Dodaj do ulubionych

księża!!!!!

IP: 80.54.170.* 25.10.06, 17:56
Ciekaw jestem kiedy ktos sie weżmie za księży w Cze-wie przeciez to
Paranoja,zeby za ślub brać 800.1000zł.A niestety mamy takie parafie w
Częstochowie!!!!Np.Św.M.Kolbe.Paranoja.!!!!!Jak tu wziąść ślub w takim
kościele???Pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: ginio Re: księża!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 18:00
      Najlepiej się wcale nie żenić o czym najlepiej wiedzą......księża :).
    • Gość: zzz Re: księża!!!!! IP: 212.160.86.* 25.10.06, 18:13
      przeciez to zboczency i pederasci a jeszcze glupi i tepi parafianie bronia
      takiego pedala czy gwalciciela !!!
      • Gość: m Re: księża!!!!! IP: *.inds.pl 25.10.06, 18:20
        Weż cywilny będzie taniej . Zmieścisz się w stówie.
        • Gość: Kinte Re: księża!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 18:32
          Gość portalu: m napisał(a):

> Weż cywilny będzie taniej . Zmieścisz się w stówie.

Można też żyć na tzw. "kocią łapę" !!
          • facia Re: księża!!!!! 25.10.06, 18:33
            Oczywiście ,że na kocią łapę będzie najtaniej.
            • Gość: ingl ti Re: księża!!!!! IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.10.06, 18:49
              od znajomej wzieli w sw wojciechu tylko 650zl co ty gadasz ze 1000?mozna taniej
              jak widac.
              ha ha powinno sie wg mnie dawac co laska ale ksiezom jak kazdemu sie w tylkach
              przewraca-stroze moralnosci...
              • Gość: kasia Re: księża!!!!! IP: *.inds.pl 25.10.06, 19:33
                Wesele kosztuje duzo drozej a wam szkoda marnego tysiaka dla ksiedza.
                • Gość: kleks Kiedy reforma obyczajów finansowych w polskim KK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 20:57
                  System finansowy w Kościele Katolickim w Polsce jest chory i to należałoby
                  zmienić, bo budzi powszechne zgorszenie wśród wiernych. Co zmienić?

1. WSZELKIE posługi sakramentalne (typu: chrzest, ślub), a także zwyczajowe,
                  jak pogrzeb, MUSZĄ być bezpłatne !!! To minimum przyzwoitości.

2. Kościół też potrzebuje pieniędzy. Wierni więc powinni się nauczyć, że nie
                  wystarczy dać na tacę 1zł czy 50gr i będzie OK (widziałem już takich, co
                  wrzucali guzik, byle tylko brzęk było słychać...). Nie nawołuję do dawania
                  dziesięciny, ale coniedzielna ofiara powinna być GODNA.

Z tego, co słyszałem, jakieś pozytywne kroki w tym kierunku wykonał już biskup
                  opolski i arcybiskup Życiński w Lublinie. Diecezja częstochowska jednak nigdy
                  nie należała do odważnych i ewangelicznie myślących.

• Gość: j.w2 Re: księża!!!!! IP: 212.87.241.* 27.10.06, 23:15
                  Do kasia : Gdyby nam płacono po marnym tysiaku za godzinę pracy to pewnie byśmy
                  nie żałowali ...
              • Gość: gosc Re: księża!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:36
                Na rakowie nie zgodził sie pochowac staruszki bo do koscioła nie chodziła ale o
                ksiedza Mariusza to umiał zadbac gdy ten zmajstrował dzieciaka szesnastolatce.Na
                rakowie to nie tajemnica .Teraz to juz jest dwoje dzieciakow .Taka jest ich
                moralnosc.
    • Gość: Ola Re: księża!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:35
      Bo to tylko w Polsce tak nauczylismy kler. To tylko w Polsce budujemy takie
      świątynie. A przeciez nie o to chodzi Panu Bogu.
      • Gość: ingl ti Re: księża!!!!! IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.10.06, 19:48
        i dziekuje uprzejmie olu!!mieszkam w anglii i w czerwcu chrzcilam swa coreczke
        nie bylo nawet mowy o pieniadzach-tylko sekretarka ksiedza powiedziala mi ze po
        wszy jest zwyczaj dawania 'co laska'-byl to irlandzki kosciol katolicki nato
        miast znajoma ktora wolala ochrzcic w polskim kosciele tu w anglii nie zostala
        dopuszczona bo ksiadz)polak)stwierdzil ze kwota jaka ofiarowala nie byla
        wystarczajaca-smieszna tak to okreslil...niby ten sam kosciol katolicki ale
        jakie rozne podejscie do wiery i wiernych

do kolezanki ktora napisala ze nie powinno nam byc szkoda 1000 zl na ksiedza bo
        mamy wystawne wesele to moja droga mija sie to z celem o zasadami-nie mozna ich
        chciwosci w zaden sposob usprawiedliwiac!!w cz-wie ksieza to biznesmeni a nie
        duhcowni..wstyd tylko przynosza

mam kontakt z wieloma narodowosciami i ludzie nie wierza co ode mnie slysza-ale
        takich rzeczy nauczylismy ich my!
        • Gość: Ola Re: księża!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:53
          Nie wiem na ile to prawda, ale moja rodzina w Anglii twierdzi, że u nich przed
          kościołem po mszy stoi wózek sklepowy, do którego wkłąda się np. zamiast opłat
          artykuły spozywcze. I jeszcze ksiądz wita i żegna uściskiem ręki osoby, które
          pojawiają się na mszach.
          • Gość: ingl ti Re: księża!!!!! IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.10.06, 20:00
            to prawda ze ksiadz tak wita wiernych-poza tym nie naleze do osob co chodza do
            kosciola co niedziela ale mialam taki niespokojny okres w zyciu i czulam sie
            samotna i w potrzebie,nie wiedzialam gdzie pojsc i poszlam do tego kosciola bo
            jest pare metrow od mojego domu weszlam usiadlam po jakims czasie podszedl do
            mnie ksiadz i powiedzial ze wygladam na zaklpotana...no i tak zaczela sie nasza
            rozmowa-podzialala na mnie jak psychoterapia...
            czesto widze jak pod kosciolem sa jakies paczki z ubraniami dla biednych itp
          • suicidal_tendencies Re: księża!!!!! 25.10.06, 20:09
            Co do uścisku to kiedyś, gdy byłem dzieciakiem, w małym kościółku (Gruszewnia k.
            Kłobucka) podczas mszy ksiądz też podawał ręce wiernym. Dla mnie to było duże
            przeżycie, tym bardziej, że się z tym nie spotkałem w swoim, wtedy jeszcze,
            krótkim życiu. Co do księży to nie ma co generalizować. Są dobrzy, służący Bogu
            zgodnie z powołaniem i dranie (wystarczy taki jeden i już psuje opinię całej
            społeczności duchownych, którzy siłą rzeczy muszą mieć wyższe standardy
            postępowania i życia niż normalni "cywile").
            Nie chodzę do kościoła, od kiedy nie muszę (pamiętne czasy wyganiania przez
            rodziców) i nie jestem księdzem :)
            • Gość: gg Re: księża!!!!! IP: 212.160.86.* 25.10.06, 20:36
              i bardzo wielu jest takich
              • Gość: Kola Re: księża!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 04:59
                Plebania to twierdza. Godziny urzędowania ksiedza mają sie nijak do tego co
                głoszą.Gdzie ich posługa?
    • Gość: ona Re: księża!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:20
      a mnie powiedzieli za slub "co laska-1000zl" nogi sie pode mna ugiely.. dla
      jednych to moze marny tysiak ale dla mnie to kupa kasy..
    • Gość: wasyl Re: księża!!!!! IP: *.trustnet.pl 26.10.06, 11:24
      nie ma co generalizować są księża dobrzy z powołania i księża którym tylko
      zależy na kasie i wygodnym życiu, zresztą wszędzie tak jest wśród policjantów,
      lekarzy nauczycieli, problem jest w tym która grupa przeważa, ja myślę że
      zdecydowanie tych z powołania, a co do finansów ślub brałem 15 lat temu i nie
      wiem jakie są teraz opłaty, ale jeśli za ślub trzeba dać 1000 zł to lekka
      przesada, zresztą to chyba ksiądz nie z powołania bierze taką kase, może
      powinno byc tak jak w Niemczech, ksiądz dostaje pensje, wszystko jest jawne,
      przechodzi przez bank, opłaty za posługi takie jak ślub pogrzeb chrzest są tam
      naprawdę znikome, może to jest rozwiązanie, skoro tam funkcjonuje dobrze
      dlaczego u nas miałoby nie zdać egazminu
      • Gość: expertum credere p jest jak jest i jest dobrze IP: *.mysmart.ie 26.10.06, 14:46
        pisze ktoś, że w irlandzkiej parafii w Londynie chrzest był darmowy, wypadało by
        jeszcze dodać że ofiara roczna składana przez Irlandczyka na rzecz swej parafii
        to bagatela 250 Euro.

Są tacy co piszą że mało albo że dużo, a to nie jest kwestia kwoty ani kasy.
        Swego czasu na Bernardyńskiej 3 zanim delikwent miał immatrykulację, to musiał
        na wstępie napisać coś na temat ofiary i jej składania zdaje się na podstawie
        wybranych przykładów z literatury polskiej. Jakbyście na to patrzeli jak na
        ofiarę a nie jak na transakcję handlową, to i ksiądz może wcześniej czy później
        zacząłby patrzeć na Was jak na "anawim". Temat bogaty, poczynając od Jezusowego
        ofiarowania w światyni (kto czyta Pismo i odmawia święty różaniec ten wie
        dlaczego akurat tylko dwa gołąbki), kończąc na starotestamentowym proroku:

"parszywego kozła i kulawą owcę przyszliście Bogu w ofierze złożyć?!?"

a co do modfikacji wprowadzanych (być może) przez niektórych biskupów, to reszta
        niech patrzy uważnie na ręce, żeby w trosce o kasę i księgowść i finanse nie
        stracić tego co najważniejsze - "serca ofiarnego". Bo co to za ofiara, którą
        się odzyskuje z podatku. Ma być zdaje się niech nie wie lewica co daje prawica,
        a praktyka z tymi odpisami i podatkami kościelnymi jest taka - niech nie wie
        prawica, co z powrotem z podatków odbiera lewica. Jak tak mają wyglądać reformy
        finansów kościelnych, to między bajki włożycie ofiarny charakter Wieczery Pańskiej.
    • Gość: paolo Re: księża!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 15:06
      > Ciekaw jestem kiedy ktos sie weżmie za księży w Cze-wie przeciez to
      > Paranoja,zeby za ślub brać 800.1000zł.A niestety mamy takie parafie w
      > Częstochowie!!!!Np.Św.M.Kolbe.Paranoja.!!!!!Jak tu wziąść ślub w takim
      > kościele???Pozdro

nikt CI nie kazde brac slubu w danej parafii. ksiadz z zewnatrz zapewne bardzo
      sie ucieszy i znacznie zejdzie z ceny, gdy ktos z poza parafii zapyta o slub...
      oczywiscie chodzi mi o parafie w dzielnicach peryferialnych..tam slub juz za
      500zl mzoesz miec, alo i taniej, zalezy od ksiedza i parafii.
      • Gość: Ola Re: księża!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 15:37
        Nie byłabym taka pewna. A co z rejonizacją ? Do tego potrzeba zgody proboszcza
        z parafii panny młodej lub pana młodego. No chyba, że coś się w tym zakresie
        zmieniło, ale nie sądzę.
        • Gość: paolo Re: księża!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 16:28
          > Nie byłabym taka pewna. A co z rejonizacją ? Do tego potrzeba zgody
          proboszcza
          > z parafii panny młodej lub pana młodego. No chyba, że coś się w tym zakresie
          > zmieniło, ale nie sądzę.

nie ma zadnej rejonizacji! idziesz gdzie Ci sie podoba i juz! a nawet jesli
          ksiadz wielce by sie oburzyl podczas kolędy to co z tego...przeciez slub tak
          samo wazny gdzie indziej jak by u niego..wiec w czym problem..

idziesz i mowisz,ze proboszcz chce za duzo kasy i Cie na to nie stac i zaden Ci
          nie odmowi dania slubu bo to najlepszy zarobek dla niego taki slub.
      • Gość: ingl ti do expertum credere p IP: *.range86-135.btcentralplus.com 26.10.06, 16:05
        ok zaznaczylam ze do kosciola nie chodze co niedziela a jak chrzcilam to nie
        bylo warunkiem ohcrzczenia przzez ksiedza by mu placic-ksieza tu maja wyplaty
        wiec placa podatki nie jestem pewna co do oplaty 250 euro rocznie bo nie bylam
        w irlandii-jednak nawet jezeli tak jest jest to odpowiednik ichniej tygodniowki

ogromna roznica-ludzie nie chodza tu do kosciola bo wypada ale z potrzeby serca-
        jest to mnostwo religii i koscioly katolickie nie sa wypelnione po brzegi jak w
        polsce-moze dlatego wszyscy berdziej sie nawzajem szanuja..

uwazam to za skandal ze ksiasz wymaga 1000zl(bez faktury i VAT)za slub lub
        jakikolwiek obrzadek nie dziwi mnie ze kraj pelen jest pseudokatolikow a ludzie
        odwracaja sie od wiaey i kosciola
        pozdrawiam
        • Gość: expertum credere p Re: do expertum credere p IP: *.mysmart.ie 26.10.06, 16:48
          a ja tam uważam kupczenie świętościami za wstrętne, jak ktoś chce kwita od ofiary.

żadna to ofiara z której się VAT odpisuje. Złożyć coś w ofierze to tak jakby
          spalić na stosie, z materialistycznego punktu widzenia zupełnie bezużytecznie
          zniszczyć.

jeszcze raz: frymarczenie łaską Bożą jest ohydą i to niezależnie kto to robi.
          • Gość: ingl ti Re: do expertum credere p IP: *.range86-135.btcentralplus.com 26.10.06, 17:13
            no i dziekuje bardzo-to sie zgadzamy-nadeszly takie czasy a nie inne i sa to
            czasy w ktorych trzeba placic nawet za powietrze ktorym sie oddycha-cywilizacja
            prosze nie mylic jednak pojecia ofiary z wyludzaniem pieniedzy przez kler na
            swe zachcianki
            poza tym ofiara czemu akurat w postaci 1000 zl czy 500??czemu nie w postaci
            chleba?soli czy ubran?
            boga kazdy ma w sercu-lub nie.. ha ha
            moze napisze na ten temat jakis ksiadz to lepiej to wszystko zrozumiemy,bo
            chcialabym,ale poki co te praktyki szczegolnie dotyczace naszego nie zamoznego
            kraju uwazam za skandaliczne i nie majace niczego wspolnego z nauczaniem
            jezusa...
            • Gość: expertum credere p Re: do expertum credere p IP: *.mysmart.ie 26.10.06, 17:42
              Jakbyś Boga w sercu miała tobyś przez duże B pisała.
              Poza tym uważam że kto Ci broni złożyć ofiarę 20 groszy, 5 pensów czy 20 000 Euro.
              No, powiedz mi kto. Pismo mówi masz mało, daj mało, masz dużo, nie skąp.

Jak 2x2 jest cztery to nie potrzeba księdza żeby to była prawda. Tyle Ci
              powiem. I już.
            • Gość: expertum credere p ja swoje ingl ti swoje... IP: *.mysmart.ie 26.10.06, 17:49
              swoją drogą jak w temacie postu: ja swoje ty swoje. Ja o ofierze, ty o płaceniu.

Jak chcesz za coś płacić, to zgłoś proboszczowi że chcesz np. opłacać rachunek
              za prąd w kościele. O, tutaj to będziesz miała i rachunek i podatek i ofiare w
              jednym.

Poza tym proponuje zaczynać od rozwiązywania problemów łatwiejszych, po to by
              stopniowo, w miarę nabierania wprawy brać się za rzeczy wyjątkowo skomplikowane
              jak na przykład naprawianie świata czy reforma Kościoła. Choćby przyjąć do
              wiadomości istnienie klawisza shift na klawiaturze. A powody do używania są
              dwa: ogólnie rzecz biorąc imiona własne piszemy z dużej Litery, a szczególnie
              Imię Jezusa, jak już się do Niego przyznajemy, otaczamy właściwym Mu szacunkiem.
              • Gość: ingl ti Re: ja swoje ingl ti swoje... IP: *.range86-135.btcentralplus.com 26.10.06, 21:03
                sorki ale taka pisownia juz sie posluguje-wiadomosci tekstowe mnie do tego
                zmusily -hahaha!
                bog jezus wiec pisze mala litera ale i tak mam na mysli wielka.hahaaha
                widze ze sie ni ezrozumielismy-temat postu i jego watak mowi o wyludzaniu
                pieniedzy przez kler-o oplatach za uslugi jak chrzest czy slub nie o ofierze-bo
                to daje sie na tace-ofara w postaci palenia sie na stosie to juz chyba przesada
                nawet dla Ciebie?(zeby zrobic ci przyjemnosc-C)
                odbiegamay nieco od tematu-dziekuje
                ksieza to w wiekrzosci zdziercy w tym kraju a ta garstka co poszla do zakonu z
                potrzeby serca i powolania na tym cierpi,ale jest tak wszedzie i we wszystkich
                srodowiskach niestety
                • Gość: expertum credere p Re: ja swoje ingl ti swoje... IP: *.mysmart.ie 27.10.06, 01:39
                  co tu będziemy mówić o rzeczach wzniosłych. Nawet w komórce da się zrobić Dużą
                  Literę. Kwestia chcenia.

Poza tym nie mogę wyjść z podziwu, że wciąż rodzą się naiwni/naiwne którzy
                  uważają że Kościół jako instytucja osadzona w czasie i przestrzeni obywa się
                  całkiem bez materii. Przymusu składania ofiar nie ma. Pan Bóg da sobie z
                  pewnością radę bez Twoich pieniędzy. Na przykład tak jak legendzie znanej tu i
                  tam a najbardziej u Paulinów z Jasnej Góry, będzie przysyłał księdzu kruka żeby
                  nie umarł z głodu.

Pozdrawiam i realizmu życzę.
                • Gość: expertum credere p Re: ja swoje ingl ti swoje... IP: *.mysmart.ie 27.10.06, 01:44
                  co tu będziemy mówić o rzeczach wzniosłych. Nawet w komórce da się zrobić Dużą
                  Literę. Kwestia chcenia.

Poza tym nie mogę wyjść z podziwu, że wciąż rodzą się naiwni/naiwne którzy
                  uważają że Kościół jako instytucja osadzona w czasie i przestrzeni obywa się
                  całkiem bez materii. Przymusu składania ofiar nie ma. Pan Bóg da sobie z
                  pewnością radę bez Twoich pieniędzy. Na przykład tak jak legendzie znanej tu i
                  tam a najbardziej u Paulinów z Jasnej Góry, będzie przysyłał księdzu kruka żeby
                  nie umarł z głodu.

Ciekawa jest też Twoja wizja księdza: pazernej na grosz ciapy żyjącej w zakonie
                  i pokrzywdzonej przez los. A juści, do kompletu brakuje tylko panny
                  pocieszycielki, gotowej swą słodyczą osłodzić takiemu los i upomnieć się
                  ewentualnie o kasę.

Pozdrawiam i realizmu życzę. Bierz życie jakim jest, bo z życiem nie idzie się
                  pod rękę, tylko bierze się je za bary.
                  • Gość: gosc Re: ja swoje ingl ti swoje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 08:25
                    Jak widac z autopsji ta ostatnia wizja nie jest tak odległa duchownym :-))
                    A poza tym kościól powinien byc skromny. Nie molochy co pól kilometra. Panu
                    jezusowi to nie jest miłe. On żył skromnie. Cała reszta to juz ludzka
                    wyobraźnia. Duchowieństwo od zawsze korzystało z dóbr materialnych ...
                  • Gość: ingl ti Re: ja swoje ingl ti swoje... IP: *.range86-135.btcentralplus.com 27.10.06, 11:58
                    jak do tej pory myslalam ze tylko ja od czasu do czasu czytam bez zrozumienia
                    tekstu-pociesza mnie fakt ze jednak nie
                    dlaczego wkladasz mi w usta slowa ktorych nie mowilam??pazerna na grosz ciapa
                    zyjaca w zakonie-nie to Twoje slowa!!!!
                    watek ten zaczela osoba-rownie oburzona jak ja-ze za slub ksieza domagaja sie
                    zaplaty od ok 500zl wzwyz-napisalam co wiem ze moja kolezanka niedawno musiala
                    zaplacic'tylko'650zl,jak ma sie to do ofiary o ktorej mowisz?jak ma sie to do
                    wszystkich pogladow ktore tu wyglaszasz?
                    dziwi mnie skad wiesz ze nic na kosciol nie daje?jak chrzcilam diecko tez dalam
                    ale OFIARE a nie ZAPLATE za wykonana prace-jak cos sie robi bez przymusu to
                    robi sie to z checia

poprosilam tez by na tym watku pojawil sei ksiadz to moze jako glowny
                    zainteresowany podalby nam swoje opinie i wyjasnil czemu tak jest-i cos mi sie
                    wydaje,ze takowy do nas dolaczyl w postaci expertum credere p-czy mam racje?
                    jezeli nie to nic-wiedz ze KAZDY MA PRAWO do wyrazania swoich opinii co ja
                    ty czy inni czynia
                    aha ze kosciol poradzi sobie bez moich pieniedzy to wiem o tym doskonale-bedzie
                    zerowal na pieniadzach innych-np mojej babci 80 letniej staruszki spedzajacej w
                    nim wiele czasu....
    • Gość: Ola Re: księża!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 17:19
      Nie wiem jak to jest w obrębie jednego maista, ale wiem jak w obrębie dwóch .
      Mnie proboszcz nie wyraził pisemnej zgody na zawarcie związku małżedńskiego w
      innym mieście i parafii. Uzyskaliśmy takową od proboszcza z parafii męża, ale
      za opłatą.
      • Gość: paolo Re: księża!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 17:24
        > Nie wiem jak to jest w obrębie jednego maista, ale wiem jak w obrębie dwóch .
        > Mnie proboszcz nie wyraził pisemnej zgody na zawarcie związku małżedńskiego w
        > innym mieście i parafii. Uzyskaliśmy takową od proboszcza z parafii męża, ale
        > za opłatą.

no pewnie,z ejak zapytalas o zgodę to zarzadal oplaty...
        powinnas poprosic o pokwitowanie i jechac do biskupa! ale by byly jaja wtedy
        natychmiast by Ci te pieniazki oddal z nawiazką...

u mnie w kosciele juz wiele osob z Redzin i Wyczerp bralo sluby i z tego co
        wiem to zawsze powodem jak mozna sie zreszta domyslec byly pieniadze...
        i zapewne nikt o zgode na pismie nie prosil;p zwiazek przeciez jest tak samo
        wazny:)
    • Gość: piotr Re: księża!!!!! IP: *.profiline.pl 27.10.06, 08:43
      Powinno sie wprowadzić podatek , / dodatkowy / przeznaczany na kościół , a
      wszystkie posługi powinny być za darmo .Tak jest w niemczech ,o ile dobrze
      pamietam .Każdy deklaruje do jakiej religi- kościoła należy i odprowadza na
      niego jakiś procent swoich dochodów. Super sprawa .
      • Gość: zastanawiajace.... zastanawiajace.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 10:25
        jest to ze tylu ludzi tutaj na Kosciol najezdza... i pisze co POWINNO sie
        zrobic... a pozniej ida i glosuja na PIS ktoremu kosciol w dupe wchodzi ( i na
        odwrot )... czy to normalne moi drodzy ?? niestety NIE :/ Obiecuja... ladnie
        mowia... a ludzie to "lukaja" :/
        • Gość: iza Re: zastanawiajace.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 10:35
          u mnie było tak slub 500zł, organista za to żeby nie grał 200zl,nauki chyba
          50,okolo 120 papiery z USC, dekoracja koscioła żywymi kwiatami 500zł-to sam same
          koszty ślubu kościelnego, a nie mowie juz o reszcie
          • Gość: isiolek Re: zastanawiajace.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 11:06
            wszyscy tutaj o pieniadzach a co z miłoscia z tym ze chcesz zawzec zwiazek
            malzenski!!!! ja zawieram zwiazek malzenski z milosci !!!!!
            chce to przezyc bo jest raz w zyciu i nie patrze czy on bedzie kosztowal 500
            czy tysiac to nie najwazniejsze !!! kochamy sie i chcemy zawzec zwiazek
            malzenski przed bogiem i to jest najwzniejsze!!!

a pozatym to tak jak ktos pisal o tym ze co 500 m kosciol hiihihih
            to fakt aprzeciez Bog powiedzila !! Ja to nie domy zcegiel czy drewna ,
            podnies belke abede wniej podnies kamien abede tam!!!!! Boga ma sie wserce i
            czy jago napisze z duzej litery czy zmalej to nie zmieni nic w mojej wierze bo
            to niejest najwazniejsze!!!!
            pozatym ci najbardziej madlacy i wierzacy ino ksiadz , kosciol sa najbardziej
            falszywi jak w Świetoszku Moliera!!!!!
            • Gość: Ola Re: zastanawiajace.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 11:54
              Tak z miłości. I dlatego nie na pokaz, nie szumnie, nie zastaw się a postaw
              się. W malutkiej kapliczce, skromnie, w małym gronie nabliższych. Nie oprwa
              jest ważna a to jak się potem żyje. Jesli stac mnie na wydanie kilkunastu
              tysiecy na pokazowy show dla gości, których czasami się nawet nie zna, nie
              lubi, to niech mnie i stać będzie na datek dla kościoła. To w naszym kraju
              przyjął się zwyczaj typowo dla mnie wiejskich hucznych weselisk ( z całym
              szacunkiem dla mieszkańców wśi), gdzie alkohol leje się strumieniami. Jesteśmy
              w Europie więc bierzmy przykłąd z krajów bardziej cywilizowanych. Po co takie
              wesele na pokaz skoro potem nie żyjemy zgodnei z dekalogiem, nie uczęszczamy do
              kości,ła, nie wyhowujemy dzieci w duchu religijnym ?
              • Gość: pisia Re: zastanawiajace.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 03:45
                sprobujcie powiedziec ksiedzu ze za "posluge" nie dostanie tyle kkasy ile
                wola.........
                odmowi wam "poslugi"
                ale powiedzcie mu potem, ze
                Zgoda....zaplacimy taka kwote, ale prosimy o rachunek Vat

ksiadz ulegnie jak diabel przed swiecona woda

MAM TO JUZ PRZEROBIONE
                i wiem

sprawdzone
                wezmie nawet kwote mniejsza od zaproponowannej przez Was

Oni sie tak BOJA KWITÓW ze az strach
                • Gość: cynik Re: zastanawiajace.... IP: 212.87.241.* 30.10.06, 21:44
                  Do pisi : Jeśli tak się boją kwitów ,to tym bardziej powinni bać się
                  Boga .Chyba że sami w niego nie wierzą , a "posługę" traktują jako dochodowy
                  biznes dla własnych ,doczesnych korzyści .Dopóki będą frajerzy dający
                  się "doić" , nic się nie zmieni.Ludzie nie dajcie się robić" w konia ".Bogu nie
                  są potrzebne nasze pieniądze - im tak ,aby mieć wygodne i dostatnie życie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka