Dodaj do ulubionych

Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei

• dock2 Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 13.10.08, 09:50

Mam tylko jedno pytanie do twórców i władz miasta odnośnie tego
      pomnika i jego otoczenia. Mianowicie, czemu z placu zniknęły
      wszystkie ławki. Czyżby zamysłem twórców było, aby ludzie nie mogli
      usiąść i odpocząc w otoczeniu tego pomnika. A może ławki miał
      zastapić ten niski granitowy murek przy krawędzi chodnika?
      Pozdrawiam

Ps: Estetyka pomnika jest sprawą gustu (o którym się nie dyskutuje)
      ale funkcjonalnośc jego otoczenia jest żywotnym interesem
      mieszkańców, którzy w obecnej sytuacji zostali pozbawieni miejsca do
      odpoczynku.

www.progresja.info
      • Gość: tylko kamien Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.10.08, 10:54
        To jest tylko kamien, i kamienne serce,tam niema zadnych uczuc, nic nie znaczy, i przetrwa wszystko,poco to komu?
      • Gość: Rapa-Nui Pan TW buduje miasto dla pielgrzymów. IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 12:25
        Co do zlikwidowanych ławek chciałem się odnieść.

Fundamentalny błąd w założeniach urbanistycznych Pana TW oraz załogi Św. Wieży
        to budowanie (wielkie słowo) miasta dla pielgrzymów.

Miasta buduje się dla mieszkańców - potwierdzi nie tylko każdy niezależny od
        władz tego miasta urbanista, ale i każdy, kto był np. w Rzymie, Paryżu czy
        Barcelonie.
        Jeśli miasto będzie przyjazne dla mieszkańców, to będzie i przyjazne dla
        pielgrzymów. W drugą stronę - jak widać na przykładzie Czwy - ta opcja zwykle
        nie działa dobrze. Ciężka kasa idzie na kolejny pomnik, ale likwiduje się ławki,
        bo nie było ich w koncepcji. (Chyba że ktoś zakłada, że w Świętym Dobrym Mieście
        w Alei Św. NPM nie można usiąść, można tylko iść, klęczeć lub leżeć krzyżem.
        Z większości "propielgrzymich" inwestycji finansowanych przecież z pieniędzy
        mieszkańców ci ostatni mają niewiele.
        • Gość: Cesiu Re: Pan TW buduje miasto dla pielgrzymów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 13:22
          Byłem dzisiaj w Urzedzie miasta przy ul Waszynktona okolo godz. 8 za
          chiny niema gdzie zaparkować auta. Zaparkowałem w końcu na płatnym
          przy Wydziale Komunikacji idąc do Urzedu rozkopany teren po byłym
          parkingu pytam cie pracownika budowy co misczu tu bedzie a on
          że pomnik Wrony bedom tu stawiać to musieliście rozpieprzyc cały
          parking a" miszczu" panie kazali to sie robi następny pedzie
          pomniczek p.Wrony ale już nie w kolorze zielonym tylko czarnym.
    • Gość: Ash Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 13:15
      Cała realizacja i sam pomysł tego pomnika to SKANDAL.Sama rzeźba
      podoba mi się...Szczerze i obiektywnie.FAJNA
      • Gość: Były częstoch Mieszkkańcy się cieszą :-) IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.10.08, 15:33
        O tutaj widac radośc z pomnika mieszkanek Częstochowy

miasta.gazeta.pl/czestochowa/51,48725,5801710.html?i=1
        • Gość: do Były czestoch Re: Mieszkkańcy się cieszą :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 16:31
          No masz racje babcie chachaja sie po pachy podoba im sie jak cholera widac to po
          ich minach, czlowieku o czym ty piszesz, przeciez ten pomnik to wielka kpina z
          mieszkancow ale przede wszystkim z samego JPII, czy o to chodzilo jego tworcy?
      • Gość: xx Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.icis.pcz.pl 13.10.08, 19:08
        Bo ten pomnik - caly - jest po prostu fajny i sprawdzi sie.

Polityka, polityka, Jasna Gora Jasną Góra, prezydent prezydentem,

a ten pomnik bedzie zaakceptowany przez ludzi bo na to zasluguje.

Bylem dzisiaj pelen obaw, ale zostalem zaskoczony pozytywnie.

W Alejach jest jeszcze wystarczajaco duzo miejsca zeby oddac co
        cesarskie cesarzowi skoro papieżowi juz zostalo oddane co papieskie.
    • Gość: kunst_geschite kicz nad kicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:43
      Pseudo profesorek powinien natychmiast zabrac ten kicz z Czestochowy
      i zrobic nowy ale rzetelnie i profesjonalnie pomnik Jana Pawła II,
      tej kaszanki ja tez nie przyjme to WIELKI KOSZMAR I ZA WIELKIE
      PIENIADZE . Czuje sie jako mieszkaniec miasta Częstochowy
      oszukanany i okradziony i nie zycze sobie aby z moich podatkow ten
      koszmar i nieudolnosc pseudo prof byla oplacona!! Na ten pomnik
      powinien byc rozpisany konkurs miedzynarodowy w kregu powaznych
      miedzynarodowych rzezbiarzy i dopiero z takiego konkursu mozna
      wylonic wykonawce.Znajac osobiscie Jana Pawla II wiem ze nie zyczyl
      sobnie po swojej smierci zadnych pomnikow, prosil aby pomagac
      zdolnym i jego slowa miec w sercu czyli kazdy z nas powinien budowac
      pomnik ale w sercu swoimz jego slow!! TO JEST NAJWAZNIEJSZE JEGO
      PRZESLANIE
    • Gość: MIś Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 16:08
      Nie dojść że szaro i do *** robi się w tych alejach to jeszcze robią pomnik na
      pomniku. Chociaz zeby przedstawiał jakos pozytywnie obraz Jana Pawła II bo ja
      widze go jako dziadka ktory idzie bo musi..
      • Gość: adolf Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.10.08, 16:29
        wrona a kiedy w alejach bedzie cmetarz dla zasluzonych ksiezy moze zamiast
        cepeli walnac tam grobowce
    • Gość: ojczenasz Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 19:07
      Nie szanuję zmarłego papieża.Nie był nasz, tylko watykański i całe
      życie służył Watykanowi, najczęściej kosztem Polski.
      • Gość: Elżbieta Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: 195.16.88.* 13.10.08, 19:23
        Pomnik jest fatalny,koszmarny Papież był kochanym człowiekiem wielkim i dobrym
        Pomnik jest straszny
        Krzyż który jest przecież symbolem zwycięstwa tu przeraża ale ciężarem Kto z
        wiary robi ciężar i w jakim celu Przecież człowiek wierzący może cieszyć się życiem
        Nie musi być w depresji, nie musi padać.
        Dla mnie ten pomnik to fatalny zamysł.
        • Gość: :( Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.prenet.pl 13.10.08, 23:12
          jestem tego samego zdania co Elżbieta!
    • Gość: mirek Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.3s.pl 13.10.08, 23:21
      Przestańcie piep...ć takie bzdety ,że niby by się cieszył z inkubatorów i temu podobnych,że byłby przeciwny stawianiu mu TEGO pomnika.Ble,ble,ble tak jak był przeciwny postawieniu mu setek jeżeli nie tysięcy innych pomników, postawionych ZA JEGO ŻYCIA.Widocznie mu to odpowiadało,w normalnych krajach to się nazywa KULT JEDNOSTKI.Większość ludzi narzeka na komunę,oni też stawiali pomniki,przeważnie Armii Wyzwoleńczej,pamiętam nawet takie powiedzenie o Placu Biegańskiego i Placu Nowotki[stały tam pomniki właśnie naszych "wyzwolicieli"]:"Ja Wania ty Wania obaj pilnujemy sra..a".Ale wydaje mi się,że nasza obecna,jedynie słuszna ideologia przebiła komuchów o tysiąc razy.Myślicie że Centrum Zdrowia Dziecka,Centrum Matki Polki,że wymienię tylko te dwa,to kto postawił? ps:Kraju Polan powstań z kolan.mirek,od prawie trzydziestu lat nie mieszkaniec Częstochowy.
      • Gość: kuba Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 23:54
        Kiedy umarł Jan Paweł II ciężko było mi ukrywać łzy, ale teraz jak
        to zobaczyłem byłem wściekły. Istna szkarada. Tak postać jak i
        krzyż. Słusznie ktoś stwierdził, że plac został zagracony. Taki
        projekt powinien być poddany ocenie społeczeństwa Częstochowy! Kto
        jest za referendum, żeby usunąć to szkaradztwo?
    • Gość: Stern Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: 212.87.244.* 14.10.08, 01:46
      Ten pomnik jest straszny....

Zobaczyłem obraz schorowanego starca..takie właśnie w zamyśle niektórych ma
      być,chore,smutne...wielka smuta,cmentarne klimaty...

Nikt z nas nie będzie wiecznie młodym,ale miejmy jednak odrobinę pozytywnego
      spojrzenia na rzeczywistość...jeżeli stawiamy na makabrę w sztuce,motyw
      cierpienia starego człowieka to życie w tym mieście nie nastraja pozytywnie....
      Oto uczyniliśmy Tobie Częstochowo po raz kolejny Tobie wielką krzywdę!
      U bram centrum miasta..wita Cię motyw smutku,żalu i rozpaczy....Pomnik cmentarny...
      Historia zatoczyła koło...Kiedyś Plac Daszyńskiego to dawny przy parafialny
      cmentarz kościoła Zygmunta....
      Dance Maqabre u w sercu miasta.... Żenujące.....

(Jak zdecydowano się na postawienie pomnika "Papieża Polaka" to trzeba było go
      upamiętnić takim jaki go Polska i świat witał w dniu wyboru na papieża.. Zatem
      obraz- powód do dumy...nie w charakterze sacrum,ale bardziej uniwersalną
      postać,dumę i dobrą markę tego kraju..)

Wybrano cmentarny monument..
      Historia Was rozliczy,wszystkich....
    • Gość: korek Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.enion.pl 14.10.08, 10:48
      Nowy pomnik to jst to, czego Częstochowa potrzebowała najbardziej.
      Mamy już wspaniały układ komunikacyjny, zupełny brak korków na
      drogach a drogi gładkie jak stów, biznesmeni garną się do miasta
      dzięki wspaniałym warunkom rozwoju przedsiębiorczosci - no i mamy
      przystojnego Prezydenta. Brawo! Jest jeszcze w mieście trochę
      miejsca na kolejnee pomniki. Więcej inicjatywy w tym zakresie
      Prezydenciw!
      • Gość: ... Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:27
        tvntl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=827&Itemid=1
    • Gość: popatrzcie na to Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:41
      img406.imageshack.us/my.php?image=underbodiestl4.png
      img383.imageshack.us/my.php?image=sciencebuildthismq5.jpg
      img393.imageshack.us/my.php?image=biblely5.gif
    • Gość: miłośnik koki Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: 195.16.88.* 14.10.08, 14:57
      Nie masz racji, pomnik jest nam potrzebny. Dzisiaj widziałem jak rodzi się nowa
      świecka, tfu, częstochowska tradycja. Zapoczątkował ją podczas odsłonięcia
      pomnika Abp oraz TW ze świtą. Chodzi o cmokanie pomnika w dłoń. Przechodziłem
      dzisiaj przez plac i co widzę? Cztery kobitki stoją przy pomniku i każda po
      kolei cmok pomnik w łapkę.
      I tak ma być! Trzeba jeszcze ustawić skarbonkę i od każdego cmoka wrzucać co łaska.

PS. a kler śpiewa:
      "mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić". I właśnie o ten
      kawałek poświęcony chodzi, bo "mój ci on już jest" - jak powiedziała Danuśka
      zarzucając Zbyszkowi chustę na głowę - "nie oddam go" ;-)
      • Gość: adolf Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 14.10.08, 19:43
        ahhahha powaga calowaly stare baby hhahahah to jest ciemnota jak ja to zobacze
        to stara ma kopa w dupe!!!!
    • storima Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 14.10.08, 22:58
      Autor: Gość: xx

Ten pomnik jednak musi nalezal u nas w miescie, a to miejsce nadaje
      sie no i tam odbylo sie jego pierwsze Czestochowskie kazanie w roku
      1979.

To jest to Panie Profesorze! Jak to mówią:
      bingo!
      Takiego Jana Pawła II pamiętają częstochowianie z tego właśnie roku!
      Panie Profesorze i ja tam bylem.

Ten rok 1979 w Częstochowie postacią, siłą przekazu....

Nie wiem czy wiecie, ale Jan Paweł II, był również mistrzem mowy ciała.
      Przedstawia to milionowa kolekcja zdjęć.

To właśnie "zdjęcie", ten obraz, ta ikona, z ta się utożsamiam Panie Profesorze.

Bo to rzeczywiście ten jest rok 1979 na Jasnej Gorze, i ten
      Jan Paweł II właśnie stąd.

Storima

• Gość: o!le STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.08, 00:46
        storima znowu naćpany?
        o czym on tu pisze?
        Nie kumam?
        • storima Re: STOrima błagam nie pij już!!!! 15.10.08, 01:00
          Gość portalu: o!le napisał(a):

> storima znowu naćpany?
          > o czym on tu pisze?
          > Nie kumam?

Nie dziwie ci się:

www.youtube.com/watch?v=tyn-knQevsQ
          • Gość: agnieszka Re: STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.10.08, 16:00
            srom przestan juz
            • Gość: normalny Re: STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.10.08, 16:07
              Wystukaj w gogle...wikipedia fanatyzm
              • Gość: a ja Re: STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.10.08, 18:41
                srom na srom
    • Gość: ABC Panie Lesnikowski i Wrona..... IP: *.alfanet24.pl 16.10.08, 20:44
      Panie Lesnikowski... to znalazlem w Internecie dla Pana i dla
      Panskiego szefa...

"Nie stawiajcie mi pomników - kochajcie ludzi"...

Domysla sie Pan Kto to powiedzial?

Bez komentarza.
    • Gość: ted czy ktoś wie ile kosztował? IP: *.2.142.64.tvksmp.pl 16.10.08, 21:12
      dla mnie to profanacja Papieża a za sam materiał na jego budowę można by kupić
      lub zrobić lub wspomóc ???
      • bezro Re: czy ktoś wie ile kosztował? 21.10.08, 15:43
        Skąd sie wzieło przysłowie " Idz pod pomnik i zarób" ?
    • mromac Dlaczego twarz JPII wyglada jak G. Holoubek?? 20.10.08, 17:03
      Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale twarz JPII jest niestety jakoś mało podobna - zdecydowanie przypomina mi Gustawa Holoubka.
    • Gość: ja ten pomnik jest tak dolujacy ze sie plakac chce IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.08, 11:29
      mmm
      • Gość: jacek Re: ten pomnik jest tak dolujacy ze sie plakac ch IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.10.08, 11:40
        Postac papieża jest w pożądku, ale krzyż jakis krotki
    • Gość: kati Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 15:23
      Pomnik beznadziejny.Z pełnym szacunkiem dla Papieża ale to jakieś
      nieporozumienie. Jak można było powyrywac tyle drzew polikwidować
      ławeczki i postawic takie paskudztwo. A ile to pracy i pieniedzy
      kosztowalo juz myslalam ze Plac daszynskiego sie zapadnie pod ziemie.
      tragedia
    • Gość: scripta Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 16:25
      Ciekawa jestem co na to powiedziałby Papież? To jest faktycznie przejaw
      bałwochwalstwa w wydaniu za nasze pieniądze , chociaż miasto wyglada tak jak
      wygląda , nieciekawie, z dziurawymi drogami i chodnikami . Prezydent postawił
      sobie kolejny pomnik i mam nadzieję, że to wreszcie otworzy oczy mieszkańcom
      świętego grodu .Szkoda placu.....
      • Gość: agnieszka Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.10.08, 18:34
        a ktos przy tym starcu juz krzyz przewrocil pewnie jakas wrona siadla na nim
    • ggm Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 21.10.08, 19:18
      pomnik jest okropny, poraża moje uczucia estetyczne. Coraz brzydsze jest to
      miasto, nic dziwnego, że mieszkańców coraz mniej...
    • Gość: czestochowa Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.strefa.com 21.10.08, 20:45
      no tragedia,co to w ogole jest... jeden wielki szary kawalek przeciez to ladna
      tanizna wyszla,ja rozumiem ze nie ma kasy na plan poprzedni no ale...
      Plac,pomnik jeden i drugi,koncepcja,wykonanie,plan, itd. PORAZKA. Park
      jasnogroski zamykany od 22.00 - szkoda ze nie ma miejsca wlasnie takiego na
      jakis wieczorny mily spacer/posiedzenie czy cos... Moglo by byc gdyby w koncu
      ktos racjonalnie podszedl do sprawy.
    • mromac Najgorsze są ZNICZE!!!!!!!! 22.10.08, 10:22
      To czy pomnik sie podoba czy nie to już kwestia gustu ale palące się znicze wprowadzją taki cmentarny klimat na placu Daszyńskiego. Juz widzę co sie będzie działo 1 listopada....

• bezro Re: Najgorsze są ZNICZE!!!!!!!! 22.10.08, 12:05
        Prosze o odpowiedz. Wszedzie pomniki i kościoly i co dalej??/ Czy chleb jest tanszy? Co jest tansze i lepsze? Rachunki za gaz? za prąd? czynsz? Czy ludzie są lepsi? co sie poprawiło? prosze o ddpowiedz, dzieki.
    • Gość: kris Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.chello.pl 22.10.08, 12:14
      Koszmarny jak i prezydent
    • Gość: czestochowa !!!!!!!!!!! IP: *.strefa.com 22.10.08, 17:19
      Wlasnie te kwiaty znicze tragedia!!!Zapomnialam dopisac a juz nie chcialam drugi
      raz ehh no dla mnei to jest w ogole brak slow,ja rozumiem takei cos pod
      pomnikami na . To jest miejsce i czas tak jak i na cmentarzach ehh czy ktos tu
      mysli odpowiednio do wieku i bierze pod uwage wszytstkie aspekty?Pozniej sie
      ludzie dziwia ze nikt omijaja nasze miasto albo sie dziwia ze takie duze a
      dopiero Galerie buduja itp. Blagam dajcie kogos odpowiedniego kto potrafi
      zarzadzac ma haryzme itd. Mnie jest juz bardzo wstyd za to miasto,kazdy sie
      smieje i widzi tylko JG:( Wstyd kogos oprowadzic.
    • Gość: Grazi81 Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:53
      Oglądałam wywiad z profesorem, który wyrzeźbił pomnik Papieża
      Pielgrzyma. No cóż myślę, że pan prof. bronił swojego dzieła (bo za
      nie wziął pieniądze) jednak kilka minut potem redaktor prowadzący
      bez wysiłku ośmieszył autora pomnika starego i schorowanego papieża.
      A pytania czy ktoś taką koncepcją pomnika nie obraził Ojca Świętego
      oraz, który panu profesorowi bardziej się podoba pomnik papieża na
      pl. Daszyńskiego czy kardynała Wyszyńskiego pod Jasną Górą
      wyprowadziły z równowagi artystę. Więcej takich wywiadów
      szczególnie z naszymi urzędnikami
      • chmurka.12 Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 23.10.08, 08:43
        Ubywa zieleni,skwerów,laweczek,przybywa betonu,betonu,betonu,niszczycie siebie, swoje rodziny, niszczycie zycie, niszczycie Boga! Betonowa zagłada, ale dlaczego mają na tym cierpieć ludzie trzeżwo myslący??? dlaczego? Bóg jest zyciem nie betonem.
    • zaspokojny Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 24.10.08, 22:33
      "(...) Te pomniki nie mogą być świadectwem naszej wiary. One świadczą raczej o
      naszym pogaństwie.(...)Co z tego wszystkiego [nauki i postawy] zostało w jego
      pomnikach? Miliony idące na dzieła tak na ogół marne i tak ideowo żadne są
      doprawdy raczej obrazą niż wyrazem miłości do Polskiego Papieża. Przez długie
      lata będą świadczyć o infantylizmie, w który popadliśmy. Bo dziś, za rządów
      prawicy, zmęczeni wyżynami "Solidarności", tacy właśnie jesteśmy. Małe dzieci
      potrzebujące maskotek, naiwni poganie czczący złotego cielca."
      Czyż ta opinia prof. Andrzeja Romanowskiego nie trafia w sedno?
    • Gość: stefek Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.08, 13:01
      wyborcza.pl/1,75515,5842813,Andrzej_Romanowski___Papiez_z_brazu.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka