12.12m1 20.12.08, 15:53 miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,3803830.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: look Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 16:33 a ja żądam żeby ekolodzy przestali pieprzyć głupoty bo mi jest niedobrze jak to czytam! świnie wiezione na ubój mają w przyczepach więcej miejsca niż ja gdy jadę do domu o 15 lub 16. Ekolodzy to ludzie którzy nie mają co w życiu robić nie mają swoich problemów tylko zajmują się nie tym co potrzeba.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqw tak. IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.08, 17:40 Wniosek: jesteś gorszy od świni. Nie ma powodu by zwierzę się męczyło. Artykuł sprzed dwóch lat, choć problem nadal aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re: tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 17:49 uuu jakie wnioski dużo nas tych gorszych jeździ tymi busami... przeżywacie jak by większych problemów na świecie. większy pożytek by z tych pseudo ekologów był gdyby zamiast piepszyć głupoty zajęli się problemami bezrobotnych bezdomnych albo matek samotnie wychowujących dzieci. co mnie obchodzą jakieś tam karpie co roku ta sama bezsensowna gadanina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: tak. IP: 195.16.88.* 20.12.08, 17:49 Gorszy i glupszy . Jak ty bedziesz jechal na uboj tez bedziesz mial duzo miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 17:56 Lepiej sprzedawać karpie już ubite w plastikowych pudełkach, które rozkładają się w przyrodzie przez setki lat, albo są spalane w spalarniach i cały smród idzie w powietrze. Bo przecież ekolodzy są przeciwni przerabianiu odpadów na plazmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 04:54 >Lepiej sprzedawać karpie już ubite w plastikowych pudełkach, które rozkładają się w przyrodzie przez setki lat, albo są spalane w spalarniach i cały smród idzie w powietrze. Bo przecież ekolodzy są przeciwni przerabianiu odpadów na plazmę.< To nie pakuj karpia w plastikowa torbę tylko w gazetę(będzie ekologicznej- wprawdzie od farby drukarskiej można jakiegoś raka złapać ale co tam).I jeszcze pozostałości z karpia oddaj do przerobu np.na mączkę rybną jak znalazł do kleju i spożywczych galaretek z marketu.Smacznego karpia w galarecie i wesołych, zdrowych świąt.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: tak. IP: *.chello.pl 21.12.08, 10:41 papier jest ekologiczny ? Ciekawa teoria :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 nie jem karpi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 09:01 ... i t też wam sugeruję, a swoją drogą Karp jest niedobrą rybą w smaku:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alexis Re: nie jem karpi ... IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 21.12.08, 10:24 Robie w markecie na kasie i widze, jak te biedne karpie sie mecza, a ludzie "o rany, dlaczego on tak skacze?" na prawde zdziwieni, wiec skoro nie wiedza, ze ryba bez wody, nie zalatwo ma i za dlugo nie przezyje, to jak moga wiedziec, ze je krzywdza... Pewnie mysla, ze karp wie, ze idzie na wigilijny stol, w imie tradycji i jest z tego strasznie zadowolony... U mnie nigdy karpia nie bylo i nie bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nie jem karpi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 12:57 Ja też nigdy nie jem karpia. Po prostu mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdenek Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.08, 10:43 Ekoterroryści są tak śmieszni i głupi, że chyba nikt już ich nie traktuje poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXX Zalecenia urzędowe w sprawie sprzedaży żyw. karpi: IP: *.54.168.108.tvksmp.pl 21.12.08, 13:31 W skrócie: - sprzedawca odpowiada w pewnym sensie za dobrostan zwierząt również po sprzedaży, ponieważ nie powinien wydać żywego karpia w foliowej reklamówce kupującemu. Tym bardziej dotyczy to hipermarketów, gdzie klienci jeżdżą jeszcze z tymi karpiami po sklepie, a potem czekają w kolejce do kasy. A ryby się rzucają w koszyku, bo się duszą... Dzieci na to patrzą i wyciągają z tego takie wnioski, że zwierzęta można męczyć.... I uważam, że jakby choćby część rodziców zwróciła kierownictwu reala czy innego sklepu uwagę, że sobie nie życzą takich widoków to może coś by to zmieniło. Natomiast sprzedawca może wydać żywego karpia, jeśli widzi, ze kupujący zapewni mu dobrostan, czyli wiaderko z wodą. Problem uboju karpi w sklepie: jako, że są to zwierzęta kręgowe przy uboju nie mogą być dzieci, wystarczy parawan lub jakaś ruchowa ścianka działowa. Karp powinien zostać oszołomiony (uderzeniem tępym narzędziem w głowę), następnie powinno mu się zniszczyć mózgowie lub poddać dekapitacji. No i powinien zostać skrwawiony, ale już bez szczegółów, bo do tego wystarczy pracownik po szybkim przeszkoleniu. Myślę, że naprawdę nie trzeba dużo, żeby było normalnie. A wszystkim, którzy uważają, że karp w zrywce ma dobre warunki, proponuje samemu założyć sobie zrwykę na głowę nie na jedną, a na dwie minuty, żeby odczuć chociaż namiastkę tego co odczuwają karpie. Wesołych Świąt życzy Karpiożerca (ale ja ich nigdy nie męczę) Odpowiedz Link Zgłoś
johny5678 Re: Zalecenia urzędowe w sprawie sprzedaży żyw. k 22.12.08, 01:15 Zgadzam się z przedmówcą. Karpie w sklepie należy zabijać od razu po wyłowieniu z wody,nie można pozwalać,aby dusiły się w foliowych reklamówkach. To jest po prostu niehumanitarne. Obrońcy zwierząt mają tu rację. Odpowiedz Link Zgłoś
johny5678 Re: Zalecenia 22.12.08, 01:16 Zgadzam się z przedmówcą. Karpie w sklepie należy zabijać od razu po wyłowieniu z wody,nie można pozwalać,aby dusiły się w foliowych reklamówkach. To jest po prostu niehumanitarne. Obrońcy zwierząt mają tu rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoł Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.54.171.63.tvksmp.pl 22.12.08, 08:17 utwierdzam się w przekonaniu , że jedyny gatunek który zasługuje na taki los to gatunek ludzki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 19:48 to zacznij od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: Ekolodzy żądają zakazu sprzedawania żywych ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 00:46 Ja proponuję jeszcze założyć folię " Zdenkowi" Będzie mniej durni na forum. Pozdrawiam Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś