 25.07.06, 09:02
        Bardzo ciekawa wypowiedz. Ja równiez uwazam iz obecna Wladza zbyt malo
        konsultuje sie ze spoleczenstwem. Wydaje mi sie ze niektorzy nie maja zbytniej
        ochoty do pracy w UM, a jeden Prezydent sam za wiele nie zrobi. Pani Posel, ma
        Pani moje popracie, pozdrawiam.
        • Gość: Paweł K Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 09:19
          Niestety zle widzę PAnią, najpierw byla Pani w SLD teraz jest Pani w PO, moze
          powinna Pani zastanowic sie na ustapieniem w wyborach na Prezydenta Czestochowy
          miejsca mlodszym kandydatom z PO, Częstochowa potrzebuje nowej krwi, jestem
          zwolennikiem PO i niestety nie popieram PAni stanowiska albo ja albo nikt.
          • Gość: Donfresco Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... IP: *.prenet.pl 25.07.06, 09:29
            Z tym SLD to sie pomyliles i nie jest to prawda. A co do drugiej czesci
            wypowiedzi: naturalnym kandydatem na wazne stanowiska sa liderzy i tak jest w
            przypadku pani Posel. Mlodsi beda mogli wtedy wiele sie nauczyc.
          • czaterxx Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... 25.07.06, 09:30
            Jestem zwolennkiiem PO ale po tonie PAni wypowiedzi przestane. Nie pojde na
            wybory samorzadowe tak mnie PAni zniechęciła. CZy PO nie ma innych kandydatow na
            Prezydenta Częstochwy niz PAni? skoro musi Pani wybierac miedzy kadencją posła a
            Prezydenta Miasta to moze warto ustapic miejsca innym ale widze po Pani
            wypowiedzi ze nie ma Pani zamiaru ustepowac miescja mlodym z PO a ceną za
            lansowanie przez Pania własnej osoby bedzie wygrana kandydata z PIS lub Tadeusza
            Wrona (Pani dobrego znajomego)
            • Gość: xx Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... IP: *.icis.pcz.pl 25.07.06, 11:51
              Prawda jest prosta - w wyborach prezydenckich glosuje sie na znane osoby.

PO zmuszona jest wystawic wlasnego kandydata lub kogos znanego poprzec.

Jesli chodzi o wlasnego kandydata PO, to nikt poza Pania Halina nie ma szans.
              • ulisses_czwa Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... 25.07.06, 12:31
                Na innego kandydata z PO niz Pani Poseł Halina Rozpondek jest za późno... Poza tym, lider partii staje się automatycznie naturalnym kandydatem na Prezydenta.
                Uszanuję każdą Pani decyzję.
                Pozdrawiam
            • mmaly Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... 27.07.06, 14:02
              > Jestem zwolennkiiem PO ale po tonie PAni wypowiedzi przestane. Nie pojde na
              > wybory samorzadowe tak mnie PAni zniechęciła.

Hm. A jaką masz pewność, że to nie pic na wodę i że faktycznie ten wątek został
              założony przez Panią Halinę??? Bo dla mnie prawdę mówiąc to był jakiś dowcip po
              przeczytaniu pierwszego postu i zdziwiłem się, że wiele osób potraktowało go w
              tym wątku tak poważnie.
              • ulisses_czwa Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... 27.07.06, 14:08
                Mogę zapewnić, że ten temat ZAŁOŻYŁA NA PRAWDĘ Pani Poseł Rozpondek. Ręczę za to...
                Internet nie jest Jej obcy jak i fora internetowe...
                Pozdrawiam
                • zielony_lisc3 Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... 27.07.06, 15:50
                  ulisses_czwa napisał:

> Mogę zapewnić, że ten temat ZAŁOŻYŁA NA PRAWDĘ Pani Poseł Rozpondek

Hej, popracuj nad ortografią, bo masz poważne braki. "Naprawdę " w tym
                  znaczeniu pisze się razem.
                  I ty z takimi brakami w wykształceniu chcesz kandydować na radnego?
                  • ulisses_czwa Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... 27.07.06, 16:17
                    Mój błąd... Nikt nie jest doskonały...
                    Dalej bez komentarza...
                    Pozdrawiam
                  • harry1983 Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... 27.07.06, 16:18
                    Pewni to byśmy byli, jakby Pani Poseł się zarejestrowała i logowała (choć kto potwierdzi, że ktoś już jej nie zajął loginu?)

Pisanie jako niezalogowany z neostrady spawia, że każdy może się podszyć - taka moja sugestia do Pani poseł - proszę dbać o wiarygodność.
                    • Gość: xx Re: Częstochowa potrzebuje nowej krwi ... IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 18:39
                      Logowanie nie zapewnia wiarygodnosci na forum.

Styl i tresc wypowiedzi oraz minimalne zaufanie wystarczaja.
        • harry1983 Re: wybory 25.07.06, 17:06
          Gość portalu: Donfresco napisał(a):

> Bardzo ciekawa wypowiedz. Ja równiez uwazam iz obecna Wladza zbyt malo
          > konsultuje sie ze spoleczenstwem. Wydaje mi sie ze niektorzy nie maja zbytniej
          > ochoty do pracy w UM, a jeden Prezydent sam za wiele nie zrobi. Pani Posel, ma
          > Pani moje popracie, pozdrawiam.

Obecna władza co prawda konsultuje się (na pokaz, do gazet i innych mediów) ze społeczeństwem - chociażby zespół konsultacyjny ds. infrastruktury rowerowej w mieście - wałkowana 100 tyś razy sprawa ścieżek w alejach - i ścieżek nie będzie, mimo, że wszyscy chcieli, żeby były.

Więc może władza się i konsultuje, aczkolwiek opinie społeczeństwa ma głęboko w .... aaa, nie będę się wyrażał. A jak się potem prowadzi kampanię to się mówi, że władza współpracuje z obywatelami.

Panu W. ja osobiście podziękuję - nigdy więcej.
          Są wogóle jacyś sensowni kandydaci, czy znów trzeba rzucić monetą ?
    • Gość: maks... uważam, że właśnie Pani byłaby najlepszym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 09:27
      kandydatem na Prezydenta Cz-wy, na dzień dzisiejszy potrzebna jest osoba, która
      obudzi te miasto i wniesie nowe w jego funkcjonowanie. Więcej swoją osoba zrobi
      Pani dla Częstochowy jako Prezydent Miasta niż jako Poseł RP przede wszystkim
      inne spojrzenie na Cz-wę, Cz-wa tego potrzebuje. A czy Pani bierze pod uwagę
      fakt(przy braku kandydatury ze strony PO), że w II turze spotkają się
      przedstawiciele PiS-u i SLD, co wtedy bedzie z Cz-wą? jak będą reagować na taki
      fakt inni?
      • Gość: Marcyś Re: uważam, że właśnie Pani byłaby najlepszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 09:57
        Jeśli PO nie chce przegrać wyborów samorządowych jej kandydat na prezydenta
        miasta powinien być osobą już powszechnie znaną. Z późno na wykreowanie nowego
        kandydata sposród członków PO. Jeśli zastanawiała się Pani nad startem i nie
        była go pewna trzeba było zacząć działać dużo wcześniej nad budowaniem
        wizerunku innego kandydata ponieważ jest Pani jedyną znaną i kojarzoną osobą z
        częstochowskich struktur PO. Niestety tak się nie stało. Zobowiązuje to Panią
        do reprezentowania PO w wyborach samorządowych w ramach odpowiedzialności nie
        tyle za kandydatów do rady miasta, których legitymizuje Pani swoim nazwiskiem i
        działaniami ale przede wszystkim za realizację programu rozwoju miasta.
        Niestety poparcie Tadeusza Wrony skończy się kazusem z poprzednich wyborów
        czyli jednym członkiem w radzie miasta. Tadeusz Wrona nigdy nie będzie
        mentalnie i programowo kandydatem elektoratu PO. Jego elektorat jest znamiennie
        różny od tego głosującego na listy PO stąd jego poparcie jest głębokim
        nieporozumieniem. Pozdrawiam i życze sukcesu wyborczego.
        • Gość: nyka Re: uważam, że właśnie Pani byłaby najlepszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 10:18
          mam wrażenie że Pani już podjeła decyzję co do startu a tutaj na forum tlko
          sprawdza jak będzie przyjęta Pani kandydatura na to stanowisko
          • prawyprosty Re: uważam, że właśnie Pani byłaby najlepszym 25.07.06, 11:23
            Wydaje mi się, że chyba nie ma Pani wyjścia i trzeba kandydować. Co więcej z
            mojej szybkiej analizy wydaje mi się, że wbrew pozorom w obecnej sytuacji
            politycznej ma Pani największe szanse na zwycięstwo.W pierwszej turze elektorat
            moherowych beretów i "katoprawicy" podzieli się na T. Wronę i Sz. Giżyńskiego,
            a to może spowodować, że do II tury wejdzie Pani i kandydat lewicy (o ile oni
            też się nie podzielą)co gwarantuje Pani sukces.
            Nie możecie Państwo jako partia będąca drugą siła polityczną w Polsce nie
            wystawić własnego kandydata będącego oczywistym liderem PO w Częstochowie.
            Proszę spojrzeć co robi PIS - wystawia lidera nawet kompletnie
            niekompetentnego, ale lidera. T. Wrona jako lider rządzącej Wspólnoty także
            startuje, lewica pewnie też postawi na lokalnego lidera.
            Pani Prezydent proszę się nie wahać tylko startować, do czego jako zwolennik
            Platformy Obywatelskiej serdecznie namawiam i życzę zwycięstwa.
    • Gość: mariusz Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:12
      niestety pani Poseł, jedynym poważnym kandydatem na prezydenta cze-wy
      pozostanie T.Wrona, ani Pani ani tymbardziej Pan Szymon w starciu z liderami
      lewicy nie macie szans, a ja naprawde nie che zeby moim prezydentem został
      Jacek K. czy inny "lewus". Szanowna Pani Halino Apeluje do Pani i innych
      prawicowych liderów - postawcie na jednego kandydata, najmocniejszy z waszej
      trójki wydaje się być T.W. chyba że wypromujecie kogoś czwartego "nowego" ale
      czasu jest bardzo mało.
      p.s. tylko niech pani nie wpada do głowy pomysl polączenia swoich sił z SLD bo
      ja i inni mnie podobni stracą do reszty szacunek dla PO w czewie.
      • mmaly Re: wybory 27.07.06, 14:21
        Czy ja wiem, Mariuszu?
        Jeśli z prawej strony pozostanie tylko pan Tadeusz W., wówczas mój głos na pewno
        pójdzie dla Jacka K.
        Pozdro,
        • Gość: maks... Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:23
          super wybór , Panu juz dziekujemy , zapraszamy na odpoczynek i ponowną wypowiedź
    • Gość: ggg Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:31
      Przepraszam za chilę prywaty, ale jeżeli Pani obietnice wyborcze mają być
      spełnione tak jak obietnica pomocy mnie parę lat temu jako Prezydenta, to
      proszę dać sobie spokój z pomysłem ponownego bycia Prezydentem.
      • Gość: Kuba Re: Do Pani Haliny R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:45
        Pani Halino
        Dlaczego przypominacie sobie o ludziach dopiero przed wyborami? :-0
        Trzeba było trochę wcześniej pojawiać się na forum.
        • Gość: ggg Re: Do Pani Haliny R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:49
          Racja, popieram. Ludzie potrzebni są tylko żeby wrzucić do urny karteczkę z
          krzyżykiem..... do niczego innego. Później politycy mają nas głęboko w
          poważaniu......
          • morning.calm Re: Do Pani Haliny R 25.07.06, 12:15
            Co jak co, ale Pani Halina jako jedna z nielicznych stara sie cos dzialac w
            Sejmie na rzecz regionu czestochowskiego w przeciwienstwie do wielu
            innych "lokalnych patriotow". Oczywiscie nie zapominajac o wspanialym
            wystapieniu naszego wspanialego prezydenta Tadeusza Wrony i pamietnym
            glosowaniu, w ktorym jak oddal glos w sprawie wojewodztwa wszyscy wiemy.

Moje poparcie Pani Rozpondek ma, tak jak i wielu moich znajomych!
            • Gość: Donfresco Re: Do Pani Haliny R IP: *.prenet.pl 25.07.06, 12:37
              Z innego wątku porównanie "pracowitosci" Posłów:

- Posel Halina Rozpondek zgloszone interpelacje: 10 zgłoszone zapytania: 3
              - Posel Szymon Gizynski zgloszone interpelacje: 0 zgłoszone zapytania: 0

Nowy szef klubu PiS
              - Poseł Marek Kuchciński: zgloszone interpelacje: 2 zgłoszone zapytania: 5

(dane za: www.sejm.gov.pl z 25.07.2006)

• Gość: xx Re: Do Pani Haliny R IP: *.icis.pcz.pl 25.07.06, 12:42
                Dlatego widze jeden minus takiej decyzji Pani Rozpondek - tracimy znakomitego
                przedstawiciela Czestochowy w najwyzszych wladzach.
            • Gość: storima w sprawie wojewodztwa IP: *.dsl.club-internet.fr 26.07.06, 00:19
              morning.calm napisał:

Oczywiscie nie zapominajac o wspanialym
              > wystapieniu naszego wspanialego prezydenta Tadeusza Wrony i pamietnym
              > glosowaniu, w ktorym jak oddal glos w sprawie wojewodztwa wszyscy wiemy.

Witaj!
              Wlasnie nie wiemy. I tworzymy mity.
              Bo jaki oddal glos?

Bo wlasciwie to glosu nie oddal.

Przedstawil, alternatywna wersje, wiedzac, ze sprawa jest z gory przegrana.
              Prosze, nie kreujmy mitow.

Pozdrawiam,
            • Gość: Gosc Re: Do Pani Haliny R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 06:34
              W tym miejscu należy dodać, że nie wszyscy wiedzą, o tym, jak wyglądało
              głosowanie w sejmie nad możliwością utrzymania wojeództwa częstochowskiego.Pan
              Tadeusz W. głosował przeciw. Można to jeszcze dziś sprawdzić w archiwalnej
              dokumentacji sejmowej /stenogramy z 1998 roku można przejrzeć w internecie/.
              To, co pani H.Rozpondek wtedy zrobiła w ramach buntu,to zbyt póżno wyjechała z
              garstka ludzi pod sejm.Ani to spektakularne, ani mądre.Ludzi chętnych do
              manifestowania było mało,bo ani pani, ani pan Tadeusz W.nie chcieliście ich
              przekonać do uczestnictwa w takiej pikiecie, z góry przesądzając swoje
              możliwości.Trzeba było rozmawiać z panem Tadeuszem W.przed głosowaniem w sejmie
              i przewidzieć , co nas może spotkać tracąc status
              wojewódzkiego miasta.Razem z panem W.pozbawiliScie chęci do zycia w tym
              mieście.O tym,co się robi, nalezy myśleć przed, a nie po czynach. W związku z
              powyższym radzę zastanowić sięjuż teraz,czy podoła pani takiemu wyzwaniu jak
              ponowna kandydatura, bo wszyscy wiemy,że tym razem nikt nie będzie wybaczał
              błędów jakie z panem T.W. popełnialiście dotychczas.
              • Gość: storima Plotki na temat wojewodztwa czestochowskiego IP: *.dsl.club-internet.fr 27.07.06, 12:18
                - „Nie należy się spodziewać, że będą radykalne. Jeśli jednak konieczność ich
                dokonania wyniknie z nie trafionych decyzji, nie można się wahać - mówi poseł
                Tadeusz Wrona, zastępca przewodniczącego sejmowej Komisji Samorządu
                Terytorialnego i Polityki Regionalnej. Wrona uważa, iż lepiej zaspokajać ambicje
                lokalnych liderów chcących coś robić, niż ingerować w lokalne tradycje i
                zmieniać to, co kiedyś działało dobrze. Gorzej będzie z zaspokojeniem aspiracji
                wojewódzkich, a posłowie już teraz przyznają, że wykreślanie nowych granic
                mogłoby mieć poważne konsekwencje gospodarcze.”
                www.wprost.pl/ar/?O=7288
                „W AWS przeciw ustawie głosowali m.in. Mariusz Grabowski, Jan Maria Jackowski,
                Jerzy Kropiwnicki, Piotr Krutul, Paweł Łączkowski, Tadeusz Maćkała, Halina
                Nowina-Konopka, Urszula Wachowska, Zbigniew Wawak, Tadeusz Wrona; w SLD -
                Seweryn Jurgielaniec, Jacek Kasprzyk, Jan Sieńko, Władysław Szkop, Ryszard
                Ulicki i Zofia Wilczyńska; w UW - Barbara Imiołczyk, Irena Lipowicz, Jerzy
                Madej, Grażyna Staniszewska, Jan Wyrowiński i Marek Zieliński.”
                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_980720/kraj/kraj_a_1.htmlPrzegrana
                Skreślane z mapy woj. częstochowskie prawdziwego, aktywnego obrońcę miało w
                ówczesnej prezydent Częstochowy Halinie Rozpondek. Organizowała wyjazdy do
                Warszawy w obronie województwa. Ale nigdy nie udało się zorganizować tak dużej
                manifestacji, jakie odbywały się na Opolszczyźnie. Inni politycy byli
                wstrzemięźliwi. Tadeusz Wrona, wtedy poseł AWS, próbował ratować Częstochowę
                wpychając ją w ramiona a to Kielc (woj. staropolskie) a to Krakowa, byle z
                daleka od Katowic. Nie udało się, Częstochowa straciła autonomię.
                czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/466139.html
                Przypomne, ze z wymaganych 100 000 podpisow, jedynie 40 tys. osob z Regionu
                czestochowskiego podpisalo się pod listem protestacyjnym.

„Prezydent Miasta Tadeusz Wrona zdążył juz napisać list do premiera
                Marcinkiewicza, w którym pisze, że zapowiedź likwidacji delegatur Urzędów
                Wojewódzkich, przedstawiona w programie „Tanie Państwo” doprowadziła do
                poważnego zaniepokojenia mieszkańców Częstochowy i subregionu częstochowskiego.
                Podobny ton będzie miało zapewne stanowisko Rady Miasta, które zostanie przyjęte
                na najbliższej sesji, 21 listopada.”
                (tekst za Tygodnikiem 7 Dni)
                Sylwia Bielecka, Tygodnik 7 Dni
                www.czestochowiak.pl/temattygodnia/?news=41
                Liczy się również konsekwencja chronienia i zedycydowanej obrony utraty
                niezaleznosci Czestochowy wobec Katowic bądź jakichkolwiek instytucji centralnych.

I tak wlasnie postaja plotki.
                Trzeba by zaznajomic sie z owczesna sytuacja.
                To co robil prezydent Wrona, wiedzac, ze nie ma najmniejszych szans (pragmatyzm
                polityczny) na uratowanie wojewodztwa czestochowskiego, byla proba wyrwania
                Czestochowy spod wladzy Katowic.
                Reszte mozna sobie doczytac wertujac owczesne dokumenty.

Pozdrawiam,

• Gość: Wlodek Re: Plotki na temat wojewodztwa czestochowskiego IP: *.vf.shawcable.net 28.07.06, 04:42
                  Liczy się również konsekwencja chronienia i zedycydowanej obrony utraty
                  > niezaleznosci Czestochowy wobec Katowic bądź jakichkolwiek instytucji
                  centralnych.
                  >
                  Storimo. Dobrze, ze to przypomniales.
                  Problem w tym, ze niezaleznosc od katowic, badz innych stolic wojewodzkich
                  powinno sie uzyskac przy pomocy wzmocnienia samorzadu na szczeblu powiatu.
                  Nie zrobi tego PiS, bo Kaczory wola trzymac wszystko co sie za krotki pysk i
                  centralizowac maksymalnie.
                  Oni uwazaja lokalne spolecznosci za niedojdy, ktore nie potrafia sami decydowac
                  o wydawaniu swoich pieniedzy i zaspakajaniu wlasnych potrzeb.
                  Jedyne rozsadne projekty w tej mierze jak dotad zglasza PO.

• Gość: ser Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:47
      Niech pani się nie waha! Jest pani jedyna szansom żeby uzdrowić to miasto po chorych rządach pana W. Ma pani moje poparcie!
    • Gość: D.Wojciechowski Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:53
      Szanowna Pani Poseł!
      Pomijajac ocenę upływajacej kadencji Prezydenta Tadeusza Wrony (choćby po
      wpisach na tutejszym forum widać, że jest ona co najmniej kontrowersyjna),
      uważam za naturalne kandydowanie lidera czołowego ugrupowania politycznego.
      Dotyczy to w szczególnosci obecnej sytuacji, gdy mimo konsyliacyjnej i
      wstrzemięźliwej postawy PO nie uda się z pewnoscią wyłonić wspólnego kandydata
      prawicy.
      Szanując dotychczasowy sposób sprawowania mandatu poselskiego uważam, że
      wieloletnie doświadczenie samorządowe Pani Poseł oraz, oczekiwania wielu
      częstochowian na zmianę celów, skuteczności i stylu pracy Prezydenta
      Częstochowy, w sposób poważny winny skłonić Panią do ubiegania się o ten fotel
      w wyborach bezpośrednich.
      Sadzę, że dla myślących praktycznie i pozytywnie o rozwoju miasta ludzi,
      których obce są ideologiczne przepychanki a liczy się profesjonalna wspólna
      praca na rzecz naszej lokalnej, będzie to właściwy wybór.
      Pozdrawiam i zyczę zwycięstwa
      • Gość: hahah Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:30
        lepiej zaby ani pani rozpondek nie byla prezydentowa nia wrona bo normlanie
        smiech mnie zaczyna brac jak to czytam a jak piesek pani posel ten co ponoc
        pogryzl kogos ?
        • Gość: Spec Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:49
          Ale przeciez rzady obecnego prezydenta nie sa złe- i jezeli nie zaliczy do
          konca swej kadencji jakies wtopy to spokojnie powinien wygrac wybory.

A Pani Rozpondek zycze walki o silniejsza pozycje w strukturach krajowych PO i
          moze w przyszlosci jakiegos stanowiska w Radzie Ministrow;) Taka osoba
          przydalaby sie nie tylko Czestochowie ale i Polsce
          • Gość: jr Re: wybory IP: *.prenet.pl 25.07.06, 16:00
            ja rowniez uwazam ze wystawienie malo znanego opinii publicznej kandydata z
            partii nie odniosloby sukcesu, po prostu malo ludzi zaglosowaloby tylko dlatego
            ze PO go popiera.
            co do kandydatury pana T.Wrony wedlug mnienie bedzie mial on zadnego poparcia u
            mlodziezy jego dotychczasowe dzialania (prohibicja na juwenaliach, zamykanie
            barow na deka i pare innych) zniechecaja do glosowania na niego
      • Gość: POwiedz Re: wybory-pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:40
        Czy to prawda, że Pan chciał się zapisać do PO, ale Pana nie
        przyjęli? Jeżeli tak to czemu tak Pan chwali Panią Rozpondek? Czy liczy Pan na
        coś? A może to inna osoba podszywająca się pod Pana, zbieżność nazwiska i
        inicjału imienia? ktoś inny?
        • Gość: jr Re: wybory-pytanie IP: *.prenet.pl 27.07.06, 15:23
          jezeli to bylo do mnie to odpowiem tak:
          - nie zglaszalem sie nigdy do zadnej partii
          - licze na to ze Wrona nie zostanie ponownie prezydentem
          - jr - to nie jest inicjal wiec to tez nietrafione
          • Gość: Obserwator Re: wybory-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:26
            to było do pana D. Wojciechowskiego
    • Gość: POLAK! Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 17:34
      Polecam książke Romana Giertycha!!:
      www.mwjelenia.republika.pl/kontrrewolucja/
      • Gość: ja Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 17:45
        A ja startuje na radnego i już nie z żadnej parti i sie dostane i nie będą mnie zmuszali do niczego bo będe sam dla ludzi
    • segel Re: wybory 25.07.06, 19:25
      Właściwie powinno być nam, wyborcom obojętne, z jakiej partii jest kandydat na Prezydenta.

Dla nas, zwykłych mieszkańców ważne jest, żeby punktualnie i po sensownych trasach jeździły autobusy, w których kierowcą nie jest burak, któremu się wydaje, że to pasażerowie są dla niego, a nie odwrotnie, żeby w Urzędzie załatwić sprawę, nie oglądając kwaśnej miny pani urzędniczki opłacanej z naszych pieniędzy, żeby zimą sztab antykryzysowy nie zbierał się dopiero wtedy, kiedy ulic już spod śniegu nie widać i żeby Rzecznik arogancko nie pisał na forum, że gdzieś tam w świecie mają gorzej.

Ważne jest, żeby Częstochowa była bezpieczna, żeby można było spokojnie wyjść wieczorem na spacer ulicami i nie oberwać po głowie od jakiegoś ciemnego typa.
      Chcemy, żeby Prezydent nie pokazywał się we wszystkich możliwych mediach wystrojony w drogi, ale śmieszny łańcuch, tylko działał ciszej, ale za to skuteczniej.

Ważne jest, żeby miasto było sprawnie zarządzane i żeby kryterium przydatności danego urzędnika nie była jego przynależność partyjna, tylko zdolności niezbędne na jego stanowisku pracy.

Bardzo ważne jest, żeby miasto przyciągało inwestorów, tworząc warunki do zakładania firm małych i dużych, żeby ludzie mieli pracę i żeby młodzież nie musiała wyjeżdżać za chlebem.

Chcemy, żeby Prezydent pamiętał, że Częstochowa to miasto studentów, którzy powinni się kształcić na uczelni o dobrej opinii poza jego granicami.

Chcemy zamiast kolejnych pomników, przy których pokazywać się będzie Prezydent z okazji otwarcia, równych i czystych, skanalizowanych ulic.
      Chcemy, żeby kolejny Prezydent zrozumiał, że Częstochowa to nie tylko Jasna Góra i nie wszyscy muszą słuchać w Alejach mszy, bo niektórzy, właśnie dlatego, że są wierzący nieswojo czują się w piwnym ogródku, słuchając "Ojcze Nasz".

Znając zasady, jakie ostatnio rządzą kampanią wyborczą na prawicy, która wartości chrześcijańskie powinna stosować w życiu (a może mi się tylko wydaje)radzę zrobić przegląd rodziny (np. dziadek w obcych formacjach wojskowych, zwierzęta domowe, pochodzenie do paru pokoleń do tyłu, jakieś teczki i tym podobne), bo pewnie nic nie będzie Pani oszczędzone. Na chrześcijańskie miłosierdzie radzę nie liczyć.

Jeśli jest Pani w stanie sprostać takim wymaganiom mieszkańców, to proszę startować.
      • Gość: Halina Rozpondek Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:57
        Dziękuję!! To prawie mój program:)))
        • Gość: misiek pani żartuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 02:36
          ten wpis dyskwalifikuje pania jako kandydata na prezydenta. podpisuje sie pani
          bowiem za kretynem z młodziezówki, który opluwa wzystko od dłuższego czasu.
          jego wpis jest pełen głupstw i kłamstw. a pani pisze ze to pani program.
          Program głupstw i klamstw?
      • mmaly Re: wybory 27.07.06, 14:26
        Brawo, segel!!!
        Dawno nie czytałem na tym ani na żadnym innym forum takiego mądrego i
        jednoznacznego, chociaz wyważonego w tonie wpisu.
    • wilhelm_oranski A czy to rzeczywiście pani poseł napisała??? 25.07.06, 21:24
      Być może należę do osób, które podchodzą sceptycznie do pewnych spraw.
      Sprawdzałem stronę www pani poseł Rozpondek i podobnego oświadczenia nie
      znalazłem,podobnie z resztą na stronie czestochowskiej PO stąd moje wątpliwości.
      Być może się mylę,ale mam wątplwośći, co do formy przekazu.
      • Gość: storima Re: A czy to rzeczywiście pani poseł napisała??? IP: *.dsl.club-internet.fr 26.07.06, 00:21
        Re: A czy to rzeczywiście pani poseł napisała???

Ponawiam powyzsze pytanie.
        • Gość: Halina Rozpondek Re: A czy to rzeczywiście pani poseł napisała??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 01:10
          Rzeczywiście ja to napisałam. Potwierdzam.
          • Gość: storima Re: A czy to rzeczywiście pani poseł napisała??? IP: *.dsl.club-internet.fr 26.07.06, 01:46
            Szanowna Pani Poslanko!
            Z pewnoscia najlepsza strategie Pani sluzby, posiada Pani sama.
            W tak dziwnych czasach Rzeczypospolitej potrzeba nam dialogu.
            Dyskursu opartego na rozsadnej opozycji, kultury politycznych wypowiedzi.
            Utrzymania niezaleznosci samorzadow, obrony, a przede wszystkim
            rozwijania spoleczenstwa obywatelskiego.
            Pani Poslanka posiada to doswiadczenie,
            a tego najbardziej Polsce potrzeba.
            Poprzez Pani doswiadczenie, wspolprace z regionalnymi samorzadami,
            sejmowa opozycja zyskuje wiecej, i mam nadzieje zyska korzystniej w skali kraju.
            To pozostaje w Pani decyzji, Pani wyboru, Polskiej Racji Stanu.
            Moze to brzmi, z mojej strony patetycznie, ale uczciwie. Bez popisow.

Pozdrawiam,

Storima

• Gość: Johnny Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 01:46
      Jeśli prawica, to tylko obecny prezydent. Zrobił wiele dla miasta i ma plany
      m.in. budowa nowej linii tramwajowej. Dla mnie rozwój komunikacji jest na I
      miejscu. Pani nie zrobiła nic w tym kierunku.
    • Gość: ha-lusia Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 07:19
      a może szanowna Pani Poseł pora na emeryturę,nastały czasy młodych dajcie nam
      szansę,chyba sama Pani pamięta jak trudno było dorwać się do..../tutaj do
      wyboru wpisz..władzy.stanowiska/bo bezustannie blokowane były przez
      niezastąpionych i jedynych no i słusznych.(bo mnie wciąz mało,mało,mało).Czas
      odpocząć po tylu ważnych stanowiskach.No i ta politychna otoczka.Po wyborze na
      jakiekolwiek stanowisko jesteście oderwani od rzeczywistości i nawet
      zapominacie o hasłach które i tak pozostają tylko przez cała kadencję hasłami
      • ulisses_czwa Musze obalić kłamstwo... 27.07.06, 13:37
        Czytając posty mówiące o "nie dawaniu szansy młodym przez Panią Poseł Rozpondek" muszę stanowczo ZAPROTESTOWAĆ.
        Do udziału w wyborach samorzadowych ZOSTAŁEM ZAPROSZONY właśnie przez Panią Poseł. Dodam, ze należe do MŁODEGO pokolenia (24 lata) i co ciekawe NIE JESTEM członkiem Platformy Obywatelskiej jak i innego ugrupowania politycznego. Także do partii PO zostało PRZYJĘTYCH WIELU MŁODYCH ludzi i częśc z nich zapewne wystartuje.
        Uważam, że wygłaszanie takich opinii jest wielce NIESPRAWIEDLIWE i KRZYWDZĄCE wobec Pani Poseł. Chce także OBALIĆ MIT o tzw. "przynieś, wynieś, pozamiataj". NIGDY ze strony Pani Poseł NIE ZOSTAŁEM tak potraktowany... Chcę również zaznaczyć, że będe startował z listy Z NIEZŁEGO miejsca - co całkowicie PRZECZY przyznawaniu młodym osobom OSTATNICH miejsc... To o czym pisze Tomasz Tyl, to chyba tylko i wyłacznie PROBLEM jego PD jak i innych partii...
        Jestem żywym PRZYKŁADEM MŁODEGO KANDYDATA, który będzie startował z dobrej pozycji i ma POPARCIE Poseł Haliny Rozpondek...
        Pozdrawiam
        • wilhelm_oranski Re: Musze obalić kłamstwo... 27.07.06, 14:13
          Ulisses, z całym szacunkiem, ale piszesz rzeczy nielogiczne, ostro naginasz
          pewne fakty, co wcale o tobie dobrze nie świadczy.
          A tak na marginesie, do Platformy Obywatelskiej z tego co wiem, od dawna należy
          bardzo wielu MłODYCH LUDZI,lub jest z nią związanych. Dołączyli do niej- długo
          przed jakimikolwiek wyborami, co też może, o nich dobrze świadczyć, nikt im nie
          zarzuci koniunkturalizmu, tak powszechnego w wielu partiach.

• ulisses_czwa Re: Musze obalić kłamstwo... 27.07.06, 14:25
            Opieram się na faktach. To są słowa poseł Rozpondek:

"w ostatnim okresie przyjęliśmy prawie samych młodych ludzi do partii (...)Nie da się w ciągu kilku miesięcy pokazać nawet rokującego największe nadzieje młodego człowieka"

Zgodze się, że do PO od dawna nalezy wiele młodych osób, ale szczególnie ostatnio kładziony jest nacisk na odmłodzenie partii...
            Te osoby pomimo swojego wieku sa traktowane powaznie i z pewnością sporo z nich będzie kandydowac do Rady Miasta...
            To chciałem zasygnalizować...
            Pozdrawiam
        • Gość: tyl tomasz Re: Musze obalić kłamstwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:41
          Drogi "ulisses" cieżko jest polemizować z osoba, która skrywa sie za nickiem.
          Jesli chcesz to możemy bez problemu porozmawiać na wiele tematów lecz prosze o
          przedstawienie się. Jesli sie obawiasz czegoś to prosze o maila:
          tomasztyl@tomasztyl.pl www.tomasztyl.pl
          • ulisses_czwa Re: Musze obalić kłamstwo... 27.07.06, 16:22
            > Drogi "ulisses" cieżko jest polemizować z osoba, która skrywa sie za nickiem.

Mnie nie sprawia problemu rozmowa z kimś, kto używa stale tego samego nicku i w dodatku korzysta z opcji logowania...
            Nie jestem megalomanem i nie będe spamował forum swoim imieniem i nazwiskiem... Zaznaczam, że się go nie wstydzę, niczego się nie obawiam i w odpowiednim czasie opublikuje...
            Pozdrawiam
    • Gość: zmęczony Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 07:30
      No i tak obok Jasnej Góry ma Częstochowa dwa relikty pp Rozpondek i Wronę
      przemiennie zamieniających się stanowiskami.
    • Gość: Tomasz Tyl Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 14:49
      Moi drodzy jesli pozwolicie to napisze kilka zdań, jako młody polityk oraz jako
      człowiek , który interesuje sie polityką zarówno w wymiarze krajowym jak i
      lokalnym , a szczególnie w naszym mieście,

1) Jesli prawica nie wystawi wspolnego kandydata to prawdopodobnie w drugiej
      turze ( biorac specyfikę naszego miasta ) spotka sie kandydat prawicy z
      kandydatem lewicy, i tutaj wszystko może sie zdarzyć.
      2) We wszystkich partiach w Częstochowie panuje marazm i cisza ( Jezdziłem
      sporo po Polsce ostatnio i proszę mi uwierzyć iz takiej ciszy jak w Cz-wie nie
      ma nigdzie).Zero działań a to przecież polityk jest sługą ludu a nie odwrotnie
      i to on powinien występować z działaniami polepszającymi życie mieszkańcom
      naszego grodu ( Tym przyziemskim jak i dalszym. Zero kontaktu z
      mieszkańcami ) .
      3) Przy tworzeniu list w naszym mieście młodzi częstochowianie są często
      pomijani( najlepiej się sprawdzą przy roznoszeniu ulotek tudzież przy
      rozlepianiu plakatów)ewentualnie dostaja jedne z ostatnich miejsc [ a jakże
      dużo słychać z ust naszych polityków o młodości, swieżości oraz nowych twarzach
      w polityce)
      4) Trzeba oddać co cesarskie cesarzowi i trzeba przyznać iż mimo wielu rzeczy
      które nie podobały mi sie w działaniu obecnego prezydenta ( vide: stosunek do
      obyczajów młodych ludzi, szczególnie na początku kadencji)to muszę powiedzieć
      iż jest to jeden z najlepszych polityków w tym mieście oraz jeden z najlepszych
      włodarzy tego grodu w III RP)
      Myslę że to tyle. Jesli któs przeczytał me spostrzeżenia pisane na
      szybciutko to jestem niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam
      Tyl Tomasz www.tomasztyl.pl
      • Gość: Małgosia Re: wybory IP: *.prenet.pl 26.07.06, 17:48
        W pełni zgadzam się z wypowiedzią Tomasza Tyla. Tomku masz rację, ale my
        jesteśmy sobie sami winni. Jak przychodzi co do czego to właśnie my głosujemy
        zamiast na Was młodych politykó, na starych dziadów, albo nie idziemy do
        wyborów w ogóle. Niestety! Jak tam będzie dalej to nic się nie zmieni.
        Przejrzałam Twoją stronkę. Super. Gratuluję i pozdrawiam.
      • Gość: henryk Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:18
        co do Twych wypowiedzi drogi młody polityku to mysle ze masz racje i pisze to z
        przykroscia
      • Gość: Boozar Re: wybory IP: *.lynic.com 27.07.06, 01:54
        pkt4. Jeste jednym z najlepszych wlodarzy - zgadzam sie calkowicie - tylko
        jeden problem - jest pierwszym i jedynym jak narazie prezydentem w III RP.
        Chodzi mi oczywiscie o to, ze wczesniejsi nie mieli praktycznie wladzy -
        rzadzil zarzad miasta a nie prezydent. Tak wiec trudno jest obecneo prezydenta
        porownywac- bo nie ma do kogo :)
        pozdro
        • Gość: wyborca nie kłam boozar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 02:33
          nie kłam chłopie: wczesniej mieli komfortowa sytuacje poniewaz arzad wybierała
          partia rzadzaca w radzie - robili co chcieli. przypominam ze Halina Rozpondek
          tez miała komfortowa sytuacje bo rzadziła razem z SLD W Czestochowie, jej
          zastepczynia byla wtedy Ewa janik. Tak tak. ta sama.
      • Gość: zainteresowana Pytanie do Tomasza Tyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:55
        byłoby nie było młodego polityka PD. Jeśli dobrze pamiętam, to w czasie
        ostatnich wyborów startowałeś z listy PD, z ostatniego miejsca. Jak to się
        stało? Czy u was też gonią młodych?
        • Gość: Tomasz Tyl Re: Pytanie do Tomasza Tyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:44
          Zostawie to bez komentarza. Pozdrawiam Tomasz Tyl www.tomasztyl.pl
      • marcys_czwa Re: wybory 27.07.06, 14:24
        Tomku, mam kilka uwag do punktu 4 Twojej wypowiedzi. Niestety nie jest tak że
        młodzi częstochowianie są pomijani przy tworzeniu list wyborczych. Prawda jest
        taka że jest nas bardzo mało, bardzo mało młodych ludzi chcących zająć się
        polityką. Chwilowa fascynacja jakąkolwiek opcją polityczną mija u ludzi młodych
        tak szybko jak i się pojawia. W końcu sam doświadczasz tego zjawiska patronując
        Młodemu Centrum. Większość młodych przychodzi do partii z pozycją roszczeniową.
        Za rozwieszanie plakatów czy pomoc przy wyborach wymagają protekcji czy też
        innych korzyści o których wszyscy wiemy. Siłą rzeczy otrzymać ich nie mogą więc
        odchodza zniechęceni. Niestety w głowach młodych ludzi rysuje się mylny obraz
        partii jako miejsca załatwiania swoich prywatnych interesów. Jeszcze innym
        powodem jest odejście najzdolniejszych młodych ludzi do pracy w sferze
        biznesowej. Niestety pieniądze są tam dużo większe a i możliwość przebicia sie
        z pomysłami dużo większa niż w skostniaej sferze budżetowej. Więc mówienie o
        odświeżeniu twarzy w partiach politycznych ma raczej za zadanie ściagnięcie
        nowych ludzi (patrz przykład Ulissesa) bo promować nie ma za bardzo kogo.
        Pozdrawiam
    • Gość: nexgen... Re: wybory IP: *.prio139.trustnet.pl 26.07.06, 14:56
      krótko !!!! Czy dostane toalete w godzinach nocnych (płatną) w srodmirsciu cz-
      wy bo skoro zaplaciłem podatki by szły na moje potzreby (fizjologiczne tez) abym
      znów nie musiał płacic grzywny do waszej kasy za załatwianie tak oczywistej i
      koniecznej sprawy po godz. 23oo w naszym miescie????
      Zacznijcie sie wywiazywac z banalnych sparw i obowiazków wobec czestochowianina
      któremu jestescie za cos wdzieczni!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: xx Re: wybory IP: *.icis.pcz.pl 26.07.06, 15:01
        Bez komentarzy :))
      • Gość: Tomasz Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:02
        Zgadzam sie z Nexgen.
        Powinniscie sluchac czego miasto chce a nie co wy chcecie.
        Badania i ankiety duzo nie kosztuja. Sam robilem ankiete na caly Slask i w
        ciagu tygodnia dotarlem do prawie wszystkich przectawicieli szkol.
        Jesli zmienimy mentalnosc politykow to moze zacznie sie cos dziac w naszym
        miescie bo teraz nawet turysci je omijaja :(

Pozdrawiam
        • ziemia.czestochowska Re: wybory 26.07.06, 15:07
          Robiłes ankiete " Sam robilem ankiete na caly Slask i w
          ciagu tygodnia dotarlem do prawie wszystkich przectawicieli szkol" nawet w
          Zielonej Górze albo Legnicy??? :)))
    • Gość: xxy Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:05
      pani halino pani nam sie juz "przejadła" pora odpocząc, natomiast jesli chodzi o
      wrone to moze pora zamienić go na jastrzebia , a nam wtedy bedzie lepiej
      • Gość: Tomcio Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:11
        xxx masz racje, ale chyba w naszym miescie nie ma Jaszczebia z zasadami.
        A co do Pani Haliny chcialbym spytac o jedno, czemu pani dziecko dostaje
        stypendium ktorys raz z kolei a biedniejsze dzieciaki nie moga jego dostac
        chodz powinny. Tak chodzi o Krakow. :)

• Gość: Halina Rozpondek Do Tomcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:45
          Tomcio, moi synowie są już kilka lat po studiach i dawno pracują, a więc nie
          mogą otrzymywać żadnych stypendiów. Z mojej najbliższej rodziny też nikt w
          Krakowie nie studiuje. Pozdrawiam
          • Gość: xx Re: Do Tomcia IP: *.icis.pcz.pl 26.07.06, 19:32
            To znakomita ilustracja jak rozpuszcza sie plotki.
      • Gość: marcyska Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:13
        chyba mysle iz tomek tyl ma racje ( mlodzi sa tylko jako wynies przynies
        pozamiataj )wstyd
        • Gość: Morning calm Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:15
          Johny, ja mam plany wybudowania miedzynarodowego portu lotniczego pod
          Czestochowa, sieci trolejbusow i metra. Zaglosujesz na mnie?

Przeciez to absurd. Nie widzisz, ze jest to ewidentna zagrywka przedwyborcza?
          Ech... Kiedy Ci ludzie zaczna myslec.

Pzdr.
          • Gość: ja_corka Re: wybory IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.07.06, 16:25
            Ja uwazam, ze obecna Wladza robi co chce i jak chce,To co mowi spoleczenstwo i
            mieszkancy wcale sie nie liczy.
            Naprawde to nie ma jednego kandydata ktory by mial i czyste rece i mogl wiele
            zribic.
            JA W KAZDYM RAZIE NA OBECNEGO PREZIA glosowac nie bede
            • Gość: jasiu.... Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 02:39
              wszyscy wiemy ze nie zagłosujesz: opluwasz go bedac partyjna aktywistką od
              dawna, opluwasz kościół katolicki, słynne było jak oplunęłas tez rzecznika
              prezydenta bo nie załatwił twojej córeczce posadki gdyz miała a włascie nie
              miała wykształcenia... won z forum stara jago
              • Gość: jasiu... Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 02:39
                przepraszam jage. won upiorze!!!!
                • ja_corka Re: wybory 31.07.06, 15:36
                  Jasiuu ......lecz sie synku.
                  Ja sie loguje jak widac, wiec odczep sie bucu jeden.
                  Moj glos w sprawie to moja decyzja i jak chce to wpisze to co uwazam, ale mam
                  staly nick.
        • ulisses_czwa Re: wybory 27.07.06, 13:41
          Nie wiem jak jest w innych partiach politycznych, ale przynajmniej w PO z listy której będę startował nie ma takiej patologii...
          Nie spotkałem się ze strony Poseł Haliny Rozpondek z takim traktowaniem...
          Pozdrawiam
    • Gość: paolo Re: wybory, a co z Rząsawami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:23
      A ja sie chcialem zapytac Pani Poseł jakie mam Pani plany wobec Rząsaw.
      Podczas swojej wczesniejszej kadencji jako Prezydent Cz-wy raczej sie wiele tu
      nie dzialo, a praktycznie nic. Dzielnica jest strasznie zaniedbana. Ostatnio
      Prezydent Wrona co prawda rozpisal przetarg na koncepcje skanalizowania Rząsaw
      i Zagajnika, ale to tylko tyle...
      W Rząsawach znajduja sie duze tereny, ktore obecnie trzyma w rękach Rolnicza
      Spółdzielnia Produkcyjna. Mozna przeciez wybudowac osiedle domkow
      jednorodzinnych i wogole cale Rząsawy przeksztalcic w takie osiedle(na
      podobiznę Wyczerp czy okolic ul. Kołakowskiego, Poświatowskiej, Traugutta).
      Brak inwestycji. Rząsawy są najbardziej na polnocny wschod wysunietą dzielnica
      miasta, a wiec najblizsza stolicy i pierwsza jadąc od niej. Powinna byc
      namiastką tego co jest w Częstochowie. Ta dzielnica, choc co prawda przejezdza
      sie nia tylko po trasie, ale sama sprawa z przejazdem poprzecznym na ul.
      Połanieckiej i Wojska Polskiego pokazala, ze Rząsawy taka namiastka miasta
      naszego dlugo nie beda...
      Miasto nie jest ujednolicone pod tym wzgledem. Myslę, iz jezeli zadbalaby Pani
      podczas swojej rzekomej kadencji rowniez o rozwoj dzielnic peryferialnych
      poprzez pozyskanie na ten cel np. funduszy unijnych to mysle, iz bym byl gotów
      Pani zaufac:)
      • djinn3 Super nowe lampy w Rząsawach 20.11.06, 15:15
        Co się stało że w Rząsawach wybudowali nowe lampy? to proste!
        Wybory!!!!! Zamiast tych lamp mogliby zbudować jakieś miejsce bo skakania na
        rowerze<BMX>
    • petraaa Re: wybory 27.07.06, 09:01
      Powinno być: ... na TĘ funkcję, szanowna Pani poseł.
      • Gość: częstochowianin Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 10:38
        p.poseł pozwalam sobie wkleić ten wątek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=45611130 .
        wklejam dlatego by i inni mogli przeczytać ,że mogą być inni kandydaci na
        samorzadowców.nie tylko p.poseł H.R./szanowanie/, nie tylko p.Ma.,p.W..,
        p.M...,p.K..,.....,..Może pani nie zgadza się ze mną ? ale jako poseł Ziemi
        Częstochowskiej i poseł/posłanka/ RP winna Pani się wypowiedzieć w całej
        rozciagłości do tematu w zamieszczonym linku.Pozdrowienia i sukcesów
        odniesionych dla częstochowian i osobistych.
        • prawyprosty Re: wybory 27.07.06, 11:50
          Ale czy gdziekolwiek tutaj znalazłeś wpis, że nikt inny nie może ubiegać się o
          mandat radnego lub o funkcję prezydenta. Każdy kto ma bierne prawo wyborcze
          może startować zgodnie z ordynacją wyborczą.
          Inna kwestia czy zdołasz uzyskać poparcie elektoratu na poziomie pozwalającym
          realnie myśleć o sukcesie wyborczym. Pani Prezydent swoją osobą to gwarantuje i
          dlatego powinna startować, żebym ja i mnie podobni nie zmarnowali swojego
          głosu. Bo on jest bardzo ważny, choć niestety wielu naszych rodaków o tym nie
          pamięta i potem mamy tak jak teraz pseudo IV RP z Kaczyńskimi, Zawiszą,
          Kurskim, Cymańskim, Lepperem, Begerową, Hojarską, Giertychem, Wierzejskim i
          innymi paskudami u władzy, bo niestety tylko ich elektorat jest bardzo
          zdyscyplinowany.
          • Gość: ... Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:14
            ja bym prosił by nie używano nazw pszeszłych do stanowiski zajmowanych przez
            "osoby" elektryku, poszły pszszły na magazynierze,kierowniku
            ,dyrektorze,wykładowco szkoły() obecnie tajnej,zakonniku zbisurmaconym
            ,profesorze,prezdencie,rezydencie,..../.agencie ,szpiclu? - te osoby moze
            zmieniły się?
            "" ty bandyto hitlerowcu ratzinger nadal jesteś zbrodniarzem hitlerowskim"" -
            to ładnie? brzmi-tak ma byc? kto kogo przepraszać bedzie?Kto komu odpuści?.
            jest to uwłaczajace dla obecnych i tych którzy moze sie zmienili.

Są też tacy którzy słuszne pretensje mają!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Żyjmy w pokoju razem ,. Spieramy się.Pokój Wszystkim.
    • dock2 Re: wybory 27.07.06, 17:22
      Ciesze się że wcześniejsze apele na forum GW o to by Pani Rozpondek rozważyła
      możliwość ubiegania się o stanowisko Prezydenta miasta Częstochowuy, przyniosły
      skutek i zdecydowała się Pani na start. Osobiście sądzę, że w przypadku Pani
      ewentualnego wyboru na to stanowisko miasto może tylko zyskać bo wiem, że jest
      Pani osobą otwartą na inicjatywy obywatelskie a to jest niewątpliwie jedną z
      ważniejszych cech dobrego "gospodarza" miasta.
      Pozdrawiam i zapewniam o moim poparciu
    • Gość: Janusz Krakowian Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 20:18
      Ordynacja wyborcza czy oszustwo.
      Wyobraźmy sobie okręg wyborczy w którym wybiera się pięciu radnych. W wyborach
      cztery partie uzyskują kolejno: partia A-30%, B-26%, C-9%, D- 8% i E 4% głosów.
      W obecnej ordynacji partia A zdobywa 3 mandaty a partia B dwa. Pozostałe partie
      nie zdobywają nic. Wystarczy jednak by partie B, D i E utworzyły blok, dzięki
      czemu ten blok zdobędzie trzy mandaty /razem 38%/, zaś partia A, która wygrała
      wybory zdobędzie dwa. W wyniku zaś podziału trzech mandatów wewnątrz bloku
      partia B uzyska wszystkie trzy mandaty. Dzięki takiemu sposobowi liczenia trzy
      mandaty zdobędzie partia, która uzyskała 26% głosów zaś partia, która uzyskała
      30% głosów, uzyska jedynie dwa mandaty. Zaiste prawe to i sprawiedliwe. W
      dodatku nikt nie będzie wiedział kto z kim się „zblokował”, bo tą informację
      będzie miała tylko komisja wyborcza ale już nie wyborcy, dzięki czemu tak
      naprawdę wyborca nie będzie nawet wiedział na kogo głosuje. Stalinowska zasada
      mówiła, że nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy. Ta propozycja nieco ją
      modernizuje i brzmi ona następująco: nieważne jak się głosuje, ważne jak się liczy.
      Janusz Krakowian/www.krakowian.pl/
      • Gość: Halina Rozpondek Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 22:56
        Dziękuję bardzo za wszystkie wpisy i te pozytywne i te krytykujące . Wezmę je z
        pewnością pod uwagę przy podejmowaniu ostatecznej decyzji. Pozdrawiam
        • Gość: ola Re: wybory IP: *.man.czest.pl 27.07.06, 23:16
          przy podejmowaniu decyzji prosze dac sobie odpoczac bo od tego chodzenia w kolko
          mozna dostac zawrotu glowy,niech mlode pokolenie zanim wyjedzie ma szanse na
          nowe tworcze dzialanie pozdrawiam
          • Gość: Wlodek Re: wybory IP: *.vf.shawcable.net 28.07.06, 04:19

Gość portalu: ola napisał(a):

> przy podejmowaniu decyzji prosze dac sobie odpoczac bo od tego chodzenia w
            kolko mozna dostac zawrotu glowy,

Mnie sie podoba ta elegancja... wypowiedzi.
            Ale do rzeczy...

>niech mlode pokolenie zanim wyjedzie ma szanse na nowe tworcze dzialanie
            pozdrawiam

Niech "mlode pokolenie" najpierw moze sie czegos nauczy i pokaze, ze cos umie.
            Cala zabawa nie dotyczy gry w pilke szmacianke, albo w klasy na chodniku, a
            mowimy o rzadzeniu miastem i to cwiercmilionowym.
            Prezydent to jednak powinien byc polityk z doswiadczeniem i zyciowym i
            organizacyjnym, a takze z poparciem politycznym, bo prezydentura miejska w
            Polsce rozni sie od amerykanskiego gubernatorstwa.
            Tej kategorii funkcjonariusz samorzadowy powinien tez umiec funkcjonowac w
            szerszym ukladzie [regionalnym, wojewodzkim, czy ogolnopolskim]
            Takich ukladow nie wyrabia sie w piec minut i z dnia na dzien.

To tzw. mlode pokolenie powinno spelniac wszystkie kryteria gwarantujace
            sprawne i efektywne rzady. Tak samo jak i to starsze niz "mlode".
            Wiek nie jest zadnym kryterium. Ani pozytywnym, ani negatywnym.
            To czy Ulisses bedzie[ w razie wygrania wyborow] efektywnym radnym nie zalezy
            od jego wieku, tylko od wiedzy i sprawnosci intelektualnej. Jesli mlody, to ma
            szanse na zdobycie doswiadczenia.
            Reklamuje sie na tym forum kol. Tyl z PD -bodajze.
            Poza tym, ze "mlody" nie dal sie tu poznac z pogladow, z umiejetnosci dyputy, z
            zajetego stanowiska w jakiejkolwiek sprawie.
            To forum jest swietnym miejscem do sprawdzenia wlasnych mozliwosci i miejscem
            gdzie mozna przedstawic wlasny punkt widzenia i zderzenia sie aktualnym
            komentarzem odbiorcy.
            Nie na wlasnej stronie, gdzie niemile posty mozna wykasowac, a publicznie.
            I jeszcze jedno...Jakos nie widac tych "mlodych" ...moze nie chca?

W.
            ps Jesienia wybierano poslow [nowych] i jakos nie slychac o efektach ich
            dzialalnosci na rzecz Cz-wy w najwiekszym ugrupowaniu i calej koalicji.
            • Gość: Tomasz Tyl Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:42
              Szanowny Włodku z przyjemnoscią będę prowadził z Toba różnego rodzaju dysputy
              również na tym forum. Nie wiem tylko czy byliby tym zainteresowani uczestnicy
              tego forum. Pozdrawiam Cię w ten gorący dzień.
              www.tomasztyl.pl
              • Gość: Mike Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:41
                Ciekawe panie Tyl, że zawsze zaczyna sie pan wypowiadac na forum tuz przed wyborami. Tak było podczas parlamentarnych. Niezły lanser z pana :/
                • Gość: Zet Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:20
                  Dokladnie mam to samo spostrzezenie- co Panie Tomku, czas zaczac kampanie
                  wyborcza ? Ciekawe ilu jeszcze politykow, czy to mlodych czy juz bardziej
                  doswiadczonych, przypomni sobie o istnieniu forum ? Szkoda tylko, ze tak malo tu
                  Pana wypowiedzi, chcialbym wiecej razy zobaczyc adres Pana stronki
                  internetowej... A jezeli chodzi o krytyke anonimowosci - tak sie sklada iż stali
                  forumowicze spotykaja sie i wiedza kto konkretnie stoi za jakim nickiem. A jesli
                  chodzi o Pana- no nie mozna przeciez zapomniec o swoim nazwisku, w koncu jest to
                  jakas promocja ? Ech szkoda gadac...
                  • Gość: Tyl Tomasz Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 11:31
                    Jeśli Cię Szanowny Zet to usatysfakcjonuje to spieszę Ci prędziutko napisać iż
                    na obecną chwilę nie mam zamiaru kandydować pozdrawiam. Tyl Tomasz
                    www.tomasztyl.pl
                    • Gość: Zet Re: wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 12:06
                      Wrocimy do rozmowy w pazdzierniku :) Pozdrawiam
              • Gość: Wlodek Re: wybory IP: *.vf.shawcable.net 31.07.06, 05:03
                Gość portalu: Tomasz Tyl napisał(a):

> Szanowny Włodku z przyjemnoscią będę prowadził z Toba różnego rodzaju dysputy
                > również na tym forum. Nie wiem tylko czy byliby tym zainteresowani uczestnicy
                > tego forum. Pozdrawiam Cię w ten gorący dzień.
                > www.tomasztyl.pl

Szanowny Tomaszu!
                Jest tylko jeden sposob, zeby sie o tym przekonac.
                Jest aktualnie na tapecie kilka tematow w zwiazku z wyborami, ktore warto
                przedyskutowac publicznie z roznych stron politycznego teatrum. Warto takze
                poznac opinie tzw. mlodych politykow na to co sie dzieje w okresie
                przedwyborczym.
                Od kogo w koncu starsze spoleczenstwo ma sie dowiadywac o zamierzeniach i
                kierunkach rozwoju panstwa, jesli nie od mlodych politykow.
                O tym jak widza dzisiejsza rzeczywistosc i co chcieliby zmienic.
                A w koncu namawiales nas zeby poprzec Cie i Twoja partie w wyborach.
                Najlepszy czas na wlasna kampanie - czyli prezentacje wlasnych pogladow -
                wyborcza jest po wyborach, takze tych przegranych.
                Inaczej bedziemy sie obijac miedzy pogladami Janosika i joopa.

Najlepszego
                W.
      • Gość: Wlodek Re: wybory IP: *.vf.shawcable.net 28.07.06, 04:26
        Stalinowska zasada
        > mówiła, że nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy. Ta propozycja nieco ją
        > modernizuje i brzmi ona następująco: nieważne jak się głosuje, ważne jak się
        liczy.
        > Janusz Krakowian/www.krakowian.pl/

Zadziwiajaca zbieznosc pogladow.
        Nawet na spora odleglosc nas dzielaca widac wracajacy bolszewizm :)))
        Brakuje jeszcze apelu o wrzucanie kartek bez skreslen do kompletu.
    • Gość: storima Re: wybory IP: *.dsl.club-internet.fr 28.07.06, 04:39
      Gość portalu: Wlodek napisał:

> Wiek nie jest zadnym kryterium. Ani pozytywnym, ani negatywnym.

I Taka jest zasada.
      Akurat dobrze to wiesz.
      Ja rowniez.
      Wiec absolutnie sie z Toba Wlodku zgadzam.
      W koncu tez, przezylem, wspolpracujac w wyborach do wladz miejskich w Berkelej,
      Kalifornia.

Powtorze Twe slowa, ku przetrodze;
      "Wiek nie jest zadnym kryterium. Ani pozytywnym, ani negatywnym."

Pokory zycze,
      w imie demokracji.

Brak Wam tego.

Ale coz, Polska demokracji sie dopiero uczy.

Powaznie,

• Gość: storima Re: wybory IP: *.dsl.club-internet.fr 28.07.06, 05:05
      Wlodku,
      ja mam w no sie polityke.
      Stad kicham, aby zarazic oszczerstwa.
      Niech rzeka Zarazy plyna,
      nawet forumowo.
      Niech klamliwe wpisy,
      ucza anty-arogancji.
      Szkoda tylko, czasu.
      Bo wpisy obezwlasnowolnienia,
      tak czy inaczej
      beda sie pojawialy.

Brak tu jednak obiektywnego moderaratora.

Niezaleznego.
      Dla mnie jednym z wzorow
      jest tandem
      Kuron-Mazowiecki

Pozdrawiam,

P.S.
      ale Ich wsrod nas nie ma,

Ozdrawiam,

Ozdrawiam
      raz jeszcze
      Ozdrawiam

Marek
    • Gość: Ja Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 07:21
      Pani Halino R, czy po przeczytaniu dzisiejszych opinii na forum dotyczących
      wsplpracownika pana Wrony niejakiego Kubika, w dalszym ciągu będzie pani
      twierdzić, że pan Tadeusz to bardzo dobry kandydat na prezydenta?
      Nie wydaje mi się, że jesteście siebie warci, chyba, że się mylę...
      • Gość: Joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:02
        Niech Pani niemyśli że Częstochowie są sami ludzie omamieni, są ludzie też co
        znają prawde, wiedzą kto i co pochodzi z postkomunistów czy postsolidarności co
        zmienił okrągły stół i o tym jaka jest wasza idea, co wybory oszukiwanie POLAKóW
        poprzez zagarnięty i teraz podporządkowane media. Są tacy ludzie!
        • Gość: VX204 Re: wybory IP: 212.87.244.* 28.07.06, 13:50
          > Niech Pani niemyśli że Częstochowie są sami ludzie omamieni, są ludzie też co
          > znają prawde, wiedzą kto i co pochodzi z postkomunistów czy postsolidarności co
          > zmienił okrągły stół i o tym jaka jest wasza idea, co wybory oszukiwanie POLAKó
          > W
          > poprzez zagarnięty i teraz podporządkowane media. Są tacy ludzi

Joop, wszyscy wiedzą jak wygląda owa "prawda" w twoim mniemaniu.
          Ciasnota umysłowa,ksenofobia,zajadły antysemityzm(czego dałeś przykład w innym
          wątku) i ogólna spiskowa teoria dziejów.
          W ogóle dziwię się, że takie osoby jak ty, piszą na FCZ,przecież twój prezes
          Tomasz F. znany jest z ogólnej zajadłości względem GW,podobno wynika to z
          wewnętrznego zakazu tej grupy.Rozumiem że to taka tendencja przed nadchodzącymi
          wyborami:najpierw kłamstwo dotyczące osoby zmarłego papieża(który według was
          miał popierać karę śmierci),a teraz zaistnienie na Forum GW,zawsze opuwanej
          przez takich ludzi jak ty.
          Z drugiej strony nie ma się co dziwić,w końcu jak poparcie poniżej progu
          wyborczego,to trzeba wywołać ogólny szum medialny.

• Gość: joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:19
            Nie należe do MW!! Jestem zwykłym zdrowym, trzeźwo myślącym Polakiem, lewaku!
            • Gość: VX204 Re: wybory IP: 212.87.244.* 28.07.06, 14:53
              Gość portalu: joop napisał(a):

> Nie należe do MW!! Jestem zwykłym zdrowym, trzeźwo myślącym Polakiem, lewaku!

Ach, tylko sympatyzujesz z ich poglądami,czyż nie na jedno wychodzi?!
              Nie przypominam sobie,bym kiedykolwiek pisał i wychwalał poglądy lewicy,lewaków.
              A ty coż,za każdym razem ta Liga,Liga,Liga...prawdziwi Polacy,nieprawdzwi,a
              wszyscy inni nie podzielajacy twoich poglądów to
              komuniści,masoni,lewacy,mniejszości narodowe etc.
              Ach,szkoda czasu na takie dyskusje..

• Gość: Spec Precz z Mocherami:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:40
                jak w temacie:)
                • Gość: joop Re: Precz z Mocherami:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 21:59
                  Najważniejsze w tym wszystkim jest idea narodowa, nieważne czy prawica, lewica
                  ważna idea narodowa jeżeli chodźby tej idei można było znaleść w PO czy sld
                  można to możemy gadać o programie o pomysłach,a jesli niema na to miejsca to po
                  co to wszysko istnieje?!Odpowiedzcie sobie sami. Gratuluje Pani H. Rozpodek
                  wyborcy u góry, poraził "inteligencją" jak większość robi to na tym forum.
                  • Gość: VX204 Re: Precz z Mocherami:) IP: 212.87.244.* 28.07.06, 22:09
                    Najważniejsze w tym wszystkim jest idea narodowa, nieważne czy prawica, lewica
                    > ważna idea narodowa jeżeli chodźby tej idei można było znaleść w PO czy sld
                    > można to możemy gadać o programie o pomysłach,a jesli niema na to miejsca to po
                    > co to wszysko istnieje?!Odpowiedzcie sobie sami. Gratuluje Pani H. Rozpodek
                    > wyborcy u góry, poraził "inteligencją" jak większość robi to na tym forum.

W polskim języku narodowym to będzie wyglądało inaczej(nie chodzi o literówki,bo
                    te każdemu się zdarzają,ale ty nie znasz podtaw ortografii polskiej):
                    -"choćby","nie ma".
                    Twoja inteligencja sprowadza się do oszczerstw,pomówień, opluwania itd.
                    Idea narodowa,co przez to rozumiesz?To bardzo szeroko pojęte pojęcie.
                    • Gość: Ja Re: Precz z Mocherami:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:22
                      Odkąd pamiętam, a trochę już żyję na tym świecie ,to moher pisze się przez h ,
                      a nie 'ch'
                      • Gość: Zenek Re: Precz z Mocherami:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:01
                        Gość: Ja 28.07.06, 07:21 + odpowiedz

Gość portalu Ja napisał:
                        "Pani Halino R, czy po przeczytaniu dzisiejszych opinii na forum dotyczących
                        wsplpracownika pana Wrony niejakiego Kubika, w dalszym ciągu będzie pani
                        twierdzić, że pan Tadeusz to bardzo dobry kandydat na prezydenta?
                        Nie wydaje mi się, że jesteście siebie warci, chyba, że się mylę..."

Czy to za trudne pytanie dla Pani, Pani Halino R.?
                        W owych czasach współrządziliście przecież z TW Częstochową i co?
                        Dopiero inni pokazali Wam, że przynajmniej można wykazać się determinacją a nie
                        chować głowę w piasek i udawać, że nie ma sprawy.
                        Kto odda sprawiedliwość wszystkim pokrzywdzonym przez Kubika a pośrednio przez
                        TW bo go nie odwołał i przez Panią bo nie zareagowała Pani na ludzką krzywdę i
                        łzy. Teraz Pani mieni się zbawcą dla Częstochowy? Wstyd!
                        Pani nie wiedziała co się dzieje. Podobno była Pani blisko obywatela?

• Gość: joop Idea narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:52
                      Idea Narodowa...Bóg, Honor i Ojczyzna.
                      Te trzy słowa są ze sobą przywiązane i nikt nigdy ich nierozwiąże.

"Gdy coś zrobisz a może coś powiesz pomyśl o Bogu,
                      Gdy coś zrobisz a może coś powiesz pomyśl o Honorze,
                      Gdy coś zrobisz a może coś powiesz pomyśl o Ojczyźnie."
                      • Gość: VX204 Re: Idea narodowa IP: 212.87.244.* 28.07.06, 23:43

> Idea Narodowa...Bóg, Honor i Ojczyzna.
                        > Te trzy słowa są ze sobą przywiązane i nikt nigdy ich nierozwiąże.
                        >
                        > "Gdy coś zrobisz a może coś powiesz pomyśl o Bogu,
                        > Gdy coś zrobisz a może coś powiesz pomyśl o Honorze,
                        > Gdy coś zrobisz a może coś powiesz pomyśl o Ojczyźnie."

Z punktu widzenia socjologicznego etymologia tego słowa,częściowo nabiera
                        negatywnego zabarwienia,dotyczy to zwłaszcza sfery dogmatu,który może przerodzić
                        się w zwykłą ksenofobię czy nacjonalizm.Jest mocno nacechowan emocjonalnie
                        mieszcząca uczucia patriotycznie, ale i nacjonalistyczne.Łatwo można przy tym
                        zatracić dystans do własnej zbiorowości, opierając się na krytyce i korekcie.
                        Czego dałeś świadectwo w kilku postach.

"Każdy kraj winien odkryć i jak najlepiej wykorzystać przestrzeń własnej wolności".
                        Z Sollicitudo rei socialis.JP II.

• Gość: joop Re: Idea narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:57
                          Przy Bogu niema miejsca na nacjonalizm.

Wszystko powinno opierać się na katolicyzmie, na własnym honorze(patriotyzm) i
                          tradycji,kulturze Ojczyzny.
                          • mmaly Re: Idea narodowa 29.07.06, 00:00
                            > Wszystko powinno opierać się na katolicyzmie

OK. Brawo.
                            Przyznales sie, ze tak naprawde nie masz pojecia o czym prawisz.
                          • Gość: VX204 Re: Idea narodowa IP: 212.87.244.* 29.07.06, 00:33
                            ość portalu: joop napisał(a):

> Przy Bogu niema miejsca na nacjonalizm.
                            >
                            > Wszystko powinno opierać się na katolicyzmie, na własnym honorze(patriotyzm) i
                            > tradycji,kulturze Ojczyzny.

Jasne..,a ewangelicy,prawosławni,żydzi,niewierzący w Polsce,powinni chyba się
                            już obawiać o swój byt,bo ktoregoś dnia podobni fanatycy faszynarodowej idei,
                            gotowi działać według tego schematu.
                            A gdzie dystans do własnego narodu?
                            Przecież to jest swego rodzaju narcym,tak jakbyś stanął przed lustrem i
                            powtarzał:jestem najpiękniejszy,najmądrzejszy wszyscy obcy są źli,ja jestem idealny.
                            Nie można zpomnieć o własnej tożsamości,dziejach czy tradycji,to sprawa
                            oczywista.Trzeba pamiętać, że nie można narzucić także danej jednostce,aby była
                            wierna tym parydygmatom,ma wolny wybór i to na nie państwo,nie naród mają
                            decydować, co jest dla niej słuszne.
                            Co oczywiście nikogo nie upoważnia do łąmania prawa stanowionego przez wieki,a
                            opartego na trzech filarach:
                            kultury sięgającej tradycji greckiej,prawa rzymskiego,chrześcijańskiej etyce,to
                            określa naszą cywilizację,a więc Polskę.
                            Jeżeli tego nie jesteś w stanie pojąć,to jesteś zwykłym polonocentrystą z
                            nastawieniem prawdziwego ksenofoba.

• mmaly Re: wybory 28.07.06, 23:16
              > Nie należe do MW!! Jestem zwykłym zdrowym, trzeźwo myślącym Polakiem, lewaku!

Rany, cóż za ubaw.
              To zupełnie jak wtedy, gdy Roman Giertych parę dni temu powiedział: "Normalni
              Polacy nie głosowali na SLD!"
              • Gość: joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:30
                Roman Giertych powiedział że "normalni ludzie nie głosowali na kld"!!
                -te słowa były skierowane do Tuska.

W wyborach parlamentarnych 1991 KLD uzyskało 7,5 proc. głosów (hasło wyborcze:
                "Ani w prawo ani w lewo, tylko prosto do Europy").

Czyli utrata całkowitej suwerenności Polski, tak namawiał Tusk polaków,a teraz
                ma czelność wypowiadać się jak on teraz ratuje emigrującą młodzież i jak chce ją
                zatrzymać teraz, cuż za amnestia z waszej strony.

Totalnie skompromitowana partia.

Ale co to dla Tuska, wstydu się niema przechodzi z partie na partie w celu
                koszysci finansowych i tworzenia wielkiej korporacji.

Możecie "jechać" sobie po mnie jak chcecie,ale ja się nie boje ponieważ stoje za
                prawdą.
                • Gość: abz Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:41
                  Jesteś mądry swoja mądrościa, którą nawet wyszydzane babcie moherowe nie
                  popierają - mam taką babcie - to wiem kogo popiera i jak mysli i nie wciskaj
                  ludziom popeliny , ok
                • mmaly Re: wybory 28.07.06, 23:47
                  Sorry, może o KLD też mówił, ale ostatnio w sejmie powiedział o SLD.
                  A prawdę mówiąc to, żeby wicepremier i minister edukacji powiedział z trybuny
                  sejmowej, że "normalni Polacy nie głosowali" na jakąkolwiek legalną partię
                  polityczną, to jest po prostu kompromitacja, bez względu na to, o jaką chodzi.
                  Bogu dzięki na niego też za wiele osób nie głosowało (pamiętacie, że były już
                  nawet sensacyjne informacje, że się nie dostał) i nie zagłosuje, choćby nie wiem
                  jak bardzo hałasował przed następną kadencją.
                  • Gość: joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:10
                    Ale sam widzisz, na kld nie głosowali normalni ludzie.
                    Myśle że to była kompromitacja Tuska, bo dawno niedostał do tamtego momentu
                    żadnych twardych słów i należały się one jemu. Mównica sejmowa narazie jest
                    miejscem gdzie nie można doczepic się manipulacji,w mediach i tak wogle nie
                    pokazali tego momentu bo oczywiscie bały się, bo były mmocne słowa dotyczące
                    zawłaszaczenia mediów przez tą korporację która siedzi w tym czyms.
                • Gość: VX204 Re: wybory IP: 212.87.244.* 28.07.06, 23:49

> Roman Giertych powiedział że "normalni ludzie nie głosowali na kld"!!
                  > -te słowa były skierowane do Tuska.
                  >
                  > W wyborach parlamentarnych 1991 KLD uzyskało 7,5 proc. głosów (hasło wyborcze:
                  > "Ani w prawo ani w lewo, tylko prosto do Europy").
                  >
                  > Czyli utrata całkowitej suwerenności Polski, tak namawiał Tusk polaków,a teraz
                  > ma czelność wypowiadać się jak on teraz ratuje emigrującą młodzież i jak chce j
                  > ą
                  > zatrzymać teraz, cuż za amnestia z waszej strony.
                  >
                  > Totalnie skompromitowana partia.
                  >
                  > Ale co to dla Tuska, wstydu się niema przechodzi z partie na partie w celu
                  > koszysci finansowych i tworzenia wielkiej korporacji.
                  >
                  > Możecie "jechać" sobie po mnie jak chcecie,ale ja się nie boje ponieważ stoje z
                  > a
                  > prawdą.

Potrafiłbyś udowodnić te korzyści finansowe przed sądem?
                  Proponuję przypomnieć korzyści finansowe w Wielkopolskim Banku Kredytowym w
                  Kaliszu,jakich dopuszczali się twoi towarzysze z LPR.
                  Skoro tacy patrioci z LPRowskich europarlemantarzystów,powinni większa część
                  swoich diet oddawać na cele charytatywne,było by patriotycznie,a tak co? Kpina.
                • mmaly Re: wybory 28.07.06, 23:52
                  > Totalnie skompromitowana partia.

Chyba czytasz za mało prasy i nie wiesz, kto tak naprawdę jest skompromitowany i
                  kto tak naprawdę przynosi Polsce wstyd w tej chwili.
                  Może nie znasz języków obcych? Polecam onet.pl, oni zamieszczają tłumaczenia
                  prasy zachodniej. Prawdę mówiąc polskie MSZ póki co na swojej stronie
                  internetowej też nie stosuje specjalnej cenzury i wiernie odtwarza wszystko, co
                  się o Polsce pisze w Europie. A pozytywnych głosów niewiele, naprawdę niewiele.
                  Wiesz, że Torysi nie chcą wchodzić w PE w sojusz z polską prawicą? Poczytaj o
                  tym w zachodniej prasie, warto. Wtedy może zrozumiesz, że nie tylko ..i
                  lewacy i lumpeninteligenci jak ja, piszący ten post, ale i super zacni
                  konserwatywni politycy europejscy mogą się wzdragać na myśl o takiej polskiej
                  niby prawicy.
                  • Gość: joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:02
                    Nie musze czytać obco języcznych gazet, w Polsce praktycznie wszystkie codzienne
                    gazety są zagraniczne i moge je czytać w Polsce i po Polsku.
                    • mmaly Re: wybory 29.07.06, 00:06
                      Joop, jesteś chory.
                      Uprzejmie Cię proszę o logowanie się, abym mógł Cię zacząć ignorować.
                      Chyba że jesteś zgrywus i się po prostu uparłeś prowokować. A moze chcesz
                      wesprzec to gowno pod tytulem gw i narobic im ruchu na forum?
                      • Gość: joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:13
                        To nie pisz nic do mnie i omnie jak chcesz, wkońcu żyjemy w demokracji...
                        • mmaly Re: wybory 29.07.06, 09:09
                          OK. To nie pisz o mnie, że jestem nienormalny.
                          Normalny jest każdy, kto zechce głosować na kogokolwiek. Na tej karteczce czy w
                          tej książeczce to dużo jest nazwisk i list wyborczych, nie tylko jedna. I nie
                          tylko ta jedna, co Ty skreślasz, jest normalna.
                    • Gość: Wlodek Re: wybory IP: *.vf.shawcable.net 29.07.06, 22:13

> Nie musze czytać obco języcznych gazet, w Polsce praktycznie wszystkie
                      codzienne gazety są zagraniczne i moge je czytać w Polsce i po Polsku.

Faktycznie nie MUSISZ, ale warto byloby, skoro taki narodowy bojowiec sie
                      zrobiles.
                      Inteligentny Polak i to narodowy powinien byc wyksztalcony i obyty w swiecie.
                      Niejaki Giertych - tez narodwiec w/g wzorca, od trzech pokolen jezyka Anglikow
                      uzywa, co mu inny niekumaty narodwy Polak nazwiskiem Lepper niedawno wypominal.
                      Dmowski -syn brukarza- [ten od ND-cji] w rosyjskiej dumie po rosyjsku poslowal,
                      a i w Paryzu bez tlumacza w Wersalu o polskie granice sie wyklocal.
                      O niejakim Paderewskim, czy innym Grabskim, to juz nawet wspominac hatko:)))
                      Jak chcesz byc jelop joop-ie to naprawde nic nie musisz.
                      I nikt cie nie zmusza:)))
                      A skoro wszystkie sa "obco jezyczne" dla ciebie, to i wcale nie powinienes
                      czytac. Nie bedziesz ani pierwszym, ani ostatnim obywatelem Polski w tej
                      dziedzinie.W/g statystyk ponoc ponad 50% narodowych Polakow
                      nie bierze do reki nic pisanego.
                      Bog sobie bez ciebie poradzi. Z Honorem to roznie bywa, a najgorzej na tym
                      wyjdzie Ojczyzna. Ojczyzna nieukow narodowych, to nie jest najlepsza wizytowka
                      wsrod innych Ojczyzn :)))
                      Wlasciwie, to trza ci zyczyc, zeby Bog mial cie w opiece... Obojetnie jakiego
                      wyznania:)))
                      • Gość: joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 22:47
                        Ja jako polak jestem dumny jak i 1mln innych polaków z takich nazwisk jak
                        Dmowski(Bez walki tego człowieka o traktat wersalski Polska teraz prawdopodobnie
                        byłaby dużo mniejszym krajem), Grabski(To własnie On wprowadził złotego,której
                        ningdy nie zamienimy na żeden euro!) ,Giertych! TY kogo wymienisz?? Stalina?
                        Lenina? Michnika? Kwaśniewskego? śmiało!
                        • Gość: Wlodek Re: wybory IP: *.vf.shawcable.net 30.07.06, 14:18

> Ja jako polak jestem dumny jak i 1mln innych polaków z takich nazwisk jak
                          > Dmowski(Bez walki tego człowieka o traktat wersalski Polska teraz
                          prawdopodobnie byłaby dużo mniejszym krajem), Grabski(To własnie On wprowadził
                          złotego,której ningdy nie zamienimy na żeden euro!) ,Giertych! TY kogo
                          wymienisz?? Stalina? Lenina? Michnika? Kwaśniewskego? śmiało!

Joopie!
                          Wyglada na to, ze jestes z tej kategorii NAJPRAWDZIWSZYCH POLAKOW, ktorzy maja
                          problemy ze zrozumieniem tego co napisane.
                          Ja nie pisalem o tych, ktorzy mi sie podobaha, badz nie, ale o tych politykach,
                          ktorzy potrafili, badz potrafia czytac gazety w obcych jezykach.
                          Ja wiem, ze to trudno najprawdziwszemu polakowi zrozumiec, ale jezyk paly jest
                          zrozumialy przez niewielka czesc miedzynarodowej spolecznosci i to najczesciej
                          tej z marginesu.
                          Rozni nas pare spraw, ale jedna na pewno.
                          Ja jako Polak - zwroc uwage na duza litere - jestem dumny z tych Polakow,
                          ktorzy porzadnie sa wyksztalceni, sa znanymi tworcami, wynalazcami, uznanymi
                          politykami itp Potrafia pisac, czytac i rozumiec innych i poslugiwac sie -takze-
                          obcymi jezykami. I nie przynosza wstydu innym Polakom, kiedy znajda sie np. za
                          Odra.
                          A co do listy nazwisk, to pozwol, ze sam ja uloze jesli zechce. Z tym, ze bez
                          watpienia w zestawie np Michnik Adam - Giertych -obojetnie ktory- wybieram A.
                          Michnika. Ma sypatyczniejszy wyraz twarzy:)))

• Gość: joop Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 14:26
                            Wykształcony człowiek wie że wczesniej jak sie kogos ocenia po historii trzeba
                            wziąsc odpowiednio obiektywne źródła historyczne i niech porówna np. włąsnie
                            Jędzrzeja Giertycha do Michnika i wtedy własnie mozna dowiedziec się rzeczy
                            którch zadnemu czytelnikowi gw się nie śniły. Polecam ksiązki historyczne a nie
                            takie gdakanie bezsensowne i omamianie forumowiczów.
                            • mmaly Re: wybory 30.07.06, 15:55
                              Joop, weźże naprawdę przeczytaj parę książek Giertycha, któregokolwiek. Niektóre
                              da się ściągnąć z netu za darmo.
                              I jeśli którykolwiek z nich jest Twoim zdaniem godzien piastować jakiekolwiek
                              funkcje publiczne (Jędrzej oczywiście już nie może), to po pierwsze - gratuluję,
                              a po drugie - szkoda z Tobą dyskutować, bo mamy zupełnie inne wizje państwa,
                              społeczeństwa i władzy, między którymi niestety nie może być kompromisu. Jedna
                              ze stron nie zna bowiem słowa kompromis.
                            • Gość: Wlodek Re: wybory IP: *.vf.shawcable.net 31.07.06, 04:38

> Wykształcony człowiek wie że wczesniej jak sie kogos ocenia po historii trzeba
                              > wziąsc odpowiednio obiektywne źródła historyczne

- Joopie! Wyksztalcony czlowiek nie pisze "wziasc", to po pierwsze primo.
                              A po drugie, to jak juz o zrodlach, to moze jakies konkrety, czyli : autor i
                              tytul na poczatek, a do tego note kto weryfikowal zrodla zeby byly obiektywne.

...i niech porówna np. włąsnie Jędzrzeja Giertycha do Michnika i wtedy własnie
                              mozna dowiedziec się rzeczy którch zadnemu czytelnikowi gw się nie śniły.

- Na poczatek, to Adam Michnik [bo rozumiem, ze o nim mowa] nie drukowal
                              ubeckich materialow na Zachodzie, a Jedrzej tak, za sugestiami Macieja. Mnie
                              ten drobiazg juz wystarczy za sen i jawe:)))
                              I to Jedrzej wraz z Maciejem cieszyli sie, ze Jaruzelski wprowadzil stan
                              wojenny.... Michnik A. i jeszcze pare osob lacznie ze mna nie..
                              W kazdym razie wracajac do wyborow ciekawostka aktualnej sytuacji politycznej w
                              Polsce jest drobny ten fakt, ze Giertychy -oba- znajduja sie w spolce z takimi,
                              ktorzy razem z Michnikiem i reszta dawnej antykomunistycznej opozycji
                              wspoltworzyli KOR, a nie PAX, czyli przepoczwarzona falange:)))

>>Polecam ksiązki historyczne a nie takie gdakanie bezsensowne i omamianie
                              forumowiczów.

- Joopie! Ja - w przeciwienstwie do ciebie - nie uwazam forumowiczow za
                              za niedorozwiniete istoty dajace sie omamic. Niewielu z tego miliona, o ktorym
                              wczesniej pisales jest bywalcami tego forum, wiec obaw o omamy nie mam.
                              I jak wyzej pisalej: najpierw autor i tytul, a potem slowo ..."polecam".
                              Tak robia wyksztalceni ludzie:)))
    • Gość: u 777 Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 01:35
      prezydent niema fotela tylko kanape
      • Gość: WYBORCA Re: wybory IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.06, 15:33
        Uff ciekawe to beda wybory.
        Lewca, prawica a srodek?
        Jak zwykle kandydatow jak grochu w worku.
        Kazdy ma plany, obietnice, checi.
        A czy wiecie ile kosztuje kampania wyborcza?
        Trzeba miec niezly zapas kasy na ta im,preze.
        A skad ja kandydaci maja ?
        Czy to beda ich uczciwe pieniadze?
        Czy dostana je od swioch sposorow aby potem mogli sie odwdzieczyc i dac im
        posadki tak jak do tej pory co niektorzy.
        Prtzyjryzjcie sie im dobrze.
        Prezydentem bedzie dobrym ten ktory ma na tyle swoich pieniedzy, ye nie bedzie
        sie uzaleznial od sponsorow.

a HALINA BYLA DOBRYM PREZYDENTEM
        • Gość: JM Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 23:11
          A skąd w takim razie Halina/jak piszesz/ miała na to pieniądze?
          • Gość: aaa Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 23:33
            A swoje własne niestety, stąd wypłowiana garsonka
            • Gość: JM Re: wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:30
              Jak to, to nikt jej nie lubi? Nikt jej nie wsparł? To ciekawe skąd sama miała
              tyle pieniędzy na swoja kampanię? Tylko z pensji? Brednie. Wiem jak wyglądaja
              takie kampanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka