Dodaj do ulubionych

Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować

• Gość: Gość Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.acn.waw.pl 20.04.09, 19:35
      bardzo tego badziewia pt. quad nie lubię. Skąd to w ogóle przywędrowało? Pojazd
      nie tylko niszczy ale i hałasuje okropnie. Też mi przyjemność jeżdżenia na takim
      wyjcu. A jeśli już to powinny być tory,ale tak to u nas w Polsce jest coś
      przywlec, robić na tym kasę a już zaplecze dla tego czegoś czyli w tym przypadku
      quadów-odpowiednie tory to już nikogo nie interesują.
      • Gość: xxxxx Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.toya.net.pl 21.04.09, 09:54
        zazdrość to twoja główna cecha - DO ROBOTY NIEROBIE!!!
      • Gość: biggercl Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 00:28
        to sobie zatyczki wloz do uszu to nie bedzie;]
    • Gość: sandwich Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.chello.pl 20.04.09, 19:37
      Jesteś na samym dnie tego worka.
      Inwektywy sobie daruję.
    • Gość: Gość Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.acn.waw.pl 20.04.09, 19:37
      bardzo "ładnie" ot tak mój tyłek i nos najważniejszy a mam gdzieś, że w owym
      lesie najnormalniej hałasuję tym pojazdem, ot kultura jak się patrzy. Wstyd mi
      za Ciebie.
      • Gość: Szymuś Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: 80.48.157.* 20.04.09, 20:39
        Odrazu zaznaczam :D nie mam quada :) Przeczytalem sobie te wasze wypowiedzi i w
        90% uwazam ze ten narod jest jednak popierdo.... kur... ludzie , jedni wola
        pojezdzic na quadzie w wolnym czasie bo to napewno spoko sprawa a ze wy na
        rowerku popierniczacie czy do kosciola chodzicie albo macie nudne zycie to nie
        znaczy ze inni nie moga tego miec , dorobili sie to maja wam tylko tv w sobote i
        niedziele zostaje a posty typy powybijac strzelac czy inne to normalnie zalosne
        jest... Ludzie !! Jestescie zalosni!! A i jeszcze jedno co za debil pisze ze
        quadow sie nie da rejstrowac ?? Nie wiesz jeden z drugim to sie nie udzielaj
    • Gość: miś Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 20:26
      > sam
      > mam quada, dużo jeżdżę zwłaszcza po leśnych drogach - bo nie mam gdzie za
      > bardzo pojeździć, nie ma do tego odpowiednich miejsc,

ŁÓdź podwodną trzeba było sobie kupić.
    • aniorek Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować 20.04.09, 20:49
      LOL, zaczyna sie nagonka jak na cyklistow, jakie to typowe. :))

Polska - kraj pieniaczy oraz burakow, ktorzy nie potrafia normalnie jezdzic jakimikolwiek pojazdami mechanicznymi.
    • Gość: ryża małpa Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.gprs.plus.pl 20.04.09, 21:02
      Ostatnio dwa rozwydrzone dupki w wieku lat 10 usilowały mnie
      przejechac w Dolnie Sanu, gdzie zyja sarny, dziki, niedźwiedzie,
      gdzie przyjeżdzam zażyc ciszy i spokoju.
      Nie doś że wyli, pryskali błotem, wjeźdżali do rzeki to jeszcze byli
      nieletnimi bez opieki. Kto takim dał quada?
      Widziałam rozjeżdżone pagórki równiez nad morzem - kilka la temu
      zrośniete dzikimi różami - teraz łyse, zerodowane i podejrzewam, ze
      za kilka lat znikną.
      Widziałam przejścia na plaże zawalone kamieniami ( przeciwko quadom)
      przez które pieszy człowiek przedziera się jak alpinista.

Ale jednego quadowca lubię - :) Mój sasiad zimą codziennie wieczorem
      odśnieżał nam quadem chodniki :)
    • malysz999 Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować 20.04.09, 21:17
      Często się zastanawiam kto pisze takie komentarze i czy to z zazdrości czy z
      innego powodu wszystkich wrzuca do jednego worka. Idąc tą drogą można
      powiedzieć że kierowców też trzeba ucywilizować bo też jeżdżą na podwójnym
      gazie i brawurowo. To że na 10 osób jeżdżących na Quadzie trafi się jeden czy
      dwóch nie cywilizowanych nie oznacza że wszyscy tacy są. Wiec pewnie teraz
      obraziłem wszystkich kierowców ale nie o to mi chodzi. Chciałbym alby ludzie
      którzy to czytają nie robili sobie opinii o całym gronie przez kilku
      nieokrzesanych quadowców.
      Pozdrawiam
    • cyklista Spoób na quada 20.04.09, 21:24
      Sposób nie mój, wymyśliła policja z jednej nadmorskiej wsi. Quadowcy mieli swój
      legalny tor, ale co to za atrakcja kręcić się po torze - ciągnęło ich na plaże i
      na wydmy. To miśki sobie wymyślili sprytnie, że ich złapią na drodze.
      Wystarczyło, że quad wjechał na asfalt: zatrzymanie, mandat, laweta. I spokój.
      • bluff Re: Spoób na quada 20.04.09, 22:15
        nie widze zadnego problemu,sa to pojazdy off road i moga poruszac sie tylko na
        terenie prywatnym,albo swoim albo za pozwoleniem wlasciciela.Rzadko kiedy
        wlasciciel terenu sie godzi gdyz quady nie maja ubezpieczenia wiec odpowiada
        wlasciciel terenu w razie wypadku.Policja zatrzymuje quada zawsze i wszedzie
        poza w/w terenem i na lawete,sprawa do sadu,tyle,ze tak jest np.w Australii,a
        jakies przepisy odnosnie rejestracji,ubezpieczenia w PL istnieja?A do
        egzekwowania przepisow jakas policja istnieje?Dziwne-lasy panstwowe, prywatne,
        drogi publiczne,parki,ludzie,dzieci,rowery i QUADY?
      • Gość: marceli Re: Spoób na quada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 22:20
        Nie mówcie, że Polska to naród debili, bo komuś przeszkadzają quadowcy. Nie przeszkadza mi, że gość kupuje sobie quada, nie interesuje mnie co robi z pieniędzmi. Ale niech się zastanowi najpierw gdzie będzie tym jeździł. Bo to nie jest normalne żeby spacerując sobie po lesie, czy jakimś innym terenie zielonym uważać na quada lub na krosa. Jak ktoś ma tego quada to niech jeździ po jakichś wyznaczonych trasach, a nie straszy ludzi, jakbym chciał posłuchać ryku silnika to bym sobie poszedł na spacer po ulicy. Jak ktoś lubi adrenalinę, to niech sobie kupi ścigacza i może sobie wywijać po ulicy do woli. Tereny zielone nie są przeznaczone do jazdy, powinien być całkowity zakaz jazdy pojazdami silnikowymi po takich miejscach. Jeszcze mam wdychać spaliny, bo kozak jeździ po ścieżkach. Jak nie ma toru, to trzeba samemu coś wykombinować, zabezpieczyć trasę. Co z tego, że gość na quadzie zwolni jak kogoś zobaczy, łaskę mi robi, mam wąchać smród? Nie zgadzam się na quady w terenach nieprzeznaczonych do tego. Quad to niebezpieczeństwo i smród dla ludzi chcących odpocząć.
    • Gość: kazi Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: 212.87.241.* 20.04.09, 21:57
      zakaz zakaz zakaz zakaz poprostu zakaz sam miałem crosa wiem czym to smierdzi
      pózniej sie przejechałem rowerem tymi samymi drogami gzie ja i inni jezdzili
      crosami quadami itp.jak bym jechał za sąsiadem kiedy orze pole tragedyja.mam
      choppera to jest frajda .pozdrawiam
    • Gość: ja Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 23:03
      www.youtube.com/watch?v=6r3WpyMtelU
      Wieś się bawi w Górach Towarnych.
    • Gość: kuba Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.09, 23:49
      To w końcu jest przepis, że jazda pojazdami mechanicznymi w lesie
      jest zabroniona, czy nie? Jeśli tak, to na tej podstawie karać, a
      jeśli nie ma teraz takiego przepisu (dawniej był) sam od jutra
      wjeżdżam autem w środek każdego lasu oprócz rezerwatów, bo skoro im
      wolno, to czemu mnie nie?
      • pawel.krzyzanowski Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować 21.04.09, 00:09
        Przepis jest, ale policja ma to gdzieś. Wolą łapać rowerzystów po
        piwie
        • Gość: biggercl Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 00:37
          uparles sie na tych rowerzystow i quadowcow. rozumiem ze za duzo wypiles i mandacik polecial ? oj jak mi przykro... zal
    • maaac Quady to typowy przykład problemów ubożejącego 21.04.09, 00:32
      społeczeństwa.

To pewnie Ci co się biją o te paczki z jedzeniem na znanym spocie.
      • cirano Re: Quady to typowy przykład problemów ubożejąceg 21.04.09, 07:13
        A ja sobie do mojego ekwipunku spacerowego po lasach, dołożę porządnego bejsbola
        i pogadamy z quadowcami
        • armil7 Re: Quady to typowy przykład problemów ubożejąceg 21.04.09, 09:01
          A ja zakupię bazookę.
          A poważnie. Policja niestety nie robi nic. Swego czasu spotkałem takich delikwentów na szlaku turystycznym - bardzo wyraźnie oznakowanym. Byli bez kasków, więc zrobiłem im kilka zdjęć. Udałem się na najbliższy posterunek. Panowie policjanci ściągnęli sobie zdjęcia na służbowy komputer, po czym stwierdzili, że znają delikwentów. Dalej poradzili mi abym zdjęcia zabrał i poszedł dalej, bo oni następnego dnia zasugerują osobom ze zdjęć wystąpienie przeciwko mnie z powództwem o naruszenie wizerunku.
          Paranoja? Nie - Polska, kraj prawa i demokracji.
          Ps.
          Mój dziadek posiada około 20 ha lasów i łąk leśnych. Na razie żaden quadowiec tam się nie zjawił, ale jeśli do tego dojdzie, to ja już mam sposób jeśli jakiego delikwenta dorwę.
          Rozbiorę dziada i postawię przed otwartym ulem, a pszczółki zrobią swoje.
          Pozdrawiam
          • Gość: chris Re: Quady to typowy przykład problemów ubożejąceg IP: *.slowackiego.trustnet.pl 08.05.09, 23:44
            extra chłopie sposób no super jesteś żenada
        • Gość: xxxxx Re: Quady to typowy przykład problemów ubożejąceg IP: *.toya.net.pl 21.04.09, 09:59
          dołóż, dołóż jak sie spotkamy to pogadamy, wcześniej będziesz leżał i kwiczał
          pod kołami mojego quada
        • Gość: x Re: Quady to typowy przykład problemów ubożejąceg IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 00:39
          a ja maczete ;]
        • Gość: x Re: Quady to typowy przykład problemów ubożejąceg IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.09, 00:39
          oczywiscie ta maczeta bedzie na ciebie kolego z bejsbolem ;]
    • tetsujin Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować 21.04.09, 07:51
      E-tam. Ile jest tych qadów w Polsce 5000?10000? Wątpię.
      Ostatni najazd na pojazdy tego typu, oraz motocykle jest zwykłym przejawem
      walki koncernów samochodowych w związku z wciąż spadającą sprzedażą. Motocykl
      kupisz za 20000 i jeździsz za 4 - 5l na 100km. W dobie kryzysu i wciąż
      rosnącej temperatury jest to dobry wybór.
      Ale dealerzy nie mogą się pogodzić ze stratą rynku i tyle. Sporo jeszcze się
      pojawi takich kampanii. Niedługo będzie zamień "2" na "4". która jest
      szykowana przez pewną sieć dealerską.
      • Gość: greg Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.toya.net.pl 21.04.09, 10:25
        Ej chłopaki nie wkurzajcie nas - quadowców bo zawsze może byc gorzej, my możemy
        się lekko zdenerwowac i nie bedziemy zwalniac omijajac Was na lesnej drodze a
        wrecz przeciwnie - gaz do dechy, ryk silnika poglebiony leśnym echem, chmara
        dymu, który zgromadzi Wam się w nosie :)
        • antypolityk1 Greg, mam pytanie 21.04.09, 11:44
          Greg, mama pytanie. Co sądzisz o ochronie przyrody?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam
      • Gość: ona1971 Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.cust.tele2.pl 21.04.09, 11:53
        Obudziłeś się już?
    • Gość: jasiu Temat się być może rozwiąże. IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.09, 15:52
      Pisze o tym gazeta wyborcza dziś w artykule
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6525160,Rzad_wzial_sie_za_quady__Beda_tablice_rejestracyjne.html

Jeśli quad będzie musiał mieć tablice, a kierowca prawo jazdy, będzie podstawa
      do ścigania tych, którzy się zasadom nie podporządkują. Pytanie tylko, komu
      będzie się chciało te quady ścigać, skoro dziś też dało by się znaleźć paragraf,
      a nikomu się nie chce.
      • Gość: m. Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 16:29
        No nareszcie coś w tej kwestii się ruszyło. Zobaczymy co z tego wyjdzie, czekam
        z niecierpliwością na efekty!
        • Gość: xxxxx Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.toya.net.pl 22.04.09, 17:34
          czekaj, czekaj, w moim przypadku nigdy się nie doczekasz :) akurat mój quad jest
          zarejestrowany, poza tym mam prawo jazdy kat. A i B więc na razie rządowe plany
          mnie nie dotyczą i nawet sobie tym głowy nie zawracam :):):)
          • Gość: ja Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 19:59
            Do czasu jak samorządy nie wezmą się za was z powodu niszczenia przyrody. Dla
            wielu gmin to właśnie przyroda i jej walory są jedyną szansą na promocję, i
            pozyskanie środków unijnych i uwierz mi że są w stanie potrafić wiele, żeby
            utrzymać te walory w jak najlepszym stanie i te środki unijne otrzymać. Do tej
            pory władze samorządowe i policja was i ludzi zgłaszających im skutki waszych
            wyczynów, olewały, ale zaczyna się to powoli bo powoli, ale zmieniać. Żadna
            gmina nie podejmie inicjatyw w zakresie ochrony środowiska (a własnie na to Unia
            daje najwięcej kasy) nie mając pewności, że praca urzędasów pójdzie na marne.
            Tym bardziej, że wydawanie środków unijnych jest ostro kontrolowane. Teraz
            możesz kozaczyć na forum, ale zobaczysz już niedługo, że bezkarne rozjeżdżanie i
            niszczenie walorów przyrodniczych gmin nie ujdzie Ci na sucho.
      • Gość: xxxxx Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.toya.net.pl 22.04.09, 17:38
        chłopie uwierz mi, że dogonić czy złapać quada nawet samochodem terenowym w
        terenie jest cholernie trudno. quady to szybkie i mocne bestie - mój quad ma 51
        koni i osiąga 80 km/h w 5 sekund, prędkość maksymalna 110 km/h... chcesz
        spróbować mnie złapać?? zapraszam
        • Gość: jasiu... Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.09, 19:08
          A po co cię łapać?

Jeśli w terenie potrafisz rozwinąć taką prędkość, to znaczy, że się minąłeś z
          zainteresowaniami. Zamiast próbować zmierzać się z terenem, ty po prostu lubisz
          uciekać. Przed czym? A to już sam sobie odpowiedz.

Quad to superrozrywka, ale jeśli się wjedzie do piaskowni, czy na bagnach. Błoto
          pryska, Człowiek jest mokry, nie wiadomo od wody, czy od potu. Wiem, tak się
          właśnie powinno jeździć, żeby tą adrenalinę poczuć. I wiem jak taka jazda
          smakuje, choć na drugi dzień człowiek chodzi jak z krzyża zdjęty. I są miejsca,
          gdzie tak się da jeździć. Nie trzeba uciekać przed własnym cieniem, bo przed
          śmiercią łatwiej uciec, jeśli uciekasz jak najwolniej.

Wybacz, ale ściganie się na quadach, to nieporozumienie. Ten pojazd jest po to,
          by cię dowiózł w najtrudniejszy teren. Nie musi szybko dowieźć, ale ważne, byś
          ten trudny teren przejechał.

No i jeszcze jedno - są miejsca, gdzie spotykają się ludzie z takimi quadami,
          jak twój, tyle że nie każdy może się z nimi spotkać. Ludziom szukającym po
          prostu prostych emocji mówi się: "Kolego, nie ten adres, uwolnij nas od twojego
          towarzystwa". I właśnie dlatego niektórzy muszą szaleć w okolicach Częstochowy.
          Skoro na profesjonalnych imprezach ich nie chcą, to gdzie mają się pokazać?
          • Gość: jasiu... Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.09, 19:14
            Jeszcze dorzucę: www.youtube.com/watch?v=qxw4GiQwf-g

Umiesz tak?
            • Gość: xxxxx Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.toya.net.pl 22.04.09, 19:20
              jeszcze nie, ale trenuje.
        • Gość: yyyyy Re: Temat się być może rozwiąże. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 10:49
          Ja jestem za ochrona przyrody i czytając wcześniejsze wypowiedzi xxxxx mam
          nadzieje ze jego 51 koni kiedyś zniszczy troszkę korę na jakimś grubym drzewie
          będzie to mały krok w dobrym kierunku bo jedziesz po wszystkich równiutko jak
          byś sam był najmądrzejszy.
          Gdyby nie rodzice to byś śmigał pewnie rowerem twierdząc ze tylko Ciebie na
          niego stać.
          Uprzedzając Twoje kolejne pytania: mieszkam w bloku, sprzątam kupy po moim
          psie,nie wywożę śmieci do lasu bo kosze na śmieci stoją przy bloku, tak stać
          mnie na kałada i stać mnie tez jechać nim na tor i tam się nim wyszaleć.
          Tor jest w Biskupach kolo Olsztyna tam możesz zaorać swoim kładem cały las i
          nikt Ci nic nie powie wstęp jest płatny ale dla takiego nadzianego jak Ty to
          chyba nic takiego
    • Gość: quad Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: 193.138.241.* 22.04.09, 20:05
      Dla mnie największą plagą są mieszkańcy blokowisk tzw. slamsów którzy jak tylko
      pogoda pozwala to wyjeżdżają do lasku i zostawiają tam tony śmieci , to ich
      powinno się łapać i karać. Hołota jedzie do lasu na grila i zostawia po sobie
      całą masę odpadów.
      • Gość: mała Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 22.04.09, 20:32
        Nie mieszkam w slamsach to po pierwsze,a po drugie jak juz jadę na grilla do
        lasu ( oczywiście w wyznaczonych miejscach) to sprzątam po sobie, ale wiem, że
        są i tacy co zostawiają hołdy śmieci,bo paniskom nie chce sie posprzatac. Jest
        takie fajne miejsce na grilla nas Wartą w Mirowie, ale niestety jak paniska
        przyjadą tam na grilla to nie zły bałagan po sobie zostawiają widziała nie raz.
        Jestem przerażona tym jak ludzie brudzą. Ciekawe czy w domu też tak im się
        walają śmieci??
        Uważam,że ci co mieszkają w "slamsach" bardziej dbają o czystość niż Ci co
        mieszkają w nowym budownictwie. Nie twierdzę, że wszyscy, ale zdażają się tacy i
        to nie ważne czy mieszka w slamsach,w nowym budownistwie czy ma swój domek z
        działką.
        • Gość: lili Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.poczesna.netcominternet.pl 22.04.09, 22:19
          Śmieszy mnie, że nagle wszyscy tak zaczęli przejmować się przyrodą... Zabawni jesteście ludzie.....A co wy robicie ,aby dbać o środowisko???

Ja też czasem jeżdżę ze swoim chłopakiem quadem, jedziemy np. do lasu, ale jedziemy drogami leśnymi, i nie uważam abyśmy w ten sposób niszczyli przyrodę, w jaki sposób niby?????????? Są to przeważnie miejsca, w których nie ma ludzi, więc uważam ze nikomu nie zakłócamy spokoju.

Obrażają mnie taki opinie,jak "quadowcy to złodzieje ...". Dlaczego złodzieje,bo nie rozumiem ???????

Dlatego uważam, że nie można wszystkich wrzucić do jednego worka.

Odnośnie ludzi z miasta, to niestety tak jest, przyjeżdżają na wieś "odpocząć po ciężkim tygodniu pracy ", grillują i bałagan zostawiają po sobie, i na to nie ma nagonki. A myślę, że oni bardzo zanieczyszczają lasy, przyrodę. Ale lepiej powyzywać na quadowcow, że to oni są wszystkiemu winni, och to nasze społeczeństwo.....

Więc spacerując po lesie nie przeszkadzają większości z Was te sterty śmieci????
          • Gość: m. Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 22:30
            Teraz będziecie się przekrzykiwać, który jest gorszy a prawda jest taka że jedni
            i drudzy robią źle i czyny jednych i drugich powinno się tępić. Jest zakaz
            jeżdżenia i hałasowania quadami w lesie po trasach dla pieszych? Jest zakaz
            wyrzucania śmieci? Jest. Więc do jasnej ch.... stosujmy się do tego i szanujmy
            prawo. Wyrzucanie śmieci w lesie oraz zakłócanie spokoju i niszczenie przyrody
            są tak samo moralnie złe. I nie ma sensu przekrzykiwać się tu, czyje
            postępowanie jest gorsze.
          • lookas.prv.pl Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować 28.04.09, 08:39
            Gość portalu: lili napisał(a):

> Śmieszy mnie, że nagle wszyscy tak zaczęli przejmować się przyrodą... Zabawni j
            > esteście ludzie.....A co wy robicie ,aby dbać o środowisko???

Co Cię tak śmieszy? ja nie widzę w tym nic śmiesznego. Nie pomyślałaś, że w tym
            temacie głos zabierają głównie ludzie, którym właśnie zależy na ochronie
            przyrody i zostali wychowani w taki sposób, że przyrodę należy szanować? Jest
            temat, więc wypowiadają się w nim ludzie, którzy mają w tej kwestii coś do
            powiedzenia.

> Ja też czasem jeżdżę ze swoim chłopakiem quadem, jedziemy np. do lasu, ale jedz
            > iemy drogami leśnymi, i nie uważam abyśmy w ten sposób niszczyli przyrodę, w ja
            > ki sposób niby??????????

I tutaj brak Ci odpowiedniej wiedzy. Chcąc nie chcąc niszczycie przyrodę. Po
            pierwsze hałas - miesiąc temu w lasach rezerwatu "nad Liswartą" słyszałem
            dzięcioła. Za kilka minut przejechało tamtędy pięć quadów i niestety potem już
            dzięcioł się nie odezwał - zapewne poleciał spłoszony grzmotem silników.
            Druga sprawa jest zgoła odmienna - jeżdżąc "leśnymi drogami" niszczycie je.
            Zauważ, że te drogi nie są utwardzane przez walce i inne ciężkie sprzęty, więc
            opony waszego quada ryją po takich drogach jak brony. Piasek staje się wtedy
            bardziej sypki i podczas susz taką drogą nie da się już przejść czy przejechać
            rowerem - wam na quadach to oczywiście nie przeszkadza.. Ludzie oraz niektórzy
            rowerzyści aby pokonać taką drogę idą jej krawędziami albo całkowicie obok.
            Wynika z tego, że droga leśna rozszerza się o te kilka-kilkanaście centymetrów
            na sezon i tym samym niszczy się ściółkę leśną. Niszczycie te leśne drogi i tym
            samym zabiera się kolejne powierzchnie lasu. Przejdźcie się na spacer po drogach
            leśnych w okolicach Sokolich Gór czy Gór Towarnych i zobaczymy którędy będziecie
            szli.

Quad to nie jest pojazd do jazdy po lesie w celach rekreacyjnych! Mówi Ci coś
            wyraz "off-road"? Co to za wyzwanie jeździć po leśnych drogach, które nawet
            pieszy może w sandałach pokonać? Są hałdy pogórnicze, stare kopalnie odkrywkowe,
            podmokłe pola - mnóstwo mamy takich terenów - i co najważniejsze z dala od ludzi
            i lasów. Co najwyżej sarny przestraszysz, ale nie zniszczysz niczego cennego, a
            przeżycia z pewnością lepsze..

> Są to przeważnie miejsca, w których nie ma ludzi, więc
            > uważam ze nikomu nie zakłócamy spokoju.

Czy las to naturalne środowisko ludzi? To, że nie widzisz w lesie ludzi znaczy,
            że nikomu nie przeszkadzasz? Nie wiem jak to skomentować. Paradujcie quadem w
            środku osiedla mieszkaniowego to wtedy zobaczysz czy komuś przeszkadzasz czy nie
            - gdyby zwierzęta miały takie same możliwości jak ludzie w postaci władania
            językiem ludzkim to na pewno zwróciłyby wam taką samą uwagę jak ludzie z osiedla..

> Dlatego uważam, że nie można wszystkich wrzucić do jednego worka.

Więc i Ty nie wrzucaj wszystkich. Jeśli komuś zależy na ochronie środowiska to
            musi to mieć w charakterze. Wynosi się to z domu lub ze szkoły. Jak ktoś nie
            rozumie, że szkodzi to bez jego postanowienia poprawy niczego się nie zmieni..
            Mam nadzieję, że chociaż zrozumiałaś dlaczego jazda po "leśnych drogach" też
            przynosi szkody i do czego został stworzony quad.

> Odnośnie ludzi z miasta, to niestety tak jest, przyjeżdżają na wieś "odpocząć p
            > o ciężkim tygodniu pracy ", grillują i bałagan zostawiają po sobie, i na to nie
            > ma nagonki. A myślę, że oni bardzo zanieczyszczają lasy, przyrodę. Ale lepiej
            > powyzywać na quadowcow, że to oni są wszystkiemu winni, och to nasze społeczeńs
            > two.....

Znów sama generalizujesz i wrzucasz do jednego worka.

> Więc spacerując po lesie nie przeszkadzają większości z Was te sterty śmieci???

Śmiecia zawsze można podnieść albo zawiadomić odpowiednie służby. Przyrody nikt
            nie naprawi. Pomyśl.
    • moskit172 Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować 22.04.09, 22:11
      no tak eliminowac ja mysle ze to nic nie pomoze i dlaczego zaraz eliminowac a
      moze cos zagospodarowac dla takich gosci ja chetnie bym poszedl na taki tor i
      popatrzyl jak sie jeszdzi na kladzi bo sam takiego nie mam na razie pozdrawiam
      qadowcow
    • Gość: kedy Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 11:55
      Gość: lili 22.04.09, 22:19..''Ja też czasem jeżdżę ze swoim chłopakiem quadem,
      jedziemy np. do lasu, ale jedziemy drogami leśnymi, i nie uważam abyśmy w ten
      sposób niszczyli przyrodę, w jaki sposób niby?????????? Są to przeważnie
      miejsca, w których nie ma ludzi, więc uważam ze nikomu nie zakłócamy
      spokoju.________
      to że wjechaliście juz do lasu na quadzie jest zakłóceniem spokoju
      przyrodzie.zwierzętom które np na wiosnę budują gniazda,są wówczas przez was
      płoszone,niby nie zdjaemy sobie z tego sprawy ale takie jazdy po lesie pojazdami
      silnikowymi sa poważnym naruszeniem systemu przyrody.-artykuł który dziś
      omawiamy dotyczy np pewnej dzielnicy częstochowy która dominuje atrakcjami
      turystycznymi ze wzg. na jej atrakcyjne położenie,znajduje się tutaj przełom
      warty,z tzw endemitami,jest to bardzo unikalna okolica ale niewiele to kogoś
      interesuje..ludzie którzy uprawiają sport crossowy mają do tego oczywiste
      prawo,chłopaki zamiast szlajać się mają jakieś hobby i to bardzo dobrze..myślę
      że problem jak zwykle tkwi w wyobraźni ludzkiej..musimy sobie zadać pytanie co
      będzie za kilkanaście-kilkadziesiąt lat,kiedy wszystko rozjeździmy naszymi
      maszynami,przepłoszymy zwierzęta,wprowadzimy destrukcję systemu przyrody..co
      wówczas??..nasze maszyny na pewno zostaną przerobione w hutach na co innego a
      nam zachce się odpoczynku,gdzie wówczas będziemy go szukać??..rozkładając ten
      aspekt na czas obecny wydaje się że to jest błaha sprawa,jest młodość,jest
      kasa,jest 500cm3 pod ramą..-ale patrząc realnie to jest poważny
      problem..wszystko zależy więc od tego jak podejdziemy do tej sprawy...bardzo
      istotną sprawą jest to że w MIROWIE jest gdzie pojeździć na crosie i
      quadzie,niekoniecznie trzeba wybierać przełom Warty,zawodnicy doskonale wiedzą o
      tym że jest wiele miejsc,nieużytków rolnych i terenów które należą do strefy
      przemysłowej a obecnie są w ogóle niezagospodarowane..jest tego mnóstwo..-co zaś
      do jazdy wzdłuż warty to rozwiązanie jest proste-można oznaczyć odpowiednio te
      trasy znakami.tak jest np w niemczech,często chwalimy niemców za porządek i
      wszelkie rozwiązania tam panujące,musimy wiedzieć że taki artykuł by się tam nie
      pojawił,dlaczego mamy być gorsi w końcu jesteśmy w europie i mamy prawo być
      dumni z naszych osiągnięć w takich kwestiach.-pozdrawiam.
    • Gość: kendo445 Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 12:05
      Gość: lili 22.04.09, 22:19..''Ja też czasem jeżdżę ze swoim chłopakiem quadem,
      jedziemy np. do lasu, ale jedziemy drogami leśnymi, i nie uważam abyśmy w ten
      sposób niszczyli przyrodę, w jaki sposób niby?????????? Są to przeważnie
      miejsca, w których nie ma ludzi, więc uważam ze nikomu nie zakłócamy
      spokoju.________
      to że wjechaliście juz do lasu na quadzie jest zakłóceniem spokoju
      przyrodzie.zwierzętom które np na wiosnę budują gniazda,są wówczas przez was
      płoszone,niby nie zdjaemy sobie z tego sprawy ale takie jazdy po lesie pojazdami
      silnikowymi sa poważnym naruszeniem systemu przyrody.-artykuł który dziś
      omawiamy dotyczy np pewnej dzielnicy częstochowy która dominuje atrakcjami
      turystycznymi ze wzg. na jej atrakcyjne położenie,znajduje się tutaj przełom
      warty,z tzw endemitami,jest to bardzo unikalna okolica ale niewiele to kogoś
      interesuje..ludzie którzy uprawiają sport crossowy mają do tego oczywiste
      prawo,chłopaki zamiast szlajać się mają jakieś hobby i to bardzo dobrze..myślę
      że problem jak zwykle tkwi w wyobraźni ludzkiej..musimy sobie zadać pytanie co
      będzie za kilkanaście-kilkadziesiąt lat,kiedy wszystko rozjeździmy naszymi
      maszynami,przepłoszymy zwierzęta,wprowadzimy destrukcję systemu przyrody..co
      wówczas??..nasze maszyny na pewno zostaną przerobione w hutach na co innego a
      nam zachce się odpoczynku,gdzie wówczas będziemy go szukać??..rozkładając ten
      aspekt na czas obecny wydaje się że to jest błaha sprawa,jest młodość,jest
      kasa,jest 500cm3 pod ramą..-ale patrząc realnie to jest poważny
      problem..wszystko zależy więc od tego jak podejdziemy do tej sprawy...bardzo
      istotną sprawą jest to że w MIROWIE jest gdzie pojeździć na crosie i
      quadzie,niekoniecznie trzeba wybierać przełom Warty,zawodnicy doskonale wiedzą o
      tym że jest wiele miejsc,nieużytków rolnych i terenów które należą do strefy
      przemysłowej a obecnie są w ogóle niezagospodarowane..jest tego mnóstwo..-co zaś
      do jazdy wzdłuż warty to rozwiązanie jest proste-można oznaczyć odpowiednio te
      trasy znakami.tak jest np w niemczech,często chwalimy niemców za porządek i
      wszelkie rozwiązania tam panujące,musimy wiedzieć że taki artykuł by się tam nie
      pojawił,dlaczego mamy być gorsi w końcu jesteśmy w europie i mamy prawo być
      dumni z naszych osiągnięć w takich kwestiach.-pozdrawiam.
      • Gość: youtube Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.isd-hcz.com.pl 24.04.09, 12:42
        www.youtube.com/watch?v=0mavX-0aZ6E&feature=channel
        Oto przykład rozjeżdżania Jury przez terenówki. Oceńcie sobie sami. Czemu
        policja się za to nie weźmie? Na filmiku widać wyraźnie rejestracje aut, i osoby
        uczestniczące w tym procederze. Można też rozpoznać miejsca w okolicy
        Częstochowy, w których na pewno zakazane jest jeżdżenie takimi pojazdami.
        Obejrzyjcie też pozostałe filmiki tego gościa.
        • Gość: ona1971 Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.cust.tele2.pl 24.04.09, 15:28
          Policja ma na głowie ważniejsze sprawy . Muszą czaić się w krzakach
          ze suszarką . Muszą legitymować na osiedlu 13 letnie dzieci, bo na
          tych starszych chłopków to im odwagi nie starcza . Muszą karać
          starsze panie za idącego bez smyczy, zniedołężniałego kundelka . Na
          quday i terenówki łamiące przepisy to czasu im nie starcza .
    • Gość: xxxxx Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.toya.net.pl 26.04.09, 23:33
      minął weekend - bardzo udany. przejechałem quadem 170 km przez lasy i spotkałem
      może 2-3 osoby które sobie jechały na rowerku. wkrótce weekend majowy... :D
    • Gość: xxxxx Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.toya.net.pl 27.04.09, 23:06
      dlaczego dyskusja w tym temacie nagle ucichła?? czyżby wszystkich
      awanturnikówcquadowcy rozjechali w weekend kiedy spacerowali/jeździli na
      rowerkach po lesie i przy okazji zostawili tam tony śmieci??

ps. znalazłem rozwiązanie na wasze pier.....e linki - przy przednim zderzaku
      zamontowałem razem z kolegą w swoim i jego quadzie specjalne pionowe rurki o
      długości +/- 1,2 metra, które przyspawaliśmy do ramy quada - teraz to właśnie ta
      rurka przyjmie uderzenie linki i nasze głowy będą cały czas na swoim miejscu :D
      musicie teraz jeszcze bardziej wytężyć wasze pacynki, żeby znaleźć na nas
      sposób... linki to już prehistoria!!! myślę, że będzie to dla was trudne i nie
      dacie rady... teraz może armaty, granaty, moździerze, kałasznikowy - kolega
      handluje i chętnie sprzeda :)

pozdrawiam przeciwników quadów!!!
      • Gość: m. Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 23:18
        > dlaczego dyskusja w tym temacie nagle ucichła?? czyżby wszystkich
        > awanturnikówcquadowcy rozjechali w weekend kiedy spacerowali/jeździli na
        > rowerkach po lesie i przy okazji zostawili tam tony śmieci??
        Bo z takimi jak Ty żaden porządny i normalny człowiek nie będzie dyskutował :)
        Ja byłem na całodniowym spacerze na Jurze w niedzielę. Na szczęście (dla was
        też) żadnego quada nie spotkałem (śmieci też nie rozrzucałem). I oby tak było
        zawsze. Szczerze to ja też nie wiem po co Ci odpisuje. Ale może po prostu lubię
        walkę z wiatrakami...
        • Gość: xxxxx Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.toya.net.pl 27.04.09, 23:48
          "Bo z takimi jak Ty żaden porządny i normalny człowiek nie będzie dyskutował :)"

widzisz sam piszesz o sobie, że jesteś nie normalny i uchynięty...

to w takim razie po co te twoje marne wypociny sklecane we łbie po całych
          dniach?? widać nudzi Ci się - w weekend jest co robić -> nie nudzisz się bo
          spacerujesz - ale w tygodniu lipa -> nudzisz się i piszesz na forum...

"Szczerze to ja też nie wiem po co Ci odpisuje. Ale może po prostu lubię walkę z
          wiatrakami..."

ja też tego nie wiem - do Lublińca masz bliżej ode mnie -> moja rada udaj się na
          leczenie i może się dowiesz dlaczego tak jest...
          muszę ci powiedzieć, że się nie mylisz - walczysz z wiatrakami (quadami i ich
          właścicielami) i nigdy ich nie wytępisz, nawet wtedy gdy wyprujesz sobie
          wszystkie żyły...

ja też nigdy nie zwalczę ludzi wywożących śmieci do lasu... choć bardzo chcę,
          żeby tego nie robili, mimo chęci nie dam rady tej patologii...
          • Gość: m. Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.isd-hcz.com.pl 28.04.09, 08:54
            > widzisz sam piszesz o sobie, że jesteś nie normalny i uchynięty...
            Ja po prostu wierzę w siłę edukacji. Aczkolwiek przy Tobie zaczynam trochę
            wątpić w to.

> to w takim razie po co te twoje marne wypociny sklecane we łbie po całych
            > dniach?? widać nudzi Ci się - w weekend jest co robić -> nie nudzisz się bo
            > spacerujesz - ale w tygodniu lipa -> nudzisz się i piszesz na forum...
            Wiesz, niektórzy pracują. Ja też, i to już od studiów, w czasie których już mnie
            było stać na quada za zarobione przez siebie pieniądze. Czego o Tobie nie można
            powiedzieć. Licz dalej na rodziców. Ciekawe co zrobisz jak Ci ich kiedyś
            zabraknie...

> ja też tego nie wiem - do Lublińca masz bliżej ode mnie -> moja rada udaj s
            > ię na
            > leczenie i może się dowiesz dlaczego tak jest...
            > muszę ci powiedzieć, że się nie mylisz - walczysz z wiatrakami (quadami i ich
            > właścicielami) i nigdy ich nie wytępisz, nawet wtedy gdy wyprujesz sobie
            > wszystkie żyły...
            A w łódzkim nie ma żadnego szpitala? ;) Oj chyba mi się zdaje, że Ty też masz
            całkiem blisko:) Żył sobie wypruwać nie zamierzam. Ale rozrywki nigdy nie za
            wiele, a Twoje posty mi jej dostarczają sporo. Ot, taki miły i zabawny początek
            dnia:) Niektórzy mówią, że nad głupotą trzeba płakać a nie śmiać się z niej. Ja
            tam nie płaczę, wolę cierpliwie edukować, dlatego żeby potem nie płakali nad
            Tobą:) Nawet nie wiesz, jak mi się chce śmiać jak wyobrażę sobie Ciebie
            (kimkolwiek jesteś) walczącego z klawiaturą i usilnie myślącego jaki tu nowy
            nick i nowe bluzgi wymyślić:) Oj biedaku. Usiądź sobie w kącie i zastanów się
            nad sobą...

A tak na marginesie. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym policjantem z jednej z
            podczęstochowskich gmin. Powiedział, że w związku z ostatnim śmiertelnym
            wypadkiem na Jurze mają odgórny nakaz zwracania większej uwagi i w razie
            konieczności - nakaz interwencji co do quadów łamiących prawo. Mówiąc normalnie
            - policja teraz będzie poprawiać sobie dzięki wam statystyki:) Uwierz mi, że
            zgłoszeń już nie będą olewać. A ja, jak tylko zobaczę jakiegoś quadowca to od
            razu dzwonię na policję:)
            Miłej majówki życzę...
      • Gość: ona1971 Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.cust.tele2.pl 28.04.09, 10:14
        Głowe może ocalisz, ale kark możesz skręcić . Jak się od linki
        odbijesz to twój czterokołowiec straci przyczepność i wylądujesz na
        plecach . O tym nie pomyślałeś ?
    • Gość: zdziś Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: 83.16.102.* 28.04.09, 07:31
      trzeba to rozwiązać
    • Gość: greg Quadowcy to plaga. Trzeba ich ucywilizować IP: *.toya.net.pl 28.04.09, 20:17
      Popieram przedmówców, z quadami nie wygracie, na szczescie jest nas coraz
      wiecej, piszac o rozwieszaniu linek udowadniacie, ze jestescie ułomni, posuwajac
      sie w strone kryminału, bo jak dla mnie trzeba byc morderca by robic cos takiego.
      Gdybym chodzil po nocy i okradal ludzi moglibyscie mnie posadzac, ale tym, ze
      pojezdze sobie na quadzie nikomu nic nie zabieram, nikogo fizycznie nie
      krzywdze, mowiac o halasie moze nalezy rowniec karac lub zabijac tych co za
      sciana glosno muzyki sluchaja, ludzie zastanowcie sie przez chwile o czym
      mowicie, przemawia przez Was zazdrosc i zawisc niczym przekupki z jarmarku,
      ktora narzeka na sasiadke, ze ma za dobrze, powoli stajecie sie intelektualnymi
      pierwotniakami, zajmijcie sie wlasnymi problemami, a nie cudzym hobby, widocznie
      nie macie dosc swoich problemow wiec interesujecie sie innymi ludzmi,
      utozsamiacie sie z moralnymi karłami, do roboty dziady, odczepcie sie od ludzi,
      ktorzy ciezko zapracowali by sobie cos kupic i z tego korzystac w wolnych chwilach.
    • anna.konda Quadowcy to plaga. Trzeba ich eliminować 05.05.09, 09:22
      Jest kilka "wynalazków" bez których nasza cywilizacja mogłaby się
      spokojnie obejść. Jest to między innymi skuter wodny i quad. Nie
      widzę powodu aby ktoś miał ochotę posiadać taki śmieć i pier**dzieć
      nim dokoła uszczęśliwiając innych hałasem i smrodem. Obawiam się, że
      posiadacze tych śmieci nie zdają sobie sprawy jakim są utrapieniem i
      jak bardzo obciążają środowisko i wkurzają innych korzystających z
      lasów czy jezior. Hałas, który generują jest takim samym
      niepotrzebnym odpadem jak kupa śmieci porzucona w lesie. Ani
      człowiek ani zwierzyna nie potrzebują hałasu. Wyprawa do lasu nie
      jest już cichą wycieczką. Pier*dzenie quada słychać z kilometra i od
      kilku lat nie zdarzyło mi się przebywać w lesie, gdzie panuje cisza
      i mogę posłuchać jak szumią drzewa. Zawsze w pobliżu jakiś gnojek
      ujeżdża swojego śmiecia, smrodzi z rury i rozjeżdża leśne drogi.
      Pytacie jak sobie z nimi radzić - jedyna możliwość to radykalne
      wycięcie raka. Zakazać sprzedaży śmiecia. Ten pojazd nie jest nikomu
      potrzebny oprócz służb granicznych albo pracowników wysypisk śmieci.
      Pojazdy dla cywili obłożyć akcyzą lub "podatkiem ekologicznym" w
      wysokości 2000%. W tym przecież rząd ma już wprawę.
      Każdy z obywatelskiego oboiązku powiniem przewdziałać istnieniu
      quadów. Każdy przypadek użytkowania drogi publicznej przez te śmieci
      powinien być zgłoszony policji - niech leniuchy zdadzą sobie sprawę
      jak wielki jest to problem.
      Poza tym każdy sposób jast dobry na debila na quadzie. Podobnie jak
      na upierdliwego kundla. Rzucanie kamieniami, kładzenia drzew w
      poprzek dróg, kopanie rowów wypełnionych tłuczonym szkłem. Walenie
      kijem po łbie głupka też powinno pomóc.
      • Gość: xxxxx Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich eliminować IP: *.toya.net.pl 05.05.09, 14:05
        śmieciem to sama jesteś!!! jak bym Cie spotkał w lesie to bym Cie najchętniej
        przywiązał za nogi do quada i przeciągnął po żwirze, żeby Ci się ten głupi łeb
        trochę poobijał o drzewa i kamienie - a do tyłka powbijały drzazgi!!! to takich
        jak ty należy eliminować ze społeczeństwa! nienawidzę takich jak Ty i jak kogoś
        widzę w lesie to od razu myślę o takich jak ty - chce od razu zrobić takiemu na
        złość i zakurzyć mu pod nosem ile wlezie - niech nawdycha się kurzu, może będzie
        szanował innych i tutaj publicznie nie obrażał. na wasze szczęście rzadko kogo
        spotykam jak podziwiam leśną scenerię na quadzie :)
        • Gość: m. Re: Quadowcy to plaga. Trzeba ich eliminować IP: *.isd-hcz.com.pl 05.05.09, 15:31
          A pan hipokryta nie na uczelni? :) Czy w łódzkim dłuższy weekend mają?
    • daniel669 Prawda jest taka że gdyby były w okolicach 05.05.09, 10:25
      Warty tory motocrossowe to problem by zniknął, ale nikomu sie nie chce nic zrobić, wszyscy wolą narzekać
      • Gość: aga [...] IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 05.05.09, 14:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 13xm a jakby takiego złapać i wpie**olić? 06.05.09, 12:05
      Przecież takie gó...arstwo stwarza zagrożenie dla mojego
      zdrowia..nie mówię aby łapać każdego, ale tych którzy już nie rokują
      na poprawę..albo wyskakujących zza winkla wprost na spacerującego..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka