Dodaj do ulubionych

budynek po remoncie - prośba o opinie

20.01.07, 18:22
Po niezwykle przeciągającym się w czasie remoncie elewacji budynku przy ul.Jasnogórskiej 108 (narożna kamienica u zbiegu z ulicą Popiełuszki) od listopada można obserwować efekt finalny. W odczuciu inwestora i wielu naszych znajomych rezultat prac jest żałosny. Absolutny brak jednolitości koloru, plamy, zacieki, peknięcia, "głuche tynki" - to wszystko powoduje iż mamy odmienne odczucia estetyczne niż wykonawcą, który jest zadowolony z wykonanych robót. I tu nasza prośba do forumowiczów. Jeżeli ktoś z Was widział na własne oczy nasz odmieniony budynek to proszę o wyrażenie swojej opinii. Dodatkowo zaznaczamy, iż tynk wg umowy miał być gładki i jednolity bez potrzeby malowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 18:24
      A choj nas to tu obchodzi !
      Ty to masz problem i potrafisz to forum zaśmiecac ! wstyd.
      • Gość: paris_hilton VII Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 18:39
        Weź się koleś idź lecz. W poście zawarta jest prośba o opinię (merytryczną),
        Twoje "przemyślenia" zachowaj na inne forum lub okazję (obserwacja
        psychiatryczna). Jak Cię sprawa nie interesuje to nie zawrcaj dupy.
        Co do budynku to faktycznie wykonanie jest fatalne :[
    • ulisses_czwa Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 20.01.07, 18:58
      Z przykrością musze stwierdzic, że inwestor i Wasi znajomi mają rację. Równiez podzielam to krytyczne zdanie. Oczywiscie budynek został odnowiony i wygląda lepiej niż przed remontem, ale to nie jest to czego mozna oczekiwac po budynku w tak reprezentatywnym i eksponowanym miejscu. Zwłaszcza, że Wasze założenia się za bardzo róznią od tego, co Wam przedstawił jako produkt finalny wykonawca. Myslę, ze powinniscie żądać usunięcia wszelkich niedoróbek, włącznie z ponownym odmalowaniem budynku. Myslę, że można się tu powołać /choć moge się mylić/ m.in. na niezgodność wykonania z warunkami umowy. Wykonawca bez wiedzy inwestora dokonał samowolnej zmiany materiałów budowlanych, co równiez wpłyneło na zmianę technologii wykonania (gdyby użyto tynku barwionego - chyba o taki Wam chodziło? - nie byłoby potrzeby kombinowac z malowaniem, co przy nieumiejetnym wykonaniu ma wpływ na rózne zacieki, odbarwienia etc.). Ogólnie mówiąc - nie wygląda to tak jak powinno i myśle, ze nie mozecie odpuszczac wykonawcy partactwa.
      Pozdrawiam
      • moociak Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 22.01.07, 12:25
        Drogi Jacku!
        Wykonawca zrobił tynk tradycyjny w/g umowy, jednak nie dopełnił należytej staranności odnośnie doboru komponentów, takich jak odpowiednia gramatura piasku, odpowiendia klasa cementu. W związku z tym nie uzyskał umówionego efektu w postaci tynku filcowanego. Założeniem naszym było uzyskanie tynku zbliżonego do gładkości ścian wewnętrznych-gipsowanych. W żadnym przypadku intencją naszą nie było malowanie budynku jak również nałożenie tynku barwionego ze względu na wysokie koszty.
        Pozdrawiamy!
      • Gość: jola do ulissesa IP: 80.54.169.* 22.01.07, 18:37
        ulisses nie zapominaj o ludziach ze Strego Rynku / od Marszalka / sa takie
        ulewy tam nie ma dachu cos nieprawdopodobnego zeby w 21 wieku ludzie musieli
        tak mieszkac
        • ulisses_czwa Re: do ulissesa 23.01.07, 10:17
          Mieszkańcy otrzymają od miasta w 2007 roku mieszkania komunalne. Nic więcej na chwilę obecną nie da się przyspieszyć, zwłaszcza że to obowiazek był Marszałka, a nie miasta aby zapewnić lokal zastepczy. Miasto jednak pomoże - taka była obietnica - co z resztą przypuilnuje. Jest zatem znaczący postęp.
          Pozdrawiam
    • kapkola Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 20.01.07, 19:03
      Efekt finalny = efekt fatalny.
      Nie można pobłażac tego typu działaniom i walczyc o swoje!
      Mam tylko nadzieję moociaku, że nie wylądujecie w sądzie przez tego
      inwestora, który popełnił ten "remont"...
      • kapkola Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 20.01.07, 19:07
        *inwestor - miało byc wykonawca :)
    • Gość: kulka Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 19:08
      Jakby na to nie patrzec, to lekko mu nie poszlo...
      Wyglada to kiepsko...
      Nie ma sie co zastanawiac, trzeba dochodzic swojej racji, bo inaczej to co rok
      jakis remont trzeba robic, a wiadomo ze trzeba takie rzeczy robic raz a
      porzadnie...!
    • Gość: ooki Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 21:01
      Dzisiaj widziałem to „coś”, co można by jedynie nazwać budowlaną wersją
      wyliniałego Dalmatyńczyka. Jest to karygodne, aby doprowadzić budynek do
      takiego stanu i uznać takie działania za Remont oraz, jak by tego było mało,
      być z całej prowizorki „zadowolonym”!!! Wykonawca musi być najwyraźniej mało
      poważną osobą, która nie chce się przyznać do oczywistego błędu: wcześniej
      uznawałem owy budynek za mieszkalny, podczas gdy teraz wygląda na rozpadającą
      się bryłę gotową do wyburzenia. Wykonawca powinien być świadomy
      odpowiedzialności za realizację inwestycji remontowej w takim miejscu. Tym
      bardziej, że jest to jedna z reprezentacyjnych ulic naszego miasta, bo położona
      w pobliżu i widoczna z terenu parku oraz zakonu.
      • Gość: paris_hilton VII Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:44
        Dzisiaj widziałem to „coś”, co można by jedynie nazwać budowlaną we
        > rsją
        > wyliniałego Dalmatyńczyka"

dobre:)

z tym wyliniałym psem :]
    • moociak Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 24.01.07, 00:26
      Dla tych, którzy nie mieli okazji przyjrzeć się bezpośrednio z bliska naszej kamienicy zamieściłem na internecie kilka zdjęć obrazujących to, do czego mamy (chyba) uzasadnione zastrzeżenia.

tiny.pl/wl79
      • dock2 Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 24.01.07, 22:19
        Wykonawca remontu wykazał się wręcz "wzorową" ignorancją zaleceń inwestora- co zresztą łatwo zauważyć po efektach remontu zamieszczonych na zdjęciach które umieściłeś.
        Pozdrawiam
      • Gość: wisnia69 Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 16:52
        to oni już skończyli ?? może dopiero teraz będą coś z tym robić
        • Gość: paris_hilton VII Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.icm.edu.pl 31.01.07, 09:05
          Remont jest, zdaniem wykonwacy, zakończony :[
    • Gość: Ziomalek78 Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 08:18
      No cóż... Porażka widoczna na pierwszy rzut oka. Niestety, przewiduję że
      skończy się procesem, w którym będzie potrzebna opinia biegego z zakresu
      budownictwa, co będzie kosztowne. Proces pewnie potrwa, a w razie wygranej
      (która jest bardzo prawdopodobna) będzie zachodziła konieczność wyegzekwowania
      zasądzonych należności - no i tu jest pytanie, czy wykonawca ma jakiś majątek?
      Bo jeśli tak wykonuje zlecenia to pewnie zamożnym człowiekiem nie jest :) Jeśli
      natomiast ciągle część należności nie jest uregulowana, to bardzo dobrze - w
      razie gdyby się dochodził, będzie podstawa do potrącenia z odszkodowaniem. Tyle
      że trzeba by się zatanowić, czy i tak nie trzeba by było uprzedzić jego ew.
      procesu własnym powództwem odszkodowawczym. No ale nad tym to trzeba by się juz
      zastanowić na spokojnie.
    • Gość: agnieszka dk Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: 213.215.80.* 24.01.07, 10:58
      Witam,
      Ewidentnie budynek nadaje sie do ponownego wykonania elewacji, wydaje mi sie ze
      poprawki niestety nic nie zmienia. Wykonanwca nie wywiązał się z umowy, to
      pewne.
      Życze powodzenia w sądzie;)
      Pozdrawiam
      Agnieszka
    • Gość: Art Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:04
      Hej. Gdy pierwszy raz zobaczylem kamienice po remoncie, nie chcialem nic mowic,
      bo pomyslalem sobie, ze moze tak mialo byc. Delikatnie mowiac nie podobalo mi
      sie. Moim zdaniem kamienica wyglada fatalnie, absolutnie nie zaplacilbym za to
      ani zlotowki. Najlepiej jeszcze trzeba by przestrzec innych przed ta firma, bo
      nie nawidze sytuacji gdy ktos mowi ze biale jest czarne, a tutaj sprawa jest
      prosta- ktos spartolil i nie potrafi sie przyznac. Pozdrawiam i powodzenia w
      wyjasnianiu sprawy.
    • Gość: Azja Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.eranet.pl 28.01.07, 16:10
      Przedmiotowy budynek jest mi znany, gdyż codziennie przechodzę obok niego.
      Fakt-wygląd elewacji jest bardziej estetyczny niż przed tynkowaniem.Widząc
      jednak istniejące na elewacji plamy i różnorodność barwy tynku sądziłam, że jest
      to pierwszy etap tynkowania.
      Czytając natomiast zamieszczoną przez inwestora informację jestem zaskoczona, że
      istniejący stan elewacji jest już efektem finalnym tynkowania.
      Patrząc na efekt należy sądzić, iż wykonawca zlecenie wykonał niezgodnie ze
      sztuką budowlaną nie zachowując wymaganej technologii wykonania tego rodzaju tynku.
      Uważam, że nie można pobłażać tego typu partactwu i należy żądać wykonania
      roboty zgodnie ze zleceniem.Pozdrawiam
    • Gość: shogun Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.eranet.pl 28.01.07, 16:34
      Kochany Inwestorze.Należy wykonawcę rozliczyć i to tak dokładnie, że aż go zaboli!
      Dzisiaj zrobił na szaro Ciebie, a jutro następnych!Wysłać baraniego łba na
      zachód i albo się nauczy pracować,albo będzie żył w slamsach co aktualnie
      ewidentnie mu się należy.Przecież gdzieś jest nadzór nad takim "fachowcem"?!To
      są wyrzucone pieniądze!W/g mnie powinien ponieś konsekwencje swoich
      "umiejętności" tak, żeby 100 razy zastanowił się zanim podejmie się jakiejś
      pracy o której nie ma zielonego pojęcia, albo ma Inwestora za idiotę!
      Pozdrowionka i nie daj się!
    • lukaszv8 Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 29.01.07, 19:01
      Znam ten budynek, i naprawdę szkoda tak pięknej nieruchoości.Jakaż to firma
      budowlana w taki sposób wykańcza elewacje. Co to ma być:jakieś plamy wychodzą i
      wogóle.Budynek owinien mieć ładny jednolity kolor, niestety wyszła straszna
      kaszanka, szkoda mówić .TRAGEDIA!!!!! Ten wykonawca musi mieć nierówno pod
      sufitem skoro uważa że tak jest dobrze. Naprawde mogło to wyglądać super a tak
      to wygląda po prostu do bani.
    • moociak Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 30.01.07, 15:13
      Dziękujemy wszystkim za przesłane opinie odnośnie wrażeń estetycznych jakie doznają oglądając odnowianą elewację naszego budynku. Aby sytuacja była jeszcze bardziej budząca zdziwienie obserwatorów nadmieniamy, iż wykonanie tynków odbyło sie pod nadzorem :
      a) kierownika robót- reprezentującego zleceniobiorcę,
      b) inspektora nadzoru - reprezentującego inwestorów.
      Obaj panowie są inżynierami budownictwa i posiadają stosowne uprawnienia budowlane wydane zgodnie z literą prawa. Wydawałoby się, że inwestor dochował należytej staranności, aby efekt finalny przyniósł zadowolenie zarówno im samym jak i mieszkańcom miasta oraz odwiedzającym Częstochowę turystom i pielgrzymom. Rzeczywistość jest jednak zgoła odmienna i woła o pomstę do nieba, o czym przekonać się można oglądając kolejną fotorelację:

muciak.cba.pl/elewacja2/
      • Gość: JayD Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.01.07, 16:18
        Również głos z dalekiego Wrocławia jest taki, iż dla mnie osobiście to owa
        kamienica wyglada tak jakby byla przed remontem a nie po. Dla mnie to cienie to
        wygladają jak po jakiejś ulewie albo cuś?? Szczere wyrazy współczucia
        mieszkańcom. Wydaje mi sie że kierownik robót oraz inspektor nadzoru
        obserwowali chyba roboty wprost z Jasnej Góry, dlatego też byli zadowoleni z
        efektu finalnego.
        Pozdrawiam
        • Gość: j.w2 Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: 212.87.241.* 30.01.07, 17:46
          To co pokazują zdjęcia to po prostu tragedia.Budynek wygląda jakby czekał na
          remont.Takiej partackiej roboty dawno nie widziałem.Przykro patrzeć !
      • Gość: klient Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.apus-net.pl 30.01.07, 17:42
        Witaj.
        Widziałem tę elewację dzisiaj. Obawiam się że czeka Was skuwanie tynku do zera. W przeciwnym wypadku po każdym deszczowym dniu będziecie mieli jak to ktoś napisał "kamienicę pod Dalmatyńczykiem".
        Tak z ciekawości zapytam: czy mur wykonany był z cegły czy wapienia?. Jeśli to drugie, to by tłumaczyło ową tynkową arabeskę. Podobny efekt widziałem u siebie- tylko, że wykonawca wiedział o co chodzi i po otynkowaniu fragmentu zwilżył go kontrolnie uzyskując identyczny efekt. Pomogło dopiero ponowne spoinowanie przestrzeni między kamieniami nową zaprawą. Stara zwyczajnie była niejednorodna.
        Nasuwa mi się kilka spostrzeżeń czy raczej wątpliwości:
        -ktoś Was xxxxx na gatunku piasku i rodzaju cementu (może kilka różnych partii, może od różnych dostawców, może tzw.stare zapasy po okazjonalnej cenie)
        - nadzór inwestorski poszkapił sprawę; gołym okiem widać że tynk ma inną gęstość (miejscami wygląda to tak, jak by ktoś skrzybał resztki z kalfasa lub betoniarki
        -malowanie na niewiele się zda wg.mnie - przykryje tylko skutek a przyczyna pozostanie. Te tynki w krótkim czasie się odparzą i dopiero wówczas będziecie mieli jazdę ze skuwaniem.

Z przykrością stwierdzam, że wcześniej na ten budynek nie zwracałem uwagi, teraz to budynek zwraca uwagę - niestety.
        Chciałbym się mylić (nie jestem budowlańcem) ale nawet laik widzi, że nie jest dobrze. Ta elewacja koło filcówki nawet nie leżała; co najwyżej majster mógł koło niej leżeć.
        Patrząc na dzisiejszy rynek budowlany - chyba Wam tylko Sąd pozostanie.

pozdrawiam
        klient
        • moociak Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 30.01.07, 21:23
          Do klienta:
          Budynek wykonany jest w 100% z cegły. Super wpis. Dziękuję:)
          • 42-200czestochowa Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 30.01.07, 21:52
            Nie ma za co, oczekiwaliście opinii.
            Generalnie lubię jeśli jakiś wątek na forum da się zweryfikować w rzeczywistości. Miasto przestaje być wówczas bezosobowe.
            A'propos - nie wiem jaki masz wpływ na zarządzanie tym budynkiem - ale w razie niemożności wyegzekwowania poprawy zawsze możecie przekuć to w sukces.

Na przykład nadając kamienicy nazwę; jedną propozycję już macie :)))
            To by dopiero było COŚ :)))

pozdrawiam optymistycznie
            klient
            • 42-200czestochowa Re: budynek po remoncie - prośba o opinie 30.01.07, 21:54
              PS. zapomniałem dodać - przechodze na ciemną stronę mocy i zaczynam się logować jako 42-200 Częstochowa :)

aka klient :)
    • Gość: Siola77 Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.icm.edu.pl 01.02.07, 22:06
      Ja też przechodzę obok tej nieruchomości - prawie każdego dnia.
      I to co widzę jest okropnie szpetne :(
    • Gość: Emilia Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 17:23
      Nie znam się na budownictwie, ale z tego co słyszałam zacieki na świeżych
      tynkach nic jeszcze nie znaczą, ponieważ z biegiem czasu tynk przeschnie i
      zacieki i przebarwienia znikną. Niepokojące są jednak pęknięcia. Sądzę iż
      powinien zobaczyć to niezależny, obiektywny fachowiec.
      • Gość: Pavulon Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 21:41
        Tu nie trzeba sie znać an budownictwie, żeby stwierdzić, że wykonawca spartolił
        robote!!!!! Świeży tynk może mieć jedynie bardziej intensywny kolor niż tynk już
        wyschnięty. Takie zacieki jak na tej kamienicy to ewidentny dowód "fuszerki".
        Krótko mówiąc, robota do poprawy :-(
      • Gość: tina Re: budynek po remoncie - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 01:07
        Ten remont to fuszerka.Budynek wyglada jakby od remontu minelo juz sporo lat a
        nie jak powinien wygladac dom po swiezym tynkowaniu. NA pewno robili to
        amatorzy bo fachowcy pracuja dzis na WYSPACH Zjednoczonego Krolestwa.Domagalabym
        sie na miejscu wlascicieli odszkodowania lub ponownego tynkowania
        kamienicy.Pozdrawiam udreczonych niefortunnym remontem wlascicieli!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka