Dodaj do ulubionych

Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć?

22.01.09, 20:37
Noszę się z zamiarem kupna mieszkania z rynku wtórnego (od 46m2 do
52m2) i zastanawiam się czy szukać teraz gdzie ceny raczej nie
zmalały, czy poczekać? bo kryzys jak widać dosięga częstochowian i
coraz więcej ludzi traci pracę co chyba wpłynie na ceny? Proszę o
ewentualne sugestie, rady, przemyślenia. Dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.09, 20:47
      Wspomniany kryzys z pewnoscia odbije sie na rynku nowych nieruchomosci, co bylo juz poruszane w wielu pismach, wedlug niektorych artykulow developerzy mieli by wyprzedawac nieruchomosci po kosztach wlasnych, aby na nich nie stracic. Jak to sie odbije na rynku wtornym ciezko powiedziec, poszukaj w google zaleznosci pomiedzy rynkiem wtornym a rynkiem nowych nieruchomosci.
      A jak z tymi cenami bedzie ostatecznie rozstrzygnie czas.

pozdrawiam
      Tomek
      Bezpłatne ogłoszenia z Częstochowy i regionu najlepszy pośrednik w internecie
    • Gość: vv Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 20:50
      pochodz po developerach ktorzy aktualnie buduja i negocjoj.
      Zobaczysz ile mozesz wytargowac i czy ciebie taka kwota
      satysfakcjonuje. Na kupno nowego to chyba dobry moment. Bo buduja
      sie ostatnie bloki. Urzywane ceny spadna.
      • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 23.01.09, 06:18
        W sumie dobry pomysł. Może lepiej poszukać nowego mieszkania u
        developera niż słuchać kosmicznych czasami cen na rynku wtórnym.
        Tylko gdzie poszukać tych nowych mieszkań po kosztach...?
        • Gość: koniec Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 195.242.90.* 23.01.09, 07:51
          Prędzej właśnie na rynku wtórnym znajdziesz (byle nie przez Agencję) tylko musisz trafić na osobę z którą da się negocjować a nie na idiotę który za kawalerkę chce np. 130 tys. :)
        • Gość: frogman Poczekać ale nie przeczekać :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 13:19
          zależy co potrzebujesz i jak szybko, jeśli nowe budownictwo
          pokręciłbym się i negocjował. Już dziś można dostać dobre ceny
          Nowych budów szybko nie będzie.
          Rynek wtórny to przede wszystkim kwestia lokalizacji.

Analityków bym nie słuchał, z reguły są pół roku za rynkiem,
          wystarczy sięgnąć do gazet z 2005 czy ubiegłego roku.
          Czy ktoś z tych pacanów przewidział hossę czy dzisiejszy kryzys???
          mądrych nie było

Weż pod uwagę że ceny spadną tylko jak będzie mniejszy dostęp do
          kredytów.
          Ale wtedy jak nie masz dobrej pensji nie dostaniesz kredytu.... i
          koło się zamyka
          Będziesz patrzył na tańsze mieszkania jak na cukierki przez szybę w
          sklepie
          Ciężko Ci bedzie kupić w max dołku.
          Jak rynek ruszy, nowe mieszkania w wybudowanych blokach znikną w
          trzy miesiące - tak jak było w 2006 r, potem będziesz się licytował
          o dziurę w ziemi.
          A jeśli traktujesz to jako inwestycję mieszkaniową i długoterminową
          na pewno nie stracisz
    • Gość: tomek Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 13:00
      News na temat mieszkań z dnia dzisiejszego. Radzą poczekać,
      tekst do przeczytania tutaj :
      biznes.onet.pl/0,1902910,wiadomosci.html

Tomek
      Bezpłatne ogłoszenia z Częstochowy i regionu najlepszy pośrednik w internecie
    • Gość: hk Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 16:24
      to jest tak jak w totolotku. Nie przewidzisz jak bedzie ale zeby
      wygrac trzeba grac.
      • Gość: Basia Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 89.174.23.* 23.01.09, 18:36
        popieram....wiec jak masz potrzebe to kupuj....jak nie..to czekaj...
        • Gość: TYM Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.chello.pl 06.02.09, 16:20
          czekac?beda za Euro !!nieczekac kupic teraz mozna i tak brac na raty
          oczywiscie ale jak firma znikmnie to co? i ktoz to wie co robic ja
          wiem budowac sobie samemu ale czy sie che za tym chodzic ?analitycy
          a coz oni moga powiedziec przeciez to wiadome ze trzeba wycioulac od
          tych co maja noz na karku za friko mieszkanie itp nieruchomosci!!!!
    • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 23.01.09, 20:00
      Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Raczej poczekam… chyba że zdarzy
      się naprawdę ciekawa okazja. Bo jak na razie nic ciekawego cenowo
      nie spotkałem. Moim zdaniem obecna sytuacja na ryku pracy, przy
      kredytach i kryzysie musi wywrzeć spadającą tendencję na rynku
      mieszkaniowym ;)
      • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 25.01.09, 10:17
        Gdyby jednak ktoś z Szanownych słyszał lub wiedział o dobrej okazji
        46-52m2 to będę wdzięczny za info ;)
        • Gość: ... Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 89.174.23.* 25.01.09, 14:32
          co rozumiesz pod pojeciem okazja?...ile dałbys za m2?na obecna
          chwile?
          • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 25.01.09, 16:59
            Cena zależy od wielu rzeczy: np. miejsce, piętro, czy jest
            remontowane? czy nie?, wyposażenie itp. Krótko mówiąc trzeba
            zobaczyć czy jest warte proponowanej ceny ;)
            I wtedy można się zastanawiać czy jest to okazja…
            • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 25.01.09, 17:42
              Np. cena nowego mieszkania to ok. 4 tyś zł za m2 a jeżeli ktoś sobie
              wymyślił cenę do 3,5 tyś za m2 w mieszkaniu po „babci” w którym od x
              lat nic nie było robione tylko okna wymienione przez spółdzielnie to
              chyba wolne żarty. Tyle można dać za mieszkanie ale wyremontowane na
              rynku wtórnym. Oczywiście co to znaczy „wyremontowane” to dal wielu
              pojęcie względne. Takie jest moje zdanie :)
              • Gość: ... Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 89.174.23.* 25.01.09, 17:52
                w sumie to pozytywne myślenie....to kiedy można mówic o okazji w
                przypadku mieszkania w wiezowcu,na tysiacleciu-53m2,do remontu?
                mozesz podac cene?
                • Gość: xyz Re: do perfecta IP: *.54.174.69.tvksmp.pl 25.01.09, 18:18
                  Czy interesuje cie mieszkanie na Północy 48m I pietro bl.IV p
                  • perfect321 Re: do perfecta 25.01.09, 19:06
                    Kurcze właśnie tydzień mnie nie będzie : ( i nie będę miał dostępu
                    do Internetu. Podaje nr tel. 512 598 734 dziś dostępny do 22 a jutro
                    też od ok. 18 do 22 bo potem będę za granicą i nie będę miał
                    zasięgu. A szukam mieszkania Częściowo wyremontowanego lub
                    całkowicie. 1,2,3 piętro, Balkon, w łazience wanna, CENA
                    ATRAKCYJNA :) oczywiście dla mnie, a reszta się zobaczy.
                    Pozdrawiam ;)
                    • Gość: F. Re: ...od prefekta do perfekta.. IP: *.dsl.bell.ca 25.01.09, 22:13
                      ...lokalizacja...lokalizacja i jeszcze raz lokalizacja....kto to
                      zrozumie bedzie mi wdzieczny....w cenach mieszkan nic sie nie zmieni,
                      moga cen mieszkan dotyczyc chwilowe lekkie z a s t o j e...
                      ..kupowac jak najblizej centrum i jak najnizsze pietro....kto
                      niekupi teraz bedzie zalowal....jesli ktos uwaza ze sie myle prosze
                      zachowac ten tekst i przypopmniec mi go za piec lat...
                      • Gość: h Re: ...od prefekta do perfekta.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 00:31
                        przypomne za rok i za dwa ze ceny spadly. Za piec lat znowu moze byc
                        szczyt ten a za szesc juz znowu dolki. Wszystko w zaleznosci od tego
                        jak bedzie wygladal cykl koniunkturalny.
                        • Gość: F. Re: ...od prefekta do perfekta.. IP: *.dsl.bell.ca 26.01.09, 00:47
                          ...inwestuj razem z nami...

sw-eugeniusz.org/images/gallery/large/2001-07-15-5.2.jpg
                  • perfect321 Re: do perfecta 25.01.09, 19:08
                    proszę zadzwonić w sprawie tego 48m2
                    • Gość: kupiec Re: do negativa IP: *.chello.pl 25.01.09, 23:03
                      ja nie jestem głupi. Czekam do grudnia. Spadnie jeszcze o 10-15%. A
                      i cena złotówki do franka się ustabilizuje (czytaj złoty się wzmocni)
                      • Gość: F. Re: do negativa IP: *.dsl.bell.ca 26.01.09, 01:06
                        Gość portalu: kupiec napisał(a):

> ja nie jestem głupi. Czekam do grudnia. Spadnie jeszcze o 10-15%.
                        A
                        > i cena złotówki do franka się ustabilizuje (czytaj złoty się
                        wzmocni)

...kupujesz mieszkanie w Polsce...czy w Szwajcarii...?

....a do grudnia...?
                        • Gość: O Re: do negativa IP: 193.138.241.* 26.01.09, 21:19
                          Ceny na rynku wtórnym muszą spaść :) Bo wszystko na to wskazuje a
                          szczególnie nowe mieszkania w cenie ok 4tyś. zł za m2. Więc jak
                          można sobie życzyć ok. 3,5 tyś zł za m2 w bloku czy wieżowcu który
                          ma już 40-30 lat??? zbudowanego z tzw. WIELKIEJ PŁYTY?
                          • Gość: .... Re....to ile za metr 2 teraz brac? IP: 89.174.23.* 26.01.09, 22:08
                            to ile za metr 2?teraz brac w bloku czy wiezowcu...np.na tysiacleciu?
                          • angrusz1 za takie kwoty 26.01.09, 22:14
                            wzięte na kredyt to młodzi raczej zdecydują się na budowę domku
                            około Częstochowy
                            • Gość: ucz Re: za takie kwoty IP: 193.138.241.* 26.01.09, 22:36
                              Myślę że uczciwa cena na dzisiejsze warunki to do 2,5 tyś zł za m2
                              nie wyremontowanego i ponad 3 tyś za m2 wyremontowanego. Tyle bym
                              dał za mieszkanie i w takich cenach mam zamiar poszukać ;)
                              • commenty Re: za takie kwoty 27.01.09, 13:19
                                2500 zl to byla cena w 2005 r. kiedy moje obecne mieszkanie kupowalismy - do
                                odnowienia.
                                • Gość: gość Re: za takie kwoty IP: 94.251.141.* 27.01.09, 13:26
                                  Albo sobie żarty robisz albo przepłaciłeś. Rodzina w 2005 roku
                                  kupowała mieszkanie na Gajowej po 1900 zł za m2. Dodam że to było
                                  nowe mieszkanie. Znajomi przed bańką kupili mieszkanie 48 m2 również
                                  w dzielnicy raków-zachód za 87 tys.
                                  • Gość: ... Re: za takie kwoty IP: 89.174.23.* 27.01.09, 16:33
                                    a ja mysle ze 3100zl za m2 to dobra cena
                                    • Gość: f Re: za takie kwoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 17:13
                                      Moze i dobra ale jezeli blok jest z cegly a nie z plyty.
                                      Mieszkania w blokach z plyty nie sa warte nic bo w niedlugim czasie
                                      moga sie zawalic.
                                      • Gość: J Re: za takie kwoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 08:41
                                        Ale bzdury piszesz, bloki z wielkiej plyty sie nie zawalą, skad w ludzkich
                                        glowach biora sie takie brednie, widocznie nie uwazalo sie na lekcjach... szok i
                                        skandal!
                                  • commenty Re: za takie kwoty 27.01.09, 17:14
                                    Wiem jakie byly ceny na Rakowie, Blesznie i Groszu. To bylo mieszkanie na
                                    Tysiacleciu. Uwazam, ze to byla normalna cena jak na to osiedle i mieszkanie
                                    naprawde dobrze zaprojektowane. Jest bardzo duza roznica pomiedzy blokami z
                                    wielkiej plyty (lata okolo 80) i starszymi z cegly. W wielkiej plycie mimo tego
                                    samego metrazu sa niechlujnie zaprojektowane, bezmyslnie i mimo sporego czasem
                                    metrazu nie nadaja sie do dobrej aranzacji. Juz wtedy wielka plyta byla 20%
                                    tansza mimo, ze bloki mlodsze.
                                    • Gość: ... Re: za takie kwoty IP: 89.174.23.* 27.01.09, 17:30
                                      mnie tu glownie chodzi o wiezowce na PCK...mieszkania sa ladne i
                                      dosc ustawne..wiec 165tys za 53m2.m4 to chyba dobrze co?jak myslicie
                                      • Gość: f Re: za takie kwoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:00
                                        te bloki byly projektowane na 50 czy 60 lat trwalosci. Minelo 30 a
                                        ich wykonanie bylo tragiczne. Budowlancy w tych czasach wykradali
                                        polowe materialow budowlanych i dziury pomiedzy plytami uszczelniali
                                        na przyklad papierami. Na laczeniach plyt niezadko byly
                                        nieszczelnosci i hulał wiatr. Po latach przykryto to warstwom
                                        ocieplenia i pomalowano takze wyglada schludnie. Ale skoro byly
                                        przewidziane na 60 lat przy wykozystaniu odpowiednich materialow i
                                        spoiw to zgadnij ile wytrzymaja jezeli nie byly budowane tak jak
                                        trzeba?
                                        Teraz zadaj sobie pytanie czy warto i za ile.
                                        • Gość: do f... Re: za takie kwoty IP: 89.174.23.* 27.01.09, 20:53
                                          uwazam ze to co napisales to juz lekka przesada....jakby kazdy
                                          podchodzil do sprzedazy w taki sposob jak ty to niewiem co by bylo...
                                      • Gość: hmm Re: za takie kwoty IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.01.09, 21:59
                                        to jest wielka plyta ale mimo to cena IMHO niezla.
                                      • Gość: Stoo Re: za takie kwoty IP: 94.251.141.* 27.01.09, 22:12
                                        Ja jestem przed zakupem mieszkania. I nawet gdyby cena mieszkania w
                                        wieżowcu była niższa o np 20 tys. niż tego samego metrażu w niższym
                                        budownictwie to nawet bym się takim mieszkaniem nie zainteresował.
                                        Mieszkania w wieżowcach powinny być najtańsze, a ludzie wołają za
                                        nie tyle samo co np za bloki z cegły. Już pomijam że to wielka
                                        płyta, po prostu mieszka się w tym jak w mrowisku. W dodatku
                                        wieżowce zazwyczaj wyglądają w środku jak slumsy, niższe bloki są
                                        bardziej zadbane. Ja bym tyle nie zapłacił za takie mieszkanie, moim
                                        zdaniem powinno kosztować 2000 zl za m2.
                                        • Gość: F. Re: za takie kwoty IP: *.dsl.bell.ca 28.01.09, 20:28
                                          ...bardzo rozsadna wypowiedz...czlowiek to stworzenie ktore
                                          najlepiej sie czuje gdy chodzi po ziemi... do szustego pietra
                                          mieszkanie ...jeszcze rozumiem ale powyzej to juz jest hazart
                                          zagrozenie....czyli taki mieszkaniec powinien dla wlasnego
                                          bespieczenstwa posiadac w szafie liny, spadochron,...a co zrobisz z
                                          malym dzieckiem na wypadek pozaru....odciecie od klatki
                                          schodowej...schodow awaryjnych zewnetrznych ...jak w USA sie w
                                          Polsce nie stosuje....a szkoda.

...najpiekniejszy jest kontakt z ziemia...zielenia..laweczka ...a
                                          stare bloki przezyja niejednego z was....beton to material ktory
                                          twardnieje w czasie....
                                          • Gość: Stoo Re: za takie kwoty IP: 94.251.141.* 28.01.09, 21:04
                                            Wyczuwam ironię, więc zapytam do czego pijesz? Gdzie w swoim poście
                                            pisałem cokolwiek o bezpieczeństwie? Albo o tym że bloki z płyty się
                                            sypią? Nie podoba mi się ilość mieszkań w tego typu zabudowie i
                                            tyle, poza tym może się mylę ale o ile mi wiadomo cegła
                                            jest "zdrowsza" od betonu, lepsza oddychalność. Ja Ci nie bronię
                                            mieszkać w wieżowcu, możesz płacić za takie mieszkania ile Ci się
                                            podoba, moim zdaniem cena powinna być niższa niż bloków z cegły.
                                            • Gość: F. Re: za takie kwoty IP: *.dsl.bell.ca 29.01.09, 06:23
                                              >>Wyczuwam ironię, więc zapytam do czego pijesz? <<

...jesli chodzi o oddychalnosc materialow...(zapomnialem jak to sie
                                              poprawnie nazywa)..to zdecydowanie masz racje...ze cegla jako
                                              budulec jest materialem o wiele zdrowszym niz beton...ale nie
                                              przypominam sobie w Czestochowie osiedli budowanych z cegly...
                                              • Gość: Stoo Re: za takie kwoty IP: 94.251.141.* 29.01.09, 10:17
                                                Sporo budynków np w śródmieściu jest z cegły.
                                          • Gość: f Re: za takie kwoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 21:23
                                            ciety niczym wojek staszek
                                            • Gość: F. Re: za takie kwoty IP: *.dsl.bell.ca 29.01.09, 06:28
                                              >ciety niczym wojek staszek<
                                              ...czy ten ktory ma oczko wodne duzo drzewek...acha i czasem zapali
                                              papierosa....?
                              • Gość: ankale Re: za takie kwoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 12:31
                                a jakiego poszukujesz metrażu?
    • Gość: tola70@vp.pl Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 23:59
      w/g was ile jest warte obecnie mieszkanie na Sportowej 61.2m2,IVp/IV, okna
      pcv,panele, kafle,zabudowa przedpokoju i kuchni???? przymierzam się do sprzedania
      • Gość: szpec Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 07:50
        nieciekawa dzielnica takze 130-140tys.
    • Gość: F. Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.dsl.bell.ca 29.01.09, 19:55
      ...czy ktos ma dane;...ile miesiecznie zwiazkow malzenskich jest
      zawieranych....?

• Gość: F. Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.dsl.bell.ca 29.01.09, 19:57
        ...zapomnialem dodac;."..w Czestochowie."
        • ankale Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 29.01.09, 21:09
          gdzie najlepiej umieścić ogłoszenie o sprzedaży???, macie jakieś dobre
          stronki??bardzo mi pilnie a tu cisza....
          • pati3013 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 29.01.09, 21:38
            gazetos.pl- ogłoszenia z Częstochowy i regionu
    • wiktor.ija Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 29.01.09, 21:32
      A na ile wycenilibyście mieszkanie na Rakowie typu M-3, o powierzchni 47,5 m2, położone w bloku 4 piętrowym na 1 piętrze. W dużym pokoju znajduje się wnęka, która pozwala na ciekawą ustawność mebli lub stworzenie dodatkowego pokoju. Kuchnia w kształcie prostokąta. Ładna, ustawna łazienka. Mieszkanie umiejscowione w zamykanym korytarzu. Bardzo korzystna lokalizacja komunikacyjno-handlowo-usługowa.

Proszę o komentarz odnośnie ceny.
      • Gość: f Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 00:36
        120000 bo kiepska dzielnica.
        • Gość: Jacek Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 10:11
          Poszukuję mieszkania m4 55-65 m2 1000-lecie, Północ, Parkitka, blok,
          1 lub 2 piętro w atrakcyjnej cenie - płacę od reki gotówką (:. Moj
          mail qstemp@interia.pl
          • Gość: .. Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 89.174.23.* 30.01.09, 15:23
            kup pośrednika..tam teraz sa atrakcyjne ceny
            • Gość: mario Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 16:30
              Pilnie kupię mieszkanie dwupokojowe w Częstochowie do 110tys. mario10@poczta.onet.pl
              • Gość: ankale Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 193.138.241.* 30.01.09, 20:30
                Pilnieee i szybko sprzedam kawalerke (38m2) po remoncie - 120 tys
                anja211@interia.pl
                • Gość: gosc Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 89.174.23.* 30.01.09, 21:08
                  sprzedam mieszkanie 53m2-trzy pokoje z kuchnia,tysiaclecie 165tys
                  ania3013@vp.pl
                • Gość: c Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 23:28
                  w tej cenie to ani pilnie nie bedzie ani szybko. A im dluzej
                  bedziesz sprzedawac tym sprzedasz taniej.
                  • Gość: Ewa Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.54.174.69.tvksmp.pl 31.01.09, 11:41
                    74m metraz czteropokojowy ale z dwoch pokoi zrobiony duzy salon I pietro
                    Polnoc swietna lokalizacja po remoncie .Cena do negocjacji.
                    • aha123 ...do Ewy... 31.01.09, 15:02
                      ...napisz jeszcze jaka to ulica i Twoja cena wyjściowa za mieszkanko?
                      • Gość: Ewa Re: ...do Ewy... IP: *.54.174.69.tvksmp.pl 31.01.09, 19:19
                        Puzaka.blok stojacy przodem do kortow tenisowych.Przed oknami olbrzymia
                        przestrzen,drzewa i dalej tylko parking.Okna na poludnie od salonu(5x5m) i
                        sypialni2,5x4m.Kuchnia duza kosztem WC(przebudowana)okna wychodza na polnoc i
                        jeden z pokoi rowniez na polnoc.Lazienka razem z WC z kabina.Przedpokoje
                        dwa,jeden z nich bardzo duzy.Cena 290tys
                        • Gość: .... Re: ...do Ewy... IP: 89.174.23.* 31.01.09, 19:49
                          dobre hihihi
                          • Gość: ewa Re: ...do Ewy... IP: *.54.174.69.tvksmp.pl 31.01.09, 20:44
                            moze i hi hi hi ale najpierw trzeba miec co sprzedac by bylo hi hi.
                            Ten sie smieje co sie smieje ostatni.
                            • Gość: Stoo Re: ...do Ewy... IP: 94.251.141.* 31.01.09, 21:45
                              Prawie 4000 zł za m2, bardzo atrakcyjna cena jak na Częstochowę, np
                              we Wrocławiu można już znaleźć mieszkanie w tej cenie. Myślę że w
                              przyszłym tygodniu sprzedasz :).
                              • sara-marco Re: Wroclaw 31.01.09, 22:10
                                Nie masz wiedzy ile kosztuje mieszkanie we Wrocawiu.
                                Ja tam wynajmuje bo studiuje ale i owszem mozna kupic np na Grabiszynku w
                                starych ruderach bo na adnym osiedlu nawet 450 tys.
                                • Gość: Stoo Re: Wroclaw IP: 94.251.141.* 31.01.09, 22:17
                                  Faktycznie nie mam, opieram się na tym co piszą ludzie na forach.
                                  Co nie zmienia faktu że raczej czarno widzę sprzedaż tego mieszkania
                                  na północy, kredyty są zablokowane, poza tym dokładasz trochę do
                                  tych 290 tys i budujesz dom.
                                  • sara-marco Re: Wroclaw 31.01.09, 22:41
                                    Zgadza sie mozesz budowac ale zawsze pamietaj ze mieszkajac w swoim domu musisz
                                    byc przygotowany na niespodzianki a co za tym idzie miec zawsze kase i to nie
                                    mala.W bloku zaplacisz czynsz i nic cie nie interesuje,O remonty,dachy martwi
                                    sie spoldzielnia.Nie kosisz trawy i nie odgarniasz sniegu.Fajnie jest jak sie
                                    jest mlodym.Mieszkanie za te kase od ewy nie uwazam za drogie chocby z tego
                                    powodu ze pierwsze pietro jest najdrosze.
                                    • Gość: TYM Re: Wroclaw IP: *.chello.pl 01.02.09, 13:23
                                      do sara-marco kiedy budujesz dom i masz go wykonczony to palcisz
                                      tylko za to co pobierasz ale keidy wy kupicie mieszkanie w bloku juz
                                      po 10latach to prosze oblicz sobie czynsz nawet sam tylko ten
                                      romontowy i pomnoz przez lat 10 bo ja za lat 10 wlasnym domku
                                      wybudowanym nic niedoloze tylko ogrzewanie co tez jest wlicznoe w
                                      wasze czynsze a pozamiatac czy tez trwake skosic coz skoro tobie to
                                      rani serce a mzoe nielubisz ale to nei to wazne ze nowo wybudowany
                                      dom ma sie z cena nowego bloku jak kaczka ro runa lesnego chyba ze
                                      blokowisko ma lat 10 i cena za 1m2 3000tysiaki i co iwecej 80mtrow a
                                      ja mam 120 wiec coz dobrego smopoczucia na padole miszkania w bloku
                                      hehehehehhehe umnie lsonce na ogrodeczku kwiaty spwie ptaszka i
                                      rodzina ma sie dobrze
                                      • sara-marco Re: Wroclaw 01.02.09, 13:45
                                        Gość portalu: TYM napisał(a):

Wiesz TYMUS mnie rowniez pasuje dom ale w dobrej dzielnicy Czestochowy.
                                        Nie wyobrazam sobie kupowania dzialki na wichurze nawet gdyby ten dom mialby
                                        mnie kosztowac 100tys i miec pow.200m.i ogrodnik trawke kosil.
                                        Ja chce sprzedac dzialke na Korwinowie ktora dostaam od rodziny bo nie
                                        wyobrazam sobie tam mieszkac.Do tych okolic i ich mieszkancow trzeba umiec sie
                                        dostosowac,ja mam niestety problem.
                                        • Gość: TYM Re: Wroclaw IP: *.chello.pl 01.02.09, 14:33
                                          sara-marco co sadzisz ze sasiadow bedziesz sobie wybierac w bloku
                                          czy tez fochy stroic do nich to kolego szybko sie nauczysz zycia
                                          blokowisko jest tym co mozna powiedziec ludzie sa ale nic niewidza a
                                          co do dzieci i ich wychowania na blokowisku coz sam zobaczysz wiem
                                          Kawodrza niby blisko ale daleko bo to tylko dzielnica ja proponuje
                                          Kalej male miasteczko
                                          • sara-marco Re: Wroclaw 01.02.09, 23:08
                                            Gość portalu: TYM napisał(a):

Kpisz czy o droge pytasz? Przeciez Kalej to wiocha i nazywasz go
                                            miasteczkiem?sam nie wiesz co mowisz.
                                            • Gość: TYM Re: Wroclaw IP: *.chello.pl 02.02.09, 14:55
                                              sara-marco skoro Czestochowa jest mistem a Klobuc powiatem to
                                              administracyjnie Kalej jest miastem bo nie wsia skoro niema tam
                                              produkcji rolniczej ale ale 100% ludzi pracuje w Czestochowie a za 3
                                              lata bedzie tam przebiegac znaczy obok 4km w Szarlejce A1 i do
                                              swiata mamy blisko i swiat donas coraz blizej!!!!!!! acha zobacz
                                              prognozy inwestycyjne okreg Gliwicki po dolaczeniu A1 szok
                                              • amanda-pl Re: Wroclaw 02.02.09, 16:24
                                                Skoro Kalej jest miastem to Czestochowa stolica.Na gupote trudno znalezs lekarstwo
                                                • Gość: śmiech Re: Wroclaw IP: 193.138.241.* 10.02.09, 18:35
                                                  Kalej to miasto? uhahaha :))))
                                  • Gość: kat Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 07:52
                                    Nie masz też pojęcia o budowaniu domu,
                                  • Gość: lol Re: Wroclaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.09, 09:18
                                    troche czyli ile wg. Ciebie? Dom to koszt bez dzialki w stanie surowym ok. 3000
                                    zl/m2 (stan surowy zamkniety - nie developerski) Same media to ok. 40 tys. zl.,
                                    dzialka min. 80 tys. zl. Kto nie buduje, tylko opiera sie na wpisach z forum nie
                                    ma pojecia o czym pisze.
                                    • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 10:12
                                      Nie pisz bredni. Budujesz czy budowałeś? A może właśnie Ty przepisujesz głupoty
                                      z forum?
                                      Według Ciebie dom o powierzchni 120m (użytkowych) w stanie surowym zamkniętym ma
                                      kosztować 360 000zł???
                                      Owszem wszystko jest możliwe, zlecając wszystko najdroższym firmom, budując z
                                      najdroższych materiałów, tylko właściwie po co?
                                      Niektórym ludziom nie chce sie juz nawet załatwiać najprostszych spraw w
                                      urzędach, zlecają to firmom, które za darmo tego nie robią.
                                      Już nie wspomnę o własnej pracy przy budowie domu, nie każdy ma na to czas i
                                      możliwości, ale to też jest źródło dużych oszczędności.
                                      Jeśli jesteś pewien swoich teorii, przedstaw kosztorys, choćby pobieżny.
                                      • vvrotka Re: Wroclaw 01.02.09, 10:25
                                        Owszem poczytaj sobie fora budowlane, taki koszt to dobry koszt. Wszystskiego
                                        nie da się zrobić samemu, jeśli się pracuje, nie każdy ma głowę do kładzenia
                                        okablowania, czy innych prac budowlanych. Czasmai lepiej zarobić pieniądze w
                                        sposób jaki się lubi i zna na tym, a budowa niech się zajmą osoby które są od
                                        tego. Wbrew pozorom zawsze robisz coś jakimś kosztem, nigdy nie ma nic za darmo,
                                        czasem jest to koszt zdrowia, nerwów, czasu który możesz poświęcić rodzinie,
                                        dzieciom , itd. bezcenne.
                                        • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 10:40
                                          Czytam sobie fora budowlane i równocześnie buduje. A może inaczej: buduje i
                                          równocześnie czytam.
                                          Dlatego wiem, że jak ktoś się uprze, to może zwiększyć koszty budowy o
                                          kilkadziesiąt procent. Nie napisałem, że każdy musi pracować na budowie, ale sa
                                          takie rzeczy za które naprawde nie trzeba płacić.

vvrotka napisała:

Czasmai lepiej zarobić pieniądze w
                                          > sposób jaki się lubi i zna na tym, a budowa niech się zajmą osoby które są od
                                          > tego.

Tylko po co później narzekać na koszty budowy?
                                          • Gość: lol Re: Wroclaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.09, 10:45
                                            zawsze mozna obnizyc koszty o kilkadziesiat procent. Np. 20 letni pustak czy
                                            samemu postawic tak, ze sciany nie maja pionu. Nauka radziecka zna takie
                                            przypadki. Powodzenia. Oszczednosci wychodza po latach i sporo kosztuja.
                                            • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 10:56
                                              Heheheh, dwudziestoletni pustak. Ile ty chcesz zapłacic za pustaki i robociznę,
                                              że planujesz robić dziadowsko-sowieckie oszczędności?

PRZEDSTAW KOSZTORYS, z którego wynika, że zapłaciłeś 3000zł za m2 w stanie
                                              surowym zamkniętym, a głupie docinki włóż w buty.
                                        • angrusz1 Re: Wroclaw 08.02.09, 08:59

Do wywrotki :

Masz rację ale nie zawsze tak bywa .

Czasami jak ktoś sam zrobi to wie , że dobrze zrobił bo dla siebie a
                                          jak robi jakiś robotnik budowlany , złapany w zastepstwie jakiego "
                                          fachowca " to trzeba mu patrzeć na ręce a i tak drogo kosztuje.
                                          Więc po co ? wynajmowac kiedy mozna samemu .
                                          A budowa domu to zawsze są i nerwy i wysiłek .
                                          To z góry można i trzeba założyć
                                      • Gość: lol Re: Wroclaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.09, 10:42
                                        zawsze mozesz zbudowac z bali ... ja Ci nie bronie. Ale liczac koszty np. betonu
                                        b20 na poziomie 2 lata temu 285 zl/m3, a dzis 340 zl/m3 lub robocizny 18 zl/m2
                                        sciany, a dzis 25-35 zl/m2 tak wychodzi. Buduj to pogadamy.
                                        • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 10:51
                                          Buduje i pogadamy. 35zł to zdecydowanie za drogo, max to 30zł.
                                          Wzrost ceny betonu o 55zł, nie usprawiedliwia kosztów budowy jakie podałeś.
                                          • Gość: lol Re: Wroclaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.09, 10:54
                                            zrob tak jak ja, zaloz zeszyt gdzie wpiszesz wszystkie wydatki co do 1 gwozdzia
                                            i sie zdziwisz. Zobacz ile cement teraz kosztuje 420 zl, ile betonit, ackerman,
                                            na szczescie teraz pustaki poszly w dol. Ale zawsze mozesz postawic z maxa bokie
                                            i polozyc 10 cm eps 40. Tylko potem to ogrzej.
                                            • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 11:00
                                              Wszystkie wydatki zapisuje, nawet tego przytoczonego przez ciebie gwoździa.
                                              Ściana z ceramiki o grubości 25cm + 12cm izolacji.
                                              Ogrzeję bezproblemowo.
                                              • Gość: lol Re: Wroclaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.09, 11:49
                                                domyslam sie, ze PTH P+W 25 cm wiec dom nie spelnia standarow energooszczednych.
                                                Skoro tak to planujesz grzac weglem/mialem lub innym paliwem stalym. Z takimi
                                                zalozeniami mozna naprawde duzo oszczedzic szczegolnie na izolacji i nie zwracac
                                                szczegolnej uwagi na mostki cieplne. Jesli natomiast chcesz mieszkac tanio to
                                                min. 15-18 cm na sciany, ok 18 pod dach i 10 pod posadzki. Oczywiscie dobry
                                                kociol z 105% sprawnosci na gaz i wysoka sprawnosc instalacji. Tego nie da sie
                                                zrobic tanio. Ile wyszedl Ci wspolcznnik EP dla calego budynku? Chyba spory bo
                                                przegrody niespecjalne. Zreszta dzis juz w projekcie nie wolno dac takiej jak
                                                twoja izolacja. Jaki masz A/V?
                                                Ja mowie o domu 120m2 uzytkowej powierzchni + maly 25 m2 garaz. W standardzie
                                                energetycznym - norma WT2008 r. Oczywiscie, ze mozesz zrobic gorzej ale potem
                                                plac za to.
                                                • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 13:34
                                                  Tak. Planuję grzać paliwem stałym. Ocieplone fundamenty i posadzki.
                                                  Ścian jeszcze nie docieplałem. Nie wydaje mi się, żeby różnica pomiędzy 12cm
                                                  ocieplenia, a 15-18cm dawała jakąś kolosalną różnicę w kosztach. Ja również
                                                  piszę o domu 120m + garaż.
                                                  Według ciebie stan surowy zamknięty dla takiego budynku to koszt 360 000zł + ew.
                                                  zakup działki za min 80 000zł. Razem 440 000zł.
                                                  Nie zapomnij, że stan surowy zamknięty to dopiero połowa kosztów, dlatego, że:
                                                  stan surowy zamknięty to
                                                  - prace ziemne - wykopy i wylewanie fundamentów;
                                                  - murowanie ścian nośnych (zewnętrznych i wewnętrznych), ścian działowych;
                                                  - wykonanie stropów, kominów;
                                                  - wykonanie tarasów, schodów zewnętrznych;
                                                  - wykonanie więźby dachowej, pokrycia dachowego;
                                                  - wstawienie stolarki okiennej i drzwi zewnętrznych;
                                                  - nadzór kierownika budowy
                                                  Policzmy to według twojej koncepcji:
                                                  80000zł działka + 360000zł st. sur. zam. + 360 000 stan pod klucz=
                                                  800000zł!!!
                                                  Za dom 120m2? Kogo byłoby na to stać?

• Gość: lol Re: Wroclaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.02.09, 14:22
                                                    ja pisze o stanie surowym zblizonym do developerskiego. Czyli to co opisales +:
                                                    przyłączenia budynku do mediow,
                                                    wykonanie pokrycia docelowego dachu (dachówka ceramiczna),
                                                    montaż drzwi drewnianych i stolarki drewnianej,
                                                    wykonanie wylewki chudziaka,
                                                    wykonanie kanalizacji wraz z pionami,
                                                    rozprowadzenie instalacji elektrycznych,
                                                    rozprowadzenie wody w budynku,
                                                    rozprowadzenie rurek od ogrzewania,
                                                    szlichta posadzkowa,
                                                    zasypanie fundamentow z zageszczeniem,
                                                    pierwsza warstwa izloacji pionowej i poziomej,
                                                    wykonanie kominow w tym ok. 1000 szt. cegly klinkierowej.
                                                    Uzyskanie wszystkich uzgodnien, pozwolen, projektow m.in. organizacji ruchu na
                                                    czas wykonania przylaczy.

Nie licze tynkow, ale trzeba liczyc ok. 20 000 zl dla cementowo-wapiennych. Zero
                                                    robot wykonczeniowych bo to jeszcze ze 100 000 zl.

Zeby bylo jasne wiekszosc z tych rzeczy na fakture, rowniez za robocizne. Mysle,
                                                    ze jeszcze 150 000 zl +/- 50 0000 zl i bedzie mozna sie wprowadzic. Nie wliczam
                                                    ogrodzenia posesji z 3 stron 8000 zl beton, front tymczasowy z brama z
                                                    fundamentem ok. 2000 zl. Zeby bylo jasne wiele rzeczy sam robilem, ale bardziej
                                                    sie czasem oplaca isc i zarobic 50 zl/h niz sleczec na budowie.
                                                  • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 11:57
                                                    ość portalu: lol napisał(a):

> ja pisze o stanie surowym zblizonym do developerskiego. Czyli to co opisales +:
                                                    > przyłączenia budynku do mediow,
                                                    > wykonanie pokrycia docelowego dachu (dachówka ceramiczna),
                                                    > montaż drzwi drewnianych i stolarki drewnianej,
                                                    > wykonanie wylewki chudziaka,
                                                    > wykonanie kanalizacji wraz z pionami,
                                                    > rozprowadzenie instalacji elektrycznych,
                                                    > rozprowadzenie wody w budynku,
                                                    > rozprowadzenie rurek od ogrzewania,
                                                    > szlichta posadzkowa,
                                                    > zasypanie fundamentow z zageszczeniem,
                                                    > pierwsza warstwa izloacji pionowej i poziomej,
                                                    > wykonanie kominow w tym ok. 1000 szt. cegly klinkierowej.
                                                    > Uzyskanie wszystkich uzgodnien, pozwolen, projektow m.in. organizacji ruchu na
                                                    > czas wykonania przylaczy.
                                                    >

Żeby było jasne: jeśli się uzywa jakiegoś terminu, a w tym wypadku "stan surowy
                                                    zamknięty", wypadałoby wiedzieć co on konkretnie oznacza.

> Nie licze tynkow, ale trzeba liczyc ok. 20 000 zl dla cementowo-wapiennych. Zer
                                                    > o

Za mało liczysz.

> Zeby bylo jasne wiekszosc z tych rzeczy na fakture, rowniez za robocizne.

Żeby było jasne; ja mam na wszystko faktury, oprócz tych rzeczy, które zrobiłem sam.

> ze jeszcze 150 000 zl +/- 50 0000 zl i bedzie mozna sie wprowadzic. Nie wliczam
                                                    > ogrodzenia posesji z 3 stron 8000 zl beton, front tymczasowy z brama z
                                                    > fundamentem ok. 2000 zl. Zeby bylo jasne wiele rzeczy sam robilem, ale bardziej
                                                    > sie czasem oplaca isc i zarobic 50 zl/h niz sleczec na budowie.

Żeby było jasne: nie czasem, ale zawsze opłaca się "iść i zarobić" 150zł na
                                                    godzinę niz ślęczeć na budowie.

PODAJ KOSZTORYS, proszę cie o to od tygodnia. Takie +/- nic do dyskusji nie wnoszą.
                                      • Gość: TYM Re: Wroclaw IP: *.chello.pl 02.02.09, 08:12
                                        projektydomow.newtrader.pl/dk_kurant_z_garazem.htm prosze ma
                                        190 m2 ikosztuje 361 tysiakow plus
                                        • Gość: lol Re: Wroclaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.02.09, 16:52
                                          szkoda, ze kosztorysy ze stron nigdy sie nie zgadzaja z rzeczywistoscia i sa
                                          zawsz bez podatkow.
                                    • Gość: Stoo Re: Wroclaw IP: 94.251.141.* 01.02.09, 10:52
                                      Tutaj akurat podpieram się konkretnym przykładem w rodzinie. Siostra
                                      wybudowała i wykończyła dom pod miastem za ok. 400 tys. Dom 120 m2
                                      powierzchni użytkowej i faktycznie, sporą część robili we własnym
                                      zakresie. Pewnie gdyby to zlecili firmie budowlanej od podstaw to
                                      dostali by wykończony dom 2x szybciej, ale i 2x drożej. Jeśli kogoś
                                      stać żeby wyrzucić 300 tys na mieszkanie to zapewne będzie go stać
                                      żeby dołożyć i wybudować dom, a to zupełnie inny standard, mimo tego
                                      że przy domu faktycznie jest więcej "roboty".
                                      • Gość: Gość Re: Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 11:03
                                        I tu sie zgodzę. 400000, dom wykończony, tynki, instalacje zrobione.

• Gość: gosc Re: Wroclaw IP: *.54.174.69.tvksmp.pl 01.02.09, 11:59
                                        Gość portalu: Stoo napisał(a):

nie kazdy lubi wioche,tam nigdy nie bedziesz anonimowy.Tam trzeba umiec zyc.
                                        • Gość: Stoo Re: Wroclaw IP: 94.251.141.* 01.02.09, 12:13
                                          Ano, coś za coś.
    • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 01.02.09, 10:18
      no no…? ale się temat rozwinął? I ofert sporo się pojawiło ;) Ja też
      ponawiam swoje zainteresowanie kupnem mieszkania wg tego co już
      pisałem. Interesuje mnie mieszkanie 46-48m2 - częściowo
      wyremontowanego lub całkowicie. 1,2,3 piętro, (może być w wieżowcu)
      kuchnia w kwadracie, balkon, w łazience wanna. ROZSĄDNA CENA :) nr
      tel. 512 598 734 Pozdrawiam ;)
      • raf6-pl Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 19.04.09, 00:14
        NIE WIEM CO ZNACZY DLA CIEBIE ROZSĄDNA CENA ALE NOSZĘ SIĘ Z ZAMIAREM SPRZEDAŻY
        M-3 PO REMONCIE 48M2 LUB ZAMIANY NA WIĘKSZE KONTAKT 697-385-531
    • Gość: ankale Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 193.138.241.* 01.02.09, 10:40
      ok skoro tak, to ja również ponawiam swoją oferte, duże m2 - po remoncie,
      rozsądna cena...idzie się dogadac jakby coś:).pozdrawiam.anja211@interia.pl
      • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 01.02.09, 12:10
        do – ankale - Z tego co widzę to chcesz sprzedać 38m2… - szkoda ;(
        bo to trochę mały metraż….
        • Gość: robert a ja także się ogłoszę :) IP: *.spidernet.pl 01.02.09, 12:32
          Widzę że mimo kryzysu na rynku mieszkań duży ruch ;) ja poszukuję kawalerki lub małego M3 od 34 m2 w górę w dzielnicy Raków, najlepiej w okolicach Jagiellończyków, al Pokoju i na IV piętrze w zwykłym bloku lub X w wieżowcu w cenie 80-100 tyś w zależności od metrażu i stanu mieszkanka, będę wdzięczny za każdy namiar: robert__33@op.pl
          • Gość: s.w Re: a ja także się ogłoszę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.09, 14:04
            Witam mieszkanie,centrum ul.Lelewela 46m2 wieżowiec jaka cena sprzedaży, dodam
            że mieszkanie do remontu.Pozdrawiam.!
            • Gość: ;) Re: a ja także się ogłoszę :) IP: 193.138.241.* 01.02.09, 14:18
              do - s.w. - To chcesz kupić? Czy sprzedać? bo z tego co piszesz nie
              bardzo wiadomo… jak sprzedać i to w wieżowcu do remontu to ok
              100tyś :)
        • Gość: ankale Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.2.9.56.tvksmp.pl 01.02.09, 18:30
          tak to prawda, che sprzedać i to bardzo pilnie i uczciwie po prostu czas mnie
          nagli...jeżeli jest ktoś kto ma taki zamiar kupić kawalerkę na Rakowie to proszę
          o kontakt...
          • Gość: szulam do kupna Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 20:14
            a ja szukam do kupna małego mieszkanka , kawalerka lub bardzo małe
            dwa pokoje -prosze o oferty jesli ktos ma na zbyciu na maila
            mieszkanko15@wp.pl bardzo prosze jak najwiecej opisu mieszkanka i
            cene
            • Gość: Filip Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.dsl.bell.ca 03.02.09, 06:50
              Częstochowa starzeje się - alarmują specjaliści. Przyrost naturalny
              w naszym mieście jest od lat ujemny, chociaż liczba ślubów z roku na
              rok rośnie.

Fot. Bartłomiej Sowa / AG W 2008 roku częstochowski Urząd Stanu
              Cywilnego zarejestrował 4112 urodzeń i 3609 zgonów. Nie ma jednak
              powodu do zadowolenia.

- Rejestr obejmuje wszystkie dzieci, które przyszły na świat w
              częstochowskich szpitalach. To niekoniecznie nasi mieszkańcy. Wiele
              matek pochodzi przecież z okolic Częstochowy. Są też takie, które
              mieszkają bardzo daleko, a akurat w naszym mieście przyszedł czas
              rozwiązania - informuje Eugeniusz Marchewka, kierownik USC.

Przyrost naturalny w Częstochowie od 2000 roku jest ujemny. Tylko w
              pierwszym półroczu 2008 roku zmarło o 314 osób więcej, niż się
              urodziło. - W skali roku ubywa około 500-700 osób - obliczają w
              Wojewódzkim Urzędzie Statystycznym.

Dane z kraju są bardziej optymistyczne. - Rok 2008 był pierwszym od
              11 lat, w którym w Polsce zanotowano dodatni przyrost naturalny -
              mówi socjolog prof. Marek Szczepański. - Ale o taki wynik postarali
              się głównie obywatele małych miejscowości i społeczność wiejska. W
              dużych miastach jest podobnie jak w Częstochowie: przyrost naturalny
              jest nadal ujemny.

Dlaczego tak się dzieje? Zdaniem socjologa jest kilka powodów. Po
              pierwsze - kobiety w większych miastach decydują się na dziecko
              dopiero po trzydziestce. Najpierw chcą zdobyć zawodową pozycję,
              niezależność. Druga sprawa to emigracja Polaków. - Przecież za
              granicę wyjeżdżają głównie młodzi ludzie - dodaje prof.
              Szczepański. - Dopiero tam rodzą dzieci.

Potwierdzają to liczby. W ubiegłym roku w częstochowskich księgach
              zarejestrowano 238 dzieci urodzonych za granicą przez
              częstochowianki (w tym 118 tylko w Wielkiej Brytanii).

Może trzeba więc wierzyć, że te rodziny z małymi dziećmi wrócą do
              naszego miasta?

- Za bardzo bym na to nie liczył - twierdzi socjolog. - Myślę, że
              większość z tych urodzonych na obcej ziemi tam zostanie. A ich
              rodzice? No cóż, może wrócą z sentymentu do Częstochowy, ale już
              jako starsi ludzie. A to oznacza, że nie odmłodzą nam miasta. Nie
              łudźmy się. Jeśli w samej Częstochowie nie zacznie się rodzić więcej
              dzieci, jeśli młodzi ludzie nadal będą z miasta wyjeżdżać, to pora
              zastanowić się nad zapewnieniem mieszkańcom godnego schyłku życia.
              Może już w tej chwili należałoby myśleć nad budową nowych domów
              seniora, o tworzeniu wysokiej klasy oddziałów geriatrycznych...

Jest jednak cień nadziei, że starzenie miasta uda się zahamować. -
              Rośnie liczba ślubów - dowodzi Marchewka. - Na przestrzeni ostatnich
              siedmiu lat z 502 do 707 rocznie.

- To bardzo pozytywne, że młodzi ludzie decydują się na wspólne
              życie - komentuje psycholog dr Dorota Ortenburger. - W dorosłe życie
              wchodzi rocznik 1989, czyli pokolenie urodzone i wychowane w
              demokratycznym kraju. Dorastali spokojnie, nie musieli niczego
              zdobywać. Dlatego pragną normalnego, ustabilizowanego życia. Mogli
              już sami ocenić blaski i cienie życia singli. Myślę, że część tych
              osób dąży do założenia rodziny

Statystyka

Częstochowa ma 241,4 tys. mieszkańców (dane z końca czerwca 2008
              roku). To znacznie mniej niż w 1991 roku, kiedy było nas 258,7 tys.

W ubiegłym roku urodziło się 1943 częstochowian - 1045 chłopców i
              898 dziewczynek. Rodzice najczęściej nadawali im imiona Julia i
              Jakub.

Obecnie w Polsce średnio 10 kobiet rodzi 12 dzieci. Aby przyrost
              naturalny był dodatni i taki stan utrzymywał się przez lata, to -
              zdaniem socjologów - 10 kobiet powinno urodzić 21 dzieci.

Źródło: Gazeta Wyborcza Częstochowa
    • Gość: info... Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 193.138.241.* 06.02.09, 16:12
      Właśnie przed chwilą w radiuzet podawali że mieszkania stanieją o
      jedną piątą a kryzys potrwa cztery lata…
      • lukasprez2 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 06.02.09, 17:40
        Zapowiadali też hosse do 2012. Więć chyba trzeba już kupować.
        • Gość: sd Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 18:41
          a z czego ci ta hossa powstanie kiedy nie ma komu produkowac i
          sprzedawac?
          Roboty publiczne (czyli to co sie bedzie dzialo do 2012) to tylko
          taki respirator dla gospodarki. Po euro to dopiero moze byc upadek.
    • Gość: czeakć!!! Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 193.138.241.* 06.02.09, 19:29
      Panowie i Panie! Trzeba czekać na spadek cen mieszkań! Bo napewno
      spadną! Nie kupować teraz!!!
      • Gość: TYM Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.chello.pl 08.02.09, 09:33
        czeakć!!! oi nieiwem moze masz racje ale jak Euro i dolarek wysoko
        poszybuje to i cena bedzie przeliczana w tych walutach!!!!ja to juz
        przezylem i wiem ceny mieszkan beda przeliczane po kursie walut!!!!!!
    • Gość: z okazji... Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 193.138.241.* 08.02.09, 08:31
      Jestem zainteresowany kupnem mieszkania z PILNEJ SPRZEDAŻY,
      OKAZYJNIE ok. 50m2 - częściowo wyremontowanego albo całkowicie.
      1,2,3 piętro, najlepiej na północy, śródmieściu, centrum. Kuchnia w
      kwadracie, balkon, w łazience wanna. Cena okazyjna nr tel. 512 598
      585
      • Gość: Igus Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.54.174.69.tvksmp.pl 08.02.09, 20:44
        ość portalu: z okazji... napisał(a):

Perfect chcesz kupic mieszkanie ale jak widze chcesz cene okazyjna i wypasione.
        • perfect321 Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 09.02.09, 07:49
          do „Igus” – zgadza się, szukam w miarę ładnego mieszkania w
          okazyjnej cenie :)
    • Gość: Robert Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 22:49
      Zobaczycie, że niedługo dwupokojowe mieszkania będą po około 80tysięcy.
      Mieszkania w Cz-wie wracają do normalnych, czyli ,,powiatowych'' cen.
      • Gość: nie wierze Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 08:01
        wieszczysz spadek do poziomu 2001 r. Nie wierze w cuda.
        • Gość: sd Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 08:18
          nie wierza ci co kupili na gorce.
          • Gość: tyna Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:11
            Ceny mieszkan juz spadaja. Pod koniec 2008 roku M-3 kosztowało ok.
            165 tys. zl, a teraz juz mozna kupic ok 50 m2 za 135 tys. zl.
            Mysle, ze realna cena za tego typu mieszkanko, latem bedzie wynosic
            ok 110-120(gora) tys zl. Wiem, ze w Poznaniu deweloperzy szukajac
            chetnych na mieszkania, sporo opuscili ceny i staraja sie jak
            najszybciej splacic zaciagnete kredyty... Z kupnem trzeba czekac do
            wiosny, lata, wtedy bedzie wiadomo jak wygladaja ceny. Teraz jest
            zly czas na kupno, bo, zima to "martwy okres" dla branzy
            nieruchomosci.
            • Gość: oks Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: 193.138.241.* 11.02.09, 20:28
              Zgadzam się z przedmówcami. Wszystko wskazuje na to że ceny mieszkań
              pójdą w dół…
    • Gość: gospodarka Spada liczba ofert IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 14.02.09, 09:23
      blogfrog.pl/index.php/go/MTAwMzQ4MA::/Kurs-franka-zatrzyma-podaz-mieszkan-/3608
      • Gość: maser Re: Spada liczba ofert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 11:14
        cały czas obserwuje rynek nieruchomości i już zauważyłem znaczny
        spadek cen mieszkań...
        • pati3013 Re: obecnie ceny mieszkan? 16.03.09, 22:12
          jakie?
          jak okazje-to ile za metr?zeby szybko sprzedac np.m4 na tysiacleciu
          • Gość: ara Re: obecnie ceny mieszkan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 22:27
            2500zl/m2
            • Gość: wiarus Re: obecnie ceny mieszkan? IP: 80.48.204.* 17.03.09, 08:01
              Spadła wielka płyta (ceny były takie same jak w blokach z cegły).
              Pozostałe na rynku wtórnym trzymają cenę, a jeżeli ktoś chce
              szybciej sprzedać to obniża 100 - 200 zł ma metrze. Deweloperzy to
              inna bajka ale oni windowali ceny z kosmosu. Teraz przeciętnie po
              5000 zł/m.
              Osobiście uważam, że chyba teraz jest najlepszy moment na kupno.
              Nikt nie jest w stanie przewidzieć co się stanie, ale sygnały z
              ostatnich dni mogą wróżyc zwiększenie popytu z prostej przyczyny
              banki coraz odważniej zaczęły udzielać kredytów.
              To tyle
              Pzdr
              • Gość: gosc Re: obecnie ceny mieszkan? IP: 195.88.28.* 30.03.09, 22:11
                jakie ceny są obecnie?
                czy mieszkania sie sprzedają na rynku wtornym?
                ......co nazwiemy okazją?...by kupic mieszkanie
                • Gość: do "gosc" Re: obecnie ceny mieszkan? IP: 193.138.241.* 31.03.09, 08:27
                  Szukam obecnie mieszkania 46-52m2 i przyznam że ceny są bardzo
                  różne. Od śmiesznych (wymyślonych i wywindowanych) do całkiem
                  przyzwoitych - ale ja szukam mieszkania konkretnego dla mnie. A to
                  czy się sprzedają? To chyba jest zastój o czym świadczy że na
                  allegro do sprzedania jest ponad 700 mieszkań. Agencje przechwytują
                  wszystkie ogłoszenia prywatne i sztucznie podtrzymują cenę, mówiąc
                  właścicielom że taka jest cena rynkowa. Prywatni skanując ogłoszenia
                  podają cenę taką jaka jest średnia podawana przez agencje. Ale
                  szukający mieszkań raczej nie są głupi i za m2 mieszkania nie dadzą
                  3500tyś zł. Skoro nowe można kupić w cenie od 4000 zł za m2. Okazją
                  nazwiesz moment w którym stwierdzisz że mieszkanie jest warte twoich
                  pieniędzy i cena jest o wiele niższa od tych które zawierają
                  ogłoszenia ;)
                  • Gość: czekać... Re: obecnie ceny mieszkan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 10:28
                    Ceny spadną na bank :) bo już spadają właściciele powinni sprzedawać
                    póki jeszcze cena jako taka ;) dogadać się, opuścić cene i
                    przynajmniej nie stracić w przyszłości....
                    • Gość: f Re: obecnie ceny mieszkan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 11:50
                      Dokladnie albo beda czekac do usranej smierci na odbicie jak ci co
                      umoczyli na akcjach. A tu 15-20 lat do nastepnego razu. I oby on
                      nastapil w miescie bez perspektyw dla mlodych - potencjalnych
                      kupcach takich norek.
                      • Gość: gość Re: obecnie ceny mieszkan? IP: 194.156.48.* 01.04.09, 22:06
                        Szukam M-3 do 140000 podaje telefon 796375027
                        • Gość: gość Re: obecnie ceny mieszkan? IP: 194.156.48.* 01.04.09, 22:07
                          oczywiście do kupienia
                        • Gość: g... Re: obecnie ceny mieszkan? IP: 195.88.28.* 01.04.09, 22:59
                          to nie lepiej dolozyc i kupic M4???(ceny juz od 150tys,160tys)
                          • Gość: wrrr Re: obecnie ceny mieszkan? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.09, 15:04
                            a gdzie takie sprzedają M4 za 150 tys???to kupuje od ręki.heh
                            • pati3013 Re: obecnie ceny mieszkan? 02.04.09, 18:26
                              jak dajesz tyle od reki to napisz...ja za tyle chetnie sprzedam...M4
                              na tysiacleciu-54m2
                              • Gość: ms Re: obecnie ceny mieszkan? IP: *.ekspres.net.pl 02.04.09, 18:58
                                Napisz na jakiej ul, króre piętro ms73@interia.pl pozdrawiam.
                              • Gość: milo Re: obecnie ceny mieszkan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 20:07
                                wielka atrakcja ,w wieżowcu ,na V-X piętrze
    • Gość: milo Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 20:24
      Ceny mieszkan juz spadaja. Pod koniec 2008 roku M-3 kosztowało ok.
      165 tys. zl, a teraz juz mozna kupic ok 50 m2 za 135 tys. zl.
      >>>Mysle, ze realna cena za tego typu mieszkanko, latem bedzie
      wynosic
      ok 110-120(gora) tys zl. Wiem, ze w Poznaniu deweloperzy szukajac
      chetnych na mieszkania, sporo opuscili ceny i staraja sie jak
      najszybciej splacic zaciagnete kredyty... Z kupnem trzeba czekac do
      wiosny, lata, wtedy bedzie wiadomo jak wygladaja ceny. Teraz jest
      zly czas na kupno, bo, zima to "martwy okres" dla branzy
      nieruchomosci. >>>>>>>>>>>>>>
      gdzie te mieszkania w tj cenie bo nie mogę w takich cenach nic
      poczciwego znależć (Północ ,Parkitka)
      • Gość: manja Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 10:35
        tak, jestem tego samego zdania trzeba jeszcze poczekać do lata, słyszałam że za
        darmo będą rozdawać mieszkania:))) powodzenia!!!
        • Gość: d Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 11:48
          niektorzy beda zmuszeni i na nich poczekam.
          • Gość: gosc Mieszkania-bezruch minął IP: 195.88.28.* 07.04.09, 17:11
            biznes.onet.pl/0,1948622,wiadomosci.html
            • Gość: ff Re: Mieszkania-bezruch minął IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 19:20
              zarobki nie rosna wiec i ceny mieszkan nie urosna.
              • Gość: laki Re: Mieszkania-bezruch minął IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 14:30
                kupię 46-52 m2 - po remoncie, komfortowe w dobrej cenie
    • damned-woman Re: Kupić mieszkanie teraz? czy poczekć? 02.07.09, 23:42
      ....czytam te wasze posty i jakoś nie wierze własnym oczom... gdzie wy macie te mieszkania M4 za 150 tys??? Ja chce kupić M3 lub M4 na rakowie zachodzie, wrzosowiaku lub błesznie i szukam czegoś w rozsądnej cenie od grudnia i jakoś na razie nic nie ma.... sytuacja wręcz jest coraz gorsza.
      Za M3 ok 48 metrów w tych dzielnicach wołają ok 160 tys, a za M4(ok 60m) ok 190 -220 tyś !!
      Jak macie coś ciekawego i w ROZSĄDNEJ cenie to dajcie znać
      tel 693029944 (blok I-IV p, może być do remontu lub zadłużone)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka