Dodaj do ulubionych

czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie?

02.10.08, 18:09
Czy czynsz 375zł za mieszkanie w kamienicy w oficynie, 2 piętro -ok30m to
rozsądna cena? Na początku roku było 291zł,w 2007-198zł. Od listopada podwyżka
i to aż o prawie 30 proc.Oczywiście gaz i prąd oddzielnie, a ogrzewanie jest
piecami akumulacyjnymi więc prąd zimową porą większy.Zastanawiam się czy to
cena rozsądna, czy właściciel chce zniechęcić lokatora.Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: lokatorka fajny wlasciciel kamienicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 09:33
      komus sie trafil bo to jest mieszkanie prawie za darmo...
      • Gość: qgu tanio IP: 212.87.232.* 03.10.08, 09:38
        tanio
        • Gość: hm Re: tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 10:28
          Chyba nie jest zbyt tanio porównując z starymi bloczkami np. , gdzie masz ogrzewanie i ciepłą wode i nie musisz się o to martwic samemu.
    • mona19832 Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? 03.10.08, 10:55
      Drogo, ja w bloku płacę za 38 metrów 350 zł
    • utunia drogo 03.10.08, 11:05
      mieszkanie 52 m2 wraz z ogrzewaniem 320 zł - tyle ja płacę
      • elka2712 Re: drogo 03.10.08, 11:31
        No właśnie też mam wrażenie,że to nie jest tanio. W czynszu jest zużycie
        wody,śmieci i to wszystko. Dach przecieka i po malowaniu już jest nowy zaciek,
        mimo,że miała być naprawa.Bo zdaje się,ze do lokatora należą remonty i naprawy
        wewnątrz mieszkania - dach to już chyba nie. Mam wrażenie,że po 2 latach próbują
        zniechęcić wujka aż takim wzrostem czynszu i pozbyć się.Odstępne znowu pewnie
        by się przydało od nowego lokatora.
        • Gość: warlock Re: drogo IP: 195.205.202.* 03.10.08, 12:03
          To drogo . Jesli włascicielem kamienicy jest stary Sammuel Rozenberg to trzeba
          sie liczyc,ze kiedys moze nastapic podwyzka. Ale jesli włascicielem jest stary
          Jan Kowalski, to Twuj wuj moze sie spodziewac wszystkiego . Najwieksze pazerne
          gady to polacy.
          • Gość: aga Re: drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 12:37
            ja płacę za 34m2, 380zł:( do tego dochodzi gaz i światło. Acha i jeszcze węgiel
            który kosztuje sporo:(
    • dominik.wu Podejrzanie drogo! 03.10.08, 13:38
      Powiem wprost - on chce się Was pozbyć! Systematycznie podnosi ceny. Cena [opłat
      zależnych od właściciela] za metr nie może zgodnie z prawem być wyższe, niż ok.
      7zł. Do tego dochodzą opłaty niezależne od właściciela, czyli podzielone równo
      między lokatorów (wszystkich - nie głównych) opłaty za wodę (to Ci bez
      wodomierzy), śmieci, światło ADM, ewentualnie ogrzewanie CO, jeśli takie jest
      (ale to zaledwie kilka kamienic w mieście).
      Nie wiem, jakim fortelem posłużyła się Twoja pijawka, ale powinnaś otrzymać
      kosztorys, czyli z czego składa się Twój czynsz.
      Ja mieszkam w kamienicy w Częstochówce. Przedtem jej właścicielem była pewna
      pani podpisująca się personaliami męża (znani wymiarowi sprawiedliwości). To był
      dziki zachód. W końcu sprzedałą kamienicę pewnej spółce i wtedy ujrzeliśmy, jak
      wygląda prawdziwa administracja: wysokość opłat za mieszkanie otrzymaliśmy na
      piśmie z wyszczególnieniem wszystkich składników. Co prawda na początku
      zaśpiewali sobie za tą ruderę 7 zł za metr, ale lokatorzy spacyfikowali go, więc
      obniżył do 3,50 i płacimy. Każda podwyżka (była jedna spowodowana opłatami
      marszałkowskimi za śmieci i wzrostem cen wody) poparta solidnymi kalkulacjami.

Wniosek:
      ZAŻĄDAJ WYSZCZEGÓLNIENIA SKŁADNIKÓW OPŁAT. Może wtedy natrafisz na "przypadkową"
      obniżkę :)
      • Gość: frogman Re: Podejrzanie drogo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 17:49
        wydaje się ze świadoma polityka właściciela. 3.5 złm2 - nijak się ma
        do wartości odtworzeniowej budynku. Kto wam to będzie remontował??
        Jak wam się zawali na głowę wyprowadzą was w stanie wyższej
        konieczności.
        Kiedyś może chłopie staniesz z drugiej strony i zrozumiesz co to
        kwaterunek. Czego Ci szczerzę życzę
        • Gość: xxxx Re: Podejrzanie drogo! IP: 80.54.174.* 03.10.08, 18:39
          bardzo drogo ja place 370 zl 66 metrow razem z centralnym
          • Gość: stanisław Re: Podejrzanie drogo! IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.08, 18:48
            A ja płacę 1000zł. za 60metrów.
            Też mi porównywanie.
            • Gość: dziewczyna Re: Podejrzanie drogo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:37
              głupie porównywanie czynszów w kamienicy z czynszami w blokach. Moja mama w
              blokach płaci 330zł z centralnym za 62 m2(mieszkanie własnościowe) a ja w
              kamienicy za 46m2 560zł.
              • Gość: inna Re: Podejrzanie drogo! IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.08, 20:59
                moim zdaniem drogo.ja płace 240 miesiecznie za 40m2.osobno woda,swiatlo,gaz i ogrzewanie.w kamienicy sie wogole drogo mieszka,z oplatami jest niewyróba!!!!
        • dominik.wu Re: Podejrzanie drogo! 05.10.08, 01:30
          Frogman!
          Uwierz mi, wiem, co to "kwaterunek", znam realia, koszty utrzymania budynku, itp.
          Tyle tylko, że ja jestem idealistą. Chcę z jednej strony mieć niski czynsz i
          budynek w jako takim stanie, ale z drugiej strony chcę kolektywnego podejścia
          lokatorów do wspólnej przestrzeni. Ja na przykład co drugi dzień zapierniczam ze
          sztotą po korytarzy, bo chcę mieć czysto - nie jęczę, że właściciel nie dba.
          Zabezpieczam metalowe detale budynku przed kradzieżą: raz, bo czuję się
          lokatorem-obywatelem, a po drugie to dla mojego bezpieczeństwa. Czasem
          porządkuję otoczenie kontenera na śmieci, żeby jakoś estetycznie było. Planuję
          pomalować korytarz...
          Nie rzucam więc słów na wiatr...
          • Gość: frogman Re: Podejrzanie drogo! IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.08, 02:52
            gratuluję postawy i pozdrawiam, oby więcej takich
    • Gość: kuba Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 13:46
      Za podobną powierzchnię w prywatnej kamienicy płacę 185zł.
    • Gość: zc Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.08, 14:20
      Nie wiem. Ale ja z segment 120 m2, do spółdzielni za części wspólne płacę 70
      PLN. Tylko że segment jest mój.
      • Gość: kkkkwwe Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 15:48
        To za co płacisz?
      • Gość: mmmm Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 15:58
        a ja jutro będę tankować olej na zimę zapłacę 5000 do tego dochodzi dochodzi
        sprzątanie piwnicy ,podwórka ,opłata woda, gaz ,ścieki, kosz,remont dachu
        ,okien,i mogłabym wymieniać dalej.A wy siedzicie pierdzicie w stołki i
        narzekacie.w tych obskurnych blocyskach.i czekacie aż ktoś zrobi wam remont, za
        wasze marne składki,już nie wspomnę o podwórku,zasrane przez wasze pieski.
        • Gość: aga Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 16:39
          ale My nie jesteśmy aż puści jak Ty! :)
          • Gość: mmmm Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 17:41
            Może uzasadnij to czemu jestem pusta ,dzisiaj jestem chora więc mogę posiedzieć
            przy komputerze,ale od poniedziałku praca w ogródeczku bo zbliża się zima i
            trzeba zrobić porządek,nikt tego za mnie nie zrobi.MIłEGO ODPOCZYWANIA i narzekania.
            • Gość: eeewkaaa Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: 89.174.23.* 05.10.08, 20:09
              Ja też man ogródek ale przy komputerze siedzę kiedy chcę. Praca w ogrodzie
              powinna być przyjemnością więc jeśli robisz z tej pracy "od poniedziałku" takie
              halo to pewnie jej nie znosisz. A co to ma do czynszu w kamienicy? Pewnie
              niejeden lokator chętnie by posprzątał w ogródku ale go nie ma.Więc niejako
              ODPOCZYWA z konieczności.
              • Gość: ja Re: czynsz w kamienicy-drogo czy normalnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 11:40
                W Częstochowie są znośne czynsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka