Dodaj do ulubionych

Gdzie jechać na grzyby

IP: *.chello.pl 17.08.10, 16:13
Drodzy grzybiarze!! Proszę Was o podpowiedź, gdzie najlepiej jechać na grzybki. Jak wiadomo sezon się zaczyna a miejsc w okolicy Ciechanowa niby wiele ale nasze okoliczne lasy są różne pod względem ilości owoców lasu. A może zorganizujemy wspólne " GRZYBOBRANIE 2010 ". Spotkamy się w wyznaczonym miejscu i czasie. Potem jakiś piknik rodzinny. Oczywiście każdy z własnym koszyczkiem. Co Wy na to. Czekam na propozycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.10, 16:15
      grzyby sa w oscisłowie
    • Gość: gosc Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.chello.pl 17.08.10, 16:57
      grzyby nie lubią tłoku,
    • Gość: ... Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 20:07
      kiedyś to jeździłam na Marusy, ale od plagi kleszczy przestalam
      jeżdzić. Poza tym aby zorganizować takie grzybobranie to musi byc
      baaardzoo duży las :)
      • Gość: Muchomorek Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.chello.pl 17.08.10, 20:15
        Nie koniecznie można dobrze się bawić zbierając grzybki w średnich lasach i nawet zabłądzić można
        • Gość: f Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.183.235.109.dsl.dynamic.eranet.pl 17.08.10, 20:34
          kilka dni temu w lesie między Rutkami a Sulerzyżem tuż przy szosie
          spotkałem kilka czubajek. Niestety nie miałem w co je zgarnąć, więc
          pewnie jeszcze tam stoją ;-). Wiele razy widziałem ludzi zbierających
          tam grzyby. Można spróbować.
    • Gość: ja Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.chello.pl 18.08.10, 13:54
      Na grzyby to do Ościsłowa są i to nawet dużo ale często robacze. Widać dużo kurek. Stoją około 9.00 - 10.00 przy wjeździe z trasy na Budy chłopaki w wieku średnim i sprzedają po trzy cztery wiadereczka 5 litrowe za 15 zł.
      • Gość: kasia Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 20:56
        hej
        na grzyby zdecydowanie za maków- my jeździmy tam zawsze, ewentualnie za chorzele.
        wiem, wiem daleko ale to ogromne lasy i zawsze nazbieramy (no warunek, że w
        ogóle rosną grzyby:))
        a tu pobliskie lasy to ościsłowo.
        powodzenia
        • Gość: zibo Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 21:45
          Byłem dziosiaj na Budach i za Młockiem. Same szatany, jedyna radość
          to przepiękne okoliozności przyrody... Czaple nawet widziałem za
          Wolą Młocką.
          • Gość: ktosik Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 23:17
            Czemu piszecie ze w Ościsłowie są skoro nie ma?
            Ludzie ruszcie pustymi glowami. Nikt nie robi sobie konkurencji wiec na grzyby
            ludzie jezdza w miejsca oddalone od miejsc sprzedazy. Pozniej glupi czleczyna
            pojdzie w miejsce gdzie owi handlarze stali i przez caly dzien nic nie znajda.
            Ot cala prawda. Wczoraj bylem w Ościsłowie na grzybach. Na 2h chodzenia pol
            wiaderka podgrzybkow i kilka kurek.

z 8lat temu bylem w Janowskich lasach, nie wiem gdzie to dokladnie, bylem wtedy
            pacholeciem. to w 3h zebralismy w 3 osoby caly bagaznik grzybow. Nie dalo sie
            wracac bo gdy sie szlo znajdowalo sie grzyby. Doslownie multum. ze 100kg było.

PS. w Ościslowskich lasach duzo borowikow szatanskich. Radze uwazac. Myslalem
            wczoraj ze znalazlem multum kozaczkow. ale okazaly sie to szatany.
            • Gość: :P Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.tktelekom.pl 21.08.10, 18:08
              zgadzam sie z poprzednikem, jakies 8 lat temu to byly grzyby:) mialem podobna
              historie, nie bylo juz w co zbierac;] malo robaczych a teraz malo grzybow a jak
              czlowiek znajdzie to się okazuje ze robaczki znalazly go pierwsze
              • Gość: f Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.152.142.32.dsl.dynamic.eranet.pl 23.08.10, 12:58
                Kilka lat temu miałem podobne grzybobranie w okolicach Starej Wsi (po drodze z Krzynowłogi do Janowa). Nie zbieraliśmy nawet podgrzybków żeby zostało miejsce na prawdziwki, a i tak ostatecznie wrzucaliśmy w płaszcze przeciwdeszczowe bo zabrakło wiader.
                Kilka dni temu zrobiłem poranny rekonesans po lasach w okolicach Rutek, Suleżyrza (Sulerzyża?), Gumowa i Kownat. Prawda, że z rowerowego siodełka żadne zbieranie, jednak można było dostrzec sporo blaszkowych wszelakiej maści (dużo gołąbków, muchomorów i lejkówek). Rozjechałem też kilka przyczajonych na ścieżce maślaków.
                W piątek na rynku było trochę kurek.
                Jeśli jeszcze nie ma grzybów, to z pewnością wkrótce pojawią się. Pogoda sprzyja.
                Jeszcze coś dla tych co do grzybobrania podchodzą bardziej profesjonalnie ;-) www.grzyby.pl/wystepowanie.htm
                Kiedyś aktywnie uczestniczyłem w zbieraniu statystyk do tej mapki :)
        • Gość: Grzybiarz Re: Gdzie jechać na grzyby IP: 109.243.178.* 21.08.10, 22:48
          Potwierdzam że okolice Gruduska,Chorzeli
    • Gość: rumoka Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 11:50
      Jak na grzyby to tylko do Rumoki.
      • Gość: xxx Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.cdma.centertel.pl 24.08.10, 13:39
        jak na grzyby to tylko do lasu:P
        • Gość: f Re: Gdzie jechać na grzyby IP: *.183.224.62.dsl.dynamic.eranet.pl 24.08.10, 14:45
          I tu Koleżanka/Kolega myli się. Dziś rano na łące na skraju Rutek (nie
          powiem których) widziałem pieczarki :P
    • wiesiek490217 Re: Gdzie jechać na grzyby 24.08.10, 14:42
      DO LASU .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka