Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:27 Nie tylko w małych firmach dostaje sie pracę po znajomość ale ten problem dotyczy Urzędów!! dużo na ten temat można pisać!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolec Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:52 Ale nie bardzo rozumiem co ma częstochowa do tego! Bo tak jest w każdym mieście!:) pozatym chyba lepiej zatrudniać osoby znajome wiedząc o jej możliwościach niż osoby niewiadomo skąd. Oczywiście jak od każdej reguły istnieją wyjątki, Ale pierwsze co robie jak szukam kogoś do pracy to pytam się znajomych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kolca Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 00:13 Otóż zatrudnianie po znajomości wcale nie świadczy o kompetencji tej osoby, a Częstochowa pod tym względem jest "patologicznym mistem", znam przypadki gdzie osoby nawet matury nie maja a pracują na stanowisku w Urzędzie CZY O TAKIE SWOJE CHODZI???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_czwa Re: Praca tylko po znajomości IP: *.21.pl 27.02.07, 19:05 Rozróżnijmy pracę wyłącznie dzięki znajomościom i pracę z polecenia, ale takiego gdzie wiadomo, że dana osoba już pracowała/uje na danym stanowisku i się sprawdza. W tym drugim taka osoba musi być _kompetentna_, w pierwszym jest to najczęściej budżetówka i panuje zasada "czy się stoi, czy się leży". Ten pierwszy przypadek jest dla tzw. prywaciarzy, którzy nie zaryzykują zatrudnienia osoby nieobytej, która generuje koszty i traci czas innych pracowników. Coś takiego działa na zachodzie z powodzeniem i nie ma konotacji źle kojarzących się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysz&Żaba Praca tylko po znajomości IP: 89.19.89.* 26.02.07, 22:33 mamy gdzies czestochowe i cala polske, zusy, szajbusy i prace po znajomosci za 700zl brutto miesiecznie. ciesze sie ze nie musimy tu pracowac za darmo i jeszcze bac sie ze nas zwolnia dretwe pokemony na stolkach. fakt ze praca jest tylko jak sie ma wuja dyrektora i nie wazne ze sie skonczylo zawodowke - etacik w urzedzie takiemu glabowi sie nalezy. eeeh, szkoda slow. rada - wyjechac za granice. ostatni gasi swiatlo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Praca tylko po znajomości IP: 80.54.171.* 26.02.07, 23:04 Ciekawe czy ci będzie tak wesoło za granicą jak będziesz miał czy miała lat 40 albo więcej.Zobaczymy kto z kogo będzie się śmiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysz&Żaba Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.19.89.* 26.02.07, 23:40 oczywiscie ze bedzie nam wesolo bo przynajmniej cos odlozymy do tej pory. w PL dorobic sie obecnie mozna tylko dlugow i garba. niestety. a dlaczego tyle ludzi wyjezdza??!! sami czy z rodzinami, mlodzi i nieco starsi uciekaja - byle daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Co ty belkoczesz ? Jestem za granica, mam wiecej IP: 81.171.165.* 27.02.07, 09:17 niz 40 lat. Dlaczego mialo by mi byc lepiej i weselej w Polsce w tym wieku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam A w chucie czestochowa to nie ?:) IP: *.tktelekom.pl 26.02.07, 23:32 jw Odpowiedz Link Zgłoś
viva_il_canto ... 26.02.07, 23:41 w każdym mieście, małym czy duzym, bez znajomości pracy nie ma...sama sie o tym przekonalam....już najszybciej sie w CZwie coś zalatwi, bo w większych miastach obcemu człowiekowi , zwłaszcza dziewczynie, trudno wyrobić układy, znajomości i dostać ciekawą pracę....Lepiej u swoich:) Tylko trzeba miec łeb na karku i rozpychac się łokciami:wywalą Cię drzwiami, to wejdz oknem. Lepsze cokolwiek TU niż pomywanie garów w UK....potem taka osoba wroci i co? wypada całkowicie z rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do viva_il_canto i tu się mylisz!