mhcz Re: Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 10:40 Uwazam ze deptak przez Aleje to smiały pomysł,tylko gdzie zaparkuja ci spacerujacy ,gdzie postawia auta pielgrzymi zmotoryzowani,mze na poczatek zrobic parkingi i udroznic miasto a potem myslec o deptaku.Marzenia o rikszach i figurach woskowych to dobre na przyszłosc i tylko od naszych władz zalezy na jak daleka przyszłosc.Pozdrawiam wszystkich spacerowiczów po forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk szczegolowo na www.czestochowa.pl IP: *.uv.vitusbering.dk 23.03.07, 10:43 polecam: www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/plonearticle.2007-03-22.5746537430# i pare uwag: nie bedzie gdzie zaparkowac: 5. Oczekuje się rozwiązania problemu parkowania pojazdów z uwzględnieniem możliwości budowy podziemnych miejsc parkingowych na placu Biegańskiego i placu Daszyńskiego. dojazd do posesji: 7. Rozważenie obsługi komunikacyjnej zaplecza Alei. Dopuszczenie obsługi technicznej w nocy. Należy zapewnić możliwość dostępu od strony Alei do nieruchomości, dla których nie ma możliwości obsługi komunikacyjnej od zaplecza. generalnie poecam mapke ktora pokazuje ze moze jednak sie da (to jest napewno wersja wstepna i szczegolowe rozwiazania lub zmiany ulepszeniowe sa mozliwe) www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/plonearticle.2007-03-22.5746537430/Image00023330 Odpowiedz Link Zgłoś
mhcz Re: szczegolowo na www.czestochowa.pl 23.03.07, 11:12 dzieki za pomocne linki ale tez juz widze sporo błedow.......5." Oczekuje się rozwiązania problemu parkowania pojazdów z uwzględnieniem możliwości budowy podziemnych miejsc parkingowych na placu Biegańskiego i placu Daszyńskiego".To własnie w tych miejcach powinny byc przejazdy podziemne a nie parkingi.Pozwoliłoby to na pieszy ruch w Alejach a ruch kołowy odbywłby sie bezkolizyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... A ja bym dodał jeszcze jeden link IP: *.gre.pl 23.03.07, 12:18 bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11360 Miasto rodzinne naszego prezydenta realizuje podobny cel w trochę inny sposób. Może warto się temu przyjrzeć, bo chyba problemy podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baki Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:14 Nie sądziłem, że kiedyś to powiem - Gratuluje Panie Wrona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ścisłe centrum Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:10 Z zamknięcia Alei cieszą się tylko Wieśniaki z Północy i okolic, którzy w niedzielę z rodziną będą spacerować na Jasną Górę, w weekened siedzieć w knajpach pod parasolami w III Alei, a potem wrócą do swoich wiosek. Gwarantuje, że przez cały boży tydzień deptak będzie świecił pustkami. Nikt nas mieszkańców centrum nie pytał się o zdanie, czy chcemy ruchu samochodowego jak na autostradzie i samochodów na wszystkich trawnikach i chodnikach. To jest po prostu chore ! Odpowiedz Link Zgłoś
czika51 Re: Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 13:13 przyznaję Ci calkowitą rację,beznadzieja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baki Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 14:37 Ja mieszkam w ścisłym centrum-mało tego jestem również kierowcą i pomysł z zamknięciem Alei jak najbardziej popieram, bo jest odważny i nowatorski. Pamiętam niegdyś, że sąsiadom przeszkadzało wycie motocykli...To jak, teraz trzeba znaleźć sobie kolejny powód do marudzenia? Wszędzie znajdą się malkontenci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ścisłe centrum Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 15:02 "Ja mieszkam w ścisłym centrum" - chyba Truskolasów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoł Re: Deptak przez całe Aleje IP: 80.54.171.* 23.03.07, 11:54 Nie myślałem , że uda mi się pochwalić naszych władz a tu takie klocki . Jestem pełen uznania dla decyzji i mam nadzieje , że wszystkie środki zostaną wykorzystane jak najlepiej dla tego zamierzenia . gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość STRACH SIĘ BAĆ ! IP: 80.48.49.* 23.03.07, 11:55 Co to będzie jak znowu zaczną się przegrane przetargi i odwołania od odwołań ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... A może od razu odzwyczaić kierowców od Alei? IP: *.gre.pl 23.03.07, 12:12 "Wg obecnej wiedzy najskuteczniejszym sposobem rozwiązania problemów transportowych w miastach jest zamykanie centrów miast dla ruchu samochodowego i stworzenie tam stref dostępnych tylko dla pieszych i komunikacji publicznej oraz rowerowej. Płacenie kosztów zewnętrznych można wymusić poprzez podnoszenie cen parkowania, a z drugiej strony należy ułatwiać i zachęcać do poruszania się transportem publicznym, a także rowerowym." źródło: Krzysztof Rytwiński, Paweł Goryński, Marcin Hyła i Olaf Swolkień "Zagrożenia komunikacyjne - sposoby przeciwdziałania" wyd. ZB za www.zb.eco.pl/BZB/27/recenzje.htm No to może wprowadzić progresywny sposób opłat za parkowanie w Alejach. Złotówka za pierwszą godzinę, dziesięć złotych za drugą, Pięćdziesiąt za trzecią i następne? Ja się bie będzie opłacać, to wielu ludzi tutaj nie przyjedzie i zostawi samochody w innym miejscu. i jeszcze fragment: "Samochód porusza się przy pomocy silnika spalinowego, czyli zamienia on energię chemiczną paliwa w energię cieplną, a energię cieplną w energię mechaniczną. Odbywa się to w bardzo niewydajny sposób, bo połowa energii zawartej w paliwie tracona jest bezpowrotnie jako ciepło. Kilkanaście procent pozostałej energii zużyte zostaje do pokonania tarcia w skrzyni biegów i w przekładniach. Pozostałe ok. 40% energii porusza jedną tonę samochodu i 90 kg kierowcy. Okazuje się więc, że efektywnie wykorzystujemy do transportu raptem kilka procent zawartej w paliwie energii." Dlatego nie tylko "jasiu..." tak domaga się prawdziwych dróg dla rowerów. Mimo, ze sam jeździ samochodem i to wcale nie tak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łoł Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:31 Wszystko i wszystkich zamknąć, będzie cudownie łoł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:10 Jeżeli efekt będzie taki, jak w III Alei to straszne. Przygnębiająca szarzyzna, niewyrównana powierzchnia przed położeniem kostki. A na makiecie było pokazane takie, ciekawe ułożenie kostki. Położona kostka raczej nie zachęca do spacerów, niszczy obcasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:16 Ja juz zostawiłam tam trzy fleczki ,dziecko rece pokaleczyło na kostce ... bede zmuszona isc gdzie indziej spacerowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.FH-Muenster.DE 23.03.07, 13:39 Panie Wrona, ciesze sie ze nareszcie moge Panu czegos szczerze pogratulowac, pomysl jest doskonaly. Jesli taki zamysl mial Pan od poczatku to ja wycofuje wszstkie moje opinie na temat przebudowy Alei jakie dotyczas popelnilem na tym forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acha Re: Deptak przez całe Aleje IP: 89.19.85.* 23.03.07, 14:17 To kup sobie na rynku adidoki i problem z głowy!!!! A dziecko najlepiej prowadzić na smyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: Deptak przez całe Aleje IP: 83.245.40.* 23.03.07, 14:11 to prosze chodzic w trampkach po asfalcie..., nic sie nie zniszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: Deptak przez całe Aleje IP: 83.245.40.* 23.03.07, 14:04 Nareszcie konkretny pomysl!!! ,ale nie moge uwierzyc czytajac niektore wypowiedzi, ze Czwa to nie Krakow, czy Wroclaw, a czy wy wiecie jak te miasta wygladaly przed zamknieciem ruchu w centrum, czy myslicie, ze naprawde powstalo tam mnowstwo alternatyw? NIE! ludzie nauczyli sie poruszac pieszoi jakos im nie przeszkadza ze ida 15 minut do sklepu, co to za problem, na calym swiecie tak jest, a uroku centrum nic nie zastapi, a jak ktos musi podjechac pod sam sklep samochodem, to jak mu sie ten KRAKOW MOZE PODOBAC??, tam nawet taksowka nie da sie podjechac pod kazde drzwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: Deptak przez całe Aleje IP: 83.245.40.* 23.03.07, 14:09 Chcialam jeszcze tylko dodac, pisze to do tych wszystkich, ktorzy sie martwia o swoje sklepy w alejach..., ja osobiscie nie chodze w aleje na zakupy, bo jest za duzy zamet, samochody, itd, wole (i to nie tylko ja) isc do jakiejs galerii, a w takiej galerii trzeba sie troche nachodzic zeby obejsc wszystkie sklepy, a jakos nikt nie jezdzi po galerii samochodem czy tramwajem... Jak Aleje beda zamkniete beda wkoncu przyjazne dla tych ktorzy chca tam te zakupy zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
agnosticfront1 Re: Deptak przez całe Aleje 25.03.07, 22:34 Może warto spróbować takiego rozwiązania, aby zamykać dla ruchu kołowego Aleje w tygodniu np. od godz. 18 do rana i weekendy całą dobę - spotkałem się z takim rozwiązaniem w pewnym włoskim mieście ( nie pamiętam nazwy :-) gdzie równiez był deptak, ulica przypominająca nasze aleje. W ciągu dnia wszystko funkcjonuje normalnie a popołudniami i w nocy zamienia się w prawdziwy deptak - mysle ze dałoby to w pewnym sensie możliwosc sprawdzenia, czy taka forma na Aleje jest atrakcyjna. Szczególnie dobrą porą na to jest okres wiosny i lata bo wtedy najwięcej ludzi przesiaduje na świezym powietrzu :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heycisco Deptak przez całe Aleje IP: *.cable.ubr05.hawk.blueyonder.co.uk 23.03.07, 14:11 No nareszcie.Miejmy nadzieje, ze to nie tylko gadanie, ale sie pozadnie za to wezma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Deptak przez całe Aleje IP: 82.160.135.* 23.03.07, 14:37 Redaktorowi Panu Haładyjowi fajnie się takie teksty pisze, bo sam ma domek z daleka od centrum. Jednak gdyby mieszkał w jednym z domów przy ulicach, gdzie są planowane te objazdy od centrum, na pewno by zmienił zdanie. Nie byłoby wtedy tekstów o "egoizmie" mieszkańców i spółdzielni, tylko o autach zakłócających spokój mieszkańców. Moim zdaniem przedstawione rozwiązanie spowoduje paraliż komunikacyjny miasta. Obym się mylił... Odpowiedz Link Zgłoś
moociak Re: Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 14:40 Gratuluję Panie Prezydencie! Proszę mi jednak odpowiedzieć, czy pozostawi Pan przejazd ulicą Popiełuszki i Pułaskiego dla ciężarowego tranzytu towarowego? Po oddaniu estakady koło Makro widzę przez moje okna wzmożony ruch samochodów dostawczych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Z rozmów z ludźmi z branży transportowej dowiedziałam się, że tędy prowadzi objazd dla kierowców, którzy chcą uniknąć kontroli drogowej dotyczącej przekroczenia nacisku na osie swoich pojazdów. Zapraszam na przejście na ostatnich światłach przed Jasną Górą i Aleją Sienkiewicza. Codziennie setki TIRów mijają pieszych podążających do parku lub na Jasną Górę. Powiadomiony o tym fakcie Pan Augustyn nie widzi problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Deptak przez całe Aleje IP: 80.54.174.* 23.03.07, 20:28 Brawo panie Prezydencie nareszcie cos p. zaczal myslec o naszej czestochowie dziekujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paris_hilton VII Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 21:17 Przyłączam się do pytania mojego szanownego poprzednika o ruch TIR-ów przez ulice ks. Popiełuszki oraz Pułaskiego. Ostatnio, coraz częsciej podczas powrotu z apelu Jasnogórskiego jestem świadkiem jak kolumny TIR-ów mijają mnie na przejsciu dla pieszych przy Aleji III. Byłem świadkiem, jak rozpedzony rowerzysta w ostatniej chwili hamował przed zmianą świateł chcą uniknąć zderzenia z TIR-em. Przy zmianie świateł jest to suytuacja niebezpieczna. Wydaje mi się że nie tędy droga dla transportu cieżarowego. Kiedy dołączymy do nowoczesnych metropolii które wyrugowały ruch TIR-ów z ścisłego centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.icis.pcz.pl 24.03.07, 13:53 Na tv Orion byly juz wypowiedzi wladz miasta ze ten ruch bedzie wyeliminowany. Trzymamy za slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fretka Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 10:42 Czy można w tym mieście zanim coś zacząć, to najpierw przemyśleć, nakreśliś jakiś plan ?? Skąd ta chaotyka, z braku rozumu ? Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 14:46 Wszyscy mowili o wyłączeniu Alei z ruchu, wiec skąd tylu malkontentów,przecież o to chodzilo, nie? Inną sprawą jest sposob prowadzenia prac i jej jakość,ale chyba są ludzie odpowiedzialni za nadzór i to ich trzeba dopingować. Natomiast zakres prac i obiecane pieniądze z UE są bardzo obiecujące.Chcialbym prosić wszystkich teraz , aby trzymali nasze władze w tym p.Wronę za słowo.Żeby to nie były tylko obiecanki cacanki. Pomożmy im choc raz ,żeby mogli wywiązać się ze swoich obietnic, dla naszego dobra.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koronel160 Re: Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 15:18 Brawo dla Prezydenta! Bardzo sluszna decyzja. Teraz tylko jeszcze koniecznie nalezy wydzielic pas dla rowerzystow, najlepiej z jakims dobrym materialem, na ktorym mogli by sie poruszac tez jezdzacy na rolkach. W planach sciezek rowerowych na lata 2006 - 2013, o ile dobrze pamietam, brakowalo traktu przez aleje, co bylo spowodowane zajeciem wiekszej czesci przestrzeni przez ulice. Teraz takiego problemu juz nie bedzie wiec mozna rozwazyc poprowadzenie sciezki rowerowej od Placu Daszynskiego po Park Jasnogorski. Trzymam kciuki... Odpowiedz Link Zgłoś
messi25 Re: Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 15:54 Ja pozwolę sobie wyrazić moją opinię. Zaznaczę, że nie mieszkam w Alejach, lecz na 1000-leciu, ale tych wszystkich mieszkających w centrum, którzy tak sobie krzywdują zamknięciem ruchu, polecam pomysleć o ile w góre pójdą ceny ich nieruchomości w tak atrakcyjnym położeniu i zaciszu jednocześnie. Weźcie za przykład Kraków, gdybyście chcieli kupić mieszkanie na rynku lub w bezpośrednim jego sąsiedztwie, jaka wówczas byłaby jego cena ? Przejdę do dywagacji na temat punktów konkursu. "1. Układ Alei powinien pozostać osiowy, zgodny z historycznymi uwarunkowaniami." - tu nie mam nic do dodania, absolutnie sie zgadzam. "W przypadku wyeliminowania ruchu kołowego z danego odcinka Alei jezdnie mogą pełnić funkcje dodatkowych ciągów pieszych, wskazane jest w związku z tym zróżnicowanie nawierzchni (kolorystyczne i fakturowe). Sposób rozplanowania jezdni i chodników powinien gwarantować utrzymanie symetrii posadzki i śladu historycznego podziału na jezdnie i ciągi piesze." - mam nadzieję, że nie popełnimy już tego błędu z nawierzchnią gdzie chodzenie we wspomnianych wyżej szpilkach graniczy ze sportem ekstremalnym, a i jazda na rolkach nie jest uprzywilejowana. Skoro to ma być deptak z prawdziwego zdarzenia to nawierzchnia musi być płaska i równiutka bez żadnych krawężników. Nie może być dyskryminowana żadna grupa społeczna, kulturowa, artystyczna, sportowa etc. Jeśli z góry poprzez rodzaj nawierzchni wykluczamy rowerzystów, rolkarzy czy eleganckie dziewczyny chodzące w szpilkach to deptak będzie świecił pustkami :/ "3. Rozwiązania dotyczące zieleni powinny uwzględniać projekt wymiany zieleni I i II odcinka Al. NMP, który jest w trakcie realizacji." - wg mnie można zrezygnować z pasów trawnika oddzielających drogę od chodnika na rzecz równej powierzchni placu urozmaiconym drzewami. "4. Należy ujednolicić nawierzchnie chodników, jezdni, itp. oddzielając poszczególne ciągi komunikacyjne przy zachowaniu poziomu nie stwarzającego barier wysokościowych." - ciesze się, że zostało to nadmienione w planach - żadnych krawężników !!! Odpowiedz Link Zgłoś
messi25 Re: Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 16:14 c.d. "5. Należy utrzymać pierwotne rozplanowanie placów Biegańskiego i Daszyńskiego, z pozostawieniem przestrzeni tych placów bez nowej zabudowy." - wspaniale, już nie mogę się doczekać jednolitego placu daszyńskiego. Tutaj popisy należą do architektów. Ja oczyma mojej wyobraźni marzę, aby na samym środku był szereg fontann ustawionych równolegle i na równi z całą powierzchnią placu i wystrzeliwujące wodę na powiedzmy 5 metrów co 30 sekund w stylu "meksykańskiej fali". Już widzę letnie południe i grupy dzieci oraz turystów chętnie dających się zmoczyć wystrzeliwującej niczym z gejzera wodzie :) Fajnie byłoby, gdyby wszystkie fontanny (dokładniej strumienie wody) w całych Alejach były podświetlane np. na niebiesko :) "6. Plac Biegańskiego powinien pełnić funkcję reprezentacyjną, wskazane odsłonięcie kościoła pw. Św. Jakuba. " - chyba ktoś podchwycił mój pomysł z forum z odsłonięciem kościoła św. Jakuba. Ten zagajnik wokół kościoła jest zbędny, można ograniczyć obszar sadzenia tych drzew do obszaru wzdłuż ulicy, tj. Kilińskiego, w rzędzie. Pozostałość, liwidując oczywiście zbędny murek, zastąpił bym kostką, tudzież płytami w celu ujednolicenia całego placu oraz wyeksponowania urokliwego kościoła. Drzewa, jeśli będą powinny być niskie, aby go nie zasłaniały. Na kolejny plan wysunie się wówczas budynek po Urzędzie Miasta, który można doprowadzić do eksponowanej roli w późniejszym czasie i umieścić tam ważną instytucją typu KRS czy Prokuratura. "7. Wskazane byłoby rozwiązanie problemu miejskich toalet. " - rozwiązaniem mogłoby być umieszczenie toalet w pierwszych bramach kolejnych alej celem nie zajmowania reprezentacyjnych placów w centrum tak jak to ma miejsce obecnie na pl. Daszyńskiego i Biegańskiego. "8. Należy ustalić funkcję i sposób jej realizacji dla następujących miejsc w ciągu I i II Alei: - plac Daszyńskiego - rejon skrzyżowania z al. Wolności - rejon wiaduktu PKP od ul. Wały Dwernickiego do ul. Wilsona i Piłsudskiego." - tu ode mnie duży plus za to, że jest pełna dowolność dla architektów :) plac Daszyńskiego i rejon wiaduktu PKP nie mogą wyglądać gorzej więc trudno coś zepsuć :) może być tylko lepiej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xbox Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 18:15 Moje poparcie dla projektu, ale.... Zorganizowany deptak na długości całych alei nie wiele zmieni w postrzeganiu miasta przez osoby przyjeżdzające tu. Bo znów przyjadą na 4 godziny na Jasną Górę i pojadą dalej - do Krakowa, Wieliczki, Warszawy, pochlapać się w Tarnowskich Górach itp. Bo deptak, jak deptak nic szczególnego - sklepy jak sklepy, kamienice jak kamienice... A co gdyby np. pójść za pomysłem MESSY25 ale nieco go "rozdmuchać" i wybudować dużą fontannę lub zespół fontann. Fontanna która stałaby się drugą ikoną częstochowy w Polsce oraz na świecie. Stworzyć coś na wzór fontanny w Mariańskich Łaźniach w Czechach czy w Barcelonie - fontanny tryskającej w rytm muzyki i dodatkowo wzbogaconą ciekawą i zmienną iluminacją świetlną . Coś podobnego w Polsce można oglądać w Polanicy, od niedawna chyba działa coś takiego w Nowym Sączu - jako fontanna papieska. W Dusznikach Zdrój od czerwca do Września oraz podczas konkursu Chopinowskiego są organizowane koncerty bodajże godzinne - naprawdę pokaz robi ogromne wrażenie. Myślę że gdyby w Częstochowie była tego typu atrakcja duża częsc z osob odwiedzających Częstochowę pozostałaby choćby na 1 noc - bo grzechem byłoby być tu i nie widzieć "wieczornego show". Jednocześnie zostając na pokazie, przed i po nim z miłą chęcią wybiorą się do ogródków, knajpek , sklepów, galerii - więc wszyscy krzyczący sklepikarze z alei również skorzystali by na takiej inwestycji. Wiadomo park wodny, zaplecze hotelowe i ogólnie pojęta propozycja dla odwiedzających częstochowę nie powstanie w rok czy dwa - ale niech powstanie myśl spójna, koncepcja która pozwoli rozwijać się miastu. Nie można liczyć tylko na Jasną Górę, trzeba zaproponować coś ciekawego, innego, wartego zobaczenia, poznania. Bo póki co po co tu przyjeżdzać - odpowiedź jest tylko jedna... podaję kilka linków do fotek takich realizacji i temat poddaję pod dyskusję = e- nowysacz.pl/foto/1,zdjecie_81.html, e- nowysacz.pl/foto/1,zdjecie_81.html,www.marianskelazne.cz/cs/sluzby/fotoga lerie/&gal=8, www.digart.pl/zoom/413920/Fontanna_-_Barcelona.html Odpowiedz Link Zgłoś
messi25 Re: Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 20:09 witam xbox dzieki za "rozdmuchanie" mojego pomysłu :) jeśli już mówimy o fontannach to pisząc o zamontowanych w ziemi i wystrzeliwujących niczym gejzer oraz o bawiących sie dzieciach miałem na myśli coś w takim stylu: www.kinesiology.msstate.edu/Fountains.jpg lub chociaz tak: www.nataliedarbeloff.com/blogimages/kids-in-fountains.jpg a gdyby te strumienie były wysokie i gęsto rozmieszczone np. tak: www.accessvegas.com/wallpaper-screensavers/bellagio-fountains-800-02.jpg moznaby na nich wyświetlać pokazy świateł (niestety na googlach nie było takiego zdjecia ;) Dodam, że podoba mi sie opcja z wystrzeliwaniem wody w rytm muzyki. Ja dołącze do tego konieczność nadania pompatycznej nazwy np. "wodne miasto" lub "miasto na wodzie". Niby nic a jak pobudza wyobrażnie, zwłaszcza u dzieci. A latem o godzinie 20.00 można zorganizować koncert muzyków z Filharmonii. Cóż, takich luźnych pomysłów ma conajmniej kilkanaście na minute :)) Wszystko to powinno być usytuowane na pl. Daszyńskiego, czyli na drugim końcu miasta tak, aby turyści musieli przejść całe Aleje aby zobaczyć (strategia supermarketów :) ipo drodze dać zarobić wszystkim handlowcom na całej długości Alej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:34 I przyjadą te wszystkie Ćwoki na deptak w Alejach. A czy ktoś się zastanowił gdzie zostawią swoje wypasione fury. Ja wiem, bo na co dzień mam widok na samochody stojące na trawnikach z tyłu Alei, bo szkoda paru zł na bilet. Ćwokom to nie przeszkadza, bo po spacerku deptakiem pojadą na swoją wiochę, a tam mają wypielęgnowane, co tydzień strzyżone trawniczki. I niech mi nikt nie pieprzy, że mogę też się wyprowadzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 23:18 W pełni się zgadzam z przedmówcą, chociaż nie odpowiada mi jego styl wypowiedzi. Mieszkam przy Szymanowskiego i już w tej chwili samochody stoją wszędzie: na zakazie i na wszystkich trawnikach, które kiedyś nimi były, bo teraz to jest jedno wielkie klepisko. I proszę mi wierzyć, że płatne miejsca parkingowe stoją często puste !!! Straż Miejska i Policja nie reagują, ale to w naszym kraju normalne, stanowimy prawo tylko z jego egzekucją gorzej. Przykre, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Ścieżka ROWERowa przez całe Aleje ! 23.03.07, 15:21 Czy będzie ścieżka rowerowa przez całe Aleje. Po w tym projekcie, w założeniach konkursowych o tym się nie pisze. Nie rozumiem. Dlaczego wprost w założeniach konkursu nie ma słowa o ścieżce rowerowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
koronel160 Re: Ścieżka ROWERowa przez całe Aleje ! 23.03.07, 15:24 Nawet mnie nie strasz. To bylaby najwieksza glupota, gdyby teraz jej nie wybudowano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek.azs Czestochowa IP: 89.101.175.* 23.03.07, 15:44 i bardzo dobry pomysl... a ci marudzacy, przeciez mieszkacie w centrum duzego miasta ktore marzy o odzyskaniu statusu miasta wojewodzkiego, a tu tylko narzekanie na wszystko dookola, tak samo mozna powiedziec tez to ze powinniscie brac pod uwage wybierajac tam mieszkanie, ze MIASTA z czasem sie rozbudowywuja :) pozd ... Odpowiedz Link Zgłoś
mammamiya Re: Czestochowa 23.03.07, 16:19 miasto sie powiekszy terytorialnie, bo biznes bedzie lokowany w kierunku krakowskiej na południe( okolice nowej galerii) aleje sie wyludnią (sami zobaczcie co sie teraz dziejew 3. tam mało kto chodzi. Mam wrażenie że osoby zachwycone tym pomysłem chcą na siłę jakiejś namiastki wielkiego miasta, ale wszystkim to wyjdzie bokiem jak bedą musieli szybko cos załatwić w mieście. Najpierw należy stworzyć trakty komunikacyjne połnoc- poludnie wschod zachód, a pozniej zabierac sie za budowanie deptaku. pm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Czestochowa IP: 213.199.192.* 23.03.07, 16:22 W 3 Alei jest wiecej ludzi niz kiedys. Bylo mniej w trakcie remontu, to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik Re: Czestochowa IP: *.apus-net.pl 23.03.07, 16:29 W 3 alei jest mało ludzi bo po co tam teraz spacerowac skoro jest zimno?latem bedzie full.chociaz atrakcyjna jest tylko strona południowa.na północnej niestety nic nie ma i nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czestochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 16:35 A jak się już te cuda zrealizują,to zwolennicy pana prezdenta wystąpią do Rady Miasta o zmianę nazwy Al.NMP na Wronią . Odpowiedz Link Zgłoś
koronel160 Re: Czestochowa 23.03.07, 18:51 Nie, dlaczego... Aleje Najswietszej Marii Panny brzmia ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gom Re: Ścieżka ROWERowa przez całe Aleje ! IP: *.czestochowa.agora.pl 25.03.07, 14:32 A po co ścieżka rowerowa, skoro Aleje mają być bez samochodow. Czy na krakowskim rynku albo wroclawskim masz scieżki rowerowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 16:53 Welkie BRAWA dla prezydenta Wrony TAK TRZYMAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 18:55 Kocham moje miasto:)zróbmy z Częstochowy Las Vegas;)3mam kciku za Pana ,Panie T.Wrono!chodz na Pana nie głosowałem ale 3mam z całego serca ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ask Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 21:21 Brawo Panie Wrona. Nic to że pracuję w Alejach i dojeżdzam samochodem do pracy. Jakoś to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin maranda Parkingi w innym miejscu !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 21:59 ... a może wybudować jeden parking przy ul. Waszyngtona (pomiędzy budynkami Urzędu Miasta) - będzie służył nie tylko mieszkańcom i turystom, ale ułatwi życie korzystającym z pobliskich instytucji (Akademia Jana Długosza, Urząd Miasta, banki, Telekomunikacja, sądy), drugi na Placu Louisa Armstronga (przy Filharmonii). W tych miejscach istnieją parkingi, a doświadczenie pokazuje, że zawsze brakuje miejsc dla samochodów. Jest jeszcze jeden argument "za" - blisko do Alei. --------------------------------------- poczta@marcinmaranda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś z centrum Re: Parkingi w innym miejscu !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 23:20 Mam propozycje na Garibaldiego jest plac zamieniony na śmietnik więc może poświęcmy ten plac na parking(wszędzie blisko do Alei) i zostawmy w spokoju Plac Amstronga i "Rybke". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin maranda Re: Parkingi w innym miejscu !!! IP: *.radiojasnagora.pl 24.03.07, 11:50 Gdyby powstał wielopoziomowy parking na Placu Louisa Armstronga na pewno nie ucierpiałaby "Rybka". Chodzi m. in. o to, by odciążyć od parkujących samochodów także ul. Garibldiego. Tzw. "Plac korkowy" przy ul. Garibaldiego jest własnością prywatną - nie można zmusić właścicieli do realizowania tych, czy innych inwestycji. Faktycznie jest tam okropny śmietnik. Jako radny zacząłem działać w tej sprawie. ------------------------- poczta@marcinmaranda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Deptak przez całe Aleje IP: *.trustnet.pl 23.03.07, 21:45 Od lat powinno sie cos z tymi alejkami zrobic, zobaczymy czy na slowach sie nie skonczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły prezydent Budujmy i rozwijajmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 21:55 Częstochowa to faktycznie dobre miasto. Atut jakim jest niewątpliwie Jasna Góra nadaje mu swoistej specyfiki. Nie należy na siłę towrzyc wilkomiejskich wizji, bo to tylko buduje mylne złudzenie. Należy za to stwarzac poczucie ciepła, bezpieczeństwa, przyjazności. Tworząc plany, mając wizję trzeba kierowac się aspektem realnym, nie nazbyt przesadzonym który jest nie do zrealizowania, trzeba uczyc ludzi tej rzeczywistości i przyzwyczajac ją do niej. Po pierwsze spójrzmy prawdzie w oczy że nie dla nas jak wspomniałem wielkomiejskie struktury. Byliśmy województwem tylko przez 23 lata, nie posiadamy takich tradycji jak niektóre miasta w Polsce, leżymy w tzw. terenie zaborczym (tutaj może trochę porównuję Częstochowę do Polski która leży między dwoma silnymi mocarstwami Niemcami i Rojsą ale sądzę że mam rację - z jednej strony bardzo duża Łódź z drugiej potężna aglomeracja Śląska) Sądzę że w tej sytuacji walka o województwo jest całkowicie bezzasadna i bezskuteczna. Za to należy tworzyc prężny ośrodek, bogaty, solidny, zjednoczony. Częstochowa jako miasto i Częstochowa jako region, bez podziałów bez barier. Jeśli stworzymy silne miasto i region będziemy miec więcej do powiedzenia, trzeba trochę pogłówkowac. Co niektórzy sądzę popadli w hurraoptymizm z naszym radnym Ulisesem włącznie. Proszę tylko pamiętac o tym, że danie ludziom pożywki w postaci Al. NMP i Galerii nie sprawi że ludzie bądą żyli tutaj szczęśliwi i zadowoleni, może sprawi że będziemy na coś czekac, na coś dobrego w końcu. Osobiście mam trochę inną wizję miasta Częstochowa - miasta przyjaznego, budującego swój własny wizerunek, nie wzorującego się na innych wielkomiejskich potentatach, ale wykorzystującego swoje własne zasoby, potencjał przy współpracy z regionem (jeśli ten będzie chciał oczywiście współpracowac). Poza tym nie należy się przejmowac emigracją ludzi bo Ci zawsze wyjeżdzali i będą wyjeżdzac, zresztą Częstochowa wyrosła na komunie - Gierkowskim pomyśle, czasach które nie powrócą (powrót województwa to na ten czas mżonki). Nie karmijmy ludzi krótkowzroczną pożywką - bo potomni nas za to rozliczą, budujmy silny region, umocniajmy nasze więzi, wykorzystujmy nasze atuty nie uważajmy się za Bóg wie kogo lecz solidnie pracujmy! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Budujmy i rozwijajmy 23.03.07, 23:13 > Co niektórzy sądzę popadli w hurraoptymizm z naszym radnym Ulisesem włącznie. Myslę, ze Twój nick "przyszły prezydent" już jest przejawem hurraoptymizmu. Pomijając powyższe mogę przyznać, że masz sporo racji - co nie znaczy, że masz całkowitą. Zacznijmy jednak od początku: > Częstochowa to faktycznie dobre miasto. Jest to póki co powtarzanym przez władze do znudzenia sloganem, a rzeczywistość pokazuje, że mieszkańcy mają co do tego wątpliwości... Jeśli popracujemy nad wizerunkiem dla miasta i nad jego rozwojem gospodarczym to będziemy mogli powiedzieć, że jest to dobre miasto, a nawet bardzo dobre... > Nie należy na siłę towrzyc wilkomiejskich wizji, > bo to tylko buduje mylne złudzenie. Należy za to stwarzac poczucie ciepła, > bezpieczeństwa, przyjazności. Stworzenie deptaka w Alejach faktycznie nie stworzy charakteru wielkomiejskości, bo o tym decyduje rozwój miasta i jego gospodarka. Spowoduje to jednak poczucie tego ciepła, bezpieczeństwa i przyjazności o którym piszesz... W końcu Czestochowianie nie będą przechodzić obok siebie w pospiechu, całkiem obcy dla siebie poganiani czasem - tylko będą mogli się spotkac, spojrzeć jeden na drugiego bardziej życzliwie... To będzie miejse spotkań dużego kalibru, bo 1,5km z dwoma placami to już konkret... > Tworząc plany, mając wizję trzeba kierowac się aspektem realnym, nie nazbyt > przesadzonym który jest nie do zrealizowania, trzeba uczyc ludzi tej > rzeczywistości i przyzwyczajac ją do niej. Nie wiem dlaczego uważasz, że wprowadzenie w zycie tej koncepcji już jest nierealne... A może chcesz przez to powiedzieć, że stworzenie takiego ciągu pieszego - pasażu - jest przesadą nie dostosowaną do realiów? Może własnie nalezy nauczyć ludzi takiej nowej sytuacji (choć w pewnym sensie starej o czym napisze dalej) i przyzwyczajać ich? Aleje zostały zaprojektowane z wizja i rozmachem w 1826 roku jak na ówczesne czasy. Jestem pewien, że już wtedy było wielu takich, co podobnie twierdziło, że "powinnismy się opierać o realia", bo Czestochowa nigdy nie będzie duzym miastem i takie połaczenie jest przesadą. Przecież to była na początku XIX wieku olbrzymia ulica, na której dominował ruch pieszy, a samochody nikomu się nie śniły... Rozumiem, że poszliśmy do przodu i nalezy uwzglednić powstanie pojazdów - jednak czy sami aby nie przesadzamy? Czy jedna ulca bez ruchu w centrum jest w stanie połozyć na łopatki całe miasto? Nie sądzę - zwłaszcza, że opracowano alternatywne trasy i zostaną systematycznie wykonane, a stare udrożnione... Zatem nie podnoś argumentu "przesady" i "realiów", bo mogę się skutecznie odwołac do przeszłości naszego miasta i też Ci pokazac, że to był rozmach jak na małe dwa malutkie miasteczka, który nie miescił się w głowach przeciętnych mieszkańców... > Po pierwsze spójrzmy prawdzie w oczy > że nie dla nas jak wspomniałem wielkomiejskie struktury. Byliśmy województwem > tylko przez 23 lata, nie posiadamy takich tradycji jak niektóre miasta w > Polsce, leżymy w tzw. terenie zaborczym (tutaj może trochę porównuję > Częstochowę do Polski która leży między dwoma silnymi mocarstwami Niemcami i > Rojsą ale sądzę że mam rację - z jednej strony bardzo duża Łódź z drugiej > potężna aglomeracja Śląska) Dlaczego łączysz wielkomiejskość od razu z województwem? Czy Opole jest wielkomiejskie mając własne województwo? Oczywiście, że nie. Masz natomiast rację z położeniem Częstochowy - to jest nasz PROBLEM. Za duzo silnych ośrodków wokół... Jednak jak widzisz Polska walczyła o niepodległość i znalazała się po 123 latach spowrotem na mapie - nawet pomiędzy takimi mocarstwami jak Niemcy i Rosja (dawniej ZSRR). Nikt nadzieji nie stracił... > Sądzę że w tej sytuacji walka o województwo jest całkowicie bezzasadna i > bezskuteczna. Wyjasniłem swoje zdanie powyżej, ale powtórze bardziej widocznie. Nigdy nie jest za późno na starania w tym kierunku... Nie chcę sięrozwodzic, ale podział administracyjny w Polsce nie jest trwały i stabilny - i nigdy nie będzie w moim odczuciu. Najdłużej przetrwał 24 lata, a średnia takiego podziału to 12 lat... Niech potrwa to i 30 lat, ale wiary nie nalezy tracić... Oczywiście oprócz wiary musi stać za tym pewna praca, którą należy wykonać i ciesze się, że jest podejmowana... > Za to należy tworzyc prężny ośrodek, bogaty, solidny, > zjednoczony. Częstochowa jako miasto i Częstochowa jako region, bez podziałów > bez barier. Jeśli stworzymy silne miasto i region będziemy miec więcej do > powiedzenia, trzeba trochę pogłówkowac. Masz rację. Tu nie ma co zaprzeczać. Podstawa leży w silnym ośrodku, jakim powinno być nasze miasto, ale i w regionie. Całośc jednak nie przeczy próbom starań o zmianę statusu administracyjnego, wręcz przeciwnie - zwieksza jej powodzenie. > Proszę tylko pamiętac o tym, że danie ludziom pożywki w postaci Al. NMP i > Galerii nie sprawi że ludzie bądą żyli tutaj szczęśliwi i zadowoleni, może > sprawi że będziemy na coś czekac, na coś dobrego w końcu. Aleje to nie pożywka. To pewna przemiana w dobrym kierunku - wyjscie na przeciw oczekiwań mieszkańców. Czymże jest samorzad jak nie machiną, która spełnia oczekiwania mieszkańców, zaspokaja ich potrzeby i rozwiązuje problemy? Zgodzę się jednak, że takie rozwiązanie nie sprawi nagle, ze Czestochowianie powiedzą: jestem szczęśliwy, jestem zadowolony... Jest to jednak pewien element składowy ich zadowolenia, który powinniśmy realizować... Jesli udałoby się dołaczyć/wypracować dla mieszkańców) dalsze składowe, czyli mozliwośc pozyskania przez Nich pracy (sciaganie inwestorów, rozwój gospodarczy), zdobycia dobrego wykształcenia (wspieranie uczelnii wyższych), oddalenia wizji/zamysłu wyjazdu z miasta (mozliwośc uzyskania dość taniego mieszkania, wczesniej wymienionej pracy, dobrej rozrywki itd.) - to wówczas mozna powiedziec, ze są zadowoleni. Zatem nie zabierałbym chocby "tej niewielkiej namiastki zadowolenia" na którą czekają z pozytywnym nastwieniem, bo do tej pory nawet na takie rzeczy nie mogli się doczekać... > Osobiście mam trochę inną wizję miasta Częstochowa - miasta przyjaznego, > budującego swój własny wizerunek, nie wzorującego się na innych > wielkomiejskich potentatach, ale wykorzystującego swoje własne zasoby, > potencjał przy współpracy z regionem (jeśli ten będzie chciał oczywiście > współpracowac). Własnie sam sobie trochę zaprzeczasz, choć kierunek działań popieram. Nie uważam, że zamykanie ciągu Alei jest wzorowaniem się na innych miastach - bo do tego wąskiego zakresu chcę się tylko odnieść. Inna miasta mają rynki, czasem niewielki kawałek pasażu... Nasze Aleje są czymś, co jest nietuzinkowe na skalę europejską i musimy zrobić z nich użytek jesli nie mamy tego faktycznego rynku. Do tej pory nie mogliśmy wydobyć ich walorów, bo są zawalone samochodami i nie sprzyjają potencjalnemu pieszemu... To własnie jest pole do popisu jak możemy zbudować swoją inność i jak możemy być przyjaźni dla mieszkańców... Nie zachowujmy się jak mała dziewczynka i nie mówmy "chciałabym, ale się boję"... Powiedzmy: "chcę, moge i się nie boję, bo świat należy do odważnych" > Poza tym nie należy się przejmowac emigracją ludzi bo Ci zawsze wyjeżdzali i > będą wyjeżdzac Owszem. ludzie wyjeźdżali i będa wyjeźdżac, ale też przyjeźżali i więcej się ich rodziło... Teraz jesteśmy w bardzo niekorzystnej sytuacji, bo mamy do czynienia z olbrzymią falą emigracji, a odpływ młodych ludzi znaszego miasta jest porażający w stosunku do innych miast... Boję się pytać z przyjaciół w moim wieku "kto nastepny"... Oczywiście tej fali długo nie zatrzymamy - to nawet problem ogólnopolski - jednak możemy złagodzić mocno jego skutki i nie będa tak odczuwalne... > zresztą Częstochowa wyrosła na komunie - Gierkowskim pomyśle, > czasach które nie powrócą Czasy nie powrócą... Miasto zbudowano jak zbudowano i nasza w tym głowa Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 23.03.07, 23:22 Dalsza część, bo ucięło posta (za długi :) > zresztą Częstochowa wyrosła na komunie - Gierkowskim pomyśle, > czasach które nie powrócą Czasy nie powrócą... Miasto zbudowano jak zbudowano i nasza w tym głowa, aby nie zmarnować nawet tego potencjału, który otrzymaliśmy w spadku... > Nie karmijmy ludzi krótkowzroczną pożywką - bo potomni nas za to rozliczą, > budujmy silny region, umocniajmy nasze więzi, wykorzystujmy nasze atuty nie > uważajmy się za Bóg wie kogo lecz solidnie pracujmy Zgadzam się z powyższym apelem, jedynie może poza tą sugestią w stronę zamknięcia Alei i nazywania tego "krótkowzroczną pożywką"... Pozdrawiam "przyszły prezydencie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A JESZCZE WIĘCEJ Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 23:26 NIE UMIAŁEŚ NAPISAĆ, CYMBALE ?? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz-kot Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 24.03.07, 14:05 Witam, Jz pozostanę sceptyczny do tej inwestycji. Z jednej strony ciesze się, że będzie gdzie spędzać wolny czas, a z drugiej strony jest to dla mnie mydlenie oczu. Nasze miasto niestety ciągle nie ma jasnej, jednej wizji rozwoju. Remont I, II, III Aleji to tylko działania doraźne. W ten sposób Częstochowa za 20 lat będzie skansenem historycznym. Przy okazji tego projektu można zapytać, dlaczego wydano tysiące złotych na remont nad torami (pomijając fatalny projekt w porównaniu z mostkiem na Mirowskiej)?? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: Budujmy i rozwijajmy - a pieniądze IP: *.realestate.net.pl 24.03.07, 14:13 Przypomnę tylko że oprócz tych nowych wizji jest jeszcze do 2013 budowa linii tramwajowej + remont tego co jest, wiadukt w al. Niepodległości, wiadukt w JPII/ Wojska Polskiego, parkongi podziemne lub wielopoziomowe, dojazd z miasta do węzłów autostradowych, etc itd. itd i jeszcze nowy tabor tramwajowy i autobusowy Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 24.03.07, 21:09 > Przy okazji tego projektu można zapytać, dlaczego wydano tysiące złotych na > remont nad torami (pomijając fatalny projekt w porównaniu z mostkiem na > Mirowskiej)?? img339.imageshack.us/img339/6483/albumpicie3.jpg Powyższe zdjęcie wykonałem 6 kwietnia 2006 do słynnej już galerii miejskiego bałaganu... Czasami radzę się dwa razy zastanowić, zanim się coś napisze w stylu "dlaczego wydano tysiące złotych na remont nad torami"... Mniej polityki, więcej przychylności i obiektywizmu... Chyba widać dlaczego wydano tysiące złotych... Zawsze mocno krytykowałem stan ze zdjęcia i podkreslałem, że miasto nie potrafi sobie z tym poradzić - bo to co widac chluby nam nie przynosiło. I ciesze się, że problem rozwiązano jak należy. Jeden mniej w mieście z kategorii mniejszej wagi i zakresu estetyki... > pomijając fatalny projekt w porównaniu z mostkiem na Mirowskiej O gustach się nie dyskutuje. Weź tylko jedno pod uwagę... Na Mirowskiej jest "mostek", a tutaj jest "wiadukt", a to niesie za soba zdecydowanie inne wymagania co do parametrów. Pokaż mi lepiej w ramach krytyki dla porównania jak wyglądają ozdobne barierki (z osłonami) na wiadukcie w innym miescie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 25.03.07, 11:01 Rzeczywiście, paskudnie to wyglądało. Zwróć jednak uwagę ulissesie, że pryzwyczajenie to druga natura i są w Częstochowie miejsca zwyczajowo używane do ogłoszeń - drobnych o sprzedaży, czy o zaginięciu ulubionego kota, czy tych poważniejszych, czyli klepsydr zawiadamiających o smierci bliskich. Nie ma co z tym walczyć, bo trzeba ułatwiać mieszkańcom życie. Świetnie, że wiadukt wygląda jak wygląda, z dzieciństwa pamiętam, że zawsze fascynowały mnie przejeżdżające pod nim pociągi widoczne przez ażurowe barierki, teraz też jest możliwość spojrzenia na tory i pociągi. Ale w tym miejscu zawsze naklejano ogłoszenia, dlaczego nikt nie pomyślał, żeby w zamian za uniemożliwienie naklejania ogłoszeń na barierkach wiaduktu dać ciekawie zaprojektowane słupy ogłoszeniowe. Tyle razy poruszano temat sprzedawców z majtkami zasłaniających klepsydry na rogu budynku przy wejściu na ryneczek. Przyjrzyj się ścianie budynku przy ul. Nowowiejskiego, tego, w którym mieści się "Setka". Po lewej stronie, tam gdzie okna od kiosku w bramie. Przed remontem zawsze tam było dziadostwo. Popatrz teraz. Po remoncie ktoś umieścił tam zwykłą tablicę na ogłoszenia. Ogłoszenia są tylko na tej tablicy. Proste? A w dodatku tanie. Tak też można upiększać miasto, nie zakazywać, piętrzyć przeszkody, tylko uporządkowywać takie drobiazgi. Podobno diabeł tkwi w szczegółach. Niektóre zmiany w mieście wymagają czasu i mnóstwa pieniędzy, niektóre można zrobić już teraz niewielkimi środkami. Dobrze, że jest forum, każdy z nas widzi ten swój wycinek miasta, bo w nim mieszka i chodzi codziennie tymi samymi ulicami, dobrze, że wykorzystujesz Internet do kontaktów z mieszkancami jako radny. Widzę, że zaczyna się tu pojawiać drugi radny, Marcin Maranda. W czasie kampanii wyborczej rozmawiałam z nim, bo sam roznosił swoje ulotki wyborcze. Mówił z sensem. Nie jest to Twój pomysł, żeby kontaktować się z mieszkańcami poprzez Forum. Rzecznik Leśnikowski był tu, jako przedstawiciel władz miasta już wcześniej, ale poziom Jego wypowiedzi często sprowadzał się do pyskówek z internautami, a nie do rzeczowej rozmowy. Zresztą do tej pory głuchnie na niektóre pytania. Jakoś nie doczekaliśmy się odpowiedzi na pytanie ile miasto zaszczędziło na łagodnej zimie i wiele innych pytań pozostaje bez odpowiedzi. Mam nadzieję, że Twoje posty na forum więcej nam wyjaśnią i dadzą nadzieję, że my też mamy swój skromny wkład w rozwój naszego miasta, poza oczywiście podatkami. Czasem z takiej publicznej dyskusji może wyniknąć cos sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 25.03.07, 14:27 > Zwróć jednak uwagę ulissesie, że pryzwyczajenie to druga natura i są w > Częstochowie miejsca zwyczajowo używane do ogłoszeń - drobnych o sprzedaży, > czy o zaginięciu ulubionego kota, czy tych poważniejszych, czyli klepsydr > zawiadamiających o smierci bliskich. Nie ma co z tym walczyć, bo trzeba > ułatwiać mieszkańcom życie. Zgodze się, że są miejsca zwyczajowe i nie nalezy z nimi walczyć. To, ze potrzeba większej ilości DARMOWYCH słupów ogłoszeniowych, to nie ulega wątpliwości. Pytanie, czy przyzwyczajenie ludzi nie wygra w tym momencie i nie będą dalej kleić jak popadnie i gdzie popadnie w imię "przyzwaczajenia" i "tradycji". Np. klepsydry na ścianie przy Wałach Dwernickiego. > Tak też można upiększać miasto, nie zakazywać, piętrzyć przeszkody, tylko > uporządkowywać takie drobiazgi. Podobno diabeł tkwi w szczegółach. Niektóre > zmiany w mieście wymagają czasu i mnóstwa pieniędzy, niektóre można zrobić > już teraz niewielkimi środkami. Jeżeli widzę, że coś jest nie tak, a mozna zrobić to niewielkimi środkami, to staram się to zrobić. Niestety, nie zawsze inni podzielają takie zdanie robiąc z igły widły. > Dobrze, że jest forum, każdy z nas widzi ten swój wycinek miasta, bo w nim > mieszka i chodzi codziennie tymi samymi ulicami, dobrze, że wykorzystujesz > Internet do kontaktów z mieszkancami jako radny. Widzę, że zaczyna się tu > pojawiać drugi radny, Marcin Maranda. W czasie kampanii wyborczej rozmawiałam > z nim, bo sam roznosił swoje ulotki wyborcze. Mówił z sensem. Forum traktuję jako jedną z wielu form kontaktu z ludźmi, co z resztą zauwazyłaś :) Nie zakładam z góry, że ludzie tu piszący na niczym się nie znają, a np. ja mam patent na wszytko. Również cieszę się, że na forum zawitał radny Marcin Maranda, którego bardzo cenię i mogę mówić o Nim w superlatywach. Po prostu odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu. > Nie jest to Twój pomysł, żeby kontaktować się z mieszkańcami poprzez Forum. Oczywiście, ze nie :) > Mam nadzieję, że Twoje posty na forum więcej nam wyjaśnią i dadzą nadzieję, > że my też mamy swój skromny wkład w rozwój naszego miasta, poza oczywiście > podatkami. Czasem z takiej publicznej dyskusji może wyniknąć cos sensownego. Nie widzę problemu, aby dyskutować (jak mam tylko trochę wolnego czasu) z mieszkańcami na forum - mamy XXI wiek... Nie ukrywam, że można znaleźć wiele cennych wskazówek od mieszkańców o danych problemach i wyciągac z tego wnioski. Oczywiście, najpierw trzeba oddzielić wartościowe posty, od plewu ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak jest, to czemu Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 13:53 tak mocno uderzałeś w "Ravę", który wiele wartościowych rzeczy na forum podpowiedział za ostatnie 12 miesięcy swojej obecności ? I nie ważne, że robi to pod różnymi nickami i tak 90% tego o czym mówi sprawdza się i przynosi korzyści rozsądnym ludziom, a może kiedyś tremu miastu...kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elm0t Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 IP: *.realestate.net.pl 26.03.07, 14:03 Rava, to znowu ty piszesz. Twoj smórd trolizmu czuć na kilometr. Kazdy zna twoja schizofremie, która czestujesz ludzi na forum. Nie gloryfikuj sie sam nawet teraz, bo nikt tu nie przyznaje ci zadnej racji, a twoje słowa nie sa brane pod uwage panie urazony i niespełniony dyregencie, którego wywaliła na pysk filharmonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buha,ha,ha..... Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 23:56 to jest dopiero "po polskiemu".. kapitalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 20:18 Projekt mi sie nie podoba. Dalej obstaje przy swoim. Ponieważ różne konkursy architektoniczne obserwuje od dawna, wydaje mi się, że obecny wygląd "mostku" nie przetrwa. Każdy projektant będzie tworzył całość, więc mostku nie będzie chciał. Ten mostek wygląda jak zespawane kątowniki ze zdobieniem pośrodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elm0t Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 IP: *.realestate.net.pl 25.03.07, 20:39 tak, tak towarzysze. Wam sie nic nie podoba co Wrona zrobi dla miasta. Najlepsze są takie komuchowate z dykty zawalone potarganymi ogłoszeniami. Argument o kątownikach jest przesmieszny towarzyszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elm0t jesteś chory Re: Budujmy i rozwijajmy - cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 00:03 poważnie chory i powinienieś się leczyć i to już od teraz, bo choroba twoja to wronizm z oznaką rozdwijenia jaźni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Budujmy i rozwijajmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 23:23 To miasto jest chore i Pan też jest chory. Czy to da się wyleczyć, nie wiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: Budujmy i rozwijajmy IP: *.realestate.net.pl 24.03.07, 00:14 Kilka lat temu to samo "miasto" ozorganzowało komkurs na zagospodarowanie "Śródmieścia" troche wiekszy obszar niż obecnie. Jeden z projektów ten który podobał się wielu zakładał utrzymanie Kanału Kuhna i stworzenie na Wyspie czegos atrakcyjnego. Pierwszą decyzja Miasta było zasypanie ... kanału. Nie oczekuję teraz zmiany bo osoby te same. Szkoda że w koncepcji brak pomysłu jak ma funkcjonowac komunikacja miejsjka a poza tym centrum bez autobusów nie jest juz centrotwórcze. Ruchy migracyjne tzw migracje dobowe zmienią kieunki i "rynki" ale kogo to obchodzi. Drugi artykuł dotyczacy Placów sprowadza troche na ziemię i tzw "glebę". Skoro rok temu zamknięcie III Alei było miało być nieporozumeniem to dlaczego teraz zamknięcie wszystkiego ma być panaceum na wszystkko zło?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Deptak przez całe Aleje IP: 80.54.168.* 23.03.07, 21:56 mi sie nie podoba ten deptak caly ten pomysł.Po co było to wszystko tak przerabiać.nie ma na co pieniedzy wydawac?czemu nie zamknieto aleii tylko dla samochodow osobowych tak ze autobusy by mogly jeżdzic.Pieniądz przeznaczyc na co innego place zabaw dla dzieci czy cos podobnego.Uważam ze to mieszkancy sami powinni zdecydowac czy chca aby aleje zamknac.Czyli glosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 22:08 cala prawda o czestochowie... www.youtube.com/watch?v=Ii0twE5YpA8 wszystko zawsze od d**y strony ... to miasto w ktorym rzadza deb**e i zlodzieje ;] robia deptaki...komu to potrzebne ? kazdy kierowca chyba wie jak wyglada droga czestochowa --> opole ;] hahaha smiech na sali nie widac co jest lata a co droga nie mowiac o tym ze jest dziura na dziurze... 2 tygodnie temy wyemneilem cale zawieszenie w aucie bo wjechalem w kaluze...w ktorej byla mega dziura...kur** mac !! zygac mi sie chce jak patrze na to miasto !! Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Deptak przez całe Aleje 23.03.07, 22:27 Problem parkowania moznaby rozwiazac budujac parking wielopoziomowy (lub kilka). Pewnie jakas lokalizacja dla jednego, dwoch takich parkingow by sie znalazla. Niestety okoliczne uliczki szybko sie zapchaja a taki parking (parkingi) moglby rozwiazac problem... Taka inwestycja moglaby sie miastu zwrocic (oczywiscie nie w perspektywie roku czy dwoch) bo zakladam ze parkowanie byloby platne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromaniak Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 10:14 Widzę plac pełen wodotrysków ustawionych w szpalerach między którymi przechadzali się spacerujący. Chłodzą one powietrze dając tym samym ożeźwienie w upalne południe. Może by tak przenieść ten pomysł na Plac Biegańskiego i zafundować ulgę nie tylko pielgrzymom - frajde dzieciom i ozdobę ratuszowi. Wieczorem podświetlać, regulować wysokość strumieni i dodawać stosowną muzykę a zimą organizować w tym miejscu wielką ślizgawkę ? Kiedy się znudzi - odciąć dopływ wody. Prostota realizacji tego pomysłu wydaje się jednocześnie genialną. Co o TYM sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka hydroMANIAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 10:19 ... zwrodźcie uwagę na jego pomysł - dla mnie BOMBA ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazebo Re: hydroMANIAK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 16:08 pomysł z fontannami na placu Biegańskiego bardzo mi się podoba, trzeba tylko wziąć pod uwagę, że Częstochowa ogólnie rzecz biorąc jakoś nie ma szczęścia do fontann :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kol Re: hydroMANIAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 08:04 Będą takie "fontanny" jak i te "kwietniki" <lol2> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 13:34 Niech JNP Pan Prezydent zajmie się w pierwszej kolejności budową obwodnic i wyprowadzeniem ruchu tranzytowego z centrum Cz-wy, bo już teraz liczba Tirów przejeżdżających przez nasze miasto jest przerażająca. Żebyśmy nie stali się drugim Augustowem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasDoUrden Deptak przez całe Aleje IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.07, 19:34 Mnie się to wszystko bardzo podoba. Aleje w tej chwili dużo tracą właśnie na tym ruchu... Zresztą jaki ruch? W czasie godzin popołudniowych samochody stoją większość czasu w korkach i posuwają się w żółwim tempie. Ale spaliny i hałas pozostają i przeszkadzają tym którzy chcą spacerować w alejach. Nie rozumiem tych którzy twierdzą ze bez samochodów tam będą pustki. Czy teraz wszędzie trzeba podjeżdżać samochodem? Ja mieszkam na Błesznie ale często bywam w centrum. Jednak nigdy w życiu nie parkowałem w alejach. Wole zaparkować daleko od alei i dojść pieszo. A w alejach bez samochodów można naprawdę wypocząć. Jednak żeby to wszystko miało jeszcze większy sens dobrze by było puścić ruch przecinający aleje (nowowiejskiego, śląska, Popiełuszki ) pod ziemią. Skoro mówi się o parkingu podziemnym to chyba ulica pod ziemią nie będzie większym problemem choć z pewnością kosztownym. Ale takie coś pozostawiłoby w przyszłości jedynie ulice wolności która przecinałaby aleje. Po za tym całe aleje jednym wielkim deptakiem. Co z tego ze zrobi się plac na Biegańskiego jeśli będzie trzeba co chwil stać na światłach. A ich brak na nowowiejskiego i śląskiej znacznie usprawniłoby też ruch samochodów. Tak samo przy końcu 3 alei. Setki ludzi czeka na światłach aby wejść do parków jasnogórskich. W sezonie letnim to już wogóle koszmar. Ale ogólnie pomysł wydaje mi sie bardzo dobry i nowatorski. Przez kilka ostatnich lat to już kolejna zmiana na lepsze lub jej projekt ( wiadukt na Jagielońskiej, tramwaj na Błeszno, galerie Częstochowa i przy krakowskiej). To na pewno zasługa rady miasta jak i prezydenta, ale też nas wszystkich (a przynajmniej tych którym los miasta nie jest obojętny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikki 77 Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 21:39 Czy ktoś zwrócił uwagę na drobny aspekt sprawy jakim jest klimat w RP? Kto będzie spacerował deptakiem alejowym w okresie jesienno-zimowym i po co miałby to robić zwłaszcza w tygodniu? Czy decyzja nie zapadła zbyt raptownie? Oby nam aleje nie wymarły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.realestate.net.pl 24.03.07, 23:02 Oczywwiście. Najpierw udowadnia się, że zamkniecie np tylko III Alei jest niemożliwe bo kupcy, handlowcy itd. a potem gdy robota prawie skończona okazuje sie całkiem coś innego. To miasto nie ma żadnego planu czym ma byc i jak ma wyglądać dzisiaj i za 10 -15 lat. Tak niestety było jest i wszystko wskazuje, że będzie. Był konkurs 5-6 lat temu i Ci sami ludzie robią kolejny. Gratuluje wytrwałości i umiejętności utrzymywania stanowisk (czyt. stołków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerfetka Re: Deptak przez całe Aleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 23:17 Nie dziw się smerfie, Cz-wą rządzą ludzie będący lustrzanym odbiciem tych "co ukradli księżyc". Czego dobrego można się po nich spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
agnosticfront1 Re: Deptak przez całe Aleje 26.03.07, 10:24 Może warto spróbować takiego rozwiązania, aby zamykać dla ruchu kołowego Aleje w tygodniu np. od godz. 18 do rana i weekendy całą dobę - spotkałem się z takim rozwiązaniem w pewnym włoskim mieście ( nie pamiętam nazwy :-) gdzie równiez był deptak, ulica przypominająca nasze aleje. W ciągu dnia wszystko funkcjonuje normalnie a popołudniami i w nocy zamienia się w prawdziwy deptak - mysle ze dałoby to w pewnym sensie możliwosc sprawdzenia, czy taka forma na Aleje jest atrakcyjna. Szczególnie dobrą porą na to jest okres wiosny i lata bo wtedy najwięcej ludzi przesiaduje na świezym powietrzu :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś