Gość: ^-NufC-^ IP: *.opole.dialup.inetia.pl 05.03.03, 23:37 Poszukuje ludzi ktorzy sa na I roku (2 semestr) Informatyki na WSP w Czestochowie system zaoczny... Mam pytania.. prosze o info na priv nufc@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: heatseeker Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.icis.pcz.czest.pl 07.03.03, 21:44 sorry, ale slowo informatyka i WSP to dwa rozdzielne pojecia. Znam kilku ludzi, ktorzy tam ucza informatyki i niedalbym im nawet /tmp czyscic (zakladajac, ze wogole by go znalezli :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jontek Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 13:10 Gość portalu: heatseeker napisał(a): > sorry, ale slowo informatyka i WSP to dwa rozdzielne pojecia. Znam kilku ludzi, > > ktorzy tam ucza informatyki i niedalbym im nawet /tmp czyscic (zakladajac, ze > wogole by go znalezli :) ) ciekawe o kogo ci chodzi,ja też znam niektórych co tam pracują i są nieźli (nie chodzi o programowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.icis.pcz.czest.pl 09.03.03, 13:31 Ja tez mysle, ze nie mozna sie tak nawzajem dyskredytowac i rzucac bezpodstawne oskarzenia. Niestety kolega o nicku heatseeker znany jest z tendencji do krytykowania wszystkich, za wyjatkiem samego siebie. On jest bez wad, wzor godny nasladowania, co prawda niedoceniony przez innych :))) Gość portalu: Jontek napisał(a): > Gość portalu: heatseeker napisał(a): > > > sorry, ale slowo informatyka i WSP to dwa rozdzielne pojecia. Znam kilku > ludzi, > > > > ktorzy tam ucza informatyki i niedalbym im nawet /tmp czyscic (zakladajac, > > ze > > wogole by go znalezli :) ) > ciekawe o kogo ci chodzi,ja też znam niektórych co tam pracują i są nieźli > (nie chodzi o programowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.kik.pcz.czest.pl 10.03.03, 12:49 Pociesza mnie to ze przynajmniej jestem obiektywny. Natomiast kolega za rozbieznosc w naszych stanowiskach dot. paru spraw za kazdym razem stara sie mi dopiec. Czyzby dlatego ze jestem z innego instytutu??? Lekka dyskryminacja... Nie wszystko krytykuje (np. por. watek o kinie) i nie uwazam ze jestem najlepszy, bo jest wielu lepszych ode mnie. Natomiast kolega uwaza ze wszyscy sa super (wlaczajac kolege) - w takim razie dlaczego mamy coraz wieksze rzesze pseudo-informatykow? Niech kolega krzyknie na ulicy 'informatyk' - co drugi sie obejrzy. O WSP mam takie zdanie jakie mam, bo moja dziewczyna sie tam uczyla i widzialem jaki byl program nauczania. Pare osob uczacych tam informatyki znam rowniez osobiscie i nadal uwazam ze nie maja pojecia o informatyce (w tym o programowaniu). A umiejetnosc obslugi Windows 98 i NT oraz znajomosc Pascala to jeszcze nie informatyka. A skoro WSP jest taka super pod wzgledem informatyki (niech kolega zauwazy, ze nie wypowiadam sie o innych kierunkach, bo ich nie znam) to moze wraz z nia i akademia polonijna zrobic uniwersytet? (he,he) I jako banner zachecajacy - 'u nas dostaniesz dyplom bez nauki' :) I dorzucic jeszcze reklame w telemarkecie :))) Niech kolega zauwazy, ze w ostatnich czasach jakosc nauczania na wszystkich poziomach dazy do dna, politechnika tez nie jest wyjatkiem, na szczescie na informatyce 'drgnelo' i powoli sie poprawia. I mam nadzieje ze paru zatwardzialych i zadnych wylacznie kasy jajoglowych nie powstrzyma tego procesu. A ze bedziemy mieli mniej studentow? Coz, nie kazdy musi byc informatykiem, a ci studenci, ktorzy zostana beda mieli szanse byc naprawde dobrymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.wsp.czest.pl 10.03.03, 14:48 Witam. Gość portalu: heatseeker napisał(a): > O WSP mam takie zdanie jakie mam, bo moja dziewczyna sie tam uczyla i > widzialem jaki byl program nauczania. Pare osob uczacych tam informatyki > znam rowniez osobiscie i nadal uwazam ze nie maja pojecia o informatyce > (w tym o programowaniu). A umiejetnosc obslugi Windows 98 i NT oraz > znajomosc Pascala to jeszcze nie informatyka. Zowu niestety przedstawiciel Politechniki żyje przeszłością: "moja dziewczyna się uczyła", "był poziom nauczania". O Pascalu na WSP zapomnięliśmy już kilka ładnych lat temu. Tak jak wszędzie podstawą jest C++. Poziom nauczania stale rośnie. W tym roku kilku asystentów broni swoje doktoraty z informatyki (ale przecież kolega heatseeker lepiej wie co to informatyka). Tak sobie więc myślę, że może najpierw trzeba mieć jakieś, choć zielone pojęcie o (aktualnym!!) stanie faktycznym, a potem się wypowiadać. > I jako banner zachecajacy - 'u nas dostaniesz dyplom bez nauki' :) I > dorzucic jeszcze reklame w telemarkecie :))) Co do dawania dyplomów za darmo, to ciekawy jestem jaki jest odsiew na informatyce na Politechnice. Obecny II rok informatyki WSP liczy 45 studentów, a przyjętych było 120 osób. > Niech kolega zauwazy, ze w ostatnich czasach jakosc nauczania na wszystkich > poziomach dazy do dna, politechnika tez nie jest wyjatkiem, na szczescie na > informatyce 'drgnelo' i powoli sie poprawia. Ciekawi mnie w takim razie kiedy na informatyce na Politechnice ćwiczenia z logiki przestaną prowadzić absolwenci informatyki Politechniki Częstochowskiej (przecież na pewno wspaniali fachowcy jeżeli chodzi o logikę), a zaczną logicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.icis.pcz.pl 10.03.03, 19:50 Witam, Doceniam starania WSP o podniesienie poziomu. Ale kolega tez nie ma wiarygodnych wiadomosci, jesli chodzi o logike. Akurat logiki, za wyjatkiem jednego roku, nie prowadzili absolwenci Informatyki. Robia to absolwenci matematyki. Pozdrawiam, Gość portalu: MiK napisał(a): > Witam. > > Gość portalu: heatseeker napisał(a): > > > O WSP mam takie zdanie jakie mam, bo moja dziewczyna sie tam uczyla i > > widzialem jaki byl program nauczania. Pare osob uczacych tam informatyki > > znam rowniez osobiscie i nadal uwazam ze nie maja pojecia o informatyce > > (w tym o programowaniu). A umiejetnosc obslugi Windows 98 i NT oraz > > znajomosc Pascala to jeszcze nie informatyka. > > Zowu niestety przedstawiciel Politechniki żyje przeszłością: > "moja dziewczyna się uczyła", "był poziom nauczania". > O Pascalu na WSP zapomnięliśmy już kilka ładnych lat temu. > Tak jak wszędzie podstawą jest C++. > Poziom nauczania stale rośnie. W tym roku kilku asystentów broni swoje > doktoraty z informatyki (ale przecież kolega heatseeker lepiej wie co to > informatyka). Tak sobie więc myślę, że może najpierw trzeba mieć > jakieś, choć zielone pojęcie o (aktualnym!!) stanie faktycznym, a potem się > wypowiadać. > > > I jako banner zachecajacy - 'u nas dostaniesz dyplom bez nauki' :) I > > dorzucic jeszcze reklame w telemarkecie :))) > > Co do dawania dyplomów za darmo, to ciekawy jestem jaki jest odsiew na > informatyce na Politechnice. Obecny II rok informatyki WSP liczy 45 > studentów, a przyjętych było 120 osób. > > > Niech kolega zauwazy, ze w ostatnich czasach jakosc nauczania na wszystkic > h > > poziomach dazy do dna, politechnika tez nie jest wyjatkiem, na szczescie n > a > > informatyce 'drgnelo' i powoli sie poprawia. > > Ciekawi mnie w takim razie kiedy na informatyce na Politechnice ćwiczenia > z logiki przestaną prowadzić absolwenci informatyki Politechniki > Częstochowskiej (przecież na pewno wspaniali fachowcy jeżeli chodzi > o logikę), a zaczną logicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 20:49 Gość portalu: xx napisał(a): > Witam, > Doceniam starania WSP o podniesienie poziomu. > Ale kolega tez nie ma wiarygodnych wiadomosci, jesli chodzi o logike. > Akurat logiki, za wyjatkiem jednego roku, nie prowadzili absolwenci Informatyki. > Robia to absolwenci matematyki. > > Pozdrawiam, Witam. Okazuje się, że ja też mam przeterminowane dane. Podsumowując można chyba stwierdzić, że Informatyka w Częstochowie idzie w dobrą stronę. To cieszy. Pozdrawiam, MiK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.icis.pcz.czest.pl 15.03.03, 11:55 To skoro informatyka na WSP jest taka wspaniala, to dlaczego nie slychac jakos o jej ZADNYCH osiagnieciach? Dydaktyka to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.wsp.czest.pl 15.03.03, 15:24 Gość portalu: heatseeker napisał(a): > To skoro informatyka na WSP jest taka wspaniala, to dlaczego nie slychac > jakos o jej ZADNYCH osiagnieciach? Dydaktyka to nie wszystko. Znowu: nie pisałem, że jest wspaniała. Pisałem, że poziom stale rośnie. Wypowiadał się o nim pozytywnie "xx" Odpowiedż na Twoje pytanie jest prosta: Masz zdecydownie za małe ucho i przykładasz je w złym miejscu. Poszukaj nas w "Fundamenta Informaticae" czy w "Lecture Notes in Computer Science" Springera. Otwarte przewody w IPI PAN i udział w grantach KBN sekcji Informatyki są chyba dostatecznym dowodem, że robimy nie tylko dydaktykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.wsp.czest.pl 10.03.03, 15:00 Gość portalu: heatseeker napisał(a): > sorry, ale slowo informatyka i WSP to dwa rozdzielne pojecia. Znam kilku ludzi, > > ktorzy tam ucza informatyki i niedalbym im nawet /tmp czyscic (zakladajac, ze > wogole by go znalezli :) ) To bardzo ciekawe. Ja też nie dałbym im czyścić /tmp, ale z takiego zupełnie normalnego ludzkiego szacunku do nich. NIe wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale wypowiadzasz się również o kilku profesorach mających tytuły naukowe z informatyki (ale myślę, że ludzi Twojego pokroju to niewiele obchodzi), chociaż pewnie wiesz lepiej od nich co to informatyka. Tak się składa, że znam wszystkich wykładających na informatyce na WSP, bo sam jestem jednym z nich. I zastanawiam się w takim razie skąd nasi profesorowie wzięli swoje dyplomy profesorskie z informatyki? Co do pojęcia o informatyce, to za miesiąc bronię swój doktorat z informatyki w Instytucie Podstaw Informatyki Polskiej Akademii Nauk w Warszawie, i wiem co to jest informatyka (chociaż faktycznie rzadko czyszczę swój /tmp). Jeszcze słowo wyjaśnienia: Warszawa, to takie duże miasto na północ od Politechniki Częstochowskiej, a Polska Akademia Nauk, to.... nie, może to za trudne pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
anonim_czestochowa Re: Informatyka Wsp I rok... 10.03.03, 16:53 Gość portalu: heatseeker napisał(a): > sorry, ale slowo informatyka i WSP to dwa rozdzielne pojecia. Znam kilku ludzi, > > ktorzy tam ucza informatyki i niedalbym im nawet /tmp czyscic (zakladajac, ze > wogole by go znalezli :) ) Nie wiem "człowieku" czym ty się zajmujesz, ale informatyka to nie czyszczenie tmp'a. Nawet nie jesteś na bieżąco z programem nauczania na WSP, a tak krytykujesz tą uczelnie ... Czyżby ktoś Cię skrzywdził ? Jakiś czas temu skończyłem studia na WSP informatyka, a następnie kontynuowałem na PCZ. Na WSP nauczyłem się programować (głównie w C : ) ) a na PCZ rozwinąłem swą wiedzę z przetwarzania równoległego ... bez mocnych podstaw z WSP pewnie bym tego nie zaliczył – a jednak zostałem doceniony i miałem bdb. Z tego co się orientuje to na 3 roku na WSP studenci uczą się JAVA’y (zwróć uwagę że to są studia 3- letnie) Spotkałem się wielokrotnie z absolwentami obu uczelni (w pracy zawodowej) i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że te osoby którym zależało na nauce są świetne w tym co robią ( bez względu na uczelnie ) a część z nich nie nadaje się do niczego (udało im się ukończyć uczelnie i na tym skończyli). Więc nie obrażałbym na twoim miejscu ludzi których pewnie tak naprawdę nie znasz L ! Więc nie będę przytaczał błędów jakie widziałem na PCZ Życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.icis.pcz.pl 10.03.03, 19:44 Popieram anonima - a jestem z PCz - kazda uczelnia ma swoje dobre i slabsze strony - wcale nie najgorzej wspolpracuje mi sie na studiach uzupelniajacych ze studentami po WSP. Pozdrawiam WSP, anonim_czestochowa napisał: > Gość portalu: heatseeker napisał(a): > > sorry, ale slowo informatyka i WSP to dwa rozdzielne pojecia. Znam kilku > ludzi, > > > > ktorzy tam ucza informatyki i niedalbym im nawet /tmp czyscic (zakladajac, > ze > > wogole by go znalezli :) ) > Nie wiem "człowieku" czym ty się zajmujesz, ale informatyka to nie czyszczenie > tmp'a. Nawet nie jesteś na bieżąco z programem nauczania na WSP, a tak > krytykujesz tą uczelnie ... Czyżby ktoś Cię skrzywdził ? Jakiś czas temu > skończyłem studia na WSP informatyka, a następnie kontynuowałem na PCZ. Na WSP > nauczyłem się programować (głównie w C : ) ) a na PCZ rozwinąłem swą wiedzę z > przetwarzania równoległego ... bez mocnych podstaw z WSP pewnie bym tego nie > zaliczył – a jednak zostałem doceniony i miałem bdb. Z tego co się orient > uje to > na 3 roku na WSP studenci uczą się JAVA’y (zwróć uwagę że to są studia 3- > letnie) Spotkałem się wielokrotnie z absolwentami obu uczelni (w pracy > zawodowej) i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że te osoby którym > zależało na nauce są świetne w tym co robią ( bez względu na uczelnie ) a część > > z nich nie nadaje się do niczego (udało im się ukończyć uczelnie i na tym > skończyli). Więc nie obrażałbym na twoim miejscu ludzi których pewnie tak > naprawdę nie znasz L ! Więc nie będę przytaczał błędów jakie widziałem na PCZ > Życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 20:51 Gość portalu: xx napisał(a): > Popieram anonima - a jestem z PCz - kazda uczelnia ma swoje dobre i slabsze > strony - wcale nie najgorzej wspolpracuje mi sie na studiach uzupelniajacych ze studentami po WSP. > > Pozdrawiam WSP, Co potwierdza nasze mniemanie, że idziemy na WSP w dobrą stronę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.icis.pcz.czest.pl 15.03.03, 12:07 Nadal ciekawi mnie, skoro jestescie tacy dobrzy, dlaczego nie macie np. praw doktoryzowania z informatyki albo chociaz 5-letnich studiow??? Irytuje sie, bo w Czestochowie niemal na kazdym wydziale kazdej uczelni (np. rowniez - o zgrozo- na Zarzadzaniu i na Ochronie Srodowiska!!!) jest 'informatyka'. WSP raczej nie jest uczelnia techniczna, wiec zamiast w ramach staran o przetrwanie zapuszczac sie w rejony raczej dla niej nie przeznaczone powinna skupic sie na ksztalceniu NAUCZYCIELI!!! Moze jeszcze troche i kazdy z 'dziura w tylku' zacznie otwierac kierunki medyczne (bo ma doktoranta z PAN-u)???A co jesli to P.Cz. zaczelaby ksztalcic nauczycieli??? Kazdy powinien zajmowac sie swoja dzialka. Dzialania takie, jak opisane przeze mnie powoduja, ze dyplom informatyka z Cz-wy bedzie g... warty. I chyba wole , zeby mowiono na mnie 'programista', bo 'informatyk' zaczyna byc uwlaczajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.wsp.czest.pl 15.03.03, 15:15 Gość portalu: heatseeker napisał(a): > Nadal ciekawi mnie, skoro jestescie tacy dobrzy, dlaczego nie macie np. praw > doktoryzowania z informatyki albo chociaz 5-letnich studiow??? Nie pisałem, że jesteśmy "tacy dobrzy". Pisałem, że nie masz prawa kpić z ludzi, których w ogóle nie znasz. Wniosek o prawa magisterskie czeka na rozpatrzenie w MENiS. Wymagania spełniamy. > Irytuje sie, bo w Czestochowie niemal na kazdym wydziale kazdej uczelni (np. > rowniez - o zgrozo- na Zarzadzaniu i na Ochronie Srodowiska!!!) > jest 'informatyka'. Mnie też to irytuje, ale pod względem wypuszczania setek absolwentów informatyki Politechnika jest na razie bezkonkurencyjna. Sam zresztą zwracałeś na to uwagę. Ta "informatyka" na zarządzaniu pzecież też jest na PCz. > WSP raczej nie jest uczelnia techniczna, wiec zamiast w > ramach staran o przetrwanie zapuszczac sie w rejony raczej dla niej nie > przeznaczone powinna skupic sie na ksztalceniu NAUCZYCIELI!!! Oczywiście Ty wiesz lepiej gdzie leżą rejony przeznaczone dla informatyki. Nie chciałem tego pisać, ale jeżeli uważasz, że informatyka to nauka tylko techniczna, to chyba jednak Ty nie znasz się na tym czym jest informatyka. A może Uniwersytety Warszawski, Jagielloński i inne prowadząc studia z informatyki też robią krecią robotę podbierając chleb Politechnikom. O czym Ty w ogóle człowieku piszesz??? > Moze jeszcze > troche i kazdy z 'dziura w tylku' zacznie otwierac kierunki medyczne (bo ma > doktoranta z PAN-u)??? Tu po raz kolejny niestety wyłazi Twoje oczywiste chamstwo (nie chciałem się w ten sposób wypowiadać, ale uważam, że przekroczyłeś znacznie pewne granice kultury). Doktorantów z otwartm przewodem na informatyce w PANie mamy w tej chwili czworo. Troje innych otworzy je jeszcze w tym roku. Poza tym kilka osób pracuje w grantach KBNowskich w PANie. > A co jesli to P.Cz. zaczelaby ksztalcic nauczycieli??? Przecież PCz kształci nauczycieli od wielu lat!!! Istnieje przy Politechnice studium pedagogiczne. Czy żyjesz na księżycu, że o tym nie wiesz?? Nikt z nas nie ma do tego nic. > Kazdy powinien zajmowac sie swoja dzialka. Dzialania takie, jak opisane przeze mnie powoduja, ze dyplom informatyka z Cz-wy bedzie g... warty. I chyba wole, zeby mowiono na mnie 'programista', bo 'informatyk' zaczyna byc uwlaczajace. Jestem tego samego zdania, ale może zamiast bezpodstawnie opluwać innych sami weźcie się pod lupę. Czy uważasz, że na infotrmatyce na PCz wszystko jest w porządku? Co do "robienia swojego", to co robi kierunek "kultura fizyczna" na Politechnice Cz.?? Jest to przecież kierunek czysto techniczny. Może się do tego ustosunkujesz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.icis.pcz.pl 15.03.03, 16:43 Jestem z Politechniki i z przykroscia musze stwierdzic, ze niejaki heatseeker z naszej uczelni "choruje" na manie oblewania pomyjami kogo sie da i czego sie da. Marzyc o obiektywnej dyskusji z tym Panem nie mozna. Sam przekonalem sie juz o tym wielokrotnie. Pozdrawiam WSP, Gość portalu: MiK napisał(a): > Gość portalu: heatseeker napisał(a): > > > Nadal ciekawi mnie, skoro jestescie tacy dobrzy, dlaczego nie macie np. pr > aw > > doktoryzowania z informatyki albo chociaz 5-letnich studiow??? > > Nie pisałem, że jesteśmy "tacy dobrzy". Pisałem, że nie masz prawa > kpić z ludzi, których w ogóle nie znasz. Wniosek o prawa magisterskie > czeka na rozpatrzenie w MENiS. Wymagania spełniamy. > > > > Irytuje sie, bo w Czestochowie niemal na kazdym wydziale kazdej uczelni (n > p. > > rowniez - o zgrozo- na Zarzadzaniu i na Ochronie Srodowiska!!!) > > jest 'informatyka'. > > Mnie też to irytuje, ale pod względem wypuszczania setek absolwentów > informatyki Politechnika jest na razie bezkonkurencyjna. Sam zresztą zwracałeś > na to uwagę. Ta "informatyka" na zarządzaniu pzecież też jest na PCz. > > > WSP raczej nie jest uczelnia techniczna, wiec zamiast w > > ramach staran o przetrwanie zapuszczac sie w rejony raczej dla niej nie > > przeznaczone powinna skupic sie na ksztalceniu NAUCZYCIELI!!! > > > Oczywiście Ty wiesz lepiej gdzie leżą rejony przeznaczone dla informatyki. > Nie chciałem tego pisać, ale jeżeli uważasz, że informatyka to nauka tylko > techniczna, to chyba jednak Ty nie znasz się na tym czym jest informatyka. > A może Uniwersytety Warszawski, Jagielloński i inne prowadząc studia z > informatyki też robią krecią robotę podbierając chleb Politechnikom. O czym Ty > w ogóle człowieku piszesz??? > > > Moze jeszcze > > troche i kazdy z 'dziura w tylku' zacznie otwierac kierunki medyczne (bo m > a > > doktoranta z PAN-u)??? > > Tu po raz kolejny niestety wyłazi Twoje oczywiste chamstwo (nie chciałem się w > ten sposób wypowiadać, ale uważam, że przekroczyłeś znacznie pewne granice > kultury). Doktorantów z otwartm przewodem na informatyce w PANie mamy w tej > chwili czworo. Troje innych otworzy je jeszcze w tym roku. Poza tym kilka osób > pracuje w grantach KBNowskich w PANie. > > > > A co jesli to P.Cz. zaczelaby ksztalcic nauczycieli??? > > Przecież PCz kształci nauczycieli od wielu lat!!! Istnieje przy Politechnice > studium pedagogiczne. Czy żyjesz na księżycu, że o tym nie wiesz?? > Nikt z nas nie ma do tego nic. > > > > Kazdy powinien zajmowac sie swoja dzialka. Dzialania takie, jak opisane > przeze mnie powoduja, ze dyplom informatyka z Cz-wy bedzie g... warty. I chyba > wole, zeby mowiono na mnie 'programista', bo 'informatyk' zaczyna byc > uwlaczajace. > > > > Jestem tego samego zdania, ale może zamiast bezpodstawnie opluwać innych sami > weźcie się pod lupę. Czy uważasz, że na infotrmatyce na PCz wszystko jest w > porządku? Co do "robienia swojego", to co robi kierunek "kultura fizyczna" na > Politechnice Cz.?? Jest to przecież kierunek czysto techniczny. Może się do > tego ustosunkujesz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.wsp.czest.pl 15.03.03, 17:18 Gość portalu: xx napisał(a): > Jestem z Politechniki i z przykroscia musze stwierdzic, ze niejaki heatseeker > z naszej uczelni "choruje" na manie oblewania pomyjami kogo sie da i czego sie > da. > > Marzyc o obiektywnej dyskusji z tym Panem nie mozna. Sam przekonalem sie juz o > tym wielokrotnie. > > Pozdrawiam WSP, Dziękuję za post. MOże zostawmy już to bez dalszego komentarza. Pozdrawiam Politechnikę. MiK Odpowiedz Link Zgłoś
heatseeker Re: Informatyka Wsp I rok... 15.03.03, 17:20 Gość portalu: xx napisał(a): > Jestem z Politechniki i z przykroscia musze stwierdzic, ze niejaki heatseeker > z naszej uczelni "choruje" na manie oblewania pomyjami kogo sie da i czego sie > da. ... dziekuje za uznanie, ale nie 'kogo sie da' tylko tych, ktorzy na to zasluguja. (w przeciwienstwie do kolegi - daje sie zauwazyc 'milosc' kolegi do Polakow mieszkajacych za granica) > Marzyc o obiektywnej dyskusji z tym Panem nie mozna. Sam przekonalem sie juz > o > tym wielokrotnie. ... niestety vice-versa. I o ile ja zle rzeczy krytykije, to kolega je zawsze chwali. A dodatkowo dziwie sie ze koledze odpowiada sytuacja, w ktorej powiekszaja sie cale rzesze ludzi z dyplomami na ktorych widnieje 'mgr. informatyki', pomimo ze niektorzy z nich nawet nie wiedza o czym byly studia. Ale moze o to chodzi - wiecej, drozej, bezstresowo. Tylko ze ja na swoje wyksztalcenie musialem ciezko zapracowac (i nie chodzi tu o pieniadze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.kik.pcz.czest.pl 15.03.03, 18:00 Gość portalu: MiK napisał(a): > Mnie też to irytuje, ale pod względem wypuszczania setek absolwentów > informatyki Politechnika jest na razie bezkonkurencyjna. Sam zresztą zwracałeś > na to uwagę. ... na szczescie to sie zmienia > Ta "informatyka" na zarządzaniu pzecież też jest na PCz. ... miejmy nadzieje ze zarzadzanie kiedys opusci Politechnike, bo jak na razie przez nich sa tylko skandale i straty finansowe innych wydzialow. I zdecydowanie powinni nazwac swoj kierunek np. 'elementy informatyki w zarzadzaniu' > Oczywiście Ty wiesz lepiej gdzie leżą rejony przeznaczone dla informatyki. > Nie chciałem tego pisać, ale jeżeli uważasz, że informatyka to nauka tylko > techniczna, to chyba jednak Ty nie znasz się na tym czym jest informatyka. ... informatyka to nauka o przetwarzaniu informacji, wiec jesli sadzisz, ze nie jest to dziedzina techniczna, to chyba nie wiesz co piszesz. > A może Uniwersytety Warszawski, Jagielloński i inne prowadząc studia z > informatyki też robią krecią robotę podbierając chleb Politechnikom. ... nie, bo oni SA DOBRZY w tej dziedzinie (przynajmniej wiekszasc) A poza tym nie chodzi o 'podbieranie chleba' tylko o robienie przyszlym studentom 'wody z mozgu'. Z tonu Twojej wypowiedzi wnosze, ze myslisz wylacznie o finansowej stronie istnienia studenta na uczelni - ja nie! >Doktorantów z otwartm przewodem na informatyce w PANie mamy w tej > chwili czworo. Troje innych otworzy je jeszcze w tym roku. Poza tym kilka > osób > pracuje w grantach KBNowskich w PANie. ... uprzejmie prosze o wybaczenie Sz. P., nie jestem godzien Sz.P. doktorantowi sznurowadel w butach wiazac, ja nedzny. My tu bidulki skretyniale robimy doktoraty poza PAN-em, bo jestesmy zbyt nikczemni i ograniczeni. Nie to, co Sz.P. doktorant, ktory jest klasa sama w sobie... > Przecież PCz kształci nauczycieli od wielu lat!!! Istnieje przy Politechnice > studium pedagogiczne. Czy żyjesz na księżycu, że o tym nie wiesz?? > Nikt z nas nie ma do tego nic. ... nie wiem czy sie orientujesz, ale studium to istnieje w zasadzie tylko dlatego, ze jest durny obowiazek posiadania ukonczonego fakultetu pedagogicznego przed zatrudnieniem asystenta na stanowisku adiunkta, wiec nie porownuj. > > Jestem tego samego zdania, ale może zamiast bezpodstawnie opluwać innych sami > weźcie się pod lupę. na szczescie np. W. Zarz. wziela pod lupe komisja akredytacyjna (a co za tym idzie rowniez cala P.Cz.). I miejmy nadzieje, ze wszystkie nieprwidlowosci zostana wykryte i usuniete! > Czy uważasz, że na infotrmatyce na PCz wszystko jest w > porządku? ... nie i dlatego wytykam bledy nie tylko WSP. Na paru rzeczach dot. politechniki tez 'wieszalem psy' > Co do "robienia swojego", to co robi kierunek "kultura fizyczna" na > Politechnice Cz.?? Jest to przecież kierunek czysto techniczny. ... pewnie wladze wydzialu zarzadzania doszly do wniosku, ze skoro potrafia jeszcze wykonac przewrot w przod, to moga prowadzic taki kierunek :). Jak juz pisalem, mam nadzieje ze ten wydzial odlaczy sie od P.Cz. Nie o to chodzi, zeby ktos nie uczyl informatyki, ale niech dla kasy nie miesza studentom w glowach! Wiec np. WSP powinno nazwac swoj kierunek np. 'Informatyka w szkolnictwie' i wtedy student, ktory chce zostac specem od baz danych czy programista w duzej firmie przyjdzie do nas na 'czysta' informatyke, a ktos kto chce zostac nauczycielem informatyki w szkole podstawowej lub sredniej - do Was. I wszystko byloby w porzadku. I mysle ze studenci tez byliby bardziej zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiK Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 21:27 Widzę, że przynajmniej w kilku kwestiach dotyczących poziomu nauczania etc. jesteśmy zgodni. Co do dyskusji czym jest informatyka, czy jest to dziedzina wyłącznie techniczna, czy baz danych można się nauczyć tylko na Politechnice oraz jak sprząta się \tmp zapraszam do Instytutu Matematyki i Informatyki WSP - Al. Armii Krajowej 13/15 budynek B1. pok. 3010 lub w jakiekolwiek inne godne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exp Do zakompleksionego... IP: *.wsp.czest.pl 15.03.03, 21:19 Drogi Kolego, Nie wiem skąd tyle jadu w Twoich słowach (może jakieś zranienia w dzieciństwie?) W każdym razie, niezależnie od przyczyny, na pewno nie powinieneś ich uzewnętrzniać w takiej formie. Od wielu lat pracuję na WSP i nie rozumiem z jakiej racji mnie obrażasz. Kilkoro moich byłych studentów (obecnie po doktoracie) pracuje też na politechnice. Co do poziomu wspomnianej "informatyki" to chyba trudno się licytować. Nie tak dawno, na studiach podyplomowych, uczyłem ABSOLWENTA INFORMATYKI PCZ (widziałem indeks), który miał elementarne braki na poziomie "podstaw użytkowania komputera" o innych rzeczach nie wspominając. Nie chcę robić uogólnień, choć pewnie gdybym miał Twój temperament, to zaraz bym począł szykanować PCz. Z Twoich kolejnych wynurzeń wnioskuję, że usiłujesz ograniczyć WSP jedynie do kształcenia nauczycieli. Pytanie: kto Ci dał do tego prawo? Jesteśmy uczelnią młodszą i trochę mniejszą niż politechnika, ale to nie powód żeby nas obrażać. Nazwa (WSP) ma rodowód komunistyczny i przypuszczalnie niedługo bedzie zmieniona. Podstawowe kierunki ścisłe (fizyka, chemia) są na WSP znacznie większe niż na PCz. Matematyka i informatyka są na etapie dynamicznego rozwoju. W kilku dziedzinach prowadzimy badania na najwyższym poziomie światowym, o czym świadczą setki publikacji z "listy filadelfijskiej". Krótko mówiąc: nie jestesmy idealni (jak PCz) ale i nie mamy się czego wstydzić. Zupełnie zaś nie skłonią mnie w tym kierunku Twoje niegodziwe insynuacje które, jak sądzę, wynikają po trosze z młodego wieku i, idącego z nim w parze, braku rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Do zakompleksionego... IP: *.icis.pcz.pl 17.03.03, 11:58 to budynek pewnie tez zburzycie, bo powstal 'za komuny'? I akurat z 'mlodym wiekiem' to kolega nie trafil. Ja tez uczylem kilku absolwentow WSP i ich poziom (wiekszasci) nie byl rewelacyjny, ale mniejsza z tym. Uwazam, ze kazdy moze znalezc na rynku edukacyjnym swoje miejsce i nie ma (poza ocz. kasa) powodow, zeby wpychac sie na miejsce kogos innego. U mnie na wydziale rowniez jest kierunek 'Matematyka' a uwazam, ze nie powinno go byc, lub powinna to byc 'Matematyka stosowana' lub cos, co sugerowaloby jej zastosowanie w dziedzinach technicznych. Martwi mnie, ze przestaje sie liczyc student i ze od ich ilosci zaleza fundusze otrzymywane przez uczelnie z ministerstwa.Zadni kasy 'jajoglowi' sciagaja studentow na jak najwieksze ilosci kierunkow (zupelnie bez sensu), zeby sie tylko troche 'nachapac'. Dlatego swietnym posunieciem byloby uniezaleznienie srodkow przesylanych na uczelnie od ilosci studentow (sa teraz co prawda limity, np. 90 stud. na profesora, ale to nie zalatwia sprawy). Dotacje powinny byc uzaleznione uzyskanymi wynikami prac naukowych itp. Choc jak znam zycie znowu znalezliby sie chetni do naduzyc. Widac tez jak niektorzy (zaznaczam - niektorzy) profesorowie zarabiaja na studentach, majac np. 60 - 70 magistrantow!!!! No bo przeciez po 500 PLN od sztuki- i juz mozna na wakacje na cypr jechac. Ciekawe jakim cudem dadza rade pomoc pisac prace magisterska 70 studentom??? Porownujac do wolnego rynku: dlaczego Mercedes jest klasa sama w sobie? Bo nikt nie zaczal robic identycznych samochodow, z tym samym znaczkiem, tylko z gorszych materialow i tanszych! Wiec jezeli zalezy nam na jakosci naszych uczelni, to powinnismy sie upierac przy ich 'kierunkowosci'. No ale moze Tobie na tym nie zalezy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exp Re: Do zakompleksionego... IP: *.wsp.czest.pl 17.03.03, 16:25 Teraz już wiemy, co to jest "odwracanie kota ogonem" lub, jak kto woli, zmienianie pierwotnego wątku sprawy. > to budynek pewnie tez zburzycie, bo powstal > 'za komuny'? oczywiście, że nie zburzymy - sam się wali... > Uwazam, ze kazdy moze znalezc na rynku edukacyjnym > swoje miejsce i nie ma (poza ocz. kasa) powodow, zeby > wpychac sie na miejsce kogos innego. Każdy może, przy założeniu, że Panu to akurat odpowiada. Problem jednak w tym, że niestety Panu Informatyka na WSP się "nie kojarzy". Wolałby kolega mieć innych sąsiadów. Czemu akurat podział "Informatyka dla nauczycieli tam" a "Informatyka czysta tu" miałby byc lepszy od "Informatyka czysta tam" a "Informatyka dla inżynierów tu" - tego chyba nie da się rozsądnie uzasadnić. Przepraszam, mówię w swoim imieniu, bo są też inne poglądy, jak: "WSP się wpycha". > Martwi mnie, ze przestaje sie liczyc student(...) To bardzo szlachetne. Jednak uściślijmy: to zupełnie nowy wątek. > Porownujac do wolnego rynku: dlaczego Mercedes jest > klasa sama w sobie? Bo nikt nie zaczal robic > identycznych samochodow, z tym samym znaczkiem, > tylko z gorszych materialow i tanszych! Wiec jezeli > zalezy nam na jakosci naszych uczelni, to powinnismy > sie upierac przy ich 'kierunkowosci'. No ale moze > Tobie na tym nie zalezy... I tu dochodzimy do sedna! Mamy uważać PCz za takiego "mercedesa uczelnianego". Przymknąć oko na rozwalone amortyzatory, luzy w zawieszeniu i dziury w zaworach. A najlepiej niczego innego, co jeździ po drogach nie nazywać "samochodem". Gratuluję dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Do zakompleksionego... IP: *.kik.pcz.czest.pl 18.03.03, 16:11 Gość portalu: exp napisał(a): > I tu dochodzimy do sedna! Mamy uważać PCz za takiego > "mercedesa uczelnianego". Przymknąć oko na rozwalone > amortyzatory, luzy w zawieszeniu i dziury w zaworach. A > najlepiej niczego innego, co jeździ po drogach nie > nazywać "samochodem". Gratuluję dobrego samopoczucia. > ... bo tak sie sklada, ze mamy 'troszke' wieksze doswiadczenie i osiagniecia w tej dziedzinie. Ciekawe gdzie byliscie, jak ponad 30 lat temu powstawal u nas pierwszy zaklad informatyki?? Wiec nie mow mi o 'rozwalonych amortyzatorach' itp. Moge spokojnie powiedziec, ze informatyka na naszej uczelni jest na najwyzszym poziomie w wojewodztwie, a i z punktu widzenia Polski tez nie najgorzej, bo na 4 miejscu. I poniewaz teraz rozwijamy sie b. dynamicznie dzieki wielu ciekawym inicjatywom naszych pracownikow, raczej pogorszenie nam nie grozi. Ale, ucinajac ta dyskusje, czas pokaze jak sie uczelnie utrzymaja w nizu demograficznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Do zakompleksionego... IP: *.pcz.czest.pl 19.03.03, 00:14 Moge spokojnie powiedziec, ze informatyka na naszej uczelni jest na > najwyzszym poziomie w wojewodztwie, a i z punktu widzenia Polski tez nie > najgorzej, bo na 4 miejscu. Skad te dane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Do zakompleksionego... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 01:28 > Skad te dane? Ja chyba wiem - pochodzą z tego samego ośrodka, który stwierdza, że włosy są o 73% gładsze, a bielizna o 42% bielsza. Swoją drogą głowę daję, że heatseeker 30 lat temu budował tą wspaniałość informatyczną w jakimś przedszkolu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Do zakompleksionego... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 14:15 Gość portalu: euro napisał(a): > > Skad te dane? > > Ja chyba wiem - pochodzą z tego samego ośrodka, który stwierdza, że włosy są o > 73% gładsze, a bielizna o 42% bielsza. Swoją drogą głowę daję, że heatseeker 30 > > lat temu budował tą wspaniałość informatyczną w jakimś przedszkolu... To jakies bezpodstawne insynaucje, On wtedy juz zaczał robiś swój doktorat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Do zakompleksionego... IP: *.icis.pcz.pl 19.03.03, 14:50 no comments, bo po prostu ta dyskusja jest bezcelowa a ja mam wazniejsze rzeczy do roboty niz udowadnianie faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.zus.pl 18.03.03, 11:37 ^-NufC-^ napisał: > Poszukuje ludzi ktorzy sa na I roku (2 semestr) Informatyki na WSP w > Czestochowie system zaoczny... Mam pytania.. prosze o info na priv nufc@wp.pl Ciekawy jestem czy ten biedny student otrzymał odpowiedzi na dręczące go pytania :) Swoja drogą bardzo ciekawa dyskusja ! Czy ta wojenka już długo trwa ? i czy kiedyś się skończy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złe mzimu Re: Informatyka Wsp I rok... IP: 213.199.197.* 19.03.03, 21:54 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > > Ciekawy jestem czy ten biedny student otrzymał odpowiedzi na dręczące go > pytania :) > Swoja drogą bardzo ciekawa dyskusja ! > Czy ta wojenka już długo trwa ? i czy kiedyś się skończy ? Ta wojenka nigdy się nie skończy, bo jak się dochodzą dwa cepy, to gotowe całe zycie spędzić na wzajemnym udowadnianiu sobie nawzajem, który z nich lepiej młóci. Nie przeszkadza im to podkradać części z uczelnianych komputerów, ani wynosić notebook'ów na całe miesiące do domu pod pretekstem pilnej pracy. A studenci? Diabli ich nadali. Przeszkadzają tylko w zabawie i zawracają głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebe Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.cn.com.pl 01.04.03, 09:00 ale dno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.pcz.czest.pl 01.04.03, 12:15 W ostatnim newsweeku został opublikiowany ranking wyzszych uczelni. Nasza politechnika na 17 uczelni technicznych jest na miejscu ... 17. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Informatyka Wsp I rok... IP: 193.48.101.* 01.04.03, 14:57 Nasza informatyka na Politechnice w bardzo reprezenatatywnym rankingu Polityki - opartym na konkreatch - jest na 12 miejscu na ponad 30 jednostek zaraz za 6 wielkimi politechnikami i 4 wielkimi uniwersytetami, dla krtorych z racji wielkosci zagwarantowanych jest 10 pierwszych miejsc. Wiec mozna :)))) A mysle, ze mozemy wskoczyc nawet kiedys do pierwszej 10-tki. Wiec prosze widziec wszystko we wlasciwym swietle - nie wiem jak jest z cala uczelnia, i w ktorym rankingu. Ja jestem odpowiedzialny wraz z innymi za Informatyke na Politechnice i wierze, ze razem ze studentami potrafimy zapewnic odpowiedni poziom informatyki na Wydziale Inzynierii Mechanicznej i informatyki. Pozdrawiam serdecznie, P.S. W ubieglorocznym rankingu Neewseeka zajelismy bardzo wysokie 6-te miejsce, wiec niektore rankingui sa brane z sufitu. Ranking Polityki bierze pod uwage konkrety i dlatego jest w miare objektywny. Gość portalu: student napisał(a): > W ostatnim newsweeku został opublikiowany ranking > wyzszych uczelni. Nasza politechnika na 17 uczelni > technicznych jest na miejscu ... 17. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fds Re: Informatyka Wsp I rok... IP: *.cel.czest.pl / 172.20.6.* 02.04.03, 08:33 Odpowiedz Link Zgłoś