Dodaj do ulubionych

światła samochodowe

03.06.08, 09:32
wyłaczmy światła samochodowe latem ,ile musimy przez to spalić
paliwa ,ile spalonych żarówek , zapolone śwaitła nie zwikszają
bezpieczeństwa a prowadzą jedynie do kryzysu energetycznego
ogłaszam akcje wyłączmy światła w samochodach w dzień , projek
obywatelski w sejmie w celu zmiany tego absurdu
Obserwuj wątek
    • bartek_cz-wa Re: światła samochodowe 03.06.08, 09:50
      faktycznie przy jeździe na włączonych światłach spalanie wzrasta o 100% a
      żarówki muszę wymieniać codziennie.Tak jak Ty mówią tylko Ci którzy jeżdżą w
      niedziele do kościoła albo kierowcy starej daty.Ja uważam że jazda na światłach
      jest dobra bo stajesz się bardziej widoczny dla innych użytkowników dróg.Ile
      razy zdarzyło mi się że w słoneczny dzień widziałem z daleka zbliżający się
      pojazd tylko dlatego że miał włączone światła.
      • ywon1 Re: światła samochodowe 03.06.08, 10:46
        masz racje - z tym ze z moich obserwacji wynika , ze po właczeniu świateł spalanie mi wzrosło o 148,79% zas żarówki wymieniam na bieżąco - tzn, jak lewą przednia wymienie to zaraz przepala sie prawa tylnia itd - więc popieram wyłączmy żarówki, nie uzywajmy kierunkowskazów - wyłączmy sygnalizacje świetlną na skrzyżowaniach - po prostu rozdajmy kazdemu kierowcy po dubeltóce - po jakimś miesiącu nie będzie problemu - proste ?
    • Gość: ehh Re: światła samochodowe IP: *.pcz.pl 03.06.08, 11:08
      Jeżeli sie cwaniaku martwisz o spalanie, to wyłącz klimę, 1000-watowe car audio
      i inne "pożeracze energii" argument ze spalaniem jest śmieszny.
      A odnośnie żarówek: W samochodzie ze sprawną instalacją el. konieczność wymiany
      żarówki to przypadek 1 x 200 000 km. lub rzadszy (łatwiej już chyba o wypadek,
      niż o konieczność wymiany żarówki)
      • Gość: look Re: światła samochodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 14:43
        ale z was są ciemniak normalnie ręce mi opadają....
        żyje na częstochowskim zadupiu i myśli tak samo ale zero szerszego myślenia....
        bo jo nie zauwożył że mi spalonie wzrosło to na pewno nie wzrosło....
        to wszystko z tymi światłami w dzień to jest czysta kasa dla tych w tym małym
        domu w warszawce hehehe
        a teraz fakty!!
        • Szacuje się, że rzeczywiste zużycie paliwa przy włączonych światłach mijania
        wzrasta dla samochodów osobowych jedynie o ok. 1% - 1,5%. Zakładając przebieg
        roczny 10000 km bez jazdy w nocy dodatkowe koszty związane z używaniem świateł
        mijania wyniosą ok. 100 – 200 zł rocznie. Są więc pomijalne w porównaniu do
        kosztów eksploatacji pojazdu: paliwo, ubezpieczenie, wymiana opon, przeglądy,
        naprawy.
        Inne przykłady wzrostu zużycia paliwa:
        - bardzo głośny radioodtwarzacz pobiera ponad 100 W mocy i zużywa dodatkowo
        podobną ilość paliwa jak światła mijania.

teraz coś wytłumaczmy sobie wszyscy kierowcy muszą przez cały rok jeździć na
        światłach ale chyba nie wszyscy przez cały rok nieprzerwalnie jeżdżą z włączonym
        na maksa radiem no nie ??
        zużycie paliwa jak tam cytowałem wzrasta rocznie o 100 200 złotych niewiele ??
        może i nie ale pomnóżcie sobie to przez ilość samochodów w polsce i zobaczycie
        ile kasy wpływa do warszawki a co my z tego mamy ?? ja nie wiem no tak setki km
        autostrad buahahaha......
        skoro to całe jeżdżenie na światłach to takie dobrodziejstwo to dlaczego w
        niektórych państwach UE przygotowują się do zniesienia obowiązku jazdy z
        właczonymi światłami ??
        a mniej wypadków wypadki i tak będą A nie pomyśleliście może że wzrost wypadków
        spowodowany jest wzrostem dostępności samochodów? Im więcej samochodów na
        naszych "świetnych" drogach tym więcej będzie wypadków.
        tak więc proszę nie jab... autora postu od góry do dołu nie wiedząc co się
        wypisuje...
    • dudi_82 Re: światła samochodowe 03.06.08, 12:09
      Jakoś u mnie ani spalanie nie wzrosło ani żarówek wymieniać nie
      musiałem. Wsiądż w auto rano albo wieczorem i jedź mając słońce
      nisko za sobą albo jadąc pod słońce. Auta jadęca z przeciwka jeśli
      mają włączone światła są o wiele lepiej widoczne. Rozgrzany latem
      asfalt dodatkowo ogranicza widoczność.
      A że liczba wypadków mimo włączonych świateł nie spadła świadczy o
      tym, że przyczyną wypadków jest prędkość a nie słaba widoczności.
      • mieszkaniec2008 Re: światła samochodowe 07.06.08, 09:05
        hmmm...
        > mają włączone światła są o wiele lepiej widoczne. Rozgrzany latem
        > asfalt dodatkowo ogranicza widoczność.
        :)) dudi ty jesteś racjonalizator :) to fakt...taki Adam Słodowy wirtualnego
        świata :)(ojej bidoku ty zapewne nie znasz Adasia za mały byłeś). Rozgrzany
        asfalt ogranicza widoczność zatem zapalone świtła niwelują ten problem :). Nowy
        fenomen optyki :). Przy pełnym oświetleniu - skoro rozgrzany asfalt to zakład
        dzień upalny - światła samochodowe poprawiają widoczność no no...Czy ty wierzysz
        w te generowane przez Ciebie bzdury, czy poprostu tak nas kokietujesz ?. a tak
        na marginesie jak te rozgrzany asfalt pogarsza widoczność ?:)..Paruje ? Rozpływa
        się i zalewa rozpędzone samochodu ?..to ciekawe spostrzeżenie...rozwiń je :)))
        • malediwypiotrs Re: światła samochodowe 07.06.08, 11:01
          Naukowcy i statyści potwierdzają, że jazda z włączonymi światłami po
          mieście nie przyczyniła się do zmniejszenia liczby wypadków. Był o
          tym niedawno reportaż w TV. Zdecydowanie najlepsze przepisy w tym
          temacie są na Węgrzech gdzie latem obowiązek jeżdźenia ze światłami
          mijania jest tylko poza obszarem zabudowanym.
          Przy tak dzisiaj zatłoczonych miastach i zakorkowanych ulicach
          absurdem jest wiara w magię świateł które uchronią nas przed
          wypadkiem. Na trasie być może pozwalają szybciej zauwazyć np.
          zbliżający się z nadmierną prędkością samochód który nie był
          wcześniej dobrze widoczny w tylnym lusteru. W mieście co mi po tych
          światłach jak wszyscy stoją gęsiego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka