Dodaj do ulubionych

Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych karpi

20.12.08, 15:53
miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,3803830.html
Obserwuj wątek
    • Gość: look Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 16:33
      a ja żądam żeby ekolodzy przestali pieprzyć głupoty bo mi jest niedobrze jak to
      czytam! świnie wiezione na ubój mają w przyczepach więcej miejsca niż ja gdy
      jadę do domu o 15 lub 16. Ekolodzy to ludzie którzy nie mają co w życiu robić
      nie mają swoich problemów tylko zajmują się nie tym co potrzeba....
      • Gość: aqw tak. IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.08, 17:40
        Wniosek: jesteś gorszy od świni.

Nie ma powodu by zwierzę się męczyło.
        Artykuł sprzed dwóch lat, choć problem nadal aktualny.
        • Gość: look Re: tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 17:49
          uuu jakie wnioski dużo nas tych gorszych jeździ tymi busami... przeżywacie jak
          by większych problemów na świecie. większy pożytek by z tych pseudo ekologów był
          gdyby zamiast piepszyć głupoty zajęli się problemami bezrobotnych bezdomnych
          albo matek samotnie wychowujących dzieci. co mnie obchodzą jakieś tam karpie co
          roku ta sama bezsensowna gadanina
        • Gość: gg Re: tak. IP: 195.16.88.* 20.12.08, 17:49
          Gorszy i glupszy . Jak ty bedziesz jechal na uboj tez bedziesz mial duzo miejsca :)
        • Gość: ja Re: tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 17:56
          Lepiej sprzedawać karpie już ubite w plastikowych pudełkach, które rozkładają
          się w przyrodzie przez setki lat, albo są spalane w spalarniach i cały smród
          idzie w powietrze. Bo przecież ekolodzy są przeciwni przerabianiu odpadów na plazmę.
          • Gość: ;) Re: tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 04:54
            >Lepiej sprzedawać karpie już ubite w plastikowych pudełkach, które rozkładają
            się w przyrodzie przez setki lat, albo są spalane w spalarniach i cały smród
            idzie w powietrze. Bo przecież ekolodzy są przeciwni przerabianiu odpadów na
            plazmę.<
            To nie pakuj karpia w plastikowa torbę tylko w gazetę(będzie ekologicznej-
            wprawdzie od farby drukarskiej można jakiegoś raka złapać ale co tam).I jeszcze
            pozostałości z karpia oddaj do przerobu np.na mączkę rybną jak znalazł do kleju
            i spożywczych galaretek z marketu.Smacznego karpia w galarecie i wesołych,
            zdrowych świąt.;)
            • Gość: Akagi Re: tak. IP: *.chello.pl 21.12.08, 10:41
              papier jest ekologiczny ? Ciekawa teoria :))))))))

• Gość: K2 nie jem karpi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 09:01
      ... i t też wam sugeruję, a swoją drogą Karp jest niedobrą rybą w smaku:/
      • Gość: Alexis Re: nie jem karpi ... IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 21.12.08, 10:24
        Robie w markecie na kasie i widze, jak te biedne karpie sie mecza, a ludzie "o
        rany, dlaczego on tak skacze?" na prawde zdziwieni, wiec skoro nie wiedza, ze
        ryba bez wody, nie zalatwo ma i za dlugo nie przezyje, to jak moga wiedziec, ze
        je krzywdza... Pewnie mysla, ze karp wie, ze idzie na wigilijny stol, w imie
        tradycji i jest z tego strasznie zadowolony... U mnie nigdy karpia nie bylo i
        nie bedzie!
        • Gość: ja Re: nie jem karpi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 12:57
          Ja też nigdy nie jem karpia. Po prostu mi nie smakuje.
    • Gość: Zdenek Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.08, 10:43
      Ekoterroryści są tak śmieszni i głupi, że chyba nikt już ich nie traktuje poważnie.
    • Gość: XXXXX Zalecenia urzędowe w sprawie sprzedaży żyw. karpi: IP: *.54.168.108.tvksmp.pl 21.12.08, 13:31
      W skrócie:
      - sprzedawca odpowiada w pewnym sensie za dobrostan zwierząt również po
      sprzedaży, ponieważ nie powinien wydać żywego karpia w foliowej reklamówce
      kupującemu. Tym bardziej dotyczy to hipermarketów, gdzie klienci jeżdżą jeszcze
      z tymi karpiami po sklepie, a potem czekają w kolejce do kasy. A ryby się
      rzucają w koszyku, bo się duszą... Dzieci na to patrzą i wyciągają z tego takie
      wnioski, że zwierzęta można męczyć.... I uważam, że jakby choćby część rodziców
      zwróciła kierownictwu reala czy innego sklepu uwagę, że sobie nie życzą takich
      widoków to może coś by to zmieniło.
      Natomiast sprzedawca może wydać żywego karpia, jeśli widzi, ze kupujący zapewni
      mu dobrostan, czyli wiaderko z wodą.

Problem uboju karpi w sklepie:
      jako, że są to zwierzęta kręgowe przy uboju nie mogą być dzieci, wystarczy
      parawan lub jakaś ruchowa ścianka działowa.
      Karp powinien zostać oszołomiony (uderzeniem tępym narzędziem w głowę),
      następnie powinno mu się zniszczyć mózgowie lub poddać dekapitacji. No i
      powinien zostać skrwawiony, ale już bez szczegółów, bo do tego wystarczy
      pracownik po szybkim przeszkoleniu.

Myślę, że naprawdę nie trzeba dużo, żeby było normalnie. A wszystkim, którzy
      uważają, że karp w zrywce ma dobre warunki, proponuje samemu założyć sobie
      zrwykę na głowę nie na jedną, a na dwie minuty, żeby odczuć chociaż namiastkę
      tego co odczuwają karpie.

Wesołych Świąt życzy Karpiożerca (ale ja ich nigdy nie męczę)
      • johny5678 Re: Zalecenia urzędowe w sprawie sprzedaży żyw. k 22.12.08, 01:15
        Zgadzam się z przedmówcą.
        Karpie w sklepie należy zabijać od razu po wyłowieniu z wody,nie można
        pozwalać,aby dusiły się w foliowych reklamówkach.
        To jest po prostu niehumanitarne.
        Obrońcy zwierząt mają tu rację.
      • johny5678 Re: Zalecenia 22.12.08, 01:16
        Zgadzam się z przedmówcą.
        Karpie w sklepie należy zabijać od razu po wyłowieniu z wody,nie można
        pozwalać,aby dusiły się w foliowych reklamówkach.
        To jest po prostu niehumanitarne.
        Obrońcy zwierząt mają tu rację.
    • Gość: yoł Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.54.171.63.tvksmp.pl 22.12.08, 08:17
      utwierdzam się w przekonaniu , że jedyny gatunek który zasługuje na taki los to
      gatunek ludzki .
      • Gość: look Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 19:48
        to zacznij od siebie
        • Gość: Dyzio / walnięty/ Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 00:46
          Ja proponuję jeszcze założyć folię " Zdenkowi"
          Będzie mniej durni na forum.
          Pozdrawiam
          Dyzio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka