24.03.07, 22:55
Co o nim myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 09:42
      nie oglądaj tego filmu bo to morderstwo na rozumie.
      • Gość: me Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 10:35
        Morderstwo na rozumie???Dobre...Dawno nie widziałam tak dziwnego a zarazem
        fajnego filmu. polecam-naprawdę warto obejrzeć - bo tych kinowych pseudo hitów
        mam serdecznie dość!!!
    • Gość: andd Re: Borat IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.07, 10:37
      Jeśli jesteś osobą inteligentną to nie oglądaj - film chory, obrzydliwy. Ja
      gdybym wiedział, to też tego bym nie obejrzał. Chyba tylko ta "młodzież" tak go
      wychwala.
      • Gość: Gość Re: Borat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 10:47
        Nie traktuj tego filmu poważnie i nie doszukuj się w nim jakiegokolwiek
        sensu!!!! PO prostu obejrzyj go na luzie,a na pewno będzie Cię śmieszył!!! Jest
        w nim wiele śmiesznych kawałków!!
      • Gość: aaa Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 21:05
        andd, dlaczego intelig.ludzie nie powinni oglądąć "Borata"-uważam, że powinni
        mieć możliwość wyrobić sobie zdanie nt. i jeszcze pytanie, co rozumiesz pod
        hasłem " ta młodzież tak go wychwala"?
    • Gość: K2 Re: Borat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 20:54
      rozum reżysera tego filmu zmarł i zjadły go glisdy:)
      • morning.calm Re: Borat 25.03.07, 22:00
        Do filmu trzeba podejsc z duzym dystansem i nie traktowac go bezposrednio.
        Popatrzcie na reakcje ludzi, ktorzy sa filmowani, np. gdy Borat sie pyta w
        sklepie z bronia "Jaki pistolet bedzie najlepszy na Zyda", a sprzedawca bez
        wahania wymienia dwa modele broni. Rozmowa z gosciem z teksasu. To jest po
        prostu nabijanie sie z USA i Amerykanow :]
        • Gość: ingl ti Re: Borat IP: *.21.pl 25.03.07, 23:38
          bylam na tym w kinie okolo swiat-zaje.....film!dawno sie tak nei smialam!!!
          mieszkam juz od dekady w londynie i tam niestety nie moglam obejrzec tego
          dziela bo zawsze wszystkie bilety byly wykupione.co zdziwilo mni ew
          czestochowie to fakt,ze oprocz mnie film ogladalo moze z 10 osob...
          ludzie byli jakby zszokowanie tym co widzieli,jakby nie potrafili pojac tego
          filmu...no bo nie sposob go docenic jezeli nic nie wie sie o jego
          tworcy...sasha baron cohen-glowny wykonawca i pomyslodawca filmu-osoba
          mloda,skonczyla uniwersytet cambridge,pochodzaca z bardzo dobrej sredniej klasy
          rodziny,tworca charakterow jak ali g czy ten dunski reporter(nie pamietem
          juz),narzeczony aishy fisher,zyd...
          on pojechal do stanow by pokazac i obnazyc to czym tak wciaz poniektorzy sie
          zachlysuja,jest przeciwnikiem wojny w iraku i prezydenta busha

chodzi o to z jaka latwoscia ci ludzie wierzyli mu ze w 21 wieku na swiecie w
          europie istnieje jeszcze kraj gdzie kobiety trzymane sa w klatkach na
          lancuchach,ze swietem narodowym jest zabawa w ubijanie zydow lub cyganow,jak ci
          ludzie musza byc zadufani w sobie i przekonani o swej wyzszosci skoro nie
          kwestionowali niczego co glupkowaty reporter im wcisnal...

zalezy co lubisz ogladac moja droga,ale idac na ten film doznasz na pewno
          czegos innego i duzo sie nauczysz,na pewnonic nie stracisz-film juz przeszedl
          do klasyki...szkoda,ze polska wersja jest tak mocno okrojona:(
          film jest 'inny'
    • lookas.prv.pl Re: Borat 25.03.07, 23:40
      Mnie ten film się bardzo spodobał.

Moim zdaniem świetnie ukazuje głupotę Amerykanów :-)

• lubietango Re: Borat 26.03.07, 00:01
        Ten sie smieje kto sie smieje ostatni...
        Ja ten film obejrzalam w orginalnym jezyku- angielskim i smialam sie do
        rozpuku .. dopuki nie zauwazylam ze w pierwszych slowach jego wszystkich
        powitan (niby po kazachtansku) on wtraca kilka slow po polsku: "Jak sie masz" a
        na pozegnanie mowi "dowidzenia" ... Zauwazcie w orginalnej wersjii.
        Dlatego pytam sie co na ten temat myslicie???
        Dziwne to ....
        • lookas.prv.pl Re: Borat 26.03.07, 00:20
          Też oglądałem oryginalną wersję. I oprócz tego, że mówi "Jak sie masz" i "do
          widzenia" to jeszcze śpiewa po polsku.

Z tego co wyczytałem to Sacha Baron Cohen po prostu wychowywał się w sąsiedztwie
          polskich Żydów w Anglii.

Trochę więcej dystansu i mniej teorii spiskowych :-)

• Gość: 007 Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 14:42
        to świetna KOMEDEIA, i tak na ten film należy spojrzeć. Warto pamiętać, że nie
        wszyscy Amerykanie, choć zamożni, maja szerokie horyzonty. W moim przekonaniu
        to ukazanie współczesnej amerykańskiej dulszczyzny, dluszczyzny, która jak
        świat światem będzie zawsze obecna. Film jest niesamowicie zabawny!!!
      • Gość: alicja Re: Borat IP: 80.54.171.* 26.03.07, 17:50
        ja ogladalm film w kinie,podeszlam do niego na calkowitym luzie ,zaden film nigdy mnie nie smieszyl (jedynie jas fasola),a na boracie smialam sie jak glupia.polecam osobom ktore maja dystans do pewnych rzeczy
    • maro_81 Re: Borat 26.03.07, 00:03
      moim skromnym zdaniem ten film to syf,pomór,trąd i franca.nawet do połowy nie
      dałem rady obejrzeć.
      • lubietango Re: Borat 26.03.07, 17:25
        On sie nie nabija o tyle z Amerykanow o ile z tego biednego Kasachstanu (
        ciekawe dlaczego akurat z Kasachstanu?), ktory jest jakby symbolem zacofanego
        kraju..
        Oczywiscie satyra jest tez i na Amerykanow , ktorzy glupkowato podspiewuja z
        nim jego antysemityczne piosenki nie zdajac sobie sprawy z ironi w nich
        zawartej.
        Jezeli chodzi o polskie slowa wplatane w jego powitalna mowe po"kasachstansku"
        To nie trzeba byc geniuszem zeby zauwazyc w tym typowy antypolonizm tak juz
        nieswiezy w tych naszych czasach jak antysemityzm czy jakikolwiek inny anty.....

• Gość: strach na wróble Re: Borat IP: *.realestate.net.pl 26.03.07, 17:40
          lubietango napisała:

> On sie nie nabija o tyle z Amerykanow o ile z tego biednego Kasachstanu

Albo robisz sobie jaja i masz ciężki dowcip, albo oglądałeś jakiś inny film.

(KaZachstan)
          • Gość: ingl ti Re: Borat IP: *.21.pl 26.03.07, 18:38
            A czy zwrocilas uwage ile razy Sasha Cohen 'nabija' sie z Zydow???A przeciez ON
            SAM JEST ZYDEM-i srodowisko zydowskie go popiera-potrafia miec do siebie
            dystans jak rowniez wiedza,ze nie jest ow zart w nich wymierzony...
            Poza tym dla obcokrajowcow jezyki slowianskie brzmia baaardzo podobnie.
            Zwroc uwage ze nasze 'na zdrowie' to rosyjskie 'na zdarowje'-niewielka roznica
            dla niewprawnego ucha!
            Osobiscie nie wiem jak powiedziec po kazachsku-jak sie masz ale moze mowil tak
            bo mu po prostu latwiej?
            No i po co miec kompleksy?Nawet gdyby mowil to 'po polsku'czy jest to powod do
            obrazy?
            A co do KAZACHSTANU to turystyka wzrosla tam o kilka razy dzieki temu filmowi,a
            jego wladze rowniez nie maja nic przeciwko Boratowi-oprocz paru
            mieszkancow,ktorzy domagaja sie wiekszej zaplaty za film lub temu podobne.

Pozdrawiam wszystkich,ktorym ten film sie podobal,i ktorzy nie zaprzataja sobie
            glowy drobiazgami
            • lubietango Re: Borat 26.03.07, 19:36
              Starchu na wrobel chyba faktycznie mamy na mysli inny film...
              Do : Ingl ti ... No wlasnie nie zauwazylam tego :-( Podaj jakis przyklad moze?J
              a widze ze on raczej naigrywa sie z antysemitow..
              Po drugie w Kazachstanie nie uzywa sie slowianskiego jezyka,wie co to za
              pomylki? Tu nie chodzi o kompleksy ale o jasne postawienie sprawy. Antypolonizm
              kryje sie po bardzo malo wyczuwalnymi niuansami. Szcegolnie w tlumaczeniu sa
              one zatracane.
              Po trzecie nie mysle ze jawne: antykazachstanstwo jest czym lepszym od jawnego
              antysemistyzmu. Pewnie turysci beda tam pchac sie drzwiami i oknami po tej
              pieknej reklamie? Po co? ja sie pytam?
              • Gość: ingl ti Re: Borat IP: *.21.pl 26.03.07, 20:44
                Nie chodzilo mi o pomylke miedzy polskim a kazachskim(slowianski czy nie?)
                tylko,ze dla tych z Zachodu my,ze Wscchodu lub srodka brzmimy baaardzo podobnie-
                sssss,sz,sscz dz dzi tak da kowalski majewski kasia basia misia stasia bartek
                wojtek marek i jeszcze wile by tu wiliczac.
                Jezeli nie chodzi Ci o kompleksy to baedzo dobrze,ale ja naprawde watpie,by
                chodzilo mu o antypolizm(?)
                Np zabawa w lapanie Zyda?Czy np mowienie,ze wszystko co zle to bierze sie od
                Zydow?Jest to pietnowanie pewnych stereotypow myslenia-czy nie zauwazylas jak
                Amerykanie to 'lapali'?Przeczytalas moja pierwsza wypowiedz na ten temat/Tam
                napisalam wiecej-mozesz zerknac.
                Jezeli nawet jest tam cos 'antypolskiego'to na pewno nie chodzi mu o nic zlego-
                Cohen jest osoba niesamowicie TOLERANCYJNA-czy widzialas jego inny film-Ali G
                in da house?Gra tam czarnego malolata i robi dokladnie to samo co w Boracie.
                A co do Kazachstanu-wiecej ludzi zaczelo interesowac sie tym krajem-tak samo
                jak i Polska po wejsciu do Unii-ludzie tam jada by pozanc.

Mysle,ze Cohen bylby zadowolony-wywiazala sie dyskusja a film zmusil do
                myslenia-zawsze postawmy sie w sytuacji innej osoby zanim wydamy i niej jakis
                osad i zanim ja skrzywdzimy-mysle,ze o to mu chodzilo-ja przynajmniej tak
                staram sie zyc.

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka