piotr7777 15.08.09, 11:23 Dlaczego "albo"? O ile wiem to na koncert idzie się o 21.00 a na mszę wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sothis666 Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:24 Gdyby wyznania miały osobowość, byłoby i takie, które reprezentowałby rozpieszczony, zmanierowany jedynak bez poczucia humoru i radości życia. Wychowany przez kasiastych rodziców, przekonany o swej wyższości nad motłochem innych brudasów siedziałby w kącie z obrażoną miną w przekonaniu że świat keci się wokół jego pępka... Na szczęscie żartowniś świat mówi czasem "sprawdzam":) Odpowiedz Link Zgłoś
priller katoliban albo gminna rozrywka - tym żyją polaczki 15.08.09, 11:29 też mi alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle o, wielebny! dzięki za łaskę (ale co to za wybór?) 15.08.09, 11:34 Wielce przewielebna świątobliwości, gmin zanosi podziękowania za łaskawość i zezwolenie na dokonanie wyboru między dwoma alternatywami! Niemniej pragnę Waszej Świątobliwości oświadczyć, że w przypadku mojej osoby, czasy gdy Pan i Pańscy współpracownicy mogli dyktować moje wybory i ograniczać decyzje, skończyły się, na dobre, już kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: o, wielebny! dzięki za łaskę (ale co to za wy 15.08.09, 12:02 Mamy klasztorny wzór. Cześć daje wodza dwór. Z kaczorków gul od rana i niesie się hosanna. Wodzu czy ci nie żal? Wodzu chcesz w siną dal? Wodzu niewdzięczny lud? Wodzu bez ciebie cud? Wodzu herbu zły pies. Wodzu i ojciec bies! Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Wg Bibilii tylko Henoch i Eliasz byli wniebowzięci 15.08.09, 12:12 cyt. "Maryja jako pierwsza z ludzi wzięta została do nieba z ciałem i duszą. (...) - powiedział metropolita." GW Gdyby Arcybiskup czytał Stary Testament to wiedziałby że Henoch i prorok Eliasz zostali wzięci z ciałem do nieba. Pismo Swiete nic nie mówi o wniebowzieciu Marii matki Jezusa. Dogmat o Wniebowzieciu został przyjęty w Kościele Katolickim w 1950 roku ( ogłoszoney w konstytucji apostolskiej Munificentissimus Deus (Najszczodrobliwszy Bóg) w 1950 roku przez papieża Piusa XII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dornjuan Katolicka tolerancja to fikcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 12:50 Kto nie z nimi jest przeciw nim. Toć to żałosne żeby Arcybiskup nie przestrzegał własnej bibli. Toć tam podobno jest mowa o miłości i tolerancji. Oj biedny ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Klamiesz o tolerancji IP: *.fbx.proxad.net 15.08.09, 13:17 Albo jests dyletantem albo klamiesz swiadomie! W Bibli slowo tolerancja nie wystepuje ANI RAZU. jest natomiast mowa o tym ze Bog nie toleruje wielu rzeczy (np. sodomii). Koscil Katolicki nigdy nie glossil "tolerancji" bio jerst ona nieostra pojeciowo (np. "robta co chceta") i niebiblijaan. KK glosi natomiast "szacunek" "respekt" wobec drugiego czlowieka, a wiec przyjecie roznic, a odrzucenie zla, jako cos czego szanowac i znawac nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Klamiesz o tolerancji 15.08.09, 15:09 > o tym ze Bog > nie toleruje wielu rzeczy (np. sodomii). oraz ubeirania się w strój z dwóch różnych tkanin, oraz spożywania wieprzowiny... etc. etc. "szacunek i respekt" najzajadlej głosi placówka nadawczo-biznesowa Kościoła Katolickiego w pięknym mieście Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
aurumaga Re: Klamiesz o tolerancji "pomazńcu-popaprańcu" 15.08.09, 18:02 Ktoś się poczuł popaprancem? Przed Madonną popapraniec. Pomazaniec i popapraniec. Jeden zimne, drugi grzaniec. Jest to odnośnik do winka. Jeden datek, a drugi szynka. Jak czytać słowo popaprany? Kiedy opłatek jest zbrukany? Dużo szynki, dużo winka? Kto nie daje jest świnka? Polskojęzyczne owieczki. Poukładane w ławeczki. Zarżną świnkę, zjedzą, spalą. Jak im nieczysta, wywalą. Tego mętliku za wiele. Popapraniec w kościele? Czy na Madonny występie? Czy przed Madonną klepie? Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Jak to jest w niebie? 15.08.09, 18:31 Ciekaw jestem jak żyją ludzie w niebie? Mam tu na myśli tych co zostali tam wzięci w całości tj. z ciałem i duszą tak jak Henoch, prorok Eliasz, Maryja Matka Boska i domyślam się wielu innych. Czy muszą pracować aby mieć jedzenie? Czy Pan Bóg im daje jedzenie za darmo? Czy muszą za to jedzenie śpiewać hymny przez cały dzień na chwałę Bogu w podziękowaniu? A może muszą wysłuchiwać modlitw ludzi z ziemi i streszczać je Panu Bogu? Jeśli tego nie robią to modlitwy do nich są bezskuteczne i w efekcie mamy powodzie, susze itp klęski zesłane z niebios. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper W Biblii napisano że Bóg miał matkę? 15.08.09, 19:08 Z tego co Kościół naucza większość z nas ma szanse bycia wziętym do nieba więc śmierć matki Jezusa była naturalna i że odeszła do nieba według dogmatu koscielnego także naturalne, jedynym wyjątkiem był Jezus który sam poszedł do Ojca swego. Dlatego nie rozumiem terminu Matka Boska, biologiczna matka Jezusa owszem. a jak jest w niebie to trzeba kogoś wiarygodnego spytać, może o.Rydzyka, wszak trzeba wiedzieć za ile u niego bilet kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk Re: W Biblii napisano że Bóg miał matkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 14:46 SZukują z rydzem ZMOWĘ CENOWĄ stąd taka cisza - ZA ILE BILET DO NIEBA , ale mu nie wierzą stąd nie podają swojej ceny! Co na to URZĄD ANTYMONOPOLOWY? TEż milczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJKELA Re: Jak to jest w niebie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 21:00 Polecam książkę polskiej mistyczki ANNY z osobami, które TU już nie zyją.. są w Niebie itd.. www.objawienia.pl/anna/anna/sbm-w.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk Re: Katolicka tolerancja to fikcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 14:42 Najwieksze nieszczescie tego kraju polega na tym że komuna nauczyła ludzi czytać i pisać- można zawłaszczyc różne komunistyczne święta , np 1-go Maja- toż to świętego Józefa patrona Robotników- wg obecnej wykładni czarnych braci i wiele innych,tysiące Ha za nigdy nie posiadane przez kk ziemie ale jak stwierdził JERZY URBAN najwięcej kłopotu sprawi czarnym funkcjonariuszom to ze ludzie potrafią czytać i pisać i do interpretacji różnych spraw opisanych min w BibliiNIE POTRZEBUJĄ JUŻ tych czarnych i purpurowo się noszących braci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Wg Bibilii tylko Henoch i Eliasz byli wniebow IP: 89.100.239.* 15.08.09, 13:00 nie wymagaj od biskupa, zeby jeszcze czytal biblie. wystarczy, ze bedzie biegly w rachunkowosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Slabo znasz Biblie IP: *.fbx.proxad.net 15.08.09, 13:08 J 16,12-15 "Wiele mam jeszcze do powiedzenia wam, lecz teraz nie jesteście zdolni udźwignąć. Kiedy przyjdzie On, Duch prawdy, On was wprowadzi w całą prawdę, bo nie będzie mówił od siebie, lecz co usłyszy, powie. Także rzeczy przyszłe wam ujawni. On mnie otoczy chwałą, bo ode mnie weźmie i wam objawi. Wszystko, co ma Ojciec, jest moje; dlatego powiedziałem, że ode mnie weźmie i wam objawi. " Tak wlasnie sie dzieje sie gdy Kosciol Katolicki oglasza dogmaty! Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Slabo znasz Biblie 15.08.09, 13:22 "Ja świadczę każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księgi: jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze. A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa, to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia i w Mieście Świętym - które są opisane w tej księdze." Apokalipsa 22:18-19 ... i tak właśnie dzieje się gdy Kosciół Katolicki ogłasza dogmaty nie wynikające z Pisma Świetego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Bardzo slabo znasz Biblie IP: *.fbx.proxad.net 15.08.09, 13:25 Czytaj ze zrozumieniem, a najlepiej interpretuj tekst oryginalny po gracku, bo jasno widac ze dotyczy to tylko tekstu TEGO proroctawa zapisanego w Apokalipsie! Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Bardzo slabo znasz Biblie 15.08.09, 14:09 A co ma do tego greka? Arcybiskup pewnie zna grekę, ale nie zna Biblii, bo nie wie, że Henoch i Eliasz zostali wniebowzięci na dłogo przed narodzeniem Marii i Jezusa. Czy chcesz powiedzieć, że do Apokalipsy nie można nic dodawać, a do pozostałych ksiąg Pisma Św można? Słowa o nienaruszalności objawienia Bożego odnosi się do całego Pisma Świętego, a nie tylko do Apokalipsy. Cała tradycja katolicka nazywana "pobożnością ludową" jest rodzajem kompromisu z pogaństwem, zaadoptowanymi wierzeniami pogańskimi. Do tego wcale nie jest porzebna znajomość greki ani hebrajskiego. Wystarczy zdrowy rozsądek oraz znajomość historii starożytnej i etnografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biblista Re: Bardzo slabo znasz Biblie IP: *.centertel.pl 15.08.09, 17:35 w pełni popieram tą odpowiedź!!! jeśli można byłoby dodawać do pisma świetego z palca wyssane treści to Biblia powiększyłaby się zapewne o kilkaset stron. Poza tym mowa jest, że całe Pismo było pisane pod natchnieniem to miałabym rozumieć, że ktoś kto zmienia coś w Biblii jest natchniony przez Boga???? haha błędne interpretowanie pisma świętego wśród katolików są nagminne, chociaż fakt, iż sfałszował dekalog!!! skasowanie" II przykazania: "Nie wolno ci zrobić sobie figury ani żadnego obrazu tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wolno ci im służyć, bo Ja (Haszem) twój Bóg, jestem Bogiem żądającym wyłączności, który [wymierza] karę [za] grzech ojców na synach do trzeciego i do czwartego pokolenia tym, którzy mnie nienawidzą. I wyświadczam dobro przez tysiące [pokoleń] tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań." ... i podzielił jedno z następnych na dwa aby dziesiątka była zachowana. Cytuje: "9. Nie pożądaj żony bliźniego swego 10. Ani żadnej rzeczy bliźniego swego" Przecież to nie ma sensu, co to za zdanie: Ani żadnej rzeczy bliźniego swego??? Nawet jeśli by powiedzieć: Nie pożądaj żadnej rzeczy bliźniego swego, to przecież to jest równoznaczne z dziewiątym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrus Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" IP: *.fbx.proxad.net 15.08.09, 13:31 Duskusja z Jehowita jest tak samo skuteczna jak dyskusja z telewizorem. Ty czarne, a on biale, on nie musli ale powtaarza bo tak go nauczonao. Do tego sa niedouczeni aa jedynie nauczeni z broszur wyprutych na pamiec pt. "Tematy do rozmow biblijnych". jak mozna duskutowac o tekscie z kims kto robi egzegeze tlumaczenia na polski a nie ma pojecia o tekscie greckim lub hebrajskim. Dyzurnych Jehowitow w ramach "serwisu polowego" jest mnostwo na wszystkich forach, i tak pluja jadem i niednawiscia ze na dyskusje z nimi szkoda czasu i klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" 15.08.09, 13:58 Kult maryjny podobnie jak kult świętych, relikwii, odpusty, etc. nie ma żadnego uzasadnienia z Piśmie Św. Jest to tradycja nazywana eufemistycznie "pobożnością ludową", co w rzeczywistości oznacza pogańskie tradycje zaadoptowane w katolickiej tradycji. Trudno o dyskusję jeśli ktoś za równorzędną Biblii uznaje Tradycję, której częścią są praktyki i dogmaty jawnie sprzeczne z Pismem Św. i duchem Ewangelii (Inkwizycja, antysemityzm, fetyszyzm). Do tego doszedł Marcin Luter już 500 lat temu i wcale nie trzeba być Świadkiem Jehowy by nie zgadzać sie z katolickimi dogmatami. Nie wiem skąd uwaga i "pluciu jadem i nienawiścią"? W średniowieczu nie wolno było myśleć inaczej, na szczęście mamy to już za sobą. A komu dobrze w średniowieczu - proszę bardzo niech w nim tkwi razem z Arcybiskupem, który nie zna Pisma Św! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper A co to ma wspólnego ze słowami metropolity? 15.08.09, 14:09 Cóz z tego że piszesz prawde i zgadzam się z Toba skoro temat jest zupełnie inny, wielebny każe wybierac pomiędzy msza a koncertem, dlaczego nie wiem. Równie dobrze moż kazac wybierać między mszą niedzielna a pójściem na mecz bo tam dochodzi do róznych wybryków, albo żeby w niedziele i święta nie pic alkoholu bo cżęsto jest sprawca rodzinnych "potyczek" Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Ma bo podważa jego prawo do wydawania osądów. 15.08.09, 17:08 Jeżeli podpierając się religią nawołuje nas do określonych zachowań, a tu okazuje się że jego wiedza religijna jest dość kiepska to i jego prawo do wydawania osądów co do zachowań ludzi na podstawie religii staje w wątpliwość. Równie dobrze "na podstawie Biblii" albo "bo Bóg tak chce" może nam kazać jutro ubierać się tylko na czarno, jeść tylko marcheki albo napaść na "niewiernych". Może - Polska to wolny kraj i można gadać głupoty. Tyle, że już każdy wie, że nie nalezy tego brać poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Nieporozumienie, mam podobne zdanie 15.08.09, 18:01 Chodziło mi o wypowiadanie sie na temat kultu Maryjnego, Biblii i ocenianie tego w kontekście wypowiedzi metropolity. Jego wypowiedź jako hierarchy KK ma swój cieżar gatunkowy i dla części wiernych zapewne obowiązujący ale to czy kult Maryjny jest zgodny z Biblią niczego w temacie swobody obywatelskiej nie wnosi. Wielu ludziom to pomaga i wiem że bardziej wierza w Matke Boska i JPII niz przemysleli nauki Jezusa. Ani on ani ojcowie Kościoła nie byli twórcami tego kultu, mówienie jako o matce Boga jest zaprzeczeniem samym w sobie, Bóg jest Stwórcą. Tylko czy takie dyskusje akurat warto zgłębiac w kontekście emocjonalnej wypowiedzi zdawałoby sie jednego z bardziej "rozumnych" biskupów? z wieloma dogmatami się nie zgadzam i nie przekonaja mnie księża że "Bóg tak chciał", Bóg stworzył i kazał sobie radzić używając rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Nieporozumienie, mam podobne zdanie 16.08.09, 16:47 a.k.traper napisał: > Chodziło mi o wypowiadanie sie na temat kultu Maryjnego, Biblii i > ocenianie tego w kontekście wypowiedzi metropolity. Jego wypowiedź > jako hierarchy KK ma swój cieżar gatunkowy i dla części wiernych > zapewne obowiązujący ale to czy kult Maryjny jest zgodny z Biblią > niczego w temacie swobody obywatelskiej nie wnosi. Wielu ludziom to > pomaga i wiem że bardziej wierza w Matke Boska i JPII niz > przemysleli nauki Jezusa. Ani on ani ojcowie Kościoła nie byli > twórcami tego kultu, mówienie jako o matce Boga jest zaprzeczeniem > samym w sobie, Bóg jest Stwórcą. Tylko czy takie dyskusje akurat > warto zgłębiac w kontekście emocjonalnej wypowiedzi zdawałoby sie > jednego z bardziej "rozumnych" biskupów? z wieloma dogmatami się nie > zgadzam i nie przekonaja mnie księża że "Bóg tak chciał", Bóg > stworzył i kazał sobie radzić używając rozumu. Poczytaj Gazetę z Religa z ubiegłego tygodnia. Ten były dominikanin wie co mówi. Ludzie powinni korzystać ze swego rozumu, a nie iść na rzeź jak głupie świnie (przepraszam tutaj te pożyteczne zwierzęta). Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: A co to ma wspólnego ze słowami metropolity? 16.08.09, 16:40 a.k.traper napisał: > Cóz z tego że piszesz prawde i zgadzam się z Toba skoro temat jest zupełnie inny, wielebny każe wybierac pomiędzy msza a koncertem, dlaczego nie wiem. On może kazać wybierać swoim owieczkom, ale dlaczego piszemy o tym w gazetach? Co kogo to obchodzi, że on sobie uzurpuje jeszcze jakąś władzę? Rzeczywiście, dlaczego w ogóle mam cokolwiek wybierać, kiedy wolę wybrać swoją Baśkę a on tego nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" 16.08.09, 16:37 frankyy, masz w całości rację, ale ksiądz proboszcz ma inne zdanie i ci nie odpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
khair.el.budar Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" 15.08.09, 14:14 Kult Maryi w naszym rodzimym wykonaniu nie ma nic wspólnego z teologią zawartą w tzw. Nowym Testamencie. Nikt nie jest w stanie tego uzasadnić poza mocno naciąganymi tekstami ze starego testamentu. Od początku, gdy na scenie pojawia się Maryja dochodzi w tekstach ewangelicznych do tak jawnych konfabulacji, że dzisiaj nawet najżarliwszy teolog nie podejmie się obrony historii narodzin Jezusa w stajence w Betlejem gdzie rzekomo pojawił się tam Józef ze swoją konkubiną Marią, aby wziąć udział w spisie zarządzonym przez cesarza Augusta (?). Dalej pokazuje się Marię bardzo fragmentarycznie i co najważniejsze - nie jednoznacznie, dając jednoznacznie do zrozumienia, że miała kolejne potomstwo. A co do wniebowzięcia - o takim fakcie nie mieli najmniejszego pojęcia ojcowie kościoła - nie ma także co do tego wątpliwości. Np. św Augustyn o tym nie wiedział. Zdaje się, że w Jerozolimie do dzisiaj stoi bazylika grobu Maryi. I jeszcze tytułowanie ją „matką bożą” – absolutnie zaprzecza podstawom monoteizmu, całą konstrukcję boga wszechmogącego i wiecznego bezsensem. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" 16.08.09, 16:50 Ha, w Efezie do dzisiaj czczą grób Maryji. Tylko po co poszła tak daleko? Nawet droga do Egiptu wydaje się nieprawdopodobna. Nie wspominając o fakcie, że Maria pasuje do wielu kultów ówczesnego Bliskiego Wschodu, nawet żywot jej, jej syna i ojca (?) były podobne, tylko imiona inne albo czasem podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korwit Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" IP: *.lan4all.pl 16.08.09, 17:36 Po co zaszła tak daleko? Bo jezus mówiąc z Krzyża do Jana kazał mu się zająć swoją Matką, a Jan wywędrował właśnie do Efezu gdzie dożył 90-ciu lat.....itd, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" 15.08.09, 15:13 > Ty czarne, a on biale, on nie musli ale powtaarza bo > tak go nauczonao. Do tego sa niedouczeni aa jedynie nauczeni z > broszur wyprutych na pamiec pt. "Tematy do rozmow biblijnych" dziekujemy za autoprezentację. trafna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekJot Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" IP: *.centertel.pl 15.08.09, 21:28 hmmm... wiesz tak czytam Twoją wypowiedź i za głowę się łapię jak wielu jest jeszcze źle poinformowanych ludzi, zaślepionych tłumaczeniami księży!!!Wiesz też to przerabiałem, non stop ktoś odradzał mi rozmawianie z nimi itp i właśnie ciągle ktoś czepia się tej Biblii dlatego sam na własną rękę postanowiłem to wyjaśnić. I doszedłem do wniosku, że przecież Biblia katolicka również jest tłumaczeniem tłumaczenia innojęzycznego od greki, sam załatwiłem "ich" Biblię i czytam wers po wersie i owszem różnic w wyrazach jest wiele ale żaden nie zmienia sensu. Jedynie co to można zauważyć używanie imienia Bożego. Druga sprawa te gazetki wszystkie są pisane i uzasadniane fragmentami z biblii więc to raczej nie żadne ich widzimisię. Kolejna sprawa czytając twojego posta to widać, że ty plujesz jadem właśnie na nich ale wiesz mogę co tylko podziękować bo niedawno właśnie rozmawiałem i pytałem czemu ich tak wiele ludzi nie lubi i odpowiedzieli że Jezusa też nienawidzili i poniżali, tym samym przekonałeś mnie że warto z nimi rozmawiać częściej. Teraz patrzę i dostrzegam tyle bredni jakie kościół nam wpaja a jeszcze tyle ludzi wydawałoby się że wykształconych wierzy to jak by mieli zaślepione mózgi. Zdaję się też, że hasło "serwis polowy" odnosi się do tego jak oni nazywają to co robią "służby polowej" takze śmiem przypuszczać, że albo jesteś byłym świadkiem próbującym się zemścić że wyszło na jaw twoje obłudne postępowanie bądź, że z takim się zadajesz i on wpaja ci takie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekJot drogi petrusie!!!!! IP: *.centertel.pl 15.08.09, 21:39 hmmm... wiesz tak czytam Twoją wypowiedź i za głowę się łapię jak wielu jest jeszcze źle poinformowanych ludzi, zaślepionych tłumaczeniami księży!!!Wiesz też to przerabiałem, non stop ktoś odradzał mi rozmawianie z nimi itp i właśnie ciągle ktoś czepia się tej Biblii dlatego sam na własną rękę postanowiłem to wyjaśnić. I doszedłem do wniosku, że przecież Biblia katolicka również jest tłumaczeniem tłumaczenia innojęzycznego od greki, sam załatwiłem "ich" Biblię i czytam wers po wersie i owszem różnic w wyrazach jest wiele ale żaden nie zmienia sensu. Jedynie co to można zauważyć używanie imienia Bożego. Druga sprawa te gazetki wszystkie są pisane i uzasadniane fragmentami z biblii więc to raczej nie żadne ich widzimisię. Kolejna sprawa czytając twojego posta to widać, że ty plujesz jadem właśnie na nich ale wiesz mogę co tylko podziękować bo niedawno właśnie rozmawiałem i pytałem czemu ich tak wiele ludzi nie lubi i odpowiedzieli że Jezusa też nienawidzili i poniżali, tym samym przekonałeś mnie że warto z nimi rozmawiać częściej. Teraz patrzę i dostrzegam tyle bredni jakie kościół nam wpaja a jeszcze tyle ludzi wydawałoby się że wykształconych wierzy to jak by mieli zaślepione mózgi. Zdaję się też, że hasło "serwis polowy" odnosi się do tego jak oni nazywają to co robią "służby polowej" takze śmiem przypuszczać, że albo jesteś byłym świadkiem próbującym się zemścić że wyszło na jaw twoje obłudne postępowanie bądź, że z takim się zadajesz i on wpaja ci takie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Szkoda dyskusji z "serwisem polowym" 16.08.09, 16:35 petrus napisał(a): Duskusja z Jehowita jest tak samo skuteczna jak dyskusja z telewizorem. Ty czarne, a on biale, on nie musli ale powtaarza bo tak go nauczonao. To dokładnie tak samo jak dyskusja z księdzem katolickim. Nie mam zamiaru uogólniać, ale podczas pobytu w Niemczech byłem zaproszony do tzw. pierwszych chrześcijan - to samo: nikt nie potrafił się odezwać inaczej niż im wpojono. Zresztą sam nie chciałem robić poruty, w końcu byłem gościem. Innymi słowy, w dyskusjach z tzw. urzędnikami boga wszędzie to samo, bo inaczej przezwą (dobrze, że tylko) od ketzerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: o, wielebny! dzięki za łaskę (ale co to za wy IP: *.net.stream.pl 15.08.09, 13:00 Misiu, Jego Świątobliwość to do papieża, a do biskupa to Wasza Ekscelencjo. To tak na marginesie. Ale "gmin" był zawsze niedouczony w piśmie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość [...] IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 13:13 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwy ;-) Re: o, wielebny! dzięki za łaskę (ale co to za wy IP: *.net.stream.pl 15.08.09, 19:41 a gdzie się podziała reszta wpisów? Szanownych moderatorów zamroczyło? A może też nie wiedzą co to jest alternatywa i na wszelki wypadek usunęli wyjaśnienia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: o, wielebny! dzięki za łaskę (ale co to za wy IP: *.pools.arcor-ip.net 15.08.09, 23:46 pocaluj mnie w pizde Odpowiedz Link Zgłoś
darmen987 Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:24 Szkoda tylko, że w konstytucyjnie świeckim państwie zmuszony jestem za pomocą chrześcijańskiej miłości do całodziennego postu.Sklepy zamiast kierować się prawami podaży i popytu stają się przedłużeniem każącej ręki tzw. pana. Odpowiedz Link Zgłoś
kann2 Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 11:41 darmen987 napisał: > Szkoda tylko, że w konstytucyjnie świeckim państwie zmuszony jestem za pomocą > chrześcijańskiej miłości do całodziennego postu.Sklepy zamiast kierować się > prawami podaży i popytu stają się przedłużeniem każącej ręki tzw. pana. Szkoda, że nie pomyslałeś, iż pracownicy (świeccy) tychże sklepów mają prawo do świątecznego odpoczynku, przynajmniej kilka dni w roku, kiedy to państwo (laickie) zabrania pracodawcy (laickiemu) zmuszania do pracy. Szkoda też, że nie znasz polskiej (laickiej) ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robus Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 11:54 nie ma obwiazku pracy w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
marian_porucha Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 16:10 kann2 napisał: > Szkoda, że nie pomyslałeś, iż pracownicy (świeccy) tychże sklepów > mają prawo do świątecznego odpoczynku, przynajmniej kilka dni w > roku, kiedy to państwo (laickie) zabrania pracodawcy (laickiemu) > zmuszania do pracy. > > Szkoda też, że nie znasz polskiej (laickiej) ortografii. Nikt prawa do odpoczynku pracownikom nie odbiera. Myślisz, że jak sklepy są czynne od rana do wieczora przez siedem dni w tygodniu to zatrudnieni tam ludzie pracują przez 365 dni w roku po 15 godzin? Tydzień pracy liczy 40 godzin, a ilość godzin nadliczbowych nie może przekroczyć 150 w roku, czyli średnio pracodawca może zmusić pracownika do 3 godzin dodatkowych w tygodniu (maksymalnie 4 dziennie). Prawo do odpoczynku (niekoniecznie świątecznego i nie kilka a kilkadziesiąt dni w roku) jest również zagwarantowane w kodeksie pracy i jeżeli pracodawca tego nie przestrzega i nie boi się łamania prawa to z pewnością jakoś odbije sobie ten jeden stracony dzień. Z tego co wiem w dużych sklepach, których dotyczy ta regulacja prawo pracy raczej jest przestrzegane, ponieważ pracowników jest dużo i zawsze znajdzie się jakiś "cwaniak", który postraszy pracodawcę sądem a poza tym dla nikogo nie jest to praca marzeń i nikt nie będzie umierał jako kasjer, jeśli mu w danym sklepie źle. Problemem są małe sklepiki w małych miejscowościach, tam nikt nie przestrzega kodeksu a strach przed utratą nawet nędznej pracy paraliżuje pracowników. Zresztą komu mają się poskarżyć, jeśli właściciel pije wódkę z szefem inspekcji pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mareknaw Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 23:46 To szkoda, że innym się każe pracować (kolej, policja, wojsko, służba zdrowia [...]) skoro święto jest aż tak święte. Wydawałoby się, że otwarte sklepy służą ludziom, którzy zabiegani w tygodniu wreszcie mają wolny czas, żeby coś zrobić dla siebie. Praca w niedzielę w sklepie to też służba dla innych. Propnuję otworzyć sklepy a odebrać wynagrodzenie, żeby kościół nie mógł twierdzić, że to dla pieniędzy sprzedawca pracuje w święto. Odebrać też i innym, któzy pracują - w święto jest służba dla innych a nie praca. Kościół może im zapłacić co łaska (w wyskości umownego wynagordzenia) ze swojego majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 16.08.09, 16:56 kann2 napisał: > darmen987 napisał: > > > Szkoda tylko, że w konstytucyjnie świeckim państwie zmuszony > jestem za pomocą > > chrześcijańskiej miłości do całodziennego postu.Sklepy zamiast > kierować się > > prawami podaży i popytu stają się przedłużeniem każącej ręki tzw. > pana. > > > Szkoda, że nie pomyslałeś, iż pracownicy (świeccy) tychże sklepów > mają prawo do świątecznego odpoczynku, przynajmniej kilka dni w > roku, kiedy to państwo (laickie) zabrania pracodawcy (laickiemu) > zmuszania do pracy. > > Szkoda też, że nie znasz polskiej (laickiej) ortografii. A ty ortografii się nie czepiaj, a święta to niby mamy zapisane jedno na siedem dni nie siedem dni w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadziwiona Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.acn.waw.pl 15.08.09, 12:00 "w konstytucyjnym państwie świeckim" zdarzają się wolne dni i zamknięte sklepy. Jestem "zadziwiona", że pierwszy raz z tym się spotkałaś/eś. Przeszkadza Ci swięto kościelne, przecież nikt Cię nie zmusza do wiary, ale to nie jest tylko święto kościelne, to również święto państwowe. Poza tym w sklepach też pracują ludzie, którzy czasami chcieliby wolny czas spędzić z rodziną, trzeba było zrobić zakupy wcześniej, a odrobina postu jeszcze nikomu nie zaszkodziła Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio I pomyśleć że to kościół twierdzi "wolna wola" 15.08.09, 12:33 pod warunkiem ze się wykonuje ich nakazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soe Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: 82.160.71.* 15.08.09, 12:41 Przed każdym kataklizmem trzeba się zaopatrzyć. Także tym katolickim. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAH Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.chello.pl 15.08.09, 14:44 darmen987 napisał: > Szkoda tylko, że w konstytucyjnie świeckim państwie zmuszony jestem za pomocą > chrześcijańskiej miłości do całodziennego postu.Sklepy zamiast kierować się > prawami podaży i popytu stają się przedłużeniem każącej ręki tzw. pana. Musisz poszukać tej podaży albo skoro twierdzisz, że jest popyt sam ją zorganizować. Prawo dopuszcza by właściciel sprzedawał zza lady do woli. Więc porzuć klawiaturę i do roboty (laickiej)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Madonna albo Madonna ? 15.08.09, 11:27 To ja wybieram radio z ryjem Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Żyjemy w wolnym kraju! 15.08.09, 11:28 Żyjemy w wolnym kraju i nie może być tak, że grupa wierzących w to, że 2000 lat temu kobieta boskimi siłami pokonała grawitację i uniosła się do góry gdzieś w przestrzeń kosmiczną, narzuca dzisiaj wszystkim konieczność podzielania tego światopoglądu w ciszy, zadumie i z zakazem kwestionowania tego typu mitologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radyjołojdyra Żeby tylko kobieta! IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.09, 13:36 Nieochrzczona Żydówka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fuksjowa_fuksja Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:30 Przeciez mozna isc rano na msze, a wieczorem na koncert. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 13:03 Problem w tym, że jak kupisz bilet na koncert, to mniej dasz na tace. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
fotodiagnoza Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:31 ot to, każdy może dziś dokonać wyboru. ja na miejscu madonny uszanowałbym czyjeś święto religijne. dodatkowe pytanie z mojej strony, dlaczego nasz kraj odwiedzają mocno już zapomniane gwiazdy showbiznesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boogie Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.icpnet.pl 15.08.09, 15:00 A szanujesz święta innych wyznań niż katolickiego? Mimo iż sam jestem osobą wieżącą nie potrafię zrozumieć postępowania koscioła jako instytucji i neiktórych wyznawców tej religii. Co do zapomnianej gwiazdy - chyba w jakiejś dziczy żyjesz gdzie media nie docieraja, skoro uważasz ja za zapomnianą gwiazdę Odpowiedz Link Zgłoś
dosad Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:31 Ja widzę jeszcze jedno wyjscie: wczesniej iść na mszę a wieczorem na koncert. Nie widzę przeciwwskazan! Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:31 było nażreć się wczoraj na zapas i zrobić zakupy...pizzerie i inne knajpy dzisiaj też są czynne... przypominam, że w każdym cywilizowanym i świeckim kraju, święta religijne są wolne od pracy, a sklepy są pozamykane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrr Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.net.stream.pl 15.08.09, 11:37 W takim razie nie znasz cywilizowanych świeckich krajów Odpowiedz Link Zgłoś
bluegrazyna Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 13:05 było nażreć się wczoraj na zapas i zrobić zakupy...pizzerie i inne > knajpy dzisiaj też są czynne... > Nie w tym rzecz des4 .W Częstochowie jest dziś mnóstwo pielgrzymów . Gdyby sklepy z małym co nie co i pamiątkami były otwarte , może rodowici mieszkańcy polubili by pielgrzymów ,gdy by oni trochę grosza w mieście zostawili .Tak dzieje się w Krakowie i Zakopanym A tak karnie doprowadzeni do JG ,gdzie mogą wydac pieniążki . Po prostu to miasto nie ma gospodarza !! Odpowiedz Link Zgłoś
mareknaw Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 23:52 A w tej sytuacji na chwałe pana pielgrzym nie kupi, nie narżre się i nie będzie obsrywał jasnej góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 12:24 ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
amam25 NA CZEŚĆ MARYI ... 15.08.09, 11:38 NIECHAJ TEN KONCERT BĘDZIE NA CZEŚĆ MARYI Odpowiedz Link Zgłoś
gtpress Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:41 doba ma 24 godziny i mozna sobie jakos ten dzien Swiateczny zorganizowac...... wazne, by w poniedzialek bylo cos do zrobienia, np. kolejny kawalek autostrady........ Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:46 Tu, w kościele stoimy "my", a "oni" (np. Madonna) stoją tam, gdzie jkirdyś stało ZOMO. Skąd ja to znam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robsi Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.116.81.53.tvksmp.pl 16.08.09, 19:13 Byłem na koncercie i dobrze zrobiłem. Fanatycy o. Tadeusza na stos ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
feema-to-ja Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:51 no jasne, jedyna dopuszczalna mozliwoscia spedzenia dzisiejszego dnia jest msza. Jak czytam takie bzdury to nie moge uwierzyc ze ten zasmarkany kosciolek, ta pieprzona czarna mafia ma w Polsce tak wladze! " Maryja jako pierwsza z ludzi wzięta została do nieba z ciałem i duszą. "- czy oni naprawde wierza w te bzdety???? Pierwszy mąż jest jak naleśnik- nigdy się nie udaje;) Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:51 Porównajmy sobie logikę wypowiedzi pana biskupa z wypowiedzią pana prezesa: "My jesteśmy tu, gdzie wtedy, oni tam gdzie stało ZOMO". Zadziwiająca analogia, nieprawdaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 każdy wybiera sam gdzie stoni IP: *.fbx.proxad.net 15.08.09, 13:03 kazdy wybieral i wybiera sam gdzie stoi - ci z ZOMO tez mieli wybor! Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja1203 Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera sam 15.08.09, 11:53 To jakaś dziwna alternatywa dla katolików - iść na koncert LUB na mszę. Przecież mogą pójść tu i tu. Druga rzecz, zastanawiam się gdzie (przy założeniu, że dogmat jest prawdziwy) przebywa obecnie Maryja, skoro została wzięta ze swoim ziemskim ciałem. Jeśli mityczne niebo znajduje się poza strefą, w której można oddychać bez wspomagania, rozumiem, że musi być w jakimś skafandrze, oddychać tlenem z butli, a zapewne i na jakimś statku kosmicznym, tak jak nasi astronauci. Co z jedzeniem?, ciało ludzkie potrzebuje przecież tlenu, jedzenia, picia. To absolutne minimum. Podobne karkołomne dogmaty wręcz domagają się odpowiedzi na powyższe pytania. Oczywiście, niektórzy stwierdzą, że Bóg wszystko załatwił jak trzeba i nasz rozum tego nie ogarnia. Niemniej na szczęście nie wszyscy posiadający rozum decydują się na bezkrytyczne przyjęcie podobnych mitów, które Kościół Katolicki (i nie on jeden zresztą) próbuje narzucić dzieciom (lekcje religii są już przecież w przedszkolu)siłą swego "autorytetu" jako prawdziwe fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wywar z prosa Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: *.chello.pl 15.08.09, 14:05 Moim zdaniem Nycz się wpienił, bo on akurat musi na mszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 15:33 > rozumiem, że musi być w jakimś skafandrze, nie musi > oddychać tlenem nie musi > Co z jedzeniem?, ciało ludzkie potrzebuje przecież tlenu, > jedzenia, picia. Tylko żywe. Zaś szanse na przeżycie ponad 2000 lat, nawet w najlepszym skafandrze, są niskie. Można co prawda dywagować nad zastosowaniem w praktyce Szczególnej Teorią Względności... > i nasz rozum tego nie ogarnia. nie da się ukryć :-D "Oj dana dana, nie ma szatana a świat realny jest poznawalny!" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja1203 Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 21:13 > > Co z jedzeniem?, ciało ludzkie potrzebuje przecież tlenu, > > jedzenia, picia. > > Tylko żywe. Zaś szanse na przeżycie ponad 2000 lat, nawet > w najlepszym skafandrze, są niskie. faktycznie, zapomniałam, że 2000 lat minęło :D Odpowiedz Link Zgłoś
matze81 niekoniecznie... 15.08.09, 11:55 jestem protestantem i kult maryjny jest mi obcy. i co mam zrobic? moze wlasnie wolalbym sobie dzisiaj popracowac bo wierze ze tylko wiara w boga (a nie np modlami do zwyklej kobiety) czlowiek osiaga zbawienie a tylko ciezka praca godne zycie na ziemi. dlaczego "uczucia religijne" staly sie synonimem katolickich przekonan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: módlmy się ty diable rogaty! a kysz !!! IP: 80.48.2.* 15.08.09, 14:57 a tak na serio - pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lagosapapa Panie Nycz, 15.08.09, 11:58 a w którym to miejscu waszego Pisma Świętego jest napisane, że niejaka Maria (pierwsza osoba zapłodniona in vitro!!! - a teraz protestujecie?) została żywcem wzięta do nieba? Nie dodano czasem tego do waszych mitów parę ładnych wieków po rozpoczęciu naszej ery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik Jest ładnie i wyraźnie IP: *.4web.pl 15.08.09, 12:31 Panie lagosapapa, jest to wyraźnie zaznaczone w Piśmie Świętym, więc kwestionowanie akurat tego jest wyrazem ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Jest ładnie i wyraźnie 15.08.09, 12:41 Gość portalu: chomik napisał(a): > Panie lagosapapa, jest to wyraźnie zaznaczone w Piśmie Świętym, więc kwestionowanie akurat tego jest wyrazem ignorancji. drogi chomiku niestety Pismo Św nic nie mówi o wniebowzięciu Marii, dlatego trudno zarzucać ignorancję, gdy ktoś kwestionuje ten dogmat katolicki. Ignorantem jest Arcybiskup Nych, który twierdzi że "Maria jest pierwszym człowiekie wzietym do nieba z ciałem i duszą". W starym Testamencie czytamy o dwu przypadkach wniebowzięcia: Henoch i prorok Eliasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiohoho Re: Jest ładnie i wyraźnie IP: *.bb.sky.com 15.08.09, 12:44 Panie Chomik. jezeli moglbys podac w ktorej ewangelii znajduje sie ten tekst, chetnie zajrze. No chyba, ze czyta Pan jakies inne wydanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garar Re: Jest ładnie i wyraźnie IP: *.opera-mini.net 15.08.09, 13:43 Do Chomika. Arcybiskup myli się, albo kłamie świadomie.Pierwszą żyjącą osobą wziętą do nieba jeszce za życia, był Henoch syn Jareda. Było to na długo przed narodzeniem Jezusa. Drugą, był prorok Eliasz. Można przeczytać o tym w Bibli. Ks.Rodz.5 , 22,23 (22) Henoch po urodzeniu się Metuszelacha żył w przyjaźni z Bogiem trzysta lat i miał synów i córki. (23) Ogólna liczba lat życia Henocha: trzysta sześćdziesiąt pięć. (24) Żył więc Henoch w przyjaźni z Bogiem, a następnie znikł, bo zabrał go Bóg. II Krl 2,1. 11-12. (1) Kiedy Pan miał wśród wichru unieść Eliasza do nieba, szedł Eliasz z Elizeuszem z Gilgal. (2) Wtedy rzekł Eliasz do Elizeusza: Zostańże tutaj, bo Pan posłał mnie aż do Betel. Elizeusz zaś odpowiedział: Na życie Pana i na twoje życie: nie opuszczę cię! Zatem przyszli do Betel. (3) Wtedy uczniowie proroków, którzy byli w Betel, wyszli do Elizeusza i powiedzie i do niego: Czy wiesz, że Pan dzisiaj zabierze pana twego wzwyż, ponad twą głowę? On zaś odrzekł: Również i ja to wiem. Milczcie! (4) Wtedy powiedział do niego Eliasz: Elizeuszu! Zostańże tutaj, bo Pan posłał mnie aż do Jerycha. On zaś odrzekł: Na życie Pana i na twoje życie: nie opuszczę cię! Weszli więc do Jerycha. (5) Wtedy uczniowie proroków, którzy byli w Jerychu, przybliżyli się do Elizeusza i powiedzieli do niego: Czy wiesz, że Pan dzisiaj zabiera pana twojego wzwyż, ponad twą głowę? On zaś odpowiedział: Również i ja to wiem. Milczcie! (6) Wtedy rzekł Eliasz do niego: Zostańże tutaj, bo Pan posłał mnie aż do Jordanu. Elizeusz zaś odpowiedział: Na życie Pana i na twoje życie: nie opuszczę cię! I szli dalej razem. (7) A pięćdziesiąt osób z uczniów proroków poszło i stanęło z przeciwka, z dala, podczas gdy oni obydwaj przystanęli nad Jordanem. (8) Wtedy Eliasz zdjął swój płaszcz, zwinął go i uderzył wody, tak iż się rozdzieliły w obydwie strony. A oni we dwóch przeszli po suchym łożysku. (9) Kiedy zaś przeszli, rzekł Eliasz do Elizeusza: Żądaj, co mam ci uczynić, zanim wzięty będę od ciebie. Elizeusz zaś powiedział: Niechby - proszę - dwie części twego ducha przeszły na mnie! (10) On zaś odrzekł: Trudnej rzeczy zażądałeś. Jeżeli mnie ujrzysz, jak wzięty będę od ciebie, spełni się twoje życzenie; jeśli zaś nie ujrzysz, nie spełni się. (11) Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto zjawił się wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi i rozdzielił obydwóch: a Eliasz wśród wichru wstąpił do niebios. (12) Elizeusz zaś patrzał i wołał: Ojcze mój! Ojcze mój! Rydwanie Izraela i jego jeźdźcze. I już go więcej nie ujrzał Trzecią, i ostatnią osobą która dostąpiła Wniebowstąpienia za życia, był Jezus Dostąpił tego dopiero po wzmartwychwstaniu. Wniebowstąpienie Marii nigdy nie miało miejsca. To jest dogmat uznawany tylko przez Kościoł rzymsko-katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik Jehowi. IP: *.4web.pl 15.08.09, 14:20 Hmm, nie słuchajcie Świadków Jehowyh. Naprawdę. Oni nie mają z chrześcijaństwem nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Jehowi. 15.08.09, 15:18 Czyżby zabrakło argumentów do dyskusji? :) Dlaczego każdą wypwowiedź wskazujacą na znajomość Pisma Św. kojarzy sie ze "Świadkami Jehowy"? To Kościół katolicki jest odpowiedzialny za rozwój organizacji Świadków Jehowy, bo nie szerzy wśród swoich wiernych wystarczajacej wiedzy Pisma Świętego. Przykład Arcybiskupa Nycza, który wykazał się kompromitujacym brakiem znajomości Biblii jest tu znamienny. Jeśli pasterze nie czytają to co dopiero owieczki. Bo oczywiscie wystarczy odprawiać rytuały i dawać na tacę. A Świadkowie Jehowy z chrześcijaństwem owszem tyle maja wspólnego, że są odmiana herezji ariańskiej, która pojawiła się w pierwszych wiekach istnienia chrzescijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podciep Re: Jehowi. IP: *.centertel.pl 15.08.09, 15:19 oni sa Swiadkami Jehowy, nie "Jehowyh. Twoja wiedza o nich jest taka sama, jak znajomosc Biblii, co przedmowcy Ci jasno wylozyli. nie trzeba tez byc Swiadkiem Jehowy, zeby do tej Ksiegi zagladac i wyciagac wnioski! znajdziesz tam tez kryteria wniebowstapienia. za jej posiadanie nie pala juz na stosie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Jehowi. 15.08.09, 15:37 chomik: > jest to wyraźnie zaznaczone w Piśmie Świętym, więc > kwestionowanie akurat tego jest wyrazem ignorancji. po chwili... chomik: > Hmm, nie słuchajcie Świadków Jehowyh. Naprawdę. Buahahaha! Tom się obśmiał. Współczuję świadkom Jechowy, bo oni podobnie jak katolicy trwają w błędzie, ale trzeba im przyznać że trzymają pewną klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Panie Nycz, 15.08.09, 12:37 Pismo Święte mówi tylko o tym że Maria poczęła "z Ducha Św" bez udziału mężczyzny bo była jeszcze dziewicą. O wniebowzieciu Marii w Piśmie Św nie ma mowy, jest tylko dogmat wynikajacy z tradycji a nie z Pisma św - dlatego nie wszyscy chrześcijanie go uznają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soe Re: Panie Nycz, IP: 82.160.71.* 15.08.09, 13:00 A duch święty zmaterializował plemnika lub gotowy embrion... takie historie są mitami wynikającymi z braku w tamtych czasach testów DNA na ojcostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Panie Nycz, 15.08.09, 14:16 drogi/a soe niestety dogmat o tzw. niepokalanym poczęciu pozostaje przedmiotem wiary, bo nie mamy sposobu na sprawdzenie tego przekazu Ewangelii. A więc masz prawo nie wierzyć tak samo jak w to, że Bóg istnieje. Choć o tym pewnie będziesz miał okazję się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Panie Nycz, 15.08.09, 15:44 > A więc masz prawo nie wierzyć tak samo jak w to, że Bóg > istnieje. Choć o tym pewnie będziesz miał okazję się przekonać. Mnie bardziej smuci, że zapewne to Wy, wierzący, NIE będziecie mieli okazji się przekonać. No ale już trudno, nie mój problem. Tylko szkoda całego życia w cieniu wielkiej pomyłki, a później już ani jednego przebłysku Prawdy. Jeśli Boga nie ma, to nigdy się o tym nie przekonacie. Po śmierci jest natychmiastowy niebyt mentalny, i nieco odłożony w czasie materialny. Trzeba sporej pokory żeby się z tymi faktami na spokojnie pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
phoven Zycie astralne 15.08.09, 16:52 Kolego, można wiedzieć skad Ty niby wiesz co nas czeka po śmierci? Ja również nie wierze w Sąd Ostateczny, Raj etc. Ale to jest kwestia wiary - a nie podawanych w formie faktów opinii pewnej grupy osób. Odpowiedz Link Zgłoś
mareknaw Re: Panie Nycz, 15.08.09, 23:59 frankyy napisał: > drogi/a soe niestety dogmat o tzw. niepokalanym poczęciu pozostaje przedmiotem > wiary, bo nie mamy sposobu na sprawdzenie tego przekazu Ewangelii. A więc masz > prawo nie wierzyć tak samo jak w to, że Bóg istnieje. Choć o tym pewnie będzies > z > miał okazję się przekonać. > Prawdziwe IN VITRO ! Odpowiedz Link Zgłoś
jerkub Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy ma wybór 15.08.09, 12:00 Dzisiaj przypada 89 rocznica Bitwy Warszawskiej a nie jak podaje Gazeta 99. Ze słów arcybiskupa wynika, że osoby, które będą na koncercie nie pójdą już pójść do kościoła. Lepiej zamiast alternatywy purpurat użyłby koniunkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo "zamiast alternatywy purpurat użyłby koniunkcji" 15.08.09, 12:17 Pan biskup łaskaw był użyć różnicy symetrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łupanka Polski ciemnogród i słabość Kościoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.09, 12:04 Boże! W jakim ja ciemnogrodzie żyje. Jacy ludzie są zacofani, normalnie jesien średniowiecza. Jaki Kościół jest słaby, skoro obawia się koncertu jakiejś pop gwiazdki. Kościół wykreował koncert "Madonny" na problem narodowo-religijny. Niezła reklama dla tej piosenkarki, skoro arcybiskup się nią zajmuje na kazaniu i to na Jasnej Górze, ha ha. Trzeba jeszcze z 50 lat, żeby zmienić mentalność ludzi i wyciągnąć ich z ciemnoty i zacofania swiatopoglądowego. Jak przyjedzie jakis zespół hevy metalowy, też biskupy będą pisać protesty? hierarchio duchowna - czym ty się zajmujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Polski ciemnogród i słabość Kościoła IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 12:24 Ciemnogrodem jest - Maryja jako pierwsza z ludzi wzięta została do nieba z ciałem i duszą. To święto ukazuje nam dojrzały owoc tego, co stało się w Nazarecie i przypomina o naszej drodze do nieba - powiedział metropolita. ... Ludzie!! Pierwsze dogmaty o "odfrunięciu" Marii zaczęły sie pojawiać w XIX wieku a samo święto zostało oficjalnie wprowadzone w latach 50tych XX wieku Przerażające jest to że fundamentalizm katolicki opiera się o bzdury wymyślone przez hierarchów w ciągu ostatnich 50 latach! W tym tempie za 20 lat w Polsce JP2 (którego jako antyklerykał naprawdę szanuje) będzie większym bóstwem niż Chrystus... Jedyna nadzieja w tym że obecna młodzież przejawia coraz więcej realizmu życiowego.... Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Polski ciemnogród i słabość Kościoła 15.08.09, 13:24 [b]Dobrze,że byliśmy świadkami pogrzebu JPII,ale kto wie,czy za 100 lat,nie pojawią sie zapiski o Jego Wniebowstąpieniu?Taak,manipulowac ludzkimi umysłami Kościół potrafi lepiej niz propagandziści w komunizmie czy w hitleryzmie. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Polski ciemnogród i słabość Kościoła 15.08.09, 15:48 > Dobrze,że byliśmy świadkami pogrzebu JPII z podręcznika do Historii Polski, wyd. Watykan 2109: "Piątego dnia po pogrzebie zmartwychwstał..." ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik To nie kościół pisze protesty IP: *.4web.pl 15.08.09, 12:33 Zauważ, że to nie Kościół pisze protesty, a część ludzi świeckich. Generalnie Kościół nie ma nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: To nie kościół pisze protesty 15.08.09, 12:54 Oczywiście, ze nie. Abp Nycz jest przecież osobą świecką. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lenczek "99." rocznica bitwy 15.08.09, 12:05 Jaka 99. rocznica bitwy warszawskiej? To było 89 lat temu. Kto redaguje te wiadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
hania.mala Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 12:08 Jeżeli kler nienawiścią, hipokryzją oraz kłamstwem nawołuje do uczestnictwa w życiu Kościoła przy okazji wyśmiewając i znieważając autorów opinii odmiennych niż tych "uznanych za słuszne" (oraz tych o innym kolorze skóry) to ja pytam gdzie w tym Kościół? Ponadto jeśli tak wielkim zagrożeniem dla Kościoła w ogóle jest koncert artystki w Polsce to jak mierna musi być wiara jego reprezentantów? Wydarzenie muzyczne w naszej średniowiecznej Polsce zamienia się w polowanie na czarownice. Kamienujmy każdego kto myśli inaczej a wszystko w duchu chrześcijaństwa. Msza albo koncert? A może wizyta w toalecie albo msza? Msza albo praca? Z błahostki robimy globalny problem spychając na margines rzeczy prawdziwie ważne. Mamy świąteczny weekend. Jeśli ktoś ma ochotę spędzić go w zadumie to i tak go spędzi. Ktoś inny może poświęcić te dwa dni dyscyplinie sportu a jeszcze inni będą psioczyć, że supermarket jest zamknięty. Nikomu jednak nie można narzucić co będzie w tych dniach robić. jest piękna pogoda - korzystajmy z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomxp Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s 15.08.09, 12:40 hania niby mala... a strzal bardzo bardzo blisko 10ki w mojem oddczuciu naturalnie vivat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soe Re: Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy wybiera s IP: 82.160.71.* 15.08.09, 13:04 Już raz ktoś próbował narzucić nam jedyną słuszną ideologię, na szczęście ten ustrój runą 19lat temu. Polacy są zbyt mądrzy jako naród aby dać się zniewolić po raz drugi (tym razem Watykanowi). Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy ma wybór 15.08.09, 12:14 Dlaczego tego nikt jeszcze nie powprawil!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HEJ!!!! Szmaciarze z wyborczej!!! pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_warszawska_1920 1920 !!!!!! Czyli 89 rocznica!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
morwa8888 [...] 15.08.09, 12:17 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: szczerze mówiąc mimo że nie jestem osobą wier 15.08.09, 12:19 Ależ proszę bardzo-nakazu pójścia na koncert nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Arcybiskupie niestety nie każdy niestety brakło IP: *.slowackiego.trustnet.pl 15.08.09, 21:29 biletów :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Wylazła miłość bliźniego 15.08.09, 12:57 Czyli działania kleru spełniają oczekiwania. Poziom jadu w społeczeństwie rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosfita Abp Nycz o koncercie Madonny: każdy ma wybór 15.08.09, 12:19 Jest jeszcze jedna opcja: pójść na mszę a potem na koncert. Pan Bóg na tym nie ucierpi. Ucierpi co najwyżej chora mentalność hierarchi i dewotów. Ale czy to powinno normalnych ludzi obchodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
morwa8888 [...] 15.08.09, 12:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś