Dodaj do ulubionych

Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 13:29
a wy pokolenie 1200 zł brutto zostańcie, ja za miesieczną pracę przy
pakowaniu warzyw i owoców mogę kupić bez kredytu i zbędnego oszczędzania
najnowszy telewizor za 500 GBP po miesiącu pracy...Ciułajcie po 100 zł
miesięcznie lub weźcie taki sam na raty - życzę powodzenia!
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwek Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 13:34
      jakob czy juz jestes dzejkob, sluchaj chlopcze to Ty byles w PL pokoleniem
      1200, jak sie ma szkole i troche mysli to i w PL mozna normalnie zyc, ja mam TV
      za 7 000 pln, a Ty sobie pakuj warzywa i owoce
      • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:00
        Owszem, bylem pokoleniem 1200 brutto, ale odważyłem sie to zmienić. W Polsce
        nie da się godnie żyć, chyba że kradniesz lub pracujesz 24/dobę. Pakuję owoce i
        warzywa a to prawie to samo co robiłem w TRW. Myślałem że wracając do Polski
        czyms mnie ona zaskoczy, że nie będę musiał ściągać rodziny, odrywać dziecka od
        polskiej szkoły...Realia są jednak takie same jak kilka lat temu kiedy
        wyjechałem....
        • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:08
          Dawaj namiary na tą pakowalnie. Pomóż innym.
          • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:15
            Czemu mam pomagać, skoro mnie nikt nie pomógł??? Pojechałem na żywioł, z dobrą
            znajomością języka, chodziłem od agencji do agencji przyjmując każdą pracę...Po
            około miesiącu poznano się na mojej pracy, dostałem kontrakt...Nie podam firmy
            bo mnie nikt nie pomógl, chociaż Polaków wokoło wielu było...Tutaj panuje
            zasada taka sama jak w Polsce - umiesz liczyć to licz na siebie....Oczywiście
            wśród Polaków, bo Anglik ile wie, tyle Ci podpowie bezinteresownie...
            • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:29
              A to sie pocałuj w dupe. Jesteś taki sam zawistny kutas jak ci polscy
              dorobkiewicze- pracodawcy. Zasrane polactwo bez krzty solidarności. Mam
              nadzieję, że ciebie też oleją w potrzebie.
            • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 14:32
              No skoro z dobra znajomoscia jezyka znalazles fuche przy pakowaniu warzyw to
              gratuluje "dobrej" znajomosci jezyka.

PS. Kolejny frustrat wyjezdzajac musi zrobic szum wokol siebie. Jedz dżejkob i
              nie wracaj, polisz jor inglisz end gud lak.
              • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:43
                Ale Wy jesteście wredni, zawistni i półgłówkowi...
                Jestem gdzie jestem i robię co robię, ale nie musze ciułać od pierwszego do
                pierwszego...
                Wy zastanawiacie się co kupić w tym miesiącu a ja ile mam kupić...
                I to jest różnica, zazdrośnicy !!!
                • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:46
                  Wyjedź i nie wracaj!!! Swoje polackie filozofie wciskaj angolom, może cie niw
                  wypie...
                  • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:47
                    Wyjechałem, wrócilem na wakacje do Polski i nie bój się, nie zabiorę Ci pracy
                    za 1200 brutto, w sierpniu juz mnie nie bedzie :)
                    • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:48
                      Nie dasz rady jeszcze w lipcu?
                      • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 14:50
                        pewnie nie da rady bo musi sie pochwalic w domku, ze ma nowy łokmen.
                        • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:52
                          To w Polsce żyje się jeszcze "łokmenami"??? Sorry, ale u nas to już
                          tylko "empeczwórki" są na czasie, zacofańcu...
                          • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 14:58
                            ale za to u nas telewizory sa od 30lat, a ty dopiero teraz kupiles. Wiec kto
                            jest zacofany ?
                            • Gość: ja Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:16
                              No i po jakiego grzyba sie chwalisz na forum? Myslisz ze kariere zrobiłeś? Ze
                              znajomoscią jezyka pakujesz warzywa. No gratuluję - rozwój zawodowy jak cholera.
                              Pewnie znałeś kilka słówek i czas present simple :) Zresztą chcesz to jedź, nie
                              to nie, mnie to zwisa czy zostaniesz czy wyjedziesz. Nikt cie tu na siłe nie
                              trzyma. No ale pochwalic sie musisz jaki to żeś szefu teraz. Życie za łeb
                              złapałeś, nie ma co. W sumie nie wiem po co ci nawet odpisuje.
                              • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:20
                                No własnie, wielu nawet nie wie po co odpisuje...:) Polskie charaktery, wcisnac
                                sie gdziekolwiek byle zaistniec :)
                                • Gość: Marta Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 00:09
                                  i tym samym podsumowales siebie.Zaistniales na forum a teraz wio warzywka
                                  pakowac!
                      • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:50
                        Dałbym radę, ale muszę Was jeszcze powkurzać Waszą nieudolnością życiową...:)
                        • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:54
                          hahahahahahahaha, nieuku, chcesz zaimponować komuś myciem pietruchy?
                          • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:57
                            Zaimponować pietruszka??? Nie, skądże, chociaż każdy z Was wziąłby ja z
                            pocałowaniem na rosołek...Chce tylko pokazać Wam różnicę, kilka lat wstecz też
                            żyłem od spłaty kredytu do następnego, teraz nie mam zadnego i nie muszę brać,
                            co chcę to mam i wielu z Was mój dom uznałoby za pałac w full wyposażeniem.
                            Zyjcie w Polsce, pozdrawiam gorąco!!!
                            • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:00
                              Jak masz tyle wolnego to skocz na szparagi do Niemiec. Ostatnio prasa szeroko
                              sie rozpisywała o braku polskich niewolników na niemieckich polach, ekspercie od
                              warzyw.
                            • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 15:00
                              >wielu z Was mój dom uznałoby za pałac w full wyposażeniem.

tak no z pewnoscia, czym jeszcze zablysniesz ? ze kupiles go za 2 tygodniowki ??
                              czy to raczej chata z tektury po telewizorze, docieplona styropianem ?
                              • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:04
                                Ale Ty taki_i_owaki jesteś kretynem :) Aż żal mi dupcie ściska że nie jestem
                                podobny do Ciebie - sfrustrowany i zacofany :) Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:)
                                • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 15:07
                                  a ja sie ciesze ze swojego kretynstwa wg zasady PZU.

Ale co do frustracji i zacofania to akurat jest twoja domena.
                                • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:08
                                  Frustrat to jesteś ty misiu. Wylewasz tu swoje żale, bo w Anglii to się pewnie
                                  boisz nawet pisnąć i z zemsty tylko freda marszczysz do sałatki z marchewki.
                                  • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:13
                                    Potwierdzam, freda marszyłem przed swoja żoną, która była w Polsce - teraz juz
                                    będzie ze mną, wiec mniej utrudnień :) Kupic Ci telewizorek lub odkurzacz na
                                    prezent??? Stać mnie na to, więc jak cos to pisz, charity działa non stop...
                                    • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:20
                                      Żonie kup odkurzacz, będzie miała wiecej czasu na nawiązanie znajomości z
                                      bardziej ambitnymi mężczyznami od ciebie. A tobie pozostanie w.w sałatka z
                                      marchewki i marszczenie freda do niej.
                                      • Gość: ja Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:27
                                        Buhahaha, nawet żona Ci nie chce dać jak do Polski wracasz, że musisz bidako
                                        freda przed nią marszczyć - taki z Ciebie żałosny ludzik:)
                                    • Gość: izis Jacob...a ile m2 mieszkania mozesz kupic za ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:59
                                      swoją wypłatkę ,oczywiście mowimy o mieszkanku w anglii czy gdzie tam siedzisz?
                                      Pochwal się....niech i ja z zazdrości zzielenieję...
                            • Gość: Do jacoba Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:10
                              Czytam cię i się zastanawiam. Strasznie sfrustrowany z ciebie gość.
                              Dlaczego? Tak Ci przecież jest dobrze.
                              Czy na pewno?
                              Chyba powinieneś iść chwalić się gdzie indziej, bo tutaj chłopcze drogi,
                              użytkownicy interneru, zarabiają znacznie powyżej średniej krajowej, więc czym
                              ty chcesz nam zaimponować?
                              Doprawdy, nie wiem.
                              I wiesz co.... tylko człowiek pogodny, zadowolony z życia potrafi pomóc
                              drugiemu bezinteresownie. W tobie jest jednak strasznie dużo żółci....
                              życzę Ci mimo to powodzenia
                              • Gość: angrusz Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:20
                                Do Do Jacoba :

Ja nie zarabiam powyżej średniej krajowej , mam ciągle problemy z pracą , znam
                                angielski
                                Co ja tutaj robię ??
                                Czy muszę na emeryturę tutaj pracować ??
                                Jeszcze trochę pozostało , chyba spróbuję .
                                • Gość: Do angrusza Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:29
                                  No to jedź za jacobem.
                                  A jeśli nie zarabiasz powyżej śrdeniej krajowej, a masz rodzinę na utrzymaniu,
                                  to rzeczywście zastanawiam się, co tutaj robisz?
                        • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 14:54
                          dobrze, ze ty jestes taki zaradny - udalo ci sie znalezc byle jaka robote w
                          kraju gdzie kazdy moze ja miec - godne podziwu, jak ja ci normalnie zazdroszcze,
                          ze az sobie wlacze Dublin w google eart i tam pojezdze po mapie.
                        • Gość: xxl Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:55
                          Gość portalu: jacob napisał(a):

> Dałbym radę, ale muszę Was jeszcze powkurzać Waszą nieudolnością życiową...:)

"nieudolnością życiową..."...hmmm...i to mówi człowiek, który wykonuje pracę
                          jaką potrafiłaby wykonywać małpa po krótkiej tresurze.
                          • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:58
                            Pewnie przyjechał starym oplem z kierownicą po niewłasciwej stronie i robi szpan
                            przed łebkami na wsi.
                            • Gość: xxl Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:12
                              Gość portalu: Gość napisał(a):

> Pewnie przyjechał starym oplem z kierownicą po niewłasciwej stronie i robi
                              > szpan przed łebkami na wsi.

Jak tam wróci, okaże się, że w Anglii jest tym kim był pracując tutaj. Zwykłym
                              nic nie znaczącym cieciem...Chociaż nie, bo tu szanuje się ludzi pracujących w
                              TRW, przy warzywach itd..., a tam gość wykonuje pracę, której nikt szanujący nie
                              chce się podjąć. Do tego tam jest nadal na najniższym szczeblu w drabinie
                              społecznej-dlatego założył ten wątek, żeby pokazać swoją wyimaginowaną wyższość
                              nad tymi, którzy mają w dupie kasę, bo są rzeczy ważniejsze niż telewizor.
                              • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:15
                                Hahaha, ktoś tu szanuje ludzi w TRW ??? Bo czytam wątki i jestem pełen podziwów
                                że ludzie jeszcze tam pracują...:)
                                • Gość: xxl Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:17
                                  > Hahaha, ktoś tu szanuje ludzi w TRW ??? Bo czytam wątki i jestem pełen podziwów
                                  > że ludzie jeszcze tam pracują...:)

Ja też jestem pełen podziwu, tylko w przeciwieństwie do Ciebie, nie nazywam ich
                                  nieudacznikami.
                                  • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 15:20
                                    Gość portalu: xxl napisał(a):

> > Hahaha, ktoś tu szanuje ludzi w TRW ??? Bo czytam wątki i jestem pełen po
                                    > dziwów
                                    > > że ludzie jeszcze tam pracują...:)
                                    >
                                    > Ja też jestem pełen podziwu, tylko w przeciwieństwie do Ciebie, nie nazywam ich
                                    > nieudacznikami.

tak latwiej jest mu sie dowartosciowac, widocznie zona wcale nie byla zadowolona
                                    z jego powrotu i wolala gdy kase przysylal.
                                    • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:24
                                      A może teraz ma doła, mamuśka go pilnuje i nie może teraz z kumplami z Pakistanu
                                      i Bangladeszu na polskie piwko wyskoczyć?
                                      • Gość: xxl Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:26
                                        Może ma doła, bo się okazało, że w okresie wakacyjnym puszczają same powtórki w
                                        telewizorze :)
                                        • Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:28
                                          hehehehe

• Gość: Iva Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 14:59
                          nieudolnoscią zyciową jest wyjechac i zagladac tu tylko na wakacje, prawdziwa
                          sila tkwi w tym, zeby zostac i umiec tu normalnie zyc.
                          • Gość: izis dodam coś do wypowiedzi Iva IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:07
                            dodalabym jeszcze ,że nieudolnością jest wyjechać i zaglądać tu do lekarzy ,bo
                            tam cię nie stać...
                      • Gość: studentka Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:59
                        Pamietaj Jacob nie jeden taki jak Ty,pracował 3 lata w Anglii,Irlandii i ze
                        skulonym ogonem wrócił do Polski...znam takich,którzy świata nie widzieli poza
                        praca i szczytem ich marzeń był telewizor za 500 funtów. Tak sobie myśle,
                        jesteś tam sam i może dlatego tak dobrze Ci się żyje...sprowadz sobie tam swoją
                        rodzinke i zobaczysz,ż e nie jest tak łatwo wiązać koniec z końcem....ale wiem
                        jedno każdy Polak który przyjedzie z podboju Anglii narzeka i
                        narzeka...pokolenie 1200 brutto jest i będzie istniało ale nie każdy myśli
                        o "zwianiu" z Polski dla harówki w Anglii, w Polsce są warunki na godną prace!
                        Trzeba mierzyć swoje możliwości...
                        • Gość: Paolo Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: 89.174.23.* 07.07.07, 21:14
                          Studentko, jestem pod wrazeniem:)
                        • Gość: kobieta Re: do studentki IP: 217.171.129.* 07.07.07, 22:00
                          marnie znasz realia życia w Anglii czy Irlandii.wynika to z tego co
                          napisałaś.mam 52 lata jestem tu z całą rodziną i ..... wiem że wreszcie żyję
                          jak człowiek a nie jak zagonione zwierzę, myślące tylko o tym jak tu przeżyć
                          bez długów.W Polsce zostawiłam wszystko, i nie jak się od razu spodziewam
                          złośliwych komentarzy - komunalne mieszkanie, zadłużone po uszy. tylko dom,
                          wyposażenie, auto(nie 15 letniego malucha)i kilka jeszcze innych
                          rzeczy.Dlaczego? Bo chcę żyć godnie. I wreszcie żyję godnie tylko szkoda że nie
                          w swojej ojczyżnie. Wstyd mi po przeczytaniu tych wpisów. Jeszcze wiele wody
                          upłynie zanim postrzeganie Polaka przez Polaka się zmieni.Ja nikomu nie
                          zazdrościłam, kupiłam bilet, zamknęłam za sobą drzwi domu , wsiadłam w samolot
                          i jestem tu gdzie żyję a nie wegetuję w obozie prawie darmowej pracy jakim jest
                          Polska. Polak Polakowi wilkiem i za to mi wstyd.
                          • Gość: do kobiety historia pewnego przecietnego Angola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:23
                            nie chodzi o to czy Polak Polakowi wilkiem ,ale ze Ci co sie zachlysneli
                            wyspami szydzą z nas co tu zostali .Chcecie sie przed nami chelpić
                            swoim "bogactwem" z posad ktorych nie chwyta lokalny rynek?A może to
                            porownywanie się z Angolami ktorzy tam mieszkają tak dobrze Wam nie wychodzi i
                            dlatego uderzacie do Polakow ,ktorzy tu zostali?Czego od nas oczekujecie ,że
                            krzykniemy "HUURA!!!"Spakujemy sie ,wyjedziemy z Polski a ostatni zgasi
                            światło?!
                            Pewien Angol (obecnie starszy pan),gdy przyjezdzal do naszego kraju
                            Cadilackiem(ale to byl szpan!) odpalal sobie paierosa banknotem
                            100złotowym.Teraz ,gdy minelo 20lat, a pan przeszedl na emeryturke ,okazuje
                            sie ,ze nadal robi zakupy w "ichniejszych "lumpeksach.Autem jezdzi 12
                            letnim.wakacje na tanich campingach, nie mam mowy o napiwku dla
                            kelnera,generalnie bida .Moja sytuacja materialna jest taka ze ow pan mi nie
                            zaimponuje. A posade mial calkiem dobra w Anglii przez lata....
                          • Gość: do kobiety Re: do studentki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 13:47
                            Nie chodziło mi o sytuacje innych Polaków w Anglii, Pani poradziła sobie
                            doskonale i nie bylo szczytem pani marzen zarobienie na telewizor. Osoba która
                            założyła wątek nie jest godna nawet jednego dobrego słowa na jego temat.
                            Niestety ale jeśli ja bym wyjechała z Polski do pracy za granice to nie
                            zapomniałabym o mojej ojczyźnie, o tym co tutaj przeżyłam...natomiast ten
                            OSOBNIK nie ma szacunku co do nas(osób komentujących) oraz do Polski...Takie są
                            realia.
                            • Gość: studentka Re: do kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 13:48
                              Nie chodziło mi o sytuacje innych Polaków w Anglii, Pani poradziła sobie
                              doskonale i nie bylo szczytem pani marzen zarobienie na telewizor. Osoba która
                              założyła wątek nie jest godna nawet jednego dobrego słowa na jego temat.
                              Niestety ale jeśli ja bym wyjechała z Polski do pracy za granice to nie
                              zapomniałabym o mojej ojczyźnie, o tym co tutaj przeżyłam...natomiast ten
                              OSOBNIK nie ma szacunku co do nas(osób komentujących) oraz do Polski...Takie są
                              realia.
                          • Gość: Majka Re: do kobiety IP: 212.87.238.* 16.07.07, 16:16
                            Kobieto ciekawe ze mając 52 lata zostawiasz dom auto wszystko i lecisz pewnie
                            nie znając nikogo .
                            Wszystko masz żyjesz w dostatku ,wydaje mi się że tu cos niegra .W takim wieku
                            to też juz za granica się pracy nie znajdzie chyba że za służącąi harując od
                            rana do wieczora z klapami na oczach.W Polsce ten co pracuje to też
                            ma. za granicą każdy żyje soba tam nie griluja ,imienin nie
                            robia i spotkań towarzyskich mocno zakrapianych ,wszystko zamkniete w domach i
                            jeden z drugim rywalizuje.Polacy jak nauczą się inaczej żyć to też będą mieć.
                • taki_i_owaki Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 14:51
                  i tu jest ta roznica ze ty pieprzysz od rzeczy, to ze w PL dymales w TRW za
                  marne pieniadze nie oznacza, ze kazdy tak robi.

• Gość: Gość Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:55
                    To zawistny frustrat jakiś. W dodatku reprezentujący najgorsze polskie cechy. Za
                    takich jak on cała Polska musi się wstydzić, nędzny wyrobnik.
                • Gość: marta Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 10:27
                  jestes idiotą wiesz o Tym??? jesli myslisz ze Ci zazdroszcze,chyba współczuje
                  to takkkkk,
                • Gość: Jerzyk Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 14:00
                  Z przykrością, ale przyznaję Ci rację.
            • Gość: wacek Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 10:24
              pajac jestes.
            • Gość: Ktoś Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.hcz.com.pl 10.07.07, 09:21
              Kolejny, typowy "Polaczek".
              Widać to po Twoim zachowaniu od pierwszego posta w tym wątku.
              Żal mi takich bencwałów jak Ty, którzy "utopili by drugiego w łyżce wody".
        • Gość: nemo Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 10:23
          Wiesz co mr Jacob??JAk bys miał troche oleju w głowie i zaradności w sobie to
          bys sobie w Polsce poradził i nie gadaj bzdur ze w Polsce nie mozna godnie zyc,
          ja bylem w zeszlym roku w anglii, wrocilem po miesiacu,zarabiam w Polsce wiecej
          niz tam,a pracuje 2 razy mniej,nie w jakiejs fabryce czy zamiatając
          ulice.poprostu skonczylem studia i nie mam zamiaru zarabiac nawet 10 funtow na
          godzine poniżająć się jak Ty,
        • Gość: Ktoś Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.hcz.com.pl 10.07.07, 09:29
          > Owszem, bylem pokoleniem 1200 brutto, ale odważyłem sie to zmienić. W Polsce
          > nie da się godnie żyć, chyba że kradniesz lub pracujesz 24/dobę.

Tak to jest, jak się nic nie potrafi robić to się zapierdziala za 1200zł.
          Ja dla przykładu jak miał bym zapierniczać za 1200zł to wolał bym w ogóle nie
          podejmować pracy, bo takie pieniądze to z "palcem w d...." można zarobić prawie
          nic nie robiąc, a posiadając tylko odpowiednie umiejętności i wiedzę :)
    • Gość: Janosik Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 13:38
      Przyjmij do wiadomości, że nie każdy jest kukłą prowadzącą konsumpcyjny styl
      życia, pieniądze to nie wszystko, ale były człowiek tego nie zrozumie!
    • Gość: realista Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.range86-138.btcentralplus.com 07.07.07, 14:17
      Nie pisz bzdur!!! Najnowszy tv kosztuje okolo 2000 funtow, chyba ze kupujesz 19
      cali to okolo 500 - 600 (mowie o normalnych tv typu philips, sony itp. nie o
      zakupie w Argosie telewizorka typu Matshui czy tym podobne gowno). Pakujesz
      owoce to pakuj, zyje Ci sie lepiej to ok, po ch.. zakladasz ten watek? Zeby sie
      chwalic? Skoro mieszkasz tutaj juz chwile to powinienes wiedziec ze taki tv to
      gowno warty sprzet ktory nie robi na nikim wrazenia. W Polsce jak jest kazdy
      wie, biedni zyja biednie, a bogatym nic nie zaszkodzi i nie zaskoczysz ich
      telewizorkiem za 500 funtow oraz zarobkami okolo 1000. Pozdrawiam serdecznie i
      zycze wiecej rozumu bo tego nie kupisz za kaske.
      • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:22
        W Argosie nie kupuję bo to nie dla mnie. 1000 funtów to minimum dla pracy 4 dni
        w tyg, miało być tylko dla porównania, niektórzy niestety nie potrafią
        pokalkulować. Widziałem ostatnio 4 autokary które wysiadały prawie w całości w
        moim mieście, zagubieni studenci którzy czekali aż ktoś ich odbierze, bez
        znajomości języka, pytający "do you speak polish". Kokosy tutaj sie skończyły,
        kto miał zarobić i ustabilizować zycie juz to zrobił. I ma sie dobrze a nawet
        lepiej...
        • Gość: realista Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.range86-138.btcentralplus.com 07.07.07, 14:28
          Nie znam studenta bez znajomosci jezyka angielskiego w stopniu minimum
          komunikatywnym. A jezeli chodzi o kokosy to dopiera sie zaczna, frycowe juz
          zostalo zaplacone, teraz czas na "zbiory". Dzieki za rozmowe i zycze
          powodzenia.
          • Gość: Woman Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.brhm.cable.ntl.com 09.07.07, 11:43
            ja znam! Mnostwo polskich studentow ktorym sie tylko wydaje, ze znaja jezyk
            angielski! A tak swoja droga to ciekawie ucza tego angielskiego w Polsce....
            • Gość: angrusz Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 14:07
              Do Woman :

Uczą języka literackiego , poprawnego języka a nie lokalnego bełkotu.
              Oczywiście do tego jeszcze uczeń musi się chcieć uczyć .
              Oprócz pewnej niewielkiej grupy to reszcie się nie chce
    • Gość: Iva Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 14:28
      mnie ten telewizor nie bierze i tak nie ma nic ciekawego w telewizji, zaloz
      sprzet i ponurkuj, chocby w jaworznie to jest jazda.
      • Gość: to Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: 212.87.241.* 07.07.07, 14:41
        i to jest to
        • misiakilla Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 15:21
          dzejkob dobrze Ci w jukeju? To siedz. Czego oczekiwales zakladajac ten watek?
          Chcesz sie pochwalic ze masz dobra prace? Przed kim? Masz prace to ok, ale sie
          tak bardzo tym nie podniecaj
    • milanad a mówi się, że "tylko idioci tu (w Polsce) zostają 07.07.07, 15:36
      a tu, jak widać po założycielu tego żałosnego wątku, jeden z większych
      wyjechał :-))) i bardzo dobrze, niech jeszcze tylko zabierze faktycznie ze sobą
      swoją żonkę i nie będzie musiał rozładowywać swojego napiecia na odległość; a
      żonka pewnie będzie świetnie sprzątać te małe angielskie domki angielskim
      paniom domu i stać ich będzie na drugi telewizor do kuchni
      szkoda tylko dzieciaka, bo mając taki "wzór" nic dobrego z niego nie wyrośnie
      • Gość: Menel Re: a mówi się, że "tylko idioci tu (w Polsce) zo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 16:53
        Nie chce tutaj nikomu wchodzic na ambicje-ale szacunek w obecnych czasach
        nalezy sie tym ktorzy zostaja w Polsce, bo chca byc z rodzina, zona i dziecmi-
        pracuje za te TRW-erowskie pieniazki, wiedzac ze w kazdej chwili moga jechac na
        wyspy i zarabiac "x razy tyle". Ale jak juz ktos wpsomnial kazdy ma inna
        hierarchie wartosci
    • Gość: K2 :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:48
      nie rajcuje mnie twoja przygoda z wyspami:), ja też jestem pokoleniem 1200zł brutto a zarabiam na rączkę od tego miesiąca 2400zł bo poprostu zagroziłem szefowej że się zwolnię i wywalczyłem podwyżkę w kwocie 600zł:) do tego skończyłem niedawno studia, mam moją ukochaną dziewczynę Monię:) i jak na razie jest luzik, zdaję sobie sprawę że na wyspach w moim zawodzie bym zarabiał wielokrotność tego, zresztą zobaczę może kiedyś wyjadę ale jeśli to napewno nie do pakowania owoców:)
    • Gość: angrusz Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:17

Jak mi dopiecze to też wyjadę .
      • Gość: hehe Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.ipt.aol.com 07.07.07, 21:30
        gosc sie zachlysnal pewnym poziomem zycia ktory tu ma praktycznie kazdy komu
        sie chce wyjsc z domu do pracy.to nie praca jest problemem ale dobra praca-zeby
        taka miec trzeba soba juz naprawde cos reprezentowac i przejsc multum testow i
        przyniesc z soba mnostwo referencji..co do cen telewizorow mylicie sie obydwaj-
        tydzien temu kupowalem w currys tv samsunga najnowszy model 42 cale za 789
        funtow..ale to byla promocja-i nie zapominajmy ze tutaj jest do chrzanu z
        gwarancjami bo zazwyczaj trzeba dokupic ja osobno a to dodatkowy koszt..owszem
        sa tez cale tabuny szwendajacych sie polakow bez pracy ktorzy mimo wszytsko
        nie przestaja cuchnac trawka...starsi ludzie okolo 50 tez wszedzie sa widoczni
        co niektorym pociag do alkoholu tez wychodzi z oczu..prawda jest niezbyt
        kolorowa jak tutaj jest ale jesli soba czlowiek cos reprezentuje to powoli ale
        znacznie szybciej niz w polsce przebije sie do gory..nie jestem tutaj dlugo ale
        wyrobilem sobie nja tyle marke ze mam juz kuilka bardzo dobrych referencji i
        pcham sie do bardzo dobrej firmy za jeszcze lepsze pieniadze..i wcale sie nie
        czuje lepszy od polakow mimo ze zarabiam 12 tys zlotych a oni 1200-tak mi sie
        zycie ulozylo i musialem wyjechac..ale naprawde nie jest kolorowo i teraz w
        okresie wakacyjnym jeszcze gorzej-i tak - prawda jest taka ze polacy to
        najwieksza porazka w angli..proponuje nie podsycac glupiego tematu-po prostu tu
        jest inaczej-latwiej jesli sie ma prace- to wszystko- ale niektorzy ciezko
        znosza rozlake z rodzina z przyjaciolmi inni tutaj sie odnajduja i chca
        zostac..21 wiek i ich prawo..co do zmywakow jeszcze nie spotkalem nikogo kto by
        pracowal na zmywaku hehe..i tak zaden polak nie pali sie do pomocy innemu
        polakowi raczej gop okradnie alboc os w tym stylu-sam to ptrzezylem..a druga
        sprawa ze nie ma za bardzo jak pomoc jesli chodzi o uzyskanie pracy-kto tu byl
        to wie-firmy sie nastawiaja na agencje i trzeba czasem ladny kawalek czasu
        przepracowac przez agencje zanim czlowiek dostanie kontrakt..sa tacy ktorym to
        pasuje a sa tacy ktorym to nie pasuje i gdy tylko skoncza sie formalnosci-home
        officy NI itd pchaja sie wyzej..tyle bo sie rozpisalem a tu trzeba isc na jakas
        imprzke w koncu prawie mam urodziny..
        • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:57
          Witam ponownie,zarabiam 1800 GBP miesięcznie na kontraktowym pakowaniu, nie
          uważam żeby to była uwłaczająca praca, do domu mam zapewnione bagi raz na
          tydzień, biorę ile w karton się zmieści i to legalnie, za przyzwoleniem. Czy w
          Polsce, w Tesco np mozesz wziąc cokolwiek? Prędzej Ci ręce utną niż pozwolą
          cokolwiek legalnie wynieść....
        • Gość: Marta ReDo jacol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:59
          Chwalisz sie,czy zalisz?
        • Gość: woman Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.brhm.cable.ntl.com 09.07.07, 11:48
          tez nie spotkalam ludzi ze zmywaka. A z tymi gwarancjami to jest tak, ze zawsze
          masz gwarancje jak cos kupujesz na rok lub dwa, a doplacasz, jesli chcesz do
          dluzszej gwarancji, a raczej to jest ubezpieczenie kupionej rzeczy. Angole jak
          kupuja np odkurzacze to czesto biora takie ubezpieczenie i przed koncem okresu
          tego ubezpieczenia psuja specjalnie ta rzecz bo wlasnie to ubezpieczenie
          zwpewnia im wymiane na nowe. To jest nagminna praktyka wsrod Anglikow. Ale -
          uwaga, nie zawsze sie oplaca brac takie ubezpieczenie.
    • Gość: :) Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.echostar.pl 07.07.07, 21:58
      Nie potępiam emigrantów, ale skąd w Tobie Jacobie tyle złości i żalu do świata?
      Ja bynajmniej ci nie zazdroszczę, bo wiem,ze z wyjazdem, oprócz lepszych
      pieniędzy, niż miałes tu, wiąże sie wiele innych rzeczy. Jedną z nich jest
      samotność i tęsknota. I pewnie z tego wyniaka to Twoje złośliwe nastawienie.
      Ale nic, może przemyślisz i Ci przejdzie.
    • Gość: :) Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.echostar.pl 07.07.07, 22:03
      A wiesz co, nie chcę Cię bynajmniej zasmucać, czy tam obrażać, zle są w Polsce
      ludzie, którzy miesięcznie mają dochód wyższy niż 1800 Gb. Możesz mi nie
      wierzyć, jak chcesz. Ale sa i teraz smieja sie a twojej złośliwości. jesteś
      sfrustrowany, samotny, wygnaniec na obczyźnie? Pogadaj sobie na jakims innym
      forum, a nie dogryzaj rodakom, sam smiejąc się z polaczków. Pozdrawiam
      • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:16
        Pokaż mi Polaków którzy zarabiają prawie 10 tys złotych to utne temat, takich
        niestety jest niewielu. Owszem są, nie wątpie, ale to margines, reszta pracuje
        za góra 2000 zł na rękę, a to i tak mają szczęscie. Nie jestem sfrustrowany,
        dobrze mi się w mojej Anglii żyje, od sierpnia będzie ze mną ukochana żona i
        córka, czego chciec więcej?!
        • Gość: Iva Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 22:33
          Twoja Anglia, to zycze powodzenia, nigdy nie bedzie twoja, ten świat którym
          jesteś tak zauroczony, pryśnie jak bańka mydlana, kiedy twoja zona bedzie
          musiala isc do pracy, a twoja corka do przedszkola czy szkoly.
          • Gość: angrusz Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:38

Nauczyciele języków chyba nie powrócą z wakacyjnej pracy .
            Może coś dla mnie zostanie ??
        • Gość: ja Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:19
          Oj gościu, widać mało zaradny jesteś. Ja tu mam prace, 3,5 kawałka na ręke plus
          samochód służbowy - i wcale się narobić nie muszę. Pracuje normalnie po 8 godzin
          5 dni w tygodniu, czasami nadgodziny, które potem mogę odebrać. Nie wiem czym
          sie chwalisz - chyba tym, że jak setki tysięcy Polaków wyjechało zmywać gary na
          wyspy bo nie umieli sobie w Polsce poradzić. Według mnie to mały powód do dumy,
          no ale skoro tak bardzo się cieszysz to gratuluję i życzę sukcesów. Może kiedyś
          wrócisz z zarobioną kasą i założysz w Polsce firmę?
          • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:24
            Co do firmy to moja zonka powinna się wypowiedzieć ale dla niej takie forum to
            dno...I mnie czasem za dno ma, ze odpisuje na takie kretynizmy....Cóz, taki
            jestem lubie wsród kretynów czasem zaistniec....
            • Gość: studentka Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 13:58
              I Ty uważasz się za dorosłą osobe, brak Ci taktu i wychowania!!! Cała ta zawiść
              kiedyś do Ciebie wróci. Nigdy bym się nie wyrzekła swojego KRAJU!!!
    • Gość: Iva Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 22:08
      przyjechales tu i wracasz i jest ok., ale nie mozna w ten sposob traktowc
      ludzi, ktorzy tu zyja, pracuja i mieszkaja.ja tez jezdze duzo blizej i jestem
      ciagle na walizkach i nie jest to takie ok. i wcale nie zamierzam tam zostawac,
      bo polak za granica zostanie zawsze polakiem.czy jestem nieudacznikiem pewnie
      tak, ale dlatego ze wyjezdzam i nie zrobilam nic zebym mogla w tej chwili tutaj
      lepiej zarabiac, bo wszystko co robilam kiedys bylo ok., ale niestety zostalo
      dla kogos innego i to dluga historia i nie ten watek. pracuje jeszcze bo mam
      kontrakt, ale jak sie skonczy to mam to wszystko gdzies i wracam, a stara juz
      czarna walizke spale na podworku, zeby mi nie przypominala rozlaki z synem.
      • Gość: Marta Re: Do iva IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:14
        Co nas nie zabije to wzmocni!Zycze powodzenia i szybkiego powrotu do synka:}
        • Gość: Iva Re: Do marta IP: *.21.pl 07.07.07, 22:22
          dzieki. moj syn powiedzial mi kiedys, bo nie jest taki maly ma 14 lat - ,, moja
          psiapsiółko siła nie tkwi w rękach człowieka, ale w jego umyśle, a wy kobitki
          jesteście niezniszczalne,,
          • Gość: Marta Re: Do iva IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:33
            Gratuluje syna:}Faktycznie nas nawet czolg nie cofnie:}
            • Gość: Do marta Re: Do iva IP: *.21.pl 07.07.07, 22:59
              człowiek musi wiele doświadczyc, zeby w niektorych sprawach stal sie twardy jak
              kamień, ale to prawda, ze wystarczy jedno słowo takiej malej osóbki, ktora jest
              juz wieksza od ciebie i stajesz sie miekka jak plastelina, a jednoczesnie to on
              podtrzymuje cie na duchu w chwilach kiedy jest ci żle. Wiem, ze to nie watek o
              dzieciach, ale wiem jak mu ciezko kiedy wyjezdzam. teraz jest na obozie i
              chociaz jest dopiero 6 dni to ja juz tesknie i dzwonimy codziennie do siebie, a
              co powiedziec jak on tu, a ja musze byc tam. ale to sie niedlugo skonczy i mam
              nadzieje, ze jego dzieci nie beda musialy czekac na mame.:)
              • Gość: Iva Re: Do marta IP: *.21.pl 07.07.07, 23:06
                cos mi sie zle kliknelo, to mialo byc do ciebie marta.:)
              • Gość: Marta Re: Do iva IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 00:16
                Wszystko bedzie dobrze:}Wiem.ze to nie temat o dzieciach,ale my matki juz tak
                mamy,sobie odmowimy byle dzieciak mial lepiej od nas...Pozdrawiam-glowa do gory!
    • rena31 Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! 07.07.07, 22:20
      Najpierw napisal, ze nikomu nie pomoze, a potem, ze Polacy wredni i mu nie pomogli
    • Gość: angrusz Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 22:32
      W Polsce też pensje będą szybko rosnąć . Bo wielu ludzi - ambitnych ,
      odwaznych , przycisniętych do muru - będzie wyjeżdżało za granicę .
      A tutaj niewielu bedzie chciało pracowac na czarno i za najniższą pensję .
      Ale też trzeba powiedzieć , że to grozi inflacją .
      Będzie się dużo budować , zarobione za granica pieniądze częsciowo będą tu
      wydawane nakręcając popyt no i miejsca pracy się znajdą . Ale to będzie gonitwa
      cen i pensji .
      A i tak nie dogonimy Anglii czy Niemiec . Za mojego pokolenia .
      Potem , po wieli latach to Chińczycy i Hindusi zmuszą i Angoli i Niemców to
      obniżenia lotów .Polaków tu w Polsce też
    • otolka1 do jacoba 07.07.07, 22:59
      A ile lat musisz pakować te warzywa i owoce żeby swój własny dom?
      • Gość: jacob Re: do jacoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:16
        A ile Ty musisz harowac zeby miec dom za 250 tys złotych???
        • Gość: Jane Re: do jacoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:25
          nie wiem kogo pytasz ,ale Ci odpowiem , mam dom za 2x tyle .W pracy nie
          haruje ,a ratę kredytu placę lekka ręką,pewnie nawet lżejszą niż Twoja wydająca
          na upragniony telewizorek....
          A teraz wracając do pytania ktore Ci postawili forumowicze ile w anglii
          kupisz m2 mieszkania za swoja wyplate m-czną?
          • Gość: jacob Re: do jacoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:27
            Przyjedz do nas, zobaczysz co i za ile mozna kupić, Ciułaj dalej na ratę
            kredytu....
        • otolka1 Re: do jacoba 07.07.07, 23:33
          Niestety, ale tu sie pomyliłeś... Mieszkam w Irlandii, zarabiam mniej więcej
          tyle ile Ty ale nie nazywam Irlandii moja Irlandia! Zdaję sobie sprawę, że wcale
          nie jest tak łatwo kupić na wyspach swój własny dom i nie mogę powiedzieć, że
          życie na obczyźnie jest godnym życiem, godnie żyć to znaczy żyć w swoim kraju -
          w Polsce...
          I co z tego że można kupić tutaj samochód za miesiąc pracy (a czasami i krócej),
          mieszkać w ładny domu - zazwyczaj w 5 - lub więcej osób i chwalić się warunkami!
          Sztuką jest osiągną to wszystko w P0lsce - wtedy rozumiałabym, że sie chwalisz...

Tęsknię i wiem że wrócę do Polski, mam nadzieje że oby jak najwcześniej.
          I pamiętaj, że zarówno ja w Irlandii czy Ty w "swojej" Anglii zawsze będziesz
          obcy i tak Cię będą traktować Anglicy...

Życzę powodzenia w pakowaniu owoców i Warzyw!
          • Gość: jacob Re: do jacoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:39
            Mnie jest dobrze pakujac owoce i warzywa, 11 lat w Polsce składałem żyrandole
            i kinkiety, to prawie to samo....Tyle tylko ze jak familia do mnie przyjezdza
            to lekka reka daje im 500 funtow by poszly na zakupy...Daj swojej zonie 3000 zl
            na drobne wydatki to bedziemy kwita... :)
            • Gość: Iva Re: do jacoba IP: *.21.pl 07.07.07, 23:43
              a moze ty nie pakujesz warzyw tylko posuwasz krolowa, albo sciulasz jak rodzina
              ma przyjechac.
              • Gość: jacob Re: do jacoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:45
                Zazdrość zadrość i raz jeszcze zazdrość....
                • Gość: Iva Re: do jacoba IP: *.21.pl 07.07.07, 23:50
                  zazdosc, ja najadlam sie chleba w innym kraju, ty poprostu tam nie pracujesz
                  nie masz zony i corki, a ten watek to po to zeby cos sie krecilo.a jezeli masz
                  naewt rodzine to fantazje o zakupach przewyzszaja twoje mozliwosci.
                • otolka1 Re: do jacoba 07.07.07, 23:52
                  Ale czego tu zazdrościć? Domyślam się, że mieszkasz w wynajętym domu, jesz ich
                  niedobre mięso i chleb (bo Polskie jedzenie jest najlepsze!!), a w swojej
                  fabryce jesteś uważany za jednego z Polaczka, który znowu przyjechał do ich kraju?
                  • Gość: tomekLondyn Re: do jacoba IP: 149.254.200.* 10.07.07, 11:22
                    Powiem ci jacob ze dyskusja z takim czlowiekiem jak ty uraga mojej
                    inteligencji. Akurat ja nie pracuje przez agencje tylko mam swoj kontrakt, no
                    ale przeciez ty wiesz lepiej ode mnie ile zarabiam, zycze ci wszystkiego
                    najgorszego, bo jestes zbyt pewny siebie i nie wiesz co to pokora i empatia
    • Gość: HAHAHA Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: 83.2.141.* 07.07.07, 23:27
      Jacob to żydowskie imię .............
      • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:29
        ALE WĄTEK MA WZIĘCIE...:) WIEDZIAŁEM ŻE ZAISTNIEJĘ W NASZEJ CZĘSTOCHÓWCE.... :)
        • Gość: Jane jacob pochwal sie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:31
          ...no i jacob se nie może wyliczyć ile musi harować na angielski pokoj z
          kuchnią .Zacząl liczyć ale dluuuuuuuie lata jeszcze nie skonczy.Powodzenia!
        • Gość: Staś pytalski Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:34
          Jacobie czy pochodzisz z bardzo ubogiej , wielodzietnej rodziny?
        • Gość: Iva Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 23:38
          szkoda ze tak zaistniales, a nie mow ze wzioles dom na kredyt, ze masz w domu
          full, ze dla twojej zony to forum to dno, bo znam ludzi, ktorzy sa tam
          tlumaczami przysieglymi, pracuja w sadach i sa to polacy, naprwde wyksztalceni
          i nie maja takiego halo jak ty i jak z nimi porozmawiasz to pomimo takiej kasy
          jak tam zarabiaja to i tak chca wrocic.
          • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:50
            Wywieszam na balkonie damską bieliznę, żeby sąsiedzi myśleli że mam dziewczynę.
            • Gość: Iva Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 23:52
              to juz mi sie podoba, trzeba bylo tak od razu.
        • Gość: Marta Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 00:22
          Nie krzycz!Chyba.ze to jedyny sposob wyladowania twojej frustracji...
        • Gość: Russian Girl Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: 81.102.15.* 09.07.07, 13:49
          Ales zaistnial! Chwalisz sie swoja bieda, czy co? Co to za zarobki? £1800 per
          month. You must be really frustrated.
          Zaistnial na forum Czestochowy! Smiac mi sie chce z takiego gwiazdora-
          pakowacza. Nie wciskaj kitu, gluptasie.
    • Gość: ja Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 00:06
      To chory czlowiek i zadne leczenie mu juz nie pomoze!
      • Gość: hmm.. Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.ipt.aol.com 08.07.07, 00:30
        co do cen domow i mieszkan- mieszkanie mozna kupic od okolo 70k funtow...ale w
        kiepskiej dzielnicy zazwyczaj..domy od 100...do tego watpie by koledze jacobowi
        ktos placic 1800 funtow za pakowanie warzyw-stawiam ze ma jakis standard-7.80
        na godziny- moze wyjdzie z 1100-1200 bez nadgodzin z dodatkami..ja mam 9.50 na
        godzine i zarabiam 1400 a pracuje jako operator cnc-ale jestem tutaj bardzo
        krotko.co nie zmienia faktu ze uwazam ze gosc opowiada bajki.bo po prostu znam
        realia.ludzie zarabiaja tutaj zazwyczaj od 800 do 1200 funtow miesiecznie jesli
        wykonuja takie wlasnie prace jak pakowanie czy na jakies linii-watpie by na
        pakowaniu owocow mial 12 funtow na godzine chyba ze pracuje 70 godzin w tyg bo
        tutaj sie glownie na nadgodzinach zarabia bo sa znacznie lepiej platne.co nie
        zmienia faktu ze bez problemu idzie wyzyc z najnizszej pensji co nie jest
        osiagalne w polsce..ja od kilku tyg z nadgodzinami zarbiam po okolo 450 na
        tydzien ale powiem szczerze ze malo takich ludzi jest co wyciagaja wiecej
        (zazwyczaj okolo 250 jak widze jesli pracuja po 8 godzin i maja kontrakty co
        wiaze sie z wyzsza stawka)a juz na pewno nie pakujac owoce.pachnie mi jakas tzw
        podpucha.
      • Gość: fuks1977 Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.lei3.cable.ntl.com 08.07.07, 00:59
        I tacy ludzie psuja nam Polakom opinie na Wyspach.

jacob TY KRE.TYNIE ! ! !

PS. okolo 450 funtow / tydzien? To chyba ty z tej pakowalni wychodzisz tylko
        zjesc i spac
        powodzenia KRE.TYNIE! i spie.....j z tego forum.

• Gość: izis do jacoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 00:59
      i co zonka szanowna kupiła za te 500funciaków ?chleb tostowy,margaryne i pare
      bluzeczek z przeceny?Typowe dla zachlysnietego wyspami, nie porownuje swojej
      pozycji w wśród żyjących tam od lat anglików,ale tu z naszymi i koniecznie
      wszystko przelicza.To dobre na początek żeby dodać sobie animuszu.
      aaa jeszcze jedno drogi Jacobie, czemu dostałes tę robotę ? Nikt z Angolii jej
      nie chciał?Dziwne ,taka popłatna....
      • Gość: Staś pytalski Re: do jacoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 01:08
        jak to jest? u ludzi ,ktorzy wyjechali mozna wyroznic trzy fazy rozwoju
        1.)fascynacja i wrzask do Polakow "ja prawie nie pracuej a mam wor z forsą,nie
        to co Wy"
        2.)długo ,długo cisza
        3.)powrot i unikanie tematu "jak bylo"
        ...wytłomaczy mi to któś?
        • Gość: Iva Re: do jacoba IP: *.21.pl 08.07.07, 01:14
          to pierwsze to wiecej drobnych w kieszeni w przeliczeniu na złotówki, to tak
          fajnie jak kieszenie sa wieksze, drugie to trzeba sie zastanowic co powiedziec
          innym zeby wygladalo, ze jest ok., to trzecie nie mozna za duzo gadac zeby nie
          wyszlo na jaw, ze innym sie udalo a mnie nie. ale to sa fazy niedorozwoju.
        • taki_i_owaki Re: do jacoba 08.07.07, 08:09
          to nie jest wytlumaczalne, wszystko tylko zalezy od dlugosci fazy 1, jezeli trwa
          krotko to opowiedza jak bylo i jak sie tam czuja gdy 14latek podchodzi do ciebie
          i mowi bez ogrodek: smierdzisz po polsku. - No jest wielu takich co nie wie co
          on powiedzial, ale uslyszeli cos w stylu polish to zaraz przytakuja.

Jeszcze jedno mnie zastanawia, dlaczego takie buraki ypu dzejkob nie chwala sie
          na forach w IE czy GB ile to oni nie zarabiaja i jaki to telewizor sobie kupili
          - wg mnie sa 2 powody:
          1 jezyka nie zna,
          2 wie ze by sie osmieszyl.
    • Gość: anty Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 09:21
      napisałeś Jacob że lubisz zabłysnąć wśród kretynów.... czyżbyś też zaliczał
      się do tego grona?? Bo jeśli uważasz się za kogoś lepszego niż my (kretyni) to
      chyba nie wypadasz najlepiej... Błysnąć wśród kretynów to nie sztuka :)
      • Gość: izis my tu gadu gadu..a chlop-jacob siedzi i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 20:27
        ...zawija te warzywa z taśmociągu do słoików....
    • Gość: frogman Poziom odkurzacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 11:53
      jak do tej pory miałem szacunek dla ludzi wyjeźdzających za granicę, ale jak
      czyam Twój wątek i Twoje wypowiedzi to się cieszę że wyjechałeś.
      Wątpię czy kiedyś dojrzejesz, choć z drugiej strony cieszy mnie fakt że na
      świecie są ludzie których może zadowolić kupno telewizora i odkurzacza
      hehehehehe
      Pewnie gadasz z nimi wieczorami :-)
      Gdybyś miał troche rozumu i łeb na karku bez złodziejstwa utrzymałbyś się w
      Polsce
      • Gość: jacob Re: Poziom odkurzacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 13:08
        Czytasz poziom odkurzacza, odpisujesz poziomowi odkurzacza, więc kimże jesteś
        zniżając się do poziomu odkurzacza? Myślę że tylko końcówką do zbierania
        kłaków...
        Post ten w większosci to jedna wielka prowokacja, chociaż pewne fakty z mojego
        życia się zgadzają. Nie będę pisał które, bo i tak wielu z Was pomyśli że
        ten "extra super TV za 500 GBP".
        Jedno jest pewne, z niektórymi z was, jeśli odważycie się wyjechać, bądź
        będziecie do tego zmuszeni - spotkam się twarzą w twarz, gdyż to właśnie do
        Agencji Pracy, w której pracuję przyjdziecie błagać o pracę, w większości
        niestety bez jakiejkolwiek znajomości języka i zadając na dzień dobry błagalne
        pytanie" Somebody speak polish here?"
        • Gość: Russian Girl Re: Poziom odkurzacza IP: 81.102.15.* 09.07.07, 13:53
          Tak wlasnie myslalam. Potrzebny jest Ci psychoterapeuta, ktory Ci z tej Twojej
          choroby i kompleksow wyleczy. Wspolczuje Ci szczerze.
          And I speak Polish, and not only.
          • Gość: to nie to forum Re: Poziom odkurzacza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 14:52
            a wy odpowiadając na posty tego debila tylko mu przyklaskujecie...
            Jakob, mnie wisi co ty tam robisz i za ile. Dla mnie to możesz nawet robić lody
            Blairowi. To forum dotyczy Częstochowy. Fora dla emigrantów są gdzie indziej.
            have a nice day, polish rat in England
        • Gość: frogman Re: Poziom odkurzacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 16:12
          kim jestem?? pochylonym nad głupotą ludzką :-) prowokacja hehehhehhe, chłopie w
          życiu nie zarobisz jak masz czas na takie prowokacje.
          A jeśli robisz to na urlopie - to szkoda mi Ciebie, teraz to naprawdę.
          • Gość: jacob Re: Poziom odkurzacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 16:22
            Pochlebia mi bycie "polskim szczurem" jak ktoś zabłysnął
            wcześniej "angielskim". Szczur jest inteligentniejszy niż wielu z Was....
            Zapraszam do Anglii, juz od września najniższa stawka 5,80 GBP/godz.Tutaj rząd
            potrafi dbać o niewykwalifikowanych pracowników do produkcji, a my dzięki Wam
            zarabiamy 4 GBP/godz. na każdym z Was, tylko dlatego że kierujemy Was do pracy
            i załatwiamy wszelkie formalności anglojęzyczne:)))
            Forum jak forum, wrócę w sierpniu do Anglii to tam będę "błyskał" ofertami na
            które milion z was odpowie, na razie jestem w Polsce na tzw. wakacjach i nikt
            mi nie zabroni "błyskać" na forum Częstochówki:)
            • taki_i_owaki Re: Poziom odkurzacza 09.07.07, 18:37
              taaa no a za tydzien bedziesz kim ? polawiaczem perel w Morzu Polnocnym czy
              glownym ksiegowym, a moze tez jak kiedys twoja poprzedniczka piszesz prace
              magisterska na temat pracy za granica ?? czlowieku, zaden kolejny wpis nie
              zmieni tego, ze jestes BARAN. A blyskac to mozesz co najwyzej zonie (choc to
              pewnie tez byla sciema).

Przykro patrzec jak sie miotasz, potrzebna ci wizyta w szpitalu lublinieckim, i
              lecz sie tam na nogi bo na glowe juz za pozno.
              • Gość: dziewczyna Re: Poziom odkurzacza IP: 85.134.187.* 09.07.07, 18:49
                Nie ma argumentów na dalsze odpisywanie, wiec wymyślił że to prowokacja...
    • Gość: anty-Angrusz Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 20:17
      buahahahahaaaa.... ale Ty głupi jesteś Jacob..... buahahahahaaaa
    • Gość: żebrak Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 20:41
      Po jaką cholerę odpisujecie temu p.o.j.e.b.o.w.i. ?Nakręcacie jedynie ten
      debilny wątek :-(
      • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 20:44
        Po taką cholerę jak Ty, wszyscy jesteśmy odkurzaczami :)
        • Gość: tomekLondyn Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: 149.254.192.* 09.07.07, 23:16
          Trzymajcie sie Czestochowianie. Jak czytam ten watek to nie wiem smiac sie czy
          plakac. Sam mieszkam w Londynie a pochodze z czestochowy. Ten caly jacob to
          typowy polaczek jakich w anglii jest okolo 95% bez zadnej znajomosci
          angielskiego ktory robiac za minimum 5,35 mysli ze zlapal pana boga za nogi.
          Zaloze sie sie jego jedyne rozmowy ze znajomymi oczywiscie takimi samymi
          zidiocialymi polaczkami jak on opieraja sie tylko o jeden temat, czyli kase.
          Zenada. 95% polakow w anglii sa zalosni, to w wiekszosci stado burakow ze wsi
          ktorzy nagle maja kase. Pewnie teraz posypia sie na mnie gromy, ale to do
          wiadomosci tych zakompleksionych brudnych polaczkow w anglii: mam wyzsze
          wyksztalcenie, pracuje w swoim zawodzie, jestem recepcjonista w renomowanym
          hotelu w londynie, i nie mow mi czlowieczku ze z super znajomoscia jezyka
          pakujesz owoce bo mnie ogarnia smiech, jestes po prostu zalosny, pozdrawiam
          normalnych czestochowian, nie dajcie sie prowokowac idiotom
          • Gość: jacob Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 23:34
            Tomku z Londynu, mam takich paru w swojej Agencji - pracujecie za 5,35 az sie
            Wam uszy trzesa :) I wszędzie gdzie tylko mozecie szukacie polskiej gęby do
            pogadania...Niczym mnie nie zaskoczysz, spotkamy sie wkrótce nie na krewetkach,
            nie na czyms tam innym, po prostu jesli złapiesz kontrakt, przyjdziesz błagac o
            rozliczenie pod pretekstem "wyjazdu do kraju":)
            • Gość: Marta Re:Do jacob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 23:42
              Niezbadane sa losy ludzkie,raz na wozie raz pod wozem.Pamietaj o tym!!!!!
    • Gość: fuks1977 Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.lei3.cable.ntl.com 10.07.07, 00:32
      TomekLondyn ma racje, to jest ten jeden z tych 95% osobnikow.
      Pewnie jutro bedzie wlascicielem tej firmy...

szkoda slow.... , a moze on jeszcze tam nie wyjechal, tylko mu koledzy obiecali
      gruszki na wierzbie.

Jak tylko bedzie zle sie dzialo w Anglii to pierwszym Ryanerem przyleci -
      nowobogacki kretyn
      • Gość: Matka przyjechales i wracasz do lepszego zycia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 01:13
        W Polsce nie ma dobrej pracy dla wiekszosci obywateli.
        Garstka ma wysokie place, czesc na jakim takim poziomie, a wiekszosc od jednej
        do drugiej wyplaty i broN boze, zeby cos nie wypadlo, bo wtedy brakuje.a sporo
        nie ma nawet tego minimum.
        W chwili obecnej nie ma sie na lepsze i wielu Polakow wyjezdza z kraju do pracy.
        Czesc decyduje sie na rozlake z rodzina, czesc po rozlace wraca i probuje cos
        ulepszyc na miejscu, a inni jak jacob zabieraja stad rodziny i wyjezdzaja,
        Tam ojczyzna, gdzie chleb i godne zycie.
        Moje dzieci tez wyjechaly.
        Teraz po roku zabieraja swoje dzieci i wyjezdzaja.
        Narazie planuja na stale, ale nigdy nie mow nigdy.
        W kazdym razie pojechali bez znajomosci jezyka i bez specjalnego wyksztalcenia.
        Pracuja, moze troche ciezej jak w kraju, ale stac ich na wiecej i latwiej im sie
        zyje.
        NIe pieja jak jacob z zachwytu, nie mowia ze tam jest idealnie.
        Ale majac prace nawet bez kontraktu, zyja spokojniej i nie boja sie, ze nie
        starczy na zycie, oplaty i przyjemnosci.
        Bedac w kraju nie stac by ich bylo na wczasy zagraniczne, na to na co moga sobie
        i dzieciom pozwolic.
        Zyjac i pracujac w UK beda mogli pokazac swoim dzieciom troche swiata i lepsze
        zycie.
        Wiem, ze poczatki, szczegolnie dla dzieci wyrwanych z ich "malego swiata" beda
        ciezkie.
        Bariera jezykowa, adaptacja w nowym srodowisku, nowa szkola,koledzy........ale
        bede trzymala za nich kciuki, zeby im sie powiodlo.

Nie mozna Jakob pluc na tych co zostaja.
        Sam przyznaj, ze czasami zaciskasz zeby i usmiechasz sie chociaz serce ci lka.
        Wszyscy co wyjechali, a znam takich mnostwo, chwala lekkosc zycia, ale KAZDEMU
        brakuje atmosfery i sposobu zycia w kraju.
        Jestes tam , ale nie jestes u siebie i nigdy nie bedziesz.
        Ciesz sie, ze Ci sie udalo i stac Cie na wiecej niz w kraju.

Ale nie wpadniesz do kumpla na piwo wieczorem , nie wyskoczysz z przyjaciolmi na
        grila, nie zajrzysz z wizyta do rodzicow, rodziny........bo jestes tam SAM,
        nawet bedac z rodzina.

I tego wszystkim brak.
        Zycze Ci dalszych sukcesow i mam nadzieje, ze Twoja zona i coreczka jakos wrosna
        w nowe otoczenie. Najgorzej bedzie z corka...............dzieci gorzej sie
        adaptuja w nowym otoczeniu, a jeszcze jak nie znaja angielskiego to nie wiesz
        jak to jest, ale im jest baaaarrrdzo ciezko.

POWODZENIA
        A jakie sa stosunki miedzy Polakami za granica sam dobrze wiesz.

• Gość: emigrantka Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.range86-148.btcentralplus.com 10.07.07, 11:52
      Szkoda takich ludzi jak ty. Widac bardzo jesteś nieszczęśliwy skoro potrzeba ci
      przekonania - nawet obcych ludzi- jaki to jesteś happy. Ja również razem z
      rodziną mieszkam na wyspie i nie powiem finansowo jest lepiej niż w PL chociaż
      dla mnie przede wszystkim ważne jest to, że mamy więcej czasu dla dzieci.
      Pieniądze są większe - szczególnie jak przeliczysz na złotówki - bo na te
      warunki, żyjąc - nie wegetując - jak wiekszośc - milionerem sie nie zostanie
      hahaha, a ani ja ani mój mąż fizycznie nie pracujemy i dobrze zarabiamy. A
      telewizor za 500 funtów to chyba jakaś promocja w Argosie? Ale chyba jakiś stary
      model? Każdy ma prawo wyboru i rozumiem ludzi, którzy nie chcą wyjechac...a
      jeśli mogę spytac czy twoje nazwisko jest na literę G? Jeśli tak to wszystko jasne
    • Gość: patriota Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:33
      pieprzony materialista!!!!!!!!!!!
    • Gość: emigrant Re: Przyjechałem, sprawdziłem realia i wracam!!! IP: 87.102.57.* 12.07.07, 04:44
      wlasnie siedze w recepcji w hotelu w anglii i czytam co TY wypisujesz...zal mi
      Cie... zdobadz angielskie obywatelstwo, zrzeknij sie polskiego bo wstyd mi za
      takich Polakow jak TY. ja rowniez zyje i pracuje w anglii ( nie pakuje owocow,
      ja NAPRAWDE znam jezyk), ale cos takiego do glowy mi nie przyszlo.W anglii
      nigdy nie bede 'u siebie',wyjechalem tu bo latwiej i szybciej moge odlozyc hajs
      na samochod,ale gdybym mogl pracowalbym w Polsce za polwoe tego co zarabiam
      tutaj. niestety na razie ie wchodzi to w gre. jestes zerem...
      nie wracaj, tylko nie przyznawaj sie skad jestes!
      pozdrawaim Polakow
      • Gość: Matka Powtarzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 18:10

W Polsce nie ma dobrej pracy dla wiekszosci obywateli.
        Garstka ma wysokie place, czesc na jakim takim poziomie, a wiekszosc od jednej
        do drugiej wyplaty i broN boze, zeby cos nie wypadlo, bo wtedy brakuje.a sporo
        nie ma nawet tego minimum.
        W chwili obecnej nie ma sie na lepsze i wielu Polakow wyjezdza z kraju do pracy.
        Czesc decyduje sie na rozlake z rodzina, czesc po rozlace wraca i probuje cos
        ulepszyc na miejscu, a inni jak jacob zabieraja stad rodziny i wyjezdzaja,
        Tam ojczyzna, gdzie chleb i godne zycie.
        Moje dzieci tez wyjechaly.
        Teraz po roku zabieraja swoje dzieci i wyjezdzaja.
        Narazie planuja na stale, ale nigdy nie mow nigdy.
        W kazdym razie pojechali bez znajomosci jezyka i bez specjalnego wyksztalcenia.
        Pracuja, moze troche ciezej jak w kraju, ale stac ich na wiecej i latwiej im sie
        zyje.
        NIe pieja jak jacob z zachwytu, nie mowia ze tam jest idealnie.
        Ale majac prace nawet bez kontraktu, zyja spokojniej i nie boja sie, ze nie
        starczy na zycie, oplaty i przyjemnosci.
        Bedac w kraju nie stac by ich bylo na wczasy zagraniczne, na to na co moga sobie
        i dzieciom pozwolic.
        Zyjac i pracujac w UK beda mogli pokazac swoim dzieciom troche swiata i lepsze
        zycie.
        Wiem, ze poczatki, szczegolnie dla dzieci wyrwanych z ich "malego swiata" beda
        ciezkie.
        Bariera jezykowa, adaptacja w nowym srodowisku, nowa szkola,koledzy........ale
        bede trzymala za nich kciuki, zeby im sie powiodlo.

Nie mozna Jakob pluc na tych co zostaja.
        Sam przyznaj, ze czasami zaciskasz zeby i usmiechasz sie chociaz serce ci lka.
        Wszyscy co wyjechali, a znam takich mnostwo, chwala lekkosc zycia, ale KAZDEMU
        brakuje atmosfery i sposobu zycia w kraju.
        Jestes tam , ale nie jestes u siebie i nigdy nie bedziesz.
        Ciesz sie, ze Ci sie udalo i stac Cie na wiecej niz w kraju.

Ale nie wpadniesz do kumpla na piwo wieczorem , nie wyskoczysz z przyjaciolmi na
        grila, nie zajrzysz z wizyta do rodzicow, rodziny........bo jestes tam SAM,
        nawet bedac z rodzina.

I tego wszystkim brak.
        Zycze Ci dalszych sukcesow i mam nadzieje, ze Twoja zona i coreczka jakos wrosna
        w nowe otoczenie. Najgorzej bedzie z corka...............dzieci gorzej sie
        adaptuja w nowym otoczeniu, a jeszcze jak nie znaja angielskiego to nie wiesz
        jak to jest, ale im jest baaaarrrdzo ciezko.

POWODZENIA
        A jakie sa stosunki miedzy Polakami za granica sam dobrze wiesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka