Gość: xxx Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 09:42 nie oglądaj tego filmu bo to morderstwo na rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 10:35 Morderstwo na rozumie???Dobre...Dawno nie widziałam tak dziwnego a zarazem fajnego filmu. polecam-naprawdę warto obejrzeć - bo tych kinowych pseudo hitów mam serdecznie dość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andd Re: Borat IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.07, 10:37 Jeśli jesteś osobą inteligentną to nie oglądaj - film chory, obrzydliwy. Ja gdybym wiedział, to też tego bym nie obejrzał. Chyba tylko ta "młodzież" tak go wychwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Borat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 10:47 Nie traktuj tego filmu poważnie i nie doszukuj się w nim jakiegokolwiek sensu!!!! PO prostu obejrzyj go na luzie,a na pewno będzie Cię śmieszył!!! Jest w nim wiele śmiesznych kawałków!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 21:05 andd, dlaczego intelig.ludzie nie powinni oglądąć "Borata"-uważam, że powinni mieć możliwość wyrobić sobie zdanie nt. i jeszcze pytanie, co rozumiesz pod hasłem " ta młodzież tak go wychwala"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Borat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 20:54 rozum reżysera tego filmu zmarł i zjadły go glisdy:) Odpowiedz Link Zgłoś
morning.calm Re: Borat 25.03.07, 22:00 Do filmu trzeba podejsc z duzym dystansem i nie traktowac go bezposrednio. Popatrzcie na reakcje ludzi, ktorzy sa filmowani, np. gdy Borat sie pyta w sklepie z bronia "Jaki pistolet bedzie najlepszy na Zyda", a sprzedawca bez wahania wymienia dwa modele broni. Rozmowa z gosciem z teksasu. To jest po prostu nabijanie sie z USA i Amerykanow :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingl ti Re: Borat IP: *.21.pl 25.03.07, 23:38 bylam na tym w kinie okolo swiat-zaje.....film!dawno sie tak nei smialam!!! mieszkam juz od dekady w londynie i tam niestety nie moglam obejrzec tego dziela bo zawsze wszystkie bilety byly wykupione.co zdziwilo mni ew czestochowie to fakt,ze oprocz mnie film ogladalo moze z 10 osob... ludzie byli jakby zszokowanie tym co widzieli,jakby nie potrafili pojac tego filmu...no bo nie sposob go docenic jezeli nic nie wie sie o jego tworcy...sasha baron cohen-glowny wykonawca i pomyslodawca filmu-osoba mloda,skonczyla uniwersytet cambridge,pochodzaca z bardzo dobrej sredniej klasy rodziny,tworca charakterow jak ali g czy ten dunski reporter(nie pamietem juz),narzeczony aishy fisher,zyd... on pojechal do stanow by pokazac i obnazyc to czym tak wciaz poniektorzy sie zachlysuja,jest przeciwnikiem wojny w iraku i prezydenta busha chodzi o to z jaka latwoscia ci ludzie wierzyli mu ze w 21 wieku na swiecie w europie istnieje jeszcze kraj gdzie kobiety trzymane sa w klatkach na lancuchach,ze swietem narodowym jest zabawa w ubijanie zydow lub cyganow,jak ci ludzie musza byc zadufani w sobie i przekonani o swej wyzszosci skoro nie kwestionowali niczego co glupkowaty reporter im wcisnal... zalezy co lubisz ogladac moja droga,ale idac na ten film doznasz na pewno czegos innego i duzo sie nauczysz,na pewnonic nie stracisz-film juz przeszedl do klasyki...szkoda,ze polska wersja jest tak mocno okrojona:( film jest 'inny' Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: Borat 25.03.07, 23:40 Mnie ten film się bardzo spodobał. Moim zdaniem świetnie ukazuje głupotę Amerykanów :-) ________________________ www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: Borat 26.03.07, 00:01 Ten sie smieje kto sie smieje ostatni... Ja ten film obejrzalam w orginalnym jezyku- angielskim i smialam sie do rozpuku .. dopuki nie zauwazylam ze w pierwszych slowach jego wszystkich powitan (niby po kazachtansku) on wtraca kilka slow po polsku: "Jak sie masz" a na pozegnanie mowi "dowidzenia" ... Zauwazcie w orginalnej wersjii. Dlatego pytam sie co na ten temat myslicie??? Dziwne to .... Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: Borat 26.03.07, 00:20 Też oglądałem oryginalną wersję. I oprócz tego, że mówi "Jak sie masz" i "do widzenia" to jeszcze śpiewa po polsku. Z tego co wyczytałem to Sacha Baron Cohen po prostu wychowywał się w sąsiedztwie polskich Żydów w Anglii. Trochę więcej dystansu i mniej teorii spiskowych :-) ________________________ www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: Borat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 14:42 to świetna KOMEDEIA, i tak na ten film należy spojrzeć. Warto pamiętać, że nie wszyscy Amerykanie, choć zamożni, maja szerokie horyzonty. W moim przekonaniu to ukazanie współczesnej amerykańskiej dulszczyzny, dluszczyzny, która jak świat światem będzie zawsze obecna. Film jest niesamowicie zabawny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Borat IP: 80.54.171.* 26.03.07, 17:50 ja ogladalm film w kinie,podeszlam do niego na calkowitym luzie ,zaden film nigdy mnie nie smieszyl (jedynie jas fasola),a na boracie smialam sie jak glupia.polecam osobom ktore maja dystans do pewnych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
maro_81 Re: Borat 26.03.07, 00:03 moim skromnym zdaniem ten film to syf,pomór,trąd i franca.nawet do połowy nie dałem rady obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: Borat 26.03.07, 17:25 On sie nie nabija o tyle z Amerykanow o ile z tego biednego Kasachstanu ( ciekawe dlaczego akurat z Kasachstanu?), ktory jest jakby symbolem zacofanego kraju.. Oczywiscie satyra jest tez i na Amerykanow , ktorzy glupkowato podspiewuja z nim jego antysemityczne piosenki nie zdajac sobie sprawy z ironi w nich zawartej. Jezeli chodzi o polskie slowa wplatane w jego powitalna mowe po"kasachstansku" To nie trzeba byc geniuszem zeby zauwazyc w tym typowy antypolonizm tak juz nieswiezy w tych naszych czasach jak antysemityzm czy jakikolwiek inny anty..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strach na wróble Re: Borat IP: *.realestate.net.pl 26.03.07, 17:40 lubietango napisała: > On sie nie nabija o tyle z Amerykanow o ile z tego biednego Kasachstanu Albo robisz sobie jaja i masz ciężki dowcip, albo oglądałeś jakiś inny film. (KaZachstan) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingl ti Re: Borat IP: *.21.pl 26.03.07, 18:38 A czy zwrocilas uwage ile razy Sasha Cohen 'nabija' sie z Zydow???A przeciez ON SAM JEST ZYDEM-i srodowisko zydowskie go popiera-potrafia miec do siebie dystans jak rowniez wiedza,ze nie jest ow zart w nich wymierzony... Poza tym dla obcokrajowcow jezyki slowianskie brzmia baaardzo podobnie. Zwroc uwage ze nasze 'na zdrowie' to rosyjskie 'na zdarowje'-niewielka roznica dla niewprawnego ucha! Osobiscie nie wiem jak powiedziec po kazachsku-jak sie masz ale moze mowil tak bo mu po prostu latwiej? No i po co miec kompleksy?Nawet gdyby mowil to 'po polsku'czy jest to powod do obrazy? A co do KAZACHSTANU to turystyka wzrosla tam o kilka razy dzieki temu filmowi,a jego wladze rowniez nie maja nic przeciwko Boratowi-oprocz paru mieszkancow,ktorzy domagaja sie wiekszej zaplaty za film lub temu podobne. Pozdrawiam wszystkich,ktorym ten film sie podobal,i ktorzy nie zaprzataja sobie glowy drobiazgami Odpowiedz Link Zgłoś
lubietango Re: Borat 26.03.07, 19:36 Starchu na wrobel chyba faktycznie mamy na mysli inny film... Do : Ingl ti ... No wlasnie nie zauwazylam tego :-( Podaj jakis przyklad moze?J a widze ze on raczej naigrywa sie z antysemitow.. Po drugie w Kazachstanie nie uzywa sie slowianskiego jezyka,wie co to za pomylki? Tu nie chodzi o kompleksy ale o jasne postawienie sprawy. Antypolonizm kryje sie po bardzo malo wyczuwalnymi niuansami. Szcegolnie w tlumaczeniu sa one zatracane. Po trzecie nie mysle ze jawne: antykazachstanstwo jest czym lepszym od jawnego antysemistyzmu. Pewnie turysci beda tam pchac sie drzwiami i oknami po tej pieknej reklamie? Po co? ja sie pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingl ti Re: Borat IP: *.21.pl 26.03.07, 20:44 Nie chodzilo mi o pomylke miedzy polskim a kazachskim(slowianski czy nie?) tylko,ze dla tych z Zachodu my,ze Wscchodu lub srodka brzmimy baaardzo podobnie- sssss,sz,sscz dz dzi tak da kowalski majewski kasia basia misia stasia bartek wojtek marek i jeszcze wile by tu wiliczac. Jezeli nie chodzi Ci o kompleksy to baedzo dobrze,ale ja naprawde watpie,by chodzilo mu o antypolizm(?) Np zabawa w lapanie Zyda?Czy np mowienie,ze wszystko co zle to bierze sie od Zydow?Jest to pietnowanie pewnych stereotypow myslenia-czy nie zauwazylas jak Amerykanie to 'lapali'?Przeczytalas moja pierwsza wypowiedz na ten temat/Tam napisalam wiecej-mozesz zerknac. Jezeli nawet jest tam cos 'antypolskiego'to na pewno nie chodzi mu o nic zlego- Cohen jest osoba niesamowicie TOLERANCYJNA-czy widzialas jego inny film-Ali G in da house?Gra tam czarnego malolata i robi dokladnie to samo co w Boracie. A co do Kazachstanu-wiecej ludzi zaczelo interesowac sie tym krajem-tak samo jak i Polska po wejsciu do Unii-ludzie tam jada by pozanc. Mysle,ze Cohen bylby zadowolony-wywiazala sie dyskusja a film zmusil do myslenia-zawsze postawmy sie w sytuacji innej osoby zanim wydamy i niej jakis osad i zanim ja skrzywdzimy-mysle,ze o to mu chodzilo-ja przynajmniej tak staram sie zyc. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś