Dodaj do ulubionych

MPK - Linia 31

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 23:46
W Częstochowie mamy taką linie z której ewidentnie korzysta najmniej
pasażerów, jest to linia 31.
Powód jest prosty, struntura trasy jest tak ułożona, by niemal żaden z
pasażerów nie miał potrzeby korzystać z tej linii.
Dziwie się że jeszcze wspaniałomyślny pan Nabrdalik nie wydał rozkazu
likwidacji tej linii bądź też zmiany trasy.

Mogę sie mylić, ale moim zdaniem potrzeba tak niewiele by linia ożyła, mój
projekt jest taki: Z Kręciwilka przez Bugajską do WP, a potem prosto aż do
Alei Pokoju, dlaczego? Bo obecnie linia objeżdża cały raków niepotrzebnie, bo
taką samą trase ma 35, który jeździ częsciej. Następnie z Al. Pokoju wzdłuż
tramwaju aż do Gilowej na dębiu, po drodze mijając szkoły przy Prusa, potem
przez Hutników, Ruckemana, Faradaya, (przy rynku) do Mirowskiej i NMP do
Biegańskiego, a następnie Nowowiejskiego i Sobieskiego. Przypomne że na
Sobieskiego nie ma autobusu ani z rakowa, ani z zawodzia. Następnie na
Pułaskiego i jednokierunkową Kazimierza, gdzie jest kolejnych kilka szkół
średnich, z tamtąd równiez nie ma autobusu na zawodzie i raków, a potem
Barbary pod Jasną Górę i przez Kordeckiego na Jadwigi, a końcowy przy
cmentarzu na Rocha.
Taki układ wg mnie pozwolił by odżyć linii 31 i stworzył nowe połączenia
komunikacyjne. Czas trasy to 40 minut.

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: lunch Re: MPK - Linia 31 IP: *.ghnet.pl 22.10.06, 00:43
      Bez przesady. Trasa nie jest głupia - to jedyny autobus z Lisińca i
      Częstochówki na Zawodzie (bo wszystkie inne dziwnym trafem jadą na Ostatni
      Grosz, tak jak dziwnym trafem wszystkie ze Stradomia jadą na Aniołów)
      Ale kto będzie czekał na autobus, który jeździ tak rzadko? Nonsens. Na odcinku
      Zawodzie - Raków problem miał rozwiązać autobus 35, jeżdżąc na przemian w
      skoordynowanym z 31 rozkładzie. I... Cóż, mój ulubiony temat do fotografii to
      autobusy 31 i 35 jadące gęsiego aleją Pokoju. Mają chłopaki łeb na karku.
    • Gość: henryczek Re: MPK - Linia 31 IP: *.com 22.10.06, 00:49
      ha, też zawsze uważałem że 31 zamiast jeździc bezsensownie po starym rakowie powinno połączyc jego nowsze centrum (dk1/aleja pokoju) z dąbiem i zawodziem przez gilową, bo rakowianie chcąc się dostać np na stadion żużlowy muszą się przesiadać

z innych rozwiązań - linia 34 też jest troche bezsensowna: powinna być wydłużona ulicą jagiellonską do dźbowa, bo nie potrzebnie dubluje 20 a trase konczy tam gdzie pasazerów zdąrzy zebrać popularne 26/27/24
      • Gość: krystian Re: MPK - Linia 31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 01:12
        No ale okolice cmenatarza na Rocha i Kordeckiego to chyba Lisiniec i
        Częstochówka. Po za tym i tak 90% pasażerów linii 31 wymienia się w Alejach, no
        chyba że jest rynek, obok którego też uzwględniłem trase. A kto powiedział że
        ma jeździć 1 autobus, myślę że 2 wystarczyły by w sam raz.
        Co do linii 34 to już odrębny temat.
        • Gość: krystian Re: MPK - Linia 31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 17:17
          Czy jest jeszcze ktoś, kto uważa że 31 ma troche bezsensowną trasę?
    • xkx2 Re: MPK - Linia 31 22.10.06, 18:04
      31 miało być linią jadącą z Kręcwilka i Rakowa na cm. Komunalny ale nie przez
      Białostocką lecz przez jeszcze nie isniejącą Radomską. Narazie do momentu
      oddania ulicy linia miała byc zostawiona na tzw. sztukę. A ponieważ prowizorki
      lubia być wieczne a jak sie okazało cm. Komunalny jeszcze długo nie bedzie
      wymagał dodtkowych autobusów poza zagladajaca tam od czasu do czsu 12 a
      dodatkow drogi narazie sie nie buduje - bo defakto narazie nie jest bardzo
      potrzebna to i 31 tak funkcjonuje na sztukę. A że to bez sensu to juz inna
      sprawa.
      • Gość: krystian Re: MPK - Linia 31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:11
        To też jestem za tym żeby zmienić trasę, w celu np. utworzenia nowych połączeń
        miezy dzielnicami.
        Przypominiam trase: KRĘCIWILK - Bugajska - Wojska Polskiego - Al. Pokoju -
        Gilowa - Hutników - Ruckemana - Faradaya - Mirowska - NMP - Nowowiejskiego -
        Sobieskiego - Pułaskiego - Kazimierza - Barbary - Kordeckiego - Jadwigi -
        JADWIGI CM ROCHA. Szczegóły w pierwszym poście.
      • Gość: bolek Re: MPK - Linia 31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:11
        Ja z grabówki zawsze jeżdźe na mecze włókniarza atobusem nr31 i nie wyobrazam
        sobie żeby mozna byłoby mi tak zmienic trase tak zeby nie mógł dojechac na mecz.
        • Gość: krystian Re: MPK - Linia 31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:19
          Pierwsza rzecz. MPK i tak nie zmieni trasy, więc prowadzimy luźna gadkę.
          Druga rzecz, 3/4 częstochowian jeździ na codzień z przesiadkami.
          Trzecia rzecz, trasa która obecnie jest składa się tak naprawde z połowy trasy
          26 i z połowy 35. A na dodatek jak to Lunch napisał niemal zawsze 31 i 35 jadą
          gęsiego z Legionów aż do stadionu na Limanowskiego.
          • henryczek-czewa Re: MPK - Linia 31 22.10.06, 18:30
            gęsiego jeżdzą też 21 i 32 z połową tej samej trasy - to jest jakieś chore, później trzeba czekać
            • Gość: bb A 14,17,30? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 19:23
              14, 17, 30 maja rowniez beznadziejna trase. Jada prawie tak samo (Aniolow -
              Stradom) i jest wiele przystankow gdzie dojezdzaja tylko te 3 busy. Mieszkam
              wlasnie na Aniolowie, wiec gdziekolwiek jade (Zawodzie, Grabowka, Polnoc, Rakow,
              Bleszno itd.) musze sie przesiadac. Bo do wyboru mam jeszcze 20 i 34, ale tu
              sytuacja podobna, bo rowniez trasa niemal identyczna. Paranoja...
              • Gość: lunch Re: A 14,17,30? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.06, 08:44
                Czasem w miastach jest tak, że kilka linii (zazwyczaj w wyniku różnych wydarzeń
                z przeszłości, najczęściej chodzi o podział linii na dwie podobne) jedzie
                identyczną trasą. U nas tak było z 17 (która pierwotnie miała numer 14bis), 27
                (pierwotnie 26bis), 34, 33 (18P) itd..
                Efekt jest oczywiście tragiczny, no bo dlaczego z Ostatniego Grosza da się
                dojechać prawie tylko do Częstochówki, ze Stradomia na Aniołów itd.
                Zmianie takich stanów służą teoretycznie reorganizacje, ale ta, co była u nas,
                była tak fatalna, że nie tylko tego nie poprawiła, ale pogorszyła, bo na
                przykład do rodziny 14-17 dodała 30.
                • Gość: krystian MPK - Linia 31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 15:39
                  Zgadza się, jest wiele takich linii, tyle że dla prezesa MPK najważniejsz ejest
                  by nie zmieniać tras i rozkładów bo ludzie się do nich przystosowują, a w
                  przypadku linii 31 którą mało kto jeździ i 80% tych co nią jeżdżą mogą równie
                  dobrze pojechać inną linią w związku z tym to jest jedyna linia którą można by
                  ewentualnie zmienić.
                  • Gość: lunch Re: MPK - Linia 31 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.10.06, 12:00
                    No chyba się nie zgodzę, bo to jedyne oprócz prywatnej 112 połączenie Lisińca z
                    Zawodziem, łamiące właśnie wspomnianą przeze mnie dziwną zasadę (Lisiniec -
                    Ostatni Grosz)
                    • Gość: krystian Re: MPK - Linia 31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 19:33
                      Hmm... No to można wydłużyć z Jagwigi-Rocha do Grabówki, tyle że o 6 minut
                      wydłuży się droga, ale za to z Lisińca będzie można dojechać dodatkowo na
                      Kordeckiego, Sobieskiego i okolice oraz pod sam stadion żużlowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka