Dodaj do ulubionych

dawcy szpiku

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 08:30
pokazywarka.pl/dawcy_szpiku_kostnego/
przemyślcie ile możemy zrobić niewielkim wysiłkiem
Obserwuj wątek
    • Gość: dfg Re: dawcy szpiku IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 20:09
      pierwsze słyszę, że wystarczy przesłać pocztą materiał genetyczny. Ja chciałam być zarejestrowana jako potencjalny dawca szpiku, ale z tego co się dowiedziałam, to trzeba było jechać na badania do Warszawy (pobranie krwi), bo w Ciechanowie chyba nie można tego załatwić.
      • Gość: - Re: dawcy szpiku IP: *.cdma.centertel.pl 21.05.11, 21:15
        Ja wysyłałam pocztą. Zalogowałam się tylko na stronie fundacji, a oni mi wszystko przesłali do domu: www.dkms.pl. Pozdro
      • Gość: anka Re: dawcy szpiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 21:21
        Bo do niedawna tak właśnie było- kilka lat temu szukałam informacji na ten temat i znalazłam tylko wzmiankę , że " w krajach Europy zachodniej rejestracja następuje przez przesłanie próbek śliny". U nas można to było załatwić tylko osobiście w kilku szpitalach w większych miastach. A nie oszukujmy się, dużo ludzi zrezygnowało z tego pomysłu właśnie dlatego, że nie mieliśmy możliwości zrobić tego w Ciechanowie. Do tej pory przeszkadzają mi godziny przyjęć w punkcie krwiodawstwa (i tylko to, bo Panie są tam przemiłe)... Ktoś powie że to marna wymówka? a owszem, marna... tyle ze do Warszawy na rejestrację pewnie nie pojechałabym a tu się zarejestruję. ktoś jeszcze ?
        • bull475 Re: dawcy szpiku 22.05.11, 17:09
          Jakiś czas temu była fundacja która pobierała krew dla potencjalnych dawców szpiku.
          Teraz można zarejestrować się i wysłać im próbkę śliny. Link podany wyżej.
          Na pewno niedługo zostanie znów zorganizowana taka zbiórka ;)
    • Gość: M. Re: dawcy szpiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 20:47
      Up.
      • Gość: logop Re: dawcy szpiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 22:45
        jestem zarejestrowana w www.dkms.pl/choose.html . Polecam każdemu! :)
    • Gość: .l Re: dawcy szpiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 16:59
      up
      • Gość: Opus Re: dawcy szpiku IP: *.play-internet.pl 25.05.11, 17:51
        Dawców szpiku jest bez liku.
        • Gość: tgiut Re: dawcy szpiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 07:00
          ja ci zle nie zycze ale... ciekawe czy bedziesz taki skłonny do durnych rymowanek jak dla ciebie lub kogos z twojej rodziny dawcy zabraknie... zapewniam, stracisz wtedy poczucie humoru
    • Gość: Ania Re: dawcy szpiku IP: *.146.95.69.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.05.11, 22:18
      A ja od pięciu lat jestem zarejestrowana w banku dawców u pani Urszuli Jaworskiej. Też zapraszam na badanie.
    • Gość: czółko Re: dawcy szpiku IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 11:59
      Ostatnio pisali w prasie czy TV mówili o takich zapisanych na listach . Ze to teraz taka moda być zapisanym , ale jak przyszło oddać któregoś dnia to człowiek się wycofał.
      • Gość: aa Re: dawcy szpiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 12:30
        Dla naszej społeczności lokalnej oddać krew to wielkie wyzwanie a co dopiero szpik. Szkoda że małemu dziecku Rozy Pikus z Ciechanowa inne miasta/gminy pomagają a u nas nikt się tym nie zainteresuje. SZKODA.
        www.tygodnikkrag.pl/cms/index.php/artykuy/kouchow/37-ludzie/3461-zebrano-krew-dla-royczki
        Białaczka może trafić się każdemu z nas i w każdej rodzinie.
        • bull475 Re: dawcy szpiku 27.05.11, 12:46
          Ciechanów pod tym względem jest miastem niepełnosprawnym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka