Dodaj do ulubionych

Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ?

01.11.09, 19:19
Mamy raptem dwa cmentarze i brak wyboru co z nami po śmierci po latach zrobią, gdy mamy lub nie mamy rodziny.
Coś mnie dziś strasznie zbulwersowało na cmentarzu miejskim na Gostkowskiej.
Rozumiem, że to cmentarz komunalny z którego zysk czerpie miejska kasa.
Nie wiem czy to etyczne i moralne i czy mentalność lokalnej elity nami rządzącej ma tu jakiekolwiek znaczenie.
Zobaczyłem dwa lekko zdewastowane groby poprzez skucie nazwiska,imienia,dat zmarłego.
Czy człowiek po śmierci nie może w spokoju na swoich dwóch metrach kwadratowych dwa metry w głebi ziemii zostać do końca świata ?
Czy naprawdę rodziny zmarłych tak chetnie chcą by za kilka lat prochy jednych zmieszały się z innymi i czy nie czują dyskomfortu?

Czy wykopanie grobu prochów i kości kogoś z przed lat, by w to miejsce pochować kogoś innego to jest miara naszego człowieczeństwa czy chciwość na pograniczu szmalcownictwa czasów II Wojny Swiatowej

Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek. Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 19:42
      Przykre, prawdziwe. Dla kasy ludzie zrobią wszystko... niestety ;/

A w Ciechanowie są 3 cmentarze...
    • Gość: pw Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 20:13
      a gdzie jest trzeci cmentarz ?
      • Gość: iwona Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.xdsl.centertel.pl 01.11.09, 20:46
        właśnie????
        • Gość: a Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:01
          kolega myślał zapewne o zydowskim kirucie ?
          to też fenomen by kilka tysięcy grobów przesytało istnieć
          • Gość: 5 Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.09, 21:29
            a co
          • Gość: can Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:29
            Przykre ale gdyby każdy od tylko 2000 lat zajmował 2 metry to już by nie było
            nic więcej poza grobami. Umarli żyją dalej póki są w pamięci bliskich jak nie
            starcza bliskich ludzie są zapominani. Nie ma nawet kilku słów o nich nigdzie
            zapisanych, żadnego zdjęcia.
            Na cmentarze komunalne i nie komunalne wkracza ekonomia a dokładniej ludzka
            chciwość, żeby mieć więcej, ładniej, bliżej i więcej zarobić. O tempora, o mores!
            Myślę, że jak bardziej przyjmie się kremacja dla każdego starczy miejsca w
            rodzinnej niszy na ścianie kaplicy czy kościoła po wsze czasy. Tam gdzie ludzie
            mieszkają przez kilka pokoleń w jednym miejscu (na wsi) nie ma takiego problemu.
            Z rzadka tylko widzi się groby bez zapalonych świec nie "obszykowane".
            Mnie drażni co innego. Drażni mnie zastaw się a postaw się. Wystarczy podejść do
            pierwszego lepszego grobu żeby policzyć, że stoi tam kwiatów i zniczy za 200
            złotych. Jakoś ludzie już nie wiedzą, że chodzi o pamięć, modlitwę i symboliczną
            lampkę. Jeśli ktoś ma kupę kasy to fajnie ale biedni którzy mają grób obok nie
            chcą być często gorsi i tak napędza się sprzedaż. Gdyby jeszcze wszystko z
            grobów za 2 tygodnie nie wylądowało na śmietniku to bym zrozumiał.
            Kolejna sprawa drażniąca to pogaduszki w czasie mszy. Ludzie nie mają widać
            czasu spotkać się kiedy indziej więc na cmentarzu muszą głośno opowiadać sobie
            nowiny i plotki przeszkadzając innym.
            Wnerwia mnie troszkę, że całą Polska jednego dnia siada za kółko i zapycha drogi
            a przecież gdyby święta rozciągnąć na 3 dni lub 3 niedziele było by inaczej.
            Drażnią mnie niedzielni kierowcy a najbardziej pijani i pęd na czołówkę na
            wąskiej uliczce obstawionej po obu stronach parkującymi samochodami,
            podjeżdżanie pod samą mogiłę jak by było 10 stopni mrozu i nie dało się przejść
            150 metrów. Ale to chyba wszystkich i to temat na inną okazję.
            Tyle żalu więc na koniec coś pozytywnego może? Cieszy mnie, że mam specjalny
            dzień w roku żeby wspominać zmarłych bliskich bo na co dzień jakoś się nie
            pamięta. Cieszy mnie też klimat wieczornych spacerów po rozświetlonych tysiącami
            lampek cmentarzach i to, że czy pogadać czy pomodlić się ale ludzie odwiedzają
            groby więc na moim kiedyś może też ktoś zapali świeczkę i wspomni mnie mam
            nadzieję, że ciepło choć pewno już nie będzie mi zależało :).
            • t_rex czy ktoś konserwuje stare , 100 letnie groby?? 01.11.09, 21:49
              Łaziku, jako,że często jesteś cytowany w CC, może zainteresujesz ,robiąc
              zdjęcia, redaktorów, starymi 100 letnimi grobami. W rogu od Orylskiej,
              cmentarza przy Płońskiej jest jeszcze kilka, kilkadziesiąt, ciekawych nagrobków
              które stanowią historię naszego miasta. Czy są pod opieką konserwatora?Jeszcze
              trochę a ślad po nich zaginie....pozdrawiam
              • lazikamator Re: czy ktoś konserwuje stare, 100 letnie groby? 01.11.09, 23:06
                Czasami od święta M.Sz. w mało kontrowersyjnym temacie coś tam wklei ;-).
                CC ma swojego dobrego fotografa i trzeba mu podrzucić taki temat.
                Tendencyjnie napiszę,że to tylko wina władz tego miasta,że nie dba o zabytki tego rodzaju. Każdy wie o tym,że Platforma Obywatelska nie patrzy w przeszłość tylko w przyszłość jak ślepa kura w ziarno.
                Megafonblog zapewne odpisze jakie to przepisy regulują i wiążą ręce władzom ręce.
                Ciekawe kto opłaca te stuletnie stare groby ?
                pozdrawiam

t_rex napisał:

> Łaziku, jako,że często jesteś cytowany w CC, może zainteresujesz ,robiąc
                > zdjęcia, redaktorów, starymi 100 letnimi grobami. W rogu od Orylskiej,
                > cmentarza przy Płońskiej jest jeszcze kilka, kilkadziesiąt, ciekawych nagrobków
                > które stanowią historię naszego miasta. Czy są pod opieką konserwatora?Jeszcze
                > trochę a ślad po nich zaginie....pozdrawiam
                • megafon.bloog.pl ke? 01.11.09, 23:51

O rety... Widać strasznie "łazik" lubi mieszać, przerysowywać i koloryzować
                  nadając temu wszystkiemu lekkiej dramaturgii. No cóż, raz dam się sprowokować do
                  "pyskówki", ale poirytowało mnie takie podejście podszyte ignorancją.

Cmentarz przy ulicy Płońskiej jest cmentarzem PARAFIALNYM, zatem żale należy
                  kierować chyba w inną stronę...

Sam nie jestem fanem tego co się w mieście dzieje, a raczej tego co się nie
                  dzieje, a dziać powinno. Jest szansa na zmianę, proponuję wytrzymać i wybrać lepiej.
            • lazikamator Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 01.11.09, 23:23
              Kolega can tak dużo napisał ,że za dużo odpisywania i dobrze ,że zdjecia nie dawałem , bo krytyka moja bylaby w pierwszym wierszu.
              Masz rację o wielkiej komercjalizacji tych świąt już na etapie zaklepywania miejsc kto i czym może handlować przed bramą cmentarną za sowitą opłatą.

Jutro canie wkleję to co mnie zbulwersowało.
              Zapewne pamiętasz wątek o leżących krzyżach,nagrobkach na cmentarzu w Lekowie.
              50tyś mieszkańców miasta razy 2mkw to raptem 10ha.
              A zresztą co ja ci tam będę pisał,sam przeczytaj
              www.um.ciechanow.pl/gazeta.php?gidm=3&girok=2008&gid=1861
              www.um.ciechanow.pl/gazeta.php?gidm=4&girok=2004&gid=107
              a to chyba wszystkich ubawi o jak wielkich kwotach EB pisze
              Ze względu na drastycznie malejącą ilość placów pod pochówki na cmenta-rzu komunalnym oraz duże nakłady finansowe, jakie należałoby ponieść przy urządzaniu dokupionej części gruntów, w 1999 r. zakupiono teren pod nowy

Trzeba jeszcze usunąć karpy cmentarz przy ul. Niechodzkiej. Działka o powierzchni 6,4261 ha kosztowała gminę miejską 72 tys. zł.

Pozdrawiam
    • megafon.bloog.pl Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 01.11.09, 22:21

Panie "łazikuamatorze" mam pewien problem w ocenie Pana działalności. Z jednej
      strony potrzebne jest trochę zaangażowania i krytycyzmu przy omawianiu problemów
      miasta, ale z drugiej strony cechuje Pana pewna tendencyjność i brak obiektywizmu.

Żeby rzucać oskarżenia trzeba też wiedzieć do kogo je kierować. Nie na wszystkie
      kwestie ma wpływ Rada Miasta. Poruszony temat grzebania zmarłych omawia ustawa,
      której kategorie moralności i etyki są obce. Porządkuje ona jedynie problem
      cmentarzy komunalnych oraz okresy przez jakie należy je utrzymywać. Ustala
      ponadto jaki czas należy utrzymywać grób przed ponownym jego wykorzystaniem.

Prawo daje nam możliwości, to czy z nich korzystamy zależy od nas. Jak
      powszechnie się utarło "nie ma nic za darmo", także w kwestii grobów. Jeżeli
      ktoś co 20 przedłuża, czyli opłaca miejsce na cmentarzu, tabliczka z imieniem i
      nazwiskiem może tam stać i 100 lat!

W razie dalszych wątpliwości polecam lekturę ustawy o cmentarzach i chowaniu
      zmarłych.
      • magik1985 Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 01.11.09, 22:28
        Łazik wybierz się na cmentarz przy Płońskiej. może w końcu ktoś poruszy temat
        zagęszczenia nagrobków na tym cmentarzu. Na dwóch metrach kwadratowych to ty tam
        znajdziesz nie jeden, a 3 nagrobki. Czekam na dzień w którym ktoś złamie nogę
        skacząc przez groby, by dostać się do tego właściwego i pozwie zarządcę cmentarza.
        • lazikamator Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 01.11.09, 22:47
          Magiku,wiem jak jest na cmentarzu na Płońskiej, a ty nie rób sobie żartów z jednej hipotetycznie złamanej nogi w przyszłości.
          Wiem,że tam jest ciasno, ale to miejsce ma w sobie magię i jest miejscem historycznym dla miasta i nie przewiduję rewitalizacji tego miasta,a dla ciebie wokół muru położono piekny chodniczek.

magik1985 napisał:

> Łazik wybierz się na cmentarz przy Płońskiej. może w końcu ktoś poruszy temat
          > zagęszczenia nagrobków na tym cmentarzu. Na dwóch metrach kwadratowych to ty ta
          > m
          > znajdziesz nie jeden, a 3 nagrobki. Czekam na dzień w którym ktoś złamie nogę
          > skacząc przez groby, by dostać się do tego właściwego i pozwie zarządcę cmentar
          > za.
      • lazikamator Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 01.11.09, 22:57
        Masz rację megafonie o moim obiektywizmie i tendencyjności.
        Ty podpierasz się przepisami i czujesz się rozgrzeszony, bo masz podkładkę, a ja zadaję pytanie o etykę, moralność,zysk czego ty nie dostrzegasz i nie oceniasz . Nie dogadamy się ze sobą.

megafon.bloog.pl napisał:

>
        > Panie "łazikuamatorze" mam pewien problem w ocenie Pana działalności. Z jednej
        > strony potrzebne jest trochę zaangażowania i krytycyzmu przy omawianiu problemó
        > w
        > miasta, ale z drugiej strony cechuje Pana pewna tendencyjność i brak obiektywiz
        > mu.
        >
        > Żeby rzucać oskarżenia trzeba też wiedzieć do kogo je kierować. Nie na wszystki
        > e
        > kwestie ma wpływ Rada Miasta. Poruszony temat grzebania zmarłych omawia ustawa,
        > której kategorie moralności i etyki są obce. Porządkuje ona jedynie problem
        > cmentarzy komunalnych oraz okresy przez jakie należy je utrzymywać. Ustala
        > ponadto jaki czas należy utrzymywać grób przed ponownym jego wykorzystaniem.
        >
        > Prawo daje nam możliwości, to czy z nich korzystamy zależy od nas. Jak
        > powszechnie się utarło "nie ma nic za darmo", także w kwestii grobów. Jeżeli
        > ktoś co 20 przedłuża, czyli opłaca miejsce na cmentarzu, tabliczka z imieniem i
        > nazwiskiem może tam stać i 100 lat!
        >
        > W razie dalszych wątpliwości polecam lekturę ustawy o cmentarzach i chowaniu
        > zmarłych.
        >
        • megafon.bloog.pl Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 01.11.09, 23:18

Podpieranie się przepisami nie jest dla mnie rozgrzeszeniem. Jest to próba
          pokazania jak jest i z czego to wynika. Jak powiedziałem, wszystko w rękach
          bliskich, ich etyki i moralności. Nie naszą rolą jest ocenianie tego.
          • Gość: HeyJoe Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.09, 18:33
            megafonie czy wg.ciebie cmentarz komunalny na Gostkowskiej ma szansę być takim
            jak ten na Płońskiej czy jak Powązki w Warszawie, gdzie będą groby i historia
            2-3 stuleci.
            • megafon.bloog.pl Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 02.11.09, 22:04

Przede wszystkim uważam, że nieporozumieniem byłoby porównywanie cmentarza
              komunalnego w Ciechanowie do Powązek. Całość w obecnym kształcie jest strasznie
              chaotyczna, pełna dowolność i obecna moda sprawia, że niczym się nie wyróżnia.
              Takie cmentarze są w każdej miejscowości. Zatem nie sądzę, aby w ciągu 100 czy
              200 lat przybyło nam kilka tysięcy "nowych" Powązek.

Rangę cmentarza powązkowskiego podnoszą ludzie tam pochowani. Czasem mawia się o
              nich jako o uczestnikach historii, wpływających na wyobraźnię pewnych kręgów
              ludzi, stąd magia i aura tego miejsca. Dla mnie, spacer po Powązkach był
              niezapomnianym przeżyciem. Podobne wrażenie sprawia cmentarz przy ulicy
              Płońskiej, tchnie przeszłością.

Pewnym pomysłem dla naszego cmentarza komunalnego mogłoby być stworzenie na nim
              alei zasłużonych mieszkańców Ciechanowa. Jednak kłótnie o to kto miałby tam
              spocząć, o kryteria dla ustalanie "zasług" już na wstępie pogrążyłby taki
              zamysł, tak sądzę.
              • Gość: HeyJoe Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 10:14
                Czy megafonie widzisz tam się w tej alejce zasłużonych,że przychodzą ci do głowy
                tak bzdurne pomysły na Gostków ?
                Czy na cmentarzu powązkowskim aleja zasłużonych oznacza ,że w innych miejscach
                nie chowani są znani,szanowani,popularni,zasłużeni?
                • megafon.bloog.pl Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 03.11.09, 10:34

Pozwolę przerwać sobie tę "dyskusję". Zaczęła być poniżej pewnego poziomu.
                  Poszalałeś, dałeś upust emocjom, wystarczy. Jak to mówią:

"Nigdy nie spieraj się z głupcem, gdyż ludzie mogą nie zauważyć różnicy."
      • lazikamator Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 09.11.09, 23:23
        czyli zakład pogrzebowy to rodzaj hieny cmentarnej ?

> Prawo daje nam możliwości, to czy z nich korzystamy zależy od nas. Jak
        > powszechnie się utarło "nie ma nic za darmo", także w kwestii grobów. Jeżeli
        > ktoś co 20 przedłuża, czyli opłaca miejsce na cmentarzu, tabliczka z imieniem i
        > nazwiskiem może tam stać i 100 lat!
        >
        > W razie dalszych wątpliwości polecam lekturę ustawy o cmentarzach i chowaniu
        > zmarłych.
        >

oto przykład,gdzie szanuje się groby i prochy i to naszych wrogów z przed prawie stu lat,a nawet zdarzyło się,że ktos tego 1 listopada tego roku postawił dwa znicze i nikt przez prawie 100 lat nie pomyślał o wykopaniu ich by siać tam zboże lub zalesić obszar.

fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/o5GwHybPVZe6chBtwB.jpg
        fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/MzGbvdilyBJTaPbfAB.jpg
        • megafon.bloog.pl Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 10.11.09, 13:47

Taki sobie cel postawiłem "łaziku" żeby trochę prostować Twoje objawienia. Być
          może ktoś byłby skłonny w nie uwierzyć... Jak już pisałem, trzeba zadać sobie
          trochę trudu zanim zacznie się coś pisać. Skoro nie zadajesz go sobie Ty, zatem
          musi ktoś inny.

Pozwól, że tym razem opowiem Ci historię o tym, dlaczego nie likwiduje się
          cmentarzy wojskowych, nawet tych jak napisałeś "wrogich". Otóż wyobraź sobie
          "łaziku", że już w roku 1933 byli ludzie , którzy przewidzieli ewentualność, iż
          w roku 2009 ktoś może zapytać czemu zaorano miejsce spoczynku np. żołnierzy
          trzech armii walczący w roku 1915 w Bieszczadach. Nie chcąc do tego dopuścić,
          przyjęli w owym roku 1933 ustawę o grobach i cmentarzach wojennych. Była chyba
          na tyle dobra, że jedynie znowelizowano ja w roku 2006. Dodatkowo musisz
          uświadomić sobie fakt istnienia traktatów bilateralnych oraz Konwencji
          Genewskich; m.in. dzięki nim jeszcze nie zaorano Monte Cassino, czy Cmentarza
          Orląt Lwowskich.

• lazikamator Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 11.11.09, 00:48
            znam megafonie to o czym piszesz tylko ,że ja nie zgadzam się na nierówne traktowanie prochów w zależniości czy to zołnierz czy bezdomny menel.
            A tu poczytaj sobie ile krzyku o prochy swoich przodków w miescie Palikota z Platformą Obywatelską w tle
            www.rp.pl/artykul/15,390029_Zbuduja_boiska_na_zydowskich_grobach_.html
    • Gość: w Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.09, 10:21
      mocne słowa łaziku.
      mieszanie prochów we własnej rodzinie jestem wstanie zaakceptować.
    • pierwszy.obywatel Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 02.11.09, 11:44
      wata cukrowa i balony widziałem
      a niedługo za lat kilka nastrój halo łyn od rana trwać będzie przed bramą
      cmentarną ;-(

• Gość: marek zalewski Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 18:51
        ...te baloniki jarmarczne, piwko i ta ,,psełudo-pałacykowata'' chałupa, która
        będzie chyba udawała dom pogrzebowy a także te nagrobki ,,pałacyki''chińskie ...
        po prostu tragedia... to ,,chamerykanski'' dziki zachód... ludzie wydają
        ostatnie wdowie grosze, żeby tylko pokazać ,,ścignąć się'' z sasiadką...
        katastrofa...
    • Gość: anna Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: 83.170.85.* 02.11.09, 17:13
      mnie najbardziej zbulwersowała jedna rzecz - mianowicie byłam po 21 na cmentarzu
      i jakiś chamski duch chciał mnie przestraszyć. to jest bulwersujące - kto
      wpuszcza duchy na cmentarz ? skąd one się tam wzięły? i jeszcze bezczelnie
      straszą ludzi ... OKROPNE
    • lazikamator Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 02.11.09, 23:35
      Jednym słowem czytając megafonabloga z cmentarza na Gostkowskiej nie zrobi się nic historycznego i pamiatkowego.
      Każdy trup bez rodziny i opłaty po 20latch zostanie wykopany i zmieszany z gliną i z piaskiem i przysypie się jego prochami nowego trupa.
      Firma pogrzebowa zarobi,budżet miasta zarobi tylko niesmak pozostaje.
      Oto te przykladowe dwa groby,które mnie zbulwersowały tak idąc sobie tylko jedną alejką.
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/Ed6Un6xArpvuqYuqnB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/mStKAZo8wIKiZx1nvB.jpg
      Nie wyobrażam sobie wykopania np.tych prochów z przed 65lat poległej zołnierki pod Ostródą
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/4WyBweQ2o1UBpYaZfB.jpg
      A może się mylę i to bardzo, bo lastriko zostanie zamienione na coś bardziej nowoczesnego i piękniejszego ?
      • megafon.bloog.pl Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 03.11.09, 00:09

Zadziwiasz mnie "łazikuamatorze"... Przeczytaj jeszcze raz, tym razem uważnie.
        Coś mi się wydaje, że zawarłem we wpisie małą sugestię odnośnie stworzenia
        czegoś na cmentarzu przy ulicy Gostkowskiej. Odnoszę wrażenie, jakby jedynym
        celem Twoich wypowiedzi były próby zrobienia awantury. To nieco infantylne...
        Nie sądzisz?
    • lazikamator Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 02.11.09, 23:45
      a w tym wątku to co widziałem na stacji czyli dokladniej za krawężnikiem stacji Statoil na Kasprzaka i to wszystko układa się w jakiś makabryczny ciechanowski thiller z trupami w roli głównej.
      forum.gazeta.pl/forum/w,557,100267134,100267134,czy_to_normalka_z_plytami_nagrobnymi_.html
    • Gość: HeyJoe Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 08:53
      Aleja zasłużonych na Gostkowie to poroniony pomysł megafonie.blog w tak małych
      miasteczkach jak Ciechanów.
      Nie wiem czy zarzucając komuś zamysł mieszania dokładnie sam tego nie robisz w
      drugim kierunku.
      Niech każdy leży tam gdzie mu rodzina i firma pogrzebowa nastawiona na
      nieprzyzwoity zysk /budowa białego domu pogrzebowego/ wskaże
      • megafon.bloog.pl Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? 03.11.09, 09:33

Nieźle. Widać "łazik" nie potrafi się bronić tylko z jednego nicka. I niech nie
        mówi, że nie bo to ten sam pretensjonalny styl.
    • Gość: HeyJoe Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:04
      Rozbawiłeś mnie megafonie tym swoim tekstem , a coś od siebie napiszesz, gdyż
      cytujesz nieobecnych ;-) ?
      Miło ,że dałeś upust swojej wyobraźni chcąc tworzyć aleję zasłużonych w
      miejscu,gdzie wszyscy są już równi wobec Boga ,a dobrze wiesz jakby taka aleja
      zasłużonych przysłużyła się rodzinie zmarłego w opinii publicznej.

Może podaj jakieś liczby dotyczące cmentarza na Gostkowie, bo mnie interesuje
      spokój zmarłych bez względu na to czy za nich zapłacono czy nie.

Ekshumuje się zwłoki tak wielu z najnowszej historii Polski by ich godnie
      pochować,a tu cichcem wykopuje się prochy by następnego w ramach Nekrobiznsu
      pochować.

Może 'Gazeta śledcza' napisze o tym ?
    • Gość: lolek Re: Czy coś państwa bulwersuje na cmentarzach ? IP: *.multimo.pl 12.11.09, 18:59
      Mnie drazni ta cisza. Nie ma cholera do kogo geby otworzyc. Wszyscy jacys
      sztywni:))) No i oczywiscie prezydenta tez nie mozna spotkac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka