Dodaj do ulubionych

Wady chow-chow

09.03.11, 21:34
Bardzo podobają mi się psy rasy chow-chow i z tego co dotychczas o nich czytałam to idealny pies dla mnie. Zastanawiam się czy ma jakieś wady lub cechy o których mało się pisze a które na przykład sprawiają, że nie nadaje się do mieszkania w bloku albo dla rodzin z dziećmi?
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Wady chow-chow 10.03.11, 15:11
      Z tego co wiem, to sa niezalezne, uparte i zazdrosne (uwaga - dzieci!). Nie sa polecane dla rodzin z dziecmi ani z malymi zwierzetami. W Stanach sa na "czarnej liscie". Niech Cie nie zmyli wyglad malego misia - jako nastolatka widzialam na wystawie jak chow zaatakowal przechodzaca kobiete. Do dzis sie ich boje ;).
      Film o chowach:
      www.youtube.com/watch?v=xnKGfJuJnts
      • mamameg Re: Wady chow-chow 10.03.11, 21:37
        Dzięki, wiedziałam, że będzie jakiś haczyk:/ a takie są piękne i właściwie wszystko co czytałam mi u nich odpowiada. Tylko przeoczyłam że nie nadają się dla rodzin z dziećmi.
        • rikol Re: Wady chow-chow 27.05.11, 13:41
          Do tego maja sklonnosc do chorob oczu (z powodu wzorca rasy oczy sa niefizjologiczne), trzeba to leczyc operacyjnie. Majatez wady charakteru. Poznalam kiedys chow-chow i zdecydowanie ten pies mi nie odpowiada. Nie nadaje sie na psa rodzinnego. W ogole psy azjatyckie maja dystans do ludzi. Azjaci maja inny stosunek do psow niz Europejczycy, stad te roznice charakteru psow.

Polecam zrownowazonego kundla ze schroniska, np. jakas mieszanke owczarka niemieckiego. NIe bedzie mial chorob zwiazanych z opadajacym tylkiem (jakie maja czysto rasowe owczarki), a charakter powinien miec dobry. Zapytaj pracownikow. Zreszta w schroniskach maja tez psy rasowe, szczeniaki, do wyboru do koloru. Polecam.
    • thekill Re: Wady chow-chow 11.03.11, 21:14
      O ile mi wiadomo chow-chow hodowane były na mięso, więc są wobec ludzi bardzo szorstkie, nie skore do pieszczot. Nie przepadają za dziećmi, dlatego też nie jestem pewna, czy to odpowiednia rasa dla rodzin. Jednak dobra socjalizacja może zmienić wszystko, tylko trzeba zacząć uczyć już pierwszego dnia w domu. Są dość leniwe, a ich sierść może przysporzyć nieco kłopotów, niewyczesywana codziennie.
      • ewelsia Re: Wady chow-chow 12.03.11, 06:44
        A ja znalazłam takie informacje :
        -szczególna osobowość, nawet przez fanów rasy przedstawiany jako pies prawie nie do ułożenia , trudny,nie jest skłonny do posłuszeństwa
        -wierny, przywiązany do właścicieli, obcych nie akceptuje, szczeka często
        - potwierdzam info przedmówczyni, kiedyś był zwierzęciem rzeźnym (pochodzi z Chin, tam psy się jada...), został tak anatomicznie stworzony, aby budowa ciała uniemożliwiała mu bieganie, żeby mógł wytworzyć jak najwięcej tkanki tłuszczowej
        -tylko dla cierpliwego wyrozumiałego właściciela, nie dla aktywnych, powinien być jedynym zwierzęciem w domu
        - dzieci tak, ale na odległość raczej
        - pielęgnacja kłopotliwa, codzienne czesanie
        • noname2002 Re: Wady chow-chow 12.03.11, 10:47
          Czesanie mi nie przeszkadza, miałam długowłosego psa, to mnie odstresowuje. Mała aktywność to raczej zaleta w mieście, chociaż z drugiej strony lubię długie spacery.
          Ale czytałam, że właśnie mało szczekają, skąd taka informacja że są hałaśliwe?
          • moonalisa Re: Wady chow-chow 27.05.11, 16:00
            Znam parę piesków tej rasy,żaden nie jest hałaśliwy,wręcz odwrotnie-wyjątkowo cichy,wręcz flegmatyczny, z dystansem,mało ekspresyjny tzn.nie widać po nim emocji jak u innych psów-ledwo machnie ogonem na powitanie,wyraz pyska ciągle taki sam-misiowaty:)-dlatego podejrzewam,że bardziej trzeba domyślać się co czuje i jakie ma zamiary(wprawne oko właściciela rozpozna jego nastrój) nie zaczepia ludzi ani innych psów,świetny stróż i kompan spokojnych spacerów dla spokojnej osoby.Potrafią godzinami siedzieć jak posąg przed domem i obserwować z pod przymrużonych oczu otoczenie,gdy w tym czasie pies sąsiadów(mix) biega wzdłuż ogrodzenia,obszczekując przechodniów lub bawi się patykiem.
            Jednak wszyscy właściciele chow-chow twierdzą ,że to idealne psy.
            • akszeinga1977 Re: Wady chow-chow 23.06.11, 08:59
              Zgadzam się z moonalisą-są to psy ciche i rzeczywiście spokojne.Mało tego mój chow chow był chowany z dzieckiem i nigdy nic się nie wydarzyło a wręcz przeciwnie kiedy latem kładłam córeczkę w leżaczku w ogrodzie Tora nie odstępowała małej na krok-wiernie pilnowała.I co dziwne a czemu również dziwię się kiedy treserzy mówią iż chow chow jest psem nie do ułożenia-tu się mylą-jak najbardziej Tora była ułożonym pieskiem-kiedy chciała jedzenie prosiła łapką-bo tak ją nauczyliśmy,kiedy mała płakała Tora biegała i alarmowała.W domu nic nie zniszczyła-mogła spać na kapciach a w zęby nie chwyciła.No i od małego w domu nic nie nabrudziła-wytrzymywała nawet do 14 godz.kiedy bywaliśmy w pracy.Była nauczona -kiedy byliśmy w domu-żeby wyjść się załatwić popiskiwała i biegała do drzwi.Wspaniałe psy.Faktem jest że chorują i to właśnie spowodowało że dziś nie ma Tory z nami ale z mężem kochamy te psy i właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań szczeniaczka,więc jeśli ktoś tu zagląda z kujawsko pomorskiego to jestem zainteresowana kupnem maleńkiej suni.tel.504 789 414

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka