Dodaj do ulubionych

Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonych

15.01.09, 19:08
Chciałam poprosić Was o opinie i spostrzeżenia na ten temat.
Mam spory dylemat co zrobić z synem który kończy w maju 6 lat...
Przebojowy raczej nie jest... Mam dylemat - zostawić w przedszkolu
czy wysłać do szkoły?
W grę wchodziłaby SP nr 2 lub 50....
Już niedługo trzeba się zdeklarować, a ja jestem pełna obaw.
Jak wyglądają przerwy, posiłki, co z dziećmi których rodzice pracują
do i nie mogą odebrać dziecka wcześniej niż ok. 16, 17???
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej materii - podzielcie się
proszę.
Z góry dziękuję :-)
Obserwuj wątek
    • njurek7 Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc 15.01.09, 19:13
      Każda opinia będzie subiektywna.
      Szkoda czasu na czekanie na opinie na forum.
    • Gość: ' Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.01.09, 20:09
      Moje dziecko również nie należy do przebojowych i właściwie w
      związku z tym wybrałam zerówkę w szkole - uznałam, że
      bardziej "zabawowa" zerówka da mu możliwość szybszego oswojenia się
      ze szkołą niż pierwsza klasa. Po lekcjach zostawał na świetlicy -
      tam już tak kameralnie nie jest jak w sali zerówki, ale muszę
      przyznać, że szybko się zaadaptował i nie było żadnych problemów. W
      świetlicy poznał starszych kolegów i nie mógł się doczekać kiedy
      będzie pierwszoklasistą. Chodzi do sp 42, nie wiem jak to wygląda w
      wymienionych przez Ciebie szkołach. Ja jestem zadowolona z podjętej
      decyzji. Powodzenia dla Dzieciaka w zerówce!
      A orientowałaś się czy jakieś fajne dzieciaki z przedszkola idą do
      szkoły? Mój szedł z kumplami, więc o tyle było mi lżej na duszy,
      choć muszę przyznać, że dzieciak ciekawy był nowych kolegów, więc
      dla niego było to chyba bardziej przeżycie przygody niż stres.
      Pierwszy rok w przedszkolu był sporo trudniejszy - ze szkołą poszło
      naprawdę gładko.
      Może nie ma się co bać?
      • Gość: Znajoma Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 22:17
        Moja córka , która naprawdę była przebojowa, chodziła do zerówki w przedszkolu.
        Wydawało by się,że ta mała panienka, która była taka sprytna poradzi sobie w
        szkole bez niczego....i był problem z zaakceptowaniem. Teraz mojego 6cio
        letniego syna, zapisuje do zerówki w szkole, na pewno łatwiej będzie mu jak
        pójdzie do pierwszej klasy.
        • aha123 Dziękuję za wypowiedzi... 15.01.09, 23:25
          ...jestem pełna obaw... przedszkola jednak zapewniają inną opiekę(w godz
          7:30-16:30 jestem spokojna o dziecko), pełne posiłki, pomocne "ciocie";
          A w szkole.... starsi koledzy, wspólna świetlica i stołówka...
          Mam mieszane uczucia...- raczej nie jestem "nadopiekuńczą" mamą, ale nie bardzo
          wyobrażam sobie koegzystencję mojego 6-latka ze zbuntowanym nastolatkiem.
          Wasze wypowiedzi rozjaśniły mi nieco w głowie, ale muszę jeszcze "wykroić czas"
          na wizytę w szkole... Podobno boimy się najbardziej tego, czego nie znamy - no
          to czas to poznać...

Pozdrawiam, życzę dobrej nocy...
          :-)))
          • Gość: Tato i dziadek Re: Dziękuję za wypowiedzi...!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 12:42
            Bardzo ciekawy temat.Swoim doświadczeniem w wychowaniu dziecka
            pomagajmy sobie nawzajem.Ciekawe i konkretne wypowiedzi są zawsze na
            forum mile widziane.DZIECKO TO SKARB KAŻDEGO NARODU !!!!!!!!!!!!!!!!.
          • Gość: ' Re: Dziękuję za wypowiedzi... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.01.09, 18:20
            O pobyt w świetlicy się obawiałam, ale w SP42 korzystają z niej
            głównie maluchy, więc problemu nie było. Poza tym są tam n-le.
    • Gość: mV Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 13:14
      Może doświadczone mamy podziela się swoimi spostrzeżeniami
      i "zerówkami" w szkołach podstawowych?
      Każda sugestia i opinia jest ważna i może przy okazji pomóc innym
      rodzicom w podjęciu decyzji - co? i gdzie?
    • Gość: mama Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc IP: *.ludowa.netcominternet.pl 16.01.09, 17:54
      Moja córka również od września idzie do zerówki. Dam ją do przedszkola ze
      względu na lepsze godziny, posiłki ale przede wszystkim dlatego iż uważam że
      dziecko do szkoły się jeszcze nachodzi przez wiele lat. W przedszkolu jest
      więcej zabaw oraz zajęć i nie chce jej tego zabrać nie chce skracać jej dzieciństwa.
      • Gość: Jola Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc IP: 195.16.88.* 16.01.09, 20:42
        W szkolnej zerówce też są zabawy a nie tylko nauka. Nauczycielki przygotowane do
        pracy z małymi dziećmi na pewno otoczą każdego ucznia fachową i miłą opieką.
        Dzieci poznają realia szkolne i w pierwszej klasie doskonale sobie radzą bo nie
        jest to dla nich nowość. A poza tym w niektórych szkołach nauczycielki z zerówek
        uczą też dzieci w klasach I - III. Mniej stresu dla dzieci, bo znają już swoją
        ulubioną panią.Polecam zerówki w szkole!
    • aha123 Dni otwarte ... 17.01.09, 16:37
      ...podobno już były - w czwartek SP nr 2.
      1. Nauczycielki będą się starały dołożyć wszelkich starań by było OK
      2. Mają być JAKIEŚ wytyczne/procedury ale kiedy i jakie(?)nikt nie wie.
      3. Stołówka na "drugim końcu" szkoły...
      4. Świetlica czynna od 7:30 do 16:30 - (dla mnie OK, pracuję 8-16), a co z
      dziećmi których rodzice pracują od 7:00?

Wszystko jak zwykle - byle jak, szybko niedbale...
      Szkoda tylko, że kosztem naszych dzieci...
      I ZNÓW MAM BAŁAGAN W GŁOWIE...?????
      • Gość: szczera Re: Dni otwarte ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 19:17
        I wszystko już wiesz, takie warunki mają dzieci w szkole i po co Ci
        opinie innych jak sama przekonałaś się jak to wygląda?
      • Gość: nauczycielka Re: Dni otwarte ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 19:24
        zrobisz jak uważasz ale wszystkie chodzące do mojej placówki dzieci
        nauczycieli ze szkół, pozostawały (w trakcie mojej długiej kadencji
        zawodowej) w zerówce w przedszkolu.
        • aha123 Do "nauczycielki".... 17.01.09, 22:24
          ...tak, masz rację, tyle tylko, że do tej pory dzieci w przedszkolnej zerówce
          uczyły się pisać i czytać, od tego roku już nie będą....
          a szkoda, bo bardzo by się to przydało.

Niestety nie mogłam być na spotkaniu w dniu otwartym - wiem jak to wyglądało z
          relacji znajomej...
          • Gość: nauczycielka II Re: Do "nauczycielki".... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 23:30
            A moje dzieci chodziły do zerówki do szkoły, choć wcześniej przez trzy lata były przedszkolakami
            • Gość: nauczycielka Re: Do "nauczycielkiII.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 23:47
              i co z tego?
          • Gość: nauczycielka Re: Do "nauczycielki".... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 23:46
            skoro dzieci w zerówce przedszkolnej nie będą się uczyły pisać i
            czytać to w zerówce szkolnej też tego nie będą robiły, chyba,że dasz
            dziecko do I klasy(jeżeli urodziło się do 30 kwietnia to możesz to
            zrobić),podstawa programowa jest taka sama dla zerówek w szkole i w
            przedszkolu.
            • aha123 Re: Do "nauczycielki".... 18.01.09, 16:06
              ...nie ma zerówek w szkole.
              Dziecko 6-letnie idzie od razu do I klasy...
              • Gość: nauczycielka Re: Do aha 123 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 18:16
                wydaje mi się, że muszą być, bo co z dzieckiem, których rodziców
                nie stać na opłat uiszczane w przedszkolu,nowa reforma mówi, że
                tylko na życzenie rodzica może dziecko iść do I klasy ale nie musi.
            • Gość: czyli Re: Do "nauczycielki".... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.01.09, 16:40
              czyli dzieciaki urodzone po 30 kwietnia idą do zerówki do
              przedszkola?
              • Gość: nauczycielka Re: Do "nauczycielki".... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 19:29
                nie rodzice nadal mają wybór przedszkole lub szkoła
    • mama-wilczyca Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc 18.01.09, 18:41
      Mój syn za rok będzie sześciolatkiem i zamierzam zapisać go do pierwszej klasy,
      o ile oczywiście uznam, że dojrzał do tego.
      Powód mojej prawdopodobnej decyzji jest być może prozaiczny. Między moimi
      dziećmi są 3 lata różnicy. Starsze jest właśnie w pierwszej klasie, więc mój
      młodszy syn trafiłby do tej samej nauczycielki za 3 lata. Niestety, mam sporo
      uwag do wychowawczyni. Nie podoba mi się sposób traktowania przez nią uczniów. Z
      jednej strony jest wymagająca, a z drugiej uważam, że nie jest kompetentna.
      Czepia się o takie rzeczy, które w innej sytuacji dopuszcza. Nie jest
      konsekwentna w swoim zachowaniu i to dzieci bardzo deprymuje. Nie bierze również
      pod uwagę, że dzieci są różne. Nie każdemu dziecku odpowiada "suche"
      przekazywanie wiedzy. Lekcje powinny być atrakcyjne. I wcale nie potrzeba do
      tego jakichś nakładów finansowych. To kwestia podejścia.
      Jeśli nauczycielka na starcie już wychodzi z założenia, że dzieci trzeba nauczyć
      karności za wszelką cenę i siedzenia przez pełną lekcję w ławce bez ruchu, nawet
      jeśli nie zna uczniów i ich zachowania - to coś jest nie tak.
      A poza tym każde zebranie z rodzicami zaczyna się od 20-minutowego monologu pani
      wychowawczyni, jaka to ona jest genialna, jakie ma doświadczenie, jak radzi
      sobie z uczniami itepe.
      • aha123 Wygrzebane z netu: 18.01.09, 21:14

Ale zerówek od września zgodnie z reformą ma nie być. Miasta się więc już
        przygotowują - m.in. Warszawa, Poznań, Gdańsk przenoszą zerówki z przedszkoli do
        szkół. Zgodnie z obowiązującymi przepisami mają do tego prawo. A rodzice nadal
        mają mieć wybór. Teoretycznie, bo w praktyce będzie tak:

• sześcioletnia Ania z warszawskiego Bemowa pójdzie do pierwszej klasy szkoły
        podstawowej. Tam będzie się uczyła wszystkich liter, pisania i liczenia.

• sześcioletniemu Jasiowi, koledze Ani z tej samej grupy w przedszkolu, mama
        chciałaby oszczędzić stresów i zostawić go w przedszkolu. Przedszkole na Bemowie
        nie będzie już jednak przyjmowało sześciolatków. Bo dzielnica zdecydowała, że
        dla wszystkich sześcioletnich dzieci zrobi miejsce w szkołach. Jaś pójdzie więc
        do tej samej podstawówki co Ania. Będzie z nią jadł we wspólnej stołówce, bawił
        się na tym samym boisku i w świetlicy, spotykał na szkolnym korytarzu. Ale nie
        będzie jak Ania uczył się czytać i pisać. Bo tego nie ma już w programie
        przedszkola, tam zapisano m.in. dbałość o higienę osobistą i znajomość pór roku.

wyborcza.pl/1,75248,6157787,.html
        albo:
        Jeśli Sejm wreszcie uchwali ustawę o sześciolatkach, a prezydent nie zawetuje,
        rodzice już za chwilę staną przed wyborem: szkoła czy przedszkole (projekt
        pozwala im decydować przez pierwsze trzy lata reformy).

W Łodzi, niestety, wybór będzie łatwy. Przed rokiem 2012 do szkoły pójdą pewnie
        tylko te sześciolatki, których matki i ojcowie zechcą zaoszczędzić na
        przedszkolnym czesnym. Większość wybierze dobrze wyposażony budynek, z
        całodziennym wyżywieniem, zamiast dywanika w kącie sali z kilkoma zabawkami i
        obiadem w plastikowej foremce.

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,6148320,Lodzkie_szesciolatki_na_dywanik.html
        albo:
        miasta.gazeta.pl/lodz/1,35141,6124228,Badanie_szkolnej_gotowosci_pieciolatkow.html

i jeszcze:
        www.men.gov.pl/content/view/12124/20/
        • Gość: nauczycielka Re: Wygrzebane z netu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 17:28
          do 2012 zerówki w szkole będą
      • Gość: mama Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc IP: *.54.174.57.tvksmp.pl 19.01.09, 09:55
        czy twój syn chodzi może do 50- tki bo moje dziecko miało właśnie taką panią w
        50- tce ...to był koszmar
        • mama-wilczyca Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc 20.01.09, 18:02
          Znacznie niższy numer szkoły, a ponieważ jest tylko jedna klasa pierwsza - nie
          podam numeru. Sorki. Dzieci pod ochroną. ;))
    • rosefinder Re: Szkolne zerówki-proszę o opinie doświadczonyc 21.01.09, 10:50
      Wczoraj w przedszkolu było zebranie informacyjne i pani metodyczka
      powiedziała co następuje:
      Rodzice dzieci (również tych urodzonych przed 30.IV) mają do wyboru
      trzy opcje:
      -pierwsza klasa (zgłoszone przez rodziców dzieci urodzone przed
      30.IV muszą zostać przyjęte, w innych wypadkach decydujący głos ma
      dyrektor szkoły)
      -oddział przedszkolny
      -pozostanie w przedszkolu
      Jak rozumiem są różne rozwiązania lokalne, ale możemy się cieszyć że
      póki co mamy wybór i do nas należy decyzja. Chyba że ministerstwo
      coś nowego "urodzi".
      Szkoły są zobowiązane do poinformowania rodziców - w najbliższym
      czasie można się spodziewać spotkań informacyjnych, listów itd., to
      już od dyrekcji zależy w jakiej formie to przeprowadzą. Zresztą w
      niektórych szkołach, jak piszecie, dni otwarte już były.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka