mirusia1989 28.02.11, 09:05 Ile kosztuje chrzest w kościele sw Piotra? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olof Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.cnow.pl 28.02.11, 12:11 zależy kto chrzci; ceny od 80 do 1450 złotych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.centertel.pl 28.02.11, 19:57 wcale nie "zależy"... tam nie ma "cennika" tak jak w innych parafiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.play-internet.pl 28.02.11, 20:07 Ja na Twoim miejscu pogadałabym z wikarym, Winnickim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 20:49 Ja chrzciłam dziecko w tamtym roku i z płaciłam 200 zł nie było co łaska tylko odrazu kwotę ksiądz podał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecha Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 09:36 Słuchajcie ale o co chodzi??? przecież za sakrament nie powinno się płacić !!! Nie rozumiem dlaczego kościół od lat zdziera od wiernych za chrzty, pogrzeby itp. czy musimy płacić za to żeby być dobrym katolikiem ??? czy jeżeli ludzi by nie płacili ich dzieci były by pogańskie??? co zrobić jak ludziom brakuje pieniędzy na wszystko ale na kościół muszą dawać ???? nie rozumiem tego i dlatego jestem wierzący ale nie praktykujący.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyuhyu Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 10:36 w klasztorku 160 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 19:56 co Łaska + vat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 20:07 wierzący nie praktykujący to jak świetny kierowca mający w d.pie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.play-internet.pl 01.03.11, 21:01 A ja nie będę płacić za swoją wiarę,bo nie w monetach i banknotach powinna się ją mierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecha Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:06 A co w tym dziwnego ??? Ja wierzę ale moja wiara nie polega na płaceniu za przynależność do samej wiary ani na leżeniu w kościele! Modlić mogę się wszędzie czyż nie ??? Nie mam nic do tych którzy wybrali taką stronę wiary ale nikt nie zmusi mnie a bym wierzył w kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.cnow.pl 02.03.11, 09:50 O czym ty mówisz nie będziesz płacił za wiarę.Nie wiedziałam że za wiarę się płaci,myślałam że datki jakie dajemy dajemy na utrzymanie kościoła i duchownych.No chyba że wyślesz księży do pracy np.w piekarni.W nocy będą piec chlebek a w dzień udzielać posługi tym wierzącym którzy jeszcze jej potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecha Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:07 Jak bym mógł to bym ich wysłał na księżyc nawet!! nie tylko do piekarni. Nie wspomnę o podatkach dlaczego kościół jest nieopodatkowany myślę że pieniądze z podatku jaki by płacił kościół wystarczyły by na to by pomóc biednym i potrzebującym ludziom i dzieciom. A dla czego nie płacą no pomyśl wystarczy się zastanowić! Co łaska twoje argumenty sa żenujące ciekawe czy jak ktoś ci umrze w rodzinie czy ksiąc za darmo ci go pochowa bo ja nie słyszałem o takim przypadku. I ty mówisz że nie płacisz za wiarę ??? Jak mam rozumieć zatem opłatę za sakrament Chrztu Świętego?? Ciekawe co Jezus by na to powiedział. Myślę ze szczęśliwy nie jest jak widzi jaki tu biznes na wierze się robi Reasumując to nieważne jak nazwiemy datki pieniężne "co łaska czy cennikiem za Chrzest" jest to forma płatności więc uważam że za to żeby być katolikiem w Polsce trzeba płacić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 11:39 brawo zgadzam się z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olof Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.cnow.pl 02.03.11, 15:29 obywatelu "klecha" - przechodzisz zatem obok kościoła pod wezwaniem św. Piotra - murowanego, całkiem sporego budynku - i w niego nie wierzysz? widzisz, że stoi, wiesz, że to kościół, ale mimo to w niego nie wierzysz? doprawdy zdumiewające... rispekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkd Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 16:26 Bravo piekna wypowiedz... ja tez nie zamierzam dorabiac tej mafii nie żenie sie a jak mi nie bedzie chcial dziecka ochrzcic to tylko o nich swiadczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 01:12 a od czego by płacił podatek? W tej chwili parafia płaci od liczby osób zamieszkałych na jej terenie, również niekatolików. No i co? A słyszałeś o Caritasie? Zadaj sobie trud poszukania danych o wartości pomocy przekazywanej przez tą instytucję i porównaj np. WOŚP i PAH. Będzie Ci łyso... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 05:23 Sam ochrzciłem syna w/g katechizmu kk,z wody.Bez tej całej szopki.Jezusa ochrzcił jego kuzyn i dobrze,a co najwarzniejsze NIE KSIĄDZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiara po polsku Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.cnow.pl 03.03.11, 09:33 Oczywiście że tak nikt was nie zmusza do chrztu w kościele,brania ślubu kościelnego ,pogrzebu z księdzem nie chcesz nie musisz no i nie będziecie płacić na kościół, chyba że boicie się co ludzie powiedzą WIERZĄCY- NIE PRAKTYKUJĄCY A RACZEJ PRAKTYKUJĄCY GDY WYPADA!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecha Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 10:15 ciekawe jaki ty praktykujący jesteś ???? pewnie każdy by się uśmiał !! Ale nie odpowiadaj mi na to odpowiedz to sobie samemu przed Bogiem !! A co do tego "olafa" to chciałbym ci powiedzieć że wiara nie polega na wierzeniu w to co się widzi i jest materialne, czego możesz dotknąć, poczuć, powąchać !! lecz na zaufaniu słowu Bożemu, przestrzeganiu X przykazań Boskich ( nie kościelnych ), oraz rozmowie z nim. Człowieku jak twoja wiara opiera się na tym co widzisz to już ci współczuje, ale wiem że takich jak ty jest bardzo dużo. Pamiętaj ze nie zawsze to co widzi ludzkie oko jest prawdziwe!!! Ale zapewne ty wiesz lepiej bo chodzisz do kościoła :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olof Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.cnow.pl 03.03.11, 18:47 no i o to właśnie mi szło - nie wierzysz w materię; widzisz ją i nie wierzysz; to naprawdę zdumiewające; to i w Wieżę Eiffla nie wierzysz, i w piramidy... niezła historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecha Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.play-internet.pl 05.03.11, 14:45 kolego "olof" ty masz albo 12 lat albo nie masz pojęcia o czym tu mówisz . Chciałem ci powiedzieć że co innego jest wiara a co innego są pozostałości historyczne. Czyli dowodu materialne pozostałości po kulturach czy samych ludziach. Ale jeżeli ty wierzysz w wierzę Eiffla to widzę że nie mamy o czym rozmawiać. mogę ci tylko życzyć dużo szczęścia w życiu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olof Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.cnow.pl 06.03.11, 09:26 proszę bez koleżeństwa; i obywatel "klecha" nadal nie wierzy w Wieżę Eiffla, w piramidy, w Wielki Mur Chiński, w rzekę Amazonkę? to się nadaje do prasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecha Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 10:59 A ufo też wierzysz ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olof Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.cnow.pl 08.03.11, 14:31 Amazonka w jednej kolumnie z ufo - to zestawienie wiele wyjaśnia - ale... rzeka jest zaznaczona na wielu widzianych przeze mnie mapach, jest opisana w książkach, znajomi zachwycili się nią podczas wizyty w Ameryce - wierzę zatem w Amazonkę; a obywatel twardo nie - powtarzam więc uparcie: to się nadaje do prasy; chociaż... momencik, może obywatel "klecha" nie słyszał nigdy o rzece Amazonce, nie widział fotografii, nie czytał relacji, nie oglądał filmów? hmm... ale to również nadaje się do prasy; z drugiej strony brazylijscy Indianie najprawdopodobniej nie wierzą w Polskę, nie wspominając o np. rzece Wiśle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.centertel.pl 04.03.11, 10:53 "klecha" co by powiedział Jezus na datki na kościół ? Za pewne kazał by oddać Cezarowi to co Cezara. Co do podatku to dlaczego księża mają płacić podatek od pieniędzy i tak już raz opodatkowanych ? W świetle nauczania Jezusa Kościół powinien płacić podatek. Wierzący nie praktykujący, a kto to jest ? Jak można być wierzącym Katolikiem a nie praktykującym ? Jeżeli nie praktykujesz a twierdzisz że jesteś wierzący to kłamiesz. Pierwsza podstawowa sprawa o której mówi Jezus jest to spożywanie Ciała i Krwi Jego - a jak to robisz skoro nie praktykujesz ? Co do tego że Jezusa ochrzcił kuzyn to ok, ale Jezus nakazał chrzcić swoim Apostołom a nie Ojcom, Kuzynom, Braciom i Siostrom. Chrzest z wody ? Przecież jest to chrzest którego udziela się w sytuacji zagrożenia życia dziecka. Co do pogrzebu to w zeszłym roku chowałem swojego Ojca. Pogrzeb był w kościele św. Piotra i muszę Cię rozczarować bo w owej Parafii zapytano jaką możemy złożyć ofiarę za pogrzeb. Nikt nie podał żadnej kwoty. Sakramenty nie są płatne bo nigdzie w prawie kościelnym nie ma zapisu o pobieraniu opłaty za sakramenty. Żeby mógł istnieć budynek kościoła to trzeba go opłacać (prąd, woda, gaz) tak jak w domu. Nikt nikogo nie zmusza aby chodził do kościoła, ale jeśli już ktoś do niego chodzi nie chce siedzieć po ciemku, nie chce w nim marznąć to złożenie ofiary powinno być tak oczywiste jak zapłacenie za chleb w piekarni. Oczywiście, wiem że niektóre parafie mają wymyślone jakieś abstrakcyjne opłaty, czego nie powinno być w kościele bo kościół to nie sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecha Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.play-internet.pl 05.03.11, 14:41 widzę że kolega "gość" z ekonomią na bakier bronisz tego kościoła jak pies kości choć argumenty twoje są tak płaskie i proste jak księża których znam!! mówisz o podatkach od pieniędzy ??? posłuchaj może pracujesz ??? i twoja pensja czyli twoje pieniądze są opodatkowane tak ?? a jak płacisz za chleb to płacisz z podatkiem czy nie ??? jak płacisz za leki swojego dziecka to płacisz z podatkiem czy nie?? jak Pochowałeś swojego Ojca "z wyrazami szacunku dla twojego taty" to pochowałeś go w trumnie którą kupiłeś w cenie netto czy brutto??? Odpowiedz jest Jedna z VAT-em. Więc nie rozumiem dlaczego księża mają nie płacić podatków od darowizny. !! Kilka lat temu człowiek który oddał nadmiar chleba który sam wyprodukował został skazany za to ze nie odprowadzał podatku od darowizn. Darowizn które oddawał potrzebującym biednym i głodnym ludziom. Nie dziwi cię ten fakt ?? Ciekawe dla czego kościół skoro łamie ten przepis nagminnie wcale jest nie karany. ???? Co do siedzenia w zimnym kościele to powiem ci że gucio mnie to interesuje ponieważ nie chodzę. A co do mojej wiary to kolego pierwsza podstawowa sprawa jaką Bóg nam nakazał to "Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli "- i tu Bóg wskazuję kto jest twoim zbawicielem a następnie "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" Zapewne ty jako katolik poprawny wiesz co zacytowałem dla mnie to jest zbiór podstawowych nakazów moralnych które spełniały się w Jezusie Chrystusie!! Ale może podstawy twojej wiary są nie w Bogu i jego fundamentach a murach tego budynku co nazywasz go domem Bożym ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 10:56 To co dzieje się w polskim kościele to obłuda. Wzorem innych kajów księża powinni mieć żony i dzieci, pracować, służyć Bogu nie rezygnując z normalnego życia. Nie wierzę w ten ich celibat i oddanie. Z drugiej strony to może i lepiej ze mają jakąś gosposię niż mieliby męczyć małoletnich chłopców jak to czynił jeden z ciechanowskich księży! zdecydowanie mieliby większy szacunek i nikt nie protestowałby by złożyć się na rachunek za prąd np. Nie oszukujmy się księża się nie styrają, zec można ze wiodą słodkie życie, gosposia ugotuje, posprząta, potowarzyszy na wakacjach tudzież przy wyborze nowego auta ... :)Ciepło w tyłek i tylko brzuchy im rosną.. życ nie umierać .Ale to wina społeczeństwa że godzi się na takie średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 01:21 już widzę jak z sympatią patrzysz na nową sukienkę żony księdza... a co z przenoszeniem księży z parafii do parafii (wikarych przenosi się mniej więcej co 2 lata), gdzie te żony miałyby pracować? Łatwo się mówi o celibacie, ale kto pomyśli o ewentualnych żonach? Feministki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-[ Re: Chrzest w sw. Piotrze do gościa IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 11:41 Tak, wszystko się zgadza, oprócz tej płatności za pogrzeb, bo w tej parafii miałam swój ślub, pogrzeb w rodzinie i inne uroczystości i nie było pytań ile możemy ofiarować, tylko zwykły cennik. Przy ślubie próbując wynegocjować mniejszą "ofiarę" powiedziano nam, że nas jest trzech - musimy się jakoś podzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł bul-komorowski IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 01:15 pozdrawiam brata w wierze w ortografię. Kto powiedział, że słowa "najważniejsze" nie mozna napisać przez "rz"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \/\/\ Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 11:28 to jeszcze udzielaj sam ślubów w swojej rodzinie i odprawiaj pogrzeby. Chrzest z wody oddaje się samemu w nagłych przypadkach - np. gdy jest zagrożenie życia dziecka. A tak poprostu - aby nie iść do księdza, to jakaś profanacja. żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \/\/\ Re: do Ojca oczywiście wypowiedź IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 11:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 12:30 Nikt was na siłę ateiści i opluwacze do Kościoła nie ciągnie. Zastanówcie się, w życiu piękne są tylko chwile dla których warto żyć, ale z wiarą w Boga,bo ona pomaga nam żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mirusia1989 Re: Chrzest w sw. Piotrze 11.03.11, 20:45 Ale przecież jak nie zapłace to mi nie ochrzczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parafianin Re: Chrzest w sw. Piotrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.11, 18:52 Wydaję mi się że nie znacie, ks. P ROBOSZCZA GRACZYKA jest to inteligentny wspaniały ksiądz, takich jak on możecie tylko pozazdrościć , dusza człowiek , nikogo nie opuści w potrzebie . Jestem wierzący do kościoła chodzę rzadko . Pozdrawiam Ks. DZIEKANA E. GRACZYKA . Odpowiedz Link Zgłoś