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 00:16 A ci co wyjeżdżaja napewno nie wrócą bo tam mają zapewnioną dużą emeryturę i trzeba być wariatem zeby tu wracac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Bzdury piszesz. Malo kto wroci z UK, nie sa tacy IP: 81.171.165.* 27.02.07, 09:20 glupi za jakich ich uwazasz. Wyraznie tylko znajomosci ratuja cie na rynku pracy, inaczej sie nie liczysz. Czy wiesz, ze sa jednak osoby cenne dla pracodawcy ? Moze nie u szewca co zatrudnia 5 osob ale w duzych firmach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 00:29 Mam znajomych pracujących w naprawdę dużych firmach (nie w Częstochowie) i tam OFICJALNĄ formą rekrutacji jest zgłasznie czy też polecanie swoich znajomych w przypadku poszukiwania nowych pracowników. Ale wiadomo, że ankietowanym nie o taki rodzaj znajomości chodziło... :-) Natomiast konia z rzędem daję za informację o poszukiwaniu pracowników przez jakiekolwiek urzędy, instytucje czy też przedsiębiorstwa związane ze skarbem państwa... Nasze poczty, urzędy miasta, powiatu, wodociągi, elektrownie, spółdzielnie mieszkaniowe, gazownie, szkoły, uczelnie i tym podobne instytucje są SAMOWYSTARCZALNE: nikogo im nie potrzeba. Ludzie odchodzą na emerytury, umierają, wyjeżdżają a pracownicy pojawiają się metodą pączkowania albo co... :- ) Wiadomo powszechnie, że tam posady rozdzialane są wg klucza "rodzinnego" albo "układowego". I gó..no kogokolwiek obchodzą jakiekolwiek kwalifikacje. I akurat małe firmy to mi się z tym najmniej kojarzą... Mała firma zazwyczaj nie ma za dużo pieniążków i jeśli się już kogoś zatrudnia, to trzeba być pewnym, że sobie poradzi i będzie miał jakieś kompetencje do wykonywanych zadań... Bo pracownik po prostu kosztuje. A w urzędzie - też kosztuje. Ale kogoś innego. Kto za to płaci? Pan płaci, Pani płaci, społeczeństwo... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolec Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 01:33 to ja chce tego konia:)... Dużo pracowników dostaje sie do pracy w Urzędach poprzez to że są na początku stażystami. Druga sprawa jest strona www.usc.gov.pl tam są informacje o naborach do pracy w Ministerstwach czy w Urzędach Państwowych, są specjalne biuletyny. Trzeba tylko się troszke wysilić. Do tych co wyjechali zagranice: siedźcie sobie tam ile się da. Przynajmniej będzie tu więcej stanowisk pracy. Pozdrowienia dla wszyskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kolca Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 02:19 Bardzo jesteś inteligenty tylko inaczej wątek dotyczy Częstochowy! a co do linku który podałeś to brak naszego miasta, i nie obrażaj ludzi którzy wyjechali za chlebem, a co do twojego małego wysiłku ha!ha to widać że po znajomości dostałeś wstydź się takie bzdury pisać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 06:11 pracuje w urzedzie i bez znajomosci. zanim zaczniecie zazdroscic kazdemu urzednikowi, zapytajcie sie ile oni zarabiaja. A prawda jest taka, ze czesto tyle co pracownik workera lub mniej. I kaza znac ustawy, miec doswiadczenie itp. itd. Sądziłem podobnie jak wy, że bez znajomości nie da się dostać pracy. Da się i w urzędzie, nie zawsze jednak przekłada się to na satysfakcjonujące wynagrodzenie. Jeśli wytrzymam w tej pracy do końca czerwca, to wtedy napiszę na forum że zwolniło się miejsce i startujcie na moje miejsce. Znikam, robota wzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weredyk Re: Praca tylko po znajomości IP: 80.51.222.* 27.02.07, 07:28 Kolec ma rację (w niektórych kwestiach). Po pierwsze wasz wyjazd za granice do dużo większe szanse na znalezienie pracy w Polsce (to fakt, sam wiem najlepiej). Po drugie - wasza jedyna szansa to zostać na stałe za granicą. Nawet jeśli odłożycie trochę kasy i zachce Wam sie wrócić do Polski, to wydacie ją w tempie piorunującym na podstawowe rzeczy, których zapewne nigdy nie mieliście, spłuczecie się do cna i będziecie musieli nauczyć się życ za polskie pensje. A na polskim rynku pracy bedziecie nowicjuszami (układy, układziki i znajomości będą ZAWSZE sie liczyć), a przez to będziecie w sytuacji jakbyście rozpoczynali wszystko od poczatku. Będziecie więc NIKIM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.19.88.* 27.02.07, 08:18 Trzeba byc kretynem żeby tu wrócić do PL. Kasę można równie dobrze wydawać za granicą i nie trzeba wcale w plugawej PL. Może to ty nigdy nic nie miałeś i byłeś zwykłym kopciuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weredyk Re: Praca tylko po znajomości IP: 80.51.222.* 27.02.07, 08:51 Ja jestem ustawiony w Polsce i nie potrzebuje się zeszmacać za granica, jak większośc Tobie podobnych kopciuchów. Cos tu zalatuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.19.88.* 27.02.07, 09:29 No właśnie coś tu zalatuje i kopciuchów nie brakuje. Widać jaki masz majątek dwa j.......i prą...ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weredyk Re: Praca tylko po znajomości IP: 80.51.222.* 27.02.07, 10:06 Jakbys Ty je miał, to byś se w Polsce radę dał. A tak to liżesz d..y i jedziesz na szmacie na Zachodzie. Żałosny jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Slusznie napisales -jestes "ustawiony". Widze, ze IP: 81.171.165.* 27.02.07, 09:29 inaczej nie miales szans na zycie bez umiejetnosci - mogles tylko "ustawic sie". To jest wlasnie zeszmacanie sie - tyle, ze w Polsce. A cos u ciebie zalatuje ? Tutaj nie czuje .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Prymitywne myslenie. To znaczy, ze startujac od IP: 81.171.165.* 27.02.07, 09:27 zera za granica mozna zostac "kims" a w Polsce sie nie da i zawsze bedzie sie "nikim". Nie do konca rozumiem, jakich podstawowych rzeczy nigdy nie mielismy a mozemy miec dopiero po powrocie do Polski ? Nie na odwrot ? Co do latwosci znalezienia pracy w Polsce - faktycznie, jezeli zamiatacz ulic wyjedzie to ty mozesz dostac taka prace zamiast niego. Jak wyjedzie fachowiec - juz widze te tlumy chetnych na zatrudnienie na jego miejsce nic nieumiejacego faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weredyk Re: Prymitywne myslenie. To znaczy, ze startujac IP: 80.51.222.* 27.02.07, 10:03 Jestem ustawiony, bo jestem zaradny, ot co. Kto nie jest zaradny i nie jest w stanie zarobić na chleb - zjeżdża za granicę. To wy, nieudacznicy, jesteście załosnymi pomiotami - nie jest sztukąpracowac i życ za granicą, sztuką jest tego dokonac w POLSCE. Wy tę rywalizację przegraliście. Pa, pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Filemon Re: Prymitywne myslenie. To znaczy, ze startujac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 09:33 Nienawisc przez ciebie przemawia i zazdrosc, wspolczuje ci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Prymitywne myslenie. To znaczy, ze startujac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 08:00 Żałosny pomiot to ty jesteś że innych wyzywasz...Zobaczymy jak twój wujcio czy inne "rodzinne ścierwo" straci wpływy to z czego bedziesz żył cwaniaczku.Nie cwaniakuj za bardzo bo może ci się też twoja nóżka podwinąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolec Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 09:32 Gość portalu: do kolca napisał(a): > Bardzo jesteś inteligenty tylko inaczej wątek dotyczy Częstochowy! a co do > linku który podałeś to brak naszego miasta, i nie obrażaj ludzi którzy > wyjechali za chlebem, a co do twojego małego wysiłku ha!ha to widać że po > znajomości dostałeś wstydź się takie bzdury pisać na forum. Brak naszego miasta bo widocznie nie potrzebują nikogo to po pierwsze Po drugie nikogo nie obrażam Po trzecie prawda w oczy kole!! Po czwarte pracowałem w wielu firmach i w większości była to praca z ogłoszeń :) Po piąte wątek dotyczy Częstochowy a problem jest ogólnopolski. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Da sie siedziec za granica do konca zycia. Blednie IP: 81.171.165.* 27.02.07, 09:22 rozumujesz, ze wystarczy jak wyjada z Polski fachowcy to znajdzie sie praca dla nieukow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poloczek Re: Praca tylko po znajomości IP: 80.51.222.* 27.02.07, 07:20 Żyję na tym Bożtym Świecie juz 31 lat i nie spotkałem się z przypadkiem zdobycia pracy BEZ ZNAJOMOŚCI!!! Pogodziełm się już z faktem, ze w tym kraju to normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 09:18 Ja też mam 31 lat i wszystkie prace znalazłem "z ulicy" ... bez znajomości. Łaziłem po firmach roznosiłem cv i się dostawałem - były to prace biurowe, spec od marketingu i podobne bzdury. Faktem tylko jest to, że w taki sposób człek się nigdy nie dorobi - forsa jest marna. W 99% częstochowskich firm nie ma możliwości rozwojowych, a jak są to dla wybranych. W Polsce tylko własny mały biznes. Z Polski bym nigdy nie wyjechał ... i generalnie współczuję tym wszytskim wykształconym (przynajmniej teoretycznie) ludziom którzy zasuwają fizycznie na angola czy innego helmuta. Naprawdę nie macie powodu do dumy ... a teksty typu pieprzyć PL są bez sensu, choć faktycznie ten kraj i jego cholerni reprezentaci nie ułatwiają nam życia. Mówią że jest mało ludzi z wyższym wykształceniem .. to bzdura i co ci ludzie robią ... pracują fizycznie czyli de facto większości z nich to wykształcenie nie jest potrzebne. Za komuny większość z tych współczesnych mgr skończyłaby max. szkołę średnią czy zawodówę. A teraz robi się ze wszytskich mgr - zrobili z edukacji biznes i są efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Wolno ci nie wyjezdzac z Polski. Za granica IP: 81.171.165.* 27.02.07, 09:33 pracuja na Angola albo Helmuta (oraz na swoj rozwoj) a ty w Polsce pracujesz na polskiego cwaniaka (i nie na swoj rozwoj). Nie wiem czego tu wspolczuc. Zreszta przedstawiasz typowo tylko mala czesc zycia za granica, typowo - bo to jest proba propagandy (czyli klamstwa). A bez klamstwa nie mozesz podyskutowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: Wolno ci nie wyjezdzac z Polski. Za granica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 09:49 Nie pracuję na cwaniaka tylko na siebie. Wszystkie te nieswoje firemki już mnie znudziły i postanowiłem sam spróbować. Czyli jak to określasz jestem jednym z cwaniaków, choć nie uważam że wszystkich, którzy działają na swoim, należy w ten sposób określać. Ktoś nie potrafi żyć w Polsce to wyjeżdza zagranicę ... proste ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a= Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:06 Znalazłeś pracę bo masz 31 lat, zobaczymy za 10 lat, czy też będziesz taki pyszałkowaty!!!A dekadka minie szybciuuuuutko,hihihihihihihi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:08 I dlatego wziąłem sprawę w swoje ręce ... Odpowiedz Link Zgłoś
poraj1 Re: Praca tylko po znajomości 27.02.07, 09:19 Niestety, po przesłaniu podania i CV firma nawet nie potwierdziła odebrania i nie zaprosiła na rozmowę a kwalifikacje bardzo dobre do stanowiska Ciągle znajomości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:02 najczęściej jest tak, że firma ogłasza rozpoczęcie rekrutacji a i tak na rozmowę zapraszani są ludzie, którzy przychodzą z "polecenia", nie ogłoszenia. I tacy są zatrudniania. W firmie, ktorej pracuję tylko jakieś 10% pracowników to ludzie nie posiadający żadnych koneksji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:11 I ci obcy są zatrudniani zazwyczaj na tych stołkach gdzie jest najwięcej roboty. Są zazwyczaj na samym dole, żeby można było łatwo ich opieprzać, zwolnić itd. Za to cała góra to rodzinka i znajomkowie. Robiłem w jednej firmie to na 18 osób tylko 3 były spoza układu ... byłem w tej trójce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:13 Niestety to tez zależy od mentalności ludzi... Polaków. A jesli chodzi o przyzywczajenia, stareotypy, mentalnosc to trzeba POKOLEŃ zeby to zmienic :( niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a= Miasto bez przyszłosci!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:15 Niech szlag trafi mój patriotyzm, moje przywiązanie do kraju,miasta,rodziny,pamięci przodków...na grzyba mi to wszystko jeśli nie mogę znaleźć pracy , a po dzisiejszym artykule o OFE, na starość przyjdzie mi iść na żebry.Na jakiego grzyba tu siedzieć, jaka mnie tu czeka przyszłość? Praca u częstochowskiego dorobkiewicza, który zatrudni mnie na najniższą krajową i to na pół etatu, pensję będzie wypłacał mi pod stołem , albo w dniu wypłaty robił uniki, albo będzie płakał że, nie ma kasy , bo interes źle idzie, po czym kupi sobie jakieś wypasione autko ...Zaje...fajna przyszłość, nic tylko strzelić sobie z gumki od majtek prosto w łeb! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Miasto bez przyszłosci!!! IP: 89.19.88.* 27.02.07, 11:25 Masz w 100 procentach rację! Popieram;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Miasto bez przyszłosci!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:28 No o tych OFE to przegieli :/ ale niestety oni(Ci co za tymi decyzjami stoja ) raczej na starosc sie tym martwic nie bedą wiec co im tam :/ Widac jak Polska traktuje osoby na emeryturach/rentach... wiec czego tu sie spodziewac? Tyrasz 3/4 zycia a pozniej zamiast spokojna starosc masz cisnienie czy dotrzymasz do pierwszego :/ MASAKRA :(((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Miasto bez przyszłosci!!! IP: 89.19.88.* 27.02.07, 11:29 Masz w 100 procentach rację. Popieram;-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Praca tylko po znajomości IP: *.kopernika.trustnet.pl 27.02.07, 12:46 pewnie ja też tak zrobie jak tylko dostane prace poza Częstochową to stąd wyemigruje bo to miasta umarłe ale wiemy kto za tym stoi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 13:04 To fakt, sam szukając pracy ok. 4 lata temu po ukończeniu 2 kierunków studiów na UJ (Wydział Prawa i Administracji oraz Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej)spotkałem się z Prezydentem Cz-wy, który wyjaśnił mi, że dla takich osób nie ma pracy w Urzędzie. Zatrudnił za to kilkanaście osób (znajomych znajomych), które nie mają zielonego pojęcia o samorządzie. Teraz jestem Mu za to wdzięczny - pracuję w Krakowie i jestem zadowolony. Widać częstochowski magistrat stawia na tanich pracowników, którzy nie mają osobistych ambicji zawodowych. Kompetencje służb publicznych nie liczą się, dlatego Cz-wa pozostaje daleko w tyle pod kątem rozwoju gospodarczego, inwestycji i poziomu świadczenia usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viki Re: Praca tylko po znajomości IP: *.org 27.02.07, 17:02 Wszędzie zarudnia się ludzi po znajomości,ale w Częstochowie jest to nagminne.Sama szukałam pracy bardzo długo - intensywnie przez rok.Miałam totalne doły po kolejnych, setnych rozmowach.Przestałam wierzyć,że w tym mieście uda mi się znaleźć pracę bez "pleców".Chciałam wyjechać do UK,bo tam mam przyjaciół,ale mój narzeczony nie chciał.Dodawał mi sił, by szukać w Cz- wie.Sytuacja mnie przybijała jeszcze gorzej,bo nie chciałam wybierać pomiędzy małażeństwem a pracą.Aż w końcu udało mi się znaleźć pracę bez znajomości!Nie zarabiam super,ale Prezes jest ok.Szanuje pracowników,kupuje kawkę,herbatkę itd.Czasami organizuje wycieczki dla pracowników.nie wszyscy prywaciarze są skąpcami.Czasami się trafiają fajni szefowie.Cieszę się,że wreszcie mam pracę i fajnego szefa.Życzę Wam wytrwałości w szukaniu pracy.Znajdziecie ją w momencie,gdy nie będziecie sie jej spodziewać.Będzie ok.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 17:49 W pracy "po znajomosci" przoduja Urzedy wszelkiego typu..i co z tego ze publikuja ogloszenia w internecie na stronie BIP to tylko formalnosc wynikajaca z ustawy....w małych firmach tez sie przyjmuje po znajomosci ale raczej nikt w takiej firmie nie przyjmuje kogos kto jest niekompetentny..za to w urzedach na kompetencje nikt nie patrzy..wystarczy isc cos załatwic żeby sie przekonac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem0_25 Praca tylko po znajomości IP: 212.87.244.* 27.02.07, 19:07 Cóż dodać ; skończyłem jeden z wydziałów CzP , za dużego wyboru nie miałem a na słynną Informatykę jest rocznie 20 osób na 1 miejsce . Samo to świadczy o tym , iż nie mamy za wiele kierunków z przyszłością w Częstochowie . Straciłem 5 lat technikum i 5 lat studiów po to , aby po ukończeniu móc dostać papierek , że jestem bezrobotny i nie ma dla mnie stażu . I na co człowiekowi cały mgr inż. jak nie ma żadnej praktyki ? W końcu znalazłem prace (po...) za średnią krajową czyli 700 po odjęciu podatku . A mógł człowiek skończyć zawodówkę pójść za piekarza , czy murarza i nie martwić się o jutro i zarobić 2 raz czy 3 co teraz . Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:41 Faktycznie ciężko dziś z pracą ale to nie powód żeby się poddawac. Tym wszystkim sceptykom radziłbym poszukac też pracy poza miastem ale nie koniecznie za granicą. Ja dojeżdzam do pracy 30 km od Częstochowy, żona 15 km do Delic-polu. Powodzi nam się dobrze, mamy 2 niezłe samochody chociaż w zasadzie myślimy nad zmianą miejsca zamieszkania żeby było bliżej do pracy, poza tym marzy nam się wizja własnego domu. Tych którzy wyjechali za chlebem trzeba zrozumiec bo przecież jeśli nie można znaleśc pracy w jednym miejscu to trzeba próbowa gdzie indziej. Nam się udało i jesteśmy bardzo zadowoleni. Marzy się czasami aby kiedyś w Polsce było tak jak np. w Niemczech gdzie ludzie pokonują czasami odcinki 100 kilometrowe do pracy w 40 minut, dzięki świetnie rozwiniętemu układowi komunikacyjnemu. Pozdrawiam wszystkich i nie poddawajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z miasta Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:12 Witam! Pozdrawiam wszystkich bezrobotnych. Co do pracy w tym mieście to szkoda gadać. Po co jest w ogóle PUP jeśli nie ma się zasiłku to ich wszystko wali co z tobą. Najbardziej wnerwia mnie jedna rzecz. Skończyłem PCZ kierunek metalurgiczny bardzo dobrze przecież w mieście jest huta tzn. HSC tak i pracy tam nie ma chociaż podobno huta 400 mln PLN inwestuje Podobno rekrutacją do HSC zajmuje się firma POLWIR dzwoniąc tam pięknego styczniowego poranka okazało się że firma ta oczywiście zatrudnia pracowników na hutę jeśli się samemu wcześniej załatwi etat na jednym z wydziałów huty, to POLWIR cię zatrudni i będzie złodziejsko zabierał część twojej wypłaty. Gdzie tu rozum w zasadzie to pytanie do władz uczelni PCZ huta w mieście a niech powiedzą kto pracuje na hucie po ukończeniu WIPMiFS . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 08:42 To się skurczybyki wsadzili na pośrednika ... dajcie spokój ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n/n Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.174.23.* 28.02.07, 14:23 pośredniak to dla znajomych a dla zwykłych Brak oferty pracy. wywieszki , wywieszki a prawda o zarobku na miejscu tabu lub na dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiodor Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 12:26 heh no ja pracuje na hucie:) i jeszcze paru moich kolegow ale nie ma sensu isc na WIPMIFS jesli nie masz rodziny na hucie bo i tak raczej sie tam nie dostaniesz... brutalna prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Re: Praca tylko po znajomości IP: 212.160.108.* 27.02.07, 20:51 nie prawda,kiedyś też tak myślałam teraz mam dobrą pracę i tylko dzięki sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lahudras Re: Praca tylko po znajomości IP: 212.244.68.* 28.02.07, 14:34 jak slysze takie bzdury ze licza sie tlyko znajomosci to mnie cos strzela...zaczalem szukac pracy na poczatku stycznia...29 stycznia juz bylem pierwszy dzien pracy w duzym zachodnim koncernie z fabryka w czewie..i nikogo tu nie znalem wczesniej..przeszedlem 3 rozmowy i tyle..wzieli mnie na szybko wiec...rynek pracy w czewie tak sie wyluzowal ze czasem nie ma ludzi do pracy a te twoje "znajomosci" sa dla ludzi leniwych, ktorzy tym tlumacza ze nie maja roboty..acha..jeszce jedno...wlasnie dostalem inna propozycje pracy...odchodze za 50% lepsza kaske niz mam teraz....O jejku!!!! i wlasnie sobie uswiadomilem ze tam tez nikogo nie znalem.....w łyzka na to ...niemożliwe ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a= Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:44 Bardzo Ci gratuluję, jak widzisz na tym forum jesteś jednym z nielicznych , może więc wyjątek potwierdza regułę. A zresztą , mój mąż jak był jeszcze w wieku pożądanym przez większość pracodawców , też mówił tak jak Ty i w ofertach , jeśli tylko zmieniał pracę , mógł przebierać, a teraz, będąc po 40-tce piekna przygoda się skończyła i...stagnacja, niestety. Więc ciesz się , póki jesteś młody!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lahudras Re: Praca tylko po znajomości IP: 212.244.68.* 28.02.07, 14:55 do 40-stki jeszce mam kupe lat (15) a do tego czasu mysle ze dorobie sie takiej posady ktorej nie bede chcial w zyciu zmieniac...zresztaa w tym wieku juz sie nie cchce chyba...bo i po co....bez urazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.174.23.* 01.03.07, 09:10 A co powiedzą ludzie z 35 letnim stażem pracy a nie mieszczący się w widełkach wiekowych.Mając te pięćdziesiąt parę lat . Zapewne mają bardzo dużą ofertę pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n/n Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.174.23.* 01.03.07, 09:16 Olo tacy to są przeznaczeni do skansenu a nie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Praca tylko po znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:37 gratulacje ze po 3 rozmowach kwalifikacyjnych masz prace. powiem tak jesli sie trawi na brak fachowcow w swoim zawodzie lub pokrewnych umiejetnosciach to spoko. wiec kolo nie marudz i nie stekaj ze w czewie jest spoko znalesc prace. szczegolnie po polibudzie. ale raz jeszcze gratulacje i powodzenia w tym pieknym zanikajacym miescie wron pozdro z 1000 lecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 07:54 Wg sondy GW Cz-wa to najbardziej skorumpowane miasto . 36 % respondentów tak uważa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:10 Money makes world go round , money , money , money !!! Wszystko przez tę kasę Odpowiedz Link Zgłoś
tera27 Re: Praca tylko po znajomości 02.03.07, 18:48 tu nawet po znajomości nic nie można znaleść:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Praca tylko po znajomości IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.03.07, 20:42 a ja mam inne zdanie o pracy za granica.wyjechalam z swoja rodzina 11 miesiecy temu i nie zaluje tej decyzji .nie musze sie martwic o to czy starczy mi do 1-go.ludzie jezeli tylko nadazy wam sie okazja to uciekajcie z tej polski jak najszybciej bo w tym kraju nie ma przyszlosci.POZDRAWIAM.WIELKA BRYTANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 22:02 Dzięki za słowa prawdy ja mieszkam w szkocji, jestem teraz na urlopie w Polsce i to samo mówię, nie żałuję że wyjechałem a pracowałem w Szkolnictwie Wyższym naoglądałem się takich rzeczy że książkę by napisać a nawet drugi doktorat i nie żałuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel firmy Re: Praca tylko po znajomości IP: 212.160.86.* 11.03.07, 23:58 NIEPRAWDA szukam pracowników narazie na 10 osób 1 można rzec fachowiec choć i to się okaże po czasie. Mnie obojętne jest czy to będzie znajomy czy też nie. Może to byc ktoś bez podstawówki nawet, bo jego kwalifikacje psarwdzimy na rozmowie więc jesli pan czy pani wurzędzie jest bez wyższego to nie znak że nic nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator!!!!!!!! Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.174.23.* 13.03.07, 10:46 Właścicielu bardzo żenująco wygląda twój post. Praca ale za ile, w jakim wymiarze godzin, czy są u ciebie osłony socjalne i jakie jak są. Nareszcie pomału wraca do naszego kraju pojęcie Fachowca a nie domokrążcy, Zapewne powiesz że prawdziwy fachowiec jak wieść niesie to ma miedzy innymi kryształowe gardło i złote rączki . Ale największym w całej tej sprawie jest to że osoba-y w P.U.P. informują Cię o możliwości otrzymania oferty pracy , która jest omen omen już nie aktualna, idą sprawdzić , potwierdzić informację i co? - kicha. Oferta nie aktualna. Czyżby kierownictwu nie zależało na aktualizacjach ofert pracy? Patrząc z drugiej strony jak dojdzie do wywiadu z pismakiem to zawsze można walnąć w tą drugą stronę jak to się nie chcą ludziskom pracować a tylko pobierać osłony. Albo tak jak na wstępie . Masz plecy i szeroką … to masz godną ofertę pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca tylko po znajomości IP: 89.174.23.* 13.03.07, 14:49 Prawda oferty nie aktualne!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praco....lik ...do Właściciela...!!! IP: 83.2.142.* 13.03.07, 14:56 ...a może coś więcej DROGI PRACODAWCO??? Chetnie pozwolę Ci się "zweryfikować" pod kątem moich kwalifikacji... To jak? Podejmiesz rękawicę? Pozdrawiam, SZUKAJĄCA PRACY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 20:34 Przestrzegam polityków PiS przed samozadowoleniem jesli chodzi o pracę dla ludzi . , Ani tak łatwo nie jest ani zarobki wysokie. A i pracodawcy jeszcze nie zmienili nawyków . Nie umieja nawet potwierdzic mailem , że ofertę dostali i rozpatrują ( jabky komputer tego sam i szybko nie mógł zrobic ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: ...do Angrusz.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 09:37 Przecież Pis to tylko propagandę sukcesu potrafi uprawaić ... nie ma co się dziwić że także w tym zakresie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: ...do Angrusz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:06 Tak w sprawie pracy PiS chyba przesadnie różowo widzi sytuację . Może to perspektywa Warszawki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n/n Re: ...do Angrusz.... IP: 89.174.23.* 18.03.07, 14:00 Poczekajmy do wyborów a na pewno ubiegający się o głosy pracę nam dadzą? Prawda moim skromnym zdaniem jest taka że jak nie masz znajomości to sobie możesz posty popisać i ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: ...do Angrusz.... IP: 195.117.19.* 18.03.07, 15:17 Z tego co slyszalam to zeby dostac prace w donkiszocie trzeba naprawde lubic BIC LUDZI!!!!! No coz szefostwo stawia takie wymogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-z Re: ...do Angrusz.... IP: 89.174.23.* 19.03.07, 18:40 A nie trzeba kręcić lodów Edyto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Praca tylko po znajomości do właściciela firmy IP: 80.54.168.* 10.11.07, 19:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Praca tylko po znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 08:25 Odpowiedz Link Zgłoś