Gość: agga IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 14:29 ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qrka Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.cel.czest.pl 14.11.01, 15:00 tak a o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
youstynus Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 23.01.02, 21:43 no wlasnie? Chodzilam nawet z jedna Aga do klasy humanistycznej p. Martyki. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_24 Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 24.01.02, 12:41 Ja też chodziłam. 4 lata wycięte z życiorysu. Ale nie ważne. Jako indywiduum pamiętam historyka Sławomira Maślikowskiego. Można mówić o nim różnie, ale generalnie jako jeden z nielicznych stał po naszej stronie. Ciekawa jestem co porabiają teraz absolwenci Słowackiego z tradycjami. Gdzie studiujecie, gdzie mieszkacie, gdzie pracujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czes.gazeta.pl 24.01.02, 14:43 Troje absolwentów pracuje w częstochowskiej Gazecie Wyborczej. Dwoje z 1987 i jeden z 1992 roku. Szkołę wspominamy różnie, choć akurat ja bardzo dobrze, bo w czasach dyrektora Kołodziejczyka miała niezwykły klimat. No i chodziło tam wówczas wielu fajnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_24 Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 24.01.02, 14:50 Gratuluję. Znałam kogoś z Gazety jak jeszcze mieszkałam w Czwie, ale on tam już nie pracuje i to chyba dobrze dla Gazety ;-) Ja jestem z czasów dyr. Głowackiej. Matura rocznik 96. Chyba. Wywiało nie na studia do Warszawy. Właśnie je kończę. Pracuję w Andersenie i chwalę sobie to, co mam, jak na dzisiejsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czes.gazeta.pl 26.03.02, 18:35 Zmarła profesor Aleksandra Księżyk, która przez wiele lat uczyła w Słowackim i - chyba - w Mickiewiczu. Była lubianą germanistką, nazywaną �babcią Helgą�. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlRahim Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 22:05 Gość portalu: jacek napisał(a): > Zmarła profesor Aleksandra Księżyk, Czy wiadomo coś o dacie i miejscu pogrzebu? Tak , tak, była baaardzo lubiana - ile jej zawdzięczam - jejku - tyle wspomnień - dla mnie osobiście była to jedna z nielicznych osób w Słowaku które potrafiły trzymac poziom ( w każdym znaczeniu tego słowa). A jej małe zeszyciki z gramatyką do niemca trzymam po dziś dzień!!!!!!!!!!Kompedium wiedzy.Hmmm - smutno mi :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 18:53 szkoda to byl dobry pedagog rozumiał młodzież Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.N. Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 23:33 Gość portalu: AlRahim napisał(a): > Gość portalu: jacek napisał(a): > > > Zmarła profesor Aleksandra Księżyk, oj smutno... > Tak , tak, była baaardzo lubiana - ile jej zawdzięczam - jejku - tyle wspomnień > - to tak jak ja. Nie uczyla mnie ale pamietam wyjazdy z nia do NRD z ludzmi ze szkoly :-) > dla mnie osobiście była to jedna z nielicznych osób w Słowaku które potrafiły > trzymac poziom ( w każdym znaczeniu tego słowa). tak , no i dostalem 5 na maturze :-) ( 6 jeszcze nie bylo :-) ) Darek N. matura '90 klasa IV a dredd@polbox.com Odpowiedz Link Zgłoś
youstynus Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 30.05.02, 15:45 elle_24 napisał(a): > Ja też chodziłam. 4 lata wycięte z życiorysu. Ale nie ważne. Jako indywiduum > pamiętam historyka Sławomira Maślikowskiego. Można mówić o nim różnie, ale > generalnie jako jeden z nielicznych stał po naszej stronie. > Ciekawa jestem co porabiają teraz absolwenci Słowackiego z tradycjami. Gdzie > studiujecie, gdzie mieszkacie, gdzie pracujecie? Az tak zle bylo??? Ja zwykle wspominam z rozzewnieniem te czasy, choc zdarzalo mi sie obrywac za ubior. grrr....Ale p. Dyr. Glowacka to bylo przezycie jedyne w swoim rodzaju! Ja obecnie wspominam te stare dobre czasy siedzac przed kompem w stanie Maryland w USA. Jakos tak mi sie udalo wyladowac na Filologii Angielskiej, mimo ze tego jezyka uczyla mnie p. Choroba. p. Maslikowski to jest to!!! Zawsze bylo wesolo. A czy ktos pamieta, jak dyr. Glowacka zyczyla nam przez megafon "Szczesliwego Nowego Roku 1966"? To byly czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle_24 Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.chello.pl 05.06.02, 21:23 Rzeczywiscie angielski u p. Choroby to była prawdziwa przygoda. Pamiętam jej "be quiet!", które wrzeszczała, kiedy klasa była ciut za głośno. Pamiętam oczywiscie piec kaflowy i parkiety, w których można było przeglądać sie jak w lustrze. Czy ktos wie, czy p. Maślikowski jeszcze tam uczy? Co z panią Halinką (szatnia)??? Odpowiedz Link Zgłoś
ankehuber Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 28.03.02, 10:13 Kadra się zmieniła, to już nie jest ta sama szkoła z tradycjami, po ostatniej zmianie dyrekcji nic juz tam z dawnego SŁOWAKA nie zostało, no chyba że trzeszcząca podłoga, olbrzymie drzwi i piec kaflowy w kuchni - oj tak troche tęsknie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babajaga Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 13:33 A czy jest ktoś z tak odległych czasów jak dyrektorowanie prof. Żak- Koczwarskiej? Odpowiedz Link Zgłoś