Dodaj do ulubionych

Dobry ORTOdonta

25.01.07, 21:02
Witam, poszukuję dobrego i sympatycznego ortodonty z dużą praktyką. Chciałam
założyć aparat stały, nawet pokusiłabym się o taki, zakładany od tyłu.Czy ktoś
miał np. zakładany aparat z opcją usuwanego zęba i wkładaną na to miejsce
tymczasową koroną? Z góry dziękuję za wszystkie informacje, sugestie i opisy
Waszych przypadków
Obserwuj wątek
    • Gość: MN Re: Dobry ORTOdonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 22:41
      Polecam z czystym sumieniem dr Merta róg Dąbrowskiego-(Skrzyneckiego?),za
      drewnianą kwiaciarnią willa w ulicy bocznej; profesjonaliści. Rejestracja w
      poniedziałki rano osobiście, ale długo się czeka. Powodzenia
      • Gość: lili Re: Dobry ORTOdonta IP: 217.153.246.* 25.01.07, 22:53
        Doktor się nazywa Myrda. Rówineż polecam chociaż nie wiem czy zakłada aparaty z
        tyłu zębów.
    • Gość: mała mi Re: Dobry ORTOdonta IP: 212.87.244.* 25.01.07, 22:48
      Polecam doktor Ewę Brewczyńską. Przyjmuje przy ul. Elsnera 3/4 (za OBI). Miałam
      u niej stały na górnych i dolnych zębach (wcześniej usunięte wszystkie
      czwórki). Od półtora roku jestem już po ściągnięciu i wszystko jest w
      najlepszym porządku. Polecam, bo warto. Jej numer 034 372 17 57.
      Powodzenia życzę.
      • blue21 Re: Dobry ORTOdonta 25.01.07, 23:09
        Również polecam doktor Brewczyńską.Za 2 góra 3 miesiące będę mieć ściągnięty
        aparat stały z górnej szczęki po 3 latach leczenia(bardzo ciężka wada).
        Naprawde warto :)
        • coramunro Re: Dobry ORTOdonta 26.01.07, 00:02
          Kochani - dzięki za odzew! Słyszałam, że doktor Myrda, jest dość niesympatyczny
          :( A czy ta pani doktor bardzo "obiera" z kasy, czy w granicach rozsądku. moja
          wada też jest ciężka, dotychczasowy ortodonta powiedział, że muszę usunąć jedną
          dolną czwórkę (górne mam już dawno usunięte), ale ja nie chcę chodzić bez zęba :(
          • Gość: blue21 Re: Dobry ORTOdonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 00:52
            Pani doktor ma bardzo przyjazne podejście do pacjenta niezależnie od tego czy
            jest to dziecko czy dorosła osoba.Jeśli chodzi o kase to wydaje mi się,że
            mieści się w granicach rozsądku i naprawde z czystym sumieniem polecam doktor
            Brewczyńską znajomym i nie tylko. Jeżeli chodzi o Twoją wade to może warto
            skonsultować się z innym ortodoną...może akurat nie trzeba będzie usuwać
            żadnych zębów.Życze powodzenia
            • Gość: K Re: Dobry ORTOdonta IP: *.tktelekom.pl 26.01.07, 07:02
              Tylko nie ta fabryka na Elsnera! Poszukaj w wyszukiwarce wątków na jej temat -
              zobaczysz, jak wielu ludzi narzekało. Ja sama miałam tam zakładany aparat - bez
              żadnych badań, prześwietleń, żadnej logistyki. Przez rok wmawiano mi wadę zgryzu
              i cofano górny łuk, podczas gdy okazało się, że należało wysuwać dolny łuk. Na
              Elsnera pracują skompromitowane osoby - jeśli nie chcesz stracić czasu,
              pieniędzy i nerwów, to zdecydowanie wybierz się gdzieś indziej.
              • coramunro Re: Dobry ORTOdonta 26.01.07, 09:12
                Tradycyjnie, skrajne opinie :((
                • Gość: K Re: Dobry ORTOdonta IP: *.tktelekom.pl 26.01.07, 10:16
                  Powiem tak - noszę aparat od ponad 2 lat. W tym czasie usłyszałam wiele opinii
                  na temat różnych ortodontów, sama wiele już wiem na temat tego, czego trzeba
                  oczekiwać. Przychodnię na Parkitce poleciła mi koleżanka, dentystka(!), a że nie
                  miałąm z tym wcześniej styczności, żadnego doświadczenia, to oparłam się na jej
                  opinii. Na Elsnera będziesz po prostu jedną z wielu pacjentek, oczekiwanie w
                  kolejce zawsze powyżej 40 minut, drzwi do gabinetu sie nie zamykają - ciągle
                  wchodzą a to listonosz, a to recepcjonistka, a to stażyści, a to dostarczyciele
                  sprzętu. Wszyscy wesoło ze soba dyskutują, a Ty siedzisz na fotelu z otwarta
                  buzią. Często się zdarzało, że dokręcaniem aparatu zajmował się stażysta, bez
                  rękawiczek, bez doświadczenia (to można poznać, zapewniam). Wszelkie moje
                  nieśmiałe uwagi kwitowano zniechęceniem i przewracaniem oczu. Nigdy też nie
                  informowano mnie o przebiegu leczenia, ani o jego postępach. Jendak co najgorsze
                  - po KAŻDEJ wizycie musiałam wracać do poprawki, bo druty były nierzetelnie
                  dokręcane i raniły mi wnętrze jamy ustnej.

Stały aparat to obiążenie finansowe rzędu kilku-kilkunastu tysięcy złotych, nie
                  mówiąc już o sporym dyskomforcie fizycznym, jaki się z aparatem wiąże. Naprawdę
                  nie warto ryzykować.

Kiedy postanowiłam zmienić ortodontę, to tym razem szczegółowo sprawdziłam
                  wszystkie fakty. Słyszałam o Myrdzie, byłam na jednej "zapoznawczej" wizycie,
                  ale nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia. Zapytałam też tu na forum i pewna
                  miła osoba poleciła mi doktora Parchańskiego. Znów postanowiłam zrobić wizyte
                  rozeznawczą i tym razem wyszłam z gabinetu urzeczona. Pan doktor jest wręcz
                  nadmiernie skrupulatny, sumienny, informuje o każdym ruchu, zlecił wszystkie
                  konieczne badania, prześwietlenia i nie mógł uwierzyć, że założono mi aparat bez
                  nich. Chodzę do niego od prawie pół roku i gołym okiem laika widać naprawdę
                  piorunujące zmiany.

Wiem, że trudno podjąć decyzję po tak odmiennych opiniach, ale może spróbuj
                  zrobić to samo co ja - wizyty rozpoznawcze. Zazwyczaj taka konsultacja, to koszt
                  20 do 50 zł, ale przynajmniej sama się przekonasz czy lekarz Ci odpowiada i czy
                  rzetelnie się Tobą zajmie, a nie tylko zainkasuje odpowiednią sumę i jeszcze
                  pogorszy stan Twojego uzębienia.
                  Tak czy inaczej - powodzenia. :)
                  • Gość: mała mi Re: Dobry ORTOdonta IP: 212.87.244.* 26.01.07, 23:08
                    To co oczywiste - ilu ludzi tyle opinii. Wiadomym jest, że każdy będzie
                    zachwalał tą osobę, która akuratnie mu przypadła do gustu, która się w jego
                    sytuacji sprawdziła. Nie można jednakże powiedzieć, że ktoś się nie nadaje, że
                    ktoś się skompromitował, że doktor wysługuje się stażystami (a co do stażystów,
                    to wszędzie oni są, i jak na stażystów przystało - nie mają doświadczenia,
                    dopiero się przyuczają do zawodu i właśnie w ten sposób doświadczenie nabywają,
                    więc proszę nie czepiać się stażystów). Ponadto nie rozumię jednej rzeczy -
                    otóż piszesz, że raniły Cię druty - też miałam raz taką sytuację, ale na
                    wizycie bezpłatnej pani doktor wszystko poprawiła i było w porządku i więcej
                    już się to nie powtórzyło. A muszę tutaj nadmienić, że zawsze po konsultacji
                    pani doktor i wyjaśnieniu przez nią jak wyglądają postępy i co trzeba jeszcze
                    zrobić, a następnie po założeniu łuku i przymocowaniu go do zamków czy to pani
                    doktor czy stażystka prosiła o dokładne sprawdzenie, czy nic nie uwiera, czy
                    nie wystają i nie przeszkadzają jakieś druciki, po czym wszystko od razu było
                    korygowane.
                    Potwierdzam fakt, że u doktor Brewczyńskiej zawsze jest sporo klientów (co
                    zapewne jest potwierdzeniem jej kompetencji), jednakże każdy ma umówioną
                    godzinę i jeśli jest się punktualnym to oczekiwanie na swoją kolej nie
                    przekracza 10 minut.
                    Ja jestem bardzo zadowolona z tego, że byłam pacjentką tej pani doktor.Ceny ma
                    również niezbyt wygórowane, choć wiadomo, że jeśli ktoś decyduje się na taki
                    aparat musi liczyć się ze sporym wydatkiem.
                    A wracając do Twojej wypowiedzi - piszesz, że nie warto ryzykować - domyślam
                    się, że chodzi o to, że nie warto ryzykować wyboru tej ortodontki. A niby
                    dlaczego?? Inny ortodonta założy Ci aparat za darmo?? Będzie się stale do
                    Ciebie uśmiechał i nie będziesz płacić za wizyty?? Może jeszcze do tego nic Cię
                    nie będzie uwierało i nic nie będzie bolało?? A może ponadto u innego ortodonty
                    założenie i noszenie aparatu nie będzie się wiązało ze "sporym dyskomfortem
                    fizycznym"?
                    Jeśli ktoś nie potrafi sobie poradzić z tym dyskomfortem, czy też innymi
                    ewentualnymi nieprzyjemnościami, lub ma świadomość tego, że nie da rady nosić
                    aparatu przez 2 - 3 lata to niech od razu ulokuje te parę tysięcy złotych na
                    dobrej lokacie, nic nie straci a może uda mu się coś zyskać.

Wolny kraj, wolny wybór. Każdy ma prawo i możliwość sprawdzenia ortodonty.
                    Warto udać się na "zapoznawcze" wizyty i samemu ocenić, czy chce się powierzyć
                    stan swojego uzębienia konkretnej osobie. Trzeba pamiętać jednak, że nie tylko
                    leczymy/naprawiamy wadę, ale poprawiamy swój wizerunek, tak więc wybór musi być
                    trafny, bo schrzanić robotę potrafi nawet najlepszy lekarz - przecież to tylko
                    człowiek :)
                    Powodzenia życzę i trafnego wyboru
                  • Gość: madzia Re: Dobry ORTOdonta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:08
                    Witam.
                    Mam pytanie odnośnie ortodonty o którym piszesz tj. dr Parchański. Też byłam na
                    konsultacji u pana dr no i wszystko było ok: dokładna analiza, od razu na
                    konsultacji po zapoznaniu się ze zdjęciami zalecił odpowiednie leczenie na 20
                    miesięcy. Podał cenę aparatu góra+dół ok.4.500zł + 10 wizyt kontrolnych po
                    650zł. Całkowity koszt ze zmianami łuków, zdjęciem aparatu i wyczyszczeniem
                    zębów wyniosła 11.600zł.
                    Proszę powiedzcie mi że o ile aparaty są mniej w tej cenie czy koszt 6.500zł za
                    pozostałe usługi to nie za dużo.
                    • Gość: mała mi Re: Dobry ORTOdonta IP: 212.87.244.* 27.03.07, 17:39
                      Z tego co się orientuję to aktualnie np. u doktor Brewczyńskiej jeden łuk
                      kosztuje ok. 1.500 pln (no chyba że chcesz aparat z niewidocznymi zamkami to
                      koszt jest większy). Wizyty średnio co 2 miesiące, okres noszenia aparatu
                      zależny od wady. Koszt wizyty to ok. 60 pln od jednego łuku (oczywiście w
                      przypadku wymiany łuku, bo jeżeli nie wymienia to koszt jest mniejszy).
                      Przykładowo, gdy obliczałam koszt całkowity mojego aparatu, okazało się, że sam
                      aparat wyniósł 3.000 pln i drugie tyle wizyty, tak więc stawki podanego przez
                      Twojego ortodontę są chyba troszkę zawyżone.
                      Najlepiej zadzwonić do doktor Brewczyńskiej i dokładnie dowiedzieć się o
                      aktualny cennik, ale raczej nie będą to kwoty odbiegające od tego, co napisałam.

pozdrawiam i życzę powodzenia
                    • Gość: K. Re: Dobry ORTOdonta IP: *.tktelekom.pl 27.03.07, 23:43
                      Gość portalu: madzia napisał(a):

> Witam.
                      > Mam pytanie odnośnie ortodonty o którym piszesz tj. dr Parchański. Też byłam na
                      > konsultacji u pana dr no i wszystko było ok: dokładna analiza, od razu na
                      > konsultacji po zapoznaniu się ze zdjęciami zalecił odpowiednie leczenie na 20
                      > miesięcy. Podał cenę aparatu góra+dół ok.4.500zł + 10 wizyt kontrolnych po
                      > 650zł. Całkowity koszt ze zmianami łuków, zdjęciem aparatu i wyczyszczeniem
                      > zębów wyniosła 11.600zł.
                      > Proszę powiedzcie mi że o ile aparaty są mniej w tej cenie czy koszt 6.500zł za
                      > pozostałe usługi to nie za dużo.

Witaj,

z tego co piszesz wnioskuję, że zdecydowałaś się na kosztowniejszą wersję
                      aparatu, ze skróconym czasem noszenia. Dodatkowo cenę ustala się nie odgórnie,
                      tylko jest ona determinowana przez ilość zębów, a co za tym idzie ilość zamków,
                      które zostaną założone.

Ja przyszłam do doktora Parchańskiego już z założonym górnym łukiem (a noszę
                      najtańszą z możliwych wersję ;)), aby więc nie generować dodatkowych kosztów, to
                      na dolny łuk pan doktor również założył mi ten sam typ zamków. Tutaj ciekawostka
                      - górny łuk założono mi właśnie na Elsnera, są to naprawdę spore, nieestetyczne
                      zamki. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam zamki z tej samej klasy i
                      przedziału cenowego, założone przez doktora Parchańskiego - to małe, nie
                      rzucające się w oczy "zameczki". Kontrast między dołem, a górą jest teraz aż
                      nadto widoczny.

Podkreślam - cena aparatu jest determinowana przez ilość zębów i NIE DA się
                      ocenić jej odgórnie (jak to sugeruje osoba powyżej)! Musi być ustalona po
                      uprzednich konsultacjach i badaniach.
                      Aparat, który Ty chcesz założyć jest sporo droższy dlatego, że zamki są z nieco
                      innego materiału, noszony jest o wiele krócej niż standardowy aparat (ten zwykły
                      nosi się ok.2,5 roku) i rzadziej też trzeba chodzić na wizyty kontrolne (ale
                      wtedy zabiegi są intensywniejsze, stąd wyższy ich koszt).

I na koniec refleksja - wiem, że te kwoty podane na "sucho" robią piorunujące
                      wrażenie. Sama pamiętam, jak po wizycie "planowania", gdzie pan doktor
                      bezlitośnie podaje skumulowaną wysokość wszystkich kosztów, wyszłam oszołomiona.
                      Jednak tak naprawdę, ta kwota jest rozłożona na dłuższy okres czasu i na dodatek
                      możesz się umówić z panem doktorem na rozłożenie płatności w ratach. W
                      ostateczności możesz też zdecydować się na tańszą wersję aparatu, jednak wydłuża
                      się czas leczenia, co finalnie zamyka się w obrębie kwoty o podobnej wysokości.
                      Za to dyskomfort noszenia trwa krócej :)

Tak naprawdę sama musisz ocenić, co jest dla Ciebie bardziej odpowiednie. Z
                      mojej strony moge napisać tylko tyle, że jako pacjentka doktora Parchańskiego
                      juz od prawie roku jestem bardzo zadowolona. Mam uczucie, że moimi zębami
                      zajmuje się kompetentny specjalista, który omawia ze mną każdy kolejny etap
                      korekcji i nigdy nie miałam wrażenia, że coś idzie nie tak, a efekty widać gołym
                      okiem. Kiedy idziesz pierwszy raz do ortodonty, to tak naprawde nie wiesz, czego
                      masz oczekiwać i przez to łatwo popełnić błąd, a że korekcja uzębienia to
                      koszmarne wydatki, to nie warto ryzykować.

Mam nadzieję, że wyczerpująco odpowiedziałam na Twoje pytania,
                      pozdrowienia.
    • coramunro Re: Dobry ORTOdonta 27.01.07, 10:21
      Drogie Forumowiczki (bo chyba Panie się tu głównie wypowiadają) bardzo się
      cieszę, że w niektórych drzemią jeszcze duże pokłady empatii i chce im się
      poświęcić trochę czasu, żeby mi pomóc. Mnie chodzi narazie o konsultację, ale
      nie ukrywam, że chciałabym wreszcie zrobić porządek ze swoimi zębami. Od lat
      stanowią one mój duży kompleks.Problem w tym, że ortodontka, u której byłam
      zasugerowała mi dośćniewygodne dla kobiety rozwiązanie. Usunięcie zęba, to duży
      dyskomfort. Przyznam, że słyszałam różne opinie i o doktorze Myrdzie i o
      doktorze Parchańskim. Narazie udało mi się zapisać do doktor Ewy :) Ale mam w
      planach konsultację u doktora M.,pewnie załapię się na maj, ale trudno.W tym
      wszystkim chodzi o to czy ktoś w ogóle znajdzie pomysł na rozwiązanie mojego
      problemu...
      • Gość: aanka Re: Dobry ORTOdonta IP: 195.205.202.* 27.03.07, 18:50
        Doktor Myrda jest najlepszym fachowcem w Częstochowie. Też kiedyś odniosłam
        wrażenie,że jest niezbyt sympatyczny i moje córki okupiły to złymi aparatami u
        kiepskich ortodontów, a co za tym idzie utrwaliły sie wady zgryzu zamiast
        poprawić. Postanowiłam w końcu jednak udać się do dr.Myrdy.W drugim podejściu
        okazał się kontaktowy i sympatyczny.Ale najważniejsze,że zlecił właściwe
        leczenie.Moje córki mają pięknie ustawione zęby, a ja niepotrzebnie straciłam
        czas i sporo pieniędzy na pseudofachowców. Dodać należy, że dr. Myrda wykłada na
        ŚlAM.To naprawdę świetny fachowiec
        • Gość: gość Re: Dobry ORTOdonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 19:04
          W pełni zgadzam się że dr Myrda jest najlepszym ortodontą w Częstochowie,nie
          podejmuje leczenia bez zdjęć rtg,po analizie,umawia pacjenta za ok.2
          tyg,przedstawia plan leczenia i ceny aparatów która kształtuje się mniej wiecej
          1700-1900 zł za szczękę.Uważam że ceny za wizytę u dr Parchańskiego (650) są
          mocno pzresadzone! W Medorze wizyta kontrolna kosztuje 45-60 zł. więc łatwo
          policzyć że 10 wizyt tam to jedna wizyta u dr P{archańskiego ,chyba ze
          wymieniany jest łuk wtedy za wizytę płaci się ok 200,naprawdę polecam,kończę już
          leczenie i jestem bardzo zadowolona
          • Gość: K Re: Dobry ORTOdonta IP: *.tktelekom.pl 27.03.07, 23:50
            Gość portalu: gość napisał(a):

> W pełni zgadzam się że dr Myrda jest najlepszym ortodontą w Częstochowie,nie
            > podejmuje leczenia bez zdjęć rtg,po analizie,umawia pacjenta za ok.2
            > tyg,przedstawia plan leczenia i ceny aparatów która kształtuje się mniej wiecej
            > 1700-1900 zł za szczękę.Uważam że ceny za wizytę u dr Parchańskiego (650) są
            > mocno pzresadzone! W Medorze wizyta kontrolna kosztuje 45-60 zł. więc łatwo
            > policzyć że 10 wizyt tam to jedna wizyta u dr P{archańskiego ,chyba ze
            > wymieniany jest łuk wtedy za wizytę płaci się ok 200,naprawdę polecam,kończę ju
            > ż
            > leczenie i jestem bardzo zadowolona

Podajesz nieprawdziwe informacje. Wizyta kontrolna (raz w miesiącu) czyli
            aktywowanie łuku kosztuje 50 zł. (dwa łuki=100zł i jest to całkowity koszt
            takiej wizyty).
            Natomiast wymiana łuku kosztuje 140 zł.

• Gość: rhina Re: Dobry ORTOdonta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 18:59
        Hmmm.dr Parchanski..na Twoim miejscu bylabym ostrożna wybierajac sie do tego
        ortodonty...otoz chodzilam do niego przez 3 lata...na pierwszej wizycie doktor
        oczywiscie zlecil wszelkie badania, przeswietlenia..podal kosztorys..otoz
        leczenie mialo trwać ok 2 lat...co miesieczne wizyty w gabinmcie po 80 zl...do
        tego w trakcie leczenia oczywiscie sie okazywalo ze trzeba jeszcze cos
        zamontowac, cos dolożyc itd...po 2 latach (we wrzesniu) dr powiedzial ze powoli
        zblizamy sie do konca leczenia...i tak ten rzekomy koniec trwał jeszcze CAŁY
        rok ..na kolejnych wizytach dr jakby zapomnial ze aparat mialam juz miec
        zdejmowany... :| mam wrazenie ze po prostu za malo jeszcze na mnie zarobil:] a
        na sam koniec wymysli zeby zadrutowac mi szczeke...na 5 dni przed zdjeciem
        aparatu..nie wiem w czym to mialo pomoc..w koncu jezeli czegos sie nie dalo
        osioagac w ciagu 3 lat to po cholere drutowac szczeke na 5 dni..w koncu sie
        wkurzylam i poszlam zdjac aparat do innego ortodonty.. :/
        I jeszcze jedno..dr Parchanski wykazywal sie totalnyml ekcewazeniem swoich
        pacjentów...niby mialo sie umówioną godzine..a zawsze ilekroc przychodzilo sie
        na wizyte na korytarzu byla ogromna kolejka zirytowanych pacjenotw bo dr
        jeszcze nie przyjechal..zdarzalo sie ze czekalo sie po 2 h..:/
        tak wiec radze Ci bardzo ostroznie wybrac ortodonrte..
        pozdrawiam :)
        • Gość: madzia Re: Dobry ORTOdonta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 21:24
          Witam.
          Dziękuję wam bardzo za cenne informacje odnośnie lekarza Parchań.....!!! W takim
          razie udam się jeszcze na jedną konsultacje tym razem do dr Myrdy. Jeśli ktoś
          leczył średnią wadę zębów u dr Myrdy może podać mniej więcej całkowity koszt
          leczenia?? I jeszcze jedno pytanie czy ktoś zna panią dr A.Kimel z "Duo-Dental"
          i leczył u niej wadę zębów?? proszę o cenne dla mnie informacje bo naprawdę
          zależy mi na polepszeniu a nie na pogorszeniu wady którą mam.
          Dziękuję i pozdrawiam
          Madzia
          • Gość: Jakob Re: Dobry ORTOdonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:20
            Witam ja mam aparat od 2 lat, mialem dużą wadę i dlatego nosze go tak
            dlugo.Moim ortodontą jest dr.Kaniowska ma ona gabinet na ul.Armi
            Krajowej.Jestem bardzo zadowolony z jej pracy, i napewno nie zalezy jej tylko
            na pieniadzach ale na pacjentach.W pelni ja polecam.
    • porokate Re: Dobry ORTOdonta 30.06.16, 23:53
      Jeżeli szukasz konsultacji, to odezwij się do Centrum Medor medor.pl/ . My mieliśmy pierwszą wizytę za darmo, właśnie taką konsultacyjną. Co prawda było to ponad rok temu, ale możliwe że nadal coś takiego mają. W rezultacie zdecydowaliśmy się na prostowanie zębów właśnie u nich. Po roku widać już różnicę, także jesteśmy zadowoleni. Dobry ortodonta w Częstochowie, godny polecenia, ich dane na stornie medor.pl/oferta/ortodoncja-czestochowa
      • sabine87 Re: Dobry ORTOdonta 01.07.16, 15:47
        Ja mogę polecić klinikę Rock Your Smile, tam się leczę i wiem, że mają świetnych fachowców :)
    • baska_sz1 Re: Dobry ORTOdonta 23.09.16, 19:55
      Dobry ortodonta jest w Medor, sam osobiście korzystam medor.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka