izabela.balcerak
08.12.08, 21:03
Nareszcie ktoś odważnie poruszył temat!
Ja rozumiem, że żyjemy w kraju, gdzie przeważającą religią jest katolicyzm. I wiem, że za chwile chór bedzie trąbił na forum iż w krajach muzułmańskich nawoływania do modlitwy są 5 razy w ciągu dnia.
Ale póki co nie żyjemy geograficznie w Afryce czy Azji, tylko w Europie. I są kraje, które szanują spokój innowierców. Gdzie używanie dzwonów możliwe jest w wielkie święta i w niedzielę, ale i to w godzinach ludzkiej przyzwoitości.
Nie uważam by dobrym rozwiązaniem było zabranianie uczniom korzystania z ich symboli religijnych (patrz Francja), ale już nauczanie wiary (jaka by ona nie była) powinno się odbywać poza murami świeckiej z założenia Konstytucji RP szkoły.
Tak samo nie widze powodu by 3 razy dziennie wysłuchwać dzwonów pobliskiego kościoła. O ile w tygodniu mnie to nie rusza, o tyle moja wolna niedziela, kiedy wreszcie mam czas na błogi sen i słyszę to "bimbanie" z mojego prawa do odpoczynku...........
Należy coś z tym zdecydowanie zrobić. W końcu wolność jednych obywateli kończy się tam gdzie zaczyna wolnośc innych.
Jestem przeciw "bimbaniu" sobie z mojej wolności.