Dodaj do ulubionych

Imreza modelarska.

IP: *.146.78.99.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.09.10, 23:17
Poszukuję osób które mogą pomóc w organizacji imprezy modelarskiej z okazji Dnia Dziecka 2011.
Temat przewodni - modelarstwo kolejowe w wielkości TT (1:120)
Istnieje możliwość wystawienia makiety (piątek montaż, sobota, niedziela wystawa) - wymagana sala gimnastyczna lub obiekt o zbliżonych wymiarach.
global.images8.fotosik.pl/246/471797e64bfbb96c.jpg
Zdjęcie z imprezy w Sosnowcu 2010.
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Impreza modelarska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 23:52
      LOKowska modelarnia na Rzeczkowskiej chyba umarła więc uderzaj raczej bezpośrednio do szkół i szukaj sponsorów (Bank Spółdzielczy, Fanar, może wsparcie od miasta itd)
      • Gość: _Kilkujadek_ Re: Impreza modelarska. IP: *.182.145.159.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.09.10, 19:50
        LOK-owska modelarnia działa na miarę swoich możliwości, niestety aktywnych modelarzy w Ciechanowie jest niewielu.
        Dawniej "kolejka elektryczna" cieszyła się ogromnym powodzeniem. Dziwi mnie, że w czasach gdy nastąpił ogromny postęp technologiczny, ta forma działalności modelarskiej została prawie zapomniana. Modelarstwo uczy i wychowuje. Jest bardzo popularną formą spędzania wolnego czasu w Niemczech, gdzie z okazji imprez spotkać można całe rodziny.
        img525.imageshack.us/f/70291782.jpg/
        I tu miły akcent. Na plakacie reklamującym ogromną imprezę w Lipsku znalazł się syn naszego kolegi Marcina Turko - Piotr.
        • Gość: x Re: Impreza modelarska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 22:46
          Cóż, modelarstwo to drogie i pracochłonne hobby więc w dobie komputerów mało kto się do tego garnie.

Ciechanów to raczej modele czołgów i samochodów, nie wiem czy są jacyś "kolejarze".
          • Gość: _Kilkujadek_ Re: Impreza modelarska. IP: *.182.146.140.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.09.10, 23:24
            "Cóż, modelarstwo to drogie i pracochłonne hobby więc w dobie komputerów mało kto się do tego garnie."
            Niestety jest to prawda. Łatwiej klikać w klawiaturę niż cokolwiek zrobić.
            Modelarstwo rozwija...
            images44.fotosik.pl/26/313f2f303966d4a8.jpg
            Ten fragment makiety powstał z patyków, chwastów, trocin, klejów i farb.
            Zależy nam na dobrej zabawie i jeżeli kogoś zainteresuje ta forma wypoczynku będzie nam miło. Ze wstępnych rozmów z Ciechanowskim Klubem Modelarskim dowiedziałem się, że istnieje możliwość wspólnej wystawy naszych prac.
            Reprezentujemy inicjatywę "oddolną" czyli to my modelarze prosimy władze samorządowe i instytucje o pomoc w zorganizowaniu imprezy dla szerszego grona widzów.
            • Gość: yea Re: Impreza modelarska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 02:16
              W tym mieście nie ma na nic tylko tłumne gó..cio dające wycieczki do miast partnerskich. Za 1 taką wycieczkę mogły by prężnie działać 2 kluby skupiające kilkadziesiąt osób. Za komuny była kasę a teraz nie ma. Czy o taką wolną Polskę walczyliśmy?.
              Patrzyłem na ceny zestawów H0 i tak się nawyrabiało, że jako dziecko było mnie stać a teraz nie. 250 złotych za bardzo prosty zestaw startowy to dużo jak na nasze realia 1/4 wypłaty. Zestaw cyfrowy to 2 razy tyle a lokomotywy z trociny nie da się zrobić :).
              • Gość: x Re: Impreza modelarska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 09:50
                Dlatego dzieciaki wolą kupić za 100zł komputerowy symulator lokomotywy ;)
                • Gość: _Kilkujadek_ Re: Impreza modelarska. IP: *.182.156.184.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.09.10, 11:24
                  Żaden symulator nie zastąpi prowadzenia pociągu na makiecie. W jazdach FREMO obowiązuje rozkład jazdy i przestrzeganie wszystkich przepisów spotykanych na kolei.
                  "Za 1 taką wycieczkę mogły by prężnie działać 2 kluby skupiające kilkadziesiąt osób. Za komuny była kasę a teraz nie ma. Czy o taką wolną Polskę walczyliśmy?."
                  Modelarstwo to nie tylko kasa. Zapewne gdyby było więcej chętnych, Ciechanowski Klub Modelarski byłby znacznie prężniej działającą jednostką.
                  Patrzyłem na ceny zestawów H0 i tak się nawyrabiało, że jako dziecko było mnie stać a teraz nie. 250 złotych za bardzo prosty zestaw startowy to dużo jak na nasze realia 1/4 wypłaty. Zestaw cyfrowy to 2 razy tyle a lokomotywy z trociny nie da się zrobić :).
                  Żadne hobby nie jest tanie. Modelarstwo kolejowe w dużym stopniu polega na zakupie gotowych elementów takich jak tabor i budowie makiety. Nie jest to regułą, bo jest wielu kolegów potrafiących samemu zrobić lokomotywę lub wagon i nie z trocin lecz z blach.
                  Ja nie mam takich umiejętności dla tego skupiłem się na budowie makiety.
    • carlos678 czy sa tutaj modelarze samolotów ? 11.09.10, 05:01
      To tez ma wzięcie w społeczeństwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka