dock2 Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 13.10.08, 09:50 Mam tylko jedno pytanie do twórców i władz miasta odnośnie tego pomnika i jego otoczenia. Mianowicie, czemu z placu zniknęły wszystkie ławki. Czyżby zamysłem twórców było, aby ludzie nie mogli usiąść i odpocząc w otoczeniu tego pomnika. A może ławki miał zastapić ten niski granitowy murek przy krawędzi chodnika? Pozdrawiam Ps: Estetyka pomnika jest sprawą gustu (o którym się nie dyskutuje) ale funkcjonalnośc jego otoczenia jest żywotnym interesem mieszkańców, którzy w obecnej sytuacji zostali pozbawieni miejsca do odpoczynku. _____________________ www.progresja.info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko kamien Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.10.08, 10:54 To jest tylko kamien, i kamienne serce,tam niema zadnych uczuc, nic nie znaczy, i przetrwa wszystko,poco to komu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rapa-Nui Pan TW buduje miasto dla pielgrzymów. IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 12:25 Co do zlikwidowanych ławek chciałem się odnieść. Fundamentalny błąd w założeniach urbanistycznych Pana TW oraz załogi Św. Wieży to budowanie (wielkie słowo) miasta dla pielgrzymów. Miasta buduje się dla mieszkańców - potwierdzi nie tylko każdy niezależny od władz tego miasta urbanista, ale i każdy, kto był np. w Rzymie, Paryżu czy Barcelonie. Jeśli miasto będzie przyjazne dla mieszkańców, to będzie i przyjazne dla pielgrzymów. W drugą stronę - jak widać na przykładzie Czwy - ta opcja zwykle nie działa dobrze. Ciężka kasa idzie na kolejny pomnik, ale likwiduje się ławki, bo nie było ich w koncepcji. (Chyba że ktoś zakłada, że w Świętym Dobrym Mieście w Alei Św. NPM nie można usiąść, można tylko iść, klęczeć lub leżeć krzyżem. Z większości "propielgrzymich" inwestycji finansowanych przecież z pieniędzy mieszkańców ci ostatni mają niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cesiu Re: Pan TW buduje miasto dla pielgrzymów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 13:22 Byłem dzisiaj w Urzedzie miasta przy ul Waszynktona okolo godz. 8 za chiny niema gdzie zaparkować auta. Zaparkowałem w końcu na płatnym przy Wydziale Komunikacji idąc do Urzedu rozkopany teren po byłym parkingu pytam cie pracownika budowy co misczu tu bedzie a on że pomnik Wrony bedom tu stawiać to musieliście rozpieprzyc cały parking a" miszczu" panie kazali to sie robi następny pedzie pomniczek p.Wrony ale już nie w kolorze zielonym tylko czarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ash Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 13:15 Cała realizacja i sam pomysł tego pomnika to SKANDAL.Sama rzeźba podoba mi się...Szczerze i obiektywnie.FAJNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były częstoch Mieszkkańcy się cieszą :-) IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.10.08, 15:33 O tutaj widac radośc z pomnika mieszkanek Częstochowy miasta.gazeta.pl/czestochowa/51,48725,5801710.html?i=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Były czestoch Re: Mieszkkańcy się cieszą :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 16:31 No masz racje babcie chachaja sie po pachy podoba im sie jak cholera widac to po ich minach, czlowieku o czym ty piszesz, przeciez ten pomnik to wielka kpina z mieszkancow ale przede wszystkim z samego JPII, czy o to chodzilo jego tworcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.icis.pcz.pl 13.10.08, 19:08 Bo ten pomnik - caly - jest po prostu fajny i sprawdzi sie. Polityka, polityka, Jasna Gora Jasną Góra, prezydent prezydentem, a ten pomnik bedzie zaakceptowany przez ludzi bo na to zasluguje. Bylem dzisiaj pelen obaw, ale zostalem zaskoczony pozytywnie. W Alejach jest jeszcze wystarczajaco duzo miejsca zeby oddac co cesarskie cesarzowi skoro papieżowi juz zostalo oddane co papieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunst_geschite kicz nad kicze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:43 Pseudo profesorek powinien natychmiast zabrac ten kicz z Czestochowy i zrobic nowy ale rzetelnie i profesjonalnie pomnik Jana Pawła II, tej kaszanki ja tez nie przyjme to WIELKI KOSZMAR I ZA WIELKIE PIENIADZE . Czuje sie jako mieszkaniec miasta Częstochowy oszukanany i okradziony i nie zycze sobie aby z moich podatkow ten koszmar i nieudolnosc pseudo prof byla oplacona!! Na ten pomnik powinien byc rozpisany konkurs miedzynarodowy w kregu powaznych miedzynarodowych rzezbiarzy i dopiero z takiego konkursu mozna wylonic wykonawce.Znajac osobiscie Jana Pawla II wiem ze nie zyczyl sobnie po swojej smierci zadnych pomnikow, prosil aby pomagac zdolnym i jego slowa miec w sercu czyli kazdy z nas powinien budowac pomnik ale w sercu swoimz jego slow!! TO JEST NAJWAZNIEJSZE JEGO PRZESLANIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIś Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 16:08 Nie dojść że szaro i do *** robi się w tych alejach to jeszcze robią pomnik na pomniku. Chociaz zeby przedstawiał jakos pozytywnie obraz Jana Pawła II bo ja widze go jako dziadka ktory idzie bo musi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.10.08, 16:29 wrona a kiedy w alejach bedzie cmetarz dla zasluzonych ksiezy moze zamiast cepeli walnac tam grobowce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojczenasz Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 19:07 Nie szanuję zmarłego papieża.Nie był nasz, tylko watykański i całe życie służył Watykanowi, najczęściej kosztem Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: 195.16.88.* 13.10.08, 19:23 Pomnik jest fatalny,koszmarny Papież był kochanym człowiekiem wielkim i dobrym Pomnik jest straszny Krzyż który jest przecież symbolem zwycięstwa tu przeraża ale ciężarem Kto z wiary robi ciężar i w jakim celu Przecież człowiek wierzący może cieszyć się życiem Nie musi być w depresji, nie musi padać. Dla mnie ten pomnik to fatalny zamysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.prenet.pl 13.10.08, 23:12 jestem tego samego zdania co Elżbieta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.3s.pl 13.10.08, 23:21 Przestańcie piep...ć takie bzdety ,że niby by się cieszył z inkubatorów i temu podobnych,że byłby przeciwny stawianiu mu TEGO pomnika.Ble,ble,ble tak jak był przeciwny postawieniu mu setek jeżeli nie tysięcy innych pomników, postawionych ZA JEGO ŻYCIA.Widocznie mu to odpowiadało,w normalnych krajach to się nazywa KULT JEDNOSTKI.Większość ludzi narzeka na komunę,oni też stawiali pomniki,przeważnie Armii Wyzwoleńczej,pamiętam nawet takie powiedzenie o Placu Biegańskiego i Placu Nowotki[stały tam pomniki właśnie naszych "wyzwolicieli"]:"Ja Wania ty Wania obaj pilnujemy sra..a".Ale wydaje mi się,że nasza obecna,jedynie słuszna ideologia przebiła komuchów o tysiąc razy.Myślicie że Centrum Zdrowia Dziecka,Centrum Matki Polki,że wymienię tylko te dwa,to kto postawił? ps:Kraju Polan powstań z kolan.mirek,od prawie trzydziestu lat nie mieszkaniec Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 23:54 Kiedy umarł Jan Paweł II ciężko było mi ukrywać łzy, ale teraz jak to zobaczyłem byłem wściekły. Istna szkarada. Tak postać jak i krzyż. Słusznie ktoś stwierdził, że plac został zagracony. Taki projekt powinien być poddany ocenie społeczeństwa Częstochowy! Kto jest za referendum, żeby usunąć to szkaradztwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: 212.87.244.* 14.10.08, 01:46 Ten pomnik jest straszny.... Zobaczyłem obraz schorowanego starca..takie właśnie w zamyśle niektórych ma być,chore,smutne...wielka smuta,cmentarne klimaty... Nikt z nas nie będzie wiecznie młodym,ale miejmy jednak odrobinę pozytywnego spojrzenia na rzeczywistość...jeżeli stawiamy na makabrę w sztuce,motyw cierpienia starego człowieka to życie w tym mieście nie nastraja pozytywnie.... Oto uczyniliśmy Tobie Częstochowo po raz kolejny Tobie wielką krzywdę! U bram centrum miasta..wita Cię motyw smutku,żalu i rozpaczy....Pomnik cmentarny... Historia zatoczyła koło...Kiedyś Plac Daszyńskiego to dawny przy parafialny cmentarz kościoła Zygmunta.... Dance Maqabre u w sercu miasta.... Żenujące..... (Jak zdecydowano się na postawienie pomnika "Papieża Polaka" to trzeba było go upamiętnić takim jaki go Polska i świat witał w dniu wyboru na papieża.. Zatem obraz- powód do dumy...nie w charakterze sacrum,ale bardziej uniwersalną postać,dumę i dobrą markę tego kraju..) Wybrano cmentarny monument.. Historia Was rozliczy,wszystkich.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.enion.pl 14.10.08, 10:48 Nowy pomnik to jst to, czego Częstochowa potrzebowała najbardziej. Mamy już wspaniały układ komunikacyjny, zupełny brak korków na drogach a drogi gładkie jak stów, biznesmeni garną się do miasta dzięki wspaniałym warunkom rozwoju przedsiębiorczosci - no i mamy przystojnego Prezydenta. Brawo! Jest jeszcze w mieście trochę miejsca na kolejnee pomniki. Więcej inicjatywy w tym zakresie Prezydenciw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:27 tvntl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=827&Itemid=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popatrzcie na to Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:41 img406.imageshack.us/my.php?image=underbodiestl4.png img383.imageshack.us/my.php?image=sciencebuildthismq5.jpg img393.imageshack.us/my.php?image=biblely5.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik koki Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: 195.16.88.* 14.10.08, 14:57 Nie masz racji, pomnik jest nam potrzebny. Dzisiaj widziałem jak rodzi się nowa świecka, tfu, częstochowska tradycja. Zapoczątkował ją podczas odsłonięcia pomnika Abp oraz TW ze świtą. Chodzi o cmokanie pomnika w dłoń. Przechodziłem dzisiaj przez plac i co widzę? Cztery kobitki stoją przy pomniku i każda po kolei cmok pomnik w łapkę. I tak ma być! Trzeba jeszcze ustawić skarbonkę i od każdego cmoka wrzucać co łaska. PS. a kler śpiewa: "mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić". I właśnie o ten kawałek poświęcony chodzi, bo "mój ci on już jest" - jak powiedziała Danuśka zarzucając Zbyszkowi chustę na głowę - "nie oddam go" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 14.10.08, 19:43 ahhahha powaga calowaly stare baby hhahahah to jest ciemnota jak ja to zobacze to stara ma kopa w dupe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 14.10.08, 22:58 Autor: Gość: xx Ten pomnik jednak musi nalezal u nas w miescie, a to miejsce nadaje sie no i tam odbylo sie jego pierwsze Czestochowskie kazanie w roku 1979. ___________________________________________________________ To jest to Panie Profesorze! Jak to mówią: bingo! Takiego Jana Pawła II pamiętają częstochowianie z tego właśnie roku! Panie Profesorze i ja tam bylem. Ten rok 1979 w Częstochowie postacią, siłą przekazu.... Nie wiem czy wiecie, ale Jan Paweł II, był również mistrzem mowy ciała. Przedstawia to milionowa kolekcja zdjęć. _______________________________________________ To właśnie "zdjęcie", ten obraz, ta ikona, z ta się utożsamiam Panie Profesorze. Bo to rzeczywiście ten jest rok 1979 na Jasnej Gorze, i ten Jan Paweł II właśnie stąd. ________________________________ Dziękuję Panie Profesorze Xx. Storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o!le STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.08, 00:46 storima znowu naćpany? o czym on tu pisze? Nie kumam? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: STOrima błagam nie pij już!!!! 15.10.08, 01:00 Gość portalu: o!le napisał(a): > storima znowu naćpany? > o czym on tu pisze? > Nie kumam? Nie dziwie ci się: www.youtube.com/watch?v=tyn-knQevsQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.10.08, 16:00 srom przestan juz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.10.08, 16:07 Wystukaj w gogle...wikipedia fanatyzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja Re: STOrima błagam nie pij już!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.10.08, 18:41 srom na srom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Panie Lesnikowski i Wrona..... IP: *.alfanet24.pl 16.10.08, 20:44 Panie Lesnikowski... to znalazlem w Internecie dla Pana i dla Panskiego szefa... "Nie stawiajcie mi pomników - kochajcie ludzi"... Domysla sie Pan Kto to powiedzial? Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted czy ktoś wie ile kosztował? IP: *.2.142.64.tvksmp.pl 16.10.08, 21:12 dla mnie to profanacja Papieża a za sam materiał na jego budowę można by kupić lub zrobić lub wspomóc ??? Odpowiedz Link Zgłoś
bezro Re: czy ktoś wie ile kosztował? 21.10.08, 15:43 Skąd sie wzieło przysłowie " Idz pod pomnik i zarób" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mromac Dlaczego twarz JPII wyglada jak G. Holoubek?? 20.10.08, 17:03 Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale twarz JPII jest niestety jakoś mało podobna - zdecydowanie przypomina mi Gustawa Holoubka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ten pomnik jest tak dolujacy ze sie plakac chce IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.08, 11:29 mmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: ten pomnik jest tak dolujacy ze sie plakac ch IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.10.08, 11:40 Postac papieża jest w pożądku, ale krzyż jakis krotki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 15:23 Pomnik beznadziejny.Z pełnym szacunkiem dla Papieża ale to jakieś nieporozumienie. Jak można było powyrywac tyle drzew polikwidować ławeczki i postawic takie paskudztwo. A ile to pracy i pieniedzy kosztowalo juz myslalam ze Plac daszynskiego sie zapadnie pod ziemie. tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scripta Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 16:25 Ciekawa jestem co na to powiedziałby Papież? To jest faktycznie przejaw bałwochwalstwa w wydaniu za nasze pieniądze , chociaż miasto wyglada tak jak wygląda , nieciekawie, z dziurawymi drogami i chodnikami . Prezydent postawił sobie kolejny pomnik i mam nadzieję, że to wreszcie otworzy oczy mieszkańcom świętego grodu .Szkoda placu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.10.08, 18:34 a ktos przy tym starcu juz krzyz przewrocil pewnie jakas wrona siadla na nim Odpowiedz Link Zgłoś
ggm Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 21.10.08, 19:18 pomnik jest okropny, poraża moje uczucia estetyczne. Coraz brzydsze jest to miasto, nic dziwnego, że mieszkańców coraz mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowa Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.strefa.com 21.10.08, 20:45 no tragedia,co to w ogole jest... jeden wielki szary kawalek przeciez to ladna tanizna wyszla,ja rozumiem ze nie ma kasy na plan poprzedni no ale... Plac,pomnik jeden i drugi,koncepcja,wykonanie,plan, itd. PORAZKA. Park jasnogroski zamykany od 22.00 - szkoda ze nie ma miejsca wlasnie takiego na jakis wieczorny mily spacer/posiedzenie czy cos... Moglo by byc gdyby w koncu ktos racjonalnie podszedl do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mromac Najgorsze są ZNICZE!!!!!!!! 22.10.08, 10:22 To czy pomnik sie podoba czy nie to już kwestia gustu ale palące się znicze wprowadzją taki cmentarny klimat na placu Daszyńskiego. Juz widzę co sie będzie działo 1 listopada.... Odpowiedz Link Zgłoś
bezro Re: Najgorsze są ZNICZE!!!!!!!! 22.10.08, 12:05 Prosze o odpowiedz. Wszedzie pomniki i kościoly i co dalej??/ Czy chleb jest tanszy? Co jest tansze i lepsze? Rachunki za gaz? za prąd? czynsz? Czy ludzie są lepsi? co sie poprawiło? prosze o ddpowiedz, dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.chello.pl 22.10.08, 12:14 Koszmarny jak i prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowa !!!!!!!!!!! IP: *.strefa.com 22.10.08, 17:19 Wlasnie te kwiaty znicze tragedia!!!Zapomnialam dopisac a juz nie chcialam drugi raz ehh no dla mnei to jest w ogole brak slow,ja rozumiem takei cos pod pomnikami na . To jest miejsce i czas tak jak i na cmentarzach ehh czy ktos tu mysli odpowiednio do wieku i bierze pod uwage wszytstkie aspekty?Pozniej sie ludzie dziwia ze nikt omijaja nasze miasto albo sie dziwia ze takie duze a dopiero Galerie buduja itp. Blagam dajcie kogos odpowiedniego kto potrafi zarzadzac ma haryzme itd. Mnie jest juz bardzo wstyd za to miasto,kazdy sie smieje i widzi tylko JG:( Wstyd kogos oprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazi81 Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:53 Oglądałam wywiad z profesorem, który wyrzeźbił pomnik Papieża Pielgrzyma. No cóż myślę, że pan prof. bronił swojego dzieła (bo za nie wziął pieniądze) jednak kilka minut potem redaktor prowadzący bez wysiłku ośmieszył autora pomnika starego i schorowanego papieża. A pytania czy ktoś taką koncepcją pomnika nie obraził Ojca Świętego oraz, który panu profesorowi bardziej się podoba pomnik papieża na pl. Daszyńskiego czy kardynała Wyszyńskiego pod Jasną Górą wyprowadziły z równowagi artystę. Więcej takich wywiadów szczególnie z naszymi urzędnikami Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka.12 Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 23.10.08, 08:43 Ubywa zieleni,skwerów,laweczek,przybywa betonu,betonu,betonu,niszczycie siebie, swoje rodziny, niszczycie zycie, niszczycie Boga! Betonowa zagłada, ale dlaczego mają na tym cierpieć ludzie trzeżwo myslący??? dlaczego? Bóg jest zyciem nie betonem. Odpowiedz Link Zgłoś
zaspokojny Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei 24.10.08, 22:33 "(...) Te pomniki nie mogą być świadectwem naszej wiary. One świadczą raczej o naszym pogaństwie.(...)Co z tego wszystkiego [nauki i postawy] zostało w jego pomnikach? Miliony idące na dzieła tak na ogół marne i tak ideowo żadne są doprawdy raczej obrazą niż wyrazem miłości do Polskiego Papieża. Przez długie lata będą świadczyć o infantylizmie, w który popadliśmy. Bo dziś, za rządów prawicy, zmęczeni wyżynami "Solidarności", tacy właśnie jesteśmy. Małe dzieci potrzebujące maskotek, naiwni poganie czczący złotego cielca." Czyż ta opinia prof. Andrzeja Romanowskiego nie trafia w sedno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefek Re: Pomnik odsłonięty, rzeźbiarz mówi o jego idei IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.08, 13:01 wyborcza.pl/1,75515,5842813,Andrzej_Romanowski___Papiez_z_brazu.html Odpowiedz Link Zgłoś