Dodaj do ulubionych

czy musze placić

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 23:31
SERIO -co pewien czas nawiedza mnie/dom jednorodzinny/ Pan kominiarz i pyta
czy czyścić komin - jeden jedyny kanał.Twierdzi że to obowiązkowe, zgodne z
przepisami. Chyba co 3 m-ce kasuje 25 zł obojetnie czy czyści czy nie,
Jest to prac.ciągle tej samej firmy kominiarskiej - prywatnej. Sąsiad który
sprzeciwił sie takim praktykom był ciągany po urzędach, grożono Sądem
Grodzkim. Z czego wynika taki przymus i czy mam prawo wyboru firmy,
negocjacji cen, itp. Piszę serio, bo także firmy wywożące śmieci od nowego
roku podnosły - przy tak niskiej podobno inflacji ceny usług. Dotąd za wywóz
kosza 240 ltr z popiołem płaciło się ok. 11 zł a teraz aneks i cena 18 zł.
Niezły skok.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iva Re: czy musze placić IP: *.21.pl 31.03.07, 23:43
      nie wiem co to za kominiarz i jaka firma, my mieszkamy w domku i nikt nas nie
      nachodzi, a kominy czyscimy przed zima dla swojego bezpieczenstwa.nasz sasiad
      kupil sobie sprzet i sam to robi, my chyba tez tak zrobimy, bo to zadna
      filozofia, a sprzet taki kupi sie na rynku. moim zdaniem to nie jest zgodne z
      prawem, chyba,ze podpisywaliscie jakas umowe z nimi. potrzebujesz kominiarza to
      dzwonisz tam gdzie chcesz.
      • Gość: kominiarz Re: czy musze placić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 20:56
        Też tak myślałem że wolnoć Tomku w swoim domku. Ale Wójt Gminy gdzie mieszkam
        wyznaczył w swoim BIULETYNIE firmę która to ma wykonywać. I wykonuje, a jak się
        sprzeciwiasz to zapraszają na takie rozmowy do Starostwa /nie Cz-wa/
        • Gość: ... Re: czy musze placić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:23
          Czyszczenie kominów paleniskowych 4x w roku.,wentylacyjnych 2x w roku.Obowiązek
          spoczywa na włascicielu i to własciciel ponosi pełną odpowiedzialność za
          wykonanie tego obowiązku!.
          Możesz scedować wykonanie tych czynności na -dowolnie- wybraną przez Ciebie
          firmę kominiarską z uprawnieniami oczywiście.
          Wszelkie wymuszanie i przymuszanie przez "firmy", "wójtów,itp" do wykonywania
          przez te "..." jest przestępstwem, które zgłoś na policję,prokuraturę i będzie
          po firmie i wójcie.
          To ,że płacicie za czterokrotne czyszczenia komina a kominiarz wykonuje to
          tylko raz - to jest wyłudzenie lub jeżeli za Waszą zgodą to Wasza sprawa/wróć 1
          zdanie/.P
          • Gość: kominiarz Re: czy musze placić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:27
            Swietna informacja. Problem w dokumentacji - jaka ma być prowadzona.
            Rozgoryczenie moje bierze się stąd, że w jakimś tam dniu i nieznanej wcześniej
            porze melduje się Pan i oznajmia że będzie teraz czyścił.Więć jeśli pali się
            akurat w piecu to Pan podtyka książeczkę że usługę wykonał i wydaje
            pokwitowanie. Ponieważ do komina dochodzi się przez 3 kondygnacje, taki marsz
            pozostawia ślady. Ponadto, kto ma prawo kontrolować czy Ja wykonuję te 4x
            czyszczenie w roku - chyba nie firma kominiarska. Jeszcze jedno - uprawnienia -
            chętnie bym takie uzyskał ale nie wiem jak. Trochę to wszystko wygląda
            pieniacko ale każdy przymus nie może być lubiany. Pozdr.
            • Gość: Iva Re: czy musze placić IP: *.21.pl 03.04.07, 13:53
              przymus czyszczenia kominow to byl za komuny, ale nie teraz. robi sie to dla
              wlasnego bezpieczenstwa i nikt nikomu nie moze tego narzucac. a po co
              uprawnienia, do tego trzeba miec sprzet, bo nie wymaga to specjalnych
              umiejetnosci. w czwie wiekszosc ludzi tak robi. kominiarzy wola sie wtedy jak
              jest potzebna jakas opinia od nich. to jest naciaganie.pewnie wojt ma
              znajomych, ktorzy tez chca zarobic. ja bym do nich pojechala i wyjasnila ta
              sprawe niech dadza ci wszystko na pismie, bo inaczej bedziecie dalej
              wykorzystywani.
              • Gość: Iva Re: czy musze placić IP: *.21.pl 03.04.07, 13:55
                potrzebna przez .rz. sorry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka