Gość: norbert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:29 to jakaś głupota tłumaczenie że zwężenie drogi zwiększa bezpieczeństwo, jak dla mnie ewidentnie jest to powód oszczędności a nie żadnego bezpieczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szofer Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.juranet.eu 18.07.07, 01:21 To jakieś bzdety totalne.Na całym świecie poszerza się drogi a tu jakiś biurokrata uparł sie zniszczyć co już istnieje.Droga Częstochowa -Kłobuck była wykonana jako droga strategiczna z bardzo głęboko utwardzonym podłożem.Byłem świadkiem tej przebudowy.Tak przebudowy a nie remontu.A strategiczna aby mogły nią przejechać transporty wojskowe .I to teraz biurokraci chcą zniszczyć.Ciekawe tylko czy przez nieudolność czy przez głupotę bo na pewno nie względy finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowizdrzał Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 01:36 Gamonie... Jeśli już zwężać to po co odbudowywać to co jest zapadnięte? Nie taniej by było przesunąć oś jezdni w stronę utwardzonej strony?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuki Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.239.inds.pl 18.07.07, 02:12 Co za idiota z tego Gierasimiuka!!! Ale tłumaczy to tę chorobę jedno: odział Katowice. proponuje zwężyć pasy lotniska w Pyżowicach (chciałem dodać zlikwidować linię autobusowa łącząca Cz-wę z lotniskiem - no ale jej przecież nie ma - może była ale też zwężyli plany,...). Gazeta słusznie podaje pozytywne rozwiązanie - separatory!!! Z resztą jak się "chce" to wszystko można, a Katowice na to leją i tyle. Jak będziemy mieli własne województwo to nikt nam nie będzie truł z odziału katowickiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Czy wszyscy muszą być mądrzy? IP: *.proxy.aol.com 18.07.07, 02:44 Pomysł zwężenia drogi dla zwiekszenia bezpieczeństwa trzeba jak najszybciej zgłosić do nagrody Darwina ! ! ! Koniecznie trzeba też podać nazwisko pomysłodawcy oraz gorliwych realizatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektor Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 05:16 Jeśli pas drogowy będzie WĄSKI lub WĘŻSZY , to na jezdni będzie WĄSKO lub WĘZIEJ , a nie WĘŻEJ.Na drodze jest - wąsko,węziej,najwęziej.Pas drogowy natomiast może być wąski,węższy,najwęższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysłowyDobromir Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 05:30 To może najlepiej od razu zerwać asfalt i wybrukować drogę "kocimi łbami" - będą wtedy furmanki jeździły powoli i bezpiecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: 217.96.15.* 18.07.07, 06:16 temu panu to się mózg zwęził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark3 Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:09 wyrzucić z roboty natychmiast za wprowadzanie w życie takicj idiotycznych teorii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Do gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:39 a ja bym tłuczniem wysypał bo będzie najbezpieczniej. A tak konkretnie. Gazeto - proszę p zadanie pytania do częstochowskiej drogówki> Jak wygląda ta droga statystycznie w wypadkach w porównaniu do wylotu na Łask, Tarnowskie Góry, czy samego Opola gdzie drogi są "bezpieczne" bo wąskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Do gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:47 i jeszcze jedno pytanie - a jak się ma ten remont do planów budowy akurat w remontowanym odcinku skrzyżowania z autostradą która ma niedługo powstać? Czy przy budowie autostrady jeszcze ją zweżą? Będzie tańszy wiadukt? Jakiś mądry jak w naszym miejskim Zarządzie Dróg na zweżenia. Ile już było na trasie wypadków na nich - skrzyżowanie Krakowska, Koło Tesco. Wolności. A ile stania w korkach? I to za moje pieniądze te urzędasy tam siedzą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Przysłowia mądrością narodów... 18.07.07, 08:46 szerokiej drogi p.Girasimiuk(niestety tego pana to nie dotyczy).Cóż pan może jeszcze dla nas zrobić- Zamknij te droge to w ogole nie będzie na niej wypadków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TR Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.adm.pcz.czest.pl 18.07.07, 08:46 Jezdze ta droga codziennie i nie raz bylem swiadkiem, gdy kierowca, chcac uniknac zderzenia czolowego uciekal na ten boczny pas. Uwazam ze w tej chwili bedzie wiecej wypadkow ze skutkiem smiertelnym :( Dodatkowa kwestia jest to ze rowerzysci nie beda juz mogli bezpiecznie poruszac sie ta droga. Trzeba tez zauwazyc dobre strony. Ta droga juz dawno wymagala gruntownego remontu i wreszcie to nastapilo. Oby znalazly sie pieniadze na dokonczenie inwestycji na calej dlugosci, tzn Cz-wa - K-ck Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:55 A ja myślę że to dobry pomysł (o dziwo dla większości) nie wiem tylko czy planują w miejsce poboczy zrobić chociażby ścieżkę dla rowerzystów bo to by był dobry pomysł a brak chociażby chodnika to porażka. Już tłumaczę dlaczego dobry pomysł (według mnie)otóż często jeździłem do Krakowa i droga od Olkusza do Krakowa która była podobna do tej z Cz-wy do Kłobucka była tragedią w pełni znaczeniu tego słowa. Niedawno wyremontowano (niecałą) tą drogę w sposób podobny do opisywanego tutaj i co się stało ? Jeździ się BEZPIECZNIEJ tak tak wszyscy tutaj piszący o kretyńskich pomysłach powinni się bić w piersi bo nie chodzi o to żeby się ścigać na takiej drodze i wyprzedzać na trzeciego czy nawet czwartego (jakby mi się nawinął taki cwaniak co ryzykuje życie mojej rodziny bo jego mnie nie obchodzi to bym mu napluł w twarz). Ja chcę dojechać po równej drodze i bezpiecznie do celu a czy dojadę tam 10 min później to mniejszy kłopot. Chciałbym jednak podkreślić to, iż pisząc to wszystko mam na myśli remont z "głową" czyli żeby piesi i rowerzyści nie "plątali" się po jezdni co zwiększa bezpieczeństwo obu stron. Takie jest moje zdanie STOP WARIATOM DROGOWYM ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:57 Rozsądna wypowiedź. W Niemczech jest sporo dróg krajowych i lokalnych wcale niezbyt szerokich bez żadnego pobocza ale za to mają dobrą nawierzchnię,są świetnie oznakowane, za rowem biegnie osobna ścieżka rowerowa umozliwiająca również dojazd bauerom do pól, skrzyżowania są rozbudowane o osobne pasy do skrętów przez co są bezpieczne. Ciekawostką jest, że często rosną przy nich drzewa, w terenie zabudowanym jest ograniczenie do 50 km/h, poza z reguły do 70 km/h !!, a tam gdzie nie ma przeszkód mozna jechać 100 km/h. I ruch odbywa się naprawdę płynnie ponieważ wszyscy jadą w miarę przepisowo, nie ma przeładowanych ciężarówek, które pod byle górę prawie się zatrzymują, na drodze nie szwędają się rowerzyści ani wolne traktory bo obok mają swoją odrębną ścieżkę (!!) a prawie wszystkie miejscowości mają obwodnice. Przeciętna prędkość podróżna wynosi około 70 km/h co na polskich drogach można osiągnąć tylko jadąc na odcinkach prostych dobre 120 bo przejeżdzając przez byle mieścinę typu K-ck traci się sporo czasu. Rada dla projektantów i budowniczych polskich dróg jest zatem taka: budować drogi o dobrej nawierzchni, prawidłowo oznakować, każdą mieścinę ominąć obwodnicą i zbudować wzdłuż tej drogi osobną ścieżkę rowerową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PBe Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.07.07, 10:44 A ja nadal uważam, że to kretyński pomysł. Też często jeżdżę do Krakowa przez Olkusz i wszystko jest OK jeżeli ruch odbywa się w miarę płynnie, ale wystarczy jedna stara lub przeładowana ciężarówka i momentalnie robią się gigantyczne korki. Dawniej tak ciężarówka jechała częściowo poboczem i można ją było w miarę łatwo wyprzedzić, teraz to już tragedia. Kilka razy zdarzyło mi się trafić na taką sytuację i wtedy przejechanie tych 30 km z Olkusza do Krakowa trwa 40-45 min, a pod koniec tego odcinka w korku jedzie 100-150 samochodów. A przecież, zgodnie z nazwą, to są drogi KRAJOWE i mają służyć do poruszania się po Polsce, a nie z jednej do drugiej wsi. Jeżeli całą Polskę tak przebudują to przejazd przez Polskę na linii wschód-zachód (czyli około 700 km) będzie trwał do 18 godzin, a powinien 2 razy krócej. STOP GŁUPIM POMYSŁOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:17 Ponieważ na tej drodze popełniono takie oszczędności, że pod górkę jest tylko jeden pas ruchu. Na tego typu drogach w takim terenie w normalnych krajach buduje się drugi pas po to właśnie aby można było wyprzedzić wolniejsze pojazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.hcz.com.pl 19.07.07, 11:34 Gość portalu: kierowca napisał(a): > A ja myślę że to dobry pomysł (o dziwo dla większości) nie wiem tylko czy > planują w miejsce poboczy zrobić chociażby ścieżkę dla rowerzystów bo to by był > dobry pomysł a brak chociażby chodnika to porażka. > > Już tłumaczę dlaczego dobry pomysł (według mnie)otóż często jeździłem do Krakow > a > i droga od Olkusza do Krakowa która była podobna do tej z Cz-wy do Kłobucka był > a > tragedią w pełni znaczeniu tego słowa. Niedawno wyremontowano (niecałą) tą drog > ę > w sposób podobny do opisywanego tutaj i co się stało ? Jeździ się BEZPIECZNIEJ > tak tak wszyscy tutaj piszący o kretyńskich pomysłach powinni się bić w piersi > bo nie chodzi o to żeby się ścigać na takiej drodze i wyprzedzać na trzeciego > czy nawet czwartego (jakby mi się nawinął taki cwaniak co ryzykuje życie mojej > rodziny bo jego mnie nie obchodzi to bym mu napluł w twarz). > > Ja chcę dojechać po równej drodze i bezpiecznie do celu a czy dojadę tam 10 min > później to mniejszy kłopot. > > Chciałbym jednak podkreślić to, iż pisząc to wszystko mam na myśli remont z > "głową" czyli żeby piesi i rowerzyści nie "plątali" się po jezdni co zwiększa > bezpieczeństwo obu stron. > > Takie jest moje zdanie > > STOP WARIATOM DROGOWYM ! -------------------------------------------------------------------------------- Ja zaś uważam całkiem przeciwnie. Jeżdżę podobną drogą z Opola do Nysy. Jeździ się naprawdę bezpiecznie i przede wszystkim wygodnie. Problem ciężarówek i TIR-ów prawie, że nie istnieje, ponieważ nie ma najmniejszego problemu na takiej drodze, aby je wyprzedzić. Niestety różnica polega na tym, że w tamtym regionie chyba zakorzenione jest w ludziach typowo niemieckie myślenie, ponieważ jakość tych dróg jest dość przyzwoita, a zjechanie na pobobocze w celu przepuszczenia wyprzedającego nie grozi wypadnięciem z drogi tak jak w przypadku drogi z Częstochowy do Kłobucka. Uważam, że tylko idiota mógł wymyślić, "że jak droga będzie węższa to będzie bezpieczniejsza". Jeżdżę dość często tą drogą i uważam, że tak naprawdę tej drogi już się nie da zwęzić, gdyż jeździ się nią dokładnie środkiem, aby nie jeździć po dziurach, które grożą wypadnięciem z drogi. Tam nie dość, że pas boczny, ale także i połowa pasa do jazdy jest podziurawiona do tego stopnia, że jazda nawet z prędkością 60km/h grozi utratą życia. Przede wszystkim należało by tą drogę doprowadzić do normalnego stanu. Co zaś się tyczy wyprzedzania to dzięki tym bocznym pasom wyprzedzanie nie jest aż tak niebezpieczne jak w przypadku dróg bez tych pasów. Z resztą co tu dużo pisać - wystarczy tylko rozejrzeć na boki. Tam, gdzie nie ma poboczy o wiele więcej można zauważyć krzyży, palących się zniczy oraz czarnych punktów. To chyba o czymś świadczy ? P.S. Słyszałem też, że ponoć ul. Rocha miała być jednokierunkową, a równolegle do niej miała przebiegać druga nitka gdzieś przez Grabówkę. Jeżeli faktycznie jest to prawdą to zwężenie tej drogi ma sens. Ciekawe ile w tym prawdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 20:53 chciałbym poznać twój numer rejestracyjny skoro tak uważasz, zobaczyłbym jak jeździsz -pewnie tak jak wielu w super samochodach na terenie niezabudowanym 40 na godzine i ani tak ani tak nie można wyprzedzić.Takiemu to i miedza jest autostradą. szerokich poboczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh proponuję wogóle zerwać asfalt i położyć kocie łby IP: *.ikatel.pl 18.07.07, 09:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.103.inds.pl 18.07.07, 10:14 Najoszczedniej byloby w ogole tej drogi nie remontowac, a przy tym jak bezpiecznie by sie zrobilo na tej drodze za kilkanascie lat (byloby tyle dziur, ze nikomu nie przyszloby do glowy zeby jezdzic ta droga a co dopiero wyprzedzac...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Sposób na debili? IP: *.hcz.com.pl 18.07.07, 11:03 Ta droga była po prostu za dobra jak na umysły niektórych kierowców. Uznawali, że jak jest szeroka, to notorycznie wyprzedzali na trzeciego - to prawda. Ale, dlaczego musimy dostosowywać się do istot o mózgach rozwielitek, jeżdżących bmw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Sposób na debili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:11 Więcej samochodów ,węższe drogi.To kompletny absurd.Jak utemperować debili to drugi problem.Inna sprawa ,,,,,,,,,,,,ze coraz więcej ich się zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Dogoniliśmy Wąchock ! IP: 212.2.101.* 18.07.07, 11:13 Takie cuda to tylko w Częstochowie, Wąchock nam do pięt niedorasta ... Zarząd Dróg to siedlisko debili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:17 ci z dyrekcji to debile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:41 W d..pę niech sobie wsadzą taki remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.hcz.com.pl 18.07.07, 13:51 Niedługo będzie zima to asfalt zwiną i będzie po kłopocie. Tam psy szczekją d...mi. Co jak jak co ale droga do Kłobucka to powinna być cztero- pasmówka. Po modernizacji to każdy bedzie w toalnym zagrożeniu przy wyprzedzaniu bez żdnych szans uniknięcia zderzenia, chyba że o to chodzi modernizatorom. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_banana Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej 18.07.07, 15:33 No wreszcie sie zabrali za modernizacje drog na Euro 2012. Caly swiat sie myli bo buduja 4ro czy 6cio pasmowe drogi. Frajerzy ! Stad maja tak duzo wypadkow. W Polsce na szczescie sa ludzie madrzy i wyksztalceni na stolkach wiec sa tez lepsze pomysly. Prosze rozwazyc jeszcze jeden pomysl. Zrobic jednopasmowke i co kilometr rozszerzenie na 2 pasy by bylo miejsce na samochody stojace w kolejce, i zrobic ruch wahadlowy. Raz jedni jada, raz drudzy. Bedzie bardzo bezpiecznie, zadnych wypadkow...tylko czy o to im #$%^ chodzi ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB 2 pasy - 3 pasy - 4 pasy IP: 212.87.240.* 19.07.07, 10:49 jesli jest szeroko, to rozwiązaniem byłoby tak przebudować, by były co jakis czas 2 pasy w jedną stronę. Daje to mozliwość bezpiecznego wyprzedzania, nawet przy dużym ruchu. Oczywicie koszty są większe, ale to droga krajowa, nasz wylot na Poznań i połączenie Kłobucka z Częstochową, a więc ważne i dla całego kraju i ważne dla regionu. Oczywiście lepsze byłoby zrobienie 4 pasów z oddzieleniem barierkami betonowymi, ale to marzenie. Musieli by tu Niemcy rządzić. W każdym jednak przypadku ścieżka rowerowa powinna być zrobiona. Byłem ostatnio w Niemczech i tam w podobnej sytuacji - 2 miasta obok siebie + dojazd do autostrady - byłyby 4 pasy. Oczywiście w Lgocie i innych miejscowościach byłyby jeszcze wiadukty bezkolizyjne. Ale pomarzyć można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.21.pl 18.07.07, 18:19 zamknąc najlepiej wszystkie drogi dla samochodów bedziemy poruszac sie albo na piechote albo rowerami bedzie naprawde bezpiecznie. Sku..syny ze śląska to jak by mogli to by całą czestochowe rozkradli ze wszystkiego z czego się da a pan Wrona biernie się wszystkiemu przyglada i w nastepnych wyborach bedzie obiecywał ze wybuduje drogi i poszezy je a wyjdzie jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.21.pl 18.07.07, 20:50 Myślałam, ze pomysły o zwężaniu ulic zaginęly z poprzednią epoką. Czy projektanci zdają sobie sprawę, że ta drogą jeżdżą także maszyny rolnicze tj. kombajny, które są znacznie szersze niż będzie połowa jezdni. Nie wiem czy w IV Rzeczpospolitej wszyscy skretynieli czy jest to zwykła głupota niedouczonego urzędnika. Myślę, ze wszystko można jeszcze naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do gazety IP: 195.205.171.* 18.07.07, 23:03 Mieszkancy Gruszewni wiele czasu poswiecili walce o pasy, dazyli rowniez do wprowadzenia ograniczenia predkosci, niestety zarzad drog nie wyrazil zgody.Czy po przebudowie droga przebiegajaca przez moja miejscowosc zyska pasy,obecnie aby przejsc na druga strone drogi trzeba biec,jest to dla nas bardzo wazna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożka Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 20:57 No właśnie dorga tak jak z Herb do Blachowni!!!!!Nie pozwólcie na to ,dlaczego robiąc tą drogę nikt nie pomyślał o rowerzystach , dla których przedtem było bezpieczniej a teraz jest WĄSKO! Aż strach pomyśleć jak takiego rowerzystę wyprzedza tir. NIE DAJCIE SIĘ WPUŚCIĆ W MALINY. Bożka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.07.07, 22:27 widocznie hanysy zatrudnily Pana Ikonowicza. Najlepiej niech "nie będzie niczego" w Częstochowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Lokalni drogowcy słyszeli, ze dzwonią... IP: *.gre.pl 18.07.07, 21:42 Tyle, że nie wiedzą, w którym kościele :D To prawda, że aby uzyskać bezpieczne warunki przejazdu należy (oczywiście na drogach o znaczeniu lokalnym) wybudować przewężenia i np. minironda na skrzyżowaniach. Dużo jeżdżę po Polsce i zauważyłem, że w podobny sposób zmodernizowano drogę Białystok - Bobrowniki. Przed modernizacją na tej drodze były nagrywane fragmenty komedii "U Pana Boga za piecem". Ale już "ósemka" jest modernizowana zupełnie inaczej. Na Podlasiu na drodze 65, zrobiono to tak, że dołożono środkowy pas, który miejscami jest przeznaczony na lewoskręty, a miejscami zamalowany ukośnymi pasami (wyłączony z ruchu). Tam rzeczywiście (choćby przez słupki na tym pasie) nie można wyprzedzać. Poproście Gazeto kolegów z Białegostoku o zdjęcia, bo chyba warto się temu przyjrzeć. Niestety - droga krajowa nr 43, oprócz znaczenia ogólnopolskiego ma również niemałe znaczenie lokalne. O zjeździe z autostrady już ktoś wspomniał, O bardzo silnych, odwiecznych powiązaniach Częstochowy z Kłobuckiem, mimo śmiechów i żartów wiadomo od dawna. Nie mamy szans na województwo, ale mamy szansę na metropolię (coś jakby silesia - bis), czyli połączenie Częstochowy z ościennymi miasteczkami, z których Kłobuck, bez względu na sympatie odgrywa główną rolę. Takie konglomeraty lokalne mają duże poparcie Unii i łatwiej jest na rozwój lokalnych społeczności załatwić jakieś pieniądze z Brukseli. I dlatego droga z Kłobucka do Częstochowy powinna zyskać na bezpieczeństwie, ale przy założeniu maksymalnej przepustowości. I jeszcze jedno - nie wszyscy w naszym regionie jeżdżą cienkolami z silnikiem 700. A chyba taki pojazd jest napopularniejszy wśród miejskich urzędników. Bo niby czemu pomiędzy Kłobuckiem, a Częstochową nie może być drogi, która poprzez możliwą do rozwinięcia na niej większą szybkość, przybliżyłaby te miasta? No właśnie - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psorek Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.07.07, 16:47 Mogliby raczej poszerzyc... Tylko troche asfaltu wiecej... Bylaby piekna dwupasmowka Czestochowa-Klobuck... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swswss Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.07.07, 17:38 ciekawe jak to będzie w okresie pielgrzymkowym : wąska droga i pielgrzymka jedna za drugą super jazda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.w86-210.abo.wanadoo.fr 19.07.07, 19:04 Proponuje żeby urzędnicy wybrali się na zachód zobaczyli jak buduje się porządne drogi! Na drodze z Kłobucka do Częstochowy jest dużo górek więc droga powinna zostać zbudowana w systemie pasów 2 w jedna strone i 1 w drugą (oczywiście naprzemiennie, gdzie dłuższy podjazd tam 2 pasy, zjazd 1 pas) Tak się buduje drogi w całej Europie!!!!!!! Tylko dlaczego nie u nas? Standardem na zachodzie jest to że w miastach i małych miejscowościach nawet gdy jest to droga krajowa robi się wszystko by wyhamować ruch tak by pozostał płynny przykład: ronda kompaktowe, rożnego rodzaju azyle dla pieszych, itp. A tutaj słysze ze o pasy mieszkańcy Gruszewni nie mogą sie doprosić... Kuzwa jestesmy w przecież Europie!!!!!! Czemu u nas nie można budować ponownie. Ok rozumiem brak pieniędzy ale jeśli droga zostanie zwężona to po jednej stronie można zostawić stare pobocze, odzielić je betonowymi separatorami i stworzyć drogę rowerową!! Liczę że Gazeta zajmie się to sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 21:23 Ja puściłbym pana Gierasimiuka i jemu podobnych na rowerach na opisywanym odcinku lub między Herbami a Blachownią,wtedy zobaczyliby co to jest bezpieczeństwo i przestaliby opowiadać takie bajeczki.Zza kierownicy służbowego auta wygląda to pewnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cba Zwężą drogę, by było na niej bezpieczniej IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.07.07, 22:58 Panie Gierasimuk! Panu już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś