IP: 62.25.119.* 02.09.06, 07:25
Witam wszystkich, mam pytanie ktore niektorym moze wydac sie glupie ale jest
jak najbardziej serio i licze na pomoc. Otoz jestem w Anglii od pewnego czasu
i opowiadalem mojemu znajemomemu z pracy, Anglikowi, o naszych autobusach:)
NIeopatrznie napomknalem ze kiedys nazywalismy stare autobusy PKS-
u, "Ogorasami". Od tej chwili zapragnal zobaczyc jak wyglada rzeczony autobus
a ja obiecalem ze pokaze mu zdjecie. Czy ktos ma adres jakiejs strony ze
zdjeciem takiego starego, potwornie brzydkiego autobusu zwanego "Ogorasem"?
Dziekuje za pomoc pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: soad Re: Ogoras IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 09:59
      bieszczady4.webpark.pl/autobus.jpg
      lecz zadne zdjęcie nie odzwierciedla niezapomnianych wrażeń z jazdy :-)
      • segel Re: Ogoras 02.09.06, 10:10
        To nie jest ten autobus, tamten był jeszcze starszy i rzeczywiście miał takie obłe, przypominające ogórek kształty. Nie pamiętam, czy to był Jelcz, skonsultuję z mężem i spróbuję poszukać.
        • Gość: klient Re: Ogoras IP: 195.189.52.* 02.09.06, 10:13
          masz rację ;) to właśnie miałem napisać - toto na zdjęciu to nie jest ogóras :)

Ogórasem jeździł Leszek w filmie "Daleko od szosy" :)))))))
        • segel Re: Ogoras 02.09.06, 10:15
          Google to potęga jak się wie czego szukać: www.jelczor.bighost.pl/

I to jest to. Jeździły takie w PKS-ie. Ciasno było jak towarzystwo wsiadało z plecakami i gitarami, ale było fajnie. Oj, żeby tak znowu mieć tamte lata.
          • Gość: klient Ogórkiem po kraju IP: 195.189.52.* 02.09.06, 10:24
            >Ciasno było jak towarzystwo wsiadało z plecakami i gitarami, ale było fajnie.
            >Oj, żeby tak znowu mieć tamte lata.

Wam hippisom to sie nigdy nie dogodzi :)))))))))

To oczywiście żart, ale faktycznie - chciałbym się jeszcze takim przejechać. A
            jaka akustyka ;))) To były cyba ostatnie autobusy w PKS na których w trasę
            kierowca wyruszał z pomocnikiem?.
            Przyy kierowcy szara plandeka okrywała wyobloną pokrywę silnika - na niej tacka
            na kasę i bilety, takie żółte - ehh, chciałbym mieć taki autobus ;))

BTW - panie doktorze lat ująć ale rozmiar zostawić czy tak to szło?:)))
          • segel Re: Ogoras 02.09.06, 10:27
            Jeszcze jedno - w PKS-ie były pomalowane na niebiesko. W kolorze czerwonym były autobusy miejskie w Częstochowie. Ale ten kojarzy mi się jednak z PKS-em.

W Częstochowie pamiętam z lat 60 takie autubusy z siedzeniami za kabiną kierowcy, prostopadle do kierunku jazdy. Moja Mama w 66 roku gwałtowne hamowanie kierowcy takiego autobusu opłaciła złamaniem żeber, bo wylądowała na tych właśnie siedzeniach. Wtedy jeszcze w tych autobusach były takie specjalne, podwyższane siedzenia dla konduktorów.

A kto pamięta tamte autobusy, co to było, bo Jelcz chyba nie.
            • segel Re: Ogoras 02.09.06, 10:42
              Prawdopodobnie były to autobusy MAVAG - na częstochowskiej stronie MPK nazwane chyba pomyłkowo MAYAG. Wyglądu zewnętrznego nie pamiętam, byłam mała, pamiętam jedynie wnętrze.
              • shizuoka20001 Re: Ogoras 02.09.06, 10:50
                www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/opis_mavag.htmMAVAG
                • harry1983 Re: Ogoras 02.09.06, 10:57
                  Zawsze mi zarzucają na forum, że młody jestem, ale jak wyglądał "ogórek" to wiem :D chociaż za moich czasów już takie chyba nie jeździły, przynajmniej ja nie pamiętam.

A to z pierwszego linku to Autosan - szeroko wykorzystywany przez PKS, nazywany popularnie "wsiobusem" bądź "burakowozem" :D
    • Gość: aaa Re: Ogoras IP: 80.54.171.* 02.09.06, 10:04
      Ja przeżyłem 55 lat i o takikch autobusach nie słyszałem.Były Jelcze i Sanoki,
      ale " Ogórasów" nic mi to nie mówi. Skąt to wytrzasnełaś.
      • independent-girl Re: Ogoras 02.09.06, 10:09
        Ja przeżyłam 21 lat i 9 miesięcy,ale o Ogórasach słyszałam. Nie miałam okazji
        się nim przejechać,ale w rozmowach np. z rodziną o przeszłości nieraz padało to
        słowo i wracano pamięcią do Ogórasów.

• shizuoka20001 Re: Ogoras 02.09.06, 10:19
          www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/opis_272mex.htm
          na dole stronki jest cała galeria Ogórka- Jelcz 272 MEX
        • Gość: snulek Re: Ogoras IP: 62.25.119.* 03.09.06, 07:29
          Obejrzyj "DAleko od szosy", ja mam 22 lata a o ogorasach wiem baaaardzo duzo:))
          pozdr
          • Gość: snulek Re: Ogoras IP: 62.25.119.* 03.09.06, 07:36
            Moj angielski kolega byl zachwycony!!!:)) hehe wyrazil jednak pewna obawe o
            komfort jazdy w owym Ogorasie, lae zapewnilem go ze to czysta przyjemnosc:))
            Bardzo dziekuje za pomoc, pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka