Dodaj do ulubionych

jak zlikwidować gradówke?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 19:35
chodzi mi o jakieś leki, domowe sposoby, nie o wycięcie
Obserwuj wątek
    • kasia525 Re: jak zlikwidować gradówke? 16.09.06, 20:47
      Jak jest mała to może jakieś leki pomogą, zależy też gdzie jest umiejscowiona.
      Ja chodziłam z gradówką pod górną powieką przez kilka miesięcy w końcu miesiąc
      temu zdecydowałam się na zabieg, prawie bezbolesny także polecam bo nie ma
      sensu się męczyć.
    • Gość: mara Re: jak zlikwidować gradówke? IP: *.prenet.pl 16.09.06, 22:58
      Zalecone przez okulistę, bo rzecz dotyczyła małego dziecka i notorycznie
      pojawiających się gradówek [nie sposób było robić zabieg za zabiegiem] - sposób
      jest wypróbowany i na dorosłych domownikach: nagrzewanie + maść z
      antybiotykiem. Do malutkiej buteleczki trzeba nalać gorącej wody i trzymać przy
      powiece - początkowo przez chusteczkę, żeby się nie poparzyć, potem bez... w
      międzyczasie smarować maścią z antybiotykiem [więc konieczna jest wizyta u
      okulisty, bo w aptece nie sprzedadzą takiej maści bez recepty].
      Gradówka, to zaczopowane ujście gruczołu łojowego - nagrzewanie spowoduje
      odblokowanie ujścia i "pęknięcie" gradówki - wcale nie trzeba narażać się na
      przykry zabieg.
      • Gość: Franz Re: jak zlikwidować gradówke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 10:18
        ciekawe tylko, w czym ten zabieg jest przykry? W tym, że jest zastrzyk
        znieczulenia? No chyba, że chodzi właśnie o małe dziecko, to i owszem. Każdy
        zabieg może być przykry. Ale gradówka potrafi się ciągnąć i ciągnąć miesiącami.
        I wtedy żaden antybiotyk, ani żadne rozgrzewanie nic już nie pomogą. Dają
        jedynie wiarę, że może jutro pęknie... A wystarczy 10 minut, jedno nacięcie
        wywiniętej powieki, kilka dni smarowania antybiotykiem po zabiegu i po sprawie.
        Zresztą zabieg to za duże słowo na usunięcie gradówki. To najzwyklejsze w życiu
        nacięcie i wyczyszczenie ranki po zgromadzonej tam "substancji". Bez wielkiej
        filozofii...

Franz
        • kasia525 Re: jak zlikwidować gradówke? 17.09.06, 10:32
          Całkowicie zgadzam się z Franzem, a takie zabiegi domowe to jednemu pomogą a
          drugiem nie, a zabieg jak dobrze przeprowadzony to praktycznie eliminuje
          możliwość powrotu gradówki.
          • Gość: mara Re: jak zlikwidować gradówke? IP: *.prenet.pl 17.09.06, 16:28
            Nie przeczytaliście dokładnie - to nie jest domowy sposób [w podtekście
            znachorski], ale zalecony przez okulistę. Nie neguję Waszych preferencji, ale
            nie zawsze ma się ochotę i czas na jazdy na nacinania, czyszczenia,
            znieczulenia - poza tym, po co ingerować mechanicznie w tak delikatne miejsce ?
            I jeszcze jedno - zabieg nie zapobiega powstawaniu nowych gradówek, a
            nagrzewanie tak. Jednak nie przeczę, że jeśli zaczyna się leczenie po miesiącu
            hodowania gradówki i ona się otorbi, to faktycznie, pozostaje nacinanie.
            Pozwolę sobie pozostać przy swojej metodzie po tym, jak zobaczyłam efekt
            wycinania - oko wyglądało jak podbite pięścią, a stan zapalny utrzymywał się
            przez ponad miesiąc. Uprzedzając komentarze - wiem, że pacjentka mogła trafić
            na niezgrabnego okulistę i niewyjałowione narzędzia, ale skąd mam mieć pewność,
            że ktoś z nas tak nie trafi :))
            • kasia525 Re: jak zlikwidować gradówke? 17.09.06, 17:01
              Nie neguję metod nagrzewania jak się je stosuje zaraz po pojawieniu gradówki,
              ale w dłuższym odstępie czasu już raczej nie pomagają.
              A dobrego okulistę można znaleźć przez kogoś Ja już podałam dobrego
              specjalistę, na drugi dzień po zabiegu prawie nie było śladu,a dodam że
              gradówka była pod górną powieką i już taka dosyć duża.
    • Gość: xyz Re: jak zlikwidować gradówke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 12:43
      Ja miałam już 2 razy wycinaną.Obecnie znów je mam tyle tylko że na dwóch powiekach
      Teraz biorę krople "naclof"i maść "cortineff"Do jakiego okulisty chodzisz?
      • kasia525 Re: jak zlikwidować gradówke? 17.09.06, 16:04
        Byłam na zabiegu w Przychodni Komed na ul. Sobieskiego u dr Korzekwy naprawde
        świetny specjalista który na stałe pracuje na Akademii Śląskiej a tu jest tylko
        co drugi weekend.
        A po jakim czasie pojawiła ci się nowa gradówka.
        • Gość: facet Re: jak zlikwidować gradówke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 18:09
          ile bierze za wizyte ten oklulista
          ? ile kosztuje zabieg?
          • kasia525 Re: jak zlikwidować gradówke? 17.09.06, 19:04
            Ja wszystko miałam robione w ramach NFZ, musiałbyś zadzwonić 0343246154 i
            dowiedzieć się czy mają jeszcze punkty na te zabiegi w ramach NFZ i jak tak to
            umówić się na wizytę.
        • Gość: xy Re: jak zlikwidować gradówke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 16:33
          Następna Gradówka zrobiła mi się 6 miesiącach
    • Gość: daria Re: jak zlikwidować gradówke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 17:19
      a ja polecam zamrozenie gradowki moj syn mial 5 lat bez zadnego znieczolenia w
      szpitalu na pck mial zabieg na odziale okulistycznym i po zamrozeniu niebylo
      nawrotow dziecko ma w tej chwili 9 lat i ani sladu gradowek i nic zato
      nieplacilam .Takze czytam co wy tu wogole wypisujecie to sa jakies
      bzdury.Polecam jeszcze raz zamrazanie gradowek i jest to naprawde bezbolesne
      skoro dziecko 5 letnie samo dalo zrobic zabieg bez pomocy mamy czy pielegniarki
      stalysmy obok i przygladalysmy jak jest wykonywany zbieg przez pania doktor.
      • elikaka Re: jak zlikwidować gradówke? 30.09.06, 18:27
        proszę o dokładna informację o zamrożeniu gradówki. czy to robi szpital w W-wie?
        mam 2 letnią córeczkę, która ma gradówkę juz od 6 m-cy. Mamy zabieg w
        pażdzierniku ale się boimy narkozy i szukamy innego sposobu usunięcia gradówki.
        • Gość: xy do eliaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 19:50
          mój nr gg to 6173304
    • grfity444 zamrazanie gradowki 25.08.14, 13:04
      witam mogła by pani podac nr do siebie.Moj syn ma gradowke 6 miesiecy i nic nie pomaga.
      • magd_a86 Re: zamrazanie gradowki 13.11.15, 14:43
        Witam
        ma Pani może jakieś informacje dotyczące wymrożenia gradówki bo dziecko ma bardzo długo. Proszę o odpowiedź
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka