Dodaj do ulubionych

TBS i "rachunki".

IP: *.146.152.27.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.01.11, 20:41
Teoretycznie TBS powinien mieć jakieś pojęcie jakie rachunki wystawia, a praktycznie jest tak jak w filmie "Miś". Na rachunkach jest masa błędów i co ciekawe - prawie zawsze na niekorzyść lokatorów. Lokatorom TBS zalecam bardzo wnikliwą analizę wszystkich rachunków, ich zgodności z uchwałami oraz bardzo dużą rozwagę przy podpisywaniu jakichkolwiek dokumentów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mieszkaniec Re: TBS i "rachunki". IP: 194.181.0.* 12.01.11, 08:14
      Słusznie, wystawione rachunki są informacją dla klientów, którzy powinni je przeczytać. Stąd powyższy apel jest jak najbardziej słuszny. Czytajmy rachunki, ze zrozumieniem. Umowy również....
      • Gość: Ryszard Ochucki Re: TBS i "rachunki". IP: *.182.71.48.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.01.11, 14:35
        Rachunki są dokumentem i muszą być wystawione zgodnie z prawem i obowiązującymi przepisami. Po to są liczniki wody aby przemnożyć zużytą ilość x cenę metra sześciennego.
        • Gość: doświadczony Re: TBS i "rachunki". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 20:42
          Rachunki za wodę będą tylko "dokumentem" gdy liczniki będzie odczytywał Zakład Wodociągów i Kanalizacji ( podobnie jak za prąd ENERGA ).Jeśli tak się nie stanie to doliczą sobie w TBS ( u mnie w spółdzielni ) co zechcą np. tzw ubytki wody.Zużywam około 4 m3 wody miesięcznie a S-nia dopisuje mi 2 m3 ubytków....
          Właśnie jak większość mieszkańców S-ni czekam na rozliczenie niedoboru za rok 2010.
    • Gość: Monika pyta Re: TBS i "rachunki". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 09:55
      W TBS sp. z o. o panują komunistyczne rządy ...czas by Pan Prezydent Wardziński się temu przyjrzał. Prezes Bochnia juz niejednokrotnier wykazał się nieudolnością na zajmowanym stanowisku. Totalny bałagan, nie ma się do kogo zwrócić...ponieważ te stare emerytki "administratorki" nie maja pojęcia o administrowaniu.
      • Gość: katarzyna 125 Re: TBS i "rachunki". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 10:01
        Masz rację Moniko. Może by tak Pan Bochnia przyjkrzał się jak działa SMLW ZAMEK...gdzie bloki są systematycznie ocieplane i odnawiane. DZielnica BLOKI ...prosi o pmstę do nieba. Wg mnie Prezydent powinien wyczyścic cały TBS i powołać na stanowiska odpowiednich ludzi a te stare administratorki na emerytury, wtedy być może znmalazłyby się środki na remonty. Należy zaznaczyć ze czynsz jest więksZy niż w ZAMK-U...jak to należy rozumuęc ...domyślcie się ....???
        • Gość: lokatorka Re: TBS i "rachunki". IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 10:57
          rzeczywiście, rachunki są bardzo wysokie, moi znajomi przy większym metrażu w Warszawie (!)płacą mniej niż ja!! to się zupełnie mija z celem, zwłaszcza, że te mieszkania miały być dla ludzi niezamożnych, a ich utrzymanie jest o wiele wyższe niż w spółdzielniach i ciągłe podwyżki, czasami co miesiąc...jestem ciekawa gdzie naprawdę idą nasze pieniądze.. bo wątpię, że na utrzymanie mieszkań..
          • Gość: do lokatorki Re: TBS i "rachunki". IP: 178.217.248.* 26.02.11, 09:33
            dokonaj analizy opłat,to sie dowiesz, że ponad 45 procent to koszty ciepła.trzy podwyżki ciepła od listopada 2008 do lutego 2011.w warszawie ostrołęce płocku i podobno płońskuciepło jest dużo tańsze,bo znacznej części to ciepło odpadowe z produkcji np.enrgii elektrycznej.może pec i władze miasta zastnwiły się nad tym.moim zdaniem działalność spółek komunalnych to nie tylko ekonomia ale również element polityki społecznej w mieście.rozwój ich powinin być wspierny z kasy miasta.inwestycje z kredytów czy ze srodków z amortyzacji to wzrost cen usług
          • Gość: Lokatorka TBS Re: TBS i "rachunki". IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 20:17
            Rzeczywiscie z tymi rachunkami z TBS jest cos dziwnego.Mam za 50cio metrowe mieszkanie za 2010 rok dopłatę 320zł za centralne ogrzewanie a moja kuzynka za takie samo mieszkanie w spółdzielni 120 zł zwrotu.Bloki mają tyle samo lat i są jednakowe. Rozmawiając z wieloma mieszkańcami TBS-u i Spółdzielni z miasta to widzę,że ci pierwsi maja duże dopłaty a drudzy niewielkie ale zwroty kosztów.(W ubiegłym roku dopłata u nas była tylko 30 zl,)trudno mam się z tym pogodzić i zrozumiec, mimo że biuro tłumaczy,że takie koszty podaje ciepłownia.Zresztą i tak wytłumaczą jak chcą,podadzą liczby, których lokator nie jest w stanie sprawdzić,a Ty biedny człowieku płacz i płać.

• Gość: Lokatorka TBS Re: TBS i "rachunki". IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 20:23
              Jeszcze jedno,przez cały rok płaciłyśmy zaliczkowo takie same pieniadze za m2 centralnego ogrzewania.
    • Gość: najemca w TBS Re: TBS i "rachunki". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 22:47
      zarząd TBS podejmuje uchwały odnośnie bardzo ważnych dla najemców kwesti- szkoda tylko ,że nie mozna ich tresci znaleźć nigdzie a panie w administracji nie są skore do ich pokazania-zawsze cos stoi na przeszkodzie- dlaczego wszelkie regulaminy odnośnie rozliczeń nie sa publikowane np na stronie internetowej TBS- a tak zobaczcie jaka ta strona jest aktualna nic nie zmienia sie od 5 lat z wyjatkiem ogłoszen zamówień publicznych, ciekawe kto ma w tym interes aby najemca był nie doinformowany ...
      ps a tak na marginesie jakie koszty związane z utrzymaniem budynków ponosi TBS skoro wszystkie dopłaty za np. awarię wody czy płukanie sieci c.o. przerzuca na najemców ?
      • Gość: R.Ochucki - true Re: TBS i "rachunki". IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 19:42
        Do założyciela wątku : nie podszywaj się pode mnie bo Ryszard Ochucki jest tylko jeden i to jestem JA
        • Gość: R.Ochucki - true Re: TBS i "rachunki". IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 19:51
          ciąg dalszy do podszywającego się : może Ty jesteś Rysiek z Klanu, Rychu Peja, Ryszard Rynkowski albo jakiś inny sławny Rysiek ale na pewno nie Ryszard Ochucki!!
    • Gość: loka-tor Re: TBS i "rachunki". IP: *.play-internet.pl 27.02.11, 16:19
      pies ich jeb... burdel bym ich kur... kazał pozamykać cały tbs pod jedną celę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka