Dodaj do ulubionych

Absolwenci I LO im. Słowackiego

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 14:29
???
Obserwuj wątek
    • Gość: qrka Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.cel.czest.pl 14.11.01, 15:00
      tak a o co chodzi?
    • youstynus Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 23.01.02, 21:43
      no wlasnie? Chodzilam nawet z jedna Aga do klasy humanistycznej p. Martyki.
      • elle_24 Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 24.01.02, 12:41
        Ja też chodziłam. 4 lata wycięte z życiorysu. Ale nie ważne. Jako indywiduum
        pamiętam historyka Sławomira Maślikowskiego. Można mówić o nim różnie, ale
        generalnie jako jeden z nielicznych stał po naszej stronie.
        Ciekawa jestem co porabiają teraz absolwenci Słowackiego z tradycjami. Gdzie
        studiujecie, gdzie mieszkacie, gdzie pracujecie?
        • Gość: szcz Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czes.gazeta.pl 24.01.02, 14:43
          Troje absolwentów pracuje w częstochowskiej Gazecie
          Wyborczej. Dwoje z 1987 i jeden z 1992 roku. Szkołę
          wspominamy różnie, choć akurat ja bardzo dobrze, bo
          w czasach dyrektora Kołodziejczyka miała niezwykły
          klimat. No i chodziło tam wówczas wielu fajnych ludzi.
          • elle_24 Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 24.01.02, 14:50
            Gratuluję. Znałam kogoś z Gazety jak jeszcze mieszkałam w Czwie, ale on tam już
            nie pracuje i to chyba dobrze dla Gazety ;-)
            Ja jestem z czasów dyr. Głowackiej. Matura rocznik 96. Chyba.
            Wywiało nie na studia do Warszawy. Właśnie je kończę. Pracuję w Andersenie i
            chwalę sobie to, co mam, jak na dzisiejsze czasy.
            • Gość: jacek Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czes.gazeta.pl 26.03.02, 18:35
              Zmarła profesor Aleksandra Księżyk, która przez wiele
              lat uczyła w Słowackim i - chyba - w Mickiewiczu. Była
              lubianą germanistką, nazywaną �babcią Helgą�. Szkoda.
              • Gość: AlRahim Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 22:05
                Gość portalu: jacek napisał(a):

> Zmarła profesor Aleksandra Księżyk,
                Czy wiadomo coś o dacie i miejscu pogrzebu?
                Tak , tak, była baaardzo lubiana - ile jej zawdzięczam - jejku - tyle wspomnień -
                dla mnie osobiście była to jedna z nielicznych osób w Słowaku które potrafiły
                trzymac poziom ( w każdym znaczeniu tego słowa). A jej małe zeszyciki z gramatyką
                do niemca trzymam po dziś dzień!!!!!!!!!!Kompedium wiedzy.Hmmm - smutno mi :-(
                • Gość: Chris Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 18:53
                  szkoda to byl dobry pedagog rozumiał młodzież
                • Gość: D.N. Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 23:33
                  Gość portalu: AlRahim napisał(a):

> Gość portalu: jacek napisał(a):
                  >
                  > > Zmarła profesor Aleksandra Księżyk,

oj smutno...

> Tak , tak, była baaardzo lubiana - ile jej zawdzięczam - jejku - tyle wspomnień
                  > -

to tak jak ja. Nie uczyla mnie ale pamietam wyjazdy z nia do NRD z ludzmi ze
                  szkoly :-)

> dla mnie osobiście była to jedna z nielicznych osób w Słowaku które potrafiły
                  > trzymac poziom ( w każdym znaczeniu tego słowa).

tak , no i dostalem 5 na maturze :-) ( 6 jeszcze nie bylo :-) )

Darek N. matura '90 klasa IV a
                  dredd@polbox.com
        • youstynus Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 30.05.02, 15:45
          elle_24 napisał(a):

> Ja też chodziłam. 4 lata wycięte z życiorysu. Ale nie ważne. Jako indywiduum
          > pamiętam historyka Sławomira Maślikowskiego. Można mówić o nim różnie, ale
          > generalnie jako jeden z nielicznych stał po naszej stronie.
          > Ciekawa jestem co porabiają teraz absolwenci Słowackiego z tradycjami. Gdzie
          > studiujecie, gdzie mieszkacie, gdzie pracujecie?

Az tak zle bylo???
          Ja zwykle wspominam z rozzewnieniem te czasy, choc zdarzalo mi sie obrywac za
          ubior. grrr....Ale p. Dyr. Glowacka to bylo przezycie jedyne w swoim rodzaju!
          Ja obecnie wspominam te stare dobre czasy siedzac przed kompem w stanie Maryland
          w USA. Jakos tak mi sie udalo wyladowac na Filologii Angielskiej, mimo ze tego
          jezyka uczyla mnie p. Choroba.
          p. Maslikowski to jest to!!! Zawsze bylo wesolo.

A czy ktos pamieta, jak dyr. Glowacka zyczyla nam przez megafon "Szczesliwego
          Nowego Roku 1966"?

To byly czasy!

• Gość: elle_24 Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.chello.pl 05.06.02, 21:23
            Rzeczywiscie angielski u p. Choroby to była prawdziwa przygoda. Pamiętam
            jej "be quiet!", które wrzeszczała, kiedy klasa była ciut za głośno. Pamiętam
            oczywiscie piec kaflowy i parkiety, w których można było przeglądać sie jak w
            lustrze.
            Czy ktos wie, czy p. Maślikowski jeszcze tam uczy? Co z panią Halinką
            (szatnia)???
    • ankehuber Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego 28.03.02, 10:13
      Kadra się zmieniła, to już nie jest ta sama szkoła z tradycjami, po ostatniej
      zmianie dyrekcji nic juz tam z dawnego SŁOWAKA nie zostało, no chyba że
      trzeszcząca podłoga, olbrzymie drzwi i piec kaflowy w kuchni - oj tak troche
      tęsknie:(
      • Gość: babajaga Re: Absolwenci I LO im. Słowackiego IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 13:33
        A czy jest ktoś z tak odległych czasów jak dyrektorowanie prof. Żak-
        Koczwarskiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka