Dodaj do ulubionych

MPK wstrząsnęło miastem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 00:37
zwolinić połowę nierobów, wpuścić konkurencję dla MPK!
Obserwuj wątek
    • Gość: cb Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.montecassino.trustnet.pl 02.06.07, 00:53
      miasto niech się nie ugina. z terrorystami się nie negocjuje.

wolna na żądanie ? OK, niech biorą po raz kolejny. potem znowu i znowu.

darmowe przejazdy dla rodziny pracownika to pozostałość z czasów komunizmu.
      jak ktoś pracuje np. w sklepie spożywczym, to nie ma darmowego masła i chleba
      dla rodziny.
    • Gość: Gość MPK wstrząsnęło miastem IP: *.juranet.eu 02.06.07, 01:28
      Czy nie uważacie że Nabrdalik już dość złego zrobił w MPK?Czy nie trzeba by
      zmienić skostniały zarząd na Młodych Zdolnych?Przecież doprowadzą już niedługo
      tą firmę do upadku.Czy dążą do tego żeby pasażerów odstraszyć a autobusy żeby
      jeździły puste lub z dwoma pasażerami jak w PKS-sie gdzie zarząd jest
      niereformowalny?I stołki mają przypisane dozgonnie.
    • Gość: Gość MPK wstrząsnęło miastem IP: *.juranet.eu 02.06.07, 01:33
      A może przydała by się prywatyzacja,lub zdrowa firma konkurencyjna?
    • Gość: gosc Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 02:00
      A ja mam taką propozycję: niech zaczną strajkować kolejne zawody, np.
      nauczyciele - bo ich dzieci nie dostają za darmo książek do szkoły, lekarze -
      bo ich rodziny nie korzystają z darmowych leków, pracownicy TRW - bo muszą
      poduszki powietrzne lub pasy bezpieczeństwa kupować, taksówkarze - bo muszą
      benzynę kupować, itd... Skoro kierowcy MPK dostają pensję niech dla swoich
      rodzin kupią bilety miesięczne, bo dlaczego mamy my wszyscy płacić za to.
      Drodzy panowie kierowcy MPK czasy komuny się skończyły i nic wam się nie należy.
      • Gość: w Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.de.ibm.com 02.06.07, 04:27
        Mnie tam nie przeszkadza ze ktos ma darmowe przejazdy.. niech ma..
        Wszystko co za darmo jest zabierane, wszystko drozeje, wiec czemu nie cieszyc
        sie ze ktos ma jakies przywileje? Oczywiscie "skoro ja nie mam, to czemu ktos
        inny ma miec" bedzie zawsze obecne w tej naszej swiadomosci ale z tym nawet nie
        chce mi sie dyskutowac..
        "..bo dlaczego mamy my wszyscy płacić za to" - myslisz ze jak oni zaczna kupowac
        bilety to cos sie zmieni? moze stanieja? nie placisz za nich, tylko za siebie i
        na siebie sie patrz i przestan zazdroscic..
        • Gość: czyt. Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 05:57
          P. rzeczniku UM czy w związku z działaniem mpk
          >cyt 80 zostało w zajezdni. To wystarczyło, by sparaliżować komunikację.
          Wprawdzie nie wypadły kursy podmiejskie (bano się kar od gmin, które płacą za
          przewozy), ale pogorszyło to sytuację w samej Częstochowie.<
          nie powinien Pan/ czy też p.prez.jako przedstawiciel mieszkańców Częstochowy/
          wnieść pozwu o odszkodowanie- ukaranie winnych tego zamieszania.Kar od gmin MPK
          się bało ,kar od mieszkąńców Cz-wy już nie?
          My też wykupiliśmy miesięczne bilety?nawet imienne/ Mpk naruszyło warunki umowy
          o przewozie pasażerów(wykupienie biletu jest zawarciem umowy),a umowa miasto
          -MPk ?Tak więc ktoś musi reprezentować klientów MpK kontra MPK.P
          • Gość: Elżbieta Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: 212.160.250.* 02.06.07, 06:38
            Ja uważam że MPK powinno "wstrząsnąć" sobą.Najlepiej bardzo energicznie aby
            decyzje bukwersujące tych którzy tą firme utzymują (Urząd, pasażerowie)
            wyleciały z pomysłów MPK wraz z wstrzęsnięciem.Skoro jest tak źle, nie ma kto
            pracować,apetyt na darmowe przejazdy dla rodzin został po co podejmowano takie
            działania jak:
            pierwsze drzwi - zysków nikt nie przeliczył,nie podał (bo ich nie ma),koszty są:
            niechęć pasażerów wynikająca z utrudnienia oraz z traktowania (wchodzę
            przednimi drzwiami połowa z nich jest dla Pana kierowcy a druga dla tej masy
            wożonej czyli pasażerów) fajne proporcje 1:50.
            Niepotrzebne wydłużanie czasu jazdy autobusu i tak długiego z powodu bardzo
            słabych dróg,rozkopanych,małej sieci.
            Malowanie kierunku przenieszczania się w autobusie i oznaczeń na zewnątrz
            Czytników zamontowanych od kilku miesięcy (w jakim celu)
            Kosztu biletu elektronicznego - dobra rzecz ale jak nas nie stac to nie robimy!
            I proszę nie liczyć,że miesięczny elektroniczny ktoś będzie wyjmował aby
            podawać do czytnika.Nie po to go kupuje żeby MPK miło życie łatwiejsze tylko
            pasażer.A co do strajku to powinni zwrócić na narazie za jeden dzień
            uniemożliwienia korzystania z sieciówek Umowa jest umową.A w strajku nie chodzi
            o chleb tylko o przywileje dla rodzin.Firma która utrzymuje się ze sprzedaży
            swojego świadczenia nie może w koszty funkcjonowania wliczać darmowych
            przejazdów dla rodzin.Skoro jest taka umowa należy ja zmienić.A może po prostu
            misto powinno ogłosić prztarg na nowego przewoźnika.Kto jest właścicielem
            majątku MPK? Może trzeba poszukać firmy ktora za warunki dane MPK oferuje
            więcej.W każdym razie nie powinni radni wycofać się z zabrania darmowych
            przejazdów dla rodzin pracowników.
            • Gość: Tom Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:29
              Słusznie.
            • Gość: bbb Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.rzeszow.mm.pl 03.06.07, 19:56
              p.ELŻBIETO wstyd to co pani napisała ,zdrościcie,tak jak w polityce jesteście pazerni na innych,przeszkadzać,zabierac tak jak za PRL-u,co wy tak naprawdę od tych biednych kierowców chcecie, wy nie macie przywilejów w pracy,napewno tylko cicho siedzicie.I to ma być maisto katolickie -wstyd na cały kraj
          • Gość: sceptic Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 08:44
            Dobra uwaga. Niestety, ale dopóki ludzie jako ogół nie potrafią się zrzeszać i
            walczyć o swoje przedsiębiorstwa, instytucję będą ludzi miały gdzieś. MPK nie
            bało się pasażerów, bo jeszcze nie zdarzyła się historia (przynajmniej w Cze-
            wie), żeby pokrzywdzeni spontanicznie się zebrali i wystąpili ze zbiorowym
            protestem i sprawą do sądu. Myslę, że to sie u nas będzie zmieniać wraz z
            rozwojem społeczeństwa obywatelskiego. Wyobraźmy sobie sytuację, że ktoś z
            Północy chciał dotrzeć na dworzec PKP, żeby zdąrzyć do Wa-wy, gdzie śpieszył
            się na samolot odlatujący z Okęcia, przy czym miał zarezerwowany bilet na
            określony przelot. W sytuacji, gdy przez strajk kierowców autobusów nie zdążył
            na pociąg a w konsekwencji na samolot, MPK powinno być zaskarżone o zwrot
            kosztów przelotu, oraz o dodakowe odszkodowanie.

Do "w":
            To nie jest kwestia zazdrości, tylko zainteresowania na co miasto wydaje
            pieniądze, uzyskiwane m.in. z moich podatków. Osobiście nie życzę sobie
            sponsorwania darmowych przejazdów rodzinom kierowców. Może dopuszczałbym jakieś
            zniżki, ale za darmo to było za komuny. Jesli komuś się to nie podoba,
            proponuję wyjazd do Korei Północnej - tam prawie wszystko jest za darmo.
            • Gość: xkx Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.152.bloklan.org 02.06.07, 09:07
              Problem w tym iż te zniżki mają zagawrantowane w ukałdzie zbiorowym z
              pracodacą. Czyli radni zabierając tez przywileje których defakto zabrac nie
              mogli bo zgodnie z prawem aby je zabrac trzeba by renegocjować ukłąd zbiorowy -
              narażają MPK czyli defakto budżet miasta na strate 600 tyś na ZUS i podatek.
              Bo w przypadku kiedy darmowy przejazd funduje firma staje sie on zyskiem kod
              którego trzeba odprowadzić media.
              Moge sie tak albo inaczej ustosunkowywac do tego bonusu nie mniej jak sie cos
              robitrzeba to robic z głową bo inaczej skonczys ie to w smutyn sposób.
              Natomiast tak na dobra sprawe połowa funkconujaca u nas to paranoja np. 50%
              zniżka dla emerytów i darmowe przejazdy dla osób po 70 - to tez paranoja bo
              wiele z tych osób ma dochody wieksze niz młodzi ludzie pracujący a im znizka
              sie nie należy. Wiec jesli jest znizka kryterium powinien byc dochów nie wiek
              czy fakt byc na emeryturze (pamietajmy iż częsc emerytów moze dorabiac i to
              czyni). Na zachodzie to rzecz nie znana. Wogóle to wiekszosc naszych ulg jest
              nieznana na zachodzie bo tm sie lepiej pilnije finasów a za znizke lub darmowke
              dla innych defkto płaca inni.
              • Gość: emigrant Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 22:47
                bardzo mi przykro to stwierdzic ale pan nie ma pojecia o zachodzie. Na
                zachodzie sa o wiele wieksze ulgi! No i oczywiscie godna pensja! Zaczyna mnie
                to irytowac jak ludzie pisza cos o tzw. zachodzie nie majac o nim zielonego
                pojecia!
        • Gość: gość Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.07, 10:48
          Zabrać, zabrać i jeszcze raz zabrać. Ludzie zarabiają po 800 zł i bilety muszą
          kupować. A jak się nie podoba to niech się zwolnią!!
      • Gość: malina Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 16:12
        Całkowicie się z Tobą zgadzam.A jeżeli pracownicy MPK mają tak źle to proponuje
        zatrudnić się w prywatnej firmie,wtedy przejrzą na oczy.Dlaczego ci którzy
        zarabiają po 600 - 800 zł mają dopłacać do rodzin pracowników MPK?
        • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 11:05
          Napiszę jak innym:nie dopłacaj i zmień pracę albo walcz o swoje prawa chyba że nie masz odwagi
    • Gość: men MPK wstrząsnęło miastem IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 06:24
      A niby z jakiej racji rodziny mają darmowe przejazdy!?
      To samo się dotyczy rodzin z urzędu miasta - darmowe lodowisko, darmowy basen itd
      Przecierz my za to ich darmowe płacimy więcej!

Zgadzam się z piszącymi poprzednikami - zwolnić nierobów i wpuścić konkurencję.
      • Gość: doradca Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 23:10
        trele morele....ciebie zwolnic wpierw i zabrac komputer, bo glupoty piszesz i
        basta.
    • Gość: nie lubie MPK MPK to d....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 07:08
      Szkoda mi was ludzie, żyjemy w dziwnym mieście, dlaczego rodziny mają jeździć za
      darmo? To jakaś paranoja jeden gość pracuje a żona i dwoje dzieci jadą za darmo
      czyli każdy pracownik dostaje ok 200 zł dodatkowo i to od miasta ja tez chce
      darmowy bilet, może całe miasto będzie jeździć za darmo i tak płacimy bo
      komunikacja miejska jest dotowana. Zamiast dać bezrobotnym darmowe bilety to
      dostają je ludzie z MPK. Proponuje wpuścić konkurencję a oni nie będą strajkować
      jeśli się to zapisze w umowie z odpowiednia karą. Są firmy prywatne które są
      wstanie obsłużyć całe miasto. To jakaś paranoja pozwólmy im strajkować 26 dni
      tyle ile maja urlopu a potem będa musieli zapier....... mnóstwo ludzi jest
      gotowych pracować w MPK tylko tam zawsze panował i nadal panuje nepotyzm masz
      rodzinę ziomala to się dostaniesz inaczej nie da rady. Chory kraj , chore
      miasto, nie pozostaje nic innego tylko wyjazd do Irlandii.
      • Gość: Lajkonik ech... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:26
        to widać ,ze nie lubisz MPK..ale i widaż też,że w zasadzie nie masz pojęcia o
        temacie na który próbujesz się wypowiadać... bo wszystko co piszesz to tylko
        twoje (wydumane z sufitu )przypuszczenia nie mające odzwierciedlenia w
        rzeczywistości... ale tak to już jest ,ze w innych dziedzinach to wypowiadają
        się fachowcy a na komunikacji miejskiej to znają się wszyscy (hehe )..
        chciałbym żebyś wskazał gdzie jest to mnustwo ludzi gotowych pracować w MPK..
        (bo na dzień dzisiejszy to tam sa nieustające duże braki kadrowe) może wskaż
        jeszcze tę konkurencję,która ma odpowiedni tabor i zaplecze logistyczne i tylko
        czeka by samodzielnie zastąpić w 100% istniejący stan rzeczy ..napisz
        konkretnie a nie gdybaj bo pieniaczy na forum jest aż nadto,natomiast ludzi
        naprawdę znających temat niewielu... większość opini tu na forum bierze się
        właśnie z niewiedzy o całości zagadnienia.. a nieprecyzyjne wypowiedzi mediów
        tylko zaogniają sytuację..(jak zwykle z resztą,bo to już norma
        niemal)..najbardziej rozbawiło mnie zdanie " [..] ..jeden gościu pracuje a żona
        i dwoje dzieci jadą za darmo..[..] " sytuacja w polsce jest teraz taka że
        mógłbyś się rowinież oburzyć na te wszystkie rodziny gdzie " jeden gościu
        pracuje a reszta rodziny je za darmo (za pieniądze z jego pensji) bo wszyscy
        pownni jeść za swoje pieniądze.. innymi słowy, jeśli kierowcy dadzą godnie
        zarobić to nie musza mu dawać biletów..sam sobie kupi.. (tym bardziej ,ze wielu
        z nich nawet nie może wykorzestać tej ulgi ponieważ nie mieszkają w samej
        Czestochowie a w ościennych gminach taki bilet rodzinny nie jest nikomu do
        niczego przydatny poprostu..) ..ale tam nie dają zarobić .. i tu jest pies
        pogrzebany.. bo model jest taki : niewielka pensyjka + bilety ..a chcieli
        zrobic: niewielka pensyjka+ figa z makiem .. więc każdy by
        zastrajkował..ciekawe czy gdyby tobie gdzieś tam zaproponowano w pracy zamiast
        godnej zapłaty małą pensję + bonus a potem chciano ci ten bonus zabrać,czy byś
        się nie oburzył..?
        • Gość: czewa Re: ech... IP: *.as1.rsl.athlone.eircom.net 02.06.07, 20:50
          i sam sobie odpowiedziales wiekszosc to wiesniaki a wiadomo chlop potega jest i
          basta jak cos ma to nie odda
      • Gość: były kierowca MPK Re: MPK to d....... IP: *.apus-net.pl 02.06.07, 21:57
        Gościu jeśli uważasz że coś jest chore to chyba jedynie ty na dzień dzisjejszy
        brakuje około 40 kierowców wystarczy zrobić sobie prawo jazdy kat. D za około
        5tys. łacznie ze wszystkimi szkoleniami i badaniami i złozyc podanie i napewno
        bedziesz szczesliwym pracownikiem za 1430zł miesiecznie brutto i bedziesz sobie
        jezdził 20 letnim ikarusem przez 10 godzin po mieście latem w temperaturze
        około 40 stopni w kabinie i na każdym kroku będziesz zbierał opierdzial od
        pasażerów za kretyńskie pomysły Zarządu i Spółki. A co do konkurencji to w
        Częstochowie istnieje PKS, Mazan Bus, Biesy i jak by ktoś sie uparł to
        pociągiem tez dojedzie. A co do przywilejów rodzin dlaczego my mamy płacic za
        przywileje innych np. piekarz ma chleb za darmo i jego cała rodzina a my za to
        płacimy, dlaczego my mamy płacić za to ze dowoża ludzi do tesco czy Auchana.
        Teraz zarabiam kilka razy wiecej i te 200zł za bilety moge zapłacić.
        • Gość: mała mi Re: MPK to d....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 00:05
          Ale za autobusy Tesco i Auchan płaca sklepy. Więc dlaczego "my mamy płacić", piekarz to prywatny przedsiębiorca - niech wydaje pieniądze na co chce, Ty za to nie płacisz.
        • Gość: BRAWO Re: MPK to d....... IP: *.rzeszow.mm.pl 03.06.07, 20:00
          BRAWO-PRAWDĘ PAN NAPISAŁ TYLKO ŻE CZĘSTOCHOWA JEST ZACOFANA I NIE WIADOMO KTO PANA ZROZUMIE WSTYD NA CAŁY KRAJ ŻEBY TAK ZAZDROŚCIĆ DRUGIEMU I WSZYSTKO ODDAĆ WŁADZY
    • Gość: outlawreg MPK wstrząsnęło miastem IP: *.goszczynskiego.trustnet.pl 02.06.07, 07:19
      No nie wiem czy te tramwaje tak po 5 minutach przyjezdzały :/
    • Gość: Adam niech dmuchaja po wolnym w alkomat IP: *.streamcn.pl 02.06.07, 07:57
      Kazdy kto pracuje w MZK wie ze ustalajac grafik kierowcom po dniu wolnym
      nastepnym dzien najwczesniej moga przyjsc na popoludnie albo na 3 dzien. Nie
      jest to tajemnica w MZK
    • Gość: rentka Rado NIE DAJ SIE!! IP: 80.48.49.* 02.06.07, 08:08
      Ja nie czekałam 5 minut tylko 20! Nie przeszkadza mi to moge stac.Ale po co te strajki?Przeciez maja te bilety dla rodzin. A to ze musza placic 600 tys (podaek do ZUSu ktory oplacal do tej pory UM) z 3,4 mln zl!!! (tyle było wydawane na ulgi dla niepelnosprawnych do ostatniej uchwaly rady) to przeciez nie nasz problem. Chca za darmo jezdzic to niech placi MPK za to. Co nas mieszkancow to obchodzi? Niech wejdzie konkurencja to moze w koncu ten caly prezes MPK zamknie wreszcie morde, bo nic innego nie umie tylko klepac bezsensownie i wprowadzac zamieszanie.
    • Gość: mąz nauczycielki:) Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 08:09
      A ja napiszę tak jak pisaliście na forum o nauczycielach.... jak się nie podoba
      to można zmienić pracę :)
      Jest tylko mała różnica jeśli chodzi o protest nauczycieli, my chcemy poprostu
      więcej zarabiać a oni chcą przywilejów (o których nauczyciele mogą zapomnieć
      zero zniżek).
      Wstydu nie mają "panowie" kierowcy... że o kulturze nie wspomnę ( ach te
      przednie drzwi)
      • Gość: Pako Re: Socjalizm niejedno ma imię IP: *.apus-net.pl 02.06.07, 08:37
        To tak jak z tym chłopem co wyszedł ze wsi, ale wieś z niego ani... ani...
        Klasa robotnicza dalej "rullez" jak piszą małolaty na murach. I co na to nasi
        dwaj niewysocy przywódcy z ich IV RP?
      • road151 Re: MPK wstrząsnęło miastem 02.06.07, 12:39
        Żal jest mi kierowców MPK. Wszyscy żądają niebotycznych podwyżek - nauczyciele,
        lekarze i jest ok. Natomiast kierowca nie może nawet bronić się przed obniżką
        wynagrodzenia. W porównaniu do nauczycieli, których większość nie przykłada się
        do pracy kierowcy chociaż pracują i nie mają dwóch miesięcy urlopu.
        • Gość: lunch Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.07, 08:32
          Otóż to - nauczyciel żąda podwyżek, bo od siedzenia w domu (kiedy normalni
          ludzie pracują) mu się odciski na tyłku porobiły. Lekarz - że niby
          odpowiedzialny, a do tego jak mu się da więcej, to przestanie w łapę brać
          (ciekawe, kto w to uwierzy).
          A kierowca zapindala od 4. w nocy albo do północy, nikogo nie obchodzi, czy jak
          prowadzi tego niezwrotnego kloca, któremu wszyscy drogę zajeżdżają, to jest
          zmęczony i ciąży na nim odpowiedzialność, czy nie.
      • Gość: nauczycielka Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 23:02
        nauczyciele maja przywileje w postaci wakacji i ferii i nie musza wstawac o
        trzeciej w nocy! Poza tym pracuja krocej a na wycieczki z uczniami jezdza za
        darmo! No i moga sobie dorobic korepetycjami...wiec skarbie Pomysl zanim
        napiszesz, bo pomysle, ze ty jestes tumok a nie nauczyciel!
    • Gość: Ja też chce ... Re: A ja chce darmowego paliwa dla rodziny. IP: *.145.inds.pl 02.06.07, 08:52
      Mój brat pracuje na stacji benzynowej w związku z tym żądam darmowego paliwa dla
      rodziny do samochodów jakie ona posiada.
      A jak nie, to zastrajkuje, i nie będzie lał paliwa do baków obcych samochodów.
      • Gość: Tom Re: A ja chce darmowego paliwa dla rodziny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:33
        Ale ma za to darmowe powietrze z kompresora. A jeśli nie ma na tej stacji
        kompresora? - Cóż - niech zmieni stację.
        Rodziny pracowników nie żądają autobusów na własność.
      • Gość: złośliwy Re: A ja chce darmowego paliwa dla rodziny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:47
        To strajkuj chyba że się boisz...?
    • Gość: SASZA MPK wstrząsnęło miastem IP: 89.174.23.* 02.06.07, 09:13
      dla przykładu zwolnić kilku obiboków z komunistycznymi przyzwyczajeniami jak im
      się robić nie chce,a ich rodziny niech płacą za bilety jak wszyscy!!!
      • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:48
        Ciebie też zwolnić pasuje?
    • Gość: gosc Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 09:19
      Wywalić ten cały zarząd MPK na zbity pysk i przyjąć młodych z pomysłami, którzy
      nie będą testować swoich pseudo-oszczędnościowych pomysłów na pasażerach
      klientach. Tak dalej być nie może.
      Era dawania za darmo się już dawno skończyła. Czas się zabrać do roboty a nie
      liczyć na przywileje i zniżki. Wyspy czekają na was kierowcy, umowa o pracę może
      być zawsze zerwana.
      • Gość: emigrant Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 00:17
        tyle, ze na wyspach wszyscy maja bilety rodzinne za darmo, dostaja akcje
        pracownicze, nie musza wstawac o trzeciej w nocy, pasazerowie wchodza przednimi
        drzwiami bo sa tylko jedne i kazdy okazuje bilet, a wychodzac z autobusu
        mowia "dziekuje"....tak tez twoje myslenie nie idzie w dobrym kierunku.
        Proponuje najpierw poczytac, doksztalcic sie i podowiadywac........
        • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 11:08
          Normalny głos bo tak właśnie jest a tutaj to wszyscy wszystkie rozumy pozjadali.Wystarczy popatrzeć jaka jest w innych krajach solidarność między ludźmi a tutaj w POlsce zazdroszczą że ten kierowca i jego rodzina ma darmowy bilet żenada.Pozdrawiam
    • Gość: SabooTB Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 09:36
      Nie uginać się.
      Nie należy im się.
      komuna już sie skończyła, ale te nieroby zapomniały o tym.
      Obciąć im pensje i z tego co obcięte wprowadzić premie za wykonanie prawidłowo
      pracy.
      Teraz jeżdżą jak chcą
      Pare dni temu wracałem z pracy po 22. Z 3-ech autobusów jeden nie przyjechał, a
      dwa się nie zatrzymały i pojechały dalej !!!!!!!!!!!!!!!
      Ja płace za miesięczny, a i tak nie mogę po pracy do domu autobusem dojechać!!!!!
      Za co oni biorą te pieniądze?????
      To jest skandal olewać klientów i jeszcze domagać się przywilejów!!!
      Wywalić połowe tych co mają wszystko w dupie to i pieniądze się znajdą.
      • Gość: izabela leszczyna o co chodziło radnym IP: 83.2.140.* 02.06.07, 10:20
        Dziękuję wszystkim, którzy rozumieją intencje Rady Miasta i uważają, jak
        większość radnych, że rozdawanie przywilejów poszczególnym grupom zawodowym
        cechowało poprzedni ustrój. Nie wem tylko w czyim imieniu Pan wiceprezydent
        obiecał powrót do uchwały, bo przeciwko takiej propozycji wypowiedziała się
        większość radnych podczas czwartkowego Konwentu, a później negocjacji, w
        których brałam udział. I jeszcze jedno: pracownicy i ich rodziny niczego nie
        stracili, MPK musi po prostu odprowadzić podatek, który w każdym normalnym
        kraju przeznacza się, m.in., na służbę zdrowia i edukację, tak skonstruowane są
        demokratyczne społeczeństwa, trzeba to tylko chcieć zrozumieć. Więcej
        o "sprawie MPK" napisałam w blogu, jeśli ktoś z Państwa ma życzenie przeczytać,
        zapraszam:
        leszczyna.info
        Pozdrawiam Wszystkich - Przewodnicząca Klubu Radnych PO Izabela Leszczyna
        • Gość: złośliwy Re: o co chodziło radnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:50
          Może odbierzecie sobie sami swoje przywileje najpierw by dać przykład co pani radna???
        • road151 Re: o co chodziło radnym 02.06.07, 12:52
          Tylko czy słuszny interes miasta nie nakazywałby przywrócić zabrane bezpłatne
          przejazdy rodzinom pracowników gwarantowane przez uchwałę rady miasta??? Te 600
          tyś. złotych zostaną wpłacone do budżetu państwa i nie wrócą już do miasta.
        • Gość: emigrant Re: o co chodziło radnym IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 22:42
          zupelnie nie rozumiem o czym pani pisze. Przeciez najwieksze przywileje maja
          wlasnie radni i urzednicy! TO BZDURY, ze przywileje sa wymyslem poprzedniego
          ustroju, bo poszczegolne grupy ludzi byli juz uprzywilejowani w czasach
          starozytnych a zapewniam pania, ze w tamtych czasach nikt nie wiedzial co to
          socjalizm badz komunizm! Powiem pani jak jest na zachodzie Europy, bo
          mieszkalem juz w kilku panstwach i doskonale sie w tym temacie orientuje. Na
          tym zachodzie i w tej zachodniej demokracji na ktora tak bardzo sie lubicie
          powolywac, kierowcy autobusow tzw.miejskich, ktore wszedzie sa dotowane z
          pieniedzy miejskich, maja bilety rodzinne! W jednym kraju przysluguja one calej
          rodzinie, w innym tylko zonie, partnerce lub konkubinie. Kierowcy sa na ogol
          umundurowani, i dostaja ogromny zestaw ubran, i nic za to nie placa. Pracownicy
          dostaja akcje praconicze, jesli nie co roku, to co dwa. Nie do pomyslenia jest
          by pracownik przychodzil do pracy wczesniej niz na piata ( i to malo) godzine,
          poniewaz kazdy madry wie, ze budzenie kogos w srodku nocy nie sprzyja zdrowiu.
          Za nadgodziny jest godziwy zarobek. Organizowane sa festyny dla pracownikow i
          ich rodzin, bale. W niektorych panstwach np. w Anglii, o ktorej czesto sie
          slyszy, pracownicy maja za darmo przejazdy takze pociagami i autobusami
          liniowymi. W autobusach sa tylko jedne drzwi, wiec na przystanku ustawia sie
          kulturalnie kolejka, czakajaca az jedni wysiada, potem kulturalnie wsiadajaca i
          okazujaca bilet kierowcy, jesli ktos nie ma, kierowca ma OBOWIAZEK go wyprosic
          z autobusu, albo zrobia to pasazerowie, bo autobus nie pojedzie. Przy
          wysiadaniu kazdy mowi DZIEKUJE! W autobusach sa kamery i kazdy wulgaryzm jest
          zaraz pokazany w gazetach, a jak schwytaja sprawce to wraz z pelnymi danymi.
          O...moglbym wiele wiecej napisac, ale tylko sie zastanawiam po co-przeciez wy
          wiecie wiecej! Dodam, ze kierowca rzadko sie spotyka z chamstwem pasazerow tak
          jak to jest w Polsce. Dodajmy, ze do wszelkich przywilejow zarowno w
          przedsiebiorstwach komunikacji miejskiej jak i wielu innych branzach, w ktorych
          tez sa pewne przywileje pomagajace ludziom poczuc satysfakcje z pracy i poczuc
          sie docenianym wszyscy maja GODZIWA PENSJE! Nie wypada mi juz nic innego, jak
          tego zyczyc polskim kierowcom w kraju jak i wszystkim ludziom w Polsce. Wraz z
          dewiza krajow zachodnich: INWESTUJ W PRACOWNIKA, BY POCZUL SIE
          DOWARTOSCIOWANY,USATYSFAKCJONOWANY I SZCZESLIWY W PRACY A FIRMA PRZYNIESIE CI
          ZYSK!Pozdrawiam z iscie KAPITALISTYCZNEGO kraju z przywilejami!
      • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:49
        To złóż skargę a nie pitol na forum bzdetów.Tylko w gębie mocny jesteś?
      • Gość: Jerzyk Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:19
        Nie potrafię zdefiniować co to "komuna'. Jeśli ma to być nazwa systemu sprzed
        powiedzmy 30 lat to wydaje mi się, że przez ostatnie 18 lat zlikwidowano
        wszystkie pozytyne elementy tamtego systemu (zgoda,że nie było tego w
        nadmiarze), pozostawiono wszystkie negatywy i zmieniono nazwę. Siła przewodnia
        nazywa się dziś PiS, do partii rządzącej garnie się jak zwykle swołocz, a
        znaczna część aktywu dawnej siły przewodniej zmieniła kolor legitymacji. Poziom
        tzw. klasy politycznej sięga rynsztoka. To nie żaden koniec tak
        pojmowanej "komuny".Ona tylko zmieniła się na gorsze. To prosty powrót do
        czasów, gdy nawet Św. Mikołaj był zamrożony. Jedynie podłość i arogancja władzy
        jest większa. Jedyną metodą rządzenia jest grabienie k sobie i szczucie do
        nienawiści, codziennie przeciw komu innemu. A 50 lat temu było prościej: z
        ówczesnych wrogów pamiętam tylko czterech- imperialiści, rewizjoniści,
        militaryści i kułacy. Co ma "komuna" do MPK? Chyba nic. A swoją drogą
        efektywności dzisiejszej propagandy mogliby pozazdrościć propagandyści PRL. A
        dr. Goebbels to prawie zero.
        • Gość: emigrant Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 22:52
          no prosze...nastepna wypowiedz nie majaca nic madrego w tresci....
    • Gość: Mr Leech Protest Pasażerów - nie jeździmy MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:03
      MPK jest dla pasażerów a nie dla pracowników i ich rodzin. Nie mam zamiaru płacić za ich przywileje. Tak było w PRL że każdy miał jakieś przywileje. Teraz mamy demokrację o czym pracownicy MPK zapominają.
      Kto strajkował - wywalić na zbity pysk z naganą w akta a związek zawodowy rozwiązać.
      Osobiści zobowiązuje się nie jeździć MPK! Polecam i Wam taki protest. Może zmądrzeją jak firma zacznie padać z braku wpływów. Czego serdecznie życzę.
      • Gość: złośliwy Re: Protest Pasażerów - nie jeździmy MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:51
        To nie płać złóż protest i tyle kapujesz?
      • Gość: doradca Re: Protest Pasażerów - nie jeździmy MPK IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 22:53
        proponuje rower!
    • Gość: senior MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:13
      Tadeusz Wrona po raz kolejny rozgrywa swój spór z Radą Miasta .
      "Zabrane" przez Radę przywileje dla kierowców i ich rodzin mogą być finansowane
      z fundyszy spółki MPK , ale nie - trzeba dać z kasy miasta / czyli dofinansować
      źle zarządzaną spółkę miasta /.
      Wnosek w tej sprawie przedstawi sprytny Tadzio a jak Rada go odrzuci to będzie
      zła.
      DAĆ NALEŻY TERAZ PRZYWILEJE WSZYSTKIM ZATRUDNIONYM PRZEZ mIASTO I WE WSZYSTKICH
      SPÓŁKACH Z JEGO UDZIAŁEM - pogratulować !!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: CC Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.rzeszow.mm.pl 03.06.07, 20:02
        CO ZA BZDURY PAN PISZESZ
        • Gość: lunch Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.07, 08:39
          Nieprawda - słusznie prawi.
    • Gość: kierowca MPK Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:18
      Pocałujcie mnie w d..e.
      • Gość: mieszkaniec Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.07, 11:28
        ...(do kierowcy MPK)...na przyjemności to trzeba zasłużyć...a wracając do
        wątku...popieram wywalić nierobów i chamów z tego MPK i kultury uczyć tych panów
        co siedzą za kółkiem....(nawet im się du.y nie chce ruszyć jak widzą kobietę z
        wózkiem tylko czekają jak inni pomogą a to jest ich obowiązek, a przynajmniej
        pomoc w takich sytuacjach leży w ich gestii)...
        • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:52
          To ich wywal i sam siądź za kółkiem zobaczymy jaki twardziel z ciebie?
      • Gość: abcd Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:03
        I oto efekt monopolu. Na Sląsku niektóre linie obsługują prywatni przewoźnicy -
        czy tacy strajkują?
        • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:09
          Załóż taką prywatną linię pozdrawiam
          • Gość: lunch Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.07, 08:40
            Tere fere - jak ma założyć, skoro miasto nie pozwoli.
      • Gość: Pasażer Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:35
        Całować cię nie będę i nie zamierzam ale ci sie do niej dobiorę i zabiorę ci nienależne przywileje
        • Gość: emigrant Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 22:55
          ciekawe rzeczy w tej CZestochowie sie dzieja! Co za chamscy pasazerowie tu sa
          na forum!
    • Gość: Jerzyk MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:40
      Historyczne znaczenie "Dziesięciu dni, które wstrząsnęły światem" było nieco
      większe. Ale to było 90 lat temu.
      • Gość: jan Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: 212.160.250.* 02.06.07, 12:25
        żadnych bezpłatnych biletów !
        • Gość: !!! Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 12:39
          wywalic to dziadostwo na bruk, wpuscic firmy prywatne i niech w koncu miasto i
          gminy zaczna dyktowac warunki, a nie MPK - niech pywatni przewoznicy obsluguja
          chociaz kilka linii na probe i bedzie inna rozmowa
          • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:53
            To załóż taką firmę kup autobusy lub weź w leasing,zatrudnij kierowców i zobacz co to znaczy taką firmę prowadzić?Stać cię?
            • Gość: lunch Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.07, 08:42
              Ej, przestań chrzanić. Założenie takiej firmy jest bardzo dochodowe. Znam
              gościa który zbudował taką z niczego i ostatnio sprzedał za pieniądze, których
              ja nigdy na oczy nie zobaczę.
              I jest cała masa firm w kraju, które bardzo chętnie by w Częstochowie jeździły,
              jeśli by im ktoś na to pozwolił.
              • Gość: doradca Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 04.06.07, 17:25
                proponuje wziasc przyklad ze znajomego i zycze szczescia!
        • Gość: doradca Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 23:04
          i proponuje nie zamieszczac takich idiotycznych komentarzy
    • Gość: ryba MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:38
      i bardzo dobrze bo polacy nauczyli sie robic za psie pieniadze...szanujcie sie rodacy,wszyscy na strajki:)
      • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:54
        Popieram
    • Gość: Wiesiek Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.streamcn.pl 02.06.07, 13:08
      MPK wstrząsnęło miastem . terez miasto powinno wstrząsnąć MPK. Pracowników MPK
      należy pozbawić wszystkich przywilejów, bezpłatnych biletów należy pozbawić nie
      tylko rodziny pracowników ale i samych prcowników , stażowe obniżyć do
      maksymalnie 20 % tak jak mają wszyscy pracownicy zgodnie z kodeksem przcy. Za
      straty poniesione przez pasażerów w związku z niewykonanien zobowiązań wobec
      pasażerów MPK powinno zapłacić odszkodowane. Odszkodowanie zgodnie z kodeksem
      cywilnym nalaży się także za utracone korzyści jakie pasażer mógł mieć gdyby
      dojechał na czas. Kierowcy , którzy celowo poszli na urlop na żądanie powinni
      otrzymać wypowiedzenie dotychczasowych umów płacowych. Należałoby im
      zaproponować najniższe wynagrodzenie w gospodarce narodowej a jak im się to nie
      podoba to niech szukają pracy przy zbieraniu owoców w Niemczech.
      • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 13:15
        Złóż odpowiedni wniosek w dyrekcji mpk i może ci się uda tego dokonać?Posada kierowcy mpk czeka cały czas się nowych poszukuje może i ty się załapiesz
        • Gość: Elżbieta Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: 212.160.250.* 02.06.07, 15:02
          Złośliwy rozumiem twoją złość.Zabrali bilecik i boli.Do pracy trzeba iść na
          bilecik zapracowac. Dokładnie tak jak wszyscy.Możesz nawet kierowcą zostać mnie
          to obojętne ale fundować darmowych przejazdów rodzinom pracowników nie
          zamierzam.
          • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:08
            Nie zabrali.Stop.Nie trzeba iść.Stop.Nie zostane kierowcą bo nie mam uprawnień.Stop.Mnie nie przeszkadza fundowanie im przejazdów.Stop.Niech pani sama idzie na kierowcę.Stop.
          • Gość: doradca Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 23:14
            PANI Elzbiecie podziekujemy! Jej komentarze nie maja nic wspolnego ze zdrowym
            rozsadkiem a jej zlosliwosc i zazdrosc az bulgocza na tym forum!
      • Gość: obserwator Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.177.inds.pl 02.06.07, 14:49
        wiesiek ile ty masz lat .COŚ TY TAKI IDIOTA.
        • kasi3k1 Re: MPK wstrząsnęło miastem 02.06.07, 15:00
          wiesiek slabo sie robi jak sie czyta to co piszesz!! w takim razie jak lekarze
          strajkuja to niech mi skladki prze te dni nie pobieraja!! Uwazam ze slusznie
          robia ze walcza o swoje!!
      • Gość: emigrant Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 23:07
        az zal czytac taki jad sie leje z twojego wpisu! Mam nadzieje, ze kiedys ci
        ktos wyleje zimny kubel wody na glupi leb i zmniejszy ci pensje, bedzie cie
        traktowal i wyrazal sie o tobie w taki sam sposob jak ty o innych i wysle cie
        na zbiory truskawek do Niemiec! O ile Niemcy beda chcieli zatrudnic takeigo
        wrednego filozofa jak ty!
    • Gość: autor Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.87.241.* 02.06.07, 15:15
      Ja normalnie płacę za dojazd do pracy, więc dlaczego związkowcy i ich rodziny
      (!) mają mieć tę usługę za darmo?
      • Gość: złośliwy Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:18
        tak samo jak pracownicy Zakładu Energetycznego mają tańszy prąd,pracownicy huty i TRW mają bony pracownicy gazowni tańszy gaz pracownicy kopalni ekwiwalent na węgiel itp. Masz więcej pytań?
        • Gość: autor Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.87.241.* 02.06.07, 15:26
          A dlaczego ja (i cała moja rodzina), jako pracownik ISP w pomorskim nie mam Internetu za darmo? Czemu kolega (i cała jego rodzina) pracujacy w fabryce konserw nie ma ich zapasów na cały rok? Dlaczego dilerzy samochodów i ich rodziny nie mają ich za pół darmo?

Moim zdaniem jest to bzdurna, rozrzutna poltyka, na której firmy tylko i wyłącznie tracą, ceny biletów się podnoszą, a jakość usług spada.

P.S.: A bony i dodatki wydawane są często jako premie, trzynastki albo nagrody. Pierwsze słyszę o takich praktykach, jak z tym gazem. Gazownia to nie Polski Czerwony Krzyż, żeby dopłacać do rachunków.
          • Gość: złośliwy Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:32
            To walcz o internet za darmo dla twojej rodziny i kolega niech walczy o darmowe konserwy i niech dilerzy walczą by mieli za pół darmo auta.Chyba że nie macie odwagi w przeciwieństwie do kierowców mpk?
            • Gość: Elżbieta Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.160.250.* 02.06.07, 15:41
              Czy na prawde nie rozumiesz ze ich "za darmo" to znaczy z naszej pasażerów
              kieszeni. Nic w życiu nie ma za darmo! Za wszystko się płaci zalezy tylko kto i
              za co.Teraz Urząd i my pasażerownie mają płcić dalej za bilety rodzin
              pracowników.A my już nie chcemy płacić!.Na szczęście nareszcie mamy wybór!
              I nie chcemy fundowac rodzinom kierowców biletów.Czy może dziwić że ktoś kto
              jest postrzegany przez tą firmę jak złodziej którego trzeba wylegitymowac przy
              wejściu bo pewnie biletu nie zamierza skasować,nie chce płacić za cudze bilety?
              • Gość: złośliwy Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:45
                Jesteś niedorozwinięta?Kierowcy wymyślili wsiadanie "przednimi drzwiami"?Jezus Maria to nie płać mi to nie przeszkadza że oni sobie jeżdżą.Jaki masz wybór?Masz jakąś konkurencje równorzędną mpk?Dziw się czemu chcesz idź do strefy 11 zgłosić to nara
                • Gość: autor Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.87.241.* 02.06.07, 15:55
                  Niestety, kobieta całkiem z sensem pisze; jak mało która. ;d
              • Gość: emigrant Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 22:59
                robi mi sie slabo jak widze pani komentarze! Co za bzdury pani wypisuje! Jak
                pani nie wstyd! Az zal pomyslec, ze tak niedouczeni i niedoinformowani ludzie
                chca cos wskurac na tym forum! I jeszcze jedno - skad w pani tyle zawisci i
                zlosci? Zlapano pania bez biletu i teraz pani sie msci? O tak! Zapewne jakby
                wylapano wszystkich nieuczciwie uprzywilejowanych, ktorzy jezdza na gape, i
                egzekwowano od nich kare, to MPK pewnie by lepiej stalo, nieprawdaz?
            • Gość: autor Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.87.241.* 02.06.07, 15:54
              Po co? Dostaję pensję, dzięki której mogę sobie pozwolić na takie przyjemności jak np. Internet.

Z drugiej strony
              • Gość: pytanie Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:24
                taki jestes mądry a prostej rzeczy nie rozumiesz... jeśli na twoje
                wynagrodzenie składa się byle jaka pensja + bilety zamiast godziwej pensji i
                teraz chcą ci zabrać bilety to tak jakby chcieli ci obniżyć wynagrodzenie i co
                ucieszyłbyś się zapewne co?
                • Gość: wku,,,,y Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.07, 10:28
                  Czy aby napewno umiesz czytać?
                  Przecież strajk był o to żeby MPK nie dokładało bo kierowcy i ich rodziny będą
                  mieć darmowe przejazdy i tak tylko że MPK a nie UM musi za to zapłacić.
        • Gość: czytelnik Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:36
          Koleś pracownicy huty mają bony czy jak je tam zwał ponieważ pracują ciężko i
          wypracowują zysk dla zakładu.
          A ty nic nie robisz tylko głupoty piszesz na forum, proponuję abyś podjął pracę
          w hucie, a ja osobiście przecioram Cię w kanale pod Konelem.
          I radzę głupot na brać hutniczą nie pisać ponieważ można za to dostać w pysk
          • Gość: złośliwy Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:39
            Tylko że ja uważam bony hutnicze za słuszne i inne przywileje ale dawałem tylko przykłady innym debilon na forum pozdrawiam
            • Gość: Elzbieta Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.160.250.* 02.06.07, 15:53
              Można polemizować z argumentami z chamstwem NIE
              • Gość: autor Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.87.241.* 02.06.07, 15:59
                Po raz drugi zgadam się w 100%. :)
              • Gość: doradca Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 23:20
                wiec niech pani zabiera swoje chamstwo i znika
          • Gość: autor Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: 212.87.241.* 02.06.07, 15:58
            Praca umysłowa jest dużo bardziej męcząca, niż praca ficzyna. Szkoda że niektórzy nigdy nie będą mieli okazji się o tym przekonać. ;)
            • jerzyk46 Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. 02.06.07, 16:35
              I jeszcze większ szkoda, że mogą podejmować decyzje.
            • Gość: lunch Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.07, 09:14
              Fakt - praca umysłowa wykańcza i niszczy zdrowie, więc jak mi się czasem
              fizyczna trafi, to się lepiej czuję (kręgosłup i w ogóle) i jeszcze się
              wyluzuję.
              Ale akurat komu jak komu, ale kierowcy autobusu to się należy.
          • Gość: hutnik Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.07, 10:36
            Do tej pory myślałem że na Stalowni normalni ludzie pracują ale Ty Czytelniku
            stanowisz obraz buractwa i chamstwa.
            Twoim jedynym argumentem jest argument siły a nie siła argumentu.
        • Gość: wku.....y Re: Ja normalnie płacę za dojazd do pracy. IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.07, 10:29
          Pewnie nie wiesz ale większość wymienionych firm jest prywatna w rpzeciwieństwie
          do MPK.
    • Gość: cromo Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.net 02.06.07, 17:45
      W kazdej normalnej, takze prywatnej (!) firmie na zachodzie takie znizki sa.
      Wezmy np. Brighton & Hove (UK) Buses:
      "Benefits include: Free bus travel for you, and your partner and children under 16 where applicable."

Za cholere nie moge pojac skad u Was to ciagle porownywanie do komunizmu?!?
      • Gość: vcd Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:02
        Zlikwidować wszystkie przywileje.
        • maluski1 Re: MPK wstrząsnęło miastem 02.06.07, 18:21
          Popieram. Pracuję w prywatnej firmie i jakoś żadnych przywilejów nie mam. Cieszę
          się że mam robotę. Nie którym to się w głowach poprzewracało. Mieli przywileje
          to lekceważyli pasażerów, a teraz tylko piszą na forum jaka im się krzywda dzieje.
          • Gość: dziwne Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: 80.54.168.* 02.06.07, 18:40
            W firmach prywatnych i innych, w których coś dają np. jak ktoś wpisywał chleb w
            piekarni, konserwy czy bony na węgiel itd. to PRACODAWCA ze swoich pieniędzy to
            funduje pracownikowi i to jego dobra wola Pracownicy MPK mają zagwarantowane
            przejazdy w układzie zbiorowym jak to ktoś napisał, czyli nie tracą ich tylko
            teraz PRACODAWCA musi za nie zapłacić A czy taki Częstochowski piekarz dając
            chleb swoim pracownikom wystawia później rachunek Urzędowi Miasta za to, że dał
            go pracownikom za darmo i żąda zwrotu poniesionych kosztów NIE - wiec DZIWI MNIE
            TEN STRAJK, BO ZASADNICZO NIE MA O CO, DARMOWE PRZEJAZDYT NADAL Są TYLKO
            FINANSOWANE Z kasy MPK dodam że zgodziła bym się ze strajkiem gdyby kierowcy
            chcieli podwyżek ale BEZPŁATNYM PRZEJAZDOM DLA RODZIN MOWIE NIE. Ja nie mam
            zamiaru płacić za przejazd 1400 osób(jak to stwierdził ktoś z MPK to tylko tyle
            osób)- jak tylko tyle to proszę bardzpo niech płaci za nich ich pracodawca a nie
            wymusza na wszystkich mieszkancach te opłaty?? Teraz pasażerowie powinni
            zastrajkować i żądać punktualnych przyjazdów na przystanki, kultury od
            kierowców, czystych autobusów w środku i za ten strajk odszkodowań za to że nie
            np. dojechali na czas do pracy albo dojechali taksówką mając wcześniej wykupiony
            bilet miesięczny.
            • Gość: ... Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:37
              tak.. wiesz,ze dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele, otóż MPK jest
              własnością miasta i zmieniając zasady radni strzelili gola do własnej bramki bo
              i tak pieniądze z kasy miejskiej na to pójda tyle że zasilą kasę skarbu państwa
              i nic z tego nie zostanie w gminie (podatki ,ZUS itp.) a defacto próba zabrania
              biletów pracownikom jest próbą obniżenia ich dochodu. a pośród tych 1400 osób
              to i tak przecież są w większosci dzieci ,którym za sprawą innej uchwały
              radnych tak czy inaczej należały by się 50% ulgi na przejazdy ,więc ? dla
              budzetu miasta taniej by było gdyby zostało po staremu
              • Gość: . Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 07:35
                gość portalu ... napisał(a)>tak.. wiesz,ze dzwonią tylko nie wiesz w którym
                kościele, otóż MPK jest
                własnością miasta<

Mpk Cz-wa nie jest własnością miasta,(UM).MPK jest tylko dofinansowywane przez
                miasto(budżet UM Czę-wa.
                • Gość: lunch Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.07, 11:13
                  Właśnie odwrotnie. Jest w 100% własnością miasta, ale jednocześnie jest spółką
                  prawa handlowego, więc nie może być dofinansowywane przez miasto. Dlatego to
                  bzdura, że pieniądze na ulgi pójdą z kasy miasta. Nie po to przekształcano ten
                  bajzel w spółkę.
          • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 11:11
            To pracuj dalej niewolniku i morda w kubeł bo twój "pan" się wkurzy że piszesz na forum zamiast na niego pracować
      • Gość: emigrant Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.brhm.cable.ntl.com 03.06.07, 23:22
        ja tez nie moge tego pojac. Oni po prostu nic nie wiedza o zachodzie a za to
        wszystko o komunizmia. A moze im sie tylko zdaje....ze cos wiedza.
    • Gość: Tomasz Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:31
      Mamy w mieście drugą zajezdnię i trzeba ten fakt wykorzystać powołując drugi zakład transportu miejskiego. A zakupione w ostatnich 10 latatach samochody przekazać nowemu i bilety wolnej jazdy same znikną bo kto będzie za nie płacił.
    • bujaka_jamajka MPK wstrząsnęło miastem 02.06.07, 18:41
      Taa oni sobie nie poszli do pracy, autobusy nie jeździły ale nie przyszło
      jednemu i drugiemu, że ludzie wiele mogą stracić przez te ich "fochy"? Dlaczego
      za głupotę władz mają odpowiadać zwykli obywatele? Zastanówcie się.. A co do
      mpk to nie wiem co wydają pieniądze na tandetny system, chodzi mi o tą babkę,
      która mówi jaki przystanek jest itd.., nie lepiej te pieniądze przeznaczyć
      właśnie na zniżki dla rodzin kierowców? No cóż, chore państwo, chore miasto..
      • Gość: gosc Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 20:05
        Bujaka jak dzwoniłem w pracy do MPK w dniu strajku to jacyś tacy radośni byli
        odbierający, jakby się nic nie stało. Nic nie wiedzieli, żadnego przepraszam. Po
        prostu cud, miód i orzeszki.
        • bujaka_jamajka Re: MPK wstrząsnęło miastem 02.06.07, 20:42
          Ja bym się przez nich na egzamin spóźniła, znaczy w sumie wcale bym nie
          dojechała.. Nie zastanowią się w ogóle.. Na szczęście jakoś dało radę, egzamin
          zdany i już niedługo całe to mpk będzie mnie mogło pocałować w cztery litery..
      • Gość: złośliwy Re: MPK wstrząsnęło miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 11:19
        Masz całkowitą rację ale z tymi pretensjami to do dyrekcji mpk i do UM a nie do kierowców :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka