Gość: mmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 08:00 jakieś warsztaty antystresowe powinny być czy co, później jak moja mała wróci z przedszkola to mnie pobije i co ja zrobię:)a na marginesie powinno się stworzyć jakąś nową swiecką tradycję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maldoror Re: Marzanna musi odejść? IP: *.man.czest.pl 20.03.07, 08:32 To nie pisz bzdur na czacie tylko zajmuj sie i opiekuj swoja mala - to Cie na pewno nie pobije... Nic dziwnego ze takie sa dzieciaki, skoro maja takie mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola21 Re: Marzanna musi odejść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 15:51 zawsze topiłam i podpalałam marzannę z moją klasą w podstawówce. to dziwne, że jestem taka spokojna... to powinno przecież wyzwolić we mnie agresję i powinna się ona objawiać właśnie po tych kilku latach zresztą miło wspominam te czasy, konkursy na najładniejszą marzannę, wierszyki o wiośnie, śpiewanie w drodze nad rzekę rozumiem rezygnację z topienia marzanny ze względu na pogodę, to nic miłego jak się dzieciaczki rozchorują, ale dajcie już spokój z tym wyzwalaniem agresji. Marzanna - symbol zimy, jej topienie czy tam palenie to żegnanie zimy, ni jak nie kojarzyłam jej nigdy z kobietą. a zakaz jej topienia dopiero wyzwala we mnie agresję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Marzanna musi odejść? IP: 80.48.49.* 20.03.07, 16:17 Zakaz jest najprawdopodobniej wymuszony przez kler, bo topienie marzanny jest obyczajem pogańskim. I to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko To TrADyCjA ! 21.03.07, 10:16 to tradycja ! Szanujmy naszą tradycję ! niektórym we łbie się już miesza - Wigilia bez karpia (bo biedactffo trzeba ubić) wiosna bez marzanny.. niedługo jedynym zwyczajem będą niedzielne spacerki do kościółka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: To TrADyCjA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:42 Wiele tradycji jest przejęte przez kk i przystosowane na ich potrzebę.Są takie które akceptuje kk i ja również,bywają obyczaje wprowadzone przez kk ,których nie akceptuję(to inny temat!). cyt.>Wigilia bez karpia (bo biedactffo trzeba ubić) wiosna bez marzanny.. niedługo jedynym zwyczajem będą niedzielne spacerki do kościółka !< to jest bardzo niepokojace ,że chodzenie do kościółka staje się tylko zwyczajem na spacer-temu sa winni funkcjonariusze kościoła watykańskiego,politykierstwo kleru odstręcza od kościoła i od wiary w Boga bo w kościół katolicki i księzy to już mało kto swiadomy wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maverick Re: To TrADyCjA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 19:55 Ja to się okrutnie dziwię, że idioci, którzy mnie wychowali (Rodzice ukochani), nie poszli na ochotnika do mamra. Karpia jadłem, marzannę topiłem i jakoś superzbir ze mnie nie wyrósł... A tak się rodziciele starali i wszystko na nic... Romciu! Kończ waść, wstydu oszczędź... Odpowiedz Link Zgłoś