Dodaj do ulubionych

Autobusy w III Alei są potrzebne

13.03.08, 21:56
Poczekajmy z ocenami aż zrobi się cieplej - wtedy dużo ludzi będzie chciało w
ciszy i spokoju pospacerować III Aleją.
Obserwuj wątek
    • dziadek63 Autobusy w III Alei są potrzebne 13.03.08, 22:03
      Ciągle ktoś w koło macieju prubuje w III Aleje wepchnąć jak
      największy ruch. Idzie wiosna, ruch spacerowy będzie większy, a
      smrodzące autobusy temu miejscu uroku nie dodadzą. Proponuję
      posiedzieć na ławce przez godzinę w III a puźniej godzinę w II Alei
      i opisać swoje wrażenia. Pozdrawiam.
      • Gość: jaszczomb czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:25
        wspólnie zradnym Krawczykiem wsławili się mocno niedo..ym
        projektem "komunikacji nocnej khmm,khmm" w naszym mieście.
        • Gość: dedee Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 22:31
          Gość portalu: jaszczomb napisał(a):
          > wspólnie zradnym Krawczykiem wsławili się mocno niedo..ym

Spłyń. Warto z nurtem.
          • Gość: junior Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: 195.205.202.* 13.03.08, 22:36
            Droga Redakcjo.Co to za Klub? Klub Radnych PO?
            • Gość: Adam Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:48
              Ja też słyszałem, że ci miłosnicy komunikacji są upolitycznieni i
              ściśle powiązani z Platformą Obywatelską. Wcale się nie dziwię, że
              ciągle walą w MPK i prezydenta - to się chyba nazywa "działanie na
              polityczne zamówienie".
              • Gość: Prezes klubu Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 23:04
                Jak baranku nic nie wiesz o klubie to nie pisz głupot, chyba że masz
                iloraz inteligencji poniżej wszelkich norm. Chciałem żauważyć, że
                nasz projekt komunikacji nocnej poparł także radny Marek Domagała, a
                on jakby jest z PiS-u. Wejdź sobie na naszą stronę, a potem
                komentuj,... albo może już nic nie pisz, bo nic mądrego nie
                wymyślisz.
              • Gość: evcia Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.iplus.com.pl 09.05.08, 16:58
                Ja też słyszałem, że ci miłosnicy komunikacji są upolitycznieni i
                > ściśle powiązani z Platformą Obywatelską. Wcale się nie dziwię, że
                > ciągle walą w MPK i prezydenta - to się chyba nazywa "działanie na
                > polityczne zamówienie".

Masz racje to PO napusciło MPK na likwidacje ulg i sieciówek .nasz
                kaczorek dba o biednych i nie zrobiłby im tego !!!
            • Gość: dziadek63 Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 13.03.08, 23:23
              Nie, to klub radnych PIS.
              Ludzie trzymajcie mnie bo nie zdzierżę.
        • Gość: vbc jaszczomb pracuje w Urzedzie Miasta IP: *.realestate.net.pl 14.03.08, 00:12
          odp...... sie od radnego Krawczyka synku! W necie nikt nie jest anonimowy! A co jak sie okaze, ze ten jaszczomb to ktos wysoko postawiony w urzedzie i obraza radnego i tych klubowiczow? ale byłby wstyd i wtedy na bank po Tadeuszu Pobożnym.

--
          Visca el Barca!
          • Gość: lunch Re: jaszczomb pracuje w Urzedzie Miasta IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:30
            Co Ty, on jest nietykalny. Jeszcze takich cyrków jak w Krakowie nie
            ma, bo w końcu oprócz złych decyzji gościowi nic zarzucić nie można,
            ale ten sam schemat przezydenckiego zarządzania.
      • Gość: romek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 20:37
        przynajmniej jest spokój
    • Gość: medalik Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:43
      Problem jest z alternatywą komunikacyjną naszych wszystkich alei tak
      by zrobić deptak. Inne miasta umiały, a u nas jak zwykle du…ka.

A może zrobić jak na całym świecie, czyli do pewnego obszaru centrum
      wjazd tylko dla TAXI + dostawcze i nic więcej? Oczywiście to się
      wiążę z przygotowaniem odpowiednich stref parkingowych poza strefą.
    • Gość: isuhdf Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 23:28
      jak sie zrobi cieplej to bedzie o wiele wiekszy ruch w III aleji niz
      w pozostałych... a wpychanie na siłe tam jakiejkolwiek komunikacji
      jest idiotyczne... nie mówiąc już o jakichś przystankach przy
      sienkiewiczu... czy was ludzie powaliło??... zróbcie chociaż jedno
      miejsce w czestochowie gdzie mógłbym wyjść na spacer i nie wąchać
      tych smrodów, słuchać pisków opon i nie martwić sie o to ze moje
      dziecko wpadnie pod samochód...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      wszędzie na świecie sie da tylko jak zawsze w tej zasranej
      częstochowie NIE!!!!!!!!!!
      • Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 13.03.08, 23:52
        Nie można działać połowicznie a tak sie stało z deptakie w III al
        NMP. Co z tego u jasnej k... nedzy ze zrobiono deptak (pseudo deptak
        bo po 2 stronie jada samochody i to z predkoscia wieksza niz 20
        km/h) w III al NMP skoro konczy go i zaczyna ultara ruchliwa ulica.
        To cos jakby postawione na głowie. wazam iż sama III al NMP toza
        mało na deptak trzeba wywalic i to szybo ruch samochodów ze scisłego
        centrum miasta. i to nie za rok nie za dwa lata tylko już zaraz
        NATYCHMIAST. Scisłe centrum miast MUSI BYC DEPTAKIEM BEZ POJAZDÓW I
        BEZ SMIERDZACYCH AUTOBUSÓW. I im szybciej to zrozumiemy tym lepiej.
        A udraznianie ulic tak jak np. Racławickei to nie głupota to
        idiotyzm bo to nic innego jak zapraszanie kierowców do centrum. A
        centrum winno byc dla pieszych. Podobnie bardzo sie zmartwiłem jak z
        poworotem odblokowanio ul. Jasnogórska przez te 3 tyg co była
        zamknieta ruch na niej zmalał o 70% i stała sie cichą uliczka a tera
        znowu jes przez nia tranzyt. gdyby został zakneta ruch szedł by al.
        JP II ale ktos zdecydował inaczej. Napisze to jeszcze raz NIE dla
        ruchu w centrum miasta TAK dla deptaka w centrum Cz-wy.
        • Gość: kruk do xkx2 IP: *.profiline.pl 14.03.08, 00:14
          obyś przyjacielu do końca swoich dni cieszył się zdrowiem fizycznym.
          bo w innym przypadku poczujesz co oznacza brak komunikacji miejskiej gdy
          potrzebujesz dostać się do byle urzędu, a mieszkasz poza tym mitycznym "ścisłym
          centrum".
          chcesz wyrzucić samochody z centrum - brawo (jeśli tylko wytyczysz alternatywne
          szlaki komunikacyjne omijające centrum), chcesz mieć wszędzie deptaki -
          wspaniale (o ile ktoś lubi latem smażyć sie na kamiennej czy asfaltowej
          patelni). tylko nim napiszesz coś na forum to zastanów się nad tym dwa razy - za
          drugim razem postaw sie po przeciwnej stronie tam gdzie są ludzie pracujący w
          centrum, biegający po urzędach czy też ci którzy by chcieli z Rakowa przedostać
          sie na Północ czy z Zaciszańskiej na Zawodzie...
          • Gość: Grabówka Re: niech nieudacznicy sie nie wypowiadają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 00:40
            Jest to bardzo dobry pomysł bo odkąd żaden autobus nie jeździ pzez III Aleje nie
            opłaca sie w ogóle tam iść, no chyba ze z pielgrzymką na Jasną Górę. Jak można
            być tak tępym aby głosić, że 4 autobusy jeżdżące co 10-15 miniut są w stanie
            przeszkodzić w odpoczynku i spacerku? Niestety nie kazdy Częstochowianin jest z
            centrum i nie każdego obchodzi to żeby najważniejsza ulica w miescie slużyła do
            "spacerkow" okolicznych mieszkańców bo my z dalszych dzilenic tez chcemy z tego
            korzystac a poprzez krótkowzroczna politykę nie mozemy.

p.s I z góry zaznaczam, że nie lubie PO a ten kto zarzuca upolitycznienie
            jakiegoś tam Stowarzyszenia, które i tak wypowiada się w imieniu raczej
            większośći Czestochowian , niech lepiej sobie daruje bo mieszanie we wszystko
            mam już w tym zasranym społeczeństwie po dziurki w nosie. i tyczy sie zarówno to
            nawiedzeńców z PiS , "inteligentów" z PO i czerwonych buraków z LiD.
            • januszkar11 Re: niech nieudacznicy sie nie wypowiadają 14.03.08, 01:29
              Dzięki za tę wypowiedź. Nasz klub nigdy nie był polityczny, a nawet
              mogę powiedzieć, że wśród nas są członkowie wszelkich możliwych
              opcji, ale to nie przeszkadza w działaniu statutowym stowarzyszenia.
              Jeśli chodzi o spokój w III Alei, to teraz jest tam martwica i niech
              nikt nie pisze, że nie ma gdzie pospacerować. Jakoś np. w Chorzowie
              po deptaku kursują tramwaje z nie mniejszą częstotliwością niż 6
              minut i jakoś żadne dziecko pod tramwaj nie wpadło. To rodzic ma
              pilnować dziecka, żeby nie doszło do sytuacji niebezpiecznej.
              Prawdą jest, że ilość linii w III Alei kiedyś była zbyt duża i
              tworzyły się korki. Teraz autobusy kursują wg planu jadąc
              Dąbrowskiego i Sobieskiego, jednak wprowadzenie tych 4 linii to
              żaden problem, gdyż są to pary linii wzajemnie się uzupełniających,
              więc 18 i 33 nie pojadą gęsiego za sobą.
              • Gość: xx Re: niech nieudacznicy sie nie wypowiadają IP: *.icis.pcz.pl 14.03.08, 19:33
                Idz i zobacz te martwice w III Alei - ludzi jest nie mniej niz przed
                remontem.
        • Gość: mieszkaniec Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 08:51
          na 100% jesteś mieszkańcem Racławickiej i nie na rękę jest Ci udrożnienie tej
          ulicy. Ja mieszkam przy Szymanowskiego i udrożnienie Racławickiej jest nadzieją
          na odciążenie ruchu na mojej ulicy i wg mnie jest to inwestycja jak najbardziej
          potrzebna!!!
    • Gość: losiu_al Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 01:31
      Wprawdzie na forum jest ok.20 postow to i tak wiekszosc jest za wywaleniem
      samochodow z aleji. I JA TEZ TO POPIERAM! Nie ma nic gorszego niz smrodzacy i
      straszliwie halasujacy stary ikarus lub jelcz przejezdzajacy za plecami osoby
      siedzacej na lawce. Nie dosc ze oddychac sie nie da bo spaliny, to halas tak
      duzy ze rozmowy trzeba przerywac lub krzyczec do rozmowcy by cie uslyszal (a
      siedzi na tej samej lawce). Kto mi nie wierzy zapraszam w II Aleje najlepiej na
      laweczki kolo przystankow znajdujacych sie przy bibliotece glownej. Malo tego.
      Po co nam w tej trzeciej aleji jakies beznadziejne sklepy do ktorych i tak nikt
      nie chodzi. Wyniesmy tam bary i zrobmy tam miejsce gdzie mozna wyjsc,
      posiedziec, pobawic sie. Jedno biznes centrum nie wystarcza. Zaraz pojawia sie
      przeciwnicy. Ale ja to tlumacze tak. Czy zauwazyliscie jakich punktow uslugowych
      jest najwiecej w alejach???? Odpowiadam BANKOW i OPERATOROW KOMORKOWYCH. Ja
      rozumiem ze sprawy trzeba gdzies zalatwiac ale moze nie w centrum miasta w
      miejscach gdzie najiwecej ludzi jest bylo i bedzie. Jak dla mnie aleje powinny
      byc wylaczonez ruchu kolowego i powinny zostac tylko przecznice (tzn.
      Kilinskiego, wolnosci/kosciuszki czy warszawska/krakowska) i niech wreszcie w
      tym miescie bedzie gdzie wyjsc. W spokoju i bez obaw. Niwech to bedzie
      miejscegdzie i starsi i mlodsi znajda cos dla siebie. Poza tym tak wszyscy
      krzycza ze to daleko ze przejsc sie aleji nie da.A w lodzi piotrkowska jest??? A
      jest dluzsza od naszych aleji pewnie jakies trzy razy i ludzie nie nazekaja a
      nawet sie ciesza ze maja takie miejsce. Jaksie chce towszystko sie da. Wystarczy
      tylko chciec i wyzbyc sie lenistwa ktore zmusza nas do podjezdzania samochodem
      pod drzwi sklepu lub banku
      • Gość: losiu_al Re: Błąd! NIE są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 01:35
        jak pisalem potrzebny post nie zmienlem tematu. Teraz ten blad naprawiam, choc
        jak ktos przeczytal moj popst to i tak wie ze AUTOBUSY W ALEJACH NIE SA
        POTRZEBNE!!!!!!!!!!!!!!!
      • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 01:43
        Częstochowska biedota woli spacery po centrum niż wyjechać za miasto na łono natury.
        Rozumiem to, ale niestety póki co to firmy, restauracje i bary najwięcej
        zarabiają na tych z klasy średniej (przyjeżdżających samochodami) a nie na
        dzieciakach, które w piątkowy wieczór wydaja 10zł na dwa piwa (a oni głównie
        postulują za deptakiem).
        macie promenadę, tam się można naspacerować do woli.
        • Gość: ony Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 09:18
          kierowfca napisał:
          > Częstochowska biedota woli spacery po centrum

I Łódzka biedota i Krakowska - to tak z najbliższej okolicy. Nie wspominam już o
          biedocie poza granicami kraju.
          • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 09:59
            Innych miast nie oceniam, ale w Częstochowie tylko biedota albo ktoś mający coś
            nie tak z głową lubi spacery po centrum ćwierć milionowego miasta.
            Ja wole już Jurę, tam jest pięknie a nie oglądanie brzydkich budynków w
            śmierdzącym mieście. Jeśli wolisz inaczej to twoja sprawa ale nie zmuszaj innych
            do zapier. kilka km żeby dojść do centrum bo nie masz kasy i masz taki kaprys,
            żeby zamknąć centrum.
            Przedsiębiorcy już wyrazili swoja opinie na ten temat...
        • Gość: klasa_dolna Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 157.25.136.* 14.03.08, 12:32
          Gdzie Ty, "kierofco" widziałeś w Częstochowie klasę średnią? Chyba, że masz na
          myśli tych gnojów, którzy jeżdżą po mieście samochodami tatusiów lekarzy i
          adwokatów. To oni głównie chcą mieć ruch w III Alei, żeby fury nie stracić z
          pola widzenia. I pochwalić się nią laseczkom
          • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 15:37
            Aż tak cię boli, że kogoś stać na dobry samochód?
            Idź do pracy, zarób i po sprawie.
            • Gość: gosc_anty Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 19:56
              Kierowfa obserwuje twoje wypowiedzi na forum i są wyjątkowo idiotyczne. Liczysz
              się tylko ty i twój samochód. Ci którzy go nie mają są nieudacznikami, biedakami
              i cienko zarabiają. Pomyśl ograniczona istotko o tych, którzy nie mogą mieć
              prawka z innych względów niż tylko kasowe i nie są trendi nie mając autka. Tak
              samo tych, którzy cenią sobie spokój i obecny wygląd III Alei i nie jest dla
              nich trudem ruszyć swe dupsko kilkanaście metrów na najbliższy parking, przystanek.

PS. Nie chodzi o dobre samochody, a ich poruszanie się w III Alei. Jak chcesz to
              wystaw fotki, pooglądamy twój wóz i będziemy umierać z zazdrości.
              • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 20:50
                Następny z bólem...
                Dla mnie samochód jest po pierwsze pasją, po drugie narzędziem pracy a po
                trzecie po godzinach pracy pozwala mi zaoszczędzić czas.
                Ja szanuje swój czas i wygodę i dlatego nie odpowiada mi zamykanie centrum jak
                sam nazwa wskazuje miasta a nie ośrodka wypoczynkowego.
                Jak potrzebuje ciszy to jadę za miasto i tyle.
                Jeśli to wg. ciebie idiotyczne to pomyśl, że wiele osób myśli podobnie do mnie.
                Jeśli nie cenisz swojego czasu to nie szanujesz siebie ale to już twoja sprawa,
                tylko potem się nie dziw że klepiesz smutnego tysiaka w pracy i cię pracodawcy
                nie szanują, a w efekcie jeździsz MPK i nie widzisz potrzeby ruchu prywatnych
                samochodów po mieście...
                • Gość: gosc_anty Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 18:36
                  Oczywiście zero ustosunkowania się do moich argumentów, masz swój świat i Ci z
                  tym dobrze. Dzięki za monolog.

PS. A to że o mnie wszytko wiesz to ciągle się zastanawiam jak jest to możliwe,
                  może zostań wróżką ?
      • januszkar11 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 01:55
        A kto Ci każe siedzieć w Alejach na ławkach. parków nie masz,
        Promenady czy innych miejsc. Aleje to centrum naszego miasta.
        Głupota ludzi piszących tak jak Ty sprowadza się do podobnego
        stwierdzenia: "wywalmy autobusy z Krakowskiego Przedmieścia" w
        Warszawie albo zmiećmy z powierzchni ziemi tory dookoło Plantów
        Krakowie. Przykłady można by mnożyć.
        Nie zamierzam biegać na 26 czy 27 na Jana Pawła, bo innej
        alternatywy nie ma i myślę, że w takiej sytuacji tramwaj jako jedyny
        dojeżdżający środek transportu w Aleje byłby pełny po brzegi a nie o
        to chodzi. Komunikacja miejska na zachodzie wbija się w ścisłe
        centra i jest to norma.
    • Gość: Ola Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.ibd.gtsenergis.pl 14.03.08, 08:23
      A ja uważam,że jak tyle czasu nie ma autobusów i przyzwyczailiśmy się do
      tego,niech tak zostanie. W wielu miastach w centrum eliminują ruch samochodowy i
      bardzo dobrze. Powinny być objazdy i aleje uwolnione od samochodów i autobusów
      także. Przyjdzie wiosna czy lato,spokojnie ten odcinek Alei się zaludni,nie mam
      co do tego wątpliwości.
      • Gość: lunch Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:36
        Jakieś przykłady?
    • Gość: Konrad Pruciak Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.man.poznan.pl 14.03.08, 09:45
      Powrót autobusów w III Aleję jest moim zdaniem kwestią czasu. Będzie
      to jednak o około połowę mniej kursów, niż przed remontem tego
      odcinka. A autobusy wcale nie będą smrodzic i hałasowac. Wystarczy
      logicznie podejśc do tematu i np. wprowadzic tam do ruchu wyłącznie
      tabor spełniający normę Euro-3 i Euro-4 w zakresie emisji
      zanieczyszczeń.

III Aleja będzie miała autobusy i to bardzo nowoczesne, na iście
      zachodnioeuropejskim poziomie. To poprawi wizerunek tego miejsca,
      ułatwi dojazdy i nikomu tak naprawdę nie zaszkodzi, a jednocześnie
      uelastyczni obecnie przeciążony i niefunkcjonalny układ komunikacji
      autobusowej w Częstochowie. Jeśli nie mam racji, to trudno. Piszę
      to, jak ja to widzę i co da się zrobic.
      • Gość: lunch Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:37
        W ogóle trzeba by zacząć od tego, że te wszystkie teksty
        o "śmierdzących ikarusach" są żałosne, co - jak wiesz - szeroko
        ostatnio opisałem.
        A porównywanie ilości spalin wydmuchiwanych przez takiego ikarusa w
        przeliczeniu na pasażera z taksówką czyni go królem ekologii.
    • Gość: Ewa Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:14
      Dać zakaz jazdy w trzecią aleję samochodom osobowym a pozwolic
      rzadziej ale jednak jeżdzic autobusom.Nie wszyscy są młodzi i
      sprawni żeby dojsć w trzecią aleję,ludziom starszym czy chorym
      trzeba umożliwić dojazd do trzeciej alei!
      • Gość: Konrad Pruciak Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.man.poznan.pl 14.03.08, 11:56
        Dokładnie o to chodzi!
        Pozdrawiam
    • Gość: kulka Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.b-ras1.mvw.galway.eircom.net 14.03.08, 10:28
      dajcie spokoj z tymi autobusami!!!
      Czy nie jestescie sobie w stanie wyobrazic kawalka miejsca gdzie nie dojezdza
      zaden pojazd nieuprzywilejowany??
      ludzie!!!
      Kazde normalne, duze miasto ma taki fragment centrum miasta...
      Juz przestancie kombinowac!!!
      • Gość: kruk Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:35
        i w tym masz właśnie rację:
        "> Kazde normalne, duze miasto ma taki fragment centrum miasta...
        > Juz przestancie kombinowac!!!"

każde normalne, duże miasto ma siatkę alternatywnych ciągów
        komunikacyjnych,a w Częstochowie upycha się ten ruch w osiedlowe
        uliczki na tyłach trzeciej aleji...
        dopóki nikt nie zbuduje tych dróg, dopóty wszyscy będą niezadowoleni
        z jakichkolwiek kompromisów. a że nie ma pieniędzy nawet na
        załatanie dróg wylotowych to nie można sie spodziewać by zbudowano
        jakieś nowe drogi...
    • Gość: krętlik Autobusy w III Alei są potrzebne makabra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:43
      Ludzie !!!
      Dajcie sobie luz z tymi autobusami. To przypomina prowincje i
      przystanek przed sołtysem. A ilez to jest kilometrów by przejśc z
      Placu Biegańskiego do Parków?
      Zadowlomy wszystkich i zostawmy narazie tak jak jest.
      Piesi czuja sie pewniej , Rodzina spacerujaca ma miejsce na
      przejscie tym szlakiem.
      Bądzmy troche wielkomiejscy.
      • Gość: DominikW Re: Autobusy w III Alei są potrzebne makabra IP: *.eranet.pl 14.03.08, 12:13
        > A ilez to jest kilometrów by przejśc z
        > Placu Biegańskiego do Parków?

No właśnie. Tylko zauważ, że piszesz w swoim imieniu ze swojej perspektywy
        postrzegania świata. Dla mnie nie jest problemem pieszo przemieścić się spod
        Jasnej Góry na Ostatni Grosz, ale to chyba nie o to chodzi... Zwróć uwagę na
        osoby nieco i bardziej starsze od Ciebie. Dla nich III Aleja to spory kawałek.
        Widziałeś kiedyś taką starszą babinkę, która przemieszcza się niemal drepcząc w
        miejscu? Ja widziałem takich sporo. Pytanie ze szkoły podstawowej: w ile czasu
        taka babinka przemieści się z Pl. Biegańskiego pod parki miejskie przyjmując, że
        drepcząc pokonuje 1m w ciągu pięciu sekund? Komunikacja miejska - czytaj więc
        PUBLICZNA - jest dla wszystkich. Autobusy mają wozić ludzi, a nie jeździć
        objazdami! Dlatego właśnie w cywilizowanych miastach wyrzuca się indywidualny
        ruch kołowy na rzecz publicznego. Przypominam: Częstochowa, to ludzie, nie Jasna
        Góra.
    • Gość: spacerowicz/kolarz NIE - dla ruchu w III Alei... IP: 212.87.241.* 14.03.08, 13:28
      Co za bzdurna argumentacja, akurat rozwój cywilizacji idzie w kierunku zamykania
      centralnych/reprezentatywnych miejsc w miastach. Uważam to za duży krok w
      kierunku rozwoju, ale warunek, że równolegle, proponuje się jakąś alternatywę
      komunikacyjną, to jest ważne. Aleje mogą ŚWIETNIE prosperować, tylko mentalność
      naszą musimy zmienić.
      A handlarze, niech zmienią swoją działalność, jeśli jest nieopłacalna na
      puby,kluby,kawiarnie,restauracje, tylko trochę myślenia i przedsiębiorczości jak
      www.pyrzowiceekspres.pl
      • Gość: xx Re: NIE - dla ruchu w III Alei... IP: *.icis.pcz.pl 14.03.08, 13:33
        Masz racje - nie dla ruchu w III Alei.
      • Gość: marek do spacerowi Re: NIE - dla ruchu w III Alei... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 19:18
        Nie bądz taki połowiczny w tej nagonce na komunikację mechaniczną...
        Do tej pory "wszystkiemuwinni" byli żydzi, masoni i cykliści. I łups- doszli
        spacerowicze.
    • Gość: m Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 15:46
      beznadziejny pomysł ! dobrze jest jak jest
    • Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 14.03.08, 17:27
      A ja cały czas z uporem maniaka twierdze, iż podstawowa sprawa to
      zmienić przyzwyczajenia ludzie, iż centrum miasta to misce gdzie
      MUSZĄ być autobusy i samochody. Ja jestem zdania, iż im szybciej
      zamkniemy całe ścisłe centrum miasta dla ruchu kołowego tym szybciej
      stanie się normalność. Zobaczmy, dlaczego protestują mieszkańcy ulic
      Szymanowskiego czy Racławickiej czy Jasnogórskiej? Protestują,
      dlatego iż ruch pojazdów z III al. NMP przeniósł im się pod okna. A
      dlaczego tak jest? Ano, dlatego iż centrum miasta jest otwarte dla
      ruchu pojazdów i każdy sobie przez aleje skraca pozornie drogę,
      czego efektem jest zasmrodzenie centrum tak, iż nie da się tam
      normalne funkcjonować. Budowanie nowych dróg w samym centrum mija
      się z celem gdyż po pierwsze za bardzo niema ich gdzie budować a po
      drugie absolutnie nie rozwiązuje to problemu. Ludziom trzeba wpajać,
      iż centrum miasta trzeba omijać samochodem, że jest to obszar dla
      pieszych. A najlepszym rozwiązaniem tego jest po prostu zamykanie
      centrum miasta dla wszelkiej komunikacji. I to nie poza autobusami,
      ale razem z autobusami. Oczywiście nie da się tego zrobić od razu.
      Ale można to robić drobnymi krokami. Pierwszym krokiem powinno być
      zamkniecie dla ruchu kołowego ulicy Pułaskiego i Popiełuszki na
      odcinku od ul. Jasnogórskiej do ul. Waszyngtona (oraz oczywiście
      północnej strony III al. NMP). Na ciągu ulic Pułaskiego Popiełuszki
      po porostu powinien być tunel a jeśli na jego wykonanie na razie
      niema pieniędzy to na razie pozostawiłbym ten odcinek tych ulic dla
      pieszych. Zaleta prosta osoby idące deptakiem, czyli III al. NMP nie
      są już wtedy odgrodzone od parków ruchliwą zasmrodzona ulica tylko
      mogą do nich dotrzeć w dowolnym miejscu. Kolejny etap to wyłączenie
      z ruchu kołowego pl. Biegańskiego wraz z odcinkami ulic Śląskiej i
      Nowowiejskiego oraz Kilińskiego i Dąbrowskiego. Oczywiście
      należałoby porzucić jak najszybciej idiotyczny plan poszerzania i
      rozbudowy ul. Racławickiej, bo to naprawdę niema sensu. Dziki
      takiemu rozwiązaniu centrum miasta bardzo by zyskało tak jak zyskała
      III al. NMP
      • Gość: DominikW zamknąc centrum, ALE... IP: *.eranet.pl 14.03.08, 17:41
        Zamknąć centrum dla wszelkiego ruchu kołowego włącznie z autobusami? Baranie
        jeden, a jak się tam dostaniemy, jeśli nie autobusem? Rozbudowa tramwaju w tej
        wsi graniczy z cudem!
        Wyparcie ruchu kołowego INDYWIDUALNEGO tak, ale nie publicznego.
        Komunikacja PUBLICZNA musi pozostać, wystarczy nadać jej jakikolwiek takt (chyba
        utopia w tej wsi - tutaj wszystkie autobusy zjeżdżają się na przystanek w jednej
        chwili, a później brachu czekaj 1,5 godziny) i sprawa rozwiązana.
        xkx2: Ty jesteś JESZCZE młody/-a i żwawy/-a, ale lata później nóżki w dupkę będą
        Ci wchodzić po przejściu dwustu metrów.
        NA koniec dodaję: jestem zagorzałym przeciwnikiem komunikacji indywidualnej, ale
        nie, w tym ciemnogrodzie każdy burak musi mieć samochód - pytam: po jakiego wała?!
      • Gość: do xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 19:28
        na 100% jesteś mieszkańcem Racławickiej i nie na rękę jest Ci udrożnienie tej
        ulicy. Ja mieszkam przy Szymanowskiego i udrożnienie Racławickiej jest nadzieją
        na odciążenie ruchu na mojej ulicy i wg mnie jest to inwestycja jak najbardziej
        potrzebna!!!
    • Gość: Wiktor Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 17:29
      A co tak malo macie ulic w Cz-wie zeby sobie spacerowac?? Ludzie
      opamietajcie sie... podam przyklady bo widze ze nie znacie w ogole
      miasta. Bulwary nad Warta o wiele dluzsze od III alei a jak
      malownicze, waskie uliczki na starym miescie dla ludzi lubiacych ten
      klimat,i wiekszosc Mirowa... gdzie autobusem mozna dojechac i isc
      pospacerowac po lesie.. i to wszystko na terenie miasta...
    • Gość: sun Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 80.54.168.* 14.03.08, 21:18
      Tak, autobusy są potrzebne. Nie, dla ruchu innych pojazdów, ale komunikacja
      miejska powinna dowozić starszych ludzi w bezpośrednie sąsiedztwo Jasnej Góry.
      Częstotliwość może byc niewielka, lecz trzeba pamiętać, że nie każdy może bez
      problemu iść na własnych nogach.
      Trochę impatii zacietrzewieni ekolodzy!
      Autobusy są POTRZEBNE.
      Pozdrawiam.
    • Gość: sun Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 80.54.168.* 14.03.08, 21:21
      Oczywiście EMPATII.
      Przepraszam za literówkę w poprzedniej wypowiedzi.
    • Gość: miłośnik_ciszy Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:48
      Pan,który napisał ten artykuł,nie wie chyba o czym o czym pisze.Wystarczy
      przypomnieć sobie to,co było w III Alei jeszcze parę lat temu: ludzie siedzący w
      letnich ogródkach,a przy nich korek,w którym sporo kopcących w jedzenie
      autobusów,oprócz nich inne auta,spaliny,hałas... Teraz,choć III Aleja idealna
      nie jest,jest tam dużo ciszej,spokojniej i po prostu przyjemniej.Nie uważam,że
      nie można przejść się kawałek na autobus na Al.Jana Pawła II czy na ul.Kopernika.
      • Gość: junior Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 195.205.202.* 14.03.08, 22:58
        Panie, w poniedziałek jest sesja Rady Miasta i jakiś młody politykier dostał
        polecenie od swoich starych pryncypałów, złożenia interpelacji/zapytania
        Tadeuszowi W. w sprawie braku autobusu MPK w III Alei.Uaktywnił się Klub, Gazeta
        W., forumowicze. Miasto wrze! W poniedziałek, to III Aleja bez autobusów będzie
        skandalem.
      • Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 15.03.08, 07:51
        Zgadzam się z tobą w 100% z tym, że ja proponuje pójść dalej, czyli
        wyłączyć z ruchu kołowego (oczywiście poza mieszkańcami dostawcami i
        służbami porządkowymi / miejskimi) całe ścisłe centrum miasta.
        Pisałem na ten temat już 2x i cały czas sadzę, że to było by
        najlepsze rozwiązanie. To, co jest w tej chwili przypomina godzenie
        ognia z wodą. Co z tego, że, mamy deptak skoro kończy się on i
        zaczyna ultra ruchliwymi ulicami? Ba ten deptak jest połowiczny, bo
        po drugiej jego części łatwiej wpaść pod samochód (pędzący samochód,
        bo ograniczenia prędkości nie przestrzega absolutnie nikt). I to ma
        być deptak? Jaki deptak, co za deptak? Co to za deptak z samochodami
        tuż obok niego? Co innego gdyby całe ścisłe centrum stało się jedną
        wielką strefa dla pieszych wtedy samochody jadące tranzytem będą
        omijać ścisłe centrum miasta które stanie się oazą spokoju i ciszy.
        Na początek jestem zdania, iż KONIECZNIE powinno się wyłączyć (na
        razie tymczasowo) z ruchu kołowego ul. Pułaskiego i Popiełuszki na
        odcinku od Jasnogórskiej do Waszyngtona. Gwarantuje, iż w takiej
        sytuacji deptak w III al. NMP zyskałby zdecydowanie na
        atrakcyjności. Docelowo z całe centrum powinno być jednym wielkim
        deptakiem. Ktoś napisze, że są ludzie starsi, co mają problemy z
        dojściem do przystanków –odpowiem trudno dla kilku czy kilkunastu
        sposób blokować cywilizacje centrum Częstochowy. Centrum pozbawione
        ruchu pojazdów zyska na atrakcyjności i nareszcie będzie normalnie a
        naprawdę dla nikogo nie powinno być problemem przejście tych 500 czy
        1000 m do autobusu. Poza ścisłą strefę pieszą. Oczywiście północna
        strona III, ale, NMP powinna być zamknięta zaraz podobnie na ul
        Szymanowskiego powinny mieć wjazd tylko samochody mieszkańców. A
        ulica Racławicka nie powinna być udrażniana.
        • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 08:20
          Jak chcesz pospacerować to dlaczego nie pojedziesz za miasto?
          Naprawdę patrzenie na betony i asfalt jest takie atrakcyjne?
          Dlaczego chcesz zmusić kogoś do czegoś co mu nie odpowiada? i to nie jedną osobę
          a tysiące.
          Skoro ty masz dużo czasu to fajnie ale inni prowadzą troszkę aktywniejszy tryb
          życia np. chodzą do pracy i mają mało czasu bo wolą spędzić go z rodziną zamiast
          tułać się z parkingów kilka km od centrum czy czekać na wiecznie spóźniający się
          autobus.
        • Gość: JO Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.iplus.com.pl 15.03.08, 18:48
          przeczytałem xlo2 z zainteresowaniem .masz racje .
          Argumenty ,że wszędzie trzeba dojechac własna bryką ,są rodem z
          małego zapyziałego miasta jakim jest Cz-wa .
          Dla ludzi starszych i dzieci proponuje riksze
          .Są już w łodzi.
          W cz-wie tez pojawiły sie i znikły dlaczego ???
      • Gość: Częstochowianin Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 19:07
        miłośniku ciszy ! na Kopernika nie ma autobusów tylko na Sobieskiego
        a to już nie tak blisko
    • Gość: radek Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.cable.ubr17.edin.blueyonder.co.uk 14.03.08, 23:22
      w miastach europejskich jesli redukuje sie ruch kolowy na niektorych ulicach, to
      zaczyna sie od aut prywatnych zostawiajac autobusy lub tramwaje a nie odwrotnie.
      natomiast dla aut dostawczych (sklepy) wyznacza sie poranne godziny (max do 9
      lub 10) kiedy moga tamtedy jezdzic. priorytetem zawsze powinien byc transport
      publiczny jako najbardziej ekonomiczny i relatywnie najmniej smrodliwy w
      przeliczeniu na liczbe pasazerow z niego korzystajacych.

a przy okazji tematu, w czasie dyskusji na temat komunikacji nocnej rozbawil
      mnie jakis pan z rady miasta (nie pamietam kto), ktory wyrzucil z siebie newsa
      jakoby w miastach zachodnich funkcje komunikacji nocnej spelnialy tylko taksowki
      a nie tanie autobusy, bo kto idzie pic wieczorem tego powinno byc stac. ten pan
      chyba jesli gdziekolwiek jezdzil zagranice to albo grzac tylek na adriatyckich
      plazach albo chlac wode po hotelach na 'wyjazdach sluzbowych'. wedlug tych
      kryteriow ani np. edynburg ani prowincjonalny paryzew miastami europejskimi nie sa.
      • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 08:25
        Ekonomiczny? ciekawe w jaki sposób...
        Zresztą skoro ktoś jeździ swoim samochodem to chyba jego sprawa ile na to wydaje?
        Smród? czy 100 samochodów spełniających najbardziej wyśrubowane normy Euro
        smrodzą bardziej niż Ikarus na opał? Litości...
        Zalatuje mi tu komuną, gdzie ktoś wie czego potrzebują inni i usilnie ich do
        tego nakłania.
        • Gość: radek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.cable.ubr17.edin.blueyonder.co.uk 15.03.08, 11:11
          ekonomiczny z punktu widzenia spoleczenstwa a nie wlasnego nosa kazdego
          posiadacza auta. i nie chodzi mi tylko o kase ale i o ekologie.
          no i nie o ikarusa ale o normalny autobus:)
          • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 11:35
            Biorąc pod uwagę wolność jednostki to ona decyduje na co ma ochotę wydać pieniądze.
            A aspekt ekologiczny jest taki, że w EuroKołchozie emisja spalin spada
            (przynajmniej do tego zmierza unia nakładając gigantyczne podatki na paliwa) ale
            za to w Chinach i Indiach rośnie kilka razy tyle bo paliwo jest tanie i ludzie
            są coraz zamożniejsi...
            • Gość: radek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.cable.ubr17.edin.blueyonder.co.uk 15.03.08, 11:44
              w obecnym zatloczonym swiecie czasem na wolnosc jednostki nie ma juz miejsca i
              promocja transportu publicznego rozwiazuje ten problem wyobraz sobie jakby nie
              istnialo ani metro ani autobusy. w londynie za sam wjazd do centrum sie placi.
              po prostu za duzo juz tam jest samochodow.
              • kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 14:52
                Jak chcesz to możesz zrezygnować ze swojej wolności :)
                Ja nie zamierzam.
                Opłaty to jakaś bzdura i patologia, niedługo zapłacimy podatek od podatku żeby
                napchać budżet EuroKołchozu, bo za duża ilość samochodów to tylko jeden z
                problemów komunikacyjnych Londynu.
                • Gość: marian Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:21
                  I jeszcze troche i beda takie korki ze nie bedzie sie mozna ruszyc
                  samochodem powinno sie jezdzic poza miastem a przez centrum mozna
                  spokojnie przejsc
    • elbeton Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 03:04
      Może autobusy nie koniecznie po zamknięciu ruchu kołowego w Alejach NMP.
      Najlepszym rozwiązaniem byłoby puszczenie tramwaju w miejscu wybrukowanych
      jezdni wtedy i jedni i drudzy będą zadowoleni. Nie będzie smrodu i hałasu
      (nowoczesne tramwaje nie kopcą i nie hałasują) i będzie całkiem przyjemna
      komunikacja.
      • Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 15.03.08, 07:57
        Chłopie na tramwaje w ale jest taka sama szansa (albo nawet jeszcze
        miniejsza) jak na to iż Częstochowa zostane województwem. Budowa
        tramwaju kosztuje gigantyczna kase na dotcje szans nie mamy
        (Katowice juz o to zadbają) a poza tym Tramwaj wymaga zaplecza
        (podstacje itp)tu niema tego gdzie postawić. Poza tym nikt nie
        bedzie rwał nawierzchni tyle co połozónej aby teraz kłasc torowisko.
        Poniewaaż je jestem zwolennikiem koncepcji radykalnych uwaząm iż
        zdecydowanie lepiej jest gdy komunkacja dowożi w poblize sttefy
        zamknienej niz w nią wjeżdza.
    • Gość: DominikW narzekajcie, byle wirtualnie IP: *.eranet.pl 15.03.08, 13:10
      Prawda jest taka, że Wy, anonimowi (jakim w ogóle prawem więc wypowiadacie się w
      publicznych sprawach?) narzekacze swoją aktywność ograniczacie tylko do
      siedzenia na zapierdzianym stołku w domu przed komputerem i stukania w
      klawiaturę z nadzieją, że świat się od tego zmieni. I dobrze, bo wasze zacofanie
      nie wyjdzie poza framugi waszych domów.
      Stowarzyszenie działa, aktywnie działa w terenie, stopniowo osiągając swój cel,
      jeden z wielu. A wy narzekajcie - byle w domu.
    • Gość: przyjaciel Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 00:26
      Spójrzmy na inne miasta europy, czy po starówce jeżdżą tam autobusy? Czy aż tak
      trudno przejść się kilka set metrów? Zwłaszcza teraz mając tak piękny deptak?
      Świeże powietrze jeszcze nikomu nie zaszkodziło... A komu będzie się chciało
      siedzieć na ławkach w oparach spalin autobusów? które jak wiemy niestety nie są
      zbyt ekologiczne... A do tego wytwarzają inne zanieczyszczenie niewidoczne - hałas
      • Gość: xkx Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 20.03.08, 06:14
        Owszem jest takie miasto Kraków się zwie. W odległości 300 m od
        starego rynku jest przystanek tak tramwajowy jak i autobusowy. W
        odległosci 500 m tych autobusów jest nawet dosc sporo. U nas w
        odległośc 500 m od III al NMP nie znajdziesz nic a napewno nie
        przystanek autobusowy. Dodatkwo przypomnam iz na starym miescie w
        Krakowie tpowych mieszkań masz niewiele (a napewno nie masz tam
        bloków z lat 50 tych i 60 tych). U nas z pasażem pieszym grnczicza
        blokowiska gdzie meiszkaja w wikszośc osoby nie najmłodsze. A im
        autobus w bezposrednej bliskości by sie przydał. Problem leży w tym
        iż w tej chwili do przystaków autobusowych masz naprawde spory
        kawałek drogi bo na przystankach koło hotelu Patria oraz Parków nie
        staje tylko autobus lini ne 16 któraraczej nei cieszy sie zbyt duzym
        powidzeneiem. Do przystanku lini obleganych czyli 12, 26, 27 trzeba
        dojsc spory kawałek albo na ul. Kilińskiego albo na pl.
        Biegańskiego.
      • Gość: lunch Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:40
        > Spójrzmy na inne miasta europy, czy po starówce jeżdżą tam
        autobusy?

Oczywiście że tak.
    • Gość: Anita Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 10:30
      wyrzucenie autobusów z III aleji było błedem i chyba nikt tego nie
      przemyslał do końca. jestem za tym aby powróciły tam autobusy.
      • Gość: xoxo Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.prenet.pl 23.03.08, 13:12
        miasto by sobie poradzilo jesli nawet by zamknieto wszystkie aleje dla
        samochodow. niestety ze 10% ludzi wozilo by swoja dupe tylko samochodem i
        siedzialo tylko przed TV lub monitorem to pozostali musze wdychac smrod w
        alejach siedzac na ławkach ktore niby sluza do odpoczynku i relaksu.
        • Gość: marek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 17:17
          Na relaks i odpoczynek - do parku.
          • lot_nad_gniazdem_tawro Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 23.03.08, 23:09
            dodam, do "łysego parku". aby wszystkich i wszystko było widać
    • Gość: alejka Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 22:07
      zanim puścicie autobusy III Aleją to przejdźcie się nią np rano tuż
      przed godz 8- horror to mało powiedziane, do szkoły zmartwychstanek
      przywożone są dzieci, troskliwi rodzice że by dzieciątka nie
      sfatygować piechotą, zajeżdżają swoimi "furami" na 3/4 nowego
      szerokiego chodnika, idę tym nowym szerokim chodnikiem i musze
      omijać chamsko zaparkowane graty, pędzą po bruku na złamanie karku,
      straży miejskiej oczywiście nie ma , a mogliby sporo mandatów zebrać
      i za parkowanie i szybką jazdę, ale widocznie lepiej siedzieć w
      krzakach, po południu z kolei pędzą samochody na rej, z Kłobucka
      (chyba Aleją omijaja korki). Chodzę tędy codzienie i widzę co się
      dzieje. Władze miasta wywaliły kupę kasy na remont Alei i nie wiedzą
      co z tym zrobić, nawet nie potrafią dopilnować porządku,więc jak do
      tego dojdą autobusy to po co był ten cały remnot?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka