muy_linda 06.12.07, 22:36 Witam. Chciałabym zapytać czy ktoś z was będzie mieszkał w nowych blokach na Wspólnej budowanych przez spółdzielnie metalurg? Fajnie byłoby poznać przyszłych sąsiadów :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mieszkaniec Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.zimorowicza.trustnet.pl 08.12.07, 11:37 No właśnie, jest tu ktoś z ul. Wspólnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: 80.48.49.* 23.12.07, 17:37 ja jestem zastepca kierownika tej budowy:):) Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: ul. Wspólna - nowe bloki 23.12.07, 20:20 Drobna poprawka... To nie jest ul Wspólna, tylko od ostatniej sesji Rady Miasta ul. Bronisława Idzikowskiego. Ten fragment był nazywany roboczo "ul. Wspólna", gdyż nie miał do tej pory swojej nazwy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: ul. Bronisława Idzikowskiego - nowe bloki 23.12.07, 20:21 A propos - jak już podaję prawidłową nazwę ulicy, to i przy okazji poprawka w temacie ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 09:37 Faktem jest, że ceny tych nowych bloków były troszkę wygórowane. Analitycy w kolejnych dwóch latach przewidują spadki cen nawet o około 20%. Tak więc ja z zakupem nowym bloków wstrzymałem się, ale nowym lokatorom życzę przyjemnego mieszkania i dobrych sąsiadów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: 80.48.204.* 24.12.07, 10:21 Robert nie słuchaj pseudo analityków. To są tylko i wyłącznie pobożne życzenia. Jestem przekonany, że w Częstochowie w ciągu dwóch najbliższych lat mieszkania o te 20% nie stanieją, ale zdrożeją. Prawa popytu i podaży nie zmieni zaklinanie rzeczywistości. A mieszkań ciągle mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 13:56 Jaka jest średnia pensja w Czewie? Myśle że ok 1500 na rękę, aktualnie za taką średnia pensje można w kupić ok 0,3 metra mieszkania (licząc 4000 za mieszkanie + ok 500 za urządzenie za metr). 0,3 to bardzo mało, nie ma szans żeby mieszkania podrożały. Do tego dochodzą drożejące kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 10:43 ech, sięgnij do prasy i poczytaj co analitycy przewidywali na koniec 2005 :-) Się dopiero uśmiejesz pożyjemy zobaczymy wszystkim dobrego na nowych katach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 13:37 Co takiego przewidywali? Bo nie wiem czy dobrze zrobiłem z tym wstrzymaniem się z zakupem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.07, 11:20 pod konic 2005 r przewidywali stabilizację i zalecali wstrzymywanie się z zakupami, a teraz pokaż mi kto ich nie słuchał i przegrał :-) wiec nie wierzcie analitykom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.07, 21:09 Analityk też się myli coraz częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: won Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 22:49 Buraki jedne wypad z Zawodzia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 09:09 A ta cena 3800 to nie przesada troche? Tylko nie piszcie że gdzieś tam są po ileś tam to u nas musi być taka cena. Koszt wybudowania metra mieszkania podawany na stronie internetowej TBS-Czestochowa to ok 1500zł. Wydawało mi się że spółdzielnia buduje i sprzedaje po kosztach budowy. Jeśli sprzedają za 3800 to jaka jest marża ? Chyba z 50-70%??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kej Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 09:59 Wzrost cen mieszkań w Częstochowie nie ma żadnego realnego uzasadnienia. Rozumiem wzrost o 5 - 10%, ale nie o 100%. Bo niby dlaczego? W Warszawie, Krakowie, Poznaniu czy choćby Katowicach jest mnóstwo pracy i ciągle powstają nowe inwestycje! A u nas? Zupełna cisza. Nic się nie dzieje. Dlatego też w 2008 roku należy spodziewać się dość znacznego spadku cen. I jeszcze jedno: należy uznać jaka jest rzeczywista cena mkw w Częstochowie. Bo co z tego, że ja za moje M3 45mkw będę wołał 300tys jak kupujący nie dadzą więcej jak 110tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: 80.48.204.* 27.12.07, 12:18 Ja nawet nie porównuje Częstochowy do innych większych miast, bo to nie ma sensu tam ceny są astronomiczno-kosmiczne. A w Częstochowie nadal popyt jest większy niż podaż. Sam sprawdź. Raczej nie ma już szans na kupno nowego mieszkania w 2008 roku. A na rynku wtórnym tylko wielka płyta. A nowych rodzin niechcących mieszkać z rodzicami coraz więcej. Co do wspomnianych wyżej TBS-ów to do aktualnie przyjmowanych wniosków partycypacyjnych ustalono kosz 1m2 w wysokości 3070 zł - co i tak uważam za niską cenę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.realestate.net.pl 05.04.08, 20:38 Witam Ja mieszkam w starym bloku przy Ruckemanna, ale moge powiedzieć że mieszka sie tutaj calkiem przyzwoicie ponieważ jest to male, spokojne osiedle . Jeżeli chodzi o minusy to napewno miejsca parkingowe jeżeli wam ich nie zapewnili to może być problem ze znalezieniem miejsca do zaparkowania. Spółdzielnia jak to spóldzielnia , klamcy , krwiopijcy, złodzieje i jak to było w starym systemie uważaja że maja monopol na racje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: 212.87.241.* 06.04.08, 02:07 uuu nie uwazam aby ceny spadły. i tak w porównaniu do innych miast mamy ceny niskie. mieszkan mało, chętnych wielu. jesli faktycznie cos miało by sie zmienic to ceny mogą sie ustabilizowac. nie wierze w spadek. niestety. a cena 3800 za metr w nowych blokach tez nie jest najgorsza- rynek wtorny (np. bloki z plyty- północ+ ok. 3500- 4000 za metr kw. (wyższy standard- pojęcie względne oczywiścieto ok. 4000 za m KW) . Decyzja należy do kupującego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erw Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 14:26 rew Odpowiedz Link Zgłoś
amalia83 Re: ul. Wspólna - nowe bloki 18.04.08, 18:53 Podbijam temat.. Czy ktoś z forumowiczów będzie szczęśliwym mieszkańcem tego bloku... no i w końcu na jakiej on będzie ulicy bo już sie pogubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: 80.54.171.* 25.05.08, 13:06 tak ja bede, nie moge sie juz doczekać, a ulica bedzie B.Idzikowskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.zimorowicza.trustnet.pl 25.05.08, 18:34 które będziesz miała mieszkanie? może będziemy sąsiadami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeks82 Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 29.07.08, 20:40 hej witam ja również zakupiłem tam własne m:) może ktoś ma info kiedy odbiór:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.zimorowicza.trustnet.pl 29.07.08, 22:47 Z tego co mi się udało dowiedzieć, to ekipa budowlana ma oddać blok pod koniec września (podobno taki maja termin w umowie ze spółdzielnią). Które mieszkanko udało ci się kupić?? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 07:52 Nie wiem jak w dzisiejszych czasach można zdecydować się na kupno nowego mieszkania w spółdzielni... miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,5489520,Plac__placz_i_mieszkaj__Bunt_w_spoldzielni.html To po pierwsze... I zamiast niskiego czynszu, który we wspólnocie wyniósłby max 200zł płaci się 2x tyle i łoży na pensje dla prezesa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 07:56 i jeszcze komentarz spod artykułu "Mieszkanie spoldzielcze, to mieszkanie wynajete. Jak kupowalem mieszkanie w 2006 roku, porownywalem oferty developera i jakies spoldzielni na Bemowie. Zastanawiala mnie roznica w cenie o prawie 1000 zl. Zapytalem spoldzielni: "mamy nizsza marze". Zapytalem o to developera: "spoldzielnia podaje cene jakiej sie spodziewa, a cena koncowa = koszty budowy + wynagrodzenie dla spoldzielni doplaci pan do ceny sporo wyzszej niz nasza". U developera po prostu ma sie cene za mieszkanie. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 19:35 Hej, ja także kupiłem tam mieszkanie :). Odbiór ponoć w połowie października. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeks Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.eranet.pl 18.08.08, 15:59 witam tez tak slyszałem ze odbiór początek lub połowa października. ustalono juz rowniez dopłaty ok 120 zl za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.zimorowicza.trustnet.pl 18.08.08, 17:54 hmm czy ta dopłata to jakaś pewna informacja?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeks Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.eranet.pl 21.08.08, 08:34 raczej tak, w spółdzielni tak mnie poinformowali iż ostateczny kosztorys został zrobiony i tak będzie dopłata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.zimorowicza.trustnet.pl 28.08.08, 10:11 Podobno dopłata to 110 zł z tym tylko, że to jest "raczej" ostateczna dopłata. Raczej sprawia różnicę, a nie chcę za miesiąc usłyszeć, że trzeba dopłacić kolejne 200 zł za metr. Zamierzacie zapłacić bez słowa sprzeciwu? Bo ja po tych akcjach jakie ostatnio dzieją się w innych spółdzielniach na ten moment nie zamierzam płacić dopóki nie będę mieć potwierdzenia, że jest to ostateczna dopłata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 77 Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.08, 12:38 Ale jaka dopłata za mieszkanie zapłaciliśmy do końca czerwca i cena powinna być utrzymana. Co nas to obchodzi że przeliczyli się z kosztami to juz spółdzielni ryzyko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: 195.16.88.* 31.08.08, 13:59 niestety spółdzielnia jest na prawie i mogą żądać dopłaty, tak jest jeśli mieszkanie kupuje się od spółdzielni a nie od dewelopera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ul. Wspólna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.08, 15:09 czy ktoś wie kiedy odbiór mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś