realny.esteta 13.03.08, 21:56 Poczekajmy z ocenami aż zrobi się cieplej - wtedy dużo ludzi będzie chciało w ciszy i spokoju pospacerować III Aleją. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziadek63 Autobusy w III Alei są potrzebne 13.03.08, 22:03 Ciągle ktoś w koło macieju prubuje w III Aleje wepchnąć jak największy ruch. Idzie wiosna, ruch spacerowy będzie większy, a smrodzące autobusy temu miejscu uroku nie dodadzą. Proponuję posiedzieć na ławce przez godzinę w III a puźniej godzinę w II Alei i opisać swoje wrażenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomb czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:25 wspólnie zradnym Krawczykiem wsławili się mocno niedo..ym projektem "komunikacji nocnej khmm,khmm" w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dedee Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 22:31 Gość portalu: jaszczomb napisał(a): > wspólnie zradnym Krawczykiem wsławili się mocno niedo..ym Spłyń. Warto z nurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junior Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: 195.205.202.* 13.03.08, 22:36 Droga Redakcjo.Co to za Klub? Klub Radnych PO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:48 Ja też słyszałem, że ci miłosnicy komunikacji są upolitycznieni i ściśle powiązani z Platformą Obywatelską. Wcale się nie dziwię, że ciągle walą w MPK i prezydenta - to się chyba nazywa "działanie na polityczne zamówienie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes klubu Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 23:04 Jak baranku nic nie wiesz o klubie to nie pisz głupot, chyba że masz iloraz inteligencji poniżej wszelkich norm. Chciałem żauważyć, że nasz projekt komunikacji nocnej poparł także radny Marek Domagała, a on jakby jest z PiS-u. Wejdź sobie na naszą stronę, a potem komentuj,... albo może już nic nie pisz, bo nic mądrego nie wymyślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evcia Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.iplus.com.pl 09.05.08, 16:58 Ja też słyszałem, że ci miłosnicy komunikacji są upolitycznieni i > ściśle powiązani z Platformą Obywatelską. Wcale się nie dziwię, że > ciągle walą w MPK i prezydenta - to się chyba nazywa "działanie na > polityczne zamówienie". Masz racje to PO napusciło MPK na likwidacje ulg i sieciówek .nasz kaczorek dba o biednych i nie zrobiłby im tego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek63 Re: czyż CKMKM to ci debile, którzy IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 13.03.08, 23:23 Nie, to klub radnych PIS. Ludzie trzymajcie mnie bo nie zdzierżę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vbc jaszczomb pracuje w Urzedzie Miasta IP: *.realestate.net.pl 14.03.08, 00:12 odp...... sie od radnego Krawczyka synku! W necie nikt nie jest anonimowy! A co jak sie okaze, ze ten jaszczomb to ktos wysoko postawiony w urzedzie i obraza radnego i tych klubowiczow? ale byłby wstyd i wtedy na bank po Tadeuszu Pobożnym. -- Visca el Barca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: jaszczomb pracuje w Urzedzie Miasta IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:30 Co Ty, on jest nietykalny. Jeszcze takich cyrków jak w Krakowie nie ma, bo w końcu oprócz złych decyzji gościowi nic zarzucić nie można, ale ten sam schemat przezydenckiego zarządzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 20:37 przynajmniej jest spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:43 Problem jest z alternatywą komunikacyjną naszych wszystkich alei tak by zrobić deptak. Inne miasta umiały, a u nas jak zwykle du…ka. A może zrobić jak na całym świecie, czyli do pewnego obszaru centrum wjazd tylko dla TAXI + dostawcze i nic więcej? Oczywiście to się wiążę z przygotowaniem odpowiednich stref parkingowych poza strefą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isuhdf Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 23:28 jak sie zrobi cieplej to bedzie o wiele wiekszy ruch w III aleji niz w pozostałych... a wpychanie na siłe tam jakiejkolwiek komunikacji jest idiotyczne... nie mówiąc już o jakichś przystankach przy sienkiewiczu... czy was ludzie powaliło??... zróbcie chociaż jedno miejsce w czestochowie gdzie mógłbym wyjść na spacer i nie wąchać tych smrodów, słuchać pisków opon i nie martwić sie o to ze moje dziecko wpadnie pod samochód...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wszędzie na świecie sie da tylko jak zawsze w tej zasranej częstochowie NIE!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 13.03.08, 23:52 Nie można działać połowicznie a tak sie stało z deptakie w III al NMP. Co z tego u jasnej k... nedzy ze zrobiono deptak (pseudo deptak bo po 2 stronie jada samochody i to z predkoscia wieksza niz 20 km/h) w III al NMP skoro konczy go i zaczyna ultara ruchliwa ulica. To cos jakby postawione na głowie. wazam iż sama III al NMP toza mało na deptak trzeba wywalic i to szybo ruch samochodów ze scisłego centrum miasta. i to nie za rok nie za dwa lata tylko już zaraz NATYCHMIAST. Scisłe centrum miast MUSI BYC DEPTAKIEM BEZ POJAZDÓW I BEZ SMIERDZACYCH AUTOBUSÓW. I im szybciej to zrozumiemy tym lepiej. A udraznianie ulic tak jak np. Racławickei to nie głupota to idiotyzm bo to nic innego jak zapraszanie kierowców do centrum. A centrum winno byc dla pieszych. Podobnie bardzo sie zmartwiłem jak z poworotem odblokowanio ul. Jasnogórska przez te 3 tyg co była zamknieta ruch na niej zmalał o 70% i stała sie cichą uliczka a tera znowu jes przez nia tranzyt. gdyby został zakneta ruch szedł by al. JP II ale ktos zdecydował inaczej. Napisze to jeszcze raz NIE dla ruchu w centrum miasta TAK dla deptaka w centrum Cz-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk do xkx2 IP: *.profiline.pl 14.03.08, 00:14 obyś przyjacielu do końca swoich dni cieszył się zdrowiem fizycznym. bo w innym przypadku poczujesz co oznacza brak komunikacji miejskiej gdy potrzebujesz dostać się do byle urzędu, a mieszkasz poza tym mitycznym "ścisłym centrum". chcesz wyrzucić samochody z centrum - brawo (jeśli tylko wytyczysz alternatywne szlaki komunikacyjne omijające centrum), chcesz mieć wszędzie deptaki - wspaniale (o ile ktoś lubi latem smażyć sie na kamiennej czy asfaltowej patelni). tylko nim napiszesz coś na forum to zastanów się nad tym dwa razy - za drugim razem postaw sie po przeciwnej stronie tam gdzie są ludzie pracujący w centrum, biegający po urzędach czy też ci którzy by chcieli z Rakowa przedostać sie na Północ czy z Zaciszańskiej na Zawodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabówka Re: niech nieudacznicy sie nie wypowiadają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 00:40 Jest to bardzo dobry pomysł bo odkąd żaden autobus nie jeździ pzez III Aleje nie opłaca sie w ogóle tam iść, no chyba ze z pielgrzymką na Jasną Górę. Jak można być tak tępym aby głosić, że 4 autobusy jeżdżące co 10-15 miniut są w stanie przeszkodzić w odpoczynku i spacerku? Niestety nie kazdy Częstochowianin jest z centrum i nie każdego obchodzi to żeby najważniejsza ulica w miescie slużyła do "spacerkow" okolicznych mieszkańców bo my z dalszych dzilenic tez chcemy z tego korzystac a poprzez krótkowzroczna politykę nie mozemy. p.s I z góry zaznaczam, że nie lubie PO a ten kto zarzuca upolitycznienie jakiegoś tam Stowarzyszenia, które i tak wypowiada się w imieniu raczej większośći Czestochowian , niech lepiej sobie daruje bo mieszanie we wszystko mam już w tym zasranym społeczeństwie po dziurki w nosie. i tyczy sie zarówno to nawiedzeńców z PiS , "inteligentów" z PO i czerwonych buraków z LiD. Odpowiedz Link Zgłoś
januszkar11 Re: niech nieudacznicy sie nie wypowiadają 14.03.08, 01:29 Dzięki za tę wypowiedź. Nasz klub nigdy nie był polityczny, a nawet mogę powiedzieć, że wśród nas są członkowie wszelkich możliwych opcji, ale to nie przeszkadza w działaniu statutowym stowarzyszenia. Jeśli chodzi o spokój w III Alei, to teraz jest tam martwica i niech nikt nie pisze, że nie ma gdzie pospacerować. Jakoś np. w Chorzowie po deptaku kursują tramwaje z nie mniejszą częstotliwością niż 6 minut i jakoś żadne dziecko pod tramwaj nie wpadło. To rodzic ma pilnować dziecka, żeby nie doszło do sytuacji niebezpiecznej. Prawdą jest, że ilość linii w III Alei kiedyś była zbyt duża i tworzyły się korki. Teraz autobusy kursują wg planu jadąc Dąbrowskiego i Sobieskiego, jednak wprowadzenie tych 4 linii to żaden problem, gdyż są to pary linii wzajemnie się uzupełniających, więc 18 i 33 nie pojadą gęsiego za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: niech nieudacznicy sie nie wypowiadają IP: *.icis.pcz.pl 14.03.08, 19:33 Idz i zobacz te martwice w III Alei - ludzi jest nie mniej niz przed remontem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 08:51 na 100% jesteś mieszkańcem Racławickiej i nie na rękę jest Ci udrożnienie tej ulicy. Ja mieszkam przy Szymanowskiego i udrożnienie Racławickiej jest nadzieją na odciążenie ruchu na mojej ulicy i wg mnie jest to inwestycja jak najbardziej potrzebna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: losiu_al Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 01:31 Wprawdzie na forum jest ok.20 postow to i tak wiekszosc jest za wywaleniem samochodow z aleji. I JA TEZ TO POPIERAM! Nie ma nic gorszego niz smrodzacy i straszliwie halasujacy stary ikarus lub jelcz przejezdzajacy za plecami osoby siedzacej na lawce. Nie dosc ze oddychac sie nie da bo spaliny, to halas tak duzy ze rozmowy trzeba przerywac lub krzyczec do rozmowcy by cie uslyszal (a siedzi na tej samej lawce). Kto mi nie wierzy zapraszam w II Aleje najlepiej na laweczki kolo przystankow znajdujacych sie przy bibliotece glownej. Malo tego. Po co nam w tej trzeciej aleji jakies beznadziejne sklepy do ktorych i tak nikt nie chodzi. Wyniesmy tam bary i zrobmy tam miejsce gdzie mozna wyjsc, posiedziec, pobawic sie. Jedno biznes centrum nie wystarcza. Zaraz pojawia sie przeciwnicy. Ale ja to tlumacze tak. Czy zauwazyliscie jakich punktow uslugowych jest najwiecej w alejach???? Odpowiadam BANKOW i OPERATOROW KOMORKOWYCH. Ja rozumiem ze sprawy trzeba gdzies zalatwiac ale moze nie w centrum miasta w miejscach gdzie najiwecej ludzi jest bylo i bedzie. Jak dla mnie aleje powinny byc wylaczonez ruchu kolowego i powinny zostac tylko przecznice (tzn. Kilinskiego, wolnosci/kosciuszki czy warszawska/krakowska) i niech wreszcie w tym miescie bedzie gdzie wyjsc. W spokoju i bez obaw. Niwech to bedzie miejscegdzie i starsi i mlodsi znajda cos dla siebie. Poza tym tak wszyscy krzycza ze to daleko ze przejsc sie aleji nie da.A w lodzi piotrkowska jest??? A jest dluzsza od naszych aleji pewnie jakies trzy razy i ludzie nie nazekaja a nawet sie ciesza ze maja takie miejsce. Jaksie chce towszystko sie da. Wystarczy tylko chciec i wyzbyc sie lenistwa ktore zmusza nas do podjezdzania samochodem pod drzwi sklepu lub banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: losiu_al Re: Błąd! NIE są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 01:35 jak pisalem potrzebny post nie zmienlem tematu. Teraz ten blad naprawiam, choc jak ktos przeczytal moj popst to i tak wie ze AUTOBUSY W ALEJACH NIE SA POTRZEBNE!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 01:43 Częstochowska biedota woli spacery po centrum niż wyjechać za miasto na łono natury. Rozumiem to, ale niestety póki co to firmy, restauracje i bary najwięcej zarabiają na tych z klasy średniej (przyjeżdżających samochodami) a nie na dzieciakach, które w piątkowy wieczór wydaja 10zł na dwa piwa (a oni głównie postulują za deptakiem). macie promenadę, tam się można naspacerować do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ony Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 09:18 kierowfca napisał: > Częstochowska biedota woli spacery po centrum I Łódzka biedota i Krakowska - to tak z najbliższej okolicy. Nie wspominam już o biedocie poza granicami kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 09:59 Innych miast nie oceniam, ale w Częstochowie tylko biedota albo ktoś mający coś nie tak z głową lubi spacery po centrum ćwierć milionowego miasta. Ja wole już Jurę, tam jest pięknie a nie oglądanie brzydkich budynków w śmierdzącym mieście. Jeśli wolisz inaczej to twoja sprawa ale nie zmuszaj innych do zapier. kilka km żeby dojść do centrum bo nie masz kasy i masz taki kaprys, żeby zamknąć centrum. Przedsiębiorcy już wyrazili swoja opinie na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa_dolna Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 157.25.136.* 14.03.08, 12:32 Gdzie Ty, "kierofco" widziałeś w Częstochowie klasę średnią? Chyba, że masz na myśli tych gnojów, którzy jeżdżą po mieście samochodami tatusiów lekarzy i adwokatów. To oni głównie chcą mieć ruch w III Alei, żeby fury nie stracić z pola widzenia. I pochwalić się nią laseczkom Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 15:37 Aż tak cię boli, że kogoś stać na dobry samochód? Idź do pracy, zarób i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc_anty Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 19:56 Kierowfa obserwuje twoje wypowiedzi na forum i są wyjątkowo idiotyczne. Liczysz się tylko ty i twój samochód. Ci którzy go nie mają są nieudacznikami, biedakami i cienko zarabiają. Pomyśl ograniczona istotko o tych, którzy nie mogą mieć prawka z innych względów niż tylko kasowe i nie są trendi nie mając autka. Tak samo tych, którzy cenią sobie spokój i obecny wygląd III Alei i nie jest dla nich trudem ruszyć swe dupsko kilkanaście metrów na najbliższy parking, przystanek. PS. Nie chodzi o dobre samochody, a ich poruszanie się w III Alei. Jak chcesz to wystaw fotki, pooglądamy twój wóz i będziemy umierać z zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 20:50 Następny z bólem... Dla mnie samochód jest po pierwsze pasją, po drugie narzędziem pracy a po trzecie po godzinach pracy pozwala mi zaoszczędzić czas. Ja szanuje swój czas i wygodę i dlatego nie odpowiada mi zamykanie centrum jak sam nazwa wskazuje miasta a nie ośrodka wypoczynkowego. Jak potrzebuje ciszy to jadę za miasto i tyle. Jeśli to wg. ciebie idiotyczne to pomyśl, że wiele osób myśli podobnie do mnie. Jeśli nie cenisz swojego czasu to nie szanujesz siebie ale to już twoja sprawa, tylko potem się nie dziw że klepiesz smutnego tysiaka w pracy i cię pracodawcy nie szanują, a w efekcie jeździsz MPK i nie widzisz potrzeby ruchu prywatnych samochodów po mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc_anty Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 18:36 Oczywiście zero ustosunkowania się do moich argumentów, masz swój świat i Ci z tym dobrze. Dzięki za monolog. PS. A to że o mnie wszytko wiesz to ciągle się zastanawiam jak jest to możliwe, może zostań wróżką ? Odpowiedz Link Zgłoś
januszkar11 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 14.03.08, 01:55 A kto Ci każe siedzieć w Alejach na ławkach. parków nie masz, Promenady czy innych miejsc. Aleje to centrum naszego miasta. Głupota ludzi piszących tak jak Ty sprowadza się do podobnego stwierdzenia: "wywalmy autobusy z Krakowskiego Przedmieścia" w Warszawie albo zmiećmy z powierzchni ziemi tory dookoło Plantów Krakowie. Przykłady można by mnożyć. Nie zamierzam biegać na 26 czy 27 na Jana Pawła, bo innej alternatywy nie ma i myślę, że w takiej sytuacji tramwaj jako jedyny dojeżdżający środek transportu w Aleje byłby pełny po brzegi a nie o to chodzi. Komunikacja miejska na zachodzie wbija się w ścisłe centra i jest to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.ibd.gtsenergis.pl 14.03.08, 08:23 A ja uważam,że jak tyle czasu nie ma autobusów i przyzwyczailiśmy się do tego,niech tak zostanie. W wielu miastach w centrum eliminują ruch samochodowy i bardzo dobrze. Powinny być objazdy i aleje uwolnione od samochodów i autobusów także. Przyjdzie wiosna czy lato,spokojnie ten odcinek Alei się zaludni,nie mam co do tego wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:36 Jakieś przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Pruciak Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.man.poznan.pl 14.03.08, 09:45 Powrót autobusów w III Aleję jest moim zdaniem kwestią czasu. Będzie to jednak o około połowę mniej kursów, niż przed remontem tego odcinka. A autobusy wcale nie będą smrodzic i hałasowac. Wystarczy logicznie podejśc do tematu i np. wprowadzic tam do ruchu wyłącznie tabor spełniający normę Euro-3 i Euro-4 w zakresie emisji zanieczyszczeń. III Aleja będzie miała autobusy i to bardzo nowoczesne, na iście zachodnioeuropejskim poziomie. To poprawi wizerunek tego miejsca, ułatwi dojazdy i nikomu tak naprawdę nie zaszkodzi, a jednocześnie uelastyczni obecnie przeciążony i niefunkcjonalny układ komunikacji autobusowej w Częstochowie. Jeśli nie mam racji, to trudno. Piszę to, jak ja to widzę i co da się zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:37 W ogóle trzeba by zacząć od tego, że te wszystkie teksty o "śmierdzących ikarusach" są żałosne, co - jak wiesz - szeroko ostatnio opisałem. A porównywanie ilości spalin wydmuchiwanych przez takiego ikarusa w przeliczeniu na pasażera z taksówką czyni go królem ekologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:14 Dać zakaz jazdy w trzecią aleję samochodom osobowym a pozwolic rzadziej ale jednak jeżdzic autobusom.Nie wszyscy są młodzi i sprawni żeby dojsć w trzecią aleję,ludziom starszym czy chorym trzeba umożliwić dojazd do trzeciej alei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Pruciak Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.man.poznan.pl 14.03.08, 11:56 Dokładnie o to chodzi! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.b-ras1.mvw.galway.eircom.net 14.03.08, 10:28 dajcie spokoj z tymi autobusami!!! Czy nie jestescie sobie w stanie wyobrazic kawalka miejsca gdzie nie dojezdza zaden pojazd nieuprzywilejowany?? ludzie!!! Kazde normalne, duze miasto ma taki fragment centrum miasta... Juz przestancie kombinowac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:35 i w tym masz właśnie rację: "> Kazde normalne, duze miasto ma taki fragment centrum miasta... > Juz przestancie kombinowac!!!" każde normalne, duże miasto ma siatkę alternatywnych ciągów komunikacyjnych,a w Częstochowie upycha się ten ruch w osiedlowe uliczki na tyłach trzeciej aleji... dopóki nikt nie zbuduje tych dróg, dopóty wszyscy będą niezadowoleni z jakichkolwiek kompromisów. a że nie ma pieniędzy nawet na załatanie dróg wylotowych to nie można sie spodziewać by zbudowano jakieś nowe drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krętlik Autobusy w III Alei są potrzebne makabra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:43 Ludzie !!! Dajcie sobie luz z tymi autobusami. To przypomina prowincje i przystanek przed sołtysem. A ilez to jest kilometrów by przejśc z Placu Biegańskiego do Parków? Zadowlomy wszystkich i zostawmy narazie tak jak jest. Piesi czuja sie pewniej , Rodzina spacerujaca ma miejsce na przejscie tym szlakiem. Bądzmy troche wielkomiejscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DominikW Re: Autobusy w III Alei są potrzebne makabra IP: *.eranet.pl 14.03.08, 12:13 > A ilez to jest kilometrów by przejśc z > Placu Biegańskiego do Parków? No właśnie. Tylko zauważ, że piszesz w swoim imieniu ze swojej perspektywy postrzegania świata. Dla mnie nie jest problemem pieszo przemieścić się spod Jasnej Góry na Ostatni Grosz, ale to chyba nie o to chodzi... Zwróć uwagę na osoby nieco i bardziej starsze od Ciebie. Dla nich III Aleja to spory kawałek. Widziałeś kiedyś taką starszą babinkę, która przemieszcza się niemal drepcząc w miejscu? Ja widziałem takich sporo. Pytanie ze szkoły podstawowej: w ile czasu taka babinka przemieści się z Pl. Biegańskiego pod parki miejskie przyjmując, że drepcząc pokonuje 1m w ciągu pięciu sekund? Komunikacja miejska - czytaj więc PUBLICZNA - jest dla wszystkich. Autobusy mają wozić ludzi, a nie jeździć objazdami! Dlatego właśnie w cywilizowanych miastach wyrzuca się indywidualny ruch kołowy na rzecz publicznego. Przypominam: Częstochowa, to ludzie, nie Jasna Góra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacerowicz/kolarz NIE - dla ruchu w III Alei... IP: 212.87.241.* 14.03.08, 13:28 Co za bzdurna argumentacja, akurat rozwój cywilizacji idzie w kierunku zamykania centralnych/reprezentatywnych miejsc w miastach. Uważam to za duży krok w kierunku rozwoju, ale warunek, że równolegle, proponuje się jakąś alternatywę komunikacyjną, to jest ważne. Aleje mogą ŚWIETNIE prosperować, tylko mentalność naszą musimy zmienić. A handlarze, niech zmienią swoją działalność, jeśli jest nieopłacalna na puby,kluby,kawiarnie,restauracje, tylko trochę myślenia i przedsiębiorczości jak www.pyrzowiceekspres.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: NIE - dla ruchu w III Alei... IP: *.icis.pcz.pl 14.03.08, 13:33 Masz racje - nie dla ruchu w III Alei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek do spacerowi Re: NIE - dla ruchu w III Alei... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 19:18 Nie bądz taki połowiczny w tej nagonce na komunikację mechaniczną... Do tej pory "wszystkiemuwinni" byli żydzi, masoni i cykliści. I łups- doszli spacerowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 15:46 beznadziejny pomysł ! dobrze jest jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 14.03.08, 17:27 A ja cały czas z uporem maniaka twierdze, iż podstawowa sprawa to zmienić przyzwyczajenia ludzie, iż centrum miasta to misce gdzie MUSZĄ być autobusy i samochody. Ja jestem zdania, iż im szybciej zamkniemy całe ścisłe centrum miasta dla ruchu kołowego tym szybciej stanie się normalność. Zobaczmy, dlaczego protestują mieszkańcy ulic Szymanowskiego czy Racławickiej czy Jasnogórskiej? Protestują, dlatego iż ruch pojazdów z III al. NMP przeniósł im się pod okna. A dlaczego tak jest? Ano, dlatego iż centrum miasta jest otwarte dla ruchu pojazdów i każdy sobie przez aleje skraca pozornie drogę, czego efektem jest zasmrodzenie centrum tak, iż nie da się tam normalne funkcjonować. Budowanie nowych dróg w samym centrum mija się z celem gdyż po pierwsze za bardzo niema ich gdzie budować a po drugie absolutnie nie rozwiązuje to problemu. Ludziom trzeba wpajać, iż centrum miasta trzeba omijać samochodem, że jest to obszar dla pieszych. A najlepszym rozwiązaniem tego jest po prostu zamykanie centrum miasta dla wszelkiej komunikacji. I to nie poza autobusami, ale razem z autobusami. Oczywiście nie da się tego zrobić od razu. Ale można to robić drobnymi krokami. Pierwszym krokiem powinno być zamkniecie dla ruchu kołowego ulicy Pułaskiego i Popiełuszki na odcinku od ul. Jasnogórskiej do ul. Waszyngtona (oraz oczywiście północnej strony III al. NMP). Na ciągu ulic Pułaskiego Popiełuszki po porostu powinien być tunel a jeśli na jego wykonanie na razie niema pieniędzy to na razie pozostawiłbym ten odcinek tych ulic dla pieszych. Zaleta prosta osoby idące deptakiem, czyli III al. NMP nie są już wtedy odgrodzone od parków ruchliwą zasmrodzona ulica tylko mogą do nich dotrzeć w dowolnym miejscu. Kolejny etap to wyłączenie z ruchu kołowego pl. Biegańskiego wraz z odcinkami ulic Śląskiej i Nowowiejskiego oraz Kilińskiego i Dąbrowskiego. Oczywiście należałoby porzucić jak najszybciej idiotyczny plan poszerzania i rozbudowy ul. Racławickiej, bo to naprawdę niema sensu. Dziki takiemu rozwiązaniu centrum miasta bardzo by zyskało tak jak zyskała III al. NMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DominikW zamknąc centrum, ALE... IP: *.eranet.pl 14.03.08, 17:41 Zamknąć centrum dla wszelkiego ruchu kołowego włącznie z autobusami? Baranie jeden, a jak się tam dostaniemy, jeśli nie autobusem? Rozbudowa tramwaju w tej wsi graniczy z cudem! Wyparcie ruchu kołowego INDYWIDUALNEGO tak, ale nie publicznego. Komunikacja PUBLICZNA musi pozostać, wystarczy nadać jej jakikolwiek takt (chyba utopia w tej wsi - tutaj wszystkie autobusy zjeżdżają się na przystanek w jednej chwili, a później brachu czekaj 1,5 godziny) i sprawa rozwiązana. xkx2: Ty jesteś JESZCZE młody/-a i żwawy/-a, ale lata później nóżki w dupkę będą Ci wchodzić po przejściu dwustu metrów. NA koniec dodaję: jestem zagorzałym przeciwnikiem komunikacji indywidualnej, ale nie, w tym ciemnogrodzie każdy burak musi mieć samochód - pytam: po jakiego wała?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 19:28 na 100% jesteś mieszkańcem Racławickiej i nie na rękę jest Ci udrożnienie tej ulicy. Ja mieszkam przy Szymanowskiego i udrożnienie Racławickiej jest nadzieją na odciążenie ruchu na mojej ulicy i wg mnie jest to inwestycja jak najbardziej potrzebna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 17:29 A co tak malo macie ulic w Cz-wie zeby sobie spacerowac?? Ludzie opamietajcie sie... podam przyklady bo widze ze nie znacie w ogole miasta. Bulwary nad Warta o wiele dluzsze od III alei a jak malownicze, waskie uliczki na starym miescie dla ludzi lubiacych ten klimat,i wiekszosc Mirowa... gdzie autobusem mozna dojechac i isc pospacerowac po lesie.. i to wszystko na terenie miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sun Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 80.54.168.* 14.03.08, 21:18 Tak, autobusy są potrzebne. Nie, dla ruchu innych pojazdów, ale komunikacja miejska powinna dowozić starszych ludzi w bezpośrednie sąsiedztwo Jasnej Góry. Częstotliwość może byc niewielka, lecz trzeba pamiętać, że nie każdy może bez problemu iść na własnych nogach. Trochę impatii zacietrzewieni ekolodzy! Autobusy są POTRZEBNE. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sun Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 80.54.168.* 14.03.08, 21:21 Oczywiście EMPATII. Przepraszam za literówkę w poprzedniej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik_ciszy Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:48 Pan,który napisał ten artykuł,nie wie chyba o czym o czym pisze.Wystarczy przypomnieć sobie to,co było w III Alei jeszcze parę lat temu: ludzie siedzący w letnich ogródkach,a przy nich korek,w którym sporo kopcących w jedzenie autobusów,oprócz nich inne auta,spaliny,hałas... Teraz,choć III Aleja idealna nie jest,jest tam dużo ciszej,spokojniej i po prostu przyjemniej.Nie uważam,że nie można przejść się kawałek na autobus na Al.Jana Pawła II czy na ul.Kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junior Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: 195.205.202.* 14.03.08, 22:58 Panie, w poniedziałek jest sesja Rady Miasta i jakiś młody politykier dostał polecenie od swoich starych pryncypałów, złożenia interpelacji/zapytania Tadeuszowi W. w sprawie braku autobusu MPK w III Alei.Uaktywnił się Klub, Gazeta W., forumowicze. Miasto wrze! W poniedziałek, to III Aleja bez autobusów będzie skandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 15.03.08, 07:51 Zgadzam się z tobą w 100% z tym, że ja proponuje pójść dalej, czyli wyłączyć z ruchu kołowego (oczywiście poza mieszkańcami dostawcami i służbami porządkowymi / miejskimi) całe ścisłe centrum miasta. Pisałem na ten temat już 2x i cały czas sadzę, że to było by najlepsze rozwiązanie. To, co jest w tej chwili przypomina godzenie ognia z wodą. Co z tego, że, mamy deptak skoro kończy się on i zaczyna ultra ruchliwymi ulicami? Ba ten deptak jest połowiczny, bo po drugiej jego części łatwiej wpaść pod samochód (pędzący samochód, bo ograniczenia prędkości nie przestrzega absolutnie nikt). I to ma być deptak? Jaki deptak, co za deptak? Co to za deptak z samochodami tuż obok niego? Co innego gdyby całe ścisłe centrum stało się jedną wielką strefa dla pieszych wtedy samochody jadące tranzytem będą omijać ścisłe centrum miasta które stanie się oazą spokoju i ciszy. Na początek jestem zdania, iż KONIECZNIE powinno się wyłączyć (na razie tymczasowo) z ruchu kołowego ul. Pułaskiego i Popiełuszki na odcinku od Jasnogórskiej do Waszyngtona. Gwarantuje, iż w takiej sytuacji deptak w III al. NMP zyskałby zdecydowanie na atrakcyjności. Docelowo z całe centrum powinno być jednym wielkim deptakiem. Ktoś napisze, że są ludzie starsi, co mają problemy z dojściem do przystanków –odpowiem trudno dla kilku czy kilkunastu sposób blokować cywilizacje centrum Częstochowy. Centrum pozbawione ruchu pojazdów zyska na atrakcyjności i nareszcie będzie normalnie a naprawdę dla nikogo nie powinno być problemem przejście tych 500 czy 1000 m do autobusu. Poza ścisłą strefę pieszą. Oczywiście północna strona III, ale, NMP powinna być zamknięta zaraz podobnie na ul Szymanowskiego powinny mieć wjazd tylko samochody mieszkańców. A ulica Racławicka nie powinna być udrażniana. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 08:20 Jak chcesz pospacerować to dlaczego nie pojedziesz za miasto? Naprawdę patrzenie na betony i asfalt jest takie atrakcyjne? Dlaczego chcesz zmusić kogoś do czegoś co mu nie odpowiada? i to nie jedną osobę a tysiące. Skoro ty masz dużo czasu to fajnie ale inni prowadzą troszkę aktywniejszy tryb życia np. chodzą do pracy i mają mało czasu bo wolą spędzić go z rodziną zamiast tułać się z parkingów kilka km od centrum czy czekać na wiecznie spóźniający się autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JO Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.iplus.com.pl 15.03.08, 18:48 przeczytałem xlo2 z zainteresowaniem .masz racje . Argumenty ,że wszędzie trzeba dojechac własna bryką ,są rodem z małego zapyziałego miasta jakim jest Cz-wa . Dla ludzi starszych i dzieci proponuje riksze .Są już w łodzi. W cz-wie tez pojawiły sie i znikły dlaczego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 19:07 miłośniku ciszy ! na Kopernika nie ma autobusów tylko na Sobieskiego a to już nie tak blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.cable.ubr17.edin.blueyonder.co.uk 14.03.08, 23:22 w miastach europejskich jesli redukuje sie ruch kolowy na niektorych ulicach, to zaczyna sie od aut prywatnych zostawiajac autobusy lub tramwaje a nie odwrotnie. natomiast dla aut dostawczych (sklepy) wyznacza sie poranne godziny (max do 9 lub 10) kiedy moga tamtedy jezdzic. priorytetem zawsze powinien byc transport publiczny jako najbardziej ekonomiczny i relatywnie najmniej smrodliwy w przeliczeniu na liczbe pasazerow z niego korzystajacych. a przy okazji tematu, w czasie dyskusji na temat komunikacji nocnej rozbawil mnie jakis pan z rady miasta (nie pamietam kto), ktory wyrzucil z siebie newsa jakoby w miastach zachodnich funkcje komunikacji nocnej spelnialy tylko taksowki a nie tanie autobusy, bo kto idzie pic wieczorem tego powinno byc stac. ten pan chyba jesli gdziekolwiek jezdzil zagranice to albo grzac tylek na adriatyckich plazach albo chlac wode po hotelach na 'wyjazdach sluzbowych'. wedlug tych kryteriow ani np. edynburg ani prowincjonalny paryzew miastami europejskimi nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 08:25 Ekonomiczny? ciekawe w jaki sposób... Zresztą skoro ktoś jeździ swoim samochodem to chyba jego sprawa ile na to wydaje? Smród? czy 100 samochodów spełniających najbardziej wyśrubowane normy Euro smrodzą bardziej niż Ikarus na opał? Litości... Zalatuje mi tu komuną, gdzie ktoś wie czego potrzebują inni i usilnie ich do tego nakłania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.cable.ubr17.edin.blueyonder.co.uk 15.03.08, 11:11 ekonomiczny z punktu widzenia spoleczenstwa a nie wlasnego nosa kazdego posiadacza auta. i nie chodzi mi tylko o kase ale i o ekologie. no i nie o ikarusa ale o normalny autobus:) Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 11:35 Biorąc pod uwagę wolność jednostki to ona decyduje na co ma ochotę wydać pieniądze. A aspekt ekologiczny jest taki, że w EuroKołchozie emisja spalin spada (przynajmniej do tego zmierza unia nakładając gigantyczne podatki na paliwa) ale za to w Chinach i Indiach rośnie kilka razy tyle bo paliwo jest tanie i ludzie są coraz zamożniejsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.cable.ubr17.edin.blueyonder.co.uk 15.03.08, 11:44 w obecnym zatloczonym swiecie czasem na wolnosc jednostki nie ma juz miejsca i promocja transportu publicznego rozwiazuje ten problem wyobraz sobie jakby nie istnialo ani metro ani autobusy. w londynie za sam wjazd do centrum sie placi. po prostu za duzo juz tam jest samochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 14:52 Jak chcesz to możesz zrezygnować ze swojej wolności :) Ja nie zamierzam. Opłaty to jakaś bzdura i patologia, niedługo zapłacimy podatek od podatku żeby napchać budżet EuroKołchozu, bo za duża ilość samochodów to tylko jeden z problemów komunikacyjnych Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:21 I jeszcze troche i beda takie korki ze nie bedzie sie mozna ruszyc samochodem powinno sie jezdzic poza miastem a przez centrum mozna spokojnie przejsc Odpowiedz Link Zgłoś
elbeton Autobusy w III Alei są potrzebne 15.03.08, 03:04 Może autobusy nie koniecznie po zamknięciu ruchu kołowego w Alejach NMP. Najlepszym rozwiązaniem byłoby puszczenie tramwaju w miejscu wybrukowanych jezdni wtedy i jedni i drudzy będą zadowoleni. Nie będzie smrodu i hałasu (nowoczesne tramwaje nie kopcą i nie hałasują) i będzie całkiem przyjemna komunikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx2 Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 15.03.08, 07:57 Chłopie na tramwaje w ale jest taka sama szansa (albo nawet jeszcze miniejsza) jak na to iż Częstochowa zostane województwem. Budowa tramwaju kosztuje gigantyczna kase na dotcje szans nie mamy (Katowice juz o to zadbają) a poza tym Tramwaj wymaga zaplecza (podstacje itp)tu niema tego gdzie postawić. Poza tym nikt nie bedzie rwał nawierzchni tyle co połozónej aby teraz kłasc torowisko. Poniewaaż je jestem zwolennikiem koncepcji radykalnych uwaząm iż zdecydowanie lepiej jest gdy komunkacja dowożi w poblize sttefy zamknienej niz w nią wjeżdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DominikW narzekajcie, byle wirtualnie IP: *.eranet.pl 15.03.08, 13:10 Prawda jest taka, że Wy, anonimowi (jakim w ogóle prawem więc wypowiadacie się w publicznych sprawach?) narzekacze swoją aktywność ograniczacie tylko do siedzenia na zapierdzianym stołku w domu przed komputerem i stukania w klawiaturę z nadzieją, że świat się od tego zmieni. I dobrze, bo wasze zacofanie nie wyjdzie poza framugi waszych domów. Stowarzyszenie działa, aktywnie działa w terenie, stopniowo osiągając swój cel, jeden z wielu. A wy narzekajcie - byle w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 00:26 Spójrzmy na inne miasta europy, czy po starówce jeżdżą tam autobusy? Czy aż tak trudno przejść się kilka set metrów? Zwłaszcza teraz mając tak piękny deptak? Świeże powietrze jeszcze nikomu nie zaszkodziło... A komu będzie się chciało siedzieć na ławkach w oparach spalin autobusów? które jak wiemy niestety nie są zbyt ekologiczne... A do tego wytwarzają inne zanieczyszczenie niewidoczne - hałas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.152.lesio.net 20.03.08, 06:14 Owszem jest takie miasto Kraków się zwie. W odległości 300 m od starego rynku jest przystanek tak tramwajowy jak i autobusowy. W odległosci 500 m tych autobusów jest nawet dosc sporo. U nas w odległośc 500 m od III al NMP nie znajdziesz nic a napewno nie przystanek autobusowy. Dodatkwo przypomnam iz na starym miescie w Krakowie tpowych mieszkań masz niewiele (a napewno nie masz tam bloków z lat 50 tych i 60 tych). U nas z pasażem pieszym grnczicza blokowiska gdzie meiszkaja w wikszośc osoby nie najmłodsze. A im autobus w bezposrednej bliskości by sie przydał. Problem leży w tym iż w tej chwili do przystaków autobusowych masz naprawde spory kawałek drogi bo na przystankach koło hotelu Patria oraz Parków nie staje tylko autobus lini ne 16 któraraczej nei cieszy sie zbyt duzym powidzeneiem. Do przystanku lini obleganych czyli 12, 26, 27 trzeba dojsc spory kawałek albo na ul. Kilińskiego albo na pl. Biegańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.eranet.pl 20.03.08, 10:40 > Spójrzmy na inne miasta europy, czy po starówce jeżdżą tam autobusy? Oczywiście że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 10:30 wyrzucenie autobusów z III aleji było błedem i chyba nikt tego nie przemyslał do końca. jestem za tym aby powróciły tam autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.prenet.pl 23.03.08, 13:12 miasto by sobie poradzilo jesli nawet by zamknieto wszystkie aleje dla samochodow. niestety ze 10% ludzi wozilo by swoja dupe tylko samochodem i siedzialo tylko przed TV lub monitorem to pozostali musze wdychac smrod w alejach siedzac na ławkach ktore niby sluza do odpoczynku i relaksu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 17:17 Na relaks i odpoczynek - do parku. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_nad_gniazdem_tawro Re: Autobusy w III Alei są potrzebne 23.03.08, 23:09 dodam, do "łysego parku". aby wszystkich i wszystko było widać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alejka Autobusy w III Alei są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 22:07 zanim puścicie autobusy III Aleją to przejdźcie się nią np rano tuż przed godz 8- horror to mało powiedziane, do szkoły zmartwychstanek przywożone są dzieci, troskliwi rodzice że by dzieciątka nie sfatygować piechotą, zajeżdżają swoimi "furami" na 3/4 nowego szerokiego chodnika, idę tym nowym szerokim chodnikiem i musze omijać chamsko zaparkowane graty, pędzą po bruku na złamanie karku, straży miejskiej oczywiście nie ma , a mogliby sporo mandatów zebrać i za parkowanie i szybką jazdę, ale widocznie lepiej siedzieć w krzakach, po południu z kolei pędzą samochody na rej, z Kłobucka (chyba Aleją omijaja korki). Chodzę tędy codzienie i widzę co się dzieje. Władze miasta wywaliły kupę kasy na remont Alei i nie wiedzą co z tym zrobić, nawet nie potrafią dopilnować porządku,więc jak do tego dojdą autobusy to po co był ten cały remnot? Odpowiedz Link Zgłoś