Dodaj do ulubionych

Świerczewski?

14.06.04, 22:10
Czy Waszym zdaniem na planie Ciechanowa powinna jeszcze istnieć nazwa:
Osiedle Świerczewskiego?
Może by by zamienić Karola (ps. Walter, mordercę AK-owców) Świerczewskiego na
Walentego Świerczewskiego - burmistrza Ciechanowa z czasów "Czarnej Procesji"
na Sejmie Czteroletnim?
Obserwuj wątek
    • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 08:11
      A może tak popatrzył jak zmieniają ulice w Paryżu. Tam od początku XX w. jest i
      Plac Stalina i jakaś ulica Marksa i nikomu to nie przeszkadza. W Ciechanowie
      musi być jednak inaczej - bardziej narodowo, bardziej poprawnie, bardziej
      słusznie. A zapłacisz tym co tam mieszkają, pracują, mają firmy za zmiany w
      dokumentach osobistych i firmowych. Już myślałem, że głupota ze zmianami nazw
      ulic się skończyła. Ale nie - Ciechanów musi być lepszy od np. W-wy, gdzie
      zmieniono nawet nawzę ul. Stołecznej (nadano ją przed II wojną św.) na bardziej
      słuszną. ZASTANÓW SIĘ EASTWOOD CZEGO OCZEKUJESZ - HISTORII SIĘ NIE POPRAWIA -
      ONA PO PROSTU JEST I KONIEC, CI CO PRÓBOWALI JĄ POPRAWIAĆ KOŃCZYLI NA JEJ
      ŚMIETNIKU.
      • clint_eastwood Re: Świerczewski? 21.06.04, 08:35
        Chciałbyś mieszkać przy placu Stalina? Bo ja nie. A skoro historii się nie
        poprawia, to dlaczego w Warszawie nie pozostawiono Adolf Hitler Platz?
      • Gość: Zichenauer Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 12:22
        Może i w Paryżu jest Plac Stalina i ulica Marksa, ale we Francji nigdy nie było
        komunizmu. A poza tym masz rację - historii się nie poprawia, tylko dlaczego
        Ciechanów nie nazywa się Zichenau (czyli tak jak w latach 1939-1944) oraz czemu
        w Warszawie nie ma Umschlagplatzu? Pomyśl nad tym...
        • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:08
          Tak rozumując można dojść do absurdu. Liczę na Twoją i Eastwooda inteligencję,
          której nie raz na forum dowiedliście. Ciechanowowi zmienił nazwę okupant i
          idiotyzmem byłoby z "powodów historycznych" pozostawić niemiecką nazwę
          piastowskiemu miastu, z tych samych powodów Opole nie jest dzisiaj Oppeln a
          Poznań Posen. Mnie chodziło o to aby czasem się zastanowić nad propozycją.
          Zastanówcie się - od przełomu 89 minęło 15 lat, a komuś jeszcze się chce ....
          takich zmian. Poza tym przyrównywać Świerczewskiego do Hitlera lub Stalina to
          chyba "lekka" przesada. On przynajmniej zginął walcząc o Polskę. Nie waży się
          krwi przelanej za Ojczyznę, bez względu na to, z której strony się przychodziło
          o Nią walczyć. Tyle!
          • blondi33 Re: Świerczewski? 21.06.04, 17:15
            o jakiej Ty Ojczyźnie mówisz? I jeszcze piszesz o Niej używając wielkiej
            litery? Zapewne masz na myśli Związek Radziecki, bo przecież juz od roku 1918
            Świerczewski był w szeregach Armii Czerwonej. W roku 1920 walczył jako dowódca
            batalionu Armii Czerwonej przeciw wojskom polskim w wojnie polsko-
            bolszewickiej! Rozumiesz? Walczył przeciwko Polakom!!! Ma rację Eastwood
            mówiąc, że mordował zołnierzy AK! Polska nie miała dla niego żadnego znaczenia,
            był 'płatnym pachołkiem Rosji'! A że sie niby "kulom nie kłaniał"? Prawda,
            wszystkim już dziś powszechnie wiadomo, że jak to w ZSRR było w zwyczaju,
            nadużywał alkoholu (w końcówce życia był nałogowym alkoholikiem). Wiele razy,
            będąc całkowicie pijany, opuszczał okopy i schrony, narażając się na śmierć...
            Tyle! Nie obrażaj prawdziwych patriotów! Nie chcemy Swierczewskiego! Eastwood i
            Zichenauer, trzymam Waszą stronę!!!
            • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:32
              Z takim poziomem zacietrzewienia nie da się dyskutować. Twoja - blondi - i
              innych Twojego typu sprawa. To był tylko mój głos w dyskusji. Chcecie zmieniać
              to zmieniajcie i tak opinia normalnych będzie o takich pomysłach odpowiednia -
              czyli - puknięcie się w czółko. Ale jak Wam się chce, to jak mówiła pewna
              postać filmu (i powieści)- "... droga wolna..." (a z jakiego?) Po za tym dalej
              twierdzę, że historii należy uczyć, a nie wykreślać z nazw - tego się nie da.
              Pamiętasz o faraonie Echnatonie - jego imię też wymazywali z pomników - a czy
              dzisiaj o nim historia nie mówi. To robili inaczej niż on myślący i wierzący
              tak jak to robią dzisiaj niektórzy napaleńcy w naszym Kraju. I tak myślę, że
              nie przekonam ani Ciebie ani innych podobnie myślących. Nie myśl sobie jednak,
              że nie wiem o tym co robił Świerczewski. Takie były czasy, ale zginął z rąk
              band UPA, którzy wymordowali cały Polski Wołyń, czyli w/g Ciebie słusznie?
              Zapytaj tych co stracili tam całe rodziny. Jeszcze raz twierdzę, że krwi się
              nie waży, można tylko oceniać zachowania i postawy. Nawet Kościół to zrozumiał.
              Dosyć w Polsce szowinizmu i dzielenia Polaków, czas najwyższy na spokój i
              wzajemne wybaczenie, tak jak mówi Papież, który przeprosił za mordy i zbrodnie
              Św. Inkwizycjiw Nowym Świecie . Nikt nikomu nie zabrania mieć własnego zdania,
              ale nie zabrania też wyprowadzić się z Oś. Świerczewskiego.
              • blondi33 Re: Świerczewski? 21.06.04, 19:43
                twoja droga (myslenia) to nie "droga wolna" tylko DROGA DO NIKĄD!
              • Gość: Zichenauer Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 20:04
                Z mojego punktu widzenia my do normalnych nie należymy. Z mojego ty do nich nie
                należysz. Ale jestem pewien, że większość mieszkańców tego osiedla z chęcią by
                to zmieniła. Historii należy uczyć, a nie wykreślać z nazw - święta racja, ale
                czy to znaczy, że w Ciechanowie mamy tworzyć ulicę wszystkich władców, do
                których ta ziemia należała? Wobec tego czemu nie ma ulicy Janusza II, placu
                Bolesława Kędzierzawego, skweru Konrada Mazowieckiego, parku im. Napoleona
                Bonaparte, alejki im. Aleksandra I, stadionu im. Hitlera, basenu im. Stalina?
                Czemu budynek TP S.A. nie nosi zaszczytnego imienia Gierka...?
                A Kościół to ostatnio wiele rzeczy zrozumiał, ale nie znaczy to, że musimy
                robić to razem z nim. Słynne słowa Episkopatu Polski z 1965 - "Wybaczamy i
                prosimy o wybaczenie" nie oznacza, że wybaczył cały naród.
                • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 21:44
                  A czy wiesz, że na tym osiedlu mieszkają w większości biedni, bezrobotni,
                  emeryci i renciści. Jak im wytłumaczysz, że mają wymienić dowód osobisty za 30
                  zł. co niejednokrotnie starcza na tygodniowe życie?, jak powiesz im, że mają
                  ponosić koszty aby powiadomić swoich bliskich (telefony, poczta) o zmianie
                  adresu? Przecież zmiana nazw ulic w Ciechanowie nie jest ogłaszana w RTV i
                  interesuje to tylko nas mieszkańców. Tylko tym co mają pełną michę trudno
                  zrozumieć liczących każdy grosz. ięc nie fundujmy im lekcji "prawdziwości
                  narodowej" bo na tym najmniej im zależy.
              • clint_eastwood Re: Świerczewski? 22.06.04, 10:55
                Niektórzy historycy twierdzą, że Świerczewskiego zabili kumple z bezpieki. A
                porównanie Waltera do Echnatona nieźle mnie ubawiło...
                • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 15:21
                  A MNIE TY UBAWIŁEŚ BO ECHNATONA POKAZAŁEM JAKO PRZYKŁAD NIESKUTECZNOŚCI
                  WYMAZYWANIA IMION Z HISTORII, NIE RÓB LUDZIOM WODY Z MÓZGU. WIDAĆ BRAKUJE CI
                  ARGUMENTÓW NA RACJONALNĄ ODPOWIEDŹ. BO TU NIE CHODZI O WALTERA, ALE O
                  ZACIETRZEWIENIE CZĘŚCI NASZEGO SPOŁECZEŃSTWA, KTÓRA UZURPUJE SOBIE PRAWO DO
                  POSIADANIA JEDYNEJ PRAWDY I RACJI.
                  • Gość: Zichenauer Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 19:02
                    Nie ma czegoś takiego jak 3 rodzaje prawdy: święta prawda, szczera prawda i
                    g**** prawda. Prawda jest jedna i tego znegować się nie da.
                    • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:22
                      Ciekawe, że jednym i tym samym przeszkadza nazwa ulicy w mieście Ciechanowie
                      (NAZWA - bo facet dawno nie żyje i może dobrze mu tak), a nie przeszkadza
                      nazywać się ZICHENAUER, która to ksywa bezprzecznie też się kojarzy (jak ta
                      Świerczewski) z czasem okupacji i mordów na ludności Ciechanowa. To w nazwanym
                      ZICHENAU przez hitlerowców CIECHANOWIE gestapo założyło obóz pracy, tu
                      mordowano tych, których Ty Zichenauer bronisz - Żołnierzy AK i Żydów (których
                      może nie bronisz?). Obłuda pierwszej klasy !!! Tu, w tym miejscu ukazuje się
                      prawda o tych "Prawdziwych Polakach ?" co to dla sibie i dla innych mają inną
                      miarę moralności. Ja sprzeciwiam się temu właśnie : obłudzie, głupocie i
                      zacietrzewieniu - a nie biorę w obronę Świerczewskiego. Bo dla mnie on nie ma
                      najmniejszego znaczenia, on kiedyś po prostu był. A osiedle jak osiedle -
                      czasem nim przechodzę, tak jak każdą inną w mieście ulicą. Trzymaj się
                      Ciechanowianin vel Zichenauer!
                      • Gość: Zichenauer Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:39
                        Heh, wiedziałem, że wkońcu coś napiszesz na ten temat. Więc tak, nie wiem czy
                        to rozumiesz, ale "Zichenauer" to po prostu pseudonim, który wydaje mi się jest
                        oryginalny i pomysłowy. Wydaję mi się również, iż brzmi lepiej
                        niż "Ciechanowianin" - ale to już kwestia gustu. Nie mam pojęcia jak brzmi
                        słowo "ciechanowianin" w języku francuskim, rosyjskim czy angielskim, natomiast
                        wiem jak w niemieckim i brzmi lepiej niż w polskim. Dla mnie słowo "Zichenauer"
                        oznacza wyłącznie ciechanowiania, nie kojarzy mi się z czasami okupacji
                        hitlerowskiej i dla mnie nie ma negatywnego zabarwienia emocjonalnego.
                        • osa89 Re: Świerczewski? 22.06.04, 22:01
                          brzemienie tego języka zawsze kojarzyc się będzie z okupacją, czy tego chcesz,
                          czy nie! ;) (ja wolę ciechanowianin, ale wybór nalezy do Ciebie... ^_^)
                        • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:02
                          I widzisz w tym właśnie jest problem. A czy pomyślałeś przybierając taki
                          pseudonim (dla Ciebie fajny) jak dla ludzi, którzy przeżyli wojnę brzmi nazwa
                          ZICHENAU - dla mojego Teścia napewno NIE FAJNIE (dobrze, że nie ma kompa)
                          • osa89 Re: Świerczewski? 22.06.04, 22:25
                            jakbyś uważnie czytał posty tego forum, nie miałbys kłopotów z ustaleniem, że
                            zichenauer nie ma teścia, bo ma dopiero 16 lat i jest uczniem III klasy
                            gimnazjum nr 3! ^_^
                            • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:31
                              To o moim teściu mówiłem OSO!
                              • osa89 Re: Świerczewski? 22.06.04, 23:15
                                a niech tam... senna jestm... ^_^ oczywiście, że chodzi o twojego teścia... ;)
                        • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:08
                          nie skończyłem poprzedniej myśli. Tak samo jest ze Świerczewskim - i o tą
                          obłudę bądź niwiedzę mi chodziło. Podwójna miara - czy to ma być norma moralna?
                          Całe wywody dot. konieczności zmiany nazwy nieszczęsnego osiedla biorą w łeb
                          przy argumentacji tych co to im niektóre rzeczy (NAZWY?) przeszkadzają a inne
                          nie. Dobrego samopoczucia życzę.
    • Gość: uczeń Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 21.06.04, 20:06
      Sejm Czteroletni dla ówczesnych prawdziwych Polaków to również była zdrada tak
      i ta propozycja może napotkać na duży sprzeciw prawdziwych obecnych
      polaków,mających monopol na wiedzę !!!
      • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 21:36
        Racja - uczyć się nam od uczniów. "Prawdziwi" (tylko z nazwania przez siebie
        samych) Polacy dążą do monopolu na racje i na wiedzę co dobre dla Narodu. Czy
        nie macie wrażenia, że już kiedyś (i to nie raz) historia nam to zafundowała?
        Ja też nie ze wszystkim co głosi Kościół i jego władze się zgadzam, ale jeżeli
        mówi (KOściół) sensownie to nie jest to warte uwagi? Jeżeli Papież jest tym
        pierwszym, który wyciągnął rękę do naszych Starszych Braci w wierze w geście
        pojednania i odwiedził ich świątynię, a także do muzułmanów to też nie jest to
        warte uwagi. To co stara się powiedzieć "blondi" jest podobne do tego co mówi
        jeden z liderów LPR ("Prawdziwy Polak - Chrześcijanin"?) o stawianiu pod
        Trybunał Stanu tych co zgodzili się na kompromis w sprawie Preambuły
        Konstytucji UE. Posłuchaj co mowił na ten temat i jak przestrzegał przed takim
        podejściem abpb. Życiński - znany skądinąd z niewielkiej miłości do tego rządu.
        Brakuje nam trzeźwości w wyrażaniu sądów. Dalej twierdzę - w zacietrzewieniu i
        fanatyźmie trudno nam (oczywiście niektórym) dorównać. Koniec moich wypowiedzi,
        możesz "blondi" gadać do woli, ja nie będę przekonywał nieprzekonanych.
        • blondi33 Re: Świerczewski? 21.06.04, 21:48
          a gdzie ja powiedzialam, że prawdziwy Polak = katolik? Zdaje się, że nie umiesz
          czytać ze zrozumieniem? Chciałam powiedzieć jedynie, że nie jest patriota ten,
          kto działa na korzyść innego państwa (tu ZSRR), co więcej - państwa, które
          wykorzystując swoją pozycję, było zagrożeniem dla suwerenności MOJEJ Ojczyzny!
          Tyle! Zakwestionowałam 'patriotyzm" Świerczewskiego! Uznałam go niegodnym bycia
          Polakiem nie dlatego, że nie był katolikiem, ale dlatego, że był zdrajca
          swojego narodu! Nie rozumiem dlaczego mielibyśmy nazywac ulce imieniem
          zdrajcy!!! TO WŁAŚNIE CHCIAŁAM POWIEDZIEC! Może teraz wyraziłam się jasniej!
          • Gość: ks.Robak Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 21.06.04, 22:46
            Kiedyś powiedziałem ubekowi na przesłuchaniu,że będzie jeszcze chodził po ulicy
            Jacka Kuronia.Nie sprawdziło się ubek umarł.Z tym drugim na nieszczęście
            wykrakałem, a co do Waltera powinni zmienić-tak się nie godzi czcić zdrajców!
            • blondi33 Re: Świerczewski? 21.06.04, 22:50
              ciekawe czy myślimy o tym samym (ubeku)?
              • Gość: ks.Robak Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 21.06.04, 23:57
                Chyba tak...Szkoda dużo gadać...
    • Gość: ubek Re: Świerczewski? IP: *.localdomain / 213.77.7.* 22.06.04, 15:30
      a gdzie w Ciechanowie byli tacy wielcy działacze podziemia .to jakaś nowość.
      • Gość: ks.Robak Re: Świerczewski? IP: *.localdomain / 213.77.7.* 22.06.04, 20:43
        W Ciechanowie jest wszystko małe!!!Mam wyliczyć szczegółowo?Tylko jedno: Ty
        ubek MAŁO WIESZ!
      • blondi33 Re: Świerczewski? 22.06.04, 21:34
        byli, byli... jakby nie oni, dziś bys pewnie jeszcze stał w kolejce po
        przydziałowe buty sportowe czy czekoladę dla dzieci... (ty bys może nie stał -
        sorry - bo ubecy mieli wszystko, ale inni by stali!)
    • Gość: ubek Re: Świerczewski? IP: *.localdomain / 213.77.7.* 22.06.04, 22:03
      KS.ROBAK i BLONDI33 to prawdziwi eksperci tego forum poruszane tematy znają z
      przesłuchania po ktorych dostawali kartki na buty sportowe do ścigania
      działaczy opozycji.
      • Gość: ks.Robak Re: Świerczewski? IP: *.localdomain / 213.77.7.* 22.06.04, 22:16
        Ubek-typowy prowokator,a może sam opowiesz o przesłuchaniach po których
        dostawałeś przydział na gorzałę z właśnie wyczyszczonego "bunkra".
        • Gość: normalny Re: Świerczewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:41
          Do widzenia - dyskusja schodzi na psy więc będę się Wam i Waszym inwektywom
          Państwo zacietrzewieni przyglądał. Tu, oprócz tego co wyartykuują Robak, ubek i
          blondi33, nic sensownego się chba nie pojawi więc szkoda klawiatury.
          • Gość: EKO Re: Świerczewski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 07:43
            Dyskusja schodzi na psy, ale pokazuje również jakie spustoszenie pozostawił w
            umysłach miniony system. Zdrajca to zdrajca, ludzi tak "zasłużonych" dla
            odzyskania niepodległości jak ten dla zdrady być może nie ma, ale byli tacy co
            oddali dla niej życie: Flakowski, Cetys i inni. I to przez takich jak
            Świerczewski i jemu podobnych. Kiedyś na murach zamku ciechanowskiego była
            tablica poświęcona tym co w 1920 r. zasłużyli się u okupanta sowieckiego. Dziś
            na szczęście już tej tablicy nie ma, teraz należy dokończyć też sprawę Waltera,
            bo kiedyś jakoś umknęła. Młodzieży nie można robić mętliku w głowach.
            Argumenty, że coś, kiedyś są do kosza.
    • Gość: ubek Re: Świerczewski? IP: *.localdomain / 213.77.7.* 22.06.04, 23:56
      Tablice z nazwami ulic zostały usunięte,partoni szkól zmienieni.Ulice dalej są
      zaniedbane niesprzątane z uszkodzoną nawieszchnią itp. W szkołach i programach
      wychowawczych też niewiele zmian. Cała energia w gwizdek.Zastanówcie się co
      zrobić na tym osiedlu z uszkodzonymi chodnikami,uliczkami.Co można zrobić dla
      starszych ludzi którzy tam mieszkają moi wojownicy .I nie mieszać w te pomysły
      Jacka Kuronia,czytać i słuchać jego ostatnich wypowiedzi .Tyle Ubek
      • Gość: święty Re: Świerczewski? IP: *.localdomain / 213.77.7.* 23.06.04, 00:15
        dzięki za rady, zbawicielu ludzkości...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka