Dodaj do ulubionych

Zakaz palenia w lokalach...??

16.11.07, 18:21
Dzisiaj usłyszałam w radiu, że mają wprowadzić zakaz palenia w lokalach. Co o
tym sądzicie? Uważam, że powinny być wyznaczone miejsca. Bo nie wszyscy nie
palą a jest jednak duże grono osób palących. Piszcie wasze opinie. :)
Pozdrawiam, Ania :)
Obserwuj wątek
    • Gość: nikka Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.eranet.pl 16.11.07, 18:28
      lepiej puscic dymka niz baka w lokalu
      • Gość: inna Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 18:32
        no to lokale upadna,jest masa ludzi ktorzy sobie lubia zapalic do
        piwka...a pali co Drugi Polak..
        • Gość: Misiek Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: 195.205.202.* 16.11.07, 18:45
          pie..ne PO, to po to te cioty objęły władze ????
          • Gość: nikka Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.eranet.pl 16.11.07, 19:00
            bo tak wybraliśmy
            • mloda_ania Re: Zakaz palenia w lokalach...?? 16.11.07, 19:14
              Oj przepraszam bardzo, ja na nich nie glosowalam :p heh
              chca wprowadzic zakaz niech wprowadzaja, znajac polakow nie beda sie do tego
              stosowac... :]
              • Gość: karol Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 21:33
                Polaków matołku z wielkiej litery, a tak na marginesie jestem za całkowitym
                zakazem palenia w lokalach gastronomicznych i nie tylko. Dlaczego mam być
                narażona na wdychanie dymu tytoniowego i trucie, masz ochotę zapalić, pal u
                siebie w domu i nie truj innych. Prawo jest po to, aby go przestrzegać, a w
                Polsce jest takie dziadostwo m.in. przez takich jak Ty "znajac polakow nie beda
                sie do tegostosowac... :]"
                • januszjarzyna Re: Zakaz palenia w lokalach...?? 17.11.07, 14:07
                  zgadzam się z Karolem! jestem przeciwnikiem palenia w lokalach bo
                  nawet jeżeli jest miejsce do tego wydzielone to smród papierochów o
                  tym nie wie, że powinien siedzieć tam a nie rozłazić się na cały
                  lokal ;) I rzeczywiście mentalność niektórych jednostek mnie powala
                  na kolana. Polak zawsze próbuje obejść przepisy byleby się do nich
                  nie zastosować. Dlatego mamy taką opinię na świecie a nie inna..
                  kombinatorzy...
        • Gość: Eryk XiI Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.profiline.pl 17.11.07, 10:07
          Ja jestem osobą niepalącą !
          To dobry pomysł, aby odzielić tę grupę palaczy od niepalących, gdyż
          nie wszyscy myślą o powolnym zabijaniu swojego organizmu.
          Nawet gdy przechodzę obok pomieszczenia, będącego niby palarnią, to
          odzczuwam niesamowity smród, gdyż nikt z tych osób, które palą w tej
          palarni nie dba o wywietrzenie tego pomieszczenia. Sirkiera wisi tam
          nad głowami tych palaczy !
          To samo zdrowie !!!
          Współczuję im, ale cóż, nie do mnie należą decyzje jak ma wyglądać
          taka palarnia.
          Pozdrawiam palaczy, dbajcie o swoje zdrowie !!!
          Promyk uśmiechu dla niepalących :)
    • Gość: Rycho Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.dsl.start.no 16.11.07, 22:48
      tak się cholernie zdenerwowałem w/w wpisami że sam postanowiłem cos
      na ten temat napisać - co w tym takiego dziwnego że chcą zakazać
      palenia np. w lokalach???
      w krajach skandynawskich już od dawna funkcjonuje przepis że nie
      wolno palić w lokalu gastronomicznym, i nikt z tego powodu nie robi
      tragedii, ludzie posłusznie wychodzą puścić dymka na zewnatrz, mróz,
      słoneczko, deszcz nie deszcz stoją, palą i nie pomstują,
      ale to jest w kraju cywilizowanym a nie w buszu, a właśnie do buszu
      można przyrównac Polskę a ludzi ...
      no cóż, przyrównując ich do buszmenów, można obrazić buszmenów
      • Gość: debilny dżordż Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: 80.48.49.* 17.11.07, 00:44
        szaaaa. zaraz się oburzą, że są dyskryminowani. Cywilizowanym i
        kulturalnym osobom nie potrzeba zwracać uwagi,że nie należy palić
        przy jedzeniu czy kawie w restauracji, barze, kawiarni. Ot i cała
        filozofia.. Jestem z tych co palili, ale zawsze starałem się nie
        smrodzić komukolwiek, a szczególnie przy jedzeniu.
        Jestem za zakazem palenia w jakichkolwiek lokalach.
        • pod_tapczanem Re: Zakaz palenia 17.11.07, 01:59

• Gość: fanTASTYk Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.07, 09:49
          Gość portalu: debilny dżordż napisał(a):

> szaaaa. zaraz się oburzą, że są dyskryminowani. Cywilizowanym i
          > kulturalnym osobom nie potrzeba zwracać uwagi,że nie należy palić
          > przy jedzeniu czy kawie w restauracji, barze, kawiarni.

A kto ustala te standardy kultury?
          Ostatnio oglądałem program z lat 60tych i zarówno prowadzący jak i goście palili
          papierosy na wizji - czy wtedy byli mniej cywilizowani niż teraz?
          • Gość: debilny dżordź Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: 80.48.49.* 17.11.07, 10:33
            Wiesz, cywilizacja i kultura mają to do siebie, że idę do przodu i
            rozwijają się. W latach 60-tych nie było kolorowych telewizorów. Czy
            oznacza to , że i teraz mam oglądać film w czerni i bieli??
            • Gość: fanTASTYk Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.07, 11:15
              Nie wiem co ma kolor wizji wspólnego z paleniem papierosów.

Wiem za to, że na każdym kroku spotykam się z zakazami - nie rób tego, tak nie
              wypada, to sprzeczne z prawem... Może ustawowo nakazać noszenie czapek w zimę bo
              przecież nie nosząc ich można się rozchorować i zarazić innych a dlaczego ja mam
              być chory przez kogoś ?

Wprowadźmy opłaty dla otyłych, palaczy, właścicieli psów, garbatych ...
              Wprowadźmy podatek od zużywanego powietrza, podatek od życia.
              • Gość: debilny dżordź Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: 80.48.49.* 17.11.07, 11:27
                ta wizja w kolorze, miała być malutkim przykładem tego, że świat się
                zmienia i że należy za nim nadążać.Kiedyś morfina była
                ogólnodostępna a już nie jest, tak jak kiedyś coca cola była
                sprzedawana w aptece jako "cud-miód" lekarstwo na wszystko... a
                teraz jest dostępna niemalwszędzie. Chcesz palić to pal- tylko nie
                przeszkadzaj tym innym. Ciekawe, jakbys się czuł siedząc ze swoją
                żoną w kawiarni/restauracji, a gość przy stoliku obok pierdziałby co
                10 minut..... ani to smaczne, ani przyjemne....
        • mloda_ania Re: Zakaz palenia w lokalach...?? 17.11.07, 15:08
          "nie należy palić przy jedzeniu..." z tym to ja sie zgadzam. Jeśli wprowadza
          zakaz, spoko zastosuje sie, nie bede palic w lokalu, ale powinny byc wytyczone
          miejsca. Mnie tez czasami przeszkadza, ze sie pali w lokalach, dosc, ze glowa
          pozniej boli to wszystko smierdzi papierosami.
          • Gość: Panna Joanna :) Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 12:57
            to sie Mloda popisałas haha :p
      • Gość: fanTASTYk Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.07, 09:47
        Gość portalu: Rycho napisał(a):
        > w krajach skandynawskich już od dawna funkcjonuje przepis że nie
        > wolno palić w lokalu gastronomicznym,

A w Holandii to i zioło można zapalić...
        Dlaczego nie wzorować się na niej?
    • taki_i_owaki Zakaz tak, ale z zachowaniem rozsadku. 17.11.07, 09:56
      mimo, ze jestem palacy, bylbym jak najbardziej za tym zakazem aby nie palic w
      barach, restauracjach itd.

Przekonalem sie na wlasnej skorze jak dziala ten zakaz w IE, i twierdze ze cos
      takiego to dobre rozwiazanie. Tylko zeby nie przesadzac z tym zakazem, bo w PL
      ludzie wpadaja ze skrajnosci w skrajnosc i znajac zycie zakazali by palenia
      nawet we wlasnym samochodzie, a domu trzeba by miec wydzielone pomieszczenie na
      palarnie, albo jeszcze zrobiliby strefe wolna od papierosa w promieniu 30m od
      przystanku.

Zakaz tak, ale z zachowaniem rozsadku.
      • Gość: poieram Re: Zakaz tak, ale z zachowaniem rozsadku. IP: 195.205.202.* 17.11.07, 13:48
        jestem ZA tym pomysłem. i włąsnie drodzy Polacy co was tak dziwi w niektórych
        krajach cos takiego jest czymś zupełnie naturalnym i każdy umie sie dostosować,
        ale to oczywiście Polska. w londynie obowiązuje zakaz palenia na wielu
        koncertach i nikt sie nie buntuje .
        • Gość: Piter Re: Zakaz palenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 14:05
          Zakaz palenia powinien być wprowadzony już dawno. Poprzez palenie tego g*wna jak
          wiadomo palacz zatruwa siebie, ale nigdy nie szanuje innych ludzi wokoło
          zatruwając również ich, oraz przesiąkanie ubrania tym smrodem - brak szacunku :(
          No bo przecież racja "skoro siebie zatruwam to zatruje też innych, co mnie inni
          obchodzą". Palenie powinno być dozwolone tylko w swoim mieszkaniu, jeżeli ktoś
          lubi takie "przysmaki" to powinien się sam z nimi obchodzić a nie z innymi,
          którzy tego nie chcą.
          • Gość: Russian Girl Re: Zakaz palenia IP: 212.87.241.* 17.11.07, 14:36
            Zgadzam się ze wprowadzeniem tego zakazu.
            • Gość: carlito13 Re: Zakaz palenia IP: 86.154.247.* 17.11.07, 15:04
              sam jestem palaczem,ale...idac do restauracji na obiad denerwuje
              mnie fakt,ze ktos obok pali-potrawa(nie tania przeciez) traci smak
              gdy ktos obok wlasni ezdecydowal sie na fajke

poza tym kazdy palacz mowi ze papierosy to wielkie gowno i z chcecia
              by je rzucil-wprowadzenie zakazu dla wielu bedzei oznaczac choc
              czesciowa ochrone zdrowia

porownujac 21wiek do lat 60tych ubieglego stulecia pod tym wzgledem
              to akurat blad-palenie papierosow to bylo cos modnego,palily nawet
              dzieci(12,13latki)bo nie bylo tej wiedzy i badan na ten temat jaka
              jest obecnie-PAPIEROSY ZABIJAJA I SZKODZA ZDROWIU

za nieprzestrzeganie prawa beda kary-chce zobaczyc kto w imie
              puszczenia dymka bedzie chcial zaplacic kilkaset zl kary

weszlismy juz do unii i czy nam sie to podoba czy nie musimy
              dostosowac sie do istniejacych w niej standardow

zakazowi palenia stanowcze tak
              ale z glowa-bo jak juz ktos tu pieknie wspomnial Polacy lubia
              popadac w skrajnosci
    • Gość: Wesoły Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 16:18
      Mimo, że palę to jestem za absolutnym zakazem palenia w lokalu albo za
      wydzieleniem stref dla palących i niepalących.
      • Gość: Monika Re: Zakaz palenia w lokalach...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 17:00
        Pali 7 mln Polakow a wiec to nie " co drugi"
        • 12.12m1 Re: Zakaz palenia w lokalach...?? 18.11.07, 18:50
          a skad takie dokladne obliczenie.moze i 7 pomijajac tych co pala "po
          cichaczu"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka