Dodaj do ulubionych

Zmiany na dworcu

12.01.08, 18:53
Co się zmieniło na dworcu pkp w Częstochowie, bo coś słyszałem że są jakieś
dwie nowości tzn. dwie nowe rzeczy...Nie było mnie tam jakiś czas i dlatego
jestem ciekawy czy to coś fajnego bo temu dworcowi przydałoby się
ożywienie.......pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: DworcowyBywalec Re: Zmiany na dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 21:23
      Tak powstala galeria Czestochowska 3 kondygnacyjna pod ziemia,wejscie jest
      pomiedzy 3-4 budka z frytkami,nalezy sie schylic zapukac 3 razy w plyte
      chodnikowa numer 57 a wtedy Pan Hjeniek otworzy wlaz i bedziesz Mogl wejsc i
      skorzystac z przebogatej oferty zakupowej.
      A o drugie otwarto centrum higieniczne na bazie starych wychodkow gdzie zmeczony
      podroza pasazer moze zrzucic nadmiar przetrawionego jedzenia oraz nadwyzke plynow.
      • Gość: norbi Re: Zmiany na dworcu IP: *.icpnet.pl 12.01.08, 21:29
        hmmmmmmm.....proszę o odpowiedź tylko bez jaj.......wiem że powstał na górze
        antykwariat bartnik czy jakoś tak ale czy coś oprócz tego jeszcze
        powstało.....spostrzegawczy odpowiedzcie mozę wy mi pomożecie......a swoją drogą
        to nie miałbym nic przeciwko galerii handlowej.....bo w sumie budynek jest dośc
        ładny ale kompletnie nieużyteczny i niestety nie ma tam nawet porządnej knajpy
        kiedyś była kawiarnia cafe riz a teraz to już nic nie ma.....:(
        • Gość: lukasz Re: Zmiany na dworcu IP: *.as.kn.pl 12.01.08, 21:57
          myslalem kiedys czy budynku dworca nie daloby sie zaadaptowac takze pod katem
          pks-u. moglyby tam powstac kasy biletowe, poczekalnie, tylko nie wiem gdzie tam
          wcisnac perony i autobusy:( chyba ze wykorzystaloby sie jakos obecny parking
          naprzeciwko poczty. a teren na ktorym obecnie jest pks mozna by sprzedac za duze
          pieniadze i postawic tam cos nowego a przy okazji zagospodarowac sporo wolnej
          przestrzeni w samym centrum miasta.
    • Gość: me88 Re: Zmiany na dworcu IP: *.profiline.pl 12.01.08, 22:27
      ja widzialem tylko jedna 'nowosc' a mianowice telewizor nad wyjscie na plac rady
      europy i lecialy w nim slajdy jakis zdjec (glownie krajobrazy), a tak pozatym
      nic nei zauwazylem.. papap
      • Gość: lukasz Re: Zmiany na dworcu IP: *.as.kn.pl 12.01.08, 22:36
        rzeczywiscie, zapomnialem o tym. ale w 2 budynku dworca od Pilsudskiego tez jest
        telewizor. ogolnie to ostatnio czeste zjawisko na kolei - podobne telewizory sa
        juz od dawna w opolu. leca reklamy roznych firm a na dole pasek z wiadomosciami
        z polski i ze swiata jak w tvn24, tylko gorzej zrobione:))
    • Gość: norbi Re: Zmiany na dworcu IP: *.icpnet.pl 12.01.08, 23:26
      dziękuje za odpowiedzi:):) co do pomysłu żeby pkp było jednocześnie pksem to
      odniose sie sceptycznie nie ma szans raczej na takie coś, ale kto wie może to by
      miało większą rację bytu ponieważ by bardziej żyło bo na przykład dworzec pks
      jest zamykany na noc i gdzie maja sie wówczas podziać pasażerowie pksu i gdzie
      mają skorzystać z wc????Swoją drogą to nie wiem czy na pkp istnieje wc kiedyś
      było w podziemnym przejściu obecnie chyba zlikwidowane...ogólnie to jest to duża
      powierzchnia użytkowa o znikomym stopniu
      wykorzystania.....niestety:(:(:(przecież tam można by zrobić przyzwoite knajpki,
      sklepy, kawiarenki, jakąś lepszą poczekalnie...ale swoją drogą i tak dobrze że
      istnieje i jest większa niż na przykład w Pozaniu, Wrocku, Opolu czy na
      stradomiu... nio i jedyna chyba stacja pkp z kaplicą co akurat chwały wcale nam
      nie przynosi....wolałbym lepsze wykorzystanie tego dworca, dziwne że jakiś spec
      nie zabrał się za ten dworzec albo nikt nie chce go doprowadzic do jakiegoś
      porządku i stanu użyteczności.....

p.s.czasem tam bywam ale raczej rzadko , przejazdowo
      • Gość: lukasz Re: Zmiany na dworcu IP: *.as.kn.pl 12.01.08, 23:40
        jak dla mnie jedyny problem zeby ulokowac w budynku dworca pkp takze dworzec
        pks, to brak miejsca na perony. chociaz gdyby oglosic jakis konkurs to
        architekci na pewno cos sensownego by wymyslili (moze dworzec 2pietrowy jak w
        krakowie?). moim zdaniem plac przed dworcem jest zbyt duzy, niedoswietlony w
        nocy i ogolnie zapuszczony. z nim wypadaloby cos zrobic. poza tym w samym srodku
        budynku dworca zle zostalo to wszystko zaprojektowane. pamietam jak po otwarciu
        dworca w 1997r przez pewien czas dworzec tetnil zyciem...ale niestety tylko
        chwile. przez to, ze wiekszosc sklepow znajdowala sie na uboczu, nikomu nie bylo
        po drodze zeby tam lazic. przydala by sie modernizacja wnetrza, zeby mogl sie
        tam ulokowac jakis handel
        • Gość: C Re: Zmiany na dworcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 00:01
          Gdzie w Krakowie jet dworzec dwu piętrowy . Naprawdę nie wiem po na peno nie pkp ?
          • Gość: norbi Re: Zmiany na dworcu IP: *.icpnet.pl 13.01.08, 00:37
            chodzi o pks który jest dwupiętrowy bo ma dolną i górną płyte , to jest pomysł
            łukasza w związku z połączeniem pkp z pksem
          • Gość: lukasz Re: Zmiany na dworcu IP: *.as.kn.pl 13.01.08, 00:59
            chodzilo mi o dworzec pks w krakowie tuz kolo dworca pkp. ponizej masz plan:
            www.rda.krakow.pl/pl/index.php?k=1&id=1044
            mysle ze gdyby zainwestowac w budowe takiego dworca u nas, to sprzedajac tereny
            obecnego dworca pks, mozna by na tym nawet zarobic. grunt w scislym centrum
            miasta jest drogi a na pewno znalazlby sie ktos kto zechcialby tam cos postawic.
    • Gość: up Re: Zmiany na dworcu IP: *.icpnet.pl 14.01.08, 01:28
      hmmmmm u nas dworzec mógłby przypominac jakieś nowoczesne centrum podróżniczo-
      handlowo- knajpowo-przesiadkowo-pobytowe miejsce ale trzeba zaczac od ładnych
      poczekalni i kibelków oraz od tego że kiedys były prysznice ale kluczy od nich
      to już siedostać nie dało znam takie jeden przypadek:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